10 симптома за липса на йод в организма

23 март 2019
10 симптома за липса на йод в организма

Йодът е един от най-рядко срещаните елементи в почвата. Значително по-високи са концентрациите му в морската вода и съответно водораслите. Главните производители на йод в днешно време са Япония и Чили. От 84 елемента, които се срещат в природата, йодът е на 60-то място по разпространение. Йодните минерали са рядкосрещани. Йод в концентрации от 0.02-1.00% има в минералите лаутарит и диетцит. През XIX в. основният източник на йод е калцитът, който заменя морските водорасли като основен източник. В края на XX в. новия основен източник са соленоводни извори. Двата от най-големи източници на йод са на изток от Токио (Япония) и в Оклахома (САЩ). Солените води на изворите са с температура 60 °C. Те се пречистват и подкиселяват със сярна киселина. Йодът се окислява до получаването на елементарен йод с помощта на хлор. Полученият разтвор е много разреден и затова се налагат допълнителни операции.

Йодът  е най-тежкият от стабилните халогени , които са най-активните неметали. Сред тях са също и флуор, хлор, бром, астат и тенесин. Те имат свойствата да се  съединяват с повечето химични елементи и да образуват халогениди. Всички халогени са добре разтворими във вода, а разтворите им са силни киселини. В природата се срещат във вид на съединения.

Йодът е открит през 1811 г, от френския химик Бернар Куртоа. По време на войните на Наполеон във Франция има нужда от големи количества калиева селитра, за чието производство е нужен натриев карбонат. Той може да бъде изолиран от морски водорасли, събрани от крайбрежията. За да се отдели натриевия карбонат водораслите се изгарят, а пепелта се промива с вода. Френският химик добавил повече сярна киселина за пречистване на отпадъчните продукти. В резултат на това се издигнал облак от виолетови пари. Изпаренията кондензирали на студени повърхности и образували кристали в тъмни тонове. Френският химик предположил, че веществото, което се е изпарило с тези виолетови пари е неизвестно досега, но липсата на пари му попречила да го идентифицира. Той дал част от пробата на свои колеги, за да продължат проучванията.

През 1813 г. Луи Гей-Люсак съобщава, че откритото вещество е нов елемент и предлага името йод (от гръцки - виолетов) заради цвета на парите му.

Йодът, подобно на останалите халогени, е с един електрон по-малко от стабилната конфигурация и е силен окислител. Той реагира с много елементи, за да запълни слоя си от електрони. Елементарният йод образува двуатомни молекули. Той е силно е токсичен, ако бъде приет разреден. Дози от 2 -2.5 грама за човек с тегло 70-80 кг могат да причинят смърт. Прекомерният прием на йод може да окаже негативни последици върху здравето при липса на селен. Приложен локално върху кожата елементарният йод причинява дразнене и изгаряния. Разтвори с висока концентрация на елементарен йод могат да причинят увреждане на тъканите, ако се използват прекалено често.

Известни са 37 изотопа на йода, от които само един се среща в природата - Йод-127. Другите са радиоктивни и имат кратък период на полуразпад. Обикновено те са в резултат на контролирана химична реакция. Някои от радиоизотопите на йода имат период на полуразпад в рамките на няколко часа или дни. Например Йод-123 има период на полуразпад 13 часа и се използва в компютърната и рентгеновата томография.  Йод-125 има период на полуразпад 59 дни и се използва за лъчетерапия при рак на простатата и мозъчни тумори. Йод-131 е с период на полуразпад от 8 дни. Той се използва за лъчетерапия с цел унищожаване на щитовидната жлеза при напреднал стадий на рак.  Най-застрашени са новородените, децата до 12 години, бременните жени и кърмещите майки. Профилактиката с йод е най-ефективна, когато се проведе в рамките на 1-2 часа след ядрена бомба или радиация. Проведена след 5-тия час,ефикасността на  профилактиката е 10 пъти по-ниска. Вече писахме, че в няколко европейски страни имаше замърсяване с Йод-131 с неизвестен източник. Поради близостта си с Чернобил много често в Норвегия е извършван мониторинг. Така през втората седмица на януари 2017 г. в северната част на скандинавската страна са открити следи от йод 131 във въздуха. Това дава повод за извършването на още изследвания в други европейски страни: Финландия, Полша, Чехия, Германия, Испания и Франция. В публикация от 22 февруари 2017 Radiation surveillance detects iodine leak in Europe се търси какъв е източника на циркулиращия радиоактивен йод в Европа. Показанията са различни, трудно е да се изчисли кой е първоизточника. Тъй като е открит само радиоактивен йод, но не и други изотопи, най-вероятно източника не е изтичане от атомна електроцентрала, а от производител на йод-131 за медицински или фармацевтични цели.

