• Начало »
 • Новини »
 • 10 въпроса за продуктите от кафяви водорасли на Вертера и техните отговори 

10 въпроса за продуктите от кафяви водорасли на Вертера и техните отговори 

7 февруари 2020
10 въпроса за продуктите от кафяви водорасли на Вертера и техните отговори 

Въпрос 1: Какви са различните видове водорасли? 

Водораслите могат да се разделят на микро и макроводорасли. Макроводораслите от своя страна са около 6000 вида, които се разделят на 3 групи според цвета на оцветяващите пигменти:

 • червени 
 • зелени
 • кафяви 

Някои от тези 3 вида водорасли се използват от стотици години като храна от крайбрежните азиатски народи. Най-разпространени са кафявите водорасли, които заемат около 60% от общото количество. Около 39% се падат на червените водорасли и под 1% на зелените.

Въпрос 2: Вкусни ли са водораслите Ламинария?

Това са вид кафяви водорасли, известни още като келп, комбу в Япония, морско зеле и пр. С тяхна помощ се приготвят японските супи Даши и Мисо. В Корея тези кафяви водорасли се използват дори за производство на бонбони. За тези народи не е необичайно да използват сурови морски водорасли Ламинария за салата или пък да ги консервират. През 1908 г. японския професор Икеда открива петия вкус - умами именно от кафяви водорасли Ламинария. В 100 грама от тях има 1200-3400 mg глутамат. За сравнение в доматите се съдържат 470-1200 mg, в чесъна - 110 mg, още по-малко в картофите, китайското зеле, морковите и лука. След това под формата мононатриев глутамат започва масовото овкусяване на хранителни продукти като се започне от бульони за супи, подправки, колбаси, пакетирани храни, та чак до бебешки храни. Вярно е, че в майчината кърма също има естествен глутамат, но количествата са 22 mg на 100 мл, така че можете да ги сравните с тези от водораслите. Въпросът е, че глутаматът е невротрансмитер, който подава сигнали на мозъка, че определена храна е вкусна и има риск да преядете, съответно натрупате излишни килограми. Може да се каже, че водораслите са вкусни, по специфичен начин. В България нямаме културата да похапваме свежи пресни водорасли като салата. На помощ идват овкусените плодови супер храни Вертера Гел Форте с вкус на ябълка, касис  или вишна. Ако си поръчате само Вертера Гел можете да го смесите с плодов сок, да го разбиете заедно с други плодове и/или зеленчуци като смути и дори да го консумирате като гъст пастет с авокадо, лимон и пр. Ето 5 примерни рецепти с Вертера Гел или Вертера Гел Форте с натурален вкус на морски водорасли. 

Две супени лъжици дневно са в състояние да ни набавят множество витамини, микро и макроелементи, както и неповторими на сушата биоактивни вещества, за които ще стане дума по-нататък. 

Въпрос 3: Как този вид водорасли влияят на теглото?

Кафявите водорасли са нискокалорични. На порция от 100 грама, килокалориите са 9, мазнините 0.1 грама, въглехидратите 0.8, а протеините 1.1 грама. Кафявите водорасли спадат към термогенните храни. При консумирането им тялото изгаря повече калории за усвояване, отколкото се съдържат в самите храни. Клетъчната стена е изградена от твърди целулозни влакна, които обикновено преминават неусвоени през стомашно-чревния тракт на европейците. В подобни случаи водораслите неколкократно набъбват и създават усещане за ситост. Така без да пазите диети може да отслабнете плавно в продължение на няколко месеца. Тук не говорим, че в рамките на няколко дни ще загубите много килограми, а че продължителния прием може да ви помогне главно чрез намаляване на обема на приетата храна. Вътре в самите клетки, които са защитени от твърдата клетъчна стена, се намират много ценни хранителни вещества. Изследвания доказват, че японците и други азиатски народи, които от хилядолетия се хранят ежедневно с водорасли, имат специален вид чревни бактерии и ензими, които позволяват разбиването на твърдата целулоза и усвояването на всички ценни хранителни вещества. В клетъчната стена се съдържат алгинати, които имат множество приложения и се съдържат само в кафявите морски водорасли като Ламинария и Фукус. Алгинатите се използват широко в кулинарията за желиране. Те са веган алтернативата на колагена. Това е причината Вертера Гел да има такава желирана форма. Уникалната засекретена и патентована форма позволява разбиването на клетъчните стени и усвояването на 93% от човешкия организъм. Гелът образува тънък филм в червата като от една страна пречи на проникването на тежки метали в организма, а от друга създава усещане за ситост. 

