10 въпроса за витамин B12 и техните отговори

6 февруари 2020
10 въпроса за витамин B12 и техните отговори

Въпрос 1: Може ли липсата на витамин B12 да бъде смъртоносна?

Ако през 1849 г. имате поставена диагноза злокачествена анемия, вероятно ще загубите живота си в рамките на 1-3 години. По него време хората дори не подозирали за съществуването на витамините, а откритията на Пастьор за невидимия свят на микроорганизмите давали обяснение за много от болестите, но не и за тази. Първоначално заболяването било наречено на имената на  Sir Thomas Addison и Hermann Lebert, които описали фаталния край на единични случаи през 1849 г. Всъщност данни за това животозастрашаващо заболяване са публикувани и преди това - през 1824 г. в History of a Case of Anæmia. Класическо описание на заболяването било дадено от Michael Biermer в периода 1868 - 1872 г. Можете да срещнете наименованието на Пернициозната анемия, която е свързана с дефицит на витамин B12 и като болест на Addison-Biermer. 

Всъщност през XIX в. хората не можели да си обяснят причини за заболявания като рахит при липса на витамин D, бери-бери при липса на витамин B1, пелагра при липса на витамин B3, скорбут при липса на витамин C и въпросната форма на смъртоносна анемия заради дефицит на витамин B12. Ето кратък очерк за откриването на множество от днес познатите витамини през 30-те и 40-те години на XX в.

Абсорбция на витамин B12В крайна сметка именно неизбежния фатален край на болните от този тип анемия провокирало търсенето на първоизточника и откриването на витамин B12. През 1934 и 1964 г. били присъдени 2 награди Нобел, а самото изолиране на кристалната форма на витамин B12 се случило през 1948 г. Първоначално лечението се състояло в ежедневен прием на 500 грама полусуров телешки черен дроб. След като станало ясно, че причината за това сериозно заболяване е свързано с малабсорбция на приемания чрез храна витамин поради увреждане на стомашната лигавица и отделяния вътрешен фактор, най-подходящото лечение било чрез болезнени инжекции, които доставят витамина директно в кръвта, без да е нужно да преминава през храносмилателния тракт.

Както ще видим по-късно, тежки генетични мутации, свързани с транспортни протеини и метаболити, може да застрашат живота на новородени бебета. Взависимост от типа на генетичната мутация и тежестта състоянието може да протича без явно откроени симптоми  и да бъде открито по случайност при рутинен профилактичен преглед. 

 

Витамин B12 е пряко свързан със зреенето на кръвни клетки в костния мозък. 

Панцитопения е заболяване, при което има:

 • намален брой червени кръвни клетки, чиято основна функция е пренос на кислород
 • намален брой бели кръвни клетки, които са свързани с имунната система
 • намален брой тромбоцити, които са свързани със съсирването на кръвта

Тъй като тялото се нуждае от всички тези кръвни клетки, панцитопенията може да предизвика леки симптоми или да е животозастрашаваща и да се нуждае от лечение в интензивно отделение. 

Някои от симптомите на по-сериозна панцитопения са:

 • недостиг на въздух (заради намален брой червени кръвни клетки)
 • бледа кожа и пожълтяване на очите  (заради намален брой червени кръвни клетки)
 • силна умора дори при лека физическа активност (заради намален брой червени кръвни клетки)
 • треска заради бактериални и вирусни инфекции (заради намален брой на бели кръвни клетки - част от имунната система)
 • сини и лилави петна подкожно (заради намален брой тромбоцити)
 • кървене от носа и венците  (заради намален брой тромбоцити)
 • ускорен сърдечен пулс

Симптоми на пацитопения, при които трябва да потърсите спешна медицинска помощ:

 • силен задух
 • припадъци
 • обилно кървене
 • температура над 38.3˚C
 • объркване
 • загуба на съзнание

Витамин B12 е пряко свързан със зреенето на червените кръвни клетки в костния мозък. Освен да пренасят кислород, те изпълняват различни функции за имунната система. Увреждането на еритроцитите може да доведе до смъртоносен сепсис.

Повечето от бременните жени и тези, които планират бременност са запознати, че приемът на фолиева киселина може да намали спина бифида и други дефекти на невралната тръба. 

В някои от процесите витамин B12 във формата Метилкобаламин служи за донор на метилови групи при превръщането на синтетичната фолиева киселина в лесно усвоими фолати. Затова липсата на Метилкобаламин може да причини тежки и смъртоносни увреждания на човешкия ембрион. 

Липсата на витамин B12 може да повлияе на невротрансмитерите и да причини паник атаки, мисли за самоубийство, тежки депресивни състояния и пр. 