След авариите на атомните електроцентрали в Чернобил и Фукушима освен този изотоп са били изпуснати много радионуклеиди и тежки метали. Йод-13 се акумулира в човека чрез прием на замърсена храна, а  при липса на достатъчно йод в човешкото тяло, този изотоп се натрупва в щитовидната жлеза и нарушава функциите ѝ. Може да доведе до базедова болест, доброкачествени тумори и рак на щитовидната жлеза.

Тъй като е със сравнително кратък период на полуразпад (8 дни) защитата срещу Йод-131 се осъществява с насищане на щитовидната жлеза със стабилен Йод-127. Това може да се случи и с таблетки калиев йодид. Понякога информацията за радиоактивното замърсяване на йод се отчита прекалено късно, когато той вече е в човешкия организъм. Затова е важно да снабдяваме организма си с достатъчно йод.

Днес, откритият през 1811 г. йод има много приложения. Около 50% от произведения йод се използват за образуване на органойодни съединения, 15% за неорганични йодни съединения,  15% остават под формата на елементарен йод, 15% се използват за синтез на калиев йодид, а останалите около 5% за други цели.

Основните приложения на йодните съединения са като:

 • катализатори
 • стабилизатори
 • бои, оцветители и пигменти
 • проявители във фотографията
 • фармацевтични продукти
 • санитарни продукти
 • борба със смог
 • предизвикване на валежи и разпръскване на градоносните облаци
 • различни приложения в аналитичната химия

Йодът се използва като дезинфектант под формата елементарен йод или като воден разтвор на трийодидния йон. Антимикробното действие на йода е ефективно и при много ниски концентрации. И досега механизмите, по които той избирателно атакува патогените микроорганизми е неизвестен. Вероятно това се случва след като атакува определени аминокиселини и предизвиква клетъчна смърт. Освен това йодът може да неутрализира някои вируси.

Тъй като йодът има висока електронна плътност той абсорбира определени дължини рентгенови лъчи и се използва за рентгеново радиоконтрастно вещество в ангиография и томография.

За съжаление съдържанието на йод в почвите е силно намаляло и около ⅓ от населението в световен мащаб е застрашено от липса на йод от хранителните продукти.

 

Най-застрашени са от дефицит на йод са:

 • бременни жени
 • хора, които живеят в страни с почва бедна на йод, сред които е и България
 • всички, които не приемат достатъчно йод чрез храната


Дефицитът на йод може да причини неприятни и дори тежки симптоми. Ето 10 признака и симптоми на липса на микроелемента йод според Health Line

1. Подуване на шията. Това състояние е известно и като “гуша”. Появява се, когато щитовидната жлеза увеличава размерите си. Обикновено тя е с форма на пеперуда и се намира в предната част на шията. Произвежда специфични хормони като тироксин и трийодтиронин (известни и като T4 и Т3). Йодът представлява около 65% от молекулното тегло на Т4 и 59% на Т3. Когато кръвните нива на тироид-стимулиращ хормон (TSH) щитовидната жлеза използва йод, за да произвежда хормони. Но когато в тялото има прекалено малко съдържание на йод настъпва дисбаланс. За да компенсира този недостиг щитовидната жлеза започва да работи по-усилено и това води до растеж и размножаване на клетките. Крайният резултат е ендемична гуша. За щастие, когато се хване навреме повечето случаи могат  да бъдат лекувани чрез увеличение на приема на йод, но ако гушата не е лекувана в продължение на години щитовидната жлеза може да е получила трайни увреждания.
2. Неочаквано увеличаване на теглото е друг признак за липса на йод. Тук отново отговорни са хормоните на щитовидната жлеза, които контролират скоростта на процесите, които превръщат храната в енергия и топлина. Когато щитовидната жлеза е в дисбаланс тялото изгаря по-малко калории в покой, а остатъка се запазва под формата на мазнини. Вижте как с 1 процедура можете да намалите обиколките на тялото си с помощта на Гел за увиване.

3. Умора и слабост. Научни изследвания показват, че близо 80% от хората с ниски нива на тиреоидни хормони, които имат недостиг на йод се чувстват уморени, изтощени и без сили. Ето защо още в първите дни от приема на Вертера Гел и Вертера Гел Форте усещането е за огромен прилив на сила.

4. Силен косопад и трайна загуба на коса. Всеки ден нормално губим около 100 косъма. Хормоните на щитовидната жлеза влияят за растежа на космите. При понижени нива в космените фоликули спира израстването на нови косми и скоро се забелязва оредяване на косата. Наскоро изследване на 700 души установи, че 30% от пациентите с ниско ниво на тиреоидни хормони отчитат засилен косопад. Кафявите водорасли са богати на органичен йод, спират косопада и спомагат за увеличаване на обема на косъма. Можете да си направите и маски за коса с Вертера гел

5. Нетипично суха кожа. От хипотиреоидизъм страдат много повече дамите. Хормоните на щитовидната жлеза помагат за регенерацията на кожните клетки, както и отделянето на пот, която поддържа кожата влажна.

