Анти-ейдж козметика на XXI в. с Matrixyl

20 януари 2020
Анти-ейдж козметика на XXI в. с Matrixyl

Стареенето на организмите е естествен процес, който е свързан с намалена метаболитна активност в клетките и намалени способности за регенерация. В днешно време продължителността на живота в световен мащаб се увеличава, а това води до нови притеснения относно външния вид на кожата. На пазара вече има огромен избор от козметични продукти, които следват модните тенденции за забавяне на процесите на остаряване на кожата - анти-ейдж (anti-age). 

Едни от първите анти-ейдж козметични продукти са въведени в началото на 90-те години и са на базата на плодови киселини. Те подобряват външния вид на кожата като се грижат от една страна за отстраняване на мъртвите клетки от епидермиса чрез нежно ексфолиране, а от друга овлажняват кожата. 

Следващото поколение козметични продукти срещу бръчки са основани на ретинол и неговите производни. Те често се използват за заличаване на белези от акне и изравняване на тена. Освен това тези козметични продукти намаляват дълбочината на бръчките и възвръщат сияйния тен на кожата. 

През XXI в. се появява качествено нова технология при съвременните anti-age продукти.

Матрикините са група естествени съединения, чието название е комбинация от термините “извънклетъчна матрица” (extracellular matrix) и “цитокини”. Дължината на матрикините варира от 3 до 8 аминокиселини, но има матрикини и с дължина и до 700 аминокиселини. В последните години свойствата на различните матрикини са обект на различни клинични изследвания.

Според публикацията на Science Direct - MMP generated matrikines матрикините произлизат от накъсване на протеини от извънклетъчната матрица и регулират активността на клетките чрез взаимодействие със специфични рецептори.

Матрикините участват в процеси на:

 • възпаление
 • реакции на имунната система
 • развитие на органи
 • възстановяване на наранени тъкани
 • образуване на нови кръвоносни съдове 
 • атеросклероза
 • прогресия на тумори и метастази

Матричните металопротеинази от друга страна разграждат компоненти на извънклетъчната матрица. Това може да е както част от нормалния баланс между образуване на нови протеини като колаген и разграждането им с цел предотвратяване на фиброза, така и разграждане при болестни процеси. 

Отделни щамове бактерии могат да разградят колагена в човешкото тяло и да доведат до сериозни и дори смъртоносни заболявания чрез процеса бактериална колагеназа. Ето някои примери:

Бактерията Clostridium perfringens причинява остри болки в корема, дразни червата и предизвиква диария. След като голям брой бактерии се размножат и отделят токсини, в средата на тънките черва се развива възпаление, некроза, кръвоизливи и перфорация. Колагенът е "лепилото" на организма и  важен за предотвратяване на т.нар. пропускливи черва. Ако Clostridium perfringens проникнат през кожата, предизвикват газова гангрена, която може да доведе до хирургично отстраняване на поразените тъкани.

Бактериите  Peptostreptococcus magnus причинява сепсис на абдоминалната област, абсцес на гърдата и инфекции на диабетно стъпало. Оказва се, че колагеназата в тези тъкани е свързани с бактерията като по-чести са случаите при диабетиците и абсцеса на гърдата.

Бактерията Bacteroides fragilis причинява инфекция на дермата на кожата и подкожната мастна тъкан, известна като целулитис. 

Бактерията Bacillus anthracis причинява различни форми на антракс, една от които е кожна. 

Бактерията Pseudomonas aeruginosa често е причина за вътреболнични инфекции и е развила силна антибиотична резистентност. Тя може да порази белите дробове, бъбреците и пикочно-половата система. Последиците може да са смъртоносни. 

Бактерията Porphyromonas gingivalis може да разгради колагена във венците и да предизвика гингивит, подвенечни кариеси и пародонтоза. 

Бактерията Staphylococcus aureus може да атакува колагеновите фибри в човешкото око и да причини Бактериален кератит.

Публикацията от 2019 г. Turning a Collagenesis-Inducing Peptide Into a Potent Antibacterial and Antibiofilm Agent Against Multidrug-Resistant Gram-Negative Bacteria обръща сериозно внимание на някои от бактериите, които са развили антибиотична резистентност и търси алтернативни решения за справянето с този проблем от световна величина. 

Според Световната Здравна Организация (СЗО) антибиотичната резистентност днес се разпространява по целия свят и може да засегне всеки, независимо от възрастта, здравословното състояние и социално-икономическия статус. 

Най-често срещаните и опасни микроорганизми днес са:

 • Enterococcus faecium 
 • Staphylococcus aureus 
 • Klebsiella pneumoniae 
 • Acinetobacter baumannii
 • Pseudomonas aeruginosa 
 • Enterobacter spp

Тези патогени значително увеличават риска за живота и здравето при стандартни медицински процедури, при големи операции, трансплантация на органи, химиотерапия, управление на сложни инфекции на кожата и меките тъкани. Болнично лечение се налага и за лечение на диабетни язви на стъпалото, венозни язви и повърхностни рани. Вътреболничните инфекции, които се пренасят с медицинското оборудване също не са за подценяване. 

