• Начало »
 • Новини »
 • 10 стомашно-чревни увреждания, които причиняват дефицит на витамин B12

10 стомашно-чревни увреждания, които причиняват дефицит на витамин B12

28 юни 2020
10 стомашно-чревни увреждания, които причиняват дефицит на витамин B12

Витамин B12 е водоразтворим и е единственият, който има метален йон (кобалт) в ядрото си. По тази причина се нарича кобаламин. Съществуват различни форми на витамин B12 - Метилкобаламин, Аденозилкобаламин, Хидроксокобаламин и Цианокобаламин, които имат своите предимства и недостатъци. 

Витамин B12 изпълнява различни функции в организма. Формата Метилкобаламин е важна за синтеза на ДНК и съзряването на кръвните клетки в костния мозък. Най-често липсата води до специфично увреждане на червените кръвни клетки, известно като мегалобластна анемия. Тя може да се изяви със силна умора, усещане за задух дори при лека физическа активност, блед или жълтеникав цвят на кожата. Често в този случай увредени са и неутрофилите, които са най-често срещания вид левкоцити и изпълняват важни функции за имунната система. Витамин B12 във формата Метилкобаламин и фолиевата киселина (витамин B9) участват заедно в понижаването на вредната аминокиселина хомоцистеин, която е рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания, спонтанен аборт  и дефекти на невралната тръба и други. В държави като САЩ зърнените храни са задължително обогатени с фолиева киселина с цел профилактика на Спина бифида, но това може да замаскира уврежданията на еритроцитите.

Дефицитът на витамин B12 да причини разрушаване на миелиновата обвивка на нервите. и без да има промени в показателите от кръвната картина. Неврологичните увреждания първоначално са без симптоми и за разлика от анемията, която може да бъде открита с изследване на кръв, изискват преглед от специалист. 

Неврологичните увреждания може да са свързани с усещане за изтръпване на ръцете, иглички по кожата, парализа на долните крайници, намалени рефлекси на мускулите и усещания за вибрации, неконтролирано изпускане на урина, нарушения на говора, зрението, обонянието, слуха, различни разклонения на блуждаещия нерв, нарушено усещане за пространственото разположение на тялото в пространството, световъртеж, силно разкрачена и нестабилна походка, болки в гърба и други.

Повишеният хомоцистеин действа невротоксично и променя функциите на важни невротрансмитери в мозъка като допамин, серотонин, норадреналин, глутамат и други. Това може да предизвика промени в личността, депресия, сезонно афективно разстройство, паник атаки, мисли за самоубийство, халюцинации, проблеми със съня, меланхолия, невъзможност за концентрация и спад в когнитивните способности.

Според публикацията на National Institutes of Health / Vitamin B12- Fact Sheet for Health Professionals препоръчителната дневна доза за витамин B12 според възрастта е:

 • 0 - 6 месеца: 0,4 микрограма
 • 7 - 12 месеца: 0,5 микрограма
 • 1 - 3 години: 0,9 микрограма
 • 4 - 8 години: 1,2 микрограма
 • 9 - 13 години: 1,8 микрограма
 • над 14 години: 2,4 микрограма
 • бременни жени: 2,6 микрограма
 • кърмещи майки: 2,8 микрограма

КОИ СА ХРАНИТЕ, БОГАТИ НА ВИТАМИН B12? 

Витамин B12 се синтезира с помощта на бактерии в стомашно-чревния тракт на животни, но самият той не е бактерия. В растенията се съдържат съединения на кобалт, но ние, хората, нямаме нужните рецептори, за да ги усвоим. По тази причина се наричат псевдо форми на витамин B12. Днес е ясно, че само храните от животински произход са естествен източник на този витамин. Но тъй като не всеки ден можем да приемаме такъв тип храни, дори и при стриктна веган диета симптомите на дефицит се развиват в продължение на месеци и дори години тъй като в черния дроб има складирани големи количества. 