Въпрос 4: Какво представляват функционалните храни?

Терминът функционални храни  е въведен за първи път в Япония през 80-те години с разработването на специален печат за обозначаване на храни за специфична здравословна употреба (FOSHU). Този печат се поставя на преработени храни, които съдържат съставки за подобряване на специфични функции в тялото, и освен това са хранителни.

За да се продава една храна с печат FOSHU трябва да е направена оценка за безопасността на храната и ефективността ѝ за подобряване на човешкото здраве. Тестовете за токсичност, проведени върху животни, както и какво се случва при прекомерен прием на функционалната храна също се изискват за оформяне на документацията. Хранителните съставки (например непрекомерна употреба на сол и пр.) се следят стриктно. Изисква се гарантиране на съвместимостта на функционалната храна с други храни. Внимателно се разглеждат методите за контрол на качеството като спецификации на продукти и съставки, производствени процеси и пр. 

След това искът трябва да бъде одобрен от контролни органи. 

Има функционални храни с различни разновидности на FOSHU.

Квалифицирана FOSHU е храна с ползи за здравето, които все още не са подкрепени с научни доказателства. Друг вариант е, да е известно, че храната е с определена ефективност, но механизма на действие на ефективните съставки не е установен.

Стандартизирана FOSHU функционална храна разполага с достатъчно сертификати и признания, както и натрупани научни доказателства за ефективността. Храните с този етикет отговарят на нужните стандарти. 

Храна FOSHU, която намалява риска от възникване на определено заболяване

За да има благоприятен ефект върху здравето, функционалната храна трябва да се приема редовно като част от разнообразното хранене и в обозначените количества.

През 90-те години Европейската комисия финансира дейности, свързани със създаване на научно-обоснован метод за определяне кои храни са функционални. След проучване, извършено от голям брой европейски експерти в областта на храненето и свързаните с него науки, за функционални храни се считат тези, които влияят благоприятно на една или повече целеви функции в организма извън приема на традиционна храна. Редовният прием на функционални храни води до подобрено здравословно състояние и / или намаляване на риска от възникване на определено заболяване. 

През 1998 г. Международния съвет за информация за храните определя функционалните храни като храни, които осигуряват ползи за здравето извън основното хранене. 

В последните години в световен мащаб се появиха и редица други термини, свързани със здравословното хранене като хранителни лекарства, хранителни добавки, обогатени храни и пр. Въпреки че терминът функционални храни се използва често, в в отделните държави има известни разлики. Например в Корея функционалните храни са определяни като хранителна добавка, чиято цел е да допълни нормалното хранене и трябва да се продава в измерени дози като таблетки. 

Функционалните храни съдържат:

 • специфични минерали
 • витамини
 • мастни киселини
 • диетични фибри
 • биологично активни вещества 
 • антиоксиданти
 • пробиотици
 • синбиотици 
 • и пр. 

Функционалните храни и напитки могат да осигурят полза за здравето, но не трябва да се разглеждат като алтернатива на разнообразното и балансирано хранене и здравословния начин на живот. Самите функционални храни често са подобни на храните, които се консумират ежедневно като кисело мляко, напитки, хляб. Те са обогатени с различни функционални съставки, които въздействат на здравето на човека. Тези храни отговарят на различни здравни претенции, които трябва да включват доказателства, че веществото се абсорбира или достига до мястото си на действие. Друго важно условие е количеството функционална храна, която трябва да се погълне, за да се отчете положителен ефект за здравето. Това трябва да стане в рамките на 1 или няколко хранения през деня. 