Няколко години след откриването на кристалната форма, през 1953 г. започнали първите опити за форма на витамин B12, която може да навлезе директно в кръвообращението чрез лигавицата на носа. Това било продиктувано от прекалено дългия и сложен път на витамина през храносмилателната система. Учените били наясно, че дори обикновен гастрит, заболяване на червата или бактериална инфекция може да доведе до малабсорбция. След няколко не съвсем успешни разработки, в последните години можем да използваме капките за нос с витамин B12 като формите Метилкобаламин и Хидроксокобаламин.

Клиничните изследвания показват, че назалната формула на витамин B12 осигурява необходимото количество до един час след приема. През септември 2019 г. във Frontiers of Pharmacology  Open Trial of Vitamin B12 Nasal Drops in Adults With Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: Comparison of Responders and Non-Responders показа, че назалната форма на витамин B12 във формата Хидроксокобаламин, произведени от CureSupport, чийто дистрибутор за България е онлайн магазин aloha.bg, повишава значително серумните нива на витамин B12 и се бори успешно с много от симптомите на хронична умора. Изследването доказа също, че капките за нос могат да бъдат алтернатива на болезнените инжекции. 

Клинично изследване за капките за нос Хидроксокобаламин, произведени от CureSupport, чийто дистрибутор за България е aloha.bg

За наш късмет съвременните методи за диагностика и доживотния прием на витамин B12 могат да предпазят болните от този вид анемия и тежки генетични увреждания от развитието на тежки усложнения и смърт. 

Въпрос 2: Вярно ли е, че витамин B12 е бактерия?

Витамин B12 е единственият витамин, който съдържа в ядрото си метален атом - кобалт. Това е сравнително рядък метал, който се среща в някои руди, почвата и морската вода. Кравите и преживните животни често ближат минерални соли, а изследвания доказват, че увеличения прием на кобалт води до мляко, което е по-богато на витамин B12. Храносмилателните процеси при преживните животни протичат по съвсем различен начин. Те имат многокамерен стомах и при тях има 3 форми на храносмилане - механично, микробиално и химично. Основните места за храносмилане на преживните бозайници са предстомашията, в които храната набъбва и омеква. Смилането се извършва с помощта на микроорганизми, които са съвсем различни от тези в нормалната чревна флора на човека. С помощта на тези бактерии и кобалт се синтезира витамин B12. Но самият витамин не е бактерия.  

Храносмилателна система на преживни бозайници и човек

Въпрос 3: Ако хипотетично последваме примера на животните за копрофагия, можем ли да се снабдим с тези чревни бактерии и да синтезираме сами витамин B12?

Много животни ядат изпражненията на представители от своя вид или други, за да се снабдят с други щамове чревни бактерии. Дали ако изядем 100 грама човешки изпражнения бихме си осигурили необходимата дневна доза от 2.4 микрограма витамин B12? Е, на този въпрос отговарят от The American Journal of Clinical Nutrition в публикацията си от 2008 г. Identification and quantitation of cobalamin and cobalamin analogues in human fece . Отговорът е категорично НЕ. Практически витамин B12 се абсорбира в крайната част на тънките черва, а от дебелото черво напускат организма псевдо-форми, които не са от полза за човешкото здраве. Вероятно има изследване, че ако погълнем изпражнения от преживни животни това няма да доведе до трайно заселване на нови щамове бактерии в червата ни … просто защото те виреят в многокамерен стомах и не могат да се развиват устойчиво в човешкото тяло. 

Въпрос 4: Защо витамин B12 се продава под различни наименования?

Различни форми на витамин B12 - Метилкобаламин, Хидроксокобаламин, Цианокобаламин

Както вече споменахме витамин B12 съдържа в центъра си метален атом кобалт. Молекулата, която е свързана с него се нарича донор. Тя от своя страна може да се свърже с различни видове молекули и затова има различни видове витамин B12, като някои могат да бъдат усвоени от човека като Methylcobalamin, Adenozylcobalamin, Hydroxocobalamin и синтетичната форма Cyanocobalamin. Неусвоими от човека или псевдо-форми са Aquacobalamin, Nitritocobalamin, Nitrosocobalamin, Sulfitocobalamin, Glutathionylcobalamin и др. В миналото тези разлики между отделните форми са били трудни за откриване и това е довело до заблуждаващи публикации, че в някои храни от растителен произход има витамин B12. Практически се съдържат форми, които нямат полза за човешкото здраве. Ние нямаме транспортните протеини, с чиято помощ да ги пренесем за съхранение в черния дроб или от кръвообращението до всяка клетка. Последните изследвания се извършват със свързващи човешки протеини, а резултатите от някои стари изследвания, че определени растителни храни са изключително богати на витамин B12 вече са опровергани. 

Въпрос 5: Кои са храните, които съдържат най-големи количества от витамин B12? 

Препоръчителната дневна доза за витамин B12 за възрастен е 2,4 микрограма, а за бременни жени и кърмещи майки се повишава съответно до 2,6 и 2,8 микрограма. Усвоими за човека форми се съдържат в някои от храните от животински произход и специално разработените обогатени храни за вегани. Не е задължително да приемаме животински храни всеки ден и затова голяма част от витамина се складира в черния дроб, откъдето ежедневно в кръвообращението се изпускат нужните количества. Ако спазвате пост и гладувате в продължение на седмици няма опасност от липса на витамин B12, защото би следвало да имате запаси за години. Това е причината симптомите на дефицит да се развиват много бавно при веганите. Както споменахме по-горе суровият телешки дроб е бил лечението за злокачествената анемия в миналото. Действително именно сготвен черен дроб (агнешки, телешки, говежди) за порция от 75 грама съдържа от 53 до 66 микрограма витамин B12. Можете да пресметнете колко от червения витамин се съдържа в  500 грама телешки дроб. Това са стойности, които многократно превишават препоръчителните дневни дози. Порция от 75 грама от пилешки, пуешки или свински черен дроб съдържа между 12 и 23 микрограма. Причината се крие в бактериите, които синтезират витамина и устройството на храносмилателната система. 

Тъй като витамин B12 принадлежи към групата на водоразтворимите витамини от група B, количествата, които не циркулират в кръвообращението и не са складирани в черния дроб се изхвърлят чрез бъбреците и съответно урината. Бъбреците играят ролята също и на междинен склад и са богат източник. Порция от 75 грама сварени агнешки бъбреци съдържа 59 микрограма, телешки - 27, а говежди - 18 микрограма. 

Колко обаче има в порция 75 грама сготвена свинска кайма? Оказва се, че количествата са около 0.8 микрограма и не могат да покрият дневната доза от 2.4 микрограма. Стойностите при различните видове колбаси варират от 0,4 до 2.0 микрограма. Порция от 75 грама сготвено пилешко месо съдържа 0.2-0.3 микрограма. 

Богати на витамин B12 са сготвените миди (14 микрограма в порция 75 грама), пушената херинга също с 14 микрограма, риба тон с около 9 микрограма. В прясното и кисело мляко, както и в сиренето количествата варират. 

В крайна сметка сготвеното пилешко месо едва ли ще ни помогне да си осигурим необходимите дневни дози от този витамин, но пилешкия черен дроб ще ни осигури много над нужните количества и ще попълни запасите в черния ни дроб. 

Вижте 50 храни, богати на витамин B12

Въпрос 6: Само вегани ли са застрашени от дефицит?

Много от веганите са отлично информирани за витамина, хранят се с обогатени храни или приемат добавки. Освен това веганите приемат достатъчно храни, богати на фолати, които са нужни като кофактор за метаболитни процеси. Както споменахме витамин B12 има изключително дълъг път през храносмилателната система и всяко несъвършенство може да доведе до намалена абсорбция, дори и да приемаме ежедневно храни, богати на кобаламин.

В устата храната се смесва с отделената от слюнчените жлези слюнка. В нея се съдържа специален протеин (Хаптокорин), който помага на водоразтворимия витамин B12 да остане неразрушен от стомашните киселини. Всяко заболяване на тези слюнчени жлези и бързото преглъщане могат да доведат до разрушаване на витамина. Ако е успешно свързан с този протеин, витамин B12 успява да достигне в неразрушена форма до стомаха. Там трябва да се свърже с друг протеин, наричан още вътрешен фактор. Липсата на този протеин е причината за споменатата по-горе злокачествена анемия. Атрофичният гастрит уврежда клетките на стомашната лигавица и те не могат да отделят този интринзик фактор. Стомашната лигавица може да е колонизирана от бактериите Helicobacter pylori, които причиняват хроничен гастрит, язви на стомаха и дванадесетопръстника, гадене и пр. Те също могат да доведат до разрушаване на витамина.

Бактериалната инфекция с Helicobacter pylori може да причини дефицит на витамин B12

Не бива да забравяме и дългосрочната употреба на лекарства против стомашни киселини (наричани още инхибитори на протонната помпа) като Омепразол. Пантопразол, Лансопразол, Езомепразол и пр. Тези медикаменти намаляват киселинността на стомашните сокове и също могат да доведат до липса на витамин B12, която да се прояви с неприятни изтръпвания на крайниците, нарушена походка, депресивни настроения и пр. Ако в стомаха няма проблеми, витамин B12 в свързана форма с т.нар. вътрешен фактор продължава пътя си към червата. Там от своя страна може да има бактерии, които искат да се “нахранят” с ценния атом кобалт. Приемът на някои видове антибиотици може да наруши чревната флора и също да доведе до дефицит. Различни чревни паразити и тении също могат да използват витамина за храна и да предизвикат дефицит. В крайната част от тънките черва витамин B12 е абсорбиран чрез специални рецептори, чието правилно функциониране също е от изключителна важност. Това са част от проблемите, свързани с намалена абсорбция на витамин B12 от страна на храносмилателния тракт.

