10 въпроса за колаген и техните отговори 

6 февруари 2020
10 въпроса за колаген и техните отговори 

Въпрос 1: Откъде произлиза наименованието “колаген”?

Думата колаген е измислена около 1860 г. в Гърция и означава лепило. Днес се знае, че това е “лепилото” на организма. Например при срязване на кожата много скоро разкъсаните части се слепват една с друга и се съединяват. Колагенът участва в  изграждането на съединителната тъкан. 

Едно от най-древните лепила, за което има данни, че се употребявало още 2000 г. пр. н. е. в Древен Египет, е именно на основата на колаген. То е създадено от животинска съединителна тъкан - кожи, кости, сухожилия, рога, копита, плавателни мехури на риби.

Въпреки модерните технологии за производство на синтетични лепила и днес произведените на основа животинска съединителна тъкан лепила продължават да се използват поради уникалните свойства на колагеновите фибри.

Всички суровини за производство на туткал са преминали предварителна подготовка на обезмасляване и премахване на минералите. Ако искаме да използваме туткал трябва да го поставим във вода за няколко часа, където той набъбва и увеличава обема си. След това се загрява на водна баня до температура 50-65 градуса. По-високите температури водят до необратимо увреждане на колагеновите фибри.

Протеините образуват специална гъвкава връзка на молекулно ниво и затова в епоха на множество синтетични лепила, неповторимия туткал се използва и днес. Основните предимства на това лепило с животински произход е силата на залепване и възможността предметите да бъдат разлепени без поражения. Нужни са само вода и топлина. 

Туткалът, приготвен от кости се използва при дървообработка - мебели, музикални инструменти и пр. Туткалът от кожа прави фугата по-еластична и се използва често при хартиени изделия - за реставрация и подвързване на книги, за грундиране на платна на картини и пр. Сещате ли се за пощенските марки или пликове, които трябва да навлажните леко, за да залепнат? Тънкият слой лепило е именно туткал, примесен със захар. 

Рибният туткал се произвежда от кожа и кости на риби и е отличен свързващ материал, който увеличава времето при обработка на гипс. Освен това може да се използва и без загряване, тъй като рибните протеини не се втвърдяват при ниски температури за разлика от туткала от бозайници. За реставрация на ценни мебели и предмети се използва именно рибен туткал. По преценка може да се използва туткал, приготвен от плавателните мехури на моруна. Неговата здравина е изключително голяма. И днес можем да видим книги от Средновековието, които в продължение на векове не са се разлепили.  

Времето за изсъхване на този тип лепила зависи от температурата на околната среда и относителната влажност. Ако температурата е висока, водата ще се изпари по-бързо, но бавното изсъхване стимулира молекулите колаген да се подредят в правилни мрежести структури и така се увеличават еластичността и здравинатата на лепилния шев. Дългият престой на предметите под въздействието на UV лъчи от слънцето може да увреди залепените предмети. 

Времето за изсъхване зависи от температурата на околната среда и относителната влажност. След желиране, матрицата на лепилото изсъхва чрез изпарение на водата като този процес може да бъде ускорен чрез повишаване на температурата. Желателно е лепилата на базата на колаген да съхнат колкото се може по-бавно тъй като това стимулира молекулите да се подредят в мрежести структури. В резултат на омрежването се увеличава еластичността и здравината на получения слой лепило.

Въпрос 2: Кои са типовете колаген, които най-много влияят на човешкото здраве и красота? 

Има 28 различни типа колаген, a ето и най-често срещаните в човешкото тяло:

  • Колаген тип I: кожа, сухожилия, кости, мускулидентин в зъбите, очи, венци, гласни струни, стомашно-чревен тракт, плацента и пр. 
  • Колаген тип II: среща се в хрущялите на ставите, хрущялните тъкани на носа, ушите и пр. 
  • Колаген тип III: вид мрежест колаген, често срещан заедно с колаген тип I. Участва в зарастването на раните. 
  • Колаген тип IV: образува базална мембрана и участва в изграждането на редица органи. Тази мембрана осигурява физическа защита срещу навлизането на видоизменени злокачествени клетки по-надълбоко в органите - карцином in situ
  • Колаген тип V: повърхност на клетки, среща се в косата, ноктите и плацентата.