След различни изследвания се доказва, че един от матрикините - KTTKS и неговата стабилна форма, използвана в козметични продукти и известна като Matrixyl спира разрушаването на колагена от бактерии и може да се използва за регенериране на увредените тъкани. Това не е изненадващо, защото в кожата на рибите също има антибактериални пептиди, които не позволяват на патогените да проникнат през тази бариера. 

Могат ли матрикините да се използват в анти-ейдж козметични продукти? 

Кожата на човека се променя през целия живот на човека. Още по време на ембрионалното развитие, та чак до последните ни мигове, тази обвивка на тялото непрекъснато се изгражда и разгражда. Стареенето на кожата е необратим процес, който се причинява от вътрешни и външни фактори. Вътрешната (хронологичната) промяна на кожата настъпва с течение на времето и се изразява предимно във фини бръчки. Вътрешните фактори могат да се допълнят от фактори на околната среда и начина на живот като замърсяване, тютюнопушене, хронично излагане на силни слънчеви лъчи, както и прием на някои храни с крайни продукти на гликация. Разбира се цветът на кожата  също влияе на ускореното състаряване на кожата, причинено от разграждането на колагена в дермата вследствие UV лъчиПигментните петна и неравномерния тен често се причиняват от външни лъчения. 

Колагенът е един от най-важните протеини в изграждането на кожата. Той е от изключителна важност при процеси като заздравяване на рани, хирургични операции, изгаряния и пр. От друга страна е важно колагенът да бъде разграждан, за да не се получи фиброза. Примери за това са загрубели участъци, които са подложени на често механично натоварване. 

Публикацията от 2011 г. Topically applied KTTKS: a review разглежда резултати от локално нанесените матрикини KTTKS и Matrixyl върху кожата. 

Първоначално полезните свойства на отделни матрикини като KTTKS били открити при търсене на биоактивни съединения, които да стимулират фибробластите да образуват колаген с цел зарастване на раните, защото за продажбата на козметични продукти не са нужни задълбочени клинични изследвания. KTTKS е открит през 1993 г. от група изследователи от Университета в Тенеси (САЩ). Оказва се, че той може да стимулира фибробластите да произвеждат колаген тип I и тип III, както и фибронектин. Тази форма обаче има някои недостатъци. 

Първо KTTKS трябва да успее да преодолее твърдия рогов слой на епидермиса. След като успее да проникне в епидермиса, не бива да си взаимодейства с кератиноцитите и трябва да избегне разграждането от страна на различни ензими. Следва още едно препятствие - между епидермиса и дермата има базална мембрана, изградена от колаген тип IV. Всъщност от тази базална мембрана зависи дали ракови клетки ще успеят да проникнат в дълбочина. Базалната мембрана е важна при прогресията на рак на кожата. След като преодолее тази базална мембрана между епидермиса и дермата, KTTKS трябва да заобиколи кръвоносните съдове, за да стигне до фиброцитите и да ги стимулира да произвеждат колаген.

Тъй като матрикините KTTKS не могат да преодолеят толкова много препятствия се налага да бъдат разработени синтетични подобрени версии. Затова е разработен и Matrixyl като съчетание на KTTKS с палмитинова киселина. Именно тя позволява преодоляването на роговия слой на епидермиса и базалната мембрана. Освен това палмитиновата киселина е сред мастните киселини, които най-малко дразнят кожата.  Резултати от клинични изследвания доказват, че Matrixyl e напълно безопасен за козметични цели, дори и при концентрации, превишаващи 30 пъти препоръчителните. Но дори и в минимални концентрации, стига да успее да достигне до фибробластите, действието на Matrixyl се усеща след 2 до 4 месеца. 

За проучване на ефективността на този тип матрикини са получени 32 разновидности на KTTKS-OH и Pal-KTTKS-OH с различни концентрации. Резултатите показват, че всички от синтезираните матрикини не увреждат и не убиват фибробластите и са напълно безвредни. Нещо повече - матрикините като Matrixyl водят до увеличение на новообразувания колаген с до 160%. 

В клиничното проучване от 2014 г. Dermal Stability and In Vitro Skin Permeation of Collagen Pentapeptides (KTTKS and palmitoyl-KTTKS) са изследвани 32 разновидности на матрикини. Оказва се, че именно пептидите с палмитни групи като Matrixyl са най-ефективни за намаляване дълбочината на бръчките, повишаване еластичността на кожата и изравняване на тена поради стимулиране на фибробластите да синтезират колаген, еластин и фибронектин. Освен това матрикините KTTKS не са открити в нито един от слоевете на кожата, а само Pal-KTTKS е открит в роговия слой, епидермиса и дермата. Това доказва, че само Pal-KTTKS (Matrixyl) може да се използва в козметични продукти против бръчки. 

Нещо повече, модифицирания Matrixyl отлично прониква в дълбочина на кожата и много по-стабилен. 