От особена важност е и здравето на черния дроб - основния склад на витамин B12. Злоупотреба с алкохол и цироза, неалкохолно затлъстял черен дроб, карцином - обикновено този орган не сигнализира, че е болен в началните стадии. Увреждането му обаче води до изпускане на дози от витамина, много по-големи от нужните. Ако не приемате добавки с витамин B12, стойностите над референтните сигнализират за сериозно заболяване на черния дроб. От друга страна въпреки повишените серумни нива, на клетъчно ниво може да имате дефицит.  

Особено внимание трябва да се обърне на хората, които прекаляват с алкохол. При тях има понижена абсорбция на фолиева киселина и съответно витамин B12 няма как да участва като кофактор за намаляване на хомоцистеин. В крайна сметка алкохолната цироза води до увреждане на мозъка - чернодробна енцефалопатия. Хората са опасни за себе си и околните, когато седнат зад волана не само когато са пили алкохол преди часове, но и когато са получили подобни трайни увреждания на мозъка. Междувременно тъй като черният им дроб е засегнат и изпуска неконтролирано витамин B12 в кръвообращението, ако се направи единствено изследване на серумен витамин B12 стойностите ще са високи и дори доста над нормата. Но ако се направят по-задълбочени изследвания ще се открие дефицит на фолати (фолиева киселина), увеличен хомоцистеин  и евентуално изменения в еритроцитите. 

Споменахме, че популярни лекарства като тези за стомашни киселини и някои антибиотици могат да предизвикат малабсорбция. Има и още един вид популярни лекарства, които се приемат от стотици хиляди хора. Става дума за лекарства за контролиране на кръвната захар при диабет, които съдържат Метформинов хидрохлорид. Проблемът е, че се продават с различни търговски названия (Глюкофаж, Carbophage SR, Riomet, Fortamet, Glumetza, Obimet, Gluformin, Dianben, Diabex, Diaformin, Siofor, Metfogamma, Glifor, Метформин IR (с незабавно освобождаване),  Метформин SR (бавно освобождаване), Метформин XR (удължено освобождаване), Тиазолидиндиони (глитазони), Розиглитазон и пр. В листовките за пациента на някои от лекарствата пише, че може да доведат до дефицит на витамин B12, а в други с аналогичен състав, но продаващи се с друго търговско име - не. Другият основен проблем е, че липсата на витамин B12 води до неврологични увреждания, много подобни на тези, причинени от диабет. Неправилната диагностика на невропатиите съответно води до сгрешено лечение и необратими увреждания. Ето още информация за взаимодействието на витамин B12 с определени лекарства.

Взаимодействие на витамин B12 с определени лекарства

Заболяванията на щитовидната жлеза протичат с различни симптоми. Множество изследвания доказват, че в тази група от хора има увеличен % на страдащите от дефицит на витамин B12. Обикновено пациентите приписват симптомите на дефицит на нарушените функции на жлезата. 

Различните раси и етнически групи усвояват витамин B12 по различен начин като това зависи от нивата на свързващите протеини. Вероятно в бъдеще това ще доведе до различни референтни стойности. 

Тютюнопушенето също може да причини малабсорбция на витамин B12. Причината е в коктейла от всевъзможни химични съединения в цигарения дим. Освен това цианидите от тютюна се свързват с кобаламина и образуват цианокобаламин, който показва нормални серумни нива на витамин B12. В изследването от 1969 г. Vitamin BI2 absorption in tobacco amblyopia се доказва, че голяма част от страстните пушачи имат увреждане на оптичния нерв, което е поради липса на витамин B12. Най-подходящата форма за пушачите е Хидроксокобаламин, защото атома кобалт се свързва с цианидните групи и образува Цианокобаламин - друга форма на витамин B12, която напуска организма през урината. 

Затлъстяването също е рисков фактор, а бързото наддаване на килограми увеличава риска от липса на този витамин. Всяка клетка от тялото ни има нужда от кислород и хранителни вещества. Това се осъществява с помощта на кръвоснабдяването. В новосъздадените тъкани се образуват нови кръвоносни съдове. Средният възрастен човек има между 4,5 и 5 литра кръв. За всеки допълнително качен килограм са нужни още около 60 мл. кръв. А ако качените килограми са 10? Или повече? Тогава серумните нива на витамин B12 се разреждат. Това е причината и за да се задъхвате - не толкова от тежестта на излишните килограми, а защото червените кръвни клетки са увредени от липсата на този витамин и не могат да пренесат нужните количества кислород. Други симптоми на анемията са усещането за слабост и умора при елементарна физическа активност. Не сте застраховани и от развитие на другите симптоми на дефицит. От друга страна не съществуват данни витамин B12 да доведе до качване на наддаване на тегло. 

Хронична бъбречна недостатъчност също може да е причина за липса на витамин B12. В миналото се е използвал и тест на Шилинг със слабо радиоактивно маркиране на витамин B12, за да бъде отчетено къде точно в организма се губи. Това е показало, че високи дози от този водноразтворим витамин се задържат не само в черния дроб, но и седмици наред в бъбреците, преди да бъдат изхвърлени чрез урината на човека, но не и чрез изпражненията. Това се потвърждава и от факта, че бъбреците на различни животни съдържат многократно по-големи количества в сравнение с месото. Уврежданията на бъбреците могат да доведат до по-бързо напускане на витамин B12 от човешкото тяло. 

Микроелементът калий е изключително важен за човешкото здраве. Прекалено ниските нива (хипокалиемия) или прекалено високите (хиперкалиемия) може да са животозастрашаващи. Калият се съдържа предимно в храни от растителен произход като бобови, спанак и тъмнозелени листни зеленчуци, банани, печурки, авокадо и пр. Витамин B12 и калий са антагонисти и не се съдържат в едни и същи храни в природата. Приемът на добавки с калий може да доведе до хиперкалиемия и дефицит на витамин B12. 

Витамин С е популярен днес витамин, но знаете ли, че липсата му също може да бъде смъртоносна? Заболяването скорбут е свързано именно с липсата на витамин С и е отнело много повече животи на мореплаватели, тръгнали да превземат нови земи в сравнение със смъртта от бойни рани, нанесени от местното население. Ако първата награда Нобел за витамин B12 е присъдена през 1934 г., за витамин С е присъдена през 1937 г., въпреки че е открит през 1933 г. Научни изследвания доказват, че прекалено големи количества от витамин С (аскорбинова киселина) водят до промяна на pH и отцепват атома кобалт във витамин B12 (кобаламин). Въпреки че на много от мултивитамините пише, че съдържат голям % от препоръчителната дневна доза, практически настъпва неутрализиране. Освен това в подобни форми често присъства евтината синтетична форма на витамин B12 - Цианокобаламин, която трудно се усвоява и натоварва организма с токсични цианидни групи. Ако искате да си набавите витамин B12 е по-добре да бъде в самостоятелна форма и съобразено с причините за дефицит. Ако имате проблеми в храносмилателния тракт, тогава подходящи са инжекциите и назалната форма

Фолиева киселина е синтетичната форма на витамин B9. В храните се съдържат фолати, които се усвояват много по-лесно. Двата витамина участват заедно в множество процеси. Бъдещите майки са наясно с ползите от приема на фолиева киселина и понякога в продължение на месеци я приемат ежедневно. В САЩ, Канада и други страни има задължително обогатяване на зърнените храни с този витамин с цел профилактика. Проблемът е, че фолиевата киселина замаскира симптомите на анемия и така дефицитът на витамин B12 по-трудно може да бъде установен. Неврологичните симптоми от друга страна могат да бъдат причинени и от други заболявания, което прави по-трудно поставянето на правилната диагноза. Тук ключова се оказва мутация на гена на MTHFR. 

Пълната упойка с райски газ (диазотен оксид) също може да окисли необратимо металния атом кобалт. При пациенти с неоткрит дефицит в рамките на дни след прилагането на този вид упойка могат да се проявят различни симптоми. В тази Листовка с информация за потребителя на изпълнителна агенция по лекарствата в Република България е указано, че може да настъпи дефицит на витамин B12, но често от пациентът се изисква само подпис за информирано съгласие, без да е наясно за страничните ефекти. Дефицит може да настъпи и при вдишване на газа с цел забавление. 

Свръхрастеж на бактерии в тънките черва и различни чревни паразити също са възможни причини за малабсорбция. Обикновено бактериите се намират в дебелото черво, но при прием на лекарства против стомашни киселини, те успяват да достигнат и колонизират тънките черва. Тъй като атомът кобалт е рядко срещан, определени щамове бактерии се стремят да го отцепят от молекулата на витамин B12 и да се "нахранят" с него. Приемът на антибиотици също може да наруши баланса на бактериите в стомашно-чревния тракт. Болест на Крон, улцерозен колит, сляпа чревна бримка - всяко нарушение на тънките черва може да доведе до малабсорбция на витамин B12.

Невъзможност на витамин B12 да премине през кръвно-мозъчната бариера.  Обикновено каквито и изследвания да направим, те са свързани с червени кръвни клетки и метаболити в общото кръвообращение. В проучването, публикувано през  2016 г. Decreased Brain Levels of Vitamin B12 in Aging, Autism and Schizophrenia  са използвани проби от мозъци от починали хора на различна възраст. 

