Напукване на устните и липса на витамин B12

4 май 2020
Напукване на устните и липса на витамин B12

Устните са една от най-забележителните части от лицето на хората. Те са меки, еластични, задвижвани от мимически мускули и богати на множество рецептори. От друга страна устните са част от храносмилателната система. Те са изключително важни за бебетата и техните възможности да сучат мляко. С помощта на устните и като възрастни приемаме различни по консистенция и температура храни и напитки, а също вдишваме и издишваме въздух. Устните участват и в членоразделната реч, в пеенето и издаването на различни звуци със или без музикални инструменти. Границата, където устните се срещат с кожата на лицето се нарича вермилион. 

Обикновено кожата се състои от 3 слоя - епидермис, дермис и хиподермис. В повечето случаи епидермисът се състои от около 16-20 слоя клетки. Устните от друга страна имат епидермис, който е изграден от 3 до 5 слоя клетки, много по-прозрачен и затова кръвоносните съдове в дермата прозират и дават характерния червеникав цвят. При анемия и липса на кислород цветът на устните се видоизменя и те посиняват. При хората с по-тъмен цвят на кожата устните съдържат повече меланин и са по-скоро с по-тъмен тен, отколкото червени. 

Кожата на устните следва да се приема и като граница на външната част от кожата на лицето и лигавиците от вътрешната част на устната кухина. 

Характерно за тази зона от лицето е, че няма косми и потни жлези, съответно няма обичайния защитен слой от пот и мазнини, които да я поддържат кожата гладка и защитена от бактерии и гъбички. По тази причина устните изсъхват по-бързо от обикновената кожа и се напукват много по-често. 

Възпалението на устните се нарича хейлит и произлиза от гръцки език, където χείλος означава устни, а itis означава възпаление. Съществуват различни видове хейлит. 

Публикацията от 2018 г. Differential diagnosis of cheilitis – how to classify cheilitis? дава информация за различните видове възпаления на устните, причините за появата им и съвети за лечение. 

Според продължителността си във времето хейлитът може да е остър или хроничен. 

Chelitis simplex

Хейлит симплекс е един от най-често срещаните подтипове и представлява напукване на устните, най-често на долната устна. Най-често се причинява от често облизване на устните заради прекаленото им изсъхване. Слюнката обаче съдържа разяждащи храносмилателни ензими и това предизвиква дразнене. Освен това слюнката премахва тънкия, мазен и повърхностен филм и позволява проникването на бактерии и гъбички. Някои деца имат навика да смучат и прехапват долната си устна, което води до възпаление само в тези участъци. Лечението се състои със защита на устните от студ и топлина с помощта на балсами за устни, вазелин и понякога локални кортикостероиди. 

Contact cheilitis

Контактният / екзематозен хейлит е възпалителна реакция на устните, причинена от дразнещото или алергичното въздействие на различни вещества, които се намират в червила, гланцове за устни, пасти за зъби, храна (например яйца и ракообразни), различни е-та в козметични продукти, стоматологични материали, музикални или професионални инструменти, предмети, поставяни ежедневно в устата (например нокти, игли, химикалки) и др. Контактният хейлит се проявява със сухота, лющене на кожата, зачервяване и напукване. Обикновено засяга външната част на устните и не се разпростира до лигавиците. Обикновено преди закупуване на козметични продукти се използват тестери, чрез които да се провери дали могат да причинят алергична реакция. Лечението на алергичния хейлит обикновено се състои в нанасяне локално кортикостероиди. 

Понякога напукването на устните се дължи на силен емоционален стрес, при който се отделят множество хормони, а имунната система отслабва. 

Ексфолиативен хейлит е възпаление на устните, при което има постоянно образуване на люспи. Обикновено се образува само на долната устна. Първоначално устните изглеждат нормални и червени, а след това се образува плътен слой на повърхността им, който се лющи. Това протича с различна скорост. Понякога се появява кървене, а след това се образуват корички. Причините за появата на този вид хейлит са различни - дишане с отворена уста през нощта, облизване, смучене или прехапване на устните, бактериална или гъбична инфекция, лоша хигиена на устната кухина и др. 

Приемът на лекарства и витамини също може да причини хейлит, затова е добре пациентът да се запознае основно с листовката на лекарството. Приемът на големи количества витамин А от хранителни добавки също може да причини лезии по устните. Изотретиноин се използва за лечение на тежко акне, но може да увреди устните. 

Actinic cheilitis

Актиничен хейлит е увреждане на долната устна и се счита за потенциално злокачествено заболяване. Причинява се от прекомерно излагане на UV лъчи и се среща сред определени групи от хора, които прекарват много часове навън (моряци, селскостопански работници, строители, работници на плажа и др.) Заболяването се среща най-често при мъже на средна възраст със светла кожа. Тъй като има опасност да се превърне в онкологично заболяване се изисква редовния скрининг и вземане на биопсии. Характеризира се с безболезнено удебеляване и промени в цвета на границите на устните и кожата. Те стават по-неразличими, а самите устни постепенно стават люспести. Превенцията на рак на кожата се извършва с локални кортикостероиди,  химически пилинг, криотерапия, електрохирургия, имуносупресори и употребата на подходящи слънцезащитни средства. 

granulomatous cheilitis

Грануломатозен хейлит е периодично или постоянно подуване на устните заради неизвестни причини, което вероятно се дължи на случаен приток на възпалителни клетки. Според други предположения причини може да са хранителни алергии към канела и бензоати, болест на Крон, синдром на Мелкерсон-Розентал и др. 

Жлезист хейлит е рядкосрещано хронично възпаление на малките слюнчени жлези, което засяга по-често само долната устна. Може да бъде предизвикано от тютюнопушене, лоша хигиена на устната кухина, хронично излагане на слънчева светлина, вятър, тютюн, бактериална инфекция и вродена предразположеност. Лечението се състои в антибиотична терапия, прилагане на кортикостероиди и др. 

Плазмено-клетъчен хейлит е много рядко срещано възпаление на устните заради неясни причини. Характеризира се с навлизане на клетки от кръвната плазма в горната част на дермата на кожата и поява на виолетови петна и безболезнени плаки, които се развиват бавно. 

Хейлит, свързан с кожни и хронични заболявания се получава в случаи на лупус еритематозус, хронична заболяване на лигавиците на устната кухина, ангиоедем на алергична основа, атопичен дерматит, токсична епидермална некролиза и др. 

Според проучването от 2016 г. Oral pathology in inflammatory bowel disease, публикувано в World Journal of Gastroenterology възпалителните заболявания на червата като болест на Крон и улцерозен колит могат да увредят други органи и тъкани. Причините за  възникването на тези заболявания на тези заболявания на червата не са напълно изяснени, но е ясно, че има връзка между околната среда, чревната микрофлора, генетичната предразположеност и патологични реакции от страна на имунната система. В последните години се отчита значително повишаване на броя хора с подобни заболявания заради съвременната обработка на храните с множество консерванти, изкуствени аромати, оцветители, подобрители на консистенцията и пр. 

Тъй като възпалената лигавица на червата води до чревна пропускливост и нарушени функции на имунната система е възможно патогени бактерии да достигнат и до устната кухина и да причинят дълбоки язви, подуване на устните и бузите, мукогингивити, фисури на устните и езика и др. 

Най-често засегнати са устните, които са безболезнени и твърди на допир. Има множество пациенти с възпалителни заболявания на червата, които се оплакват от подуване на устните и вертикални пукнатини, от които се изолират различни микроорганизми. При такива пациенти се отчита и автоимунно заболяване на малките слюнчени жлези и сухота в устата. 

Често при такива пациенти се отчита афтозен стоматит, който представлява хронично появяване на афти в областта на устните и вътрешната страна на бузите. Глосит е характерно изменение на езика, който става ярко червен, подут, с изгладени вкусови папили и ранички. Нацепването на ъгълчетата на устните също е често срещано. 

Ето реален пример на пациент с дефицит на витамин B12 преди и след лечение. 

Голяма част от пациентите с възпалително заболяване на червата имат намалена абсорбция на хранителни вещества, повишени метаболитни нужди и различни странични ефекти от лекарствата, които приемат. 

Анемията е най-честото усложнение при възпалително заболяване на червата. Има десетки видове анемия, които са причинени от липса на желязо, витамин B12, фолиева киселина, генетични причини и др. 

Публикацията от 2015 г. European Consensus on the Diagnosis and Management of Iron Deficiency and Anaemia in Inflammatory Bowel Diseases / Oxford Academic - Journal of Crohn’s and Colitis е инициирана от Европейската организация за болест на Крон и Колит и има за цел да се създадат единни насоки за диагностика, лечение и предотвратяване на желязодефицитни и други анемии при хората, които страдат от възпалителни заболявания на червата. 

Хемоглобинът при хората варира в зависимост от пола, възрастта, наличието на бременност, голямата надморска височина, тютюнопушенето и дори етническата принадлежност. От друга страна хората с възпалителни заболявания на червата могат да страдат от малабсорбция на витамин B12 и фолиева киселина и затова е нужно да бъдат направени различни изследвания. 

Различните типове анемия могат да се открие според показателите:

 • ширина на разпределение на червените кръвни клетки - RDW 
 • среден корпускулярен обем - MCV
 • брой на ретикулоцити
 • диференциален брой на кръвните клетки
 • серумен феритин
 • насищане на трансферитин 
 • концентрация на CRP
 • серумни нива на витамин B12 
 • фолиева киселина
 • хаптоглобин
 • % на хипохромни червени клетки
 • ретикулоцитен хемоглобин
 • лактат дехидрогеназа 

При неясна причина за анемия е нужна консултация с хематолог. 

Според стойностите на MCV анемията може да е:

 • микроцитоза - желязодефицитна анемия
 • нормоцитоза - анемия заради хронично заболяване
 • макроцитоза - дефицит на витамин B12 и / или фолиева киселина

MCV и средния корпускуларен хемоглобин (MCH) са полезни маркери, които се изследват в пълната кръвна картина.

Анемията може да се разгледа и според данните на MCV и ретикулоцитите. 

Ниски или стойности в референтни стойности ретикулоцити показват невъзможността да се реагира правилно на възникналата анемия заради неправилно производство за зрели червени кръвни клетки или първично заболяване на костния мозък. Повишените рекулоцити пък показват засилено образуване на червени кръвни клетки от страна на костния мозък и изключват недостатъци на хранителни вещества. 

Микроцитна анемия с нормални или ниски ретикулоцити:

 • недостиг на желязо 
 • анемия, породена от хронично заболяване - рак, инфекция и др. 
 • натравяне с олово (сравнително рядко срещано)
 • наследствена микроцитна анемия 

Микроцитна анемия с повишени ретикулоцити:

 • хемоглобинопатии - различни видове таласемия

Нормоцитна анемия с нормални или ниски ретикулоцити:

 • остър кръвоизлив (в началото броя ретикулоцити може да е повишен)
 • анемия заради заболяване на бъбреците, които отделят хормона еритропоетин
 • анемия, породена от хронично заболяване - рак, инфекция и др. 
 • тежка апластична анемия, аплазия на еритроцитите 
 • първични заболявания на костния мозък - левкемия и др. 
 • инфилтрация на костен мозък от рак на простатата, на гърдата  и др. 
 • комбинация от дефицит на желязо и на витамин B12 / фолати - рядко срещана и причинена от малабсорбция

Нормоцитна анемия с повишени ретикулоцити: 

 • хемолитична анемия 

Макроцитна анемия с нормални или ниски ретикулоцити:

Макроцитна анемия с повишени ретикулоцити: 

 • хемолитична анемия (фалшива макроцитоза)
 • миелодиспластичен синдром с хемолиза

Трябва да се направят изследвания и на тромбоцитите и белите кръвни клетки, защото ако и те са увредени става дума за панцитопения, която може да е животозастрашаващо състояние. 

Angular cheilitis and vitamin B12 deficiency

Напукването на едно от ъгълчетата на устните или и двете ъгълчета се нарича ъглов (ангуларен) хейлит. В тези случаи кожата на устните е с нарушена цялост, а понякога се образуват и кървави корички. Това състояние може да бъде придружено от неприятни усещания за сърбеж и болка. Понякога уврежданията могат да преминат границата на устните и да се разпрострат по кожата на бузите. В зависимост от тежестта си, напукването на устните може да повлияе негативно на приема на храна, говора, чисто естетически на самочувствието и самооценката. Това състояние може да се появи еднократно и да премине след няколко дни, а може да е хронично и да изисква лечение. При множество рецидиви засегнатите участъци се удебеляват, а в някои случаи се наблюдава оток. Вътрешната част от лигавицата на устната кухина също може да бъде засегната и въпреки че няма видима изява състоянието не е за подценяване. 

Една от причините за напукване на ъгълчетата на устните е гъбична инфекция с Candida Albicans. Тези гъбички се намират в устната кухина на около 40% от здравите хора и в нормални количества не причиняват сериозни щети. Кожата следва да се разглежда като част от имунната система. В отделни случаи Кандида от слюнката може да образува големи колонии именно в ъгълчетата на устните и състоянието да се появява хронично. 

Друга причина е бактериална инфекция със Стафилококус ауреус. В този случай лечението е чрез антибиотици.

Вирусът на Херпес симплекс също може да причини лезии в ъгъла на устата и образува мехурчета, които се разкъсват и заздравяват за около 7-10 дни. В периоди на стрес и настинка, херпесът може да се появи отново на същото място. Лечението се състои с локални антивирусни средства като Ацикловир. 

Пломбите с амалгама са източник на живачни изпарения, които могат да имат негативни последици за околните тъкани. 

Тютюнопушенето уврежда не само белите дробове, но и външния вид на кожата. В цигарения дим се съдържа богат коктейл от неизвестни химични вещества, които разрушават колагена в кожата и така позволяват на бактерии и гъбички да образуват колонии. 

При възрастните хора неправилно прилепващите протези също могат да причинят напукване на ъгълчетата на устните. Ако протезите не бъдат редовно почиствани, те стават източник на бактериални и гъбични инфекции. 

От друга страна липсата на зъби също може да доведе до образуване на по-дълбоки гънки от провиснала кожа при по-възрастните хора.

С течение на времето синтезът на колаген в кожата намалява и тя се подава на силите на гравитация като провисва. Това се отразява пряко и на ъгълчетата на устните, които при хората на средна и пенсионна възраст придават на лицето изморена и тъжна физиономия. 

Честото облизване на устните води до краткотрайното им навлажняване, когато са прекалено сухи. Но слюнката съдържа в себе си различни храносмилателни ензими и може да причини дразнене на тънката кожа на устните. 

Нервното прехапване на кожичките на устните със зъби или човъркането им с нокти нарушава целостта на тънкия епидермис и позволява проникването на микробите в дълбочина. 

Гризането на нокти, дъвкането на химикали от учениците също е рисков фактор. 

Дишането през устата заради запушен нос или спането с отворена уста, което води до изтичане на слюнка също са сред възможните причини. 

Ъгловият хейлит може да се дължи на алергична реакция към съставки в пастата за зъби, вода за уста, козметични продукти като червила,  моливи и гланцове за устни, както и отделни храни.

Ултравиолетовите лъчи на Слънцето могат да разрушат колагена в дермата и това да доведе до загуба на обем на устните. Някои от гланцовете за устни съдържат слънцезащитен фактор, но той е с определен срок на действие и след това се деактивира. Гланцът за устни с колаген подхранва устните в дълбочина и ги предпазва от изсушаване. 

Някои лекарства могат да причинят сухота в устата и също са предпоставка. 

Лечението е свързано с причината за появата на ъглов хейлит. 

Първоначално се започва с предписване на противогъбичен или антибактериален крем, който да унищожи инфекциите. Ако в разранените участъци има златисто жълти корички вероятно се касае за бактериална инфекция със Staphylococcus aureus.

Ако ъгловият хейлит се дължи на дълбоки кожни гънки направата на нови протези или изграждането на паднали зъби може да повлияе положително. 

С цел превенция провисването на кожата е добре да се използва натурален колаген с еластин или хранителна добавка с колаген

В отделни случаи прилагането на локални кремове с антибактериални съставки и козметични продукти за подпомагане овлажняване на устните не помагат.

Ако причината за хейлит е гъбична инфекция лечението може да се състои в локално нанасяне на противогъбични средства като Клотримазол, Амфотерицин Б, Кетоконазол и други, които се предписват от лекар. Някои противогъбични кремове се комбинират с кортикостероиди за намаляване на реакциите на възпаление от страна на имунната система. Някои от гъбичките могат да развият резистентност към широкоизползваните кремове и да доведат до хронично напукване на устните. 

Екипът на онлайн магазин aloha.bg няма нужните компетенции да дава препоръки за лечение и да тълкува резултати от лабораторни изследвания. 

Дефицит на витамин B12 и ъглов хейлит.