Ето защо хранителните добавки за кожа са предимно с колаген тип I, а срещу болки в ставите са с колаген тип II. Съответно козметика за кожа, нанесена локално едва ли ще помогне за възстановяването на ставите, въпреки че съдържа колаген. Прочетете още информация по темата. 

Освен че се делят на различни типове, колагените имат способността да образуват различни пространствени структури чрез вариация на молекулата, гъвкавост, молекулно тегло и взаимодействие с други молекули. 

Влакнести са колаген тип I, II и III. Погледнати под микроскоп те образуват дебели и плътни колагенови влакна с характерен модел на повторение.

Невлакнест колаген е само тип IV, който образува базалната мембрана. В кожата тя разделя повърхностния слой на кожата (епидермиса) от по-долния слой (дермата), която е изключително богата на колаген тип I. В белите дробове и бъбреците също има базална мембрана от колаген тип IV, а при някои автоимунни заболявания антителата я атакуват и могат до доведат до сериозни увреждания. В лещата на окото също има подобна мембрана. От здравината на тази мембрана зависи дали ракови клетки ще успеят да проникнат във вътрешността. Много често първия стадий е именно карцином in situ. 

Филаментозни колагени са тип VI, VII, IX и X. Те образуват слабо обединени групи от влакна. 

Въпрос 3: Кои фактори вредят на колагена в тялото?

Ултравиолетовите лъчи могат да предизвикат разрушаване на колагена в човешката кожа. Съответно вредни са и процедурите за придобиване на тен чрез солариум. Процесът е известен като фотостареене. Вече споменахме по-горе, че туткалът не бива да се нагрява над 50-65 градуса, както и че се изменя след продължително излагане на слънчеви лъчи. Това важи и за кожата. Освен това цветът на кожата също влияе на скоростта на остаряване вследствие UV лъчи. Друг неприятен ефект е появата на хиперпигментации по кожата. 

Тютюнопушенето също необратимо уврежда колагена. Освен че съдържа множество вещества с неизвестен химичен състав и доказани канцерогени, този вреден навик изчерпва и нивата на витамин С в организма.

Витамин С е известен и като аскорбинова киселина. Той е синтезиран през 1933 г. Често се препоръчва за подсилване на имунната система. Хората и морските свинчета не могат сами да синтезират витамина и затова трябва да го приемат чрез храна или добавки.  Липсата на витамин С за дълго време може да бъде смъртоносна. Болестта се нарича скорбут и тя е взела живота на хиляди хора. Пример за това са моряците, които пътували в продължение на месеци в открито море и нямали достъп по пресни плодове и зеленчуци.

Нужни са 60-90 дни, за да се разгърнат симптомите на скорбута. На първия етап хората имат болки в ставите, които са изградени от колаген тип II. На втория етап венците се подуват. Нищо чудно, защото те са изградени от колаген тип I и са вид съединителна тъкан. Появява се леко кървене, сърбеж и усещане за парене в устната кухина. Зъбите не са изградени само от калций. Под твърдия емайл има жълтеникав дентин, който също съдържа колаген. Корените на зъбите отслабват и това влияе на дъвченето на храната. На третия етап венците вече се разпадат, а от устата се носи мирис на гниеща плът. Кървенето е обилно. По кожата на ръцете и краката започва появата на язви, които се превръщат в гангрена. Болките в ставите, костите и мускулите вече са почти постоянни. При последния етап по кожата има черни петна. Смъртта настъпва от кръвоизлив в мозъка или проблеми със сърдечно-съдовата система. Дори и на този етап високи дози витамин С могат да доведат до възстановяване на здравето. 

