Артралгия - Болки в ставите

10 март 2015
Артралгия - Болки в ставите

Болките в ставите на медицински език се наричат артралгия. Това е много важен симптом за диагностициране на множество заболявания и един от първите симптоми, отразяващ ставно заболяване на органично ниво (по-често необратими биохимични и имунологични нарушения) с последващото развитие на артрит (с изключение на лекарствената и метеопатичната артралгия).

Възможни причини за болки в ставите


Артралгията се появява в резултат на дразнене на неврорецепторите, които се намират във всички структури на ставата, заради различни фактори в зависимост от основното заболяване. Една от причините за болки в ставите може да бъде травма на ставата и образуването на хематом, който не се вижда с просто око.

артралгия

Основни заболявания, при които се появява болки в ставите

Остеоартрозата е най-разпространеното хронично заболяване на ставите (най-често засяга бедрата, коленете, интерфалангеалните стави на китките), което се основава върху дегенеративно-дистрофични нарушения (нарушения на метаболизма) на ставния хрущял, костната тъкан, синовиалната мембрана и сухожилията на ставата (при напреднала възраст, затлъстяване, нарушен метаболизъм, травми, липса на витамини С и D, професионални рискове).

Симптомите са болка и скованост в ставите, които се засилват при физически натоварвания и намаляват в състояние на покой (при механични болки), постоянни, тъпи нощни болки — изчезват сутрин с началото на активните движения (при васкуларни болки), стартови болки — бързо се появяват и изчезват в началото на натоварването и се връщат при интензивно и дълготрайно натоварване, блокадни болки — блокиране или защипване на засегнатия хрущял между ставните повърхности.

Оток на меките тъкани и локално повишаване на температурата в областта на ставите. Характерните признаци са т.нар. “възелчета на Геберден и Бушар” (твърди дребни образувания) в областта на интерфалангеалните стави на китките.

Анкилозиращ спондилит (Болест на Бехтерев) — хронично възпаление на ставите на аксиалния скелет (вертебрални, сакроилиачни, гръбначни), въз основа на което има имуновъзпалителен процес в тялото с последващото образуване на фиброзна тъкан в ставите. Върху тази тъкан се натрупват микроелементи и соли и това води до ограничаване на подвижността на ставите. Симптомите се появяват първо в ранна възраст като тъпа постоянна болка в бедрата, ханша, кръста и долната част на гърба, която се засилва през нощта.

Болката в гръдния кош в областта на съединението на ребрата и гръбнака, която се засилва при дълбоко вдишване и кашлица.Сковаността на мускулите на гърба, която се появява през нощта и в покой, намалява с активни движения.

Нарушаването на стойката – позата на просителя.

Изпотяване през деня.

Субфебрилна температура – 37,0⁰ C - 37,5⁰ C.

Поражението на вътрешните органи (сърце, аорта, бъбреци, очи).

Реактивен артрит — остро възпалително заболяване на ставите (предимно на долните крайници). Причината — появява се след прекарана остра инфекция (чревна, остра респираторна вирусна инфекция или заболяване, урогенитално).
Симптоми. Постоянна остра болка в ставата, която се засилва при движение, оток и хиперемия (зачервяване) на меките тъкани над ставата, треска (38,6 ⁰ C- 40,0⁰ C).

Извънставни прояви — поражение на очите (конюктивит), поражение на сърцето (миокардит, перикардит, аритмии), поражение на ЦНС (неврит, енцефалопатия), поражение на бъбреците (пиелонефрит), нарушение на нокти, кожа и лигавица (ониходистрофия, каратодермия, ерозии).
Синдром на Райтер (отделен вид на реактивния артрит с генетична предразположеност) — проявява се след прекарани хламидийни или стомашни инфекции. Симптомите са реактивен артрит (предимно на ставите на долните крайници), болки в ставите, характерни са извънставните прояви (уретрит или простатит, конюктивит или увеит, поражение на кожата и лигавиците — язвен стоматит, ерозивен баланит), поражение на сърдечно-съдовата система (аритмии, блокади, аортит), треска (38,6⁰ C - 40,0⁰ C).

