Ползите от алгинатните превръзки за заздравяване на раните

8 февруари 2019
Ползите от алгинатните превръзки за заздравяване на раните

Раната е нарушение на непрекъснатостта на епителния слой от кожата или лигавиците в резултат на настъпило увреждане.

Според продължителността и характера на лечебния процес [1] раните могат да се разделят на:

остри рани - наранявания на кожата, които се появяват внезапно поради инцидент или хирургична операция. Възстановяването на увредените тъкани се случва обикновено в рамките на 8-12 седмици. Това зависи от размера, дълбочината и степента на увреждане на епидермиса и дермиса на кожата.

хронични рани - не успяват да преминат през всички етапи на заздравяване на раната нормално. Примери за това са раните от залежаване, язвите по краката, изгарянията.

Различни фази от зарастването на раните Зарастването на раните е динамичен и сложен процес на регенерация на тъкани и минава през различни етапи.

 • Фаза I: коагулационна и хемостазна (веднага след нараняване)
 • Фаза II : възпаление, настъпване на оток (малко след увреждането на тъканта)
 • Фаза III: пролиферация, образуване на нови тъкани и кръвоносни съдове
 • Фаза IV: зреене (гранулация), ремоделиране на нови тъкани

По време на зарастването е важно фазите да се припокрият една с друга в нужния ред. С напредъка на технологиите в момента са възможни различни видове превързочни материали, които да подпомогнат правилното протичане на фазите и естетичен вид на белезите.

Факторите, които влияят на процесите на зарастване на раните са свързани със сложни взаимодействия на клетъчно ниво. На локално ниво влияят хипотермия, болка, инфекции с патологични микроорганизми, радиационно облъчване, UV-лъчение, атака от свободни радикали и пр. Как ще зарасне раната зависи и от възрастта, общото здравословно състояние на организма, наличието на заболявания, имунната система и дори начина на хранене и липсата на някои витамини и микроелементи.

Синдромът на Ehlers-Danlos (EDS) e генетично заболяване на съединителната тъкан, което се характеризира с аномалии на колагена, който влияе на зарастването на раните и вида на белезите. Другото заболяване, което влияе на зарастването на раните е Кутис лакса сенилис (МКБ L57.4). Нарича се още сенилна еластоза. Кожата губи своята еластичност и се отпуска. Причините за това могат да са както генетични аномалии, така и липса на микроелемента мед. Освен външно на кожата, еластичните влакна участват и в други органи и заболяването води до увреждания на червата, белите дробове, сърдечно-съдовата система, костите, както и появата на хернии, които са именно слабост в съединителната тъкан, изградена от колаген.

Диабетът води до специфични промени в колагена и по-трудното зарастване на раните. Освен това за синтеза на нов колаген има значение витамин С.  Липсата на витамин С (аскорбинова киселина) е известна като скорбут. Видът на белезите зависи и от направлението на влакната колаген в кожата. Когато имат възможност хирурзите се съобразяват с линиите на Лангер. Наричат се още и "линии на разцепване". Когато хирургичният разрез се движи успоредно по тяхното направление, белезите са по-дискретни. Напречният разрез води до повишен риск от усложнения при зарастването на разрезите. Спомнете си за дискретните белези в областта на бикините при планираното раждане чрез секцио и за напречния разрез през корема. Има разлика, нали? 

Зарастването на раните и образуването на белези зависи от направлението на влакната колаген в кожата

Идеалната превръзка трябва да:

 • осигурява или поддържа влажна среда
 • бъде стерилна, нетоксична и да не предизвиква алергични реакции
 • осигурява защита срещу развитието на бактериални и гъбични инфекции
 • позволява на раната да “диша” - запазен газов обмен с околната среда
 • стимулира образуването на нови кръвоносни съдове
 • подпомага синтеза на оптимални количества колаген тип I и III
 • да не е плътно прилепнала към раната, за да може лесно да се отстрани при заздравяването
 • повишава епидермалната миграция
 • абсорбира изтичащите секрети

Още от древността се е стигало до ампутации на крайник заради рана, а много хора са загубили дори живота си. Това било особено трагично при военни конфликти, когато млади мъже в разцвета на силите си умирали от бойните рани. Търсели са се различни варианти. В публикацията от 2011 г. The History of Wound Care [2] е описана историята на еволюирането на превръзките за рани.

Един от най-старите ръкописи е глинена плоча, датираща от 2200 г. пр. н. е. В нея може би за първи път са описани 3 лечебни действия - измиване на раните, приготвяне на пластири и превързване на раната. Това, което древните цивилизации наричали “пластири” е съвременния еквивалент на превръзките за рани. Тези пластири представлявали смес от различни вещества, включително специално подбрана глина, растения и билки. Прилагали се за осигуряване на защита от нахлуващите навън бактерии, както и за абсорбиране на секретите от раните. Доста често били използвали различни масла, тъй като пречат на бактериите да се размножават и инфектират раната. Същевременно това пречело на превръзката да залепне за раната.

Интересен факт е, че бирата била една от съставките на специални лековити мехлеми за зарастване на рани. Древните шумери произвеждали най-малко 19 различни вида бира. Разбира се, тяхната напитка от зърнени култури била напълно био и органик и вероятно с многото си витамини е имала съвсем друго влияние върху кожата. Имало уточнение сместа да се приготви в меден съд.

Египтяните, които са известни с балсамирането на влиятелни хора, използвали специални самозалепващи превръзки. Те били сред първите, които използвали пчелен мед в комбинация с мазнини и специален мъх. Бинтове, направени от растителни влакна подпомагали отичането на секретите от раната, а животинските мазнини и меда я защитавали от инфектиране. Пчелен мед се използвал и в лекуването на рани в Индия много преди новата ера. Това показва, че едни и същи съставки са доказали своята ефективност чрез методите проба-грешка и се използвали в географски отдалечени райони.

За древните гърци от изключителна важност била чистотата на раната. Те измивали наранените тъкани с вода, която преди това преварявали. След това използвали оцет и вино. Освен това те разграничавали раните като пресни, остри, нелечими и хронични. Един от интересните откъси от колекцията на Хипократ е именно за лечението на упорита язва със сладко вино и много търпение.  Ранното описание на възпалителните процеси дошло пък от римляните. То включвало зачервяване, подуване, топлина и болка.

Хирургията започва да се разглежда като отделен клон на медицината едва през XVIII в. Междувременно Луи Пастьор направил своите открития за невидимия свят на микроорганизмите. Лекарите започват по-задълбочено да разглеждат инфектирането на раните. През XIX в. има много открития в антисептичните техники. Въвеждането на новооткритите антибиотици спомогнало за контролиране на инфекциите и за чувствително намаляване на смъртността.

През 1891 г. започва използването на познатата ни и днес марля, която е изработена от тъкани и нетъкани влакна на памук, вискоза, полиестер осигурява някаква защита срещу бактериална инфекция. Стерилните марли се използват за абсорбция на течности при отворени рани. Неудобството е, че се изисква доста честа смяна, както и опасност от прилепване към раната. Бинтовете, от друга страна, често се използват за фиксиране и компресия.

През XX в. са въведени напълно нови методи за лечение на рани. Това става и чрез развойната дейност на фармацевтичните компании. Междувременно днес има няколко хиляди различни продукти, които имат за цел да осигурят бариера срещу нахлуващите отвън бактерии, да попият изтичащите секрети, да съкратят времето за болничен престой, да гарантират безопасност, както и пренебрежимо нисък риск от алергична реакция.

До средата на 1900-те години имало убеждение, че раните заздравяват по-бързо, ако се държат сухи и непокрити и затворените рани се излекуват по-бързо от отворена рана. Едва през 1948 г. се описва ефекта от поддържане на влажна среда за лечение на язви Около 1985 г. се въвежда първата по-модерна и съвременна превръзка, която едновременно осигурява влажна среда, но и абсорбира изтеклите течности без да има риск от инфектиране. Около 1995 г. започва произвеждането на синтетични продукти като хидрогелове, хидроколоиди, синтетична пяна, силиконови мрежи, тъканни лепила, паропропускливи адхезивни филми, сребърно-колагенови превръзки и използване на алгинати.

Учените отчитат ефективността, постигната от хората преди стотици и дори хиляди години. Затова днес можем да намерим симбиоза между високотехнологични нанотехнологии от една страна и използването на доказали лечебните си свойства природни продукти.

Съвременните превръзки за рани се използват, за да се улесни протичането на процесите на заздравяване и възстановяване на тъкани, а не просто раната да се прикрия. Пасивните превръзки за рани са от марля или друг тъкан/нетъкан текстил. Те се използват за покриване на раната, докато тя се възстановява.

Полупропускливите превръзки са от прозрачен полиуретан, който позволява преминаване на водни пари, кислород и обмен на газове, както и преграда за навлизащи бактерии. Първоначално е използван полиетилен, но той не може да попие секретите. Предимство е, че тези превръзки са силно еластични и гъвкави и могат да прилепват към всякакви форми. От друга страна със своята прозрачност осигуряват видимост на раната отдолу.

Полупропускливите превръзки от пяна имат хидрофобен външен слой и хидрофилен вътрешен слой. Те абсорбират отделените течности като същевременно позволяват дишане на раната и защита от външни патогени. Подходящи са за язви на долните крайници, умерено до силно есудиращи рани. Изискват честа смяна и не са подходящи за сухи рани и белези.

Превръзки от хидрогелове - това са неразтворими хидрофилни материали, получени от синтетични полимери. Високото водно съдържание на хидрогеловете (70-90%) спомага за протичане на оздравителните процеси в точната последователност. С меките си еластични свойства, хидрогелът може да бъде лесно нанесен и отстранен от зарасналата рана без никакви усложнения. Освен това действа охлаждащо на инфектираните области. Хидрогеловете се използват върху сухи хронични рани, некротични рани, язви от натиск, рани от изгаряне и пр. Хидрогеловето са гъвкави, но с ниска механична якост.

Хидроколоидните превръзки са сред най-широко използваните. Състоят се от вътрешен колоиден слой и външен водонепропусклив слой. Те са съставени от комбинация от гелообразуващи вещества с еластични фибри. Те позволяват на раната да диша, но са непроницаеми за бактериите. Използват се при леко до средно ексудантни рани. Подходящи са и за бебета и деца поради липсата на болка при отстраняване. Често се използват като вторични превръзки.

Биоактивните превръзки за рани се произвеждат от биоматериали, които играят важна роля във фазите на заздравяване. Тези превръзки са известни със своята биосъвместимост, биоразградимост и нетоксичност. Произлизат от естествени тъкани или синтетично модифицирани колаген, еластин, хиалуронова киселина, хитозан или алгинат. Полимери от тези материали се използват самостоятелно или в комбинация в зависимост от естеството и вида на раната. Биоактивните превръзки понякога са обогатени с растежни фактори и антимикробни средства за оптимизиране на процесите на зарастване.
Тъканни инженерни заместители на кожата. Вече сме писали за възможността за 3Д принт с живи клетки. В този случай може да се имитира слоя кожа, съставен от кератиноцити и фибробласти върху колагенова клетъчна матрица. Във втория вариант се използват само дермални елементи с фибробласти върху колагенова матрица. След стимулиране на растежен фактор се получава епител.

Медицинските превръзки позволяват включване на лекарства, които да предотвратяват инфектиране и да стимулират образуването на нови здрави тъкани. Често се използва сребро. Антисептичната йодна превръзка действа върху бактериите чрез окислително им разграждане. Продължителното използване на йод води до дразнене и оцветяване на кожата.  В подобни превръзки се използват и специални растежни фактори.

Композитните превръзки се използват както за повърхностни, така и за дълбоки наранявания. Те имат множество слоеве, които са физиологично различни. Те са с по-ниска гъвкавост и значително по-скъпи.


В публикацията от юни 2018 Alginate in Wound Dressings [3] се представят накратко резултатите от десетки научни изследвания, проведени в последните години, в които е използван алгинат. Бурният разцвет на подобен тип алгинатни превръзки за рани се дължи на свойства като:

 • биосъвместимост
 • висока абсорбция
 • нетоксичност
 • липса на имунни реакции
 • гъвкавост
 • широко разпространение
 • лесно производство
 • богати на витамини и микроелементи
 • възможност за лесно разграждане
 • намаляване на бактериалните инфекции
 • хипоалергенни
 • позволяват на раната да диша
 • лесни за отстраняване
 • подходящи за вегетарианци, вегани
 • не създават религиозно напрежение (за разлика от използването на свински, телешки колаген и пр.)

Алгинатните превръзки се изготвят от естествен биополимер с помощта на натриеви и калциеви соли, съдържащи единици мануронова и гулуронова киселина. От съотношението между тези киселини зависят свойствата на получения алгинат. Все пак биополимерите имат недостатъци, свързани главно с техните лоши механични свойства. Има значение и вида кафяви морски водорасли, от които са получени:

 • Laminaria hyperborea
 • Laminaria japonica
 • Laminaria digitata
 • Macrocystis pyrifera  
 • Fucus Vesiculosus
 • Ascophyllum nodosum

Способността за абсорбция се постига чрез образуването на хидрофилен гел, смесица от кръв и телесни течности от раната и така предотвратява развитието на бактериални инфекции. От друга страна клинични изследвания доказват, че именно алгинатите имат способността да пречистват човешкия организъм от тежки металирадиоактивен уран, както и радионуклеиди. Алгинатите ускоряват процесите на оздравяване на раните чрез образуването на специален защитен филм. Те са подходящи за умерено до тежки дренажни рани, трета степен на изгаряне, рани с открита кост.

Образуването на гел на основата на алгинат се случва само при ниски температури. Алгинатните гелове могат да се синтезират чрез йонно омрежване с катиони или чрез киселинно утаяване. Често алгинатните превръзки за рани се приготвят чрез йонно омрежване на разтвора с йони на калций, магнезий, барий, олово, кадмий, кобалт, цинк, никел, манган, стронций. Основно предимство е, че тези алгинатни превръзки на основа кафяви водорасли могат да абсорбират течностите и да образуват сух гелообразен слой, който пречи за развитието на инфекции.

Алгинат от кафяви морски водорасли се използва за лечение на рани във всякакви форми - хидрогелове, специални порести гъби, нановлакна и пр.

А ето малка част от научните изследвания:

Публикацията от 2011 г. Improvement of dermal burn healing by combining sodium alginate/chitosan-based films and low level laser therapy [4] оценява подобряването на зарастването на рани от изгаряния чрез смес от натриев алгинат и хитозан. За целта са използвани 60 мъжки плъха, на които са направени изгаряния с лазер. Животните са разделени на 6 групи, като някои от тях се умъртвяват на 8 ден, а останалите на 14-тия ден. Комбинираната лазерна терапия и този вид превръзка с алгинат подобрява образуването на епител, нови кръвоносни съдове и заместването на колаген тип III с колаген тип I като влакната са придобили по-правилна структура.

 

В изследването от 2013 г. Development of novel alginate based hydrogel films for wound healing applications. [5] е използвана комбинацията от алгинат и Алое вера в различни пропорции (95: 5, 85:15 и 75:25). Получените тънки хидрогелни филми, получени чрез омрежване с калциев хлорид са изследвани за поведението си към светлината, техните химични, термични и механични свойства, както и разтворимостта във вода и степента на набъбване. Резултатите показват, че Алое вера подобрява прозрачността на получените превръзки и термичната стабилност. Така разработени, тези съвременни превързочни материали притежават подходящи механични свойства за прилагане върху рани. Освен това след потапяне за 24 часа в дестилирана вода са останали неразтворими. Поглъщането на вода и набъбването се подобряват след увеличаване на пропорцията на Алое вера.

В изследването от  2014 All-natural composite wound dressing films of essential oils encapsulated in sodium alginate with antimicrobial properties. [6] са използвани естествени полимерни композитни превръзки, направени от матрица на натриев алгинат и разпрашени етерични масла:

 • лайка
 • канела
 • лавандула
 • чаено дърво
 • мента
 • евкалипт
 • лимонова трева
 • и др.

Добавен е и глицерол, както и повърхностно активни вещества за подпомагане равномерното разпространение на етеричните масла.

Вече споменахме за хората от древността, които използвали различни масла с цел да спрат развитието на бактериални инфекции в раните. Съвременното проучване показва, че така използвани тези масла спират растежа на патогени като Ешерихия коли и упоритите гъбички от вида Кандида албиканс. Подобни тънки филми могат да се използват не само като превръзки за рани, но и при опаковане на храни, защита и дезинфекция на медицински устройства, както и за пречистване на въздуха в затворени помещения.

В публикацията от 2015 г. Composite alginate and gelatin based bio-polymeric wafers containing silver sulfadiazine for wound healing. [7] са използвани специални лиофилизирани “вафли”, които съдържат натриев алгинат, желатин и сребърни йони. Формата е специална - позволява на раната да диша, а отстраняването е лесно, защото не е плътно прилепнала. Среброто навлиза бавно и контролирано в продължение на 7 часа и спира инфекциозните процеси.

 

В изследването от 2016 г. Alginate–lavender nanofibers with antibacterial and anti-inflammatory activity to effectively promote burn healing [8] отново се използва етерично масло - от лавандула. Този път раните се лекуват с помощта на нанотехнологии. Превръзките от нановлакна спират растежа на упоритите Staphylococcus aureus. Освен това контролират и намаляват възпалителния отговор и потвърждават ефикасността на подобни усъвършенствани биомедицински изделия.

Съществуват десетки изследвания за ползите на алгинатите от кафяви морски водорасли за кожата.

Какво правите, ако се нараните? Може би правите промивка с йод? Сещате ли се рекламата на Йодасепт - Юнак без рана не може?

Според листовката  на Йодасепт маз [9] съдържа йод и вещество, което забавя бързото му освобождаване. В противен случай може да се получи изгарящ ефект върху тъканите. Йодасепт е широкоспектърен дезинфектант срещу бактерии, вируси и гъбички. Поради широкия си спектър на действие не е нужно предварително да се определя вида и щама на причинителя на инфекцията.

Прилага се при:

 • изгаряния на кожата
 • лечение на варикозни язви
 • действа против рани от залежаване
 • лечение на рани с бактериална и гъбична инфекция
 • гнойни кожни обриви
 • повърхностни кожни заболявания

Противопоказанията включват свръхчувствителност към йод, заболявания на щитовидната жлеза, да се използва след консултация с лекар при бременни жени и кърмещи майки, новородени - бебета до 6 месечна възраст, преди и след терапия с радиоактивен йод.

Дългата употреба не води до натрупване и препаратът е практически нетоксичен. Кафявият цвят е характерен за йод-съдържащите препарати и лесно се отмива от кожата.

При нанасяне върху раната може да се появи временна болка, парене и затопляне. Това са преходни реакции и не са повод за притеснение. Възможни са алергични реакции при пациенти със свръхчувствителност към йод.
На основата на кафяви морски водорасли Ламинария и Фукус са и продуктите на руската компания Вертера

Освен богати на алгинати, те съдържат органичен йод.

Био маската за лице с водорасли  

 • зчиства и подмладява кожата на лицето.
 • Внимателно премахва примесите и неравностите, подобрява структурата и придава свеж и здрав вид.
 • Интензивно подхранва кожата, прави я мека и еластична, премахва следи от умора и стрес.
 • Защита на кожата от неблагоприятни външни въздействия.
 • Осигурява резистентност и забавяне на проявите на промени в кожата, свързани с възрастта.
 • Подобряване на съдовата микроциркулация в тъканите на кожата.
 • Възстановява клетъчната активност, стимулира обновяването на клетките и възстановява жизнеността на кожата.
 • Овлажнява кожата и възстановява естествената си еластичност и способност за задържане на влагата, като я насища с кислород.
 • Детоксикация.
 • Стимулиране на процесите на регенерация и оздравяване.
 • Проява на антицелулитни, тонизиращи, подмладяващи и стягащи ефекти.
 • Активира производството на колаген и еластин, което води до подновяване и възстановяване.

Състав: Гел от кафяви морски водорасли (вода, ламинария, дихидрокварцетин), растителен глицерин. Водни екстракти: алое, кантарион, родиола роза; натриев алгинат, хлорофилно - липиден комплекс от водорасли ламинария. Без изкуствени компоненти и бои.


Олио с Морски Водорасли съдържа Масло от водорасли (ламинария, фукус), масло от маслини, тиквено масло, ленено масло, масло от морски зърнастец, масло от шипка, масло от кайсиеви ядки, бадемово масло, масло от пшенични зародиши, хлорофилно - липиден комплекс от морски водорасли ламинария. Екстракти от черен оман, ракитник и дихидрокверцетин.

Минерален Пилинг за Тяло  - изчиства и подхранва повърхността на тялото. Оказва меко физико - механично въздействие на повърхността на кожата, премахва водно - липидната мантия от нейната повърхност, ексфолира най - външния слой на роговия слой и по този начин предоставя достъп на биологично активните вещества, директно в горните слоеве на кожната епидермална бариера. Съдържа Пилингова сол от морски водорасли ламинария с фукус. 

Воден комплекс от екстракти за пилинг - Пластична хирургия в козметична бутилка ! Изключително богат на растителни биогенни стимулатори и адаптогени. Защита и грижа за чувствителна кожа. Възстановяват нвжността и блясъка на кожата ! Съдържа оден екстрат от ламинария и фукус, етерично масло, лайка, жълт кантарион, касис, кал и сол от езерото Тамбукан, дихидрокварцетин.

Гел за увиване с водорасли 

 • Повишава устойчивостта на кожата към неблагоприятни фактори (стрес и външни вредни въздействия).
 • Насища кожата с кислород, с хранителни, енергийни и биорегулаторни компоненти.
 • Интензивно подхранва кожата, прави я мека и еластична.
 • Елиминира появата на признаци на умора и стрес.
 • Възстановява хранителната и детоксикационната клетъчна активност, стимулира метаболитните процеси и обновяването на клетките, възвръща на кожата привлекателния й вид.
 • Поддържа и удължава младостта на вашата кожа, като се противопоставя на появата на промени, свързани с възрастта.
 • Подпомага заздравяването на рани, одрасквания, охлузвания и изгаряния (регенеративни и оздравителни ефекти).
 • Провежда профилактика срещу варикозни промени на повърхностните кръвоносни съдове и срещу отоци.

Състав: Гел от морски кафяви водорасли (вода, водорасли, фукус, дихидрокварцетин, натриев алгинат), растителен глицерин, водни растителни екстракти (алое, астрагал), хлорофилно-липиден комплекс от морски водорасли ламинария

Използвани източници:

1. Wound dressings - a review

2. The History of Wound Care 

3. Alginate in Wound Dressings 

4. Improvement of dermal burn healing by combining sodium alginate/chitosan-based films and low level laser therapy 

5. Development of novel alginate based hydrogel films for wound healing applications. 

6. All-natural composite wound dressing films of essential oils encapsulated in sodium alginate with antimicrobial properties. 

7. Composite alginate and gelatin based bio-polymeric wafers containing silver sulfadiazine for wound healing.

8. Alginate–lavender nanofibers with antibacterial and anti-inflammatory activity to effectively promote burn healing

9. Фрамар - Йодасепт маз

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още