Функционалните храни не са лекарства и не осигуряват мигновено чудотворно решение на сериозни здравословни проблеми, а действието им е по-бавно и с натрупване. 

VERTERA е голям международен холдинг със собствена научна лаборатория и голяма производствена база, обединяващи учени и специалисти от цял свят

Ето какво казват от VERTERA: „ Ние се борим за живота на хората, намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и повишаване на раждаемостта. “

Вертера гел е специализиран хранителен продукт за лечебно диетично хранене.Подходящ е за болните с хронична исхемична болест на сърцето и хиперлипидемия.

Артропласт служи за биологично активна добавка към храната - източник на хондроитин сулфат и глюкозамин.

Вертера Гел Спорт Актив се препоръчва за хранене на спортистите в период на интензивни тренировки и в допълнение на основния рацион, в съответствие с програмата, разработена за дадения вид спорт и под наблюдението на спортен лекар или специалист по спортно хранене. 

Ето още информация за превенция на сърдечно-съдови заболявания с помощта на функционални храни. 

Въпрос 5: Какви са уникалните вещества в кафявите водорасли Ламинария и Фукус?

Този вид кафяви водорасли съдържат вещества, които не се срещат в зелените или червените морски водорасли, нито в което и да е растение на сушата. Ето някои от тях:

Алгинати - това са силни сорбенти. Една молекула алгинова киселина може да се свърже избирателно с до 300 молекули тежки метали като живак, олово, арсен, никел, радиоактивен уран, както и различни видове радионуклеиди. Всичко това се случва чрез процеса биосорбция. Както вече споменахме редовния прием на Вертера Гел и Вертера Гел Форте образува защитно покритие още в червата и не позволява на тежките метали да проникнат в организма. Клинични изследвания доказват, че кафявите водорасли Ламинария са подходящи за профилактика на болест на Крон и улцерозен колит. 

От друга страна, ако те са успели да се натрупат във вътрешните органи, костите и зъбите, именно алгинатите са тези, които безопасно ще ги отведат извън тялото без опасност от повторна абсорбция. 

Тежки метали

Въпреки че добавките с калций, витамин D3 и пр. са шумно рекламирани, проблемът с остеопорозата и намаляването на костната плътност продължава да уврежда милиони хора в световен мащаб. През 1912 г. в една префектура в Япония започва масово оплакване на хората от силни болки в костите и ставите. Болестта е наречена “itai - itai”, а в началото причините за възникването са неизвестни. Едва през 1968 г. става ясно, че заболяването се дължи на натравяне с кадмий от замърсени от близката мина речни води, използвани за напояване на нивите с ориз. Днес вече се знае, че дори и при много малки количества, смятани за безопасни, кадмият може да се натрупа в костите и да предизвика остеопороза. Алгинатите могат да се свържат избирателно с този токсичен метал и да пречистят безопасно организма. 

Алгинатите се използват широко в кулинарията за създаване на по-плътни консистенции. Те могат да се желират и при ниски температури. Процесът е известен като сферификация. Алгинатите могат да се използват и за изработването на специални превръзки, които ускоряват зарастването на раните. 

Фукоидан - в последните години се правят различни предклинични изпитвания на противораковата му активност. Наименованието “рак” обединява около 200 специфични заболявания и затова дори и със съвременните технологии е невъзможно да се открие едно единствено лекарство, което да е ефективно за всичките разновидности, а проучванията се правят само за няколко често срещани вида. Раковите клетки се стремят към еволюция на клетъчно ниво, при която могат да избягват нарежданията за програмирана клетъчна смърт, могат да нарастват многократно, да се размножават неконтролирано, да създават нови кръвоносни съдове, от които да черпят кислород и хранителни вещества, да мигрират и завладяват други органи. Всичко това те постигат чрез разнообразни генетични мутации, които не позволяват на имунната система да ги разпознае като злокачествени и да ги унищожи. Ползите от фукоиданът са открити едва в последните години, той не е масово използван и съответно е напълно непознат за раковите клетки, които все още не са разработили стратегия как да избегнат въздействието му. Определянето на най-ефективните концентрации на фукоидан при всеки един вид рак, които са безопасни за онкоболните, както и набавянето на нужната документация вероятно ще отнеме години упорит труд. 

