Анемия и видими изменения по кожата

1 септември 2019
Анемия и видими изменения по кожата

Кожата е най-обширния орган на човешкото тяло и е като огледало на процесите, които се случват вътре в организма. Тя е не само защитна обвивка, но служи за терморегулация, а благодарение на сетивността ни дава информация за външнатга среда. Кожата е изключително богато кръвоснабдена. Помислете си как дори и при най-малката драскотина реакцията се развива в рамките на секунди. По тена на кожата можем да преценим дори здравословното състояние. Знаем, че бледата кожа може да е подсказва анемия, че посинелите устни показват, че организма страда от сериозен недостиг на кислород. 

Профер при анемия

В кръвта има основно 3 вида кръвни клетки. Броят на червените кръвни клетки (еритроцити) в кръвта е най-голям (около 25 трилиона), а основните им цели са свързани с пренасяне на кислород чрез хемоглобина до всяка част от тялото и съответно изнасяне на ненужния въглероден диоксид. Белите кръвни клетки (левкоцити) са по-малко на брой и са свързани с имунната система, а тромбоцитите подпомагат кръвосъсирването. 

В блога на aloha.bg ви запознахме с десетките различни видове анемии

 • желязодефицитна
 • апластична
 • хемолитична
 • сърповидно-клетъчна
 • таласемия
 • наследствена сфероцитоза
 • наследствена елипсоцитоза
 • Дефицитът на глюкозо-6-фосфат дехидрогеназа (Г6ФД) 
 • пируват киназен дефицит
 • анемия на Фанкони
 • злокачествена (пернициозна)
 • мегалобластна анемия
 • Миелодиспластичен синдром (МДС) 

Могат ли тези анемии да се изявят чрез изменения във външния вид на кожата? 

Публикацията на Medical News Today от юни 2019 г. What to know about skin paleness  дава информация как бледата кожа може да е свързана с анемия. Освен това се отчитат промени и във външния вид на устните, венците, езика, вътрешната част на клепачите. Когато цветът е прекалено блед в близост до повърхността на кожата няма хемоглобин, който е богат на кислород. Именно чрез хемоглобина (вид протеин), червените кръвни клетки могат да пренесат кислорода до всяка част от човешкото тяло. Бледността на кожата е съвсем различна от ниските нива на оцветяващи пигменти в кожата. Промените в пигментацията могат да са причинени от изгаряне от UV лъчи, което води до хиперпигментация. Бушуващите хормони на бременността могат също да доведат до специфични оцветявания, известни като мелазма. Специфични пигментации се срещат също и при липса на витамин B12, който пряко е свързан с червените кръвни клетки и синтеза на ДНК. 

 При наранявания на кожата и обширни изгаряния дейността на меланоцитите също може да доведе до променена пигментация на новообразуваните тъкани. Но много често бледността на кожата се дължи на някакъв вид анемия, при който броят на червените кръвни клетки е намален, формата им е променена, животът им е съкратен, пренасят по-малко кислород и пр. Избледняването на кожата може да е причинено поради липса или малабсорбция както на желязо, така и на витамини като B12 и B9 (фолиева киселина). 

Хеморагичният обрив е невъзпалителен и в резултат на кръвоизливи в или под кожата. Според размерите на обрива можем да разграничим: 

 • петехии - малки точковидни петна
 • екхимози - с големина на монета
 • суфузии и сугилации - големи подкожни кръвоизливи
 • хематоми - масивни подкожни кръвоизливи
 • пурпури - кожни кръвоизливи с различна големина и форма. 

Петехия и пурпура

Тези изменения в кожата се получават често поради увреждане на стената на кръвоносния съд или поради взаимодействие на кръвните клетки с имунната система. Ако при натиск петното не избледнява и цветът се запазва продължително време следва да се търси лекарска помощ, защото състоянието не е безобидно. 

Апластичната анемия възниква при увреждане на червения костен мозък, който намалява или изобщо спира производството на нови еритроцити. Съответно кожата с течение на времето започва да придобива нездрав, блед тен. 

Хемолитичната анемия се появява, когато еритроцити с неправилна форма се разрушават преждевременно в далака или при преминаване през тънки капиляри. Обикновено животът им е средно 120 дни, а при хемолитична анемия е съкратен на около 40 и съответно няма нови клетки, които да ги заместят. Някои онкологични заболявания и последствалата лъче- и химиотерапия също могат да причинят анемия след като повлияят на дейността на костния мозък. 

Анемията може да бъде причинена от вътрешно или външно кървене. При жените съществува риск поради обилно кръвотечение по време на менструация, както и след раждане. 

Освен бледата кожа анемията често има и придружаващи симптоми като задух, при който усещането е, че въздуха не стига. Дори и най-малкото усилие може да предизвика необичайно силна умора. 

Бледа кожа може да се получи и при сепсис, вид инфекция, при която бактериите увреждат еритроцитите. Лечението на тази инфекция обикновено е с антибиотици. Настинката и грипа също могат да доведат до бледа кожа, както и всички инфекции на белите дробове, които водят до понижен кислород в кръвта. Ракът на белите дробове, ХОББ и астмата също могат да доведат до бледност на кожата, както и до видимо посиняване (цианоза). Левкемията също може да се прояви така. 