6. Засилено усещане за студ. Щитовидната жлеза влияе на терморегулацията на организма. Понижените нива на хормоните водят до забавен метаболизъм и по-малко генерирана топлина. Това кара хората с подобни проблеми по-често да усещат смразяващи ледени тръпки дори без обективна причина.

7. Промени в сърдечния пулс. Твърде малко количество йод може да принуди сърцето ви да работи по-бавно от обикновено, а прекалено голямо може да доведе до ускорен пулс. Тежък дефицит на йод може да доведе до необичайно забавена сърдечна честота. Хората с подобни нарушени функции на щитовидната жлеза поради липса на йод се чувстват слаби, уморени, замаяни, имат чувството, че ще припаднат. Състоянието може да бъде сбъркано с анемия.

Оптималните стойности за брой удари на сърцето в минута са:

 • Новородени от 0 до 3 месеца: 100-150
 • Бебета от 3 до 6 месеца: 90-120
 • Бебета от 6 до 12 месеца: 80-120
 • Деца от 1 до 10 години: 70-130
 • Деца над 10 години и възрастни: 60-100
 • Добре тренирани възрастни: 40-60

8. Проблеми с ученето и запаметяването. Нуждите от йод по време на бременност са увеличени. Липсите на адекватни количества водят до забавено умствено развитие, микроцефалия и ендемичен кретенизъм. Оказва се, че понижените нива на тироидни хормони влияят на хипокампуса - част от мозъка, която контролира дългосрочната памет.

9. Болезнен и нередовен месечен цикъл. Това отново е свързано с ниските нива на тиреоидните хормони. Клинично проучване показва, че при 68% от жените с подобни понижени нива на хормоните на щитовидната жлеза имат нередовна менструация в сравнение с 12% от здравите жени. Освен това жените с подобни понижени нива получават по-обилно кървене и силни болки. Поради нередовния цикъл е по-трудно да се определят точните дни на овулация и това води до проблеми с планирането на бременност.

10. Проблеми по време на бременност. Освен нуждите на собствения организъм, бъдещите майки трябва да приемат по-високи дози йод, за да посрещнат нуждите на растящото бебе и обезпечат неговото правилно вътреутробно развитие. Повишени количества йод са нужни и в периода на кърмене. Майките са застрашени всички гореизброени симптоми за липса на йод като развитие на заболяване на щитовидната жлеза, слабост, умора, усещане за студ, засилен косопад и пр. Освен до кретенизъм при новородените тежкия дефицит на йод може да увеличи риска от раждане на мъртъв плод.

Йодът се среща във все по-малки количества в храните. Почвите на България също са бедни на този елемент. Произведената в България сол следва стриктните указания на Наредба за изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели, публикувана в Държавен вестник през 2001 г. и обнародвана през 2005 г. С наредбата се определят изискванията към състава и характеристиките на солта за хранителни цели, която се предлага на потребителите, употребява се в заведенията за обществено хранене и се влага в производството на хранителни продукти.

Солта за хранителни цели включва:

 • трапезната сол;
 • солта за хранително-вкусовата промишленост

Прави впечатление Чл. 5.
(1) За хранителни цели се използва само сол, йодирана с калиев йодат в количеството съгласно приложения № 1 и 2.
(2) Срокът на трайност на йодираната сол е не повече от 12 месеца от датата на йодирането й.
(3)Използване на нейодирана сол в хранително-вкусовата промишленост се допуска при производството на хранителни продукти за износ, когато това е условие на съответната страна.

Според Приложение № 1 съдържанието на калиев йодат трябва да е между 28 и 55 мг/кг.

Днес много хора предпочитат други видове сол (хималайска, червена, черна и пр.), които са опаковани извън страната и не е ясно дали съдържат йод и в какви количества. От друга страна йодът е силно летлив и йодираната сол има трайност до 1 година след датата на производство стига да се съхранява в затворени стъклени съдове и на тъмно.

 

Както стана ясно йодът е открит благодарение именно на морските водорасли. Продуктите на Вертера на основа кафяви морски водорасли са богати на органичен йод. Освен това те съдържат витамини, аминокиселини,  алгинати, фукоидани, естествени бета глюкани (Ламинарин) и спомагат за пречистването на човешкото тяло от тежки метали като олово, живак, радиоактивен уран и радионуклеиди с дълъг период на полуразпад. Освен лечебните храни Вертера гел има специално разработена козметика на база кафяви морски водорасли (келп) Vertera Cosmetics Proffesional

Вижте отзивите за продуктите на Вертера на неколкократна шампионка на България на 60, 100 и 200м Радостина Стоянова, астроложката К Р Е Я, Елица Калоянова, Марти Иванова от Svoizbor

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още