Количеството на витамин B12 в 75 грама сготвен черен  дроб е:

 • агнешки, телешки, говежди : 53 - 66 микрограма
 • пилешки, пуешки, свински:12 - 23

Разликата е значителна и се дължи в устройството на храносмилателната система.

Черният дроб на преживни бозайници е сред най-добрите източници на витамин B12 и през XIX - XX в. още преди да бъде установено, че смъртоносната злокачествена (пернициозна) анемия е причинена именно от липса на кобаламин, лечението на болните е било чрез поглъщане на 500 грама полусуров телешки черен дроб всекидневно в рамките на седмици и месеци. 

Но не всички месни продукти могат да задоволят дневните нужди от витамин B12 от 2.4 микрограма. Например: 

 • Сготвени патица, пуйка или пиле / 75 грама /  0.2-0.3
 • Свинска кайма, сготвена / 75 грама / 0.8-0.9
 • Салам (телешки, свински)/ 75 грама /  0.9 -2.1
 • Колбаси (пеперони, чоризо, италиански, кренвирши) / 75 грама / 0.4-2.0
 • Сварени яйца / 2 броя / 1.5-1.6
 • Кисело мляко, обикновено, нискомаслено / 175 мл / 0.5

Сред по-рядко използваните в ежедневното меню попадат още храни, богати на витамин B12 като:

 • Сготвени миди / 75 грама / 14.6
 • Сготвени стриди / 75 грама / 13.2-26.1
 • Кралска скумрия от Атлантически океан, сготвена /  75 грама / 13.5-14.3
 • Пушена херинга, Атлантически океан /  75 грама / 14.0
 • Суров хайвер / 75 грама  / 9.0
 • Черен или червен хайвер / 75 грама  / 6.0
 • Сварен краб от Аляска / 75 грама  / 8.6
 • Сготвени вътрешности на пуйка / 75 грама / 12.0
 • Сготвено еленско месо / 75 грама / 5.0

Вижте съдържанието на витамин B12 в 50 храни.

Дори и да приемате достатъчно храни, богати на витамин B12 отново може да настъпи дефицит, но в случая причината е малабсорбция.

Витамин B12 преминава дълъг и сложен път през храносмилателната система преди да бъде усвоен в крайната част на тънките черва.

В тази публикация ще разгледаме някои от най-честите проблеми в стомашно-чревния тракт, които могат да причинят дефицит на витамин B12. 

1. Автоимунен атрофичен гастрит е хронично възпалително заболяване, за което вече сме публикували информация в блога на aloha.bg. Според публикацията на Genetic and Rare Diseases Information Center  в този случай имунната система унищожава париеталните клетки на стомашната лигавица. Те са отговорни за производството на силно киселинните стомашни сокове, както и един от транспортните протеини на витамин B12, известен като интринзик фактор (вътрешен фактор). Трансформацията на тези жлезисти клетки в стомаха в подобни на чревната лигавица води също и до дефицит на желязо. В крайна сметка тъй като черния дроб играе ролята на склад на витамин B12 първо се появява желязодефицитната анемия. От друга страна липсата на B12 може да не причини увреждане на кръвните клетки и анемия, а неврологични и психиатрични отклонения. 

Причината за възникване на автоимунен гастрит е неизвестна, но засегнатите хора имат повишен риск от развитие на други автоимунни заболявания като диабет тип I, на щитовидната жлеза, болест на Адисон, витилиго и др. За поставянето на диагноза автоимунен гастрит често се изисква вземането на биопсия от стомашната лигавица и изследване на кръвта за автоантитела срещу париеталните клетки на стомаха. В някои от случаите няма никакви очевидни признаци и симптоми, а в други хората страдат от гадене, повръщане, усещане за тежест в горната част на корема след хранене или болки в корема. В този случай е необходимо нивата на витамин B12 да бъдат следени редовно и да не се допуска дефицит и гранични стойности. В този случай най-подходящите форми за снабдяване с витамин B12 са тези, които заобикалят стомаха - инжекции или капки за нос

Какви изследвания може да бъдат направени? 

Според информация на лаборатория CIBALAB могат да се направят 2 вида изследвания на кръв.

