Възможно ли е предозиране на витамин B12?

14 март 2019
Възможно ли е предозиране на витамин B12?

Наскоро публикувахме кратък очерк за откриването на витамините през XX в. Благодарение на фармацевтичните компании много за сравнително кратък период се стига до откриване на молекулярната им структура и начините за произвеждане на витамини в промишлени количества. Всъщност в годините преди XX в. много хора са получили сериозни увреждания, а други са заплатили с живота си липсата на витамини при заболявания като:

 • скорбут причинен от липса на витамин С
 • Бери-бери, причинена от липса на витамин B1
 • пелагра, причинена от липса на витамин B3
 • смъртоносна в миналото форма на злокачествена анемия, причинена от липса на витамин B12
 • рахит, причинен от липса на витамин D

Предозирането на витамини също може да бъде опасно за организма.

В публикацията на patient.bg - Предозиране с витамини [1] са изброени симптомите на предозиране на различните витамини. Смята се, че мастно-разтворимите витамини от групите A, D, E и К се съхраняват в мастните депа на организма и черния дроб. При приемане на по-високи от нужните според възрастта и пола дози тези витамини могат да се натрупат и да доведат до различни странични реакции. В повечето случаи организмът се стреми сам да ги изхвърли чрез повръщане и диария. Кожният обрив също може да е признак за предозиране.

Водноразтворимите витамини, сред които са витамин С, B-комплекс (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9 и B12). Отделно има и витаминоподобни вещества като витамин B17.

Много хора са притеснени, че ако необходимата дневна доза на витамин B12 е 2.4 микрограма за възрастни на тях им предписват дози, които многократно превишават тези стойности. Има ли опасност от предозиране на витамин B12?

В публикация на сайта www.b12-vitamin.com Vitamin B12 Overdose [2] се твърди, че предозирането на витамин B12 е почти невъзможно, тъй като тялото отделя ненужните допълнителни количества. Все пак е важно да не се прекалява, тъй като излишъците се отделят през бъбреците и представляват умерено натоварване.

Ако ви се налага да си правите изследване  трябва да се съобразите с някои изисквания.

 • Изследването на витамин В12 се назначава минимум 10 дни след последен прием на витамини и хранителни добавки, съдържащи кобаламин.
 • Изследването се прави сутрин, като преди теста не трябва да приемате храна и течности (с изключение на вода) в продължение на 6-8 часа.
 • Някои медикаменти могат да повлияят резултатите от теста, поради което трябва да информирате лекуващия лекар за всички лекарства, които приемате.

Обикновено се препоръчва да се приемат малки дози от витамин B12 ежедневно за покриване на нуждите на организма, вместо да се приемат огромни количества. Дори и при хората, които страдат от малабсорбция приета през устата доза от около 500 микрограма обикновено е достатъчна за покриване на препоръчителните дневни дози. По-високите дози са нужни, когато се използват за лечение.

Дневната необходимост от този витамин варира от 2.4 микрограма за възрастни, 2.6 микрограма за бременни жени и 2.8 микрограма за кърмачки. Вече писахме за 50 храни, богати на витамин B12, сред които са:

 • Сготвен черен дроб (агнешки, телешки, говежди) / 75 грама / 52.9-66.0
 • Сварени агнешки бъбреци / 75 грама  / 59.2
 • Сварени телешки бъбреци / 75 грама  / 27.7
 • Сварени говежди бъбреци / 75 грама  / 18.7
 • Сготвен черен дроб (пилешки, пуешки, свински) / 75 грама  / 12.6-23.4
 • Сготвени вътрешности на пуйка / 75 грама / 12.0
 • Пастет (гъши дроб, пилешки дроб)/ 75 грама / 6.1-7.1
 • Сготвени патица, пуйка или пиле / 75 грама /  0.2-0.3
 • Сготвена говежда кайма / 75 грама / 2.4-2.7
 • Свинско месо, различни разфасовки / 75 грама / 0.5-0.9
 • Свинска кайма, сготвена / 75 грама / 0.8-0.9
 • Сготвена свинска шунка / 75 грама/ 0.7

Най-вероятно в процеса на еволюция, когато хората са се занимавали предимно с отглеждането на земеделски култури и не са се хранили с животински продукти всеки ден, за да се осигуряват дневните дози от този витамин, той се е складирал в черния дроб. Вече писахме, че преживните животни, които се хранят само с растителна храна поглъщат кобалтови соли от почвата и минералите. С помощта на специално устроената си храносмилателна система в организма им става синтез на витамин B12 с помощта на специални щамове бактерии.  Учени доказват, че тези бактерии не присъстват в човешките черва и хората не могат сами да синтезират този витамин.