Витамин B12 е водоразтворим витамин от група B, който се среща в храните от животински произход. След като попадне в устата, той се смесва със специален транспортен протеин, произвеждан от слюнчените жлези - Хаптокорин. Това позволява на водоразтворимия витамин да достигне до силно киселинните стомашни сокове. Там бива разделен от хаптокорина и се свързва с друг транспортен протеин, произвеждан от клетките на стомашната лигавица (наричан интринзик фактор). След това витамин B12 преминава през тънките черва и в самия им край е разпознат от рецептори, които подпомагат неговата абсорбция. 

Според изследването от 2015 г. Prevalence and Risk Factors for Functional Vitamin B12 Deficiency in Patients With Crohn's Disease  болестта на Крон повишава значително риска от развитие на дефицит заради малабсорбция на витамин B12. В някои случаи само серумните нива на витамин B12 не могат да покажат метаболитен дефицит и затова следва да се направи изследване на holoTC (известен като actiB12, активната форма на витамин B12), изследване на серумна метилмалонова киселина и хомоцистеин. Както видяхме по-горе възпалителните заболявания на червата като болест на Крон и улцерозен колит могат да доведат до възпаления на устните, които продължават дълго. 

Витамин B12 е свързан с правилното съзряване на червените кръвни клетки в костния мозък. Доскоро се смяташе, че тези клетки служат за пренос на кислород и отвеждане на въглеродния диоксид. Всъщност червените кръвни клетки  са част от имунната система и затова всяко тяхно увреждане може да намали способността на организма да се пребори с бактерии и гъбички. 

Витамин B12 е свързан и с правилното съзряване на различни бели кръвни клетки (левкоцити), които се борят по различни начини с бактерии, гъбички, вируси и злокачествени клетки. Неутрофилите са най-разпространения вид левкоцити, които имат способността да откриват бактерии, да изстрелват по тях мрежи от протеини, да ги изяждат живи чрез процеса фагоцитоза и след това да ги убиват чрез специални антимикробни гранули. Липсата на витамин B12 води до хиперсегментирани неутрофили с увредени функции и това е един от признаците на мегалобластна анемия

Липсата на витамин B12 уврежда и други бели кръвни клетки, които са част от имунната система.

Освен това може да намали и броя на тромбоцитите, които са свързани със съсирването на кръвта и да причини животозастрашаваща панцитопения

Хаотичният прием на антибиотици може да доведе до свръхрастеж на бактерии в тънките черва, а също и да повлияе на слюнката. Тъй като витамин B12 е образуван с помощта на бактерии и кобалт, отделни щамове имат за цел да отцепят кобалта и да го използват като храна. Затова и колонизирането на тънките черва с подобни щамове може да доведе до деактивиране на витамин B12. 

Много от храните, които съдържат витамин B12 са богати и на желязо. Някои от заболяванията на стомашно-чревния тракт водят както до анемия, причинена от желязо, така и до анемия, причинена от дефицит на витамин B12. Тъй като в черния дроб се съхраняват известни количества от витамин B12, желязодефицитната анемия се появява по-рано. От друга страна липсата на витамин B12 може да доведе до различни неврологични увреждания, които в началото протичат без симптоми. 

Ако трябва да обобщим: 

 • причините за нацепване на ъгълчетата на устата са различни
 • в някои случаи става дума за бактериална или гъбична инфекция, която се лекува с нанасяне на подходящ крем
 • хроничните хейлити, които не се поддават на подобно лечение изискват консултация с лекар и извършването на различни изследвания 
 • витамин B12 е водоразтворим и се съдържа в храните от животински произход. Той участва и в имунната система и може да неутрализира патогени. 
 • ъгловият хейлит може да е симптом на дефицит на витамин B12. 
 • витамин B12 има сложен и дълъг път през храносмилателната система, а различни заболявания на стомаха и червата могат да доведат до малабсорбция въпреки приема на храни, богати на този витамин
 • капките за нос с витамин B12 заобикалят храносмилателната система и се вливат директно в кръвообращението.

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА

2 пъти седмично по една капка във всяка ноздра. В случай на голям дефицит на B12, започнете с дневен прием по една капка във всяка ноздра през първите две седмици. След това продължете с препоръчаната доза. Смръкнете силно.

Една опаковка е достатъчна за минимум 10 седмичен курс на третиране. След отваряне на шишенцето, използвайте в рамките на 6 месеца.

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още