• Начало »
  • Новини »
  • 5 възможни отговора на въпроса "Защо добавките с колаген не работят?"

5 възможни отговора на въпроса "Защо добавките с колаген не работят?"

6 март 2018
5 възможни отговора на въпроса "Защо добавките с колаген не работят?"

Козметиката и хранителните добавки с колаген стават все по-популярни. На пазара съществуват различни варианти – от прахообразен колагенов протеин, течности, обогатени с колаген,  желирани бонбони до хранителни добавки във вид на таблетки. Не бива да забравяме и козметиката с колаген. И въпреки всичко съществуват съмнения, че продуктите, които съдържат колаген само бъркат дълбоко в джоба без да оказват видими ползи.

Нека всъщност да видим колагенът е толкова нашумял. Ежедневно сме бомбардирани от реклами, че колагеновите пептиди се борят успешно с болката в ставите и това наистина е така, когато съдържат колаген тип II. От друга страна, ако приемаме такива добавки това няма заличи бръчките на лицето ни, защото колагенът в кожата е главно тип I и III.

Както вече писахме в статията за Палео диета, известна още и като диета на пещерните хора, те са консумирали костен бульон, варен на тих огън в продължение на часове. Именно това, което изплува отгоре или което се желира след изстиване е желатин, вид хидролизиран колаген. Днес обаче ние предпочитаме обезкостени пилешки гърди и различни филета. Излишно е да споменаваме за полуфабрикатите, колбасите и кренвиршите, които съдържат редица вредни Е-та, които също допринасят много от нас да не усвояват правилно храната и в организми им директно да преминават токсини, патогенни бактерии и алергени заради пропускливи черва. Така че след като вече пачата, костните бульони, които съдържат желатин, не са ежедневна част от менюто ни се налага да приемаме хранителни добавки с колаген.

Вижте причини за неефективност на добавките и козметиката с колаген - тютюнопушене, диабет, UV лъчи, скорбут, липса на витамин С и др.

Нека да видим кои са топ 5 причините добавките с колаген да не вършат чудеса, подкрепени разбира се със съвременни научни изследвания.

1. ТЮТЮНОПУШЕНЕ

Тютюнопушенето състарява кожата на лицето и пречи на синтеза на колагенПри запалването на цигара вдишвате коктейл от неясни химични съединения, които според изследването на British Journal of Dermatology изследване [1] . доказва, че синтеза на колаген тип I намалява с 18%, а на тип III с 22 %, в сравнение с съдържащия се в кожата колаген при непушачите. Така че, ако пушите сте с малко повече бръчки напред. Разбира се за това има проведено медицинско изследване на Journal of the American Society and Plastic Surgeons [2] 79 двойки еднояйчни близнаци, които са посетили Фестивал на близнаците в САЩ, щата Охайо са били снимани от професионални фотографи и са попълнили специални въпросници. Важно условие е било, ако и двамата близнака пушат, единият да е пушил с над 5 години повече. Отчетени са резултатите и когато единия близнак е пушач, а другия не.  Резултатите са очевидни и документирани – пушачите имат по-ясно изразени назолабиални гънки. Това са двете характерни бръчки от двете страни на носа, които водят до ъгълчетата на устните. Освен това пушачите имат повече излишна кожа на горния и долния клепач. Ето защо дори само 5 години пушене увреждат кожата забележимо и състаряват заради намаления синтез на колаген. Статия на Ask Women Net [3] 

Вижте още 7 причини за отказване на цигарите

2. ДЕФИЦИТ НА ВИТАМИН С

След като вече споменахме тютюнопушенето, то изследване [4] доказва, че при пушачите серумните нива са много по-ниски и дори да се хранят с богати на витамин С храни това не е достатъчно.  Дефицитът на витамин С има видима проява и върху кожата. Вероятно сте чували за заболяването скорбут. То се дължи на липса на аскорбинова киселина (витамин С). Според Wikipedia най-известната роля на аскорбиновата киселина в животинските организми е като антиоксидант и при синтеза на колаген. Именно блокирането на колагеновия синтез е причина за видими прояви на повърхността на кожата, а също и кървене на венците. 

Кожните прояви на скорбута се дължат на спад в синтеза на колаген, което води до разрушаване на съединителната тъкан и крехкост на кръвоносните съдове. Ранните симптоми включват удебеляване на роговия слой, поява на петна, които се дължат на леко подкожно кървене. С напредване на скорбута зарастването на рани се нарушава поради загубата на зрял колаген, който стимулира образуването на нова тъкан. Кожните лезии, причинени от дефицит на витамин С се реновират след прием на оптимални количества витамин С. Можем да избегнем скъпите разкрасяващи процедури и  пластични операции за подмладяване като включим повече витамин С. За отказване от цигарите и прием на витамин С съветва и известния лондонски пластичен хирург д-р Джулиан Де Силва. Небалансираната диета също може да доведе до по-малки количества на витамин С и това е още една причина добавките с колаген да нямат достатъчно добър ефект.

А още информация можете да намерите в статията ни Ползите от витамин С за кожата (научни изследвания)

3. ВРЕДНИТЕ UV ЛЪЧИ 

Всички сме чували за вредните UV лъчи от слънчевата светлина. Те се разделят на

  • ултравиолетови А лъчи с дълги вълни от 400-315 nm (UVA)
  • ултравиолетови B лъчи с къси вълни от 315-280 nm  (UVB)
  • ултравиолетови C лъчи с дължина 280-160 nm (UVC)

Една от най-популярните снимки, свързана с това е на шофьор на ТИР, чиято лява половина от лицето е изложена на влиянието на вредните лъчи на Слънцето и е видимо състарена.

