Ето вариант да избегнете неприятните афти

26 август 2018
Ето вариант да избегнете неприятните афти

Афти в устата – толкова болезнени и неприятни. Често се свързват с периода на детството, посещаването на ясла или детска градина, вируси, бъркане с пръсти в устата, гризане на нокти и пр. Много хора смятат, че единствената причина за афтите се дължи на Herpes Simplex. Подобно на всички вирусни заболявания и това се разпространява изключително бързо в детските колективи. Като повечето инфекции и при тази може да има висока температура, главоболие и повръщане. Устната кухина е с повишена чувствителност, усеща се парене, сърбеж и болка. Към втория –третия ден се появяват характерни мехурчета по вътрешната страна на бузита, езика, небцето, венците. Забелязва се подуване на лимфните възли по шията, а по кожата около устата се появяват червеникави петна. Обикновено афтите причиняват неудобства за период от 7 до 10 дни.

Според публикацията на puls.bg [1] Херпесният гингивостоматит или афтозният стоматит (Stomatosis aphtosa) представлява възпаление на лигавицата в устната кухина, предизвикано от инфектиране с Herpes simplex virus (HSV) 1 тип, който е ДНК – вирус. В зряла възраст 95% от населението вече е носител на вируса. В 90% от случаите вирусът е в латентно състояние в нервните ганглии.

Сред рисковите фактори за поява на афти са

 • Дефицит на витамини
 • Ниски нива на желязо и фолиева киселина
 • Нисък имунитет след прекарани инфекциозни заболявания
 • Травми по лигавицата на устната кухина
 • Висока телесна температура
 • Пробив на зъби

Обикновено се изчаква афтите да преминат от само себе си, а в тежки случаи се прилагат антивирусни препарати като Ацикловир.  Препоръчително е да се използват медикаменти като гел или спрей, които не само че намаляват болката, но и действат противовъзпалително.
 
Понякога се случва болезнените афти в устата да се повтарят отново и отново. Тогава става дума за Рецидивиращи афти в устната кухина | мкб K12.0 [2]

Има различни по тежест състояния:

 • Афтозен стоматит, който бива наричан и рецидивираща афта в устата, гангренозна язва. Образуването на язви в устата се повтаря многократно.
 • Афти на Бернард се проявяват при кърмачета и са причинени от травма. Не се налага лечение, а лезиите изчезват след няколко дни.
 • Рецидивиращ мукозен некротичен периаденит е състояние, при което се появяват малки твърди възелчета, а след заздравяване образуват атрофирали белези по лигавицата на устната кухина.

Защо се получават рецидивиращи афти? Има различни теории – за повишена чувствителност към някои микроорганизми, за психосоматични фактори, въздействие на хормони, реакция на имунната система и пр. Докато при леките случаи възникналите промени са малобройни, при тежките се развиват локални или обширни реакции, които са неконтролируеми. Често се срещат при жени по време на предменструалния период. Развиват се през неравномерни интервали от седмици до месеци.

Афтозният стоматит може да бъде:

 • Малък с образуването на афти, по-малки от 10 мм в диаметър. Среща се в 80% от случаите. Освен устната лигавица може да засегне гениталиите и ануса.
 • Голям с афти с диаметър над 10 мм се среща значително по-рядко. Тъй като лезиите са по-обширни излекуването им отнема не 7-10 дни, а 12-13. Възможно е да останат белези. С всеки изминал път афтите стават повече и с по-големи размери. Те засягат и страничните части на езика, пода на устната кухина, венците, мекото небце и задната част на гърлото.
 • Херпетиформен стоматит се проявява с афти по 1 мм в диаметър, които могат да се сливат. Състоянието не е причинено от вируса на херпес симплекс и не е заразно. Заздравяват за период от 15 дни. Засягат всички части на устната лигавица. Язвите са изключително болезнени, а афтите са по-често повтарящи се. Често от това състояние страдат хората в напреднала възраст.

Повечето хора смятат, че единствената причина за афтите е вируса на херпес. Вече се спомена, че афти се получават и в резултат на липса на витамини.

Според изследване от 2001 г. Treatment strategies for recurrent oral aphthous ulcers [3] афтите са най-често срещаните се лезии в устната кухина с честота до 25% и повтарящи се до 3 месеца рецидиви в 50% от световното население. Антимикробните разтвори за уста и локалните кортикостероиди не са показали, че променят честотата на повторни появявания или ремисия.

Дефицитът на витамин B12 може да предизвика хронична поява на афти в устата при деца и възрастни

А дали не е витамин B12?

Нека да проследим накратко резултатите на няколко научни изследвания и да проучим дали витамин B12 може да съкрати периодите на дискомфорт както и да предотврати появата на афти.

За витамин B12 са получени 2 Нобелови награди – през 1934 и 1964 г. Историята за откриването е интригуваща.

През 1954 г. е проведено изследване Treatment of chronically recurrent aphthae with vitamin B12. Още тогава започват  изследванията за лечение на хронично появяващите се афти с помощта на витамин B12.

През 1975 г. е направено изследване Recurrent aphthae: treatment with vitamin B12, folic acid, and iron.[4] Направени са изследвания на кръвта  на 130 пациента с рецидивиращ афтозен стоматит. От тях 23 са с дефицити: на витамин B12 – 5, на фолиева киселина – 7 и на желязо – 15. Някои имат повече от един дефицит. От 130 контроли, съответстващи на възрастта и пола 11 имат дефицити. От 23 пациента с афти след лечение с добавки при 15 се наблюдава пълна ремисия, а при 8 значително подобрение.

От останалите 107 пациента с афти и без липса на витамини само 33 са имали ремисия след локално лечение на симптомите. Когато причината за афтите е в липсата на витамини пациентите се повлияват успешно, като това зависи от дозата и честотата на прием.

В изследване от 2002 г. Serum iron, ferritin, folic acid, and vitamin B12 levels in  recurrent aphthous stomatitis [5] се разглежда разликата между серумните нива на желязо, феритин, фолиева киселина и витамин B12 при пациенти с хроничен афтозен стоматит и здрави контроли. В изследването са взели участие 32 пациента, който са получавали афти най-малко 3 пъти в рамките на 1 година. От тях 18 са мъже на средна възраст 34 години (между 15 и 54 г.) и 17 жени на средна възраст 36 г. (от 19 до 53 г.). Пациентите не са приемали добавки с желязо и/или витамини през последните 3 месеца. Зя контрола служат 26 здрави хора (студенти по медицина и болничен персонал, които нямат проблеми с афти). От тях 13 са мъже на средна възраст 35 г. 13 жени на средна възраст 36 г. След 12-часова гладна пауза се взема венозна кръв за изследване.  Серумните нива за феритин, фолиева киселина и витамин B12 се изследват чрез радиоимуноанализ. За референтни са определени стойностите от

 • Серумно желязо над 60 ug / dL (за мъже) и 37 ug / dL (за жени)
 • Феритин над 18 ng / mL (мъже) и 9 ng / mL (жени)
 • Фолиева киселина 3 ng / mL
 • Витамин B12 над 200 pg / mL

Серумните нива на желязо са по-ниски при групата с хроничен афтозен стоматит при 4 майки и 2 жени, както и при 1 мъж от здравите контроли. Нивата на феритин са ниски при 1 мъж и 5 жени с афти срещу 3 здрави жени от контролната група. Нивата на фолиева киселина в серума са по ниски 3 мъже и 1 жена с афти, а при здравите контроли няма отклонения.

Нивата на витамин B12 при пациентите с афти са средно 317±173,  от които с дефицит са 2 мъже и 6 жени. При здравите контроли нивата са средно 435±124 и няма случаи с дефицит.

Не е много ясно как дефицитът на витамин B12 води до рецидив на афтите, но е добре в случай на подобни проблеми да се направят изследвания и ако липсата на този водноразтворим витамин е причината да се открие причината за малабсорбцията му.

Според изследване от 2005 г. Case Report: Recurrent aphthous stomatitis responds to vitamin B12 treatment. [6] сa описани 3 конкретни случая на иначе здрави пациенти, които имат рецидивиращи афти в устната кухина в продължение на няколко години. При всичките е доказано, че имат дефицит на витамин B12 и след приемането на допълнителни количества се стига до пълно възстановяване.

В случай 1 става дума за жена на 30 години, майка на 4 деца, която посещава клиника веднъж месечно в продължение на 4 години. Оплаква се от афти. Резултатите от прегледа на общото физическо състояние не показват отклонения. Хемоглобинът е леко понижен. Използването на локални кортикостероиди и болкоуспокояващи облекчават състоянието за кратки периоди от време. В последната година жената започва да се оплаква от обща слабост, умора, промени в настроението, изтръпване на крайниците. Назначени са неврологични изследвания, чрез които се откриват отклонения. Назначени са изследвания за функциите на щитовидната жлеза, черния дроб и бъбреците. Нивата на фолиева киселина са в норми.

Много често за дефицит на витамин B12 се приемат различни стойности. В конкретния случай  референтните стойности са от 115.8 до 781.3 pmol / L.

Изследването на кръв на майката на 4 деца отчита 65.1 pmol / L за витамин B12. Направените изследвания на какво се дължи малабсорбцията, включително и за наличие на анти-париентални клетки, не показват отклонения. Оказва се, че пациентката почти не консумира месни и животински продукти.

Поради дефицита започва спешно лечение с инжекции с 1000 μg витамин B12 2 пъти седмично в продължение на 6 седмици и продължава с 1 инжекция месечно в период на година. По време на 6-месечното проследяване пациентката няма афти и получава подобрение на симптомите, свързани с дефицита на кобаламин.

В случай 2 става дума за 19-годишна дама с промени в настроението, смущения в паметта и изтръпване на крайниците в последната година. Освен това се оплаквала от повтарящи се афти. Неврологичното изследване открива лека сензорна полиневропатия. Лабораторните изследвания показват макроцитна анемия с нисък хемоглобин (105 g / L при референтни стойности за жени 120-160) и MCV 104 fL (референтни стойности 80-100 fL). Няма аномалии в дейността на хормоните на щитовидната жлеза, нивото на фолиева киселина и желязо са в норма.

Нивото на витамин B12 е много ниско - 64,2 pmol / L. Изследването за антитела срещу Стомашни Париетални Клетки (anti-GPC) дава положителен резултат. На 19-годишната пациентка са назначени инжекции с витамин B12 подобно на случай 1. Подобрява се невро-психологичния статус. Дългосрочното проследяване и продължително лечение с витамин B12 води до пълно възстановяване и афтите повече не се появяват.

В случай 3 става дума за 28-годишен мъж, който имал хроничен афтозен стоматит в продължение на 3 години. Лечението на симптомите подобрявало симптомите за кратко. Резултатите от лабораторните изследвания са нормални. Направено е допълнително изследване, което показва нормално ниво на фолиева киселина и желязо. Нивото на витамин B12 е 125.4 pmol / L. Това е начало на дефицит. Мъжът ядял месо веднъж на 2 седмици. Лечението е подобно на случай 1 и води до бързо подобрение. Отново в 6-месечния проследяваш период не е отчетена поява на афти.

В друго изследване Haematological Parameters and Recurrent Aphthous Stomatitis [7] се търси връзката между повтарящият се афтозен стоматит с дефицита на серумен витамин B12, феритин, фолиева киселина, хемоглобин, хематокрит и червени кръвни клетки (еритроцити  - RBC). Продължителността е от февруари до юли 2008 г. Участват 60 пациента с афти. От тях малките афти с размер до 8-10 мм в диаметър са наблюдавани при 85%, 12 страдат от афти с размер над 1 см, а 3 % имат Херпетиформен стоматит с размер на афтите под 8 мм.

В изследването вземат участие и 60 здрави контроли. Средната възраст на двете групи е  27 години.

Комбинираното състояние на дефицит на витамин B12, серумен феритин, хематокрит, хемаглобин и фолиева киселина е идентифицирано при 8 или 13% от пациентите с афтозен стоматит. А нивата им са значително по-ниски в сравнение с контролната група.

В конкретното изследване за дефицит на витамин B12 са приети стойности под 220 pg/ml. В групата с хронична поява на афти дефицит 27 от 60 или 45.0%, а в здравите контроли ниски стойности има при 9 от 60 или 15.0%.

Обикновено дефицит на този витамин се среща сред възрастните над 60 години като се дължи главно на неусвояване поради проблеми с храносмилателната система. В конкретното изследване 38 от 60 пациента с афти принадлежат на възрастовата група 16-30 години, а останалите са между 31-44 г. В страни като САЩ и Дания честотата на дефицита на серумния витамин B12 е между 1и 6% при възрастни и деца, а различни изследвания показват много по-високи стойности (от 25 до 72%) на дефицит в случаи с хора, страдащи от хронична поява на афти. Фолиевата киселина (или витамин B9) подпомага възстановяването на епитела на устната кухина.

През 2009 г. е проведено друго изследване Vitamin B12 for the treatment of recurrent aphthous stomatitis [8] при което всеки ден преди сън в продължение на 6 месеца е приемана по 1 таблетка за под езика витамин B12 от 1000 микрограма, а контролната група е приемала плацебо със същата форма, размер, цвят и вкус. Участниците в изследването са се срещали с медицинския персонал веднъж месечно. В дневник са записани периода дни с афтозен стоматит, броя им за месец, тежестта на болката според рейтингова скала.

В изследването са участвали 58 пациента с хроничен афтозен стоматит. 31 са разпределени за лечение, а 27 получават плацебо. Независимо от нивата на витамин B12 в кръвта продължителността на афтите, броят на язвите и нивото на болка са намалели значително при 5-6 месеца на лечение. В последния месец от лечението 74% от участниците, лекувани с подезични таблетки витамин B12 вече нямат афти. Това още веднъж показва, че независимо от нивата на витамин B12 афтите се повлияват успешно, а лечението е лесно и евтино без наблюдаване на опасни странични реакции.

През март 2018 е направено по-мащабно проучване Hematinic deficiencies in patients with recurrent aphthous stomatitis: variations by gender and age [9] за хематологичните промени в пациентите с хроничен афтозен стоматит според пола и възрастта.

И до ден днешен въпреки обширните изследвания причините за възникването на периодично появяващи се афти не са добре познати. Липсата на витамин B12, B9, феритин са от възможните причини. От 1954 г. досега са докладвани различни противоречиви резултати. Колкото до витамин B12 той съществува под различни форми. Например синтетичната цианокобаламин, която трябва да премине няколко стъпки, докато бъде преобразувана в годна за използване от организма форма като метилкобаламин. Има значение и дали витамина се приема под формата на инжекции, назален спрей, таблетки под езика, в състава на мултивитамини. Редица проучвания доказват, че използвани заедно витамин С влияе на pH и води до отделянето на кобалтовия йон в кобаламина. Други причини за различните резултати при терапия с витамини включват различия по раса/етническа принадлежност и начин на хранене. Обикновено пациентите с афти се отчитат като една обща група, а броят им е доста ограничен.

В изследването са участвали 517 пациента с афти от Китай в периода от юни 2013 до август 2016 г. Изключени са пациентите със синдром на Бехчет, рак на устната кухина, стомашно-чревни и други значими заболявания. Групата се състои от 250 мъже и 267 жени на възраст от 8 до 84 години. Изследвани са и 187 здрави контроли. Участниците са разделени в 4 групи по възраст – до 20 години, от 20 до 40, от 40 до 60 и над 60 години. Извършен е оглед на лигавицата на устната кухина от един и същ зъболекар.

След писмено информирано съгласие се вземат кръвни проби сутрин на гладно от всеки участник в проучването.

За референтни стойности на серумния витамин B12 са приети 180-914 ng / L. За референтни стойности на серумен феритин при жени 11.0-306.8 ng / ml, а на мъже 15-336.2 ng / ml.

За референтни стойности на серумна фолиева киселина 4.0-18.7 ng / ml.

При пациентите с афти въз основа на референтните стойности общата честота на отклонения при изследваните кръвни показатели е 45,6%  (236/517) спрямо 27,8%  (52/187) при здравите контроли. Степента на дефицит на серумния витамин B12 при пациенти с афти също е значително по-висока в сравнение с хората без подобни проблеми.

Дефицит на витамин B12 под 180 ng / L:

 • 38.8% (97/250) при мъжете с афти срещу 11,2% (10/89) при здрави мъже
 • 30,3% (81/267) при жените с афти срещу 16,3% (16/98) при здрави жени
 • на възраст под 20 години 27,6% (16/58) при пациенти с афти срещу 7,1% (2/28) при здрави контроли
 • на възраст от 21 до 40 години 30,6% (53/173) при пациенти с афти срещу 12.5% (6/48) при здрави контроли
 • на възраст от 41 до 60 години 36,4% (72/198) при пациенти с афти срещу 14,7% (10/68) при здрави контроли
 • на възраст над 61 години 42% (37/88) при пациенти с афти срещу 18,6% (8/43) при здрави контроли.

Не са открити статистически значими разлики в степента на дефицит на феритин или фолиева киселина, но комбинацията от повече дефицити е значително по-висока при пациентите с афти.

В данните от настоящото изследване става ясно, че серумният дефицит на витамин B12 е свързан с появата на афти за разлика от фолиевата киселина и феритин. Резултатите показват, че полът и възрастта не трябва да се пренебрегват. Въпреки че е възможно афтите да се дължат на дефицит дневния прием на таблетки с мултивитамини не е ефективно средство за превенция. При подобен случай следва да се направят изследвания, да се проследят показателите и да се започне с адекватно лечение.