Диабетът също може да окаже влияние на колагена, тъй като този протеин е естествено гликиран и свързан с молекули захар. В тъканите на диабетици, които не контролират стриктно кръвната си захар се получават крайни продукти на гликация, които водят до увреждане на тъканите. Ето защо раните при диабетиците могат да причинят сериозни проблеми. 

Приемът на крайни продукти на гликация с храни или от външната среда също влияят на скоростта, с която остаряваме. Ето списък със 141 различни храни и съдържанието им на крайни продукти на гликация. 

Татуировките също може да повлияят на повърхностно разположения колаген в кожата. Понякога пигментите съдържат тежки метали, които да навлязат в по-дълбоките слоеве на кожата и дори да достигнат до лимфните съдове. Обезцветяването на татуировките е сигнал за миграция на мастилата.

Различни мутации на гените на колаген могат да причинят различни увреждания като синдром на Елерс-Данлос,  синдром на Гудпасчър, синдром на Алпорт и пр. 

Отделни щамове бактерии, за които ще стане дума по-късно също могат да разградят колагена.

Въпрос 4: Можем ли да стимулираме производството на колаген?

Тук има 2 основни проблема. Единият се състои в това, че в днешно време средната възраст на хората се покачва. Освен това нашето поколение ще трябва да работи до значително по-късна възраст. Това поставя големи предизвикателства пред производителите на козметични продукти, чиято основна цел ще е в забавяне процесите на стареене на кожата на лицето.

Вторият проблем се състои в това, че в миналото сме приемали достатъчно храни, богати на колаген.

Колаген се съдържа обикновено в тези месни субпродукти, които избягваме като кожа, черва, хрущяли и пр. Спомнете си отново от какво се прави туткала, който е богат на този протеин. В яйцата също има известни количества колаген - в тънката ципа точно под черупката и в мембраната около жълтъка. 

А ето и някои примери. Пилешката кожа е богата на колаген, а пилешките гърди - не. Съответно много хора ще предпочетат пилешки гърди без кожа. Колаген има и в костите, които ще гледаме да избегнем. Колаген има в свинските уши, крачета и опашки, в червата, които служат за естествени обвивки на колбаси и домашна кървавица. Именно при сваряването им се образува желираната пача, която съдържа големи количества колаген под формата на желатин.

Колаген има в кожата на рибата, в перките, в плавателния мехур. 

Или ако трябва да обобщим - колаген има във всички бульони и ястия, които след изстудяване придобиват форма на желе, а при затопляне са течни. Вижте още идеи за храни, естествени източници на колаген

Друг от вариантите е да приемаме достатъчно витамин С, който подпомага синтеза на колаген. От друга страна тютюнопушенето изчерпва нивата на витамин С. 

Прием на микроелемента мед чрез храни като черен дроб (гъши, патешки, телешки), сушени гъби, стриди, сусам, кашу, желатин, калмари, черен шоколад, слънчогледови семки, омари, соя, соев протеин, орехи, сушени домати, тиквени семки, червена леща, шам-фъстък, кайсиеви ядки, фъстъци, бадеми, елда, ленено семе, боб и пр.

Можем да стимулираме производството на колаген и чрез хранителни добавки с колаген тип II за здрави стави  или с колаген тип I  или локално приложение на натурален рибен колаген

Въпрос 5: Какво представлява фиброзата?

Представете си, че обувате чисто нови стегнати обувки. При ходенето те леко се изваждат от крака, а после при стъпването се преместват нагоре. Това води до многократно търкане над петата, там, където кожата е нежна. Резултатът може да е мехурче, изпълнено с течност, което после се спуква и потича кръв. После раната хваща коричка, после зараства. Обувате тези обувки отново. Те не са се разширили и пак разраняват същото място. В един момент спирате да чувствате болка, защото от многократното разраняване и зарастване на раната кожата там е удебелена. Ето това представлява фиброзата. Здраво омрежени колагенови фибри в резултат на многократно ремоделиране на тъканите. Вероятно се сещате и за мазолите по пръстите на ръцете / краката. Не случайно най-дебела е кожата от долната част на стъпалата, но не и при бебетата, които не ходят. При тях няма значителна разлика и е мека и нежна. Сега си представете, че вътрешните ви органи са подложени на подобни дразнения. Фиброзата се среща често в черния дроб.