Ламинарин е вид естествен бета глюкан, който се съдържа в големи количества в кафявите водорасли Ламинария. Бета глюканът е безопасна за човешкото здраве молекула от растителни влакна, която няма опасност от предозиране и не причинява свръхстимулиране на имунната система, а оттам и автоимунно заболяване. 

Това вещество е особено полезно за човешкото здраве, защото е вид модификатор на биологичния отговор, то е имуномодулатор, който помага за правилното функциониране на имунната система. Така тялото по напълно естествен начин може да се пребори с редица патогени. Вече споменахме, че раковите клетки използват всякакви трикове, за да се скрият от клетките на имунната система, които могат да ги разпознаят и унищожат. Научни изследвания доказват, че Ламинарин от водорасли Ламинария може да помогне в борбата с различни онкологични заболявания чрез унищожаване на специфични туморни клетки като  HeLa (цервикален карцином), А549 (белодробен карцином), Bel-7402 (хепатом) и HCT-8 (карцином на дебелото черво). Освен това този естествен бета глюкан може да потисне развитието на често срещани и упорити бактериални инфекции като Staphylcoccus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli и Salmonella typhimurium, които вече са развили антибиотична резистентност. Ламинаринът е за предпочитане пред другите видове бета глюкани, защото има по-просто устроена молекула, може да се запази по-дълго биологично активен, влиза в състава на био функционални храни, може да бъде силен имуностимулатор както на естествения, така и на адаптивния имунитет. И не на последно място - използва се сравнително рядко сред европейските народи и патогенните бактерии все още не са разработили механизми, чрез които да го неутрализират. 

Флоротанини са вид танини в кафявите морски водорасли. Вероятно сте чували за танините в ципите на гроздовите зърна и семките. Именно те засилват цвета на червеното вино и създават особения тръпчив вкус, а  в белите вина няма подобни вещества. Танини има в много растения, а тяхната функция е защита срещу поглъщане. Освен това те регулират растежа. Танините влияят благотворно на човешкия организъм като подпомагат отделянето на урина, пречистването на кръвта от токсини и имат силни антиоксидантни свойства. Прекомерната им употреба обаче може да причини нежелани взаимодействия между стомашно-чревните бактерии и ензимите от растителни фибри. Флоротанините от кафявите водорасли ги защитават от UV лъчите на слънцето и им придават леко нагарчащ вкус, който не е любим за морските обитатели. В последните години клинични изследвания, доказват че флоротанините от водорасли като Ламинария и Фукус имат ползи при борба с диабета, окислителния стрес, възпалителните процеси, нарастването на често срещани патогени бактерии като Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Escherichia coli, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, гъбички като Trichophyton rubrum, Epidermophyton floccosum, Trichophyton mentagrophytes, Microsporum canis, Microsporum gypseum и други. Флоротанините имат и силни противоалергични свойства, които могат да не отстъпват по ефективност на съвременните медикаменти, но нямат техните странични ефекти, а човешкия организъм е свикнал да ги приема продължително като част от храната. 

Фукоксантин е още едно вещество, което не се среща сред растенията на сушата. Това е вид оранжев пигмент, каротеноид, който участва в изграждането на цвета на кафявите морски водорасли. Изолиран е през 1914 г. от водорасли Laminaria и Fucus. През последните години се извършват изследвания както върху животни, така и върху хора, за да се проучат ползите за здравето и безопасните дози. Не случайно Фукоксантинът се определя като богатство от морските дълбини. Проучванията показват, че той е силен антиоксидант, спира избирателно клетъчния растеж на туморни клетки и предизвиква тяхната програмирана клетъчна смърт (апоптоза). Подходящ е за превенция и лечение на остеосарком и рак на белия дроб, простатата, стомашно-чревния тракт, черния дроб, пикочния мехур, кожата, шийката на матката, гърдата, левкемия и лимфом. Изследвания върху мишки показват, че фукоксантин и неговите метаболити предотвратяват развитието на диабет в затлъстелите мишки и понижават нивата на кръвната им захар, като това не се отнася за мишките без наднормено тегло. Освен това биоактивното вещество предпазва водораслите от действието на унищожителните за тях UV лъчи, благодарение на силната антиоксидантна защита. Това важи и за човешката кожа, която често е изложена на жарките лъчи на Слънцето. Изследвания върху човешки клетки от вена на пъпна връв показват, че фукоксантина предотвратява образуването на нови кръвоносни съдове. Това е от особена важност за профилактика и лечение на онкологични заболявания, тъй като туморите се стремят да получат кислород и хранителни вещества за ускорен растеж именно на новообразувани кръвоносни съдове. 