Оралното здраве е тясно свързано с общото здраве като устната кухина често разкрива ранни признаци и симптоми на някои важни заболявания. Дефицитът на витамин B12 може да се прояви и с глосит, при който настъпват изменения в езика.

Вече писахме за случая на 41-годишна жена [10] която била изпратена от зъболекаря си в университетската болницата João de Barros Barreto в Бразилия. Основното ѝ оплакване било, че трудно яде някои видове храна като банани и домати заради неприятното усещане за парене. През последната 1 година забелязала и притеснителни червени петна по вътрешната част на бузите и езика.  През последните 2.5 години спазвала строга веган диета и не консумирала мляко, сирене, риба, месо и яйца. Не приемала никакви лекарства. Не е предоставила медицински документи, отрекла да страда от алергия. По време на прегледа освен бледност на кожата било отбелязано, че устните на пациентката били много сухи. Освен това имала нарушения във вкусовите възприятия и не можела да усети разнообразните вкусове на плодовете и зеленчуците. Чувствала се крайно изморена и изтощена дори след обикновени ежедневни дейности. Имала усещане за изтръпване на долната челюст. Това най-вероятно било на неврологична основа. Често забравяла дати, не можела да отговори на елементарни въпроси.

При прегледа на устата било отбелязано, че лигавицата е непривично бледа. Езикът бил прекалено гладък и зачервен.  Вкусовите папили били атрофирали. Имало множество зачервени и болезнени участъци както по самия език, така и по лигавицата на бузите. Можете да видите състоянието на фигурите 1А, 1Б и 1В.

Били направени изследвания на различни показатели. Сред тях се откроили следните резултати:

 • Броят на еритроцитите (червените кръвни телца) бил 1.63 при референтни стойности от 3.90–5.03 cells/µL за жени
 • Хемоглобинът бил 7.2 при референтни стойности от 12.0–15.5 g/dL за жени
 • Средният обем на еритроцитите (MCV) бил 144 при референтни стойности от 80–100 fL за жени
 • Хематокрит 23.4 при референтни стойности от 36–45% за жени
 • Ширината на еритроцитно разпределение RDW била 25 при референтни стойности от 13±1.5 % за жени
 • Серумен фолат бил 7.73 при референтни стойности от 3–16 ng/mL за жени
 • Серумен кобаламин (витамин B12) 71.8 при референтни стойности от 118–716 pmol/L

Още на първата седмица при лечението си с витамин B12 под формата Хидроксокобаламин било отчетено видимо подобрение, а след 2 седмици състоянието ѝ се подобрило както се вижда на фигурите 2А, 2Б и 2В. Лечението продължило, защото имала и други симптоми свързани с нарушения в паметта. 

Назалната форма на витамин B12 под формите Метилкобаламин и Хидроксокобаламин дава възможност за бързо (до 1 час) абсорбиране през богато кръвоснабдената лигавица на носната кухина. 1 капка съдържа 2500 микрограма, а за възрастни дозата е по 1 капка във всяка ноздра или общо 5000 mcg.

Препоръчителна доза:

2 пъти седмично по една капка във всяка ноздра. В случай на голям дефицит на B12, започнете с дневен прием по една капка във всяка ноздра през първите две седмици. След това продължете с препоръчаната доза. Смръкнете силно.

Една опаковка е достатъчна за минимум 10 седмичен курс на третиране. След отваряне на шишенцето, използвайте в рамките на 6 месеца.

Използвани източници:

1. puls.bg - Какво е херпесен гингивостоматит (афтозен стоматит)?

2. Рецидивиращи афти в устната кухина | мкб K12.0 от Framar.bg

3. Treatment strategies for recurrent oral aphthous ulcers.

4. Recurrent aphthae: treatment with vitamin B12, folic acid, and iron.

5. Serum iron, ferritin, folic acid, and vitamin B12 levels in  recurrent aphthous stomatitis

6. Case Report: Recurrent aphthous stomatitis responds to vitamin B12 treatment.

7. Haematological Parameters and Recurrent Aphthous Stomatitis

8. Vitamin B12 for the treatment of recurrent aphthous stomatitis

9. Hematinic deficiencies in patients with recurrent aphthous stomatitis: variations by gender and age

10.Oral Manifestations of Vitamin B12 Deficiency: A Case Report

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още