Антитела срещу Стомашни Париетални Клетки (anti-GPC)

Антитела срещу Интринзик фактор (Анти- IF)

2. Бактериална инфекция с Helicobacter pylori. В блога на aloha.bg също можете да намерите информация по тази тема. Дълги години се е считало, че стресът и негативните емоции водят до “нервен стомах”. Едва през 80-те години става ясно, че въпреки силно киселинните стомашни сокове точно определени вид бактерии могат да се заселят върху стомашната лигавица. Първоначално те били кръстени с друго име, а едва години по-късно станало ясно, че са напълно нов вид и заради специфичните си спирални камшичета били прекръстени на Helicobacter pylori. Много от хората не подозират, че са инфектирани. 

Най-често срещаните симптоми за бактериална инфекция с Helicobacter pylori са:

 • болки в корема, когато  е празен
 • подуване на корема
 • често оригване
 • усещане за парене за гръдната кост
 • безпричинна загуба на тегло
 • загуба на апетит
 • кървене от стомашно-чревния тракт

Има няколко различни начина, по които тази бактерия може да причини дефицит на витамин B12.

Както споменахме витамин B12 е сложна и голяма молекула, която съдържа в ядрото си редкия метал кобалт и се произвежда с помощта на бактерии в стомашно-чревния тракт на различни животни. Бактерията Helicobacter pylori се стреми да отцепи кобалта и да го използва като храна с цел ускоряване на развитието си.

Освен това този вид бактерия се стреми да колонизира стомашната лигавица. За тази цел е нужно да деактивира париеталните клетки, които образуват стомашни сокове и интринзик фактор. Без този важен транспортен протеин дори и да приемате достатъчни количества на витамин B12 чрез храната се отчита намалена абсорбция. И не на последно място бактерията може да предизвика свръхреакция от страна на имунната система и развитие на автоимунен гастрит, за който споменахме по-горе. 

В блога на aloha.bg публикувахме реален случай на 16-годишен пациент от Турция, при когото дефицитът на витамин B12 е бил причинен от инфекция с Helicobacter pylori. Младежът е имал значителни промени в личността, неспособност за концентрация, проблеми със съня, халюцинации, мисли за самоубийство и други психиатрични отклонения.

Класическата схема на лечение включва приема за 2 седмици на 2 различни вида антибиотици и прием на лекарства за намаляване на стомашните киселини. 

Какви изследвания може да бъдат направени? 

Според публикация на лаборатории Sinevo / Хеликобактер пилори (Helicobacter pylori), антигени във фецес могат да се използват инвазивни методи за изследване като фиброгастроскопия. Неинвазивните изследвания са изследване за антитела срещу Хеликобактер пилори в кръвта, наличие на урея в издишания въздух и изследване за антигени в изпражнение. Основната препоръка е пациентът да не е на антибиотична терапия, защото тя може да повлияе на резултатите. Освен това негативният резултат не отрича на 100% наличието на бактериална инфекция. Други важни проблеми, които възникват са антибиотичната резистентност и възможността за повторно инфектиране.

Тъй като симптомите на дефицит на витамин B12 може да са тежки и дори животозастрашаващи (в случаите с тежки депресии и мисли за самоубийство, както и панцитопения) терапията трябва да започне веднага. Отново подходящите форми са тези, които заобикалят стомаха - инжекции и капки за нос.

След като нивата на витамин B12 се повишат, а бактериалната инфекция е изкоренена не е нужен доживотен прием на кобаламин. Но това не важи в случаите, когато бактериалната инфекция е увредила непоправимо голяма част от жлезистите клетки на стомашната лигавица, които произвеждат киселини и интринзик фактор или пък е възникнал автоимунен гастрит. Заради опасността от рецидив се препоръчват редовни контролни прегледи и изследвания. 

3. Свръхрастеж на бактерии в тънките черва. Отново една от скритите причини за намалена абсорбция на витамин B12, за която сме публикували повече информация в блога на aloha.bg. На английски се означава като SIBO - Small intestinal bacterial overgrowth. Вероятно знаете, че в човешките черва има трилиони бактерии, които са с тегло 3-4 кг., но те се намират основно в дебелото черво. Основната роля на стомашните киселини е да убият всички патогенни микроорганизми. При атрофичен гастрит, естествено намаляване на киселинността на стомашните сокове, прием на лекарства против стомашни киселини и др. причини до тънките черва достигат живи отделни щамове бактерии, които се размножават и изместват нормалната флора.Състоянието може да протича без симптоми.

Някои от най-често срещаните симптоми на свръхрастеж на бактерии в тънките черва са: 

 • болки в коремната област след хранене
 • подуване на корема
 • образуване на газове 
 • диария
 • запек
 • безпричинна загуба на тегло 

Дефицитът на витамин B12 се причинява отново от способността на отделни бактерии да отцепват кобалта и да го използват като храна. 

Съществуват различни изследвания, чрез които се определя микрофлората в червата и наличието на зловредни бактерии. 

Тъй като витамин B12 се усвоява едва в края на тънките черва отново най-подходящите методи за повишаването на серумните нива са капки за нос и инжекции. 

Ако SIBO бъде преодолян не се изисква и нивата на витамин B12 са в оптимални граници не се изисква дълготраен прием на хранителни добавки или инжекции, а снабдяване чрез храната. 

4. Намалена киселинност на стомашните сокове. За 1 денонощие стомахът отделя около 1-2 литра стомашен сок, който съдържа около 0.5% солна киселина със силни антибактериални свойства. Така ph на стомашните сокове е около 0.9-2, средно 1,5. При повишаване на pH може да настъпи бактериална инфекция с Helicobacter pylori или свръхрастеж на бактерии в тънките черва.

Има още една причина, поради която намалената киселинност може да доведе до неусвояване на витамин B12 от храната. Може да се каже, че храносмилателните процеси започват още с поемането на храната в устата. Освен механичното раздробяване от зъбите, храната се подготвя за обработка и от слюнчените жлези, които я овлажняват с различни ензими. 

Както споменахме витамин B12 е водоразтворим и е от група B. Усвоява се в крайната част на тънките черва. Но как водоразтворим витамин успява да премине през толкова силно киселинни стомашни сокове? Отговорът е, че в слюнката се съдържа специален транспортен протеин за витамин B12, наречен хаптокорин. Именно в подобно свързано състояние витамин B12 + хаптокорин достига до стомаха. Стомашните киселини помагат за отделянето на хаптокорин. Когато витамин B12 се освободи, се свързва с интринзик фактора, произвеждан от клетките на стомашната лигавица. 

5. Дългосрочен прием на лекарства против стомашни киселини. Още една тема, за която сме публикували информация в блога на aloha.bg.

Примери за инхибитори на протонната помпа са медикаментите:

 • Омепразол 
 • Ланзопразол
 • Езомепразол
 • Декслансопразол
 • Пантопразол
 • Рабепразол

H2 блокерите също служат за понижаване на стомашните киселини. Ето някои от тях:

 • Ранитидин
 • Cimetidine
 • Famotidine
 • Nizatidine
 • Roxatidine
 • Lafutidine

Въпреки че закупуването на подобен тип лекарства е лесно, хората не бива да се самолекуват и да ги приемат в продължение на години. Много от страничните ефекти, които са описани в листовката за пациента се дължат именно на дефицит заради малабсорбция на витамин B12. От една страна намалената киселиннност на стомашните сокове позволява колонизиране с Helicobacter pylori, от друга страна може да доведе до свръхрастеж на бактерии в тънките черва и освен това пречи на отделянето на хаптокорин. 

В този случай следва да се обърне внимание дали приемът на подобни лекарства е наложителен и да се преценят ползите и вредите. Витамин B12 в хранителните добавки е в свободно състояние, а не свързан с хаптокорин. В този случай таблетки с големи дози (500, 1000, 2000 микрограма при препоръчителна дневна доза от 2,4 микрограма) би следвало да повишат серумните нива. Капките за нос и инжекциите също са подходящи. 