Комбинация от органичен йод и бром. България е една от страните, чиито почви са бедни на йод и по тази причина единствената сол, която трябва да се използва за хранителни цели е йодираната. Ето още информация в  Наредба за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели. Всеки друг вид сол като хималайска, розова, черна и пр., не отговаря на тези стандарти и е пакетиран извън страната. Рафинираната йодирана готварска сол следва да се съхранява на тъмно, в плътно затворени съдове и има трайност около 12 месеца. В противен случай йодът “изветрява” и получаваме главно натрий и хлор, за разлика от другите видове сол, които съдържат в себе си повече микроелементи. Ако решите да доставите на организма си повече йод за профилактика и лечение на йоддефицитни заболявания - кафявите водорасли са най-добрия източник. Те съдържат органичен йод, който може лесно да се усвои от човешкия организъм. Ето 10 симптома за липса на йод в организма.

Не бива да забравяме, че по време на атомна авария в атмосферата се отделят големи количества от радиоактивен йод. Ако организма страда от липса на йод, тези радиоактивни изотопи се акумулират в щитовидната жлеза и я разрушават. Положителното е, че в сравнение с много други радионуклеиди и тежки метали, които имат период на полуразпад десетилетия, Йод - 131 се полуразпада само за 8 дни. В случай на радиоактивно замърсяване следва да се вземе възможно най-бързо. Ако се приеме 12 часа преди евентуалната експозиция на йод, медикамент като Калиев йодид осигурява 90% защита на щитовидната жлеза срещу поемане на радиоактивен йод. Нивото на защита спада на 50%, ако йодидът е приет 4-6 часа след контакт с радиоактивен йод. Ако са минали 8 и повече часа и да приемате йод, той няма да ви осигури никаква защита. Органичният йод във водораслите е първият неорганичен антиоксидант в живи организми, който им позволява с помощта на окислителен взрив и бързо освобождаване на йодид в околната среда да се предпазят от въздействието на бактерии. Във водораслите има и свързани форми на бром (бромиди), които също имат антиоксидантни свойства и неизвестни засега процеси за химическа защита. 

Силна антимикробна активност. Досега неколкократно споменахме за различни неповторими в сухоземния свят вещества, които се борят срещу различни микроорганизми. Александър Флеминг открива по случайност първия антибиотик Пеницилин през 1928 г. Антибиотиците започват да се използват по-широко през 1942 г. те могат да се разделят на тясноспектърни и широкоспектърни, като бактерицидни или бактериостатични. Днес повечето от антибиотиците са полусинтетични и са създадени на химични модификации на срещащи се в природата изходни вещества. В последните години много от бактериите се развиват устойчиво, а лечението с често използваните антибиотици е неефективно. Полизахаридите от водораслите Laminaria Japonica са с противовирусно, противогъбично, антибактериално и антихелминтно действие. Те са активни както към грам положителните, така и към грам отрицателните бактерии като Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Escherichia coli, Bacillus proteus, Fusiform bacillus, Candida glabrata, Listeria monocytogenes и Salmonella typhimurium.

Въпрос 6: Могат ли продуктите с водорасли да се прилагат локално върху кожата?

