ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧНАТА ГРИЖА ЗА КОСАТА

7 януари 2015
ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧНАТА ГРИЖА ЗА КОСАТА

Косата е неразделна част от кожата. Тя се различава по своя вид, цвят, дължина и форма. Това най-вече е повлияно от генетични фактори, които допринасят както за индивидуалните различия, така и за разнообразието на подобни признаци при различните раси. През последните месеци на развитието на плода в майчината утроба, косата се разпределя на дадени места, диференцира се и придобива цвета си.

През втората-третата година от живота на бебетата се случва следващата смяна на косата. По тялото и крайниците обикновено остава малко окосмяване, но в същото време в тези части, където косата трябва да продължи да расте, тя се сменя с по-силно оцветена, която се развива чак до юношеската възраст.

В началото на юношеската възраст косата се сменя окончателно и се появява постоянно окосмяване. Понякога то може да се различава от предишния си вид. При момчетата и момичетата окосмяването по тялото се развива по различен начин.

Но и в зряла възраст косата също се сменя няколко пъти. Тя отново губи пигмент, побелява, изтънява се, пада и расте по-бавно. Понякога се получава обратен ефект - косата става по-силна в резултат на хормонални промени в напреднала възраст. При мъжете това са веждите и космите в ушите, а при жените — окосмяване на брадичка и други части на лицето.

Важно е, че всеки един косъм има своя жизнен цикъл, т.е той ще порасне и ще падне, независимоот другите косми. Ако не беше така, щяхме да изглеждаме като най-близките ни роднини от животинския свят и щяхме да линеем като животни.

Различават се три етапа на жизнения цикъла на косата. Етап на активен растеж на косата anagen (гръц. ana — "нагоре") - това е периодът, когато клетките се делят. След като делението свърши, идва katagen (гръц. kata — "долу") — етапът, когато коса губи своите установени свойства. Последният етап е telogen (гръц. telos — "край"). През този етап започва да расте новият косъм.

При хората тази смяна е перманентна: определени косми постоянно се раждат и падат, сменяйки се с новите, дори и да е имало значителна временна загуба на косата.

Понякога косата пада в големи количества, което предизвиква необоснован ужас и страх от оплешивяване.

Човек се чувства добре, когато косата е чиста и поддържана и обратно - настроението и дори физическото самочувствие рязко намаляват, когато косата не е добре. Имайки предвид съвременния богат избор на средства за грижа за косата, за лошо изглеждащата коса просто няма оправдание. Разбира се, понякога това изискава доста усилия. Някои хора са надарени от природата с коса, която, стига да е измита и изсушена, вече изглежда великолепно. Но повечето от нас трябва да използват различни козметични хитрини, които помагат за подобряване на вида и качеството на нашата коса.

Дори и косата ви да не е от най-хубавите, тя не трябва да е скучна и суха или отблъскващо мазна, не трябва да има цъфнали краища и да пада. Здравата коса съответства на рекламите - тя е силна, подхранена и послушна. Ако нещо не е както трябва — косата не е здрава или не е напълно здрава.

Няма нищо чудно, косата е подложена на множество отрицателни въздействия не по-малко от кожата — замръсена градска атмосфера, жега или студ, слънчевата светлина,

хлорираната вода. Добавете към всичко това недостиг на витамини, химическо къдрене, често боядисване, стайлинг с пяна, лак, оцветяване (всичко това остава върху косата в продължение на няколко дни), нелекувани болести и нервна работа, косата просто не може да не се разболее! Дори да сте почти напълно здрави и да се храните горе-долу пълноценно, не можете да направите въздуха и водата "здрави". Ето защо средствата за грижа за косата задължително трябва да имат лечебни свойства. Като цяло, всички шампоани, балсами, маски за коса се отнасят към лечебно-профилактичната козметика. Към декоративната козметика се отнасят само боите за коса, средствата за оформяне и фиксация на прическата.

Но дали всички шампоани, които имат заявени полезни и жизнено необходими свойства за косата, наистина са такива?

Първо трябва да разберем от какво се състои нашата коса.

Косата се състои предимно от кератин — протеин, изграден от аминокиселини. Някои от тези аминокиселини (цистин, метионин) съдържат атоми на сяра. Приблизителният химичен състав на един здрав косъм е следният: 15% вода, 6% липиди, 78% протеин и 1% пигмент. Ако косата е подложена на химическо или физическо въздействие или организмът е болен, химичният състав се променя. Така при честите "експерименти с цвят", химическо къдрене, използване на сешоар, къдрене на терморолки, косата може да загуби голям процент от влагата си. Растежът на косата е около 1-2 см на месец. Той започва от папилата на косъма, която се намира в основата на луковицата. Клетките на косъма се делят и се размножават вътре в кората, а после, движейки се към повърхността на главата, се сплескват и втвърдяват, запълвайки се с твърд кератин.

В най-тясната част на фоликула на косъма се отваря каналът на мастната жлеза, съдържаща себум - маслена субстанция, която се секретира върху повърхността на кожата на главата и е основна защитна бариера, заедно със съвсем дребни, лющещи се клетки на епидермиса.

Себумът смазва косата, прави я еластична, лъскава и й придава слабо водоотблъскващо свойство. Всяка промяна в течението на тези процеси се отразява върху структурата на косата и нейния външен вид.

Рекламата твърди, че има шест основни признаци на увредена коса — сухота, чупливост и т. н. Обаче не е достатъчно само да открием тези признаци, а и е грешно веднага да бързаме да ги премахнем с помощта на някое уж универсално средство от рекламите. За нездравословния вид на косата може да има различни причини и е много важно да ги открием.

Според официални данни, всеки трети човек не е доволен от състоянието на косата си, а неофициални данни твърдят, че само 10 процента от хората по света имат, въпреки всичко, почти напълно здрава коса.

С изучаването на косата и начините за профилактика на заболяванията и лекуването на косата и кожата на главата се занимава науката трихология.

От всички най-известни болести на косата най-много внимание заслужава алопецията. По-често това название "се превежда" като оплешивяване, обаче това доста обемно понятие се използва за всички видове оплешивяване (гнездово оплешивяване, загуба на косата след раждане, изтъняване на косата поради нейното постоянно опъване при използването на някои прически, като например, модерните сега "африкански плитки", расти, симптоматично оплешивяване и т. н.).

Често се случва така, че количеството на капещата коса не се променя, но внезапно "един хубав ден" човекът (или неговото обкръжение) забелязва как косата му оредява и изтънява. В този случай промените на обема са станали незабелязано, за дълго време, защото човек визуално забелязва липса на коса едва, когато загуби минимум 15% от нея. При това не е задължително количество на космите на главата да са намалели - косата просто може да стане много по-тънка, т.е. диаметърът на всеки косъм намалява и се създава впечатлението, че косата оредява, защото обемът на прическата наистина е намалял.

Когато диаметърът на косата намалява, тя също така губи способността си да пораства до предишната дължина, защото колкото по-малък е диаметърът на косата, толкова по-малка е нейната пределна дължина — затова обемът на косата се намалява допълнително.

Падането и изтъняването на косата при този вид алопеция може да е свързано с няколко причини (нарушаване на метаболизма и т.н). Причините за силен косопад трябва да бъдат открити от лекар, а лекуването на този проблем трябва да е комплексно.

Квалифицирани трихолози обикновено правят така: схемата може да включва използване на лечебни и козметични препарати за външна употреба и комплекс от процедури, включващи масаж (както класически, така и точков), игло- и рефлексо-терапия, а също така апаратни методи и физиотерапевтични сеанси. За вътрешна употреба се препоръчват комплекси от биологично активни съставки (минерали, витамини и т. н.).

Мануално и апаратно въздействие трябва да отпусне напрегнатите мускули на окосмената част на главата и шията, да подобри кръвоснабдяването на фоликулите на косата, да засили проникването на активните съставки. Всички тези методи обаче могат да бъдат както препоръчителни, така и противопоказни за някого. Например, активният масаж на главата е противопоказен в случаите на много силен косопад, защото може да засили процеса още повече.

Според най-разпространената класификация, причините за заболяванията на косата се делят на вътрешни и външни.

Външни причини: боядисване на косата; обезцветяване (побеляване) на косата; продължително ползване на шапки; постояннен контакт с някой предмет (например, при децата се наблюдава падането на косата заради продължителен контакт с възглавницата); различни травми; неправилна грижа.

Вътрешни причини: кожни заболявания - фурункулоза, микоза и т. н.; интоксикацията на организма; инфекциозни заболявания; следоперативен период; лекарствена алергия; разтройства на нервната система, хормонална дисфункция; липса на витамини и микроелементи, например, желязо, сяра, цинк; облъчване, проблеми със стомашно-чревния тракт.

Структурата на косъма показва, че неговата дължина, състояние и външен вид зависят от състоянието на папилата, която е източник на хранене и развитие за косъма.

Освен това, върху състоянието на косата влияят жизнените функции на мастните и потните жлези на кожата на главата, защото те поддържат еластичността и мекотата на косъма. Фунциите на папилата, мастните и потните жлези се управляват от нервната и ендокринната системи на организма. Причините за поражение на папилата са следните:

С изтощаването на нервната система, преумората, депресията косата става суха и чуплива, появява се пърхот. Косата се изсушава в резултат на отслабването на функцията на мастните и потните жлези. Папилата се намалява, фоликулът се изтощава и предизвиква дистрофия. Това постепенно води до силен косопад.

Другите причини за деструкция на папилата на косъма са различни видове интоксикация на организма — инфекции, свързани с храна или бременност и т. н. Понякога косата пада на парчета и не само от главата, а и от веждите, миглите, тялото. Интоксикацията може да бъде предизвикана от отслабване на пречиствателната функция на бъбреците. Това задължително се отразява върху състоянието на кожата и косата.

Сухота и чупливост на косата се получават от недостатъчно ниво на хормони в кръвта, а същото така от недостатъчно и непълноценно хранене.

Честа причина за изсушаване и капене на косата е неправилната грижа, която върви заедно с травмиращите действия. Това са често ползване на алкален сапун, горещ сешоар; грубо ресане с метални и некачествени дървени четки за коса; боядисване с фиксатор при концентрация на перхидрола повече от 12%; повишена слънчева активност, съчетана със сухия вятър (на морето); една и съща прическа ("конска опашка" и др); използване на шампоани, които предизвикват визуално по-голям обем на косата. Подобен ефект се постига или благодарение на специален слой, който допринася за удебеляване на косъма, или заради разпадането на външния слой на косъма — кутикулата, която играе защитна роля. Обикновено клетките са плътно залепени една към друга, което пречи на водата да се изпарява от кората на косъма. Затова шампоаните, чиито козметичен ефект се основава на повдигане на свободния край на клетките на кутикулата, допринасят за още по-голямо увреждане на косъма.

Колкото и да е странно, шампоаните често се отнасят към "най-опасните" козметични продукти. Защото едно е да създаваш формулата дълго време, да пречистваш водата, да смесваш съставките и съвсем друго е просто да купиш концентрат и да го разредиш с вода. И след това и двата продукта да ги продаваш като "продукт за здраве". В последния случай можете само да се надявате, че шампоанът ще измие мръсотията от косата, обаче не си струва да очаквате от него лечебен ефект.

Ето защо е важно да се доверявате на търговската марка на вашия шампоан.

Рецептите на качествени шампоани и балсами се основават на мека, измиваща субстанция и комплекс от натурални лекарствени растения, от които се получават биологично активни съставки (екстракти, масла, натурални восъци). Всички те съдържат необходимите за косата вещества, като органични киселини, сапуни, минерали, протеини, микропигменти, ферменти, витаминни комплекси, наличието на които първоначално не забелязваме, разглеждайки шишето с шампоан.

Но не по-малко важно е колко мека е измиващата съставка, защото само меката съставка няма да разруши хидролипидната мантия на кожата на главата. Това е много важно за здравата коса.

Пърхот — заболяването, което често се пренебрегва и затова лечението не се взема насериозно, пробват се множество шампоани и често това само влошава ситуацията.

Най-тежките форми на това заболяване се срещат при млади хора на около 20 години. При децата пърхотът се среща много по-рядко и се проявява в по-мека форма; пърхот почти не се отчита при хора на възраст над 50 години.

Понякога пърхотът е само симптом за по-сериозно заболяване и тогава трябва да се намеси дерматолог.

 

Какви са причините за възникване на пърхот?

Върху кожата на главата, също като и върху другите части на тялото, горният слой на епидермиса се бели постоянно. Микроскопични, невидими за окото парченца се махат при ресането без да се усещат.

При определени условия, този нормален физиологичен процес се нарушава: клетките на кожата на главата започват да ексфолират интензивно, себум залепва по мъртвите парченца на кожата, правейки ги видими. Има няколко теории за възникването на пърхота — развитие на специални микроскопични гъби на скалпа, промени в нивото на активност на мастните жлези, промени в имунитета, причинени от стрес, преумора, витаминен дефицит, синдром на хронична умора.

Специалистите смятат, че лекуването на пърхота трябва да бъде насочено не само върху конкретните патогенетични звена на заболяването, а и задължително върху причините на заболяването. Определянето на причините обаче може да бъде изключително сложно и с това е свързана цяла поредица проблеми при лекуването.

Под профилактика на пърхот най-напред се има предвид правилна грижа за косата. Тя включва същите етапи като грижата за кожата — почистване, подхранване, овлажняване и защита.

Изборът на шампоан е много важен, особено, ако главата се мие всеки ден. Мекият шампоан пази водно-липидната мантия на скалпа, а следователно и нейната защитна функция. Сигурно вие или ваши познати сте се сблъсквали със ситуацията, когато пърхотът се появява след ползване на шампоан. Причината е една — ниско качество на козметиката. Концепцията на мекия шампоан са балансираните съставки (споменахме ги по-горе). Шампоаните с агресивни миещи съставки напълно отстраняват водно-липидния слой на кожата на главата, в резултат на което тя губи своите защитни свойства, а всички негативни процеси се изострят.

Кожата на главата, както и цялата кожа в нашия организъм, се нуждае от допълнително подхранване, особено след използване на агресивни шампоани. Тази функция се изпълнява от балсамите. Би било добре, ако в техния състав влизат препарати, образуващи защитен слой.

Средствата за оформяне и фиксиране на прическите (гелове, мусове, лакове, восъци) образуват върху косата и кожата на главата непроницаем слой, затова след тяхната употреба е необходимо щателно измиване на косата. Честото и неразумно използване на средствата за оформяне на косата може да доведе до нежелателни промени във водно-липидния слой и да провокира развитието на пърхот. Отрицателно влияние също оказват боядисването, изрусяващите средства, химическото къдрене и т.н.

Ако пърхотът вече съществува, при неговото лекуване трябва да се взема предвид, че средствата против пърхот трябва да оказват влияние върху всички части на механизма на развитие на заболяването:

да ограничават бурното развитие на патогенните микроорганизми и да деактивират ферментите, влияещи върху липидите;

да нормализират отделянето на кожна мазнина;

да забавят прекалено активното деление на клетките, възпрепятстващо удебеляването на роговия слой на кожата на главата.

Алопеция

Препоръки за грижа за увредената коса:

Трябва да се избягва честото, още повече ежедневно миене на косата.

Препоръчва се да се използват различни омекотяващи и помагащи за по-лесно ресане на косата средства. За това може да се използват балсами.

Важно значение има правилният избор на четки за ресане: те трябва да са редки, за да няма интензивно триене при разресване. Повечето трихолози се отнасят отрицателно към използването на масажиращи четки за коси, защото те допринасят за травмирането на окосмената част на кожата на главата.

При възможност, пациентите трябва да избягват използването на сешоар.

Важно е да се помни, че голяма част от козметичните средства оказват профилактично, камуфлажно, а не лечебно действие. Затова е целесъобразно пациентите с увредена коса да се подлагат на комплексна терапия. Необходимо е да бъдат предписани микроелементи, най-напред цинк, който има изключително важно значение за формирането на нормалната структура на креатина в косата.

Задължително трябва да бъде назначен курс витаминотерапия, като основно се използват витамините А и Е, които нормализират функцията на епидермиса и съответно на папилата.

След измиване на главата, върху мократа коса се нанася натуралният колаген в количество с размера на глава на карфица и се втрива с леки масажиращи движения.

 

ЗАБОЛЯВАНИЯ НА КОСАТА

Обемът, количеството и качеството на косата са много различни. Освен индивидуалните различия, те зависят от възраст, пол, наследственост и расова принадлежност. Всичко това трябва да се взима под внимание, когато косата има отклонения от нормата.

 

 

Прекомерна загуба на коса — алопеция

Смяната на косата е постоянене процес, при който косата узрява и пада, а след това отново се сменя с нова, благодарение на което тя не се намалява забележимо.

Може обаче да дойде време, когато падането на косата става по-забележимо, което предизвиква страх от оплешивяване. От това не трябва да се страхуваме, защото всекидневната загуба на косата е около 70-100 косъма и тя напълно се компенсира от естествения обмен.

За патологично се смята оредяването, при което естественото заместване на косата не съответства на нейното падане. При него се наблюдава нарушаване на цикъла на растеж, а всекидневната загуба надвишава 100 косъма на ден. Причините и проявите на това могат да бъдат различни.

За да бъдат отчетени формата и типът на алопецията, се използва трихограма. Това е микроскопско изследване на окапали или епилирани косми, чрез което се определят тяхното качество и съотношението на количеството косми в анаген и телоген. Определя се: дали има нарушение в растежа на косата или нарушение в косменото стъбло; дали косъмът е паднал или е счупен.

 

Андрогенна алопеция

Терминът "андрогенен" буквално означава "от мъжки произход".

Андрогенната алопеция се характеризира с постепенно оредяване на косата в областта на челото и тила. Тя е обусловена генетично, най-важната причина за възникването й е действието на мъжките полови хормони (андрогени) върху фоликула на косъма.

След юношеския период, андрогенната алопеция може да започне по всяко време. Това най-вече се отнася за мъжете, но се среща и при жените. Известно е, че женският организъм също произвежда мъжки хормони, макар и в по-малки количества.

Забелязано е, че първо се повишава мазнотата на косата, а при ресане и къпане тя започва интензивно да пада. Между 20 и 30 години челната граница на косата се повдига, а косата в средната част на главата оредява забележимо. Става дума за първия етап, който се определя като "високо чело", "ъгли". През втория етап на тила се появява видима, най-често кръгла, плешивина.

Оттук-нататък границата на косата все повече ще се мести от челото към тила, докато остане само приличаща на подкова ивица от гъста коса отстрани и на тила. Плешивината е рязко очертана, епидермисът не е повреден, понякога по него има нежни, мънички, пухкави косми.

 

Гнездова алопеция (alopecia areata)

Проявява се с кръгло, рязко очертано гнездо (огнище) на оплешивяването, което най-често се намира на окосмената част на главата, брадата или всяко друго окосмено място. Кожата на огнището е белезникава, гладка, без данни за възпаление, лющене или атрофия.

Ако огнището е доброкачествено, то се покрива първо с нежен, безцветен мъх (лануго), който постепенно се сменя с нормална пигментирана (или непригментирана) коса.

Понякога огнището зараства в продължение на няколко месеца, понякога остава непроменено за по-дълъг период. След определено време могат да се случват рецидиви. Новите огнища се появяват на други места, които също постепенно зарастват. Прогнозата за гнездовото оплешивяване винаги е неопределена. Лоши признаци са изчезването на нежния мъх от огнищата, появяването на рязко очертани участъци и промените върху ноктите.

Ако загубата на косата е пълна, може да се говори за тотална алопеция (alopecia totalis). Когато косата изчезва не само по главата, но и по цялото тяло, се говори за алопеция универсална (alopecia universalis).

 

Дифузна алопеция

Дифузната алопеция представлява завишено капене на косата (много повече от 100 косъма на ден). Оредяването на косата протича най-често върху темето и основата на челото. То се проявява и при двата пола, като причините за това са различни и не винаги могат да бъдат установени. Оплешивяването остава незабелязано, докато косата е все още гъста. То е видно тогава, когато продължава дълго и загубата на коса е повече от една четвърт. Оплешивяването може да протича в остра или хронична форми.

За да се изясни дали в действителност става дума за сериозно патологично падане на косата, а не за нормалната й подмяна, е необходимо да се направи трихограма. Микроскопското изследване на корените на паднали косми показва, че характерните признаци на дифузионната алопеция се наблюдават при телогенните косми (които са достигнали последния етап от растежа си).

Дифузионната алопеция доста често се наблюдава след тежки боледувания от грип, протичащ с усложнения.

Друга причина могат да бъдат хормоналните изменения. Така например, има данни, че

при 30% от жените във втория или третия месец след раждане се наблюдава значително окапване на телогенните косми. Повишеното падане на коса се обяснява с това, че по време на бременността се удължава аногенната фаза (фазата на растежа), която преминава в телогенна почти едновременно с измененията на хормоналния фон след раждането.

Повишеното окапване на косата под влияние на хормоните може да се прояви до няколко седмици или месеци след спирането на приема на контрацептиви, но като цяло това не трае дълго.

За завишено падане на косата допринася и нарушаването на функциите на щитовидната жлеза. Освен оредяването на косата, паралелно с това протича и нейното изтъняване. Това се дължи от една страна на намаленото количество естроген, а от друга - на забавения обмен на веществата в кожата.

Стигаме до такива причини за падането на косата като нарушения на обмена на веществата и храненето и. Например, недостигът на протеини води до дистрофия на аногенните косми, а при продължителен недостиг на хранителни вещества косата не само започва да пада, но и губи своите пигментация и блясък и изтънява. Такова състояние на косата може да се наблюдава и след някои курсове на лечение от омазняване или преодоляване на стресови ситуации.

 

Промени в окосмяването

Промени в структурата и вида на косата могат да възникнат под влиянието на ендогенни фактори, а могат да имат и генетичен произход. Те се проявяват като намалена здравина, загуба на блясък и изтъняване на косъма.

Получават се разнообразни микроскопични изменения, нарушения в рисунъка на кутикулата, появяват се пукнатини, вдлъбнати, браздички по повърхността на косъма, космите променят дебелината и формата си, усукват се и започват да цъфтят. Изброените изменения могат да се проявят както поотделно, така и заедно.

Ендогенното увреждане на косата може да бъде предизвикано от взаимодействието на химически средства за коса (перхидрол, синтетични миещи вещества и др.), а също така и под влиянието на физически фактори (топлинно и механическо въздействие, излъчване и др.). При топлинно въздействие може да се получи прекомерно изсушаване, а понякога дори и изгаряне на косата. За грижата на коса, повредена от външни въздействия, се препоръчва използване на колаген.

 

Промени в цвета на косата

Най-известното нарушение в пигментация на косата е посивяването, почти до пълна белота, към края на човешкия живот. То служи като признак за стареене и следователно е физиологическо явление. За патологическо се счита побеляване, започващо на 20 години или по-рано. Това се наблюдава най-често след заболявания, съпроводени с повишаване на телесната температура, при някои ендокринни заболявания или вследствие на преживян стрес. Изброените причини мога да доведат до загуба на цвета на косата на малки петна от окосмяването. Кичур бяла коса се появява, например, след възпалителни заболявания, при витилиго, след рентгеново облъчване и др.

 

ПРОГРАМА ЗА КОРЕКЦИЯ ПРИ ПРЕКОМЕРНА ЗАГУБА И ПОБЕЛЯВАНЕ НА КОСАТА:

НАТУРАЛЕН КОЛАГЕН INVENTIA За КОСА ФОРМУЛА Q 5-26° - Външно използване. Колагенът се нанася върху чиста, мокра коса на тънък слой, веднъж на ден.

 

Колагенови капсули Invita Skin Beauty - по 2 на ден 

Продължителност на процедурите 4 седмици.

Колаген комплект за коса

Натурален колаген за коса и нокти Inventia 50ml + Колаген балсам за коса 200 ml + Колаген шампоан 200ml за активно възстановяване структурата на увредената коса, ефективно хидратиране, еластичност и блясък, намалява загубата на коса

Натурален колаген за коса и нокти Inventia 50ml

 • Стимулира организма да създава свой собствен колаген
 • Подобрява цялостния външен вид на кожата, косата и ноктите
 • Увеличава способността на кожата да задържа вода
 • образува защитен слой, чрез който кожата и косата не губят влага
 • Значително увеличава влажността
 • Силно намалява грапавостта, изглажда и придава еластичност
 • Притежава висока абсорбция
 • Много добре се понася от косата и кожата
 • Не е източник на приони
 • Характеризира се с висока степен на чистота
 • Не съдържа консерванти и парабени!

Колаген шампоан 200ml

 • Регенерира и видимо укрепва структурата на косъма
 • Намалява косопада *
 • Прави косата здрава и лъскава

Колаген балсам за коса 200 ml

 • възстановява структурата на увредената коса
 • ефективно хидратира и изглажда
 • придава еластичност и блясък
 • намалява загубата на коса

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ:

Ежедневно 1-2 чаши сок фреш (прясно изцеден): морков, цитрус, ананас;

ежедневно пресни плодове (2 ябълки) и зеленчуци (салата от прясно зеле);

ежедневно 5 ореха, шепа сурови тиквени семки;

3 супени лъжици кедрово олио;

ежедневно половин чаша мюсли от мляно зърно;

ежедневно 200 гр. риба или морски дарове (скариди 100 гр);

ежедневно 2 литра пречистена вода.

ОЧИСТВАНЕ НА ЧЕРВАТА, СЪДОВЕТЕ, ЧЕРНИЯ ДРОБ.

ПРЕПАРАТИ С КАЛЦИЙ, ЦИНК.

Материалът в превод на глава ЛЕЧЕБНО-ПРОФИЛАКТИЧЕСКИЙ УХОД ЗА ВОЛОСАМИ от книгата на професор Сергей Батечко КОЛАГЕНЪТ - Еликсир на красотата и здравето

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още