Публикацията от 2019 г. The Effects of a Novel Series of KTTKS Analogues on Cytotoxicity and Proteolytic Activity разглежда свойствата на 1 конкретен вид матрикини, а именно KTTKS или лизин-треонин-треонин-лизин-серин. Този пептид стимулира производството на протеини в извънклетъчната матрица като колаген тип I и колаген тип III. Тези 2 типа колаген изграждат около 80% от сухото тегло на дермата на кожата. Колаген тип III е особено важен при заздравяването на рани и може да повлияе на вида на белезите. С цел създаване на по-стабилни форми на KTTKS са направени допълнителни обработки. Една от тях е палмитоил пентапептид-3, известна с търговското название Matrixyl®.  Предимството е, че тази значително по-стабилна форма може да проникне през твърдия роговичен слой на епидермиса и да стимулира фибробластите в дермата да започнат да произвеждат колаген, еластин и хиалуронова киселина. 

Това е доказано с клиничното изследване от 2013 г.  Collagen Stimulating Effect of Peptide Amphiphile C16-KTTKS on Human Fibroblasts 

Силните анти-ейдж ефекти на Matrixyl® са доказани и в Role of topical peptides in preventing or treating aged skin

Тази активна съставка стимулира синтеза на колаген тип I, III и VI, производството на еластин и глюкозаминогликани. 

В проучването от 2005 г. Topical Palmitoyl Pentapeptide Provides Improvement in Photoaged Human Facial Skin е използвал палмитоил пентапептидът палмитоил-лизин-треонин-треонин-лизин-серин (Pal-KTTKS), който е известен и като Matrixyl. Той е създаден за локално нанасяне с цел стимулиране на фибробластите да произвеждат колаген и по този начин да се предотврати появата на бръчки, За да се определи дали Matrixyl е ефикасен е извършено клинично проучване на 93 жени на възраст от 35 до 55 години. В рамките на 8 -12 седмици те са използвали по 2 пъти дневно един и същ овлажняващ крем. Единствената разлика е, че едната група от жени  са използвали крем, в който е добавен Matrixyl, а останалите жени са използвали същия крем без Matrixyl. Резултатите показват, че Pal-KTTKS (Matrixyl) се понася добре от кожата и осигурява видимо намаляване на бръчките, фините линии, пигментните петна, а текстурата на кожата е значително подобрена спрямо участничките, използвали крема, който не съдържа Matrixyl. 

Матрикините от вида KTTKS са обект на множество проучвания. Както видяхме, изследва се и възможността им за неутрализиране на различни видове зловредни бактерии и гъбички. 

Палмитоиловите пептиди, които се използват в кремовете с анти-ейдж ефект са Pal-GHK и Pal-GQPR, който е известен с търговското наименование Matrixyl 3000®, който влиза в състава на дневния и нощния крем с колаген. 

Ето повече информация за интензивно подхранващ дневен крем с колаген против бръчки. Колаген дневен крем е предназначен за всички типове кожа, особено за уморена и прекалено суха кожа. Съдържа колаген и Matrixyl ® 3000, които притежават ефекта анти-бръчки. В допълнение, те овлажняват кожата и я предпазват от загуба на влага. Кожата става по-гладка, повишава еластичността си, бръчките се изглаждат. Витамин Е и екстрактите от Алое и Нони подхранват клетките на кожата така, че тя придобива красив, здрав вид. D-пантенол, алантоин и екстракт от Centella asiatica облекчават раздразнението и възпалителните състояния, а маслата от пореч и соя придават на кожата еластичност, премахват грапавините и склонността й към лющене. Препаратът интензивно подхранва, омекотява и овлажнява кожата, осигурявайки й свеж вид и естествен блясък.

Можете да се доверите и на интензивно регенериращ нощен крем с колаген против бръчки. Колаген нощен крем е предназначен за всеки тип кожа, особено за суха, подложена на стрес, загубила своята еластичност и свежест кожа. Уникалният състав на козметиката осигурява адекватно хранене и хидратация на кожата. Прави кожата на лицето стегната, здрава и еластична. Поради съдържанието на колаген и Matrixyl® 3000, препаратът ефективно предотвратява преждевременното остаряване на кожата, намалява дълбоките бръчки и елиминира фините линии. Наличието на екстракта от балсамово дърво тонизира кожата и регулира отделянето на себум. В допълнение, балсамовото дърво и D-пантенолът облекчават възпалението и намаляват склонността на кожата за тяхното образуване. Кожата става кадифено гладка, мека, със здрав и свеж вид.

Резултатите няма да се появят още след първото нанасяне на крема, но важното е, че активната съставка Matrixyl е от ново поколение и има множество клинични проучвания, които доказват нейната безопасност дори при големи концентрации, както и нейната ефективност за намаляване на видимите следи на остаряване на кожата - поява на бръчки, провисвания, загуба на обем, липса на еластичност, неравномерен тен, старчески петна и пр. 

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още