Аз съм Елена Терзиева и съм нутриционист - или казано на български – консултант по здравословно хранене от CSNN (Канадски Институт по Природосъобразно Хранене). Вече повече от 10 години се занимавам със здравословен начин на живот. Самата аз съм била месоядна, веган, с периоди на суровоядство и по настоящем съм вегетарианка. През професионалната си практика съм имала клиенти с най-различни хранителни модели и съм имала възможността да проследя какво е общото и различното между тях. Определено има един фактор, който е общ за всички, независимо от хранителния модел и той е: често срещаният дефицит на витамин B12.
Всеки, който е чел малко или много по въпроса, знае защо този витамин е в недостиг при веганите. Това е поради недостатъчната му наличност в храните от растителен произход. Но по-интересният въпрос е: Защо дефицитът на B12 би могъл да е проблем на ВСИЧКИ, а не само на веганите?
В търсене на отговор лично съм провеждала изследвания на клиентите и сме следили промяната на резултатите при различните менюта, както и при прием на различни хранително добавки. Успях да синтезирам цели 10 причини за дефицит на „червения витамин“ при хора, които не са вегани.
Ако искате да се погрижите за своето сърце и мозък, за настроението, за енергийното си състояние, за интелектуалното си ниво и емоционален баланс, то тази публикация е за вас, независимо дали сте вегани или не.
Понеже месоядните рядко си задават въпроса за дефицит на B12, а лекарите още по-рядко търсят причина за проблемите в тази посока, по-долу съм споделила примерни симптоми и състояния, за да проверите дали виновникът за проблемите ви не е именно „червеният витамин“ или по-скоро неговият недостиг. Но преди това да се върнем към темата:
Ако разпознаете у себе си някои от 10-те причини за дефицит на B12, значи имате нужда да си го набавите по начин, различен от конвенционалната храна. Най-добрите начини съм споделила по-надолу. Но нека започнем с причините за дефицит:
За да се уверите в тези твърдения, ще изредя няколко фактора, които влияят на работата на храносмилателната система. Ако сте подложени на тях, значи е много вероятно да страдате от лошо храносмилане:
Списъкът може да продължи, но ако сте разпознали себе си дори и в една точка, значи има голяма вероятност да не усвоявате B12.
Но и не бих ви препоръчала да го правите. Защото по този начин, в старанието си да нахраните нервната си система и да избегнете анемия, повишавате с 50% риска да получите инфаркт или инсулт, или със 17% - риска от рак на гърдата, или с 20% - риска от рак на простата. Като добавка към това, можете да си докарате наднормено тегло, диабет, остеопороза, запек, подагра, храносмилателни проблеми или артрит.
Ако сте вегетарианец, високата консумация на млечни продукти може да ви доведе гъбични инфекции, наднормено тегло, онкологични заболявания, възпалителни процеси, както и някои от горните проблеми.
Затова преди да побързате да консумирате големи количества месо и млечни, помислете дали това е най-здравословният подход!
За да си припомните какво представлява червеният витамин и какви са ползите от него и как да се изследвате, прочетете статията ми Още информация за B12.
Извод: Всеки един съвременен човек има нужда да следи нивата на витамин B12 и да си го набавя чрез усвоима и метилирана форма на хранителна добавка.
И както обещах, ето ги и симптомите за дефицит:
Ако дефицитът стане хроничен, това може да доведе до значими щети за нервната система, които се изразяват в следните симптоми:
Още симптоми съм описала в статията Още информация за B12.
Бих искала специално да обърна внимание на майките. Като причини за модерните напоследък диагнози ADHA (Синдром на Недостиг на внимание и хипер активност) и Аутизъм се посочват ваксините, паразити, лекарства и генетични мутации. Но рядко се търси възможността за причина в качеството на храната, която приемат децата. По мои впечатления обаче, в менюто на тези деца липсват именно витамини и мастни киселини. Изследванията показват, че една от възможните причини е генетичното предразположение към дефицит на B12. Тъй като този витамин е свързан с метилацията и детоксикацията, неговият недостиг може да предизика симптоми, които наподобяват аутизъм. Лично познавам деца с погрешно поставена диагноза по този начин.