Оказва се, че 100 грама телешки черен дроб осигурява над 60 микрограма от витамина или 2000% от дневните нужди. Значително по-бедни на този витамин са пилешкия и свинския черен дроб. От друга страна в месото количествата на витамин B12 трудно могат да покрият дневните нужди на организма. Заболявания на черния дроб могат да доведат до неконтролирано изпускане на големи количества от витамина и до фалшиво завишени стойности. В такъв случай те се използват дори като маркер за развитието на животозастрашаващи заболявания. Бъбречната недостатъчност също може да доведе до анемия. В един реален случай млад мъж беше решил да приема инжекции с витамин B12, които оцветили телесните течности в червен цвят. По спешност се наложило да му бъде направена хемодиализа. Медицинският персонал помислил, че има изтичане на кръв поради червения цвят и спрял процедурата. Ето защо трябва да се дава информация за приема на този витамин. 

Някои съвременни добавки, сред които и назалната форма с Метилкобаламин или Хидроксокобаламин съдържат 2500 микрограма в една капка за нос, а има указание за поставяне на 2 капки (по 1 във всяка ноздра). Това представлява 160 000 % от препоръчителната дневна доза.

На пръв поглед тези количества изглеждат прекомерно високи, но количеството, доставено чрез диета или хранителни добавки не съответства на действителното абсорбирано количество. Както ще стане дума по-късно само малки количества от този витамин от храната може наистина да се абсорбира от човешкия организъм. Съществуват различни причини за дефицит на витамин B12 и затова в подобни случаи трябва да се приемат свръхдози. Нека да си припомним, че този витамин влияе на формата, големината и живота на червените кръвни клетки. Обикновено те имат живот от 120 дни и се произвеждат от червения костен мозък. Съответно е нужен по-дълъг период, за да може увредените клетки да бъдат подменени с нови здрави еритроцити. Ако дефицитът е бил дълготраен това може да се диагностицира дори без специализирано изследване, а чрез изследване на пълна кръвна картина като се отразява в стойностите на RDW и MCV. Вижте публикацията и за различните видове анемия, които също може да доведат до промяна на тези стойности.

Въпреки че са уточнени референтните стойности, много хора изпитват различни симптоми дори и при стойности близки до долния праг, а суплементирането с витамина им помага да ги преодолеят. Според публикация на vitaminb-12.com -  България без дефицит на витамин B12 [3] Видове изследвания за дефицит на витамин B12

Тест за Серумен В12

Измерва нивото на витамин В12 в серума на кръвта. Мненията за нормалните резултати при това изследване са противоречиви (вж. по-долу). Поради това изследването често се използва заедно с други маркери за дефицит на В12 (MMК, хомоцистеин и от неотдавна – холотранскобаламин).

Изглежда обаче, че тези маркери показват дефицит на В12 най-вече при пациенти със серумен В12 в „сивата зона“ (200 – 450 pg/ml). Смятаме, че прагът на нормата трябва да бъде повишен от 200 pg/ml поне на 450 pg/ml, тъй като дефицитите започват да се проявяват в гръбначно-мозъчната течност под 550 pg/ml.

Понaстоящем смятаме, че нормалните нива на серумен В12 следва да бъдат над 550 pg/ml. С оглед на здравето на мозъка и нервната система и превенцията на заболявания при хора в по-напреднала възраст, серумните нива трябва да се поддържат около и над 1000 pg/ml.

При прием на витамин B12 може да се появи акне , но не е задължително да е от предозиране. Подобно на човешките черва, които съдържат трилиони бактерии с тегло 4-5 килограма, кожата ни също е гъстонаселена от различни бактерии. Някои от тях са полезни за здравето, а други са патогени, които се стремят да нахлуят в тялото. Вече писахме как при дефицит на витамин B12 може да се получи преждевременно побеляване на косата поради увреждане на космените фоликули. Акнето при прием на този водноразтворим витамин е в резултат на подхранването и процъфтяването на определен щам бактерия (Propionibacterium acnes). Ако този щам не присъства в кожата дори да приемате свръхдози от B12 няма да получите акне. Тъй като антибиотичните кремове за акне водят до резистентност учените проучват безвредно лечение с помощта на пробиотични бактерии.