Проучването показва, че средното ниво на витамин B12 е около 3.1 пъти по-ниско при аутистите (възраст под 10 години) в сравнение с контролите (възраст под 13 години). Или нивата на витамин B12 при деца с аутизъм под 10-годишна възраст съответстват на нивата на здрави възрастни над 50 години. Освен това нивата на глутатионилкобаламин е 6-пъти по-ниско, за разлика на 3 пъти по-високия хидроксокобаламин. 

Нивата на витамин B12 се измерват и в мозъчните проби на пациенти с шизофрения (възраст 36-49 г.) и се сравняват със здрави контроли (възраст 36-50 г.). Средното общо ниво на витамин B12 е 3.3 пъти по-ниско при пациентите с шизофрения, а метилкобаламин и аденозилкобаламин са над 5 пъти по-ниски в сравнение със здравите пациенти. Отново нивата на глутатионилкобаламин е 6-пъти по-ниско, за разлика на 3,5 пъти по-високия хидроксокобаламин.

Оказва се, че пациентите с аутизъм и пациентите с шизофрения имат по-ниски нива на витамин B12 в мозъка и състоянието им е подобно на пациентите в напреднала възраст. 

Тъй като нивата на общия витамин B12 в кръвообращението не показват подобно намаляване с възрастта, вероятно нивата му в мозъка са регулирани по различен начин. Въпреки че броят на изследваните мозъчни проби е ограничен, тези откритие подчертават връзката между нивата на витамин B12, мозъчните функции и първопричините на неврологичните увреждания. 

Съществува вероятност хора с разстройства от аутистичния спектър да имат дефицит на витамин B12 в мозъчните си тъкани. 

Въпрос 7: Канцерогенен ли е витамин B12?

Вероятно ви е попадала информация, че този витамин храни туморите и ускорява нарастването им. Или пък, че благодарение на витамин B12 туморите получават повече кислород и хранителни вещества. Действително при агресивно раково образувание започва изграждането на нови кръвоносни съдове, които да осигурят веществата за ускорен растеж. Но множество клинични изследвания доказват, че витамин B12 не е канцероген и не подхранва туморите. От направените изследвания става ясно, че тютюнопушенето може да провокира рак. Злоупотребата с алкохол може да доведе до цироза на черния дроб, която да прогресира до рак на черния дроб. И воала - високите стойности на серумните нива на витамин B12 са открити при пациенти с рак на черния дроб. Но не защото този водоразтворим витамин е подхранил рака, а защото заболелия черен дроб започва неконтролируемо да изпуска големи количества от складирания витамин.

Въпрос 8: Може ли да се предозира?

Човешкото тяло (и не само) е устроено така, че известни количества от витамин B12 да се складират в черния дроб. Спомнете си отново за болните със злокачествена анемия, чието лечение се е състояло в ежедневния прием на примерно 500 микрограма витамин B12 от полусуров телешки черен дроб при дневни нужди около 2-3 микрограма. Нашето тяло има капацитета да изхвърли чрез урината този водоразтворим витамин. Всъщност често проблемът е, че той се задържа за прекалено кратко време в организма. Данните за нежелани реакции идват главно от синтетичната форма Цианокобаламин, за която споменахме, че натоварва организма с токсични вещества, но пък е евтина, устойчива на светлина и лесна за производство. Нежелателни реакции могат да се получат и към разтворителите в инжекциите. В България се продават инжекции само с Цианокобаламин.

И ако сравнително големи дози (1000-5000 микрограма при препоръчителна дневна доза от 2,4 микрограма) се прилагат за лечение на дефицит, дози от 5 или 10 грама (които превишават дневната доза милиони пъти) се прилагат в спешната медицинска помощ за спасяване на човешки живот и се пренебрегва факта, че може да има предозиране на витамин B12. Витамин B12 във формата Хидроксокобаламин се използва като противоотрова при отравяния с цианид от храни или вдишване на изгорели газове при пожари. Хидроксокобаламин като противоотрова се използва и за неутрализиране на азотни оксиди и микотоксини. 

В последните години хиляди клиенти от България се довериха на назалната форма с Метилкобаламин  или Хидроксокобаламин  от aloha.bg и няма данни за нежелани реакции. В отделни случаи може да се получи акне, но това не е симптом на предозиране. Витамин B12 се разпространява чрез кръвообращението и до кожата, където може да подхрани отделни щамове бактерии в порите и те от своя страна да причинят неприятни пъпки. Съответно, ако тези щамове бактерии не присъстват в микрофлората на кожата няма да се появи акне.

Въпрос 9: Кои са нетипичните симптоми на дефицит на витамин B12?

Освен типичните симптоми на мегалобластна анемия като задух, постоянно усещане за умора и слабост и бледа кожа може да почувствате редица неприятни неврологични симптоми. Витамин B12 участва в изграждането на бялата миелинова обвивка на нервите, а липсата на кобаламин води до разрушаването ѝ. Със сборното название парестезия се свързват редица нетипични усещания по тялото, за които няма физическа причина като изтръпване на крайниците, мравучкане, парене, вкочанясване, силна краткотрайна болка все едно през тялото преминава мълния и пр. Освен това липсата на витамин B12 може да предизвика различни форми на атаксия - нарушения в походката, световъртеж, нарушения в говора и пр. Липсата на този витамин може да предизвика появата на афти (афтозен стоматит) и характерно подуване на езика.

Афти и подут, зачервен език заради дефицит на витамин B12

В някои случаи ранното побеляване на косата и обезцветяване при деца и младежи се дължи не на гени, а именно на подобна липса. Липсата на витамина е свързана и с един особен вид косопад - телогенен ефлувиум. Витамин B12 играе важна роля и в метаболизма на Хомоцистеин. Повишените нива на тази аминокиселина са свързани с риск от инфаркт, инсулт, прееклампсия и преждевременно раждане при бременните жени. Вече споменахме, че липсата на витамин B12 може да доведе до специфични увреждания на зрението и възприемането на цветовете. Депресия, паник атаки, самоубийствени мисли - отново можем да търсим малабсорцията. В някои от докладваните случаи причината за това се състои в бактериална инфекция с Helicobacter pylori, а лечението с антибиотик решава проблема. В други случаи виновник за малабсорбцията е лекарство за стомашни киселини като Омепразол. Друг нетипичен симптом е тъмното оцветяване на пръстите на ръцете и / или краката, както и появата на тъмни петна по гърба. Съответно нанасянето на избелващи кремове по повърхността на кожата няма да има ефект. 

Тъй като витамин B12 е свързан с миелиновата обвивка на нервите, неврологичните симптоми може да са най-разнообразни според участъка на засегнатия нерв. Например липсата на витамин B12 може да доведе до нарушения на говора (дизартрия). Неволното изпускане на урина (инконтиненция) също може да се дължи на увреждане на нервите заради дефицит на витамин B12. Голяма част от хората над 70 години страдат от малабсорбция заради проблеми с храносмилателния тракт и е добре да преминават редовни профилактични прегледи. 

Блуждаещият нерв е един от 12-те черепно-мозъчни нерви. Той се различава от останалите с това, че напуска областта на главата и шията, успявайки да достигне до множество вътрешни органи - сърце, бели дробове, стомах, част от тънките черва, панкреас, бъбреци, пикочен мехур, клитора при жените и пр. Съответно увреждането на този нерв заради липса на витамин B12 може да причини различни симптоми. В едно от клиничните изследвания пациенти с хронична кашлица се повлияват положително след лечение с витамин B12. 

Въпрос 10: Освен измерването на серумните нива на витамин B12, какви други изследвания могат да подскажат за неговия дефицит? 

Изследвания за дефицит на витамин B12Вече споменахме, че високите серумни нива на витамин B12 може да се дължат на тежки заболявания на черния дроб, който изпуска по-големи количества, но дори и леко увреждане може да повлияе на нивата в кръвта и да покаже фалшиво високи стойности, а на клетъчно ниво организма да страда от дефицит. Затова се правят и други изследвания като хомоцистеин и метилмалонова киселина. Интересното е, че витамин B12 има 2 активни коензимни форми, които участват в различни метаболитни процеси. Когато в организма липсва витамин B12 във формата Метилкобаламин или фолати (фолиева киселина, витамин B9) се повишава хомоцистеина. Обаче когато има проблем с другата форма на витамин B12 - Аденозилкобаламин, се повишава метилмалоновата киселина. В този случай количествата на фолиева киселина не оказват влияние. 

В някои случаи липсата на кобаламин може да се установи и чрез стандартна пълна кръвна картина и показателите RDW, MCV и MCH. Те дават информация за големината, еднородността и формата на червените кръвни клетки (еритроцити), както и дали страдате от мегалобластна анемия

А ето и някои от възможните комбинации:

 • Нормален RDW и нисък MCV. Анемията е причинена от хронично заболяване или наследствена таласемия в кръвосъсирването.
 • Нормален RDW и висок MCV. Ще ви бъдат назначени допълнителни изследвания за чернодробно заболяване. Възможно е кръвта ви да е засегната от алкохол, антивирусни препарати или химиотерапия. Ако имате нисък брой лимфоцити (вид бели кръвни клетки), може да страдате от апластична  анемия.
 • Повишен RDW и нормален MCV. Възможно е нивата на желязо, витамин B12 или фолиева киселина да са прекалено ниски. Другата вероятност е да страдате от хронично чернодробно заболяване.
 • Повишен RDW и нисък MCV. Отново съмнение за анемия.
 • Повишен RDW и повишен MCV. Възможен дефицит на витамин B12, фолиева киселина, анемия или хронично чернодробно заболяване.

