• Начало »
  • Новини »
  • Вижте защо Алое вера е толкова полезно за кожата (научни изследвания)

Вижте защо Алое вера е толкова полезно за кожата (научни изследвания)

23 януари 2018
Вижте защо Алое вера е толкова полезно за кожата (научни изследвания)

Растението Алое вера (Aloe barbadensis miller) е известно от векове с ползите си за здравето, красотата, медицината и грижата за кожата. Името му произлиза от арабската дума “Alloeh”, която означава блестящо горчиво вещество и „вера“ на латински, което означава вярно. Според някои историци за първи път е култивирано на Арабския полуостров, а след това е пренесено в Африка. Много често бъркат растението с кактус. В дебелите му месести листа се съдържа гел, който е широко използван.

Днес то се използва в много козметични продукти, но нека да хвърлим поглед назад към миналото и да видим откъде произлизат корените на „растението на безсмъртието“.

Още преди повече от 6000 г. древните египтяни използвали сока на Алое вера. Красивата Клеопатра, както и Нефертити използвали гела на растението в ежедневните си ритуали за красота. Така наричаното „растение на вечността“ се е използвало дори при балсамирането на тела, защото били известни антибактериалните и противогъбични свойства. Така според древните египтяни се спирал процеса както на физическото разлагане, така и душата намирала правилния път за развитие.

Алое вера доказано стимулира производството на колаген и хиалуронова киселина

Според тази статия още една древна цивилизация  - Месопотамия, се прекланяли пред Алое вера. Това се вижда от запазените глинени дъски от Нипур, които са датирани около 2 200 г. пр. н. е. Смятало се, че заболяванията са нападения на тялото, извършени от демони и само Алое имало естествената сила да се пребори с демоничните изчадия.

По времето на походите си в Азия през 356-323 г. пр. н. е. Александър Македонски използвал лечебния сок на Алое вера, за да лекува раните на воините си. Разказва се още за цели каруци, натоварени с чудодейното растение, които следвали войниците. Според някои източници именно Аристотел убедил Александър Македонски да превземе остров Сокотра, защото там имало големи площи със засадено алое. 

Древните римляни също пренесли традициите по отглеждането и използването на Алое вера от египтяните и гърците. Особен разцвет имало по времето на император Нерон около 50 г. пр. н. е. Тогава били написани няколко книги, в които се описват действието му за лечение на рани, стомашно-чревни заболявания, гингивит, болки в ставите, дразнене на кожата, слънчево изгаряне, акне, косопад и пр.

Разбира се Алое вера е познато и в китайската култура още от времето на експедициите на Марко Поло, който живее 17 години в Китай (от 1275 до 1292 г). В Япония растението е известно не случайно като „царско растение“ заради доказаните си лечебни свойства.

С помощта на четирите експедиции на Христофор Колумб от 1492 до 1504, които той прилежно описва в бордовите си дневници, Алое вера, отглеждано в саксии на корабите стига до Новия свят. През XVI в. йезуитските монаси, които са известни и като билкари и лечители, събирали диви алое вера и ги култивирали. Те ги разпространили в много райони, където отглеждането на лечебното растение и ползите от него не били известни.

По стари рецепти през 18 в. е пресъздадена така наречената шведска горчивка. През 19 в. тя става особено популярна покрай Мария Требен. Основният й компонент се състои от сок от алое и комбинация от 11 – за малка горчивка или повече билки и корени.

Името на Алое вера, преведено от санскрит е производно на момиче, принцеса. В индийската аюрведична медицина се смята, че растението е с подмладяващ ефект на дамите. Отделно са изброени още много негови полезни качества.

Ползите от употребата на Алое вера както за вътрешно, така и външно приложение са много. И днес с помощта на модерни технологии, които не са били познати в миналото, се провеждат различни научни изследвания и експерименти. Ще ви запознаем с пренебрежимо малка част от тях.