Ако бледата кожа е единствения симптом, може да изчакате с посещението при лекаря. Но ако не отшуми и се влоши до цианоза се налага да потърсите спешна медицинска помощ. Високата температура, болките в стомаха и пожълтяването на кожата и очите също са признак, че трябва да потърсите лекар спешно. 

Освен бледа кожа, различните видове анемия могат да се проявят по кожата и с петна с различна големина и цвят. 

В публикациите от Health Line - How to Recognize and Treat an Anemia Rash / Anemia and skin problems и Medical News Today - What's to know about anemia rash? се говори за специфични изменения по кожата, причинени от  увреждане на кръвните клетки или пък прием на лекарства за лечение на анемия. 

Петехия е малко червено или лилаво петно от подкожен кръвоизлив.

Апластичната анемия е от най-честите причинители на специфични лилави и червени петънца, известни като петехии. Това са малки точковидни кръвоизливи. Характерно за тях е, че при натиск не избледняват, а обикновените обриви при натиск избледняват. Петехиите засягат както кожата, така и лигавиците. Могат да се появят при пренапрежение при плач, кашлица, повръщане, вдигане на тежести и пр. Подобни петънца се появяват и като страничен ефект при прием на  отделни лекарства, затова е добре да се информирате от листовката или да съобщите на лекаря за всички лекарства и хранителни добавки без рецепта, които приемате. При апластичната анемия петехиите могат да са леко изпъкнали или напълно плоски и да се появят навсякъде по тялото. Най-често обхващат шията, ръцете и краката. Обикновено тези червени петънца не причиняват болка или сърбеж. При апластичната анемия, когато е засегнат костния мозък освен намален брой червени кръвни клетки може да има и намален брой тромбоцити и това води до образуване на синини и забавено кръвосъсирване. Обикновено 1 микролитър кръв съдържа между 150 000 и 450 000 броя тромбоцити с живот около 10 дни. Ако костния мозък не произвежда непрекъснато нови тромбоцити, кръвосъсирването ще бъде увредено. Това причинява подкожни кръвоизливи, които се визуализират с червени и лилави петънца. 

Пурпура и подкожни кръвоизливиТромботична тромбоцитопенична пурпура е рядко срещано заболяване, при което се образуват микроскопични съсиреци в цялото тяло. Те могат да запушат кръвоносните съдове и да спрат кръвта да достигне до вътрешните органи. Това може да увреди жизненоважни органи като мозък, сърце и бъбреци.  Понякога кръвта в урината е именно симптом на този вид заболяване на кръвта. При образуването дори и на малки съсиреци се слепват голям брой тромбоцити, а в останалата кръв броят им е силно намален. При тази ситуация всяка рана или хирургична операция могат да причинят сериозно изтичане на кръв поради намалено кръвосъсирване. 

Заболяването се появява внезапно и може да продължи дни, седмици и дори месеци. Ако не се лекува навреме може да причини трайни увреждания. 

Тромпотичната тромбоцитопенична пурпура може да се изяви с петна с характерен синьо лилав цвят, които се появяват без да сте се ударили някъде. Освен това могат да се появят и мънички червено-лилави петънца, които изглеждат като обрив. Кожата може да придобие жълтеникав оттенък или да е по-бледа. В подобни случаи е ясно, че дерматолог и външни мазила за кожа няма да помогнат.  При по-тежките случаи слепналите тромбоцити могат да предизвикат инсулт, тежък вътрешен кръвоизлив, бъбречна недостатъчност и дори кома.

Пароксизмална нощна хемоглобинурия е рядко заболяване, което води до разрушаване на еритроцитите много по-рано от предвидените 120 дни живот. Заболяването възниква поради мутации на ген и може да се появи във всеки един момент от живота, без да се унаследява. Червеният костен мозък произвежда клетки, а поради мутацията на специфичен ген външността на червените кръвни клетки не съдържа защитна обвивка от протеини. При здравите еритроцити този слой от протеини подава сигнал на имунната система, че клетките принадлежат на организма, а когато липсват тези протеини имунната система напада еритроцитите и ги унищожава. Ако страдате от това заболяване броят на тромбоцитите също може да намалее и да причини проблеми със съсирването на кръвта. Един от основните симптоми е обезцветена урина рано сутрин, но не винаги се забелязва. Поради увреждането на тромбоцитите се забелязват съсиреци и необясними синини през причина, а това може да доведе и до животозастрашаващи усложнения. Възможно е да се появи кървене от венците или носа. Лечението може да е с медикаменти за анемия с цел спиране разпадането на еритроцити и намаляване на риска от кръвни съсиреци. Преливането на кръв също може да увеличи броя еритроцити. Понякога терапията е със стероиди за потискане на собствената имунна система. 

