20 признака, че в тялото ви липсват специфични витамини

10 януари 2019
20 признака, че в тялото ви липсват специфични витамини

Чувствате ли как постоянно не ви достига енергия, силно изтощени сте, мисълта ви е забавена? А може би косата ви побелява още докато сте тийнеджъри? Преди да започните да си поставяте сами стряскащи диагнози  и да приемате различни лекарства, можете да проверите дали не страдате от липса на витамини.

Поддържането на балансирана диета с много хранителни вещества е от съществено значение за доброто здравословно състояние. Независимо, че днес ви се струва като маркетингов трик за продаване на хранителни добавки, само до преди около 100 години хора са губили живота си.

През XIX век учените разбрали, че в храните съществуват белтъчини, мазнини и въглехидрати. Но въпреки това явно липсвали вещества, а недостига им водел до различни болести, някои от които с фатален край след броени дни. Така през XX в. започнало откриването на витамините.

През 1880 г. руският учен Николай Лунин провел лабораторни изследвания с мишки. Стигнал до извода, че в млякото освен белтъци, мазнини, соли, млечна захар има и други вещества. Идеята му не получила признание, а опитът бил почти забравен.

Наименованието "витамин" дължим на полско-американския биохимик Казимир Функ, който го използва за първи път през 1912 г. Той изолирал от люспите на ориза вещество, познато днес като витамин B1 (тиамин), което лекува болестта Бери-бери. Тя е разпространена предимно в страните от Източна, Югоизточна и Южна Азия, където населението се храни основно с обелен ориз. Характеризира се с поражения на периферните нерви на крайниците, разстройства на сърдечно-съдовата система и отоци, причинени от натрупването на млечна и пирогроздена киселина в организма. Нервните нарушения при бери-бери могат да доведат до парализи. Болните не стъпват на петите, а само на пръсти и на външната част от ходилото. Използват патерици, защото чувстват слабост. Сърцето се уголемява, а пулсът е учестен. Появява се запек, а апетитът намалява. През 1936 г. ученият определя молекулната структура на новооткрития витамин B1 и изолира за пръв път никотиновата киселина (витамин B3).

Година след година през XX в. започнало откриването на нови витамини. Така през 1929 година било решено на откривателите им да се присъждат Нобелови награди за физиология или медицина.

Сигурно си спомняте за дългите корабоплавания с цел откриване на нови земи. Тогава поради липса на пресни плодове и зеленчуци моряците развивали скорбут. Заболяването започвало с оголване на венците, болки в мускулите. По-късно ако не се приеме достатъчно витамин С изходът е фатален. Всъщност от това са починали много повече мъже, отколкото от сражения с туземци. Витамин С бил открит през 1934 г. А през 1933 г. бил открит витамин B12 (кобаламин). През XX в. били открити и още витамини, а учените били удостоени с Нобелови награди.

Ето някои от симптомите, които издават липса на витамини:

 1. Слаби нокти и коса. Вече писахме, че по външния вид на ноктите може да се определи цялостното здравословно състояние на човек. Здравите нокти изглеждат гладки и с равномерен цвят. Когато хората остаряват често се получават вертикални линии или ноктите стават по-крехки. Това е безобидно и не е симптом на болест. Петната, които са причинени от нараняване израстват с нокътя. Ноктите са само малка част от пъзела на човешкия организъм. Външният им вид никога не е достатъчен, за да се постави конкретна диагноза, но може да бъде от полза на лекарите, които заедно с други симптоми, физически преглед и различни изследвания могат да уточнят заболяването.  Бледите нокти например са често срещани при желязо-дефицитна анемия, белите се дължат на заболявания на черния дроб, жълтите са свързани с гъбична инфекция, синкавите говорят за липса на достатъчно кислород, напречните бели линии се появяват при отравяне с арсен и пр.
 2. Пукнатини в ъгъла на устата. Причинени са от липса на желязо, витамини B1 и B3. Разнообразете менюто си с още зеленолистни зеленчуци и птиче месо. Витамин С е известен с ползата си за кожата. 
 3. Кървене на венците. Преди да започнете да купувате специализирани пасти за зъби и вода за уста вижте дали това не се дължи на липса на витамин С. Това е първия признак при скорбут. Всъщност венците са вид съединителна тъкан, изградена от гингивиални фибри колаген, а липсата на витамин С спира синтеза на нов колаген и затова зъбите започват да се клатят. В подвенечните джобове се събират бактерии, които водят до развитие на подвенечни кариеси. Имайте предвид, че тютюнопушенето изисква да приемате повече витамин С и също може да е причина за проблеми с венците.
 4. Отслабване на зрението. Също може да се дължи на липса на витамини. Липсата на витамин А води до нощна слепота, при която човек трудно различава предметите след здрачаване. От друга страна след като попаднат в окото, сигналите се предават до мозъка чрез оптичен нерв. Липсата на витамин B12 води до увреждане на миелиновата обвивка на този нерв и оптична невропатия  със замъглено зрение.
 5. Ранно побеляване на косата. Както цветът на кожата е различен за отделните раси и етноси, има разлика в годините, когато започва побеляването на косата. За ранно побеляване говорим при хора под 30 години при европейците и хората с бяла кожа, под 40 години за азиатците и под 50 години при афро-американците. Понякога това се дължи на генетични фактори и тютюнопушене. Космените фоликули се оформят по време на ембрионалното развитие на човека. Те се намират в средния слой на кожата – дермата. Научни изследвания доказват, че липсата на витамин B12 може да доведе до обезцветяване на косата дори и при 3 годишни деца, както и при тийнеджъри.
 6. Косопад. Човек има между 100 и 150 000 косми на скалпа на главата си. Имаме право да се притесняваме, когато падат над 100 косъма дневно. Това може да се дължи на липса на витамини B3 и B6.
 7. Трудно заздравяване на рани. При по-дълбоко нараняване на кожата, при което се наблюдава кървене, се губи тъкан. Следват процеси на регенерация. Колагенът е лепилото на организма, което залепва и възстановява предишния вид на кожата. Както казахме витамин С играе особено важна роля в синтеза на нов колаген. А как ще зараснат раните зависи от специални топографски линии по тялото, наречени линии на Лангер. При планови и пластични операции хирурзите се съобразяват с тях, за да може белезите да бъдат колкото се може по-забележими. Научни изследвания доказват, че в подобни ситуации тютюнопушенето, което изчерпва витамини от организма, трябва да бъде спряно няколко седмици преди планирана операция. При диабет колагенът от кожата се свързва с глюкозата и това прави зарастването на рани при диабетиците е сложно и в по-дълги срокове.
 8. Хронични афти (афтозен стоматит). В този случай афтите не са причинени от вируса на Херпес симплекс. Различни изменения в устата и по вътрешната страна на бузите показват, че също може да е симптом на дефицит на витамин B
 9. Изменения в езика. Блед език – в кръвта липсва достатъчно хемоглобин. Обърнете внимание, ако е прекалено гладък. Ако се чувствате изморени и подвластни на летаргия увеличете приема на храни богати на желязо и витамин. Яркочервен език – една от възможните причини е възпаление. Възможно е да се дължи на недостиг на витамини от групата на B като B3, B9 (фолиева киселина) и B12 (кобаламин). Лилав език – вероятност за високи нива на холестерол, ниско ниво на кислород в кръвта и влошено кръвоснабдяване. Всичко това води до застояване на кръвта в езика. Възможно е цветът да е променен и под въздействието на медикаменти както и на агресивни оцветители в храните. Бял език – признак за дехидратация. Може да се дължи на тютюнопушене или алкохол. Белият налеп е признак за гъбична инфекция и се лекува локално. Често се среща сред новородените (млечница). Черен език – свръхрастеж на патогенни бактерии. Получава се след продължителен прием на антибиотици. Често е достатъчно бактериалната плака да се остърже или да се използва вода за уста. Пробиотиците, които се използват главно за подобряване на чревната флора също могат да помогнат. Текстурата на здравия език е гладка с видими вкусови папили. Вижте какъв е външния вид на езика при липса на витамин B12
 10. Високо кръвно налягане. Може да бъде причинено от липсата на витамин D. Освен от слънчевата светлина можете да си го набавите от храни като дива сьомга, риба тон, говежди черен дроб, жълтък от яйце.
 11. Умора, мускулна слабост, бързо и неритмично сърцебиене, болка в гърдите, задух, чувство на студ – това са признаци на анемия. Освен желязо от храна или медикаменти, можете да с прием на водноразтворими витамини от група B. Витамин B9 е по-известен като фолиева киселина и често се предписва по време на бременност. Анемията може да бъде и злокачествена, причинена от липса на вътрешен фактор, който да подпомогне на усвояването на витамин B12. Историята по откриването на витамин B12 отново е свързано с болест. През далечната 1824 смъртоносна форма на анемия, свързана с дегенерация на стомаха е описана от J.S. Combe в Единбург в статията "History of a Case of Anaemia". Подобни доклади за подобно заболяване с фатален край са описани и през 1849 г. През 1872 г. вече се говори за злокачествена анемия, чийто край неизбежно е фатален. Години по-късно след тестване върху кучета, болни от анемия, се стига до диетата със суров черен дроб. Така през 1934 г. се стига до Нобеловата награда за George Hoyt Whipple, George Richards Minot, William Parry Murphy. През 1948 г. два научни екипа, работещи независимо един от друг в САЩ и Великобритания успяват да изолират кристалната му форма и го наричат B12. През 1955 г. Дороти Ходжкин (1910-1994) британски химик, успява да проучи сложната химическа структура на тази голяма молекула с помощта на рентгенова кристалография. Тя е третата жена – химик, която получава Нобелова награда. През 1964 г. е наградена както за B12, така и за определянето на структурата на пеницилина. 
 12. Прекомерно изпотяване. За подобно състояние има множество причини, сред които и проблеми с щитовидната жлеза. Понякога обаче това може да се дължи на дефицит на витамин D. В подобни ситуации могат да избият капчици пот дори при седенето пред лаптопа ви.
 13. Промени в походката, залитане, световъртеж, влачене на крака. Всичко това се случва не само на хората, прекалили с алкохол. Това се нарича с общото название Атаксия и включва също нарушения в говора, разкривяване на почерка и пр. 