Бременните жени и тези, които планират бременност обикновено приемат добавки с фолиева киселина (витамин B9). Витамин B12 е полезен за всички тях като няма опасност от предозиране. Голяма част от спонтанните аборти в първите седмици от бременността се дължат на генетични мутации, сред които и MTHFR. Липсата на този витамин може да доведе до повишаване на нивата на хомоцистеин, повишаване на кръвното налягане, разкъсване на плацентата, вътрематочно забавяне на растежа на плода и пр. Бременните жени имат повишени нужди от витамина, както и кърмещите майки. Те често страдат от задъхване и бързо се уморяват. Това е симптом на анемия. В кръвните изследвания се обръща внимание на нивата на хемоглобина, който пренася кислород. Възможно е анемията да не е породена от липсата на желязо, а от дефицит на витамин B12 и да остане недиагностицирана.

Усвояването на витамин B12 зависи от състоянието на храносмилателната система. След като храната попадне в устата, тя се смесва със секрети от слюнчените жлези. В тях се намира специален протеин, хаптокорин, който се свързва с водоразтворимия витамин B12, за да му осигури цялост и да не бъде разграден от киселините на стомашните сокове. По-късно това съединение се разпада и свободния B12 се свързва с отделен от стомашните клетки “вътрешен фактор”. Употребата на лекарства против киселини (наричани инхибитори на протонната помпа) може да разруши витамин B12 и да доведе до дефицит, въпреки че е приеман от храна или от таблетки през устата. След това пътешествието продължава към тънките черва. Нарушена чревна флора също може да доведе до разрушаване на витамина. Малко преди да напусне организма, той бива абсорбиран в най-крайната точка от тънките черва. Човешките изпражнения не съдържат активни форми на витамина, но фекалиите на някои преживни животни са изключително богати поради специфичните чревни бактерии, които се съдържат в техните черва.

Според тази публикация дневна доза от 500 микрограма може да доведе до усвояване на 1.5 микрограма чрез вътрешния фактор и още до 5 микрограма, абсорбирани чрез пасивна дифузия. Това показва, че предозирането не води до опасно превишени стойности. Всяка по-ниска доза може да доведе до недостиг при хората, които имат проблеми с храносмилателната система. В много от мултивитамините се съдържат изключително малки количества, които са етикирани, че осигуряват 100% от препоръчителната дневна доза. Вече писахме, че въпреки че витамин B12 и витамин С са водноразтворими витамини, витамин С (аскорбинова киселина) променя pH и води до отцепването на кобалтовия атом в B12 (кобаламин). Предозирането на витамин С с над 2000 мг дневно освен до диария, повръщане, камъни в бъбреците може да доведе и до дефицит на вит. B12. Друга неподходяща комбинация е с калий. Именно поради подобни съображения е необходимо витамин B12 да се приема като самостоятелна добавка, когато има показания за непълноценно усвояване от храна или генетични проблеми.

Витамин B12 е част от витамин B комплекс. Въпреки че всички витамини от тази група са водноразтворими има опасност от предозиране на витамин B5 и B6. При витамин B5 може да се получи силен сърбеж, гадене, главоболие, разширяване на кръвоносните съдове и алергия. Достатъчен е прием от 1 грам дневно вит. B5 за да се стигне до трайно увреждане на черния дроб и възпаление на стомашната лигавица. Витамин B6 се счита за безвреден в обикновените количества, но дозите над 2 грама могат да причинят увреждане на нервите.

Дълго време поради проблеми с храносмилателната система са се предписвали болезнени инжекции с витамин B12. Клиничните изпитвания за създаване на форма, която да доставя витамин B12 през носа започват още през 1953 г. През последните години назалната форма с витамин B12 като Метилкобаламин или Хидроксокобаламин доказа своята ефективност, а клинични изследвания доказват, че се абсорбира в рамките на 30-60 минути от организма.  За да бъдат ефективни колкото месечните инжекции другите начини за доставяне на витамин B12 - таблетки за гълтане, подезични таблетки, капки за нос и пр. трябва да съдържат достатъчно високи свръхдози.

Вече сме писали за различните форми на витамин B12 метилкобаламин, аденозилкобаламин, хидроксокобаламин и цианокобаламин.

Витамин B12 - метилкобаламин, хидроксокобаламин, цианокобаламин

Витамин B12  притежава най-сложната химическа структура от всички витамини.

Нарича се още кобаламин заради централния си атом – кобалт. Това е и единственият витамин, който съдържа в ядрото си метален йон. Сложната молекулна структура е с формула C63H88N14O14PCo.  Молекулата, която е свързана с кобаламина се нарича донор. Тя може да се свърже с няколко различни вида молекули и по тази причина съществуват различни видове на витамин B12.

Ето някои от вариациите, които нямат приложение:

 • Aquacobalamin – Витамин B12+H2О(вода)
 • Nitritocobalamin - B12 + nitrogen dioxide (NO2)
 • Nitrosocobalamin - B12 + nitric oxide (NO)
 • Sulfitocobalamin - B12 + sulfur trioxide (SO3)

Glutathionylcobalamin - B12 + glutathione (Прекурсор на коензима, който вероятно играе важна роля в противовъзпалителните и антиоксидантните процеси)

Има 3 основни вида, които могат да бъдат открити в различни храни:

 • Метилкобаламин (MetCbl)
 • Аденозилкобаламин (AdeCbl)
 • Хидроксокобаламин (OHCbl)

Витамин B12

В месните продукти най-често се срещат аденозилкобаламин и хидроксокобаламин.


В млечните се среща обикновено метилкобаламин. От другите видове кобаламин могат да се намерят само следи.

В човешкото тяло B12 действа като коензим, който подпомага редица важни функции с помощта на ензимите. Като активен коензим действат единствено метилкобаламин и аденозилкобаламин.

Хидроксокобаламин не е коензимна форма на витамин B12, но може лесно да се превърне в тялото в една от необходимите форми. Той може да циркулира из тялото за по-продължителен период от време. Ето защо има най-дълготраен ефект в сравнение с другите форми.

Докато аденозилкобаламина се натрупва в черния дроб, то метилкобаламина се среща в кръвта и гръбначния мозък. В отделните клетки се срещат и двете форми, които лесно се превръщат от една в друга. Метилкобаламинът действа в клетъчната плазма, а аденозилкобаламина – в митохондриите на клетките.

За съжаление и двете активни форми са чувствителни към светлина и са доста нестабилни извън тялото. Ето защо производството на висококачествени биоактивни форми на витамин B12 е сложен и скъп процес.

По тази причина в продължение на много години се произвежда синтетичната форма на витамин B12 – цианокобаламин. С лесно и евтино производство и стабилен като продукт цианокобаламинът не е биоактивен, а в храните се среща само като следа. Използван е успешно в много терапии, но е подложен на критика поради следните причини:

 • Съмнения за токсичност. Това се дължи на отделящата се циано група, която образува токсина цианид. Цианидите са соли на циановодородната (синилна) киселина HCN. Повечето видове цианиди са силно отровни. Ефектът им върху живи организми е блокиране на клетъчното дишане (който ефект обаче е обратим в кратки срокове). Цианидът се образува, отделя и деградира по естествен път от различни видове животни, растения, насекоми, гъби и бактерии.
 • Съществуват цианогенни растения, които могат да произвеждат и изпускат цианид при приемането им като храна и готвенето им. Списъкът с растения, произвеждащи цианид, включва бадеми, ядки от кайсии, бамбук, бобови кълнове, маниока, кашу, череши, леща, маслини, картофи, сорго и соеви семена. Как ни влияят цианидите? В случай, че хора биват в непосредствена близост до експозиция на цианиди, съединенията бързо навлизат в кръвоносната система. Организмът се отнася различно, когато в него постъпи малко или голямо количество цианид. В малки дози цианидите се свързват с други химикали в организма и образуват витамин B12. Когато цианидът е в големи дози, способността ни да го преобразуваме в тиоцианид е затруднена. Големите дози цианид пречат на клетките да свързват кислорода и следователно тези клетки умират. Сърцето, дихателната система и централната нервна система са най-податливи на действието на цианидите. Изследване от 1992 г. разглежда обстойно вредите на цианокобаламина при тютюнопушене и промишлено замърсяване на въздуха и водата с цианидни групи.
 • Изследвания доказват, че когато се използват високи дози от 1000mg цианокобаламин той се абсорбира и в клетъчната течност като не са известни ефектите от това.
 • Друг недостатък е дългия процес от разграждането на цианокобаламина до коензим.
 • Някои мутации на гените като MTHFR и метаболитни заболявания възпрепятстват превръщането на цианокобаламин в биоактивни форми. В такъв случай проблемите с дефицит на Б12 не са решени.
 • За да се трансформира до биоактивната форма метилкобаламин, цианокобаламинът трябва да се свърже с метилова група, която взема от аминокиселината  S-Adenosylmethionin (SAM). Съответно цианокобаламинът намалява нивата на ценната аминокиселина.