Белодробната фиброза се причинява от тютюнопушеше, вдишване на токсини, дървени и метални прашинки, мръсен въздух и е смъртоносна. Ако се разболеете от пневмония или грип няма защо да се притеснявате от белодробна фиброза.

Човешкото сърце изпомва десетки литри кръв на денонощие с помощта на кардиомиоцитите. Когато тези клетки бъдат заменени с колагенови фибри човек започва постепенно да усеща симптомите на сърдечна недостатъчност, защото така изградената тъкан с колагенови влакна може да е гъвкава, но няма възможност да се свива и разпуска. Човекът постепенно е развил фиброза на сърцето

Всяка клетка от тялото ни има клетъчна стена. Мастните клетки (наричани адипоцити) могат да разширяват обема си до 4 пъти, за да поемат мазнините. При хората, достигнали зрялост броят на мастните клетки се увеличава, едва след като са поели максимума мазнини. Тяхната мембрана е еластична и изградена от колаген тип IV. Когато човек отслабва, те имат възможността да се свият, но увеличеният брой клетки не намалява. Тези мастни клетки се намират в хлабава съединителна тъкан и са заобиколени от междуклетъчно вещество, богато на влакна еластин и колаген. При затлъстелите хора това вещество става по-твърдо, за да се предотврати прекомерното увеличение на обема на мастните клетки и тяхното “раздуване”. Получава се вид фиброза на мастната тъкан. Това в известен смисъл е полезно, но е възможно клетките да бъдат разрязани и да загинат. В такъв случай те биват заобиколени от множество макрофаги и настъпват възпалителни процеси. Ето защо прекомерното напълняване е вредно - броят на мастните клетки се повишава перманентно и йо-йо ефектът е често срещан. 

Разширените вени също не са козметичен дефект, а уплътняване на стените на кръвоносните съдове. В известен смисъл фиброзата може да бъде от полза за по-голяма твърдост и здравина на силно натоварени участъци от кожата. Но подобно преобразуване на тъканите от един вид в друг  може да причини смъртоносни увреждания. Проблемът е, че ако се приложат лекарства няма гаранция, че ще действат избирателно и ще разградят само колагена в участъците с фиброза. 

Въпрос 6: Какво е колагеназа и кои са най-често срещаните заболявания, свързани с бактериални колагенази?

Колагенът в човешкото тяло е подлежи на непрекъснат синтез и деградация. Един от основните проблеми е, че с напредване на възрастта се образува недостатъчно количество нов колаген, който не може да компенсира разрушаването на стария. Колагеназите представляват деградация на колагена. При живите организми това е естествен процес, при който трите спирали на колагена се разцепват. Някои бактерии обаче могат да разградят колагена в тъканите на човешкото тяло и сериозно да навредят на тъкани и вътрешни органи. Бактериалните колагенази са идентифицирани през 50-те години на 20-ти век, а през 1959 г. започва продажбата на първата колагеназа. Когато се използвани контролирано и по предназначение, тези колагенази могат да помогнат при обработката на рани, дискова херния, премахване на фиброзни тъкани и дори чернодробна цироза. 

За разлика от колагеназите при живите организми, които разделят колагена в неговата естествена структура с 3 спирали, бактериалните колагенази могат да разградят водонеразтворими естествени колагени. Могат да атакуват почти всички видове колаген и да направят многократни разцепвания в областта на тройните спирали.

Бактериални колагенази разрушават колагена в тялото и причиняват различни заболявания

За първи път бактериалните колагенази са идентифицирани през 50-те години на XX в. През 1959 г. започва продажбата на първата колагеназа. По-късно са направени допълнителни проучвания как колагеназите могат да помогнат в лечението на човешки заболявания като ревматоиден артрит, метастази, почистване на рани, дискова херния, възстановяване на фиброзни тъкани и чернодробна цироза.