6. Хирургична операция на стомаха или червата. Бариатрична хирургия. Както стана ясно, отделяните от стомашните клетки киселинни сокове и интринзик фактор са изключително важни за абсорбцията на витамин B12 от храната и всяко отрязване на част от стомаха може да доведе до разгръщане на дефицит. Бариатричната хирургия е вид метаболитна хирургия и се използва при пациенти със затлъстяване, висок индекс на телесна маса и диабет. Има няколко основни метода. При единият в стомаха се вкарва балон, който заема голяма част от обема и пациентът не може да поглъща големи количества храна, защото чувства силен дискомфорт и гадене. При друг метод по хирургичен път се отрязва част от стомаха, отново с цел намаляване на обема и съответно калориите. При трети метод се разчита на намалена абсорбция на хранителни вещества чрез изрязване на голяма част от червата. Т.е. пациентът се храни, но не усвоява голяма част от хранителните вещества и те излизат от организма необработени. 

В тези случаи, когато хирургичните операции са трайни и необратими се изисква доживотен прием на витамин B12. Тъй като рецепторите за абсорбиране на витамин B12 в крайната част на тънките черва може да са отстранени отново най-подходящите форми за доставка са тези, които заобикалят стомашно-чревния тракт и се вливат в кръвообращението - капки за нос и инжекции. 

7. Наличие на рибна тения и чревни паразити. Както уточнихме различните видове риба са добър източник на витамин B12 и са предпочитан източник  пред месото от бозайници и птици в някои религии. В много от традиционните кухни се консумира сурова риба, която е маринована с различни сосове с идеята, че така всички водоразтворими хранителни вещества ще се запазят в пълен обем. Сурова риба има и в модерните днес суши и сашими. Основният проблем при консумацията на сурова риба е риска от зараза с микроскопични ларви на тении, които се развиват в организма. Реномираните ресторанти използват специални процедури по замразяване на прясната сурова риба за определени дни и при минусови температури, за да убият ларвите на тениите и да не се допусне заразяване. Ето защо идеята за приготвяне на домашно суши с прясна риба крие сериозни рискове за здравето. 

Лечението на рибна тения често се извършва с поглъщане на таблетка през устата, която я убива. В този случай след като паразитът бъде отстранен, нивата на витамин B12 могат да се повишат чрез прием на таблетки, капки за нос, инжекции. След постигане на оптимални стойности не е нужно продължително лечение.  

Вижте още информация за рибната тения в блога на aloha.bg.

8. Болест на Крон е известна и като възпалително заболяване на червата. Заболяването може да засегне цялата храносмилателна система - от устата до ануса. Но при всички случаи засегнат е илеума, който е крайната част на тънките черва. 

Някои от симптомите на болест на Крон са:

 • диария 
 • треска 
 • силна умора
 • болки в корема 
 • спазми 
 • кръв в изпражненията 
 • болки в устната кухина
 • намален апетит
 • загуба на тегло
 • болка или фисура в областта на ануса 

Възпалението, което е причинено от болестта на Крон се разпространява надълбоко в засегнатите тъкани на червата и може да е силно болезнено и изтощаващо. За момента няма известно лечение, но отделни терапии могат значително да намалят тежестта на симптомите и да доведат дори до дългосрочна ремисия. 

Проблемът с дефицит на витамин B12 се дължи на това, че именно в тази част се намират рецепторите за абсорбция на витамина. 

9. Улцерозен колит. Това също е вид възпалително заболяване на червата, което причинява  язви в храносмилателния тракт. Основната разлика с болестта на Крон е, че улцерозният колит възниква в дебелото черво и след това се разпростира нагоре към тънките черва. Симптомите се развиват с течение на времето, а не внезапто. Въпреки че все още няма известно лечение, има медикаменти, които могат да намалят тежестта на протичане на заболяването.