Цианокобаламинът може лесно да се абсорбира от тялото, но и много по-бързо се отделя и затова много по-малка част от него достига до отделните клетки.  И все пак отнема повече от 48 часа, за да може цианокобаламина да успее да се превърне до биоактивна форма.

Ако трябва да сравняваме хидроксокобаламин с цианокобаламин, то ще спечели първия, защото има много по-висока абсорбция и циркулира в организма много по-дълго, преди да бъде освободен от отделителната система. Както споменахме при хидроксокобаламинът се изискват по-малко метаболитни процеси. Съществено предимство е, че няма опасност от натравяне с цианид. Напротив, тази формула на витамин Б12 се използва като противоотрова. Обикновено в организма постъпва цианид с вдишания цигарен дим. Ето защо пушачите трябва да избягват цианокобаламина, който внася допълнителни количества цианидни групи в тялото им. Използва се и при пациенти с злокачествена анемия с оптична невропатия.

Изследване от март 2018 разглежда повишената смъртност и заболямост на хора, които са били в близост до пожар. Изгарянето на горните дихателни пътища, острото възпаление на белите дробове и натравянето с газовете на въглероден окис и цианид влошават общото им състояние. Лечението в подобни случаи включва поддържане дейността на белите дробове,  терапии с кислород. За отравянето с цианид се прилага хидроксокобаламин.

В публикацията от 2004 г. Adverse reactions to vitamin B12 injections due to benzyl alcohol sensitivity: Successful treatment with intranasal cyanocobalamin [4] се разглежда случая на 16-годишна девойка, която е имала анафилактични реакции след прием на витамин B12. През март 2001 г. пациентката е получила интрамускулна инжекция с 1000 микрограма витамин B12 във формата Цианокобаламин. Мястото на убождането се зачервило. През месец май 2001 г. около 2 месеца след поставянето на първата инжекция девойката е съобщила, че е отнело няколко дни след инжекцията, докато постепенно отзвучат усещанията за изгаряне вътре в тъканите и режещата болка. Тъй като реакциите към Цианокобаламин са ставали постепенно сериозни, 16-годишната пациентка е подложена на още прегледи. Отчетени са редица алергични реакции след инжектирането.

 

Както споменахме има различни форми на витамин B12 като цианокобаламин, метилкобаламин и хидроксокобаламин. Възможно е да възникнат реакции към една форма на кобаламин, но друга форма да не предизвиква подобни нежелани ефекти. За съжаление по това време в САЩ не са налични инжекции с хидроксокобаламин. Изследват кожата на пациентката на 3 търговски продукта от инжекционен Цианокобаламин и консервант от бензилов алкохол (0,9%). Тестването на повърхността на кожата не показва алергични реакции, но вътрешното инжектиране на 3-те вида инжекции с Цианокобаламин и бензилов алкохол предизвиква алергични реакции. Тези резултати показват, че вероятно пациентката реагира на бензиловия алкохол, който се съдържа в инжекциите с витамин B12 под формата Цианокобаламин. Реакции на свръхчувствителност към бензилов алкохол са документирани и при други пациенти, лекувани с различни лекарства, съдържащо бензилов алкохол като консервант. Въпреки че няма други инжекции на витамин B12 без подобен спирт лекарите се спират на Nascobal. Това е гел с цианокобаламин, който се маже в носа и не съдържа бензилов алкохол. На 16-годишното момиче е направен тест за поносимост върху кожата и не е отчетена алергична реакция. След това получава 500 микрограма Цианокобаламин през носната лигавица. Не са отчетени никакви неблагоприятни реакции. Назалната форма с гел Цианокобаламин е опция при пациентите, които проявяват алергични реакции към бензилов алкохол.

В публикацията от 2016 г. A case of Cyanocobalamin allergy with tolerance to Hydroxycobalamin [5] се съобщава, че алергичните реакции към витамин B12 са много изключително рядко срещани. Продаваните препарати s витамин B12 (Цианокобаламин и Хидроксокобаламин) могат да доведат до реакции на свръхчувствителност. Алергичните реакции могат да се състоят от уртикария, ангиоедем (това е оток на по-дълбоките слоеве на кожата, причинено от натрупване на течности. Най-често отокът е в областта на устните, очите и гениталиите) и анафилаксия. Някои от пациентите развиват алергични реакции към отделните форми на витамин B12 и могат да понасят безпроблемно други търговски форми, Понякога могат да възникнат алергични реакции и при смесването на тези 2 различни форми. 

В конкретния случай пациентът е имал алергия към синтетично произведената форма Цианокобаламин, но не е имал проблеми с формата Хидроксикобаламин. Това е установено чрез различни тестове. В този случай се подчертава, че подобни тестове следва да се правят както върху кожата, така и чрез подкожно (мускулно) инжектиране, за да се избегнат тежки алергични реакции.

В публикация от месец май 2018 г. Anaphylactic Reaction to Cyanocobalamin: A Case Report [6] се документира анафилактична реакция при 55-годишна жена след второто интрамускулно инжектиране на Цианокобаламин. Целта на доклада е да се почертае, че макар и изключително рядко е възможно да се получи алергична реакция, която застрашава живота. Следва да се обръща внимание, когато се инжектира синтетичната форма на витамин B12 във формата Цианокобаламин.

Така че на въпроса дали може да се получат странични реакции при прием на витамин B12 вече можете да си отговорите, че това зависи от формата (цианокобаламин, хидроксикобаламин, метилкобаламин, аденозилкобаламин), разтворителите и други помощни вещества. Появата на пъпки не е симптом на предозиране, а се дължи на подхранването на специален тип бактерии.

Капките за нос Метилкобаламин   или Хидроксокобаламин съдържат (пречистено) сусамово масло, витамин В12 (като метилкобаламин или хидроксокобаламин), сгъстяващ агент: силициев диоксид, антиоксидант: витамин Е, стабилизатор: масло от мащерка.

Сусамовото масло е доказало своята ефективност при изсушаване на лигавицата на носа и може да се прилага при бебета, малки деца, бременни жени и кърмещи майки. В особено редки случаи може да предизвика алергична реакция.

Ако усетите дискомфорт, прекратете употребата и/или направете консултация с медицинско лице или лекар.

1 капка съдържа 2500 микрограма витамин B12.

*Ако вашият лекар е предписал да приемате всекидневно 5000 микрограма витамин B12 поради тежък дефицит не забравяйте да следите нивата на желязо. 

ПРЕПОРЪЧИТЕЛНА ДОЗА:

2 пъти седмично по една капка във всяка ноздра (5000 микрограма). В случай на голям дефицит на B12, започнете с дневен прием по една капка във всяка ноздра през първите две седмици. След това продължете с препоръчаната доза. Смръкнете силно.

Една опаковка е достатъчна за минимум 10 седмичен курс на третиране. След отваряне на шишенцето, използвайте в рамките на 3 месеца.

Продуктът Витамин B12 капки за нос 5000 mcg Хидроксoкобаламин / Метилкобаламин е подходящ за вегани и има лиценз от The Vegan Society. Не съдържа ГМО !

Използвани източници:

1. patient.bg - Предозиране с витамини

2. Vitamin B12 Overdose 

3. vitaminb-12.com -  България без дефицит на витамин B12 - Видове изследвания за дефицит на витамин B12

4. Adverse reactions to vitamin B12 injections due to benzyl alcohol sensitivity: Successful treatment with intranasal cyanocobalamin

5. A case of Cyanocobalamin allergy with tolerance to Hydroxycobalamin

6. Anaphylactic Reaction to Cyanocobalamin: A Case Report

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още