Активните компоненти в растението са 75 – витамини, ензими, минерали, захари, лигнин, сапонини, салицилова киселина и ценни аминокиселини. Осигурява 20 от 22-те необходими за човека аминокиселини и 7 от 8-те основни. Съдържащата се в растението салицилова киселина притежава противовъзпалителни и антибактериални свойства, а интертното вещество лигнин подобрява проникването на другите съставки в кожата. Сапонините, които са около 3% от гела са вид естествени сапунени вещества, които имат почистващи и антицептични свойства.

Разбира се стотици, дори хиляди години се знае за ползата от Алое вера при зарастване на рани.

Как точно се случва това? Ето и отговорът.

Вида на белезите по кожата зависи от колагена

Според това научно изследване глюкомананът, който е полизахарид и съдържа вид растежен хормон си взаимодейства с рецепторите на растежния фактор на фибробласта и така стимулира неговата активност. Това значително увеличава синтеза на колаген. Вече писахме в тази статия  за атрофичните, хипертрофичните и келоидните белези и как конкретно влияе колагена за външния им вид. В растението Алое вера се съдържат съставки, които променят вида на колагена в раната на тип III. Същевременно се увеличава кръстосването на фибрилите на колагена. Всичко това ускорява скоростта на зарастване и увеличава якостта на разкъсване на новополучената тъкан в белега. Лечебното Алое подпомага и синтеза на хиалуронова киселина. Още едно изследване доказва, че гелът от Алое вера ускорява зарастването на рани благодарение на повишена колагенова активност и се получава нова тъкан с по-голяма якост на разкъсване.

Колагенът, еластинът и хиалуроновата киселина влияят на външния вид на кожата Предпочитано още в древен Египет от Клеопатра и Нефертити Алое вера е верен спътник на дамите през вековете, благодарение на овлажняващото си и анти-ейдж действие. Съдържащите се в него мукополизахариди подпомагат за запазването на влагата в кожата. Както вече споменахме активните съставки стимулират фибробласта да произвежда повече колаген и еластинови влакна, които предотвратяват изтъняването на кожата и появата на бръчки. Ценни аминокиселини омекотяват грубата кожа, а съдържащият се в Алое вера цинк служи за стягане на разширените пори. Салициловата киселина успешно се бори с акнето.

Друго изследване, проведено в Япония потвърждава, че активните съставки на Алое вера значително намаляват бръчките на лицето при жени над 40 годишна възраст именно поради стимулирането на производство на колаген и хиалуронова киселина от човешките дермални фибробласти.

Още едно проучване доказва, че когато се приема хранителна добавка с гел от Алое вера след 90 дни бръчките на жени над 45 години видимо намаляват. Това се дължи на увеличения синтез на колаген тип I.

Дневният и нощният крем съдържат не само високо количество натурален, жив колаген, но и екстракт от Алое вера. Той е изключително богат на ценни съединения като аминокиселини, включително екзогенни аминокиселини, които са компонент NMF, т.е. естествен овлажняващ фактор, витамини А, С, Е, витамини от група В, както и фолиева киселина – всички много важни за здравето на кожата микро- и макроелементи, сред които най-важните са: калций, натрий, калий, манган, хром и цинк, осигуряващи правилното хранене на кожата. В допълнение, екстрактът от алое съдържа ензими и хидрокси, улесняващи отстраняването на мъртвите клетки на епидермиса и поддържащи неговата регенерация, като по този начин естествено спомагат за предотвратяване на стареенето на кожата. Алоето съдържа вещества със стягащо, леко антисептично и почистващо действие. Богатството от вещества осигурява изключителен комфорт на кожата, особено на лица със суха, чувствителна, склонна към раздразнение кожа. Чрез осигуряването на съединения, необходими за правилното функциониране на кожата, екстрактът от алое значително я укрепва, връщайки еластичността й и здравия й цвят.

Съставът им включва още Matrixyl ® 3000, екстракт от Noni, соево олио, D-пантенол и др.

На снимката Анна Плагова с любимата си козметика с колаген от aloha.bg.

Крем с натурален колаген и екстракт от алое вера

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още