Газовата гангрена е сериозна бактериална инфекция, която уврежда кожата и меките тъкани, води до некроза и може да се наложи хирургично отстраняване на увредените участъци и дори ампутация. 

Бактерията Peptostreptococcus magnus може да причини сепсис на абдоминалната област, абсцес на гърдата и инфекция на стъпалото на диабетици. Колагеназите в тези тъкани се среща по-често при диабетиците, при които има гликиране на колагена. 

Спомняте ли си писмата през 2001 г. , които съдържаха спори на антракс и бяха обявени за биотероризъм. Това е заболяване, причинено от бактерията Bacillus anthracis. Има различни форми на антракс, но ако не се лекуват своевременно краят е фатален. Тези микроби разрушават напълно колагена. 

Pseudomonas aeruginosa е често срещана бактерия, която води до възпаление и сепсис. Ако колонизира белите дробове, пикочната система и бъбреците може да доведе до фатален край. Развива се върху влажни повърхности и вирее в медицинско оборудване, включително и катетри. 1 от 10 вътреболнични инфекции е причинена от този щам. 

Плацентата е временен орган, който съществува единствено при бременните жени. С помощта на пъпната връв, тя приема и предава кислород и хранителни вещества от кръвта на майката към плода. През периода на бременността увеличава обема си многократно. Изградена е от колаген тип I, III, IV и V. Резултатите от изследване показват, че бактерията Pseudomonas aeruginosa разгражда натуралния човешки колаген тип III и IV чрез разцепване на фрагменти. Освен това както споменахме колагените имат омрежени връзки. Бактерията може да разцепи тези връзки между трите спирални молекули на колаген тип I. Микроорганизмите  Bacteroides bivius, Bacteroides melaninogenicus, Bacteroides fragilis, Staphylococcus aureus, Staphylococcus epidermidis, Pseudomonas aeruginosa, вид Proteus и Propionibacterium acnes могат да увредят колагена, да допринесат за преждевременно разкъсване на мембраните и спонтанен аборт или преждевременно раждане според гестационната седмица, в която се е случило.

Венците също са вид съединителна тъкан, богата на колаген. По-нагоре писахме как липсата на витамин С и прогресирането на скорбута ги увреждат.  Porphyromonas gingivalis е бактерия, която причинява много от проблемите с венците. Под емайла на зъбите се намира дентин, чиято органична съставка е колаген. Кариесите се образуват поради разрушаването на колагена от бактерии. 

Въпрос 7: От какво зависи зарастването на раните и вида на образувания белег?

Съществуват различни видове белези според причината на тяхното образуване. Кожата, най-обширния орган в човешкото тяло, се състои от 3 слоя - епидермис, дерма и хиподерма. Кожата е част от имунната система на организма. Раните са нарушения на целостта на тъканите, които покриват тялото, при които се отчита загуба на тъкани. Раните могат да са повърхностни (засягат само най-горния слой на кожата - епидермиса), прободни (засегната е дермата и подкожните тъкани), термични и химически рани, язвени (нарушено е храненето на кожата), механични травматични рани, които могат да включват и планови хирургични рани. Раните могат да бъдат разграничени и като чисти, замърсени или инфектирани като това също определя метода на лечение. 

При първоначалното нараняване на тъканите е важно да се спре кървенето. Кръвта се съсирва и образува защитна коричка, която пречи на проникването на бактерии. Още в рамките на няколко минути на мястото на разкъсаните тъкани пристигат фибробластите, които започват със синтеза на колаген, еластин, хиалуронова киселина и други строителни вещества. Така незабележимо за очите оод коричката от засъхнала кръв започва изграждането на нови тъкани, които да “затворят” раната. Това се случва с помощта на лепилото на организма - колаген. Има различни видове белези. Когато има загуба или недостатъчно колагенови влакна белегът е хлътнал в сравнение с близките участъци от кожата (атрофичен). Когато има прекалено производство на колаген, белегът е изпъкнал и с предимно червеникав цвят. Допълнителната тъкан не излиза извън очертанията на раната. Келоидите са причинени от свръхрастеж на плътна фиброзна тъкан, изградена от колаген. В ранните стадии е трудно да се различат келоидни от хипертрофични белези. Съвършеният белег е трудно различим по цвят и релеф от останалатата кожа.