В кръвта има трилиони еритроцити със среден живот 120-140 дни. Съответно отнема време, докато промените в кръвните клетки станат значително. Ретикулоцитите са предшественици на зрелите еритроцити, които циркулират в кръвообращението и се образуват всеки ден. При липса на витамин B12 броят на ретикулоцитите е ранен маркер. След започване на лечение показва в рамките на дни дали то е подходящо. 

Изследването на Холотранскобаламин (holo-TC, active-B12) дава информация за витамин B12 в кръвообращението, който е свързан с транспортния протеин Транскобаламин. Около 20% от циркулиращия витамин B12 е в такава форма и успява да достигне до клетките, а останалите около 80% са свързани с транспортния протеин Хаптокорин и се водят трудни за усвояване на клетъчно ниво. Някои новородени се раждат с мутации на гена на Транскобаламин , съответно на клетъчно ниво страдат от дефицит на витамин B12 и това забавя физическото и умственото им развитие. 

Витамин B12 е свързан със синтеза на ДНК и липсата му влияе на бързопроизвеждащите се клетки. Еритроцитите (червените кръвни клетки) са едни от тях и съответно симптомите са свързани с развитието на анемия. Левкоцити (бели кръвни клетки) са група от клетки на имунната система. Неутрофилите са най-многобройните левкоцити, които могат да "изяждат" бактерии с помощта на процеса фагоцитоза. Освен това неутрофилите могат да изстрелят "мрежи", с които да заловят патогените. Третата им възможност е да образуват антибактериални гранули. Всяко увреждане на някоя от тези функции на неутрофилите е свързано с повишен риск от бактериални, гъбични и вирусни инфекции. Липсата на витамин B12 води до хиперсегментирани неутрофили. Това може да се види, когато се направи морфология (кръвна натривка). Т.е липсата на витамин B12 може да отслаби имунната система. 

Друго изследване, свързано с витамин B12 е свързано с т. нар. вътрешен фактор (Intrinsic Factor - IF)

Интринзик фактор е гликопротеин (около 70 kDa) , който се секретира от париеталните клетки на стомашната лигавица. Той свързва витамин В12 в комплекс и играе ключова роля в неговата абсорбция в тънките черва.

Анти – IF са 2 вида автоантитела – тип I които блокират свързването на интринзик фактора с витамин В 12 и тип II, които блокират рецепторите в тънките черва за комплекса IF/ вит. В 12 и по този начин потискат неговата абсорбция.

Анти- IF, изследвани чрез имуноензимни методи, улавят и двата вида автоантитела.

Изследване за Хеликобактер пилори може да потвърди / отхвърли тази бактериална инфекция като основна причина за малабсорбция на витамин B12. Съответно след антибиотична терапия или друг начин на лечение, дефицитът на витамин B12 ще изчезне, а симптомите постепенно ще отшумят. Дотогава обаче често се налага прием на витамин B12. Таблетките, които преминават през стомашно-чревния тракт няма да са подходящи. В подобни случаи често се изписват инжекции. За съжаление към днешна дата в България са налични само ампули за инжекционен разтвор с Цианокобаламин. Капките за нос с витамин B12 като Метилкобаламин или Хидроксокобаламин заобикалят стомашно-чревния тракт и се усвояват чрез богато кръвоснабдената лигавица на носната кухина. 

Дефицитът на витамин B12 може да увреди миелиновата обвивка на нервите и да причини различни неврологични увреждания.В определени случаи се прави анализ на цереброспиналната течност. Много често за оценка на неврологичното състояние се прави и тест на Ромберг, който отнема около 30 секунди и не изисква никаква апаратура. Общо взето се състои в това да стоите прави, като затворите очи за известно време. Понякога може да се изиска да заемете определена поза и да се задържите стабилно в нея без да прекрачвате или залитате в рамките на определеното време. Това дава информация дали имате неврологично увреждане на гръбначния стълб, което може да е причинено от липса на витамин B12, сифилис, злоупотреба с алкохол и пр. Рефлексът на Бабински може да се провери лесно и без нужда от специализирано медицинско оборудване. Специфични тестове за атаксия също могат да оценят дали имате неврологични увреждания. 

Тъй като малабсорбцията на витамин B12 може да е свързана с неусвояване на фолиева киселина, може да се направи изследване на полиморфизми на гените на MTHFR. Други генетични мутации могат да доведат до прекалено големи количества метилмалонова киселина. Трети тип генетични мутации увреждат свързването на витамин B12 с транспортния протеин Транскобаламин 2. Взависимост кои гени са мутирали и до каква степен е възможно още с раждането състоянието да е животозастрашаващо или да протича почти без симптоми и да бъде открито по случайност при профилактичен преглед. 

Тази публикация е с информативна цел и не замества консултацията с лекар. Екипът на онлайн магазин aloha.bg не се ангажира с тълкуване на резултати от лабораторни изследвания. 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още