Кожата е външната граница, която пази тялото от агресивното въздействие на околната среда. Тя е под денонощна атака на различни микроорганизми, които се стремят да нахлуят по-дълбоко в телесните тъкани. Запознати сте за трилионите полезни и вредни бактерии в червата. Е, на повърхността на кожата има също голямо разнообразие от микроорганизми. Всяко едно порязване или дори микроскопично компрометиране на целостта на кожата осигурява широко отворени врати за различни бактерии, вируси и гъбички. Водораслите виреят в много по-агресивна среда. Освен че трябва да се борят с подобни микроорганизми във водата, те са подложени на рязка промяна на температурата. Кафявите водорасли растат предимно по скалисти крайбрежия. Те трябва да устояват на вълните на прибоя, на приливните и отливните вълни, на жарките лъчи на Слънцето. Поради всички тези причини в тях има множество полизахариди, чиято функция е химическа и антиоксидантна защита срещу патогени. 

При нараняване е възможно в тялото да проникнат бактерии, които да причинят възпаление, трудно зарастване и некроза на околните тъкани. Превръзките за рани с алгинати са напълно биосъвместими, не са от животински произход, съответно са подходящи за вегани, имат висока абсорбция на секрети от раната, липсват реакции от имунната система, те са гъвкави и могат да прилепват към всякакви повърхности от тялото, производството им е лесно и сравнително евтино, богати са на витамини като витамин С, който стимулира синтеза на колаген, позволяват на раната да диша, лесни са за отстраняване и най-вече - пречат на развитието на бактериални инфекции. 

Козметиката с кафяви морски водорасли Ламинария и Фукус подпомага не само ускореното възстановяване на малки несъвършенства благодарение на естествено съдържащите се алгинати, но и забавя процесите на стареене поради UV лъчи. Ето още информация за неповторимите биоактивни вещества и ползата на кафявите морски водорасли за кожата. Достатъчна е само една процедура с Гел за увиване с водорасли, за да бъде отчетено намаление в обиколките на тялото. Ето повече информация как да извършите процедурата по увиване дори и вкъщи и да се почувствате като в луксозен СПА център.  Олиото с морски водорасли съдържа и масло от маслини, тиквени семки, морски зърнастец, шипка, кайсиеви ядки, пшенични зародиши и ленено масло. То се използва за финализация след прилагане на маска за лице или тяло и овлажнява, подхранва и възстановява кожата - най-обширния орган в човешкото тяло и огледало за здравословното състояние. 

Въпрос 7: Кой е създал продуктите на Вертера? 

Продуктите на Вертера са усъвършенствани в продължения на десетилетия. Полезните свойства на водораслите Ламинария са изследвани от учени от цял свят още през 60-те години на XX в., но поради Студената война много от разработките са засекретени. Повече за тях можете да прочетете в Google Scholar

Нашият съвременник Виталий Наумович Корзун е роден през 1937 г. на територията на  тогавашния СССР, днешна Украйна. Той е професор в катедра за хранителни технологии, защитил е професорската си степен през 1999 г.  В периода 1987 - 2003 г. е ръководител на Лаборатория по радиационна хигиена на храните към Академия по медицински науки в Киев, Украйна. Информацията за научните постижения на проф. Виталий Корзун е доста обширна, тъй като той е автор на близо 500 научни статии, както и учебници за обучение на студенти. Има 32 удостоверения за защитени авторски права и 12 патента за изобретения.  Под негово ръководство защитават докторска степен редица млади учени. Ето превод на български на стенограма от излъчването на програмата “Елементарно” от 26 април 2014 г. на Радио Вести, Украйна. "Сегодняшние заболевания в основном от радиации, полученной в первые годы" с гост Виталий Корзун.

Областите на научните интереси на Виталий Корзун са:

 • Проучване на проблемите при превенция и лечение на заболявания, свързани с дефицит на йод
 • Разработване на лекарства, хранителни продукти и добавки, които предотвратяват натрупването на радионуклеиди в човешкото тяло
 • Разработване на метод за деактивиране на радионуклеиди на цезий от мляко, сок и гъби.