Линиите на разцепване са свързани с вида на образуваните белези

През  1850-те години австриецът Карл Лангер правел дупки по кожата на трупове със специален кръг с идеално кръгло сечение. Той бил преподавател по анатомия в университета във Виена. Оставените следи били различно деформирани и издължени елипси. Така той стигнал до извода, че колагеновите влакна в дермата следват мускулните влакна. С помощта на множество опити върху човешки трупове през 1861 г. Лангер направил карти на топологичните линии, наричани още и “Линии на разцепване”.  Тъй като трудът му бил на немски език, отнело повече от столетие преди да започне да се използва от англоговорящите пластични хирурзи. През 1892 г. швейцарския хирург Емил Кохел предложил тези специфични топологични линии да се използват и при планови хирургични операции и затова са известни и като Линии на Кохер. Скоро става ясно, че тези линии се различават съществено при хората и зависят от възрастта и пола, както и мускулатурата. Но все пак с повече наблюдения на притискане и опит може да се получи представа за направлението на влакната колаген. Разрез, направен по тяхното направление заздравява по-бързо и с по-незабележим белег в сравнение с разрез, направен напречно. Пример за това са белезите от раждане чрез секцио в долната част на корема (бикини зона) и напречния разрез през корема. 

Диабетът води до специфична гликация на колагена и затова при хората с неконтролирана кръвна захар раните зарастват по-бавно.

Процесът на зарастване на рани може да бъде подобрен с локално прилагане на колагенови гъби и гелове, както и прием на хранителни добавки. Отново да напомним, че витамин С е пряко свързан със синтеза на нов колаген, а тютюнопушенето и излагането на UV лъчи са пагубни. Ако имате открита рана не бива да я излагате на директна слънчева светлина, защото това разрушава влакната колаген. 

Въпрос 8. Защо да изберем натурален рибен колаген?

Ще започнем с религиозните причини. Най-често колагена от бозайници е свински или телешки. Той обаче може да съдържа приони, които могат да преобразуват структурата на колагена и да причинят различни увреждания. Именно прионите са сочени за виновници на болести като “луда крава” и енцефалопатия при говедата. Освен това има нямаме толкова много общи заболявания, които могат да се пренесат. Колагенът от риби за разлика от бозайниците не е източник на инфекциозни приони. Освен това колагенът от бозайници съдържа множество кръстосани връзки и трябва да бъде подложен на повече химични реакции, за да бъде разтворен, а при производство на рибен колаген всичко това е спестено. Друго  основно предимство на рибния колаген е pH, напълно идентично на човешката кожа. Често кожата на рибите се изхвърля като непотребна, а именно тя е богата на колаген. Освен това рибите живеят в много по-агресивна среда, където са подложени на прякото въздействие на различни бактерии и гъбички. Кожата им съдържа специфични пептиди с антимикробни свойства, които забавят растежа на най-упоритите патогени като Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Listeria innocua и други.

Повечето от колагенът, извлечен от риба е известен и като морски колаген. Не е тайна, че в Световния океан има множество отпадъци и тежки метали. Затова по-удачно е използването на колаген от сладководни риби, които живеят в чисти и незамърсени води. 