Хемолитично-уремичен синдром е състояние, при което имунната система се прицелва към различни бактерии. Често под прицел са инфекции на стомашно-чревния тракт, които отделят различни токсини. Заедно с патогенните бактерии като Escherichia Coli (E. Coli), Shigella dysenteriae и Salmonella typhi от имунната система са поразени и кръвни клетки, които също циркулират в червата. Мъртвите еритроцити и тромбоцити могат да причинят увреждане на бъбреците и да доведат до остра бъбречна недостатъчност при деца под 5-годишна възраст. Ако заболяването бъде разпознато в ранен стадий може да се разчита на пълно възстановяване без трайно увреждане на бъбреците. Някои от симптомите са кървава диария, болка в корема, намалено уриниране. Тъй като броят на еритроцитите е намален кожата е бледа, освен това преносът на кислород е засегнат и се отчита силна умора. Поради унищожените тромбоцити се забелязват повече синини и проблеми с кръвосъсирването. Нарушените бъбречни функции могат да се проявят с  подувания на лицето, крайниците и корема. За поставянето на диагноза се прави пълна кръвна картина, изследвания за бъбречни функции и урина и евентуално на изпражнения. Лечението се състои във вливане на електролити, кръвопреливане за увеличаване на еритроцитите, вливане на тромбоцити, антибиотици и хемодиализа за тежките случаи на остра бъбречна недостатъчност. 

Алергия поради желязодефицитна анемияАнемията поради липса или малабсорбция на желязо е един от най-често срещаните видове анемия. Тя може да се прояви със силен сърбеж по кожата. Несъзнателно пациентите могат да се почешат и така да влошат състоянието като разранят кожата и позволят на патогени бактерии да нахлуят в микроскопичните разрези. В резултат се получава зачервяване и неравности, които приличат на обрив. Много често от подобен вид анемия страдат бременните жени, наскоро родилите майки и жените с обилни кръвотечения в детеродна възраст.

В отделни случаи кожните проблеми са от медикаментите, предписвани за желязодефицитна анемия. Някои хора могат да развият алергия към железния сулфат от предписаното лечение. Често резултатът е силно сърбящ обрив, копривна треска и подуване на лицето и тялото. Спешна медицинска помощ се налага, когато имате подуване на устните, езика и гърлото поради опасност от задушаване. 

Липсата на витамин B12 поради ограничаване на храни с животински произход, малабсорбция или генетични мутации (MTHFR или на гена на  транспортиращия протеин Транскобаламин II) също може да се прояви с изменения по кожата и лигавиците.

Хиперпигментации по кожата поради липса на витамин B12

При злокачествена анемия поради липса на вътрешен фактор в стомаха може да се стигне до характерни тъмни оцветявания по пръстите на краката и ръцете. Освен това могат да се появят трайни пигментни петна с различна форма. Снимката показва реален резултат на пациентка само след няколко дни приложение на витамин B12.  Можете да получите повече информация в публикацията Case Reports in Dermatology / Recreational Nitrous Oxide Abuse-Induced Vitamin B12 Deficiency in a Patient Presenting with Hyperpigmentation of the Skin 

Пигментация поради дефицит на витамин B12

При липса на витамин B12 е нарушено доставянето на кислород от еритроцитите. Съответно отново може да се наблюдава бледа кожа, бледо розов цвят на вътрешната страна на клепачите на очите и пр. 

Кожата на главата също притежава обилно кръвоснабдяване. Там са разположени фоликулите на космите. При липса на витамин B12 е възможно да настъпи обезцветяване на косата при деца и младежи и преждевременно побеляване на косата при възрастните, а в някои случаи суплементирането води до израстване на коса с нормален пигмент. 

Освен това липсата на витамин B12 може да доведе до специфична форма на косопад - телогенен ефлувиум, при която постепенно косата губи своята обем и оредява. 

Лигавицата на устната кухина също може да е променена и хората с дефицит на витамин B12 да страдат от болезнени афти, които не се повлияват от лечение (афтозен стоматит)

Езикът също се изменя. Обикновено на горната му повърхност има вкусови луковици, които при дефицит на витамин B12 се заглаждат. Езикът е подут, зачервен и болезнен (глосит).

В подобни случаи при дефицит на витамин B12 няма да ви помогне дерматолога. Може да се доверите на назалната форма с капките Метилкобаламин или Хидроксокобаламин

Как може да се разбере, че измененията по кожата са поради хематологични причини? 

 • Пълна кръвна картина
 • Морфология на еритроцити
 • Изследване на серумни нива на витамин B12, хомоцистеин и метилмалонова киселина
 • Изследване на серумни нива на фолати (фолиева киселина)
 • Изследване на феритин, желязосвързващ капацитет
 • Образни изследвания и вземане на биопсия от костния мозък
 • Различни изследвания за откриване на евентуални вътрешни кръвоизливи
 • други изследвания по преценка на специалиста

Поставянето на правилната диагноза може да доведе не само до нормализиране на равномерния тен на кожата, но и предотвратяване на сериозни увреждания на вътрешни органи. 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още