И днес този изявен учен се радва на добро здраве и множество публични презентации на продуктите на Вертера. Което не би било странно, ако не беше неповторимата защита на докторската му дисертация на тема: "Ефективност на превантивните лекарства при едновременното приемане на Цезий-137 и Стронций-90 в човешкия организъм."

Цезий-137 има около 30 години полуживот и се разпада чрез бета и гама лъчение. Може да е течно състояние дори при стайна температура. Лесно се свързва с хлориди и образува прахообразни смеси, които могат да се разпространят на стотици километри, носени от ветровете. 

Когато попадне върху кожата, Цезий-137 причинява изгаряния, остра радиационна болест и смърт. Увеличава риска от рак поради високоенергийните гама-лъчения.

Ако се поеме чрез храна или течности или при вдишване, този радионуклеид се разпространява в мускулната тъкан и отново увеличава риска от развитие на онкологични заболявания поради постоянните нива на вътрешна радиация. 

Стронций-90 е с период на полуживот от 29 години, разпада се с бета лъчение. Той влиза в състава на различни химични съединения. За целите на медицината и промишлеността се произвежда чрез контролирано ядрено делене. Най-опасно за човешкото здраве е поглъщането му с храна или вода. След като навлезе в тялото, Стронций-90 си взаимодейства с калция и става част от зъбите и костите. Попаднал там той може да причини рак на костите, рак на костния мозък, рак на меките тъкани около костта и левкемия. Стронций-90 се разпада до Итрий-90, който отново на свой ред се разпада чрез бета лъчение, така че където присъства Стронций-90 има и Итрий-90, който повишава риска от изгаряне на очите и кожата при външно излагане. 

Виталий Корзун е сред създателите на продуктите на Вертера

Нашият съвременник Виталий Корзун от бившия вече СССР успял да убеди 9 напълно здрави доброволци да участват в експеримента му и да погълнат тези опасни радионуклеиди. За да докаже, че ситуацията е под контрол и няма реална опасност за здравето лично В. Корзун решил да участва и да погълне радиоактивните Цезий-137 и Стронций-90. Но имало ден, в който те можели да се откажат от доброволното си участие в този експеримент. Един от тези доброволци решил да се откаже и това довело до размисъл и сред останалите 8 доброволци. Пред перспективата дългогодишните му разработки и защитата на докторска дисертация да бъдат провалени, той изпил смъртоносната комбинация от Цезий-137 и Стронций-90 пръв. Това не било достатъчно за него и младият учен изпил и дозата на отказалия се доброволец. В тялото му имало радиация, която надхвърляла 70-100 пъти изложените на радиация в Чернобил. 

Роденият през 1937 г. професор Виталий Корзун е здрав и днес. Успял е да се предпази от смъртоносните дози радиация благодарение на разработките си на основа кафяви водорасли Ламинария. По време на Студената война и в епоха, когато не съществува интернет и социални мрежи е лесно тези резултати да бъдат засекретени. Информационното затъмнение приключва в последните десетилетия. В миналото не е имало възможност твърдите клетъчни стени да се разбият като същевременно се запазят всички витамини, минерали и неповторими биоактивни вещества. Междувременно множество научни публикации от учени от цял свят за уникалните ползи от вътрешния прием или локалното нанасяне върху кожата вече са известни и това позволява да се прецизира и усъвършенства технологията на производство. Тя  е строго засекретена и патентована. За съжаление поради глобалното затопляне през последните години се увеличава рязко и температурата на морската вода, което води до незабелязано от хората изчезване на подводните гори от келп. Водораслите Ламинария и Фукус в храните Вертера са от далечния север, от леденостудените води около Соловецките острови. Повърхността на северното Бяло море е скована от лед в продължение на месеци, няма активно корабоплаване и в близост няма промишленост, която да замърси водите. В краткото полярно лято, кафявите водорасли акумулират интензивно хранителни вещества. Продуктите на Вертера се произвеждат при строг контрол на всички производствени процеси и са удостоверени с редица национални и международни сертификати съгласно Закона за храните и Регламентите на ЕС. Освен в Русия се разпространяват в страни членки на Европейския съюз, сред които е и България.