Но това не е нещо ново. Още в края на 80-тте години на XX в. трима полски биохимици откриват друг колаген. Истински, натурален колаген, извлечен от кожата на толстолоб и други риби. Този колаген не е с разкъсана структура, а със запазена тройна спирала на белтъчната молекула, както е при живата риба. Учените успели да го изолират в стъклен съд, след което започнало прилагането му, клинично и козметично, върху доброволци. Резултатите били смайващи и за самите тях. Може би случайно, а може би не, Полша по времето на Съвета за икономическа взаимопомощ е била специализирана в работата с биологични материали, белтъчни молекули, морски микроорганизми, водорасли, изобщо в областта на биотехнологиите. В брошурите на много козметични компании пише, че в техните кремове има колаген. Това не е вярно. В техните продукти има краен продукт от разпада на колаген, но няма колаген. Има аминокиселините, от които е бил изграден колагенът. Те са разтворени във вода и се получава хидролизат и всъщност в много кремове на която и да е водеща фирма има само супа от аминокиселините, от които преди това е бил изграден колагенът.  Докато колагенът от Inventia съдържа същия колаген, какъвто е бил в кожата на толстолоба, преди той да бъде обработен. Това е важно, за да бъде биологично активна дадена молекула. Когато се вкара в човешкия организъм, тя започва да го стимулира да работи на по-оптимални обороти. Тоест, да произвежда повече колаген, независимо, че е на 40-годишна възраст и генетично му е предопределено да произвежда по-малко. Под действието на този колаген в природата става едно малко чудо и ние започваме да активираме фибробластите в нашия организъм. Това са клетките, които изграждат най-много колаген и се намират в цялата съединителна тъкан.

Гелът за лице с натурален колаген е изолиран от корема на рибите и е най-чист, няма пигмент меланин и затова е светъл. Гелът за тяло е изолиран от страничните части на рибата,  без никакъв синтез в лабораториите. Колагенът за тяло по качество е същият като този за лице, но цветът му е малко по-тъмен и се използва най-общо за масажи. Гелът с натурален колаген за коса и нокти е с най-тъмен цвят, получен е от по-грубите части на рибата и в него има повече меланин. Колаген от сладководни риби е използван и при изработването на висококачествената козметика от полската фирма Inventia. Не на последно място редица проучвания показват, че има 6 типа кожа според съдържанието на пигменти в нея. Но освен разликите в цвета при различните раси има разлики и в съдържанието на колаген. Затова и козметиката от Китай няма да е напълно подходяща за европейците с бяла кожа или пък за хората под жарките лъчи около Екватора. Продуктите на Inventia са подходящи за нашия тип кожа, защото са произведени в сърцето на Европа, в контролирана среда и с множество сертификати за качество. 

Освен това някои от козметичните продукти съдържат Matrixyl, който е биоактивно съединение, открито в XXI в. Неговите основни свойства са свързани със стимулиране на неактивните фибробласти да произвеждат колаген. Дневният и нощния крем с колаген са със силен анти-ейж ефект. 

Въпрос 9: Кога да изберем хранителни добавки с колаген?  

Можем да нанасяме колагенът локално и да въздействаме на кожата. Но този протеин участва и в изграждането на извънклетъчната матрица, в зъбите, очите, ноктите, косата, червата, сухожилията, мускулите и пр.Когато искаме да осигурим оптимални количества колаген в организма по-подходящи са хранителните добавки.  Invita Skin Beauty + CoQ10 е хранителна добавка, съдържаща лиофилизиран естествен рибен колаген, микронизирани водорасли и естествен витамин Е под формата на D-алфа токоферил ацетат, който сега е обогатен с ценния коензим Q10. Коензим Q10 е вещество, подобно на витамин, което естествено се среща в човешкото тяло и помага да се генерира енергия във всяка жива клетка. Това веществото е важно за цялото човешко тяло, за да функционира правилно, особено за органите, които използват най-много енергия - като сърцето, мускулите, черния дроб и бъбреците. С възрастта нивото на коензим Q10 в тялото намалява и поради това трябва да се приема допълнително. Лиофилизираният естествен рибен колаген тип I с лимон, който е и основният компонент на хранителната добавка Invita Skin Beauty + CoQ10, се добива по метод, разработен от Inventia Polish Technologies Ltd. Водораслите са източник на йод, който спомага за поддържането на здрава кожа, за правилната функция на щитовидната жлеза и нервната система, докато витамин Е предпазва клетките от оксидативен стрес. Тази хранителна добавка е типичен пример за нутрикозметика