Най-често срещаните симптоми на улцерозен колит са:

 • диария, придружена от кръв или гной
 • болки в корема и спазми
 • болки в областта на ануса
 • кървене от ануса 
 • изпражнения, примесени с малки количества кръв
 • спешен позив за изхождане по голяма нужда 
 • невъзможност за изхождане въпреки усещането за спешност
 • загуба на тегло
 • умора
 • треска
 • при децата се отчита застой в растежа и развитието

Според някои теории, улцерозният колит е вид автоимунно заболяване, при което имунната система се стреми да унищожи нахлуващи вируси или бактерии, но атакува и собствените тъкани на храносмилателния тракт. 

Дефицитът на витамин B12 възниква, когато от дебелото черво възпалението достигне до крайната част на тънките черва и увреди специализираните рецептори за абсорбция на витамин B12. Освен това кървенето от ануса води до загуба на кръв и повишава риска от развитие на анемия. 

Какви изследвания да направим за установяване на болест на Крон и улцерозен колит?

Можете да намерите повече информация в публикацията на лаборатория Sinevo

Дори и симптомите да са леки, отново може да има намалена абсорбция на витамин B12. Затова отново най-добрите форми са тези, които се вливат в кръвообращението като назалната форма на витамин B12 и инжекции.

10. Непоносимост към глутен (цьолиакия, глутенова ентеропатия)Според публикацията Hematologic manifestations of celiac disease глутеновата непоносимост може да причини малабсорбция на желязо, фолиева киселина и витамин B12.

Вече споменахме, че витамин B12 във формата Метилкобаламин участва заедно с фолиевата киселина (фолатите) в редица метаболитни процеси. Основното място за абсорбция на витамин B12 е в крайната част на тънките черва, но една част се абсорбира дифузно по цялата дължина на тънките черва. Множество изследвания показват, че глутеновата непоносимост повишава риска от малабсорбция на витамин B12, развитие на хематологични, неврологични и психиатрични отклонения. 

Какви изследвания да направим за установяване на глутенова непоносимост? 

Според публикацията на лаборатория Sinevo  могат да се изследват АТ анти-тъканна трансглутаминаза IgA, IgG (Целиакия) и Генетична предиспозиция за целиакия (HLA-DQ2, HLA-DQ8)

Тъй като към момента няма  известно лечение на това заболяване, а се изисква избягване на глутен, отново се препоръчва доставка на витамин B12 в кръвообращението с инжекции или капки за нос.

ОЩЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВИТАМИН B12

Основният проблем е, че само изследването на серумните нива на витамин B12 не е достатъчно за откриване на метаболитен дефицит. Изследването на холотранскобаламин е известно още и като ActiB12, но също само по себе си не може да даде 100% гаранция за резултата. Витамин B12 във формата Метилкобаламин заедно с фолиевата киселина (витамин B9) и витамин B6 участват в понижаването на вредната аминокиселина хомоцистеин. Затова изследването на серумен хомоцистеин дава повече информация. Витамин B12 във формата Аденозилкобаламин не зависи от фолиева киселина като кофактор. Но при дефицит в организма се натрупва метилмалонова киселина

Витамин B12 във формата Хидроксокобаламин може да се превърне както в Метилкобаламин, така и в Аденозилкобаламин. Дали терапията е успешна може да се провери още на 5-тия ден, ако се наблюдава пик в производството на ретикулоцити, които са предшественици на зрелите еритроцити. Основният проблем е, че витамин B12 може да увреди не само формата на еритроцитите и способността им за пренос на кислород, но и да причини панцитопения, която е заболяване на 3-те основни кръвни клетки - еритроцити, левкоцити и тромбоцити и може да е животозастрашаващо състояние. 

Другият проблем е, че голяма част от хората с неврологични увреждания, причинени от дефицит на витамин B12 нямат отклонения в кръвната картина. 

Още след откриването на витамин B12 през XX в. през 1953 г. започват опитите за заобикаляне на стомашно-чревния тракт и доставяне през богато кръвоснабдената лигавица на носа. През годините са направени различни разработки за назална форма на витамин B12. Някои от тях са използвани само в клинични условия и заради сложността на приложение са забравени. 

CureSupport Miravital представя една уникална и патентована назална форма на Витамин B12, която гарантира много бързо усвояване без нужда от инжекции и таблетки. Капките се приемат през носа. Клиничните изследвания показват, че назалната формула на витамин B12 осигурява необходимото количество до един час след приема.

Витамин B12 във формата Метилкобаламин е биоактивна лесна за усвояване форма, която влияе положително на съзряването на кръвните клетки в костния мозък и служи за преодоляване на анемия. Служи за понижаване на вредната аминокиселина хомоцистеин. Метилкобаламин е донор на метилови групи и подпомага стотици реакции на метилиране на ДНК, РНК и протеини в организма. Основният недостатък е, че се изхвърля прекалено бързо чрез бъбреците и урината. 

Витамин B12 във формата Хидроксокобаламин се задържа по-дълго в организма и може да се превърне както в Метилкобаламин, така и в Аденозилкобаламин. Съответно може да намали нивата на вредните хомоцистеин и метилмалонова киселина. Ако препоръчителната дневна доза е 2,4 микрограма Хидроксокобаламин от 5 или 10 грама (милиони пъти превишаващи дозата от 2,4 микрограма) се използва за спасяване на човешки живот при отравяне с цианид от храна или изгорели газове и като антидот против микотоксини. Хидроксокобаламин е подходящ за пушачите, защото прочиства организма от вредните цианидни групи в цигарения дим. 

Витамин B12 е водоразтворим и няма данни за токсични ефекти, както и няма опасност от предозиране.

В изследването от 2019 г. Open Trial of Vitamin B12 Nasal Drops in Adults With Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: Comparison of Responders and Non-Responders са проучени свойствата на капките за нос с витамин B12, продавани от онлайн магазин aloha.bg. Проучването доказа, че те могат да повишат серумните нива на витамин B12 и са безболезнена алтернатива на инжекциите. Освен това помагат за облекчаване на симптомите на хронична умора. 

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА

1 капка съдържа 2500 микрограма витамин B12, а 2 капки съответно 5000 микрограма. 

2 пъти седмично по една капка във всяка ноздра. В случай на голям дефицит на B12, започнете с дневен прием по една капка във всяка ноздра през първите две седмици. След това продължете с препоръчаната доза. Смръкнете силно.

Една опаковка е достатъчна за минимум 10 седмичен курс на третиране. След отваряне на шишенцето, използвайте в рамките на 6 месеца.

Ако трябва да обобщим:

 • Витамин B12 се съдържа единствено в храните от животински произход.
 • Дори да приемате достатъчно храни, богати на витамин B12, които да покриват препоръчителните дневни дози може да възникне дефицит заради намалена абсорбция. 
 • Витамин B12 се усвоява в крайната част на тънките черва и преминава дълъг и сложен път през храносмилателната система.
 • Витамин B12 е водоразтворим и за да премине през силно киселинните стомашни сокове трябва да се свърже още в устната кухина със специален транспортен протеин, отделян от слюнчените жлези.
 • Стомашните сокове помагат на витамин B12 да се освободи от този транспортен протеин, но за да продължи пътя си е нужно да се свърже с друг протеин, наричат интринзик фактор. 
 • Някои от стомашно-чревните заболявания протичат без симптоми, а когато има симптоми те са прекалено общи и понякога се налагат допълнителни прегледи и изследвания. 
 • Когато има силен дефицит на витамин B12 първото, което е важно е да се започне с навременна терапия, а междувременно да се търсят причините за дефицит.
 • Тъй като дефицитът може да е причинен от малабсорбция поради увреждания в храносмилателната система формите, които доставят витамина директно в кръвообращението като инжекции и капки за нос са за предпочитане.
 • Ако увреждането в стомаха или червата се излекува не се налага доживотен прием на витамин B12 чрез таблетки, капки за нос или инжекции.
 • Хирургичните операции с изрязване на части от стомаха или червата, непоправимото увреждане на клетките на стомашната лигавица и тежките автоимунни заболявания изискват дългосрочен прием на витамин B12 в подходящи форми и редовни профилактични прегледи. 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още