Именно нашият съвременник проф. Виталий Корзун с помощта на международен екип от учени разработва Вертера Гел, Вертера Гел Форте, Артропласт и Вертера Гел Спорт Актив с цел прочистване на организма от тежки метали и различни радионуклеиди и разрешаване на различни здравословни проблеми. 

Въпрос 8: Какъв е срокът на годност на продуктите Вертера? 

В храните като Вертера Гел и Вертера Гел Форте не се използват изкуствени консерванти, оцветители, аромати и пр. Срокът им на годност обикновено е 4 месеца от датата на производство. Дори и неразпечатани, ако е указано следва да се съхраняват в хладилник при температури от 0 до + 5 С като се пазят от замръзване. След разпечатване на опаковката са годни в рамките на 21 дни. Можете да се информирате за условията за съхранение  на различните козметичните продукти с морски водорасли като прочетете етикета и условията за съхранение или онлайн. 
Въпрос 9 : Могат ли да бъдат приемани от бременни жени, кърмачки и малки деца?

В повечето случаи - да. Имайте предвид, че това не е хранителна добавка, не е медикамент, а лечебна функционална храна. По време на бременност нуждите от йод в майчиния организъм нарастват. Недостатъчните количества йод, особено в първия и втория триместър на бременността, могат да доведат до вроден йод-недоимъчен синдром, който протича в различни форми. Ендемичният кретенизъм се проявява веднага след раждането и е причинен именно от липсата на йод по време на бременността. За избягване на тежки и необратими увреждания трябва да се вземат мерките в рамките на първите 6 седмици след раждането на новороденото. Диагнозата се поставя чрез изследване на щитовидните хормони, ехография на щитовидната жлеза и други изследвания при необходимост. Обикновено лечението се състои със синтетични хормони под формата на таблетки. Липсата на лечение води до суха, жълтеникава кожа, която се лющи. Растежът на бебето спира. Фонтанелите на главата остават затворени. Главата не нараства според нормите на Световната Здравна Организация, отчита се микроцефалия. Обиколката на главата може да бъде лесно и точно измерена. Между 33 и 44 см тя нараства почти линейно с теглото на мозъка. При микроцефалия се отчита двукратно изоставане на растежа на обиколката на главата. Мозъкът е спрял на расте и съответно да се развива и това води до забавено умствено развитие, проблеми с проговарянето, нисък ръст, нарушения в координацията на движенията, гърчове, парези на крайниците. В по-леките форми тези симптоми не са така ясно изразени, но се отчита повишена раздразнителност и плачливост на бебето. Много често по-малката обиколка на главата не прави впечатление, но с течение на времето започва проявата на симптомите. Детето изпада в гърчове при повишаване на температурата. Около 40% от децата с микроцефалия страдат и от епилепсия, а при 20% има детска церебрална парализа. 

Ако приемате витамини за бременни прочетете внимателно листовката дали съдържат йод. В редки случаи можете да проявите алергия към него. Имайте предвид, че в синтетичните витамини често се съдържат различни Е-та, които да позволят увеличаване на срока на годност. В продуктите на Вертера няма подобни вещества, те са органична храна. Годността им след отваряне е в рамките на 3 седмици (21 дни) при съхранение в хладилник. Освен йод в органична форма, тези храни ще заредят тялото ви с витамини и минерали, ценни аминокиселини, както и множество полезни за човешкото здраве биоактивни вещества, които нямат аналог в сухоземния свят. Продуктите на Вертера са подходящи за бебета и малки деца, а руската компания разработва специални храни, съобразени с нуждите им. 

Въпрос 10: Мога ли да получа повече информация за отделните продукти на Вертера, които се продават на територията на България? 

Повече информация относно състав, начин на приемане, условия за съхранение и пр. можете да получите онлайн в продуктовия каталог на Вертера.
В момента продуктите на Вертера не се предлагат за продажба онлайн. Ако искате да закупите определен продукт , моля обадете се на телефон 0877 555 012 или ни пишете в нашата фейсбук страница.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още