Ревматоиден артрит — хронично прогресиращо системно възпаление на съединителната тъкан (аутоимунно възпаление на ставите). Поразява предимно малките стави на китките и стъпалата, по-рядко на коленете и лактите. Симптомите са: постоянна болка в ставите, деформация на ставите, оток на ставите, скованост на ставите сутрин, симетрично поражение на ставите, слабост, умора, намаляване на теглото, повишаване на температурата на тялото и в областа на ставата, ревматоидни възълчета върху сгъваемите части, поражение на костите (костни болки и фрактури), поражение на кожата (сухота, бледност, подкожни кровоизливи, наситено розов или синикав цвят на кожата, локална некроза на меки тъкани под нокътните плочки), поражение на ноктите (чупливост, набраздяване и помътняване на нокътната плочка). Други симптоми също са: лимфоаденопатия (увеличение на лимфните възли в подчелюстната и шийната област, в слабините и на лактите), Синдром на Фелти (поражение на ставата, съчетано със спленомегалия - уголемяването на далака и левкопения — намаляване на броя на левкоцитите в периферната кръв), поражение на бронхо-белодробната система (интерстициална фиброза на белодробната тъкан, едностранен плеврит, ревматоидни възли в белите дробове), поражение на стомашно-чревния тракт (свързано с приемането на лекарства за лечение на основното заболяване, без защита на стомашната лигавица – лекарствен гастрит), поражение на сърцето (миокардит, ендокардит, перикардит, коронарен артериит, аортит, аритмии), поражение на бъбреците (амилоидоза, гломерулонефрит, лекарствен бъбрек), увреждане на нервната система (невропатия със сетивни или двигателни увреждания), поражение на очите (склерит, кератоконюнктивит).

Псориатичен артрит е артритът, който се развива при болни от псориазис, имащи генетична склонност към това, влошаването на артрита съвпада с влошаването на псориазиса.

Симптомите са: болки в ставите (поразени са предимно интерфалагеални стави на китките и стъпалата), червено-синикава кожа с оток в областта на ставата, несиметрични поражения на ставата, болки в гръбначния стълб в областта на кръста, болка в петите (талалгия), кожни псориатични лезии, поражение на ноктите (чупливост, набраздяване и помътняване на нокътната плочка).

Подагра (подагрозен артрит) - микрокристален артрит, наследствено заболяване, което се основава на метаболитно нарушение (при неспазване на диета), а именно, пурин метаболизъм, в резултат на който се получава отлагане на уратни кристали (пикочна киселина) в периставни и ставни тъкани.
Симптомите: болки в ставите (обикновено в първа метатарзо-фалангеална ставата на стъпалото), хиперемия (зачервяване), подуване и белене на кожата над ставите, треска, повишена температура на засегнатата става, кожни прояви в ушите, лактите, стъпалата, китките под формата на тофи (локални натрупвания на уратни кристали, заобиколени от грануломатозна тъкан), сърдечни заболявания (миокардит, ендокардит, перикардит, коронарен артерит, аортит, аритмия), бъбречни заболявания (амилоидоза, гломерулонефрит).

Псевдоподагра – (псевдоподагрозен артрит) това е микрокристален артрит, болест, която се основава на метаболитно нарушение (локални смущения в метаболизма на калциев пирофосфат на ставната тъкан), а именно калциев метаболизъм, в резултат на който се получава отлагане на кристали на калциев пирофосфат (калциева сол) в ставни и пери-ставни тъкани. Симптомите са: болки в ставите (често засягат коленните стави), изразена хиперемия (зачервяване), подуване на кожата над ставите, треска, повишена температура в областта на засегнатата става, деформация на ставата. Вътрешни органи и други системи не са засегнати.

Лекарствена артралгия – временно състояние, характеризиращо се с болки в ставите (предимно в малките стави), като следствие от взимане на определени лекарствени препарати във високи дневни дози. Не е болест и няма съответна класификация! Лекарствените групи, които могат да предизвикат лекарствена артралгия са пеницилиновите антибиотици, барбитурати, леки опиати и транквиланти (на химична основа), антихипертонични медикаменти, противозачатъчни хапчета и антитуберкулозни препарати.

Причините, патогенезата, клиничните прояви и диагностиката на това състояние не се проучват във връзка с активното насърчаване на лекарства на фармакологичния пазар и липсата на симптоми за тежко състояние по отношение на функционални нарушения на ставата и индивидуалната поносимост към медикаменти. Същото може да се каже за метеопатични артралгии (болки в ставите, които се появяват при метеопатични хора, чувствителни към промените в атмосферното налягане).

артралгия

Изследвания при болки в ставите

Клинична кръвна картина в повечето случаи потвърждава различни отклонения, в зависимост от естеството и степента на увреждане на ставите. Повишаването на скоростта на утаяване на еритроцитите, което отразява нивото на възпалителния процес, при нормално количество на левкоцитите е характерно за ревматични заболявания. Увеличаване на броя на левкоцитите при възпалителни заболявания на гръбначния стълб и ставите може да показва присъствие на източник на инфекция в тялото и т.н. Биохимично изследване на кръвта за диагностициране на някои възпалителни заболявания на ставите и гръбначния стълб, голямо значение има определяне на С - реактивен протеин (CRP) в серума, реакцията на дифениламин (DPA), определянето на общия протеин и фибриноген и т. н. Въпреки че всичките тези тестове не сочат спецификата на патологичния процес, в сравнение с други клинични и радиологични данни, те подпомагат диагностиката на ранните стадии на заболявания на опорно-двигателния апарат и позволяват да се прецени степента на развитието на процеса. Голямо значение се придава на промяната на съдържанието на лизозомните ензими (кисела фосфатаза, кисела протеиназа, дезоксирибонуклеарен, катепсини) в серума и синовиалната течност. Често се наблюдава при ревматоиден артрит, Болест на Бехтерев, псориатичен полиартрит.

Имунологични изследвания. За ранното диагностициране на ревматоидно увреждане от особено значение е ревматоидният фактор - антиглобулиновото антитяло. То се формира в лимфните възли, далака, синовиалната обвивка от лимфоплазмоцитните клетки. За идентифицирането на ревматоиден фактор в серума и синовиалната течност реакцията на Валер-Роуз се счита за положителна, ако е налице концентрация на 1:28 или повече. Ревматоиден фактор се открива в 75-85% от пациентите с ревматоиден артрит.

Тест с антистрептолизин О (AСЛ-О) отразява имунологичната реактивност на стрептококовата инфекция. Повишаването на титъра на AСЛ- О се наблюдава при болни от ревматизъм, инфекциозно алергичен артрит.

Реакция за потискане на миграцията на левкоцитите. Обикновено, левкоцитите са в състояние да мигрират в околната среда, образувайки конгломерати. Ако има чувствителност на организма към определен антиген, при среща с чувствителни левкоцити с даден антиген, лимфоцитите секретират инхибиращ фактор, потискащ миграцията на левкоцитите. Тази реакция е положителна за ревматизъм, ревматоиден артрит и други ревматични заболявания.

Кръв на HLA система - възможност за ранна диагностика на Болестта на Бехтерев, голямо значение има определянето на HLA B-27. HLA-комплексът се намира в клетъчната мембрана и се отделя чрез имунологични методи.

Изследване на синовиалната течност – синовиалната обвивка реагира на всеки патологичен процес, появяващ се в ставата, възпалителен, дегенеративен или травматичен и при това може да произвежда голямо количество ексудат. Той се смесва със синовиална течност, която постоянно се съдържа в ставната кухината и заради това тя придобива нови имунобиохимични и хистохимични свойства. Промяната на хистологични, биохимични и физичните свойства на синовиалната течност зависи от природата на поражението, етапа и тежестта на патологичния процес. Особенно значение на изследването на синовиална течност има при диагностициране на възпалителни и дегенеративни ставни заболявания. Острото възпаление се придружава от увеличаването на броя на кръвните клетки в синовиалната течност.

Имуноелектрофореза - открива имуноглобулини A, G, M, които са от голямо значение за развитието на патологичния процес при ревматоиден артрит.

Рентгенография - надежден метод за изследване на ставите. Всъщност, без него лекарят не може да постави диагноза и да проведе диференциално диагностициране. Рентгеновото изследване позволява определянето на стадия и прогнозата на заболяването, има възможност да се оцени обективно и ефективността на терапията.

Необходимо е рентгенологичните данни да се сравнят с клиничната картина, продължителността на заболяването и възрастта на пациента.

Томография - позволява по-точно да се видят локалните поражения или отделни сегменти на гръбначния стълб.
Миелография – контрастен начин за изследване на гръбначния стълб, с помощта на този метод може да се уточни локализацията на патологичния процес, особено в случаи, когато е необходима хирургична интервенция.

Вътрекостна флебография – за проучването на венозен кръвоток на перидуралното пространство. Този метод позволява да се съди за състоянието на кръвотока в окологръбначното пространство и косвено да се прецени за възможно дегенеративно увреждане.

Артроскопия - метод, който позволява изследване на визуалната структура на коляното и взимане на биопсия от необходимия участък, откриват се контури, цветове и капилярната мрежа на синовиалната мембрана, кръстни връзки, менискуси и мазна подложка.

Дискография - вкарване на контрастно вещество в гръбначния диск, последвано от рентгенография, дава възможност да се прецени състоянието на гръбначните дискове, локализацията и степента на увреждането.

Радионуклидно сканиране - важен обективен метод за ранно диагностициране на увреждането на ставите.

Артрография - чрез вътреставно инжектиране на различни контрастни вещества позволява по-точно идентифициране на патология в дълбоките части на ставата.

Синовиална биопсия – материалът за биопсия при различни заболявания на ставите е от решаващо значение при диагностицирането на ранните форми на Болестта на Бехтерев, Синдрома на Райтер, подагрозния артрит.

Лечение на симптомите: как да премахнем болките в ставите

Не се препоръчва самостоятелно лечение и използване на народни средства при каквито и да е болки в ставите, преди да е направена предварителна или окончателна диагноза от съответния лекар, заради неправилна самостоятелна преценка на собственото състояние, което може да доведе до постоянни необратими функционални нарушения на ставите — анкилози, ригидност, контрактури (в това се крие опасността на симптома).

Кой лекар да потърся при болки в ставите

Терапевт, хирург, ортопед, травматолог, артролог, ревматолог. Лекарската консултация е задължителна при първата поява на болки в ставите, която трае повече от 2 денонощия.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още