Хранителната добавка с хрущял от акула Invita Active срещу болки в ставите, осигурява висока доза натурален колаген с формулата на тройната спирала, същият колаген, който се среща естествено в организма. В допълнение към чистия натурален колаген, капсулите съдържат също:

  • Хрущял от акула, съдържащ колаген тип ІІ
  • Глюкозамин сулфат
  • Хиалуронова киселина 
  • Екстракт от Индийски тамян (Boswellia Serrata)

Това е доказал се през годините продукт, предназначен за хора, които се стремят да запазят нормалното функциониране на опорно-двигателния си апарат. Препоръчва се на активни хора, изложени на претоварване на ставите и хрущялите. Добавката е изключително полезна и за възрастни хора, които искат да предпазят ставите си, както и по време на възстановяване след травми на ставите, сухожилията (или хрущялите).

Въпрос 10: Как да използваме и съхраняваме натуралния рибен колаген и козметиката? 

Всички продукти с колаген в aloha.bg са без парабени. Това са синтетично получени консерванти. Най-често срещаните парабени са Е218 (метилпарабен), Е214 (етилпарабен), Е216 (пропилпарабен) и бутилпарабен. Освен като гореизброените Е218, Е214 и Е216 имената на различните парабени се изписват и като Methylparaben, Etyhlparaben, Propylparaben, Butylparaben, Isobutylparaben, Isopropylparaben и Phenylparaben. Също могат да бъдат изписани като Metagin, Propagin, Oxybenzoesäure/Oxybenzoat, PHB и Parahydroxybenzoat. Има и други по-рядко срещани парабени. В козметиката през 1984 г. било разрешено да присъстват до 1% парабени. Те били открити в над 13 000 различни козметични продукта. Тъй като повечето козметични продукти попиват в кожата, те стигат и до кръвообращението, натрупват се в лимфните възли, влияят на хормоните. По тази причина употребата на продукти с парабени при бебета и малки деца е крайно нежелателна. 

В натуралния рибен колаген не се съдържат парабени. Вместо това за консервант е използвана млечна киселина, която спира развитието на патогенни бактерии. Тя е напълно безвредна за човешкия организъм и се използва в хранително-вкусовата промишленост. Ще я откриете в множество сирена, кисели млека, майонеза, млечно-кисели напитки, в тестото по време на ферментация, при получаването на някои видове бира. Млечна киселина се получава и в човешкото тяло при усилена физическа активност. Излишните количества от млечната киселина се отделят от бъбреците без да увреждат организма. 

Освен това млечната киселина подпомага равномерния тен на кожата. Тя нежно ексфолира мъртвите клетки от епидермиса с т. нар. пилинг ефект.  Известни са свойствата ѝ за лечение на хиперпигментации и различни белези от акне. Тази естествена киселина стимулира производството на колаген в кожата, регулира pH и пречи на размножаването на бактерии и гъбички. 

Както вече споменахме в началото, лепилото туткал, което се състои от съединителна тъкан, богата на колаген се поставя във вода за няколко часа. Неговият обем се увеличава видимо и набъбва. Същото се случва и с колагена в кожата. Ето защо за оптимални резултати трябва да нанасяте колагена върху почистена и леко влажна кожа. След като се абсорбира нанесете подходящия за Вашата тип кожа крем. В противен случай може да усетите леко усещане за стягане. 

Колагеновите спирали се разрушават при високи температури и тогава колагенът се превръща в желатин. Желателно е да предпазвате натуралния рибен колаген от прегряване. След разпечатване на опаковката с цел защита от прегряване можете да го съхранявате в хладилника си, в отделението за свежи зеленчуци, където няма опасност от замръзване.

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още