Докато UVB лъчите предизвикват болезненото слънчево изгаряне и действат на повърхността на кожата, причинявайки дори рак на кожата, UVA лъчите проникват по-дълбоко. Те преминават епидермиса, който служи като бариера и навлизат в дермата.

В това обширно изследване [5] се разглежда вредата, която нанасят ултравиолетовите лъчи върху кожата. Сега вече можем да обясним бръчките и ускореното състаряване на незащитената от UV кожа – колагенът има структура на тройна спирала и под въздействие на различни аминокиселини тя се разбива. Разбира се факторът време на въздействие на вредните лъчи също оказва влияние. В периода от 4 до 17 часа структурата на тройната спирала е увредена и става нестабилна. Ако в дермата проникват UVC лъчи след 66 часа лъчение структурата на колагеновите фибрили се изпонакъсва и не може да бъде възстановена.

UV лъчите проникват в дермата и увреждат колагена

4. ДИАБЕТ

Според Българска Асоциация Диабет, която е единствената национално представена асоциация на хората с диабет в Република България, броят на регистрираните диабетици е около 600 000. А около 300 000 още не знаят за коварното заболяване или са с преддиабет. Без съмнение това е един от бичовете на съвремието.

В обширна статия на The Diabets Concil [6] са разгледани различни витамини и минерали и ефектите, които те оказват върху диабетиците. Така например хората с диабет тип 2 имат високи нива на оксидативен стрес, причинени от високите нива на кръвна захар. Научно изследване [7] доказва, че диабетиците са с много по-ниски концентрации на витамин С.

От друга страна проучване [8] показва, че пациенти с диабет тип 2, които 3 месеца са приемали хранителни добавки с витамин С и Е имат значително по-ниско кръвно налягане и по-ефективно въздействие на инсулина. Благодарение на антиоксидантните действия на витамините нивото на глюкозата в кръвта и гликирания хемоглобин намаляват.

В сайта на University of Cambridge [9] e разкрита връзката между молекулите на колагеновите протеини и захарта. Тъй като колагена до голяма степен е водоотблъскваща молекула, а молекулите на захарите имат както хидрофилно, така и хидрофобно поведение. За съжаление колагенът може да придобие ковалентно свързана захар, която не би следвало да е там. Този процес е известен още и като гликация – неензимното ковалентно добавяне на захарни молекули. След като диабетиците поддържат висока кръвна захар за по-дълъг период, то и тъканите им циркулира повече глюкоза. С течение на времето гликиращата захар отделя токсични крайни вещества (известни като AGE), които увреждат колагеновите фибрили и водят до кръстосване на връзките между отделните молекули. Именно колагенът влияе за образуването на нови тъкани при различни травми и хирургически операции. Видът на белезите зависи от правилната структура на колагеновите фибри. Ето защо при диабетици с неконтролирано висока кръвна захар зарастването на рани е проблем. Проблеми има и при изваждането на зъби. За съжаление в България има много хора, които са с неоткрит диабет и съответно не контролират ежедневно нивата на кръвната си захар, въпреки че това е лесно и в домашни условия.

Кратко резюме на 73 научни изследвания показва връзките между диабета и колагена.

5. ГЕНЕТИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ

Вече сме писали за Реактивна перфорираща колагеноза (МКБ L87.1), но този път става дума за друго заболяване. 

EDS Синдром на Ehlers Danlos се състои в структурни и количествени промени на колагенаСиндромът на Ehlers-Danlos (EDS, Елерс-Данлос) се дължи на мутации на различни гени. То представлява група от десетки системни заболявания с нарушения на съединителната тъкан. Различни по вид мутации водят до структурни и количествени промени в колагена.

Според Framar.bg [10] в зависимост от степента на мутацията симптомите на заболяването могат да са от незначителни до животозастрашаващи. Първоначално се е смятало, че заболяването е рядко срещано като покосява 1 на 250 000 или 1 на 500 000 души. Скорошни проучвания показват, че то засяга средно 1 на 5 000 души, а една от най-засегнатите групи са евреите ашкенази с 1 на 248 души.

Поради огромното разнообразие на клинични симптоми синдрома на Елерс – Данлос има 2 класификации – руска и англоезична.

Някои от симптомите включват ставна хипермобилност, лесни луксации, плоско стъпало,  ниска плътност на костите, ранна остеопороза (от 30-годишна възраст), кифоза (гърбица), сколиоза (странично изкривяване на гръбначния стълб), гладка, еластична и лесно ранима кожа, през която прозират кръвоносните съдове, трудно зарастващи рани, разширени вени, ендокардит, тежки аритмии, синдром на раздразненото черво, херния, пролапс на ануса, късогледство, кървене от венците, тежка пародонтоза.

Не съществува радикално лечение на EDS, а само симптпоматично като прием на витамин С, кръвоспиращи, преливане на тромбоцитна маса, физиотерапия. Пациентите с кожни проблеми задължително трябва да използват слънцезащитни средства със защита срещу UV лъчите. Обръща се сериозно внимание при извършване на хирургични операции.

Използвани източници:  

1. Smoking affects collagen synthesis and extracellular matrix turnover in human skin

2. Facial changes Caused by Smoking: A Comparison between Smoning and Nonsmoking Identical Twins

3. How Smoking Affects Your Skin Collagen

4. The influence of smoking on vitamin C status in adults.

5. UV Damage of Collagen: Insights from Model Collagen Peptides

6. Is it Safe to Take Supplements if You Have Diabetes?

7. Antioxidant status of type 2 diabetic patients in Port Harcourt, Nigeria.
 
8. Association of Dietary Vitamin C and E Intake and Antioxidant Enzymes in Type 2 Diabetes Mellitus Patients
 
9. Collagen Glycation and Diabetes
 
10. Синдромът на Ehlers-Danlos МКБ Q79.6

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още