  Освен да докосвате носа си с показалец, колкото се може по-бързо трябва да докоснете и върха на показалеца на лекаря невролог (или ваш приятел или близък), като той може да го измества.

  Друг метод за определяне е чрез специфично пляскане на ръце. Пациентът трябва да удря едната си ръка в другата, като я обръща длан-гръб-длан-гръб). Страдащите от динамична атаксия губят ритъм и не успяват да се справят.  Може да бъде извършено и така: 

  В тази публикация можете да видите още видеоклипове с тестове при невролог, които можете да изпълните сами вкъщи. Една от причините за възникване на подобни състояния е отново дефицитът на витамин B12. 
 14. Крехки и чупливи кости. Освен познатия калций и витамин D можете да ускорите зарастването им с подходяща диета
 15. Поява на хернии. Всъщност те са слабост на съединителната тъкан. Отново можем да помогнем с прием на витамин С, избягване на тютюнопушене, повече храни с протеини, прием на колаген. 
 16. Недостатъчно мускулна маса. На помощ идва витамин D и съветите от професионалните фитнес инструктури.
 17. Предозиране на витамин С. Запознати сме с ползите от витамин С. Той може да се закупи без рецепта. Влиза в състава на много мултивитамини. Но в някои случаи повече не означава по-добре. Научни изследвания доказват, че витамин С (аскорбинова киселина) променя pH и води до отцепване на металния йон на витамин B12. Ето защо е препоръчително да приемате тези 2 витамина отделно.
 18. Сезонно афективно разстройство (което се среща често при смяна на сезоните), мисли за самоубийство, тъга, меланхолия, паник атаки. Преди да се замислите за психиатър, можете да си направите специализирано изследване за витамин D, фолиева киселина (витамин B9), кобаламин (витамин B12), ниацин (витамин B3). Обикновено тези изследвания не се заплащат от НЗОК. Но 1 път годишно сте задължени да направите профилактичен преглед при личния лекар. В него влиза Пълна Кръвна Картина (ПКК). Стойностите на RDW и MCV могат да подскажат дали имате липса на тези витамини.
 19. Напуканите устни могат да подскажат липса на витамин B2.
 20. Погледнете внимателно вътрешната част на клепачите си. Обикновено цветът е розов. Прекалената бледност е сигнал за анемия, породена от липса на желязо и фолиева киселина. Прекалено червеният цвят говори за нарушения в кръвообръщението или увреждания на храносмилателната система.

Разбира се оптималният вариант е да си набавяте всичко необходимо чрез храната и да не ви се налага да разчитате на хранителни добавки. Но в случай на притеснителни симптоми липсата на  витамин е най-малкото зло. 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още