При децата причините за недостиг на витамина са най-вече в храненето и следните проблеми:
Именно в тази връзка подкрепям и инициативата и петицията на моята приятелка и колежка Яна Данаилова от chandra.bg “Да! Аз държа на здравословното хранене на децата в училищата, детските градини и ясли!, линк към, която може да откриете тук: https://www.peticiq.com/193480
Подкрепям без апелативно тезата на Яна, че детското хранене е предопределящо за здравето не само за детето, но за възрастния индивид, в последствие. Апелът на Яна”:
“ Ние, като родители, сме отговорни за възпитанието и изграждането на здравословни навици на живот и хранене на нашите деца. Детските учебни заведения са неразделна част от процеса на възпитание, в качеството си на образователни институциите. Храненето също следва да бъде съществен аспект от възпитанието на децата ни, тъй като от него зависи здравословния статус на нашето общество. Свидетели сме на висок процент за затлъстяване сред подрастващите, също и на висок процент за заболеваемост на децата, следствие отслабен имунитет. Последните години редовно се обявяват грипни епидемии и ваканции Това до голяма степен се дължи именно на начина на хранене. Ако погледнете дневните менюта в детските градини и ясли ще си изясните откъде идва проблемът. Въпреки заложените изисквания и здравословни норми в наредите, регулиращи здравословното хранене на децата ни, за ограничаване приема на захар, мазнини и бързи въглехидрати, последните НЕ се спазват. Менюто на децата изобилства от захарни и тестени изделия, закуските масово са банички, пици, кифли, бутерки, филии с мармалад, торти, кекс, кремчета… Всеки ден децата ни консумират изобилие от бяла захар. Освен това, в наредбите са заложени изисквания за включване на 300-400 грама плодове и зеленчуци в дневния порцион на децата. Това, което получават е по 100 грама плод на ден, сервиран като десерт към обедното меню, а няма специалист по хранене и диетика, който да се съгласи, че консумацията на плодове след храна е полезна. Липсват сезонни салати, децата ежедневно консумират месо, включително понякога и по 2 пъти на ден, което отново е в разрез със здравословните норми на човешко хранене и препоръки да имаме поне 2 постни дни на седмица.
Липсват опции за изхранване на деца със специфични нужди – алергии към млечния белтък, непоносимост към глутена и др.
Ние като родители сме длъжни да защитим правото на децата си да се хранят здравословно, най-малкото да се спазват изискванията на действащите нормативни уредби, а защо не и да ги подобрим.
Затлъстяването не е просто естетичен проблем. Здравето на децата е това, за което се борим”
Вярвам, че много от вас ще се замислят над моите думи и думите на Яна и ще обърнат специално внимание на храненето на децата ни, ще подкрепят петицията и ще заемат отговорна гражданска позиция. Както казва Яна:
“Децата ни заслужават да бъдат здрави! България заслужава едно здраво и успешно младо поколение!”
Както виждате последствията при храненето са сериозни, а набавянето на „червения витамин“ е лесно и безболезнено. В повечето случаи, дори и приятно. В кои храни се намира, можете да прочетете отново в статията ми Още информация за B12, но както стана ясно, не винаги го усвояваме дори и от животинските продукит. Затова най-подходящ е метилираният витамин B12 под формата на капки за нос. Така се избягват двата основни фактора, които стоят в основата на дефицита: недостигът на стомашни сокове и вътрешен фактор, както и неспособността за метилация, когато сме под стрес. Ефектът е осезаем още около час след първия прием и може би точно тогава ще осъзнаете, колко много ви е липсвал „енергийният витамин“.
При специализацията си бях почти шокирана, че изследване на Уестън Прайс върху захранването на бебетата в традиционните общества показва, че най-умните и здрави деца са захранени със суров черен дроб и полусварен жълтък, които са богати на B12. В България обаче такова захранване е леко шокиращо и се съмнявам някоя майка да го е приложила. Аз самата го приложих едва при второто си дете, когато събрах повече кураж. При деца с проблеми, включваме по схема тези храни в менюто, плюс хранителна добавка и резултатите са незабавни.
Бъдете отговорни към здравето си, приятели! Хранете се пълноценно и здравословно, а дефицитите набавяйте чрез подходящи хранителни добавки! За консултация и индивидуална програма, аз съм на разположение на e-mail: elena@elenaterzieva.com или чрез Facebook страницата ми Елена Терзиева.
Източници:
CSNN, Nutritional Symptomatology, Handbook for CSNN Students
Staying healthy with nutrition – Elson M. Haas MD
Livestrong - Deficiency of Vitamin B12 & D3
Methylcobalamininfo – The Effects of Alcohol on B12 Absorption
B12 patch - 25 Medications that Cause Vitamin B12 Deficiency
В каталога Пептиди 2025 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides
прочети ощеКомплексно прилагане на няколко пептидни биорегулатора, въздействащи върху различни системи на организма (имунна, храносмилателна, опорно-двигателна). Пептидните биорегулатори първоначално са изолирани от органи и тъкани на животни, така че те имат максимален ефект върху животните. има обширна научна база данни, потвърждаваща ефективността на пептидните биорегулатори за домашни любимци и котки. Форми и дозировки в зависимост от теглото на животното: Лингвални пептидни биорегулатори и във вид на капсули, добавени към храната
прочети ощеКомплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи
прочети още