Вижте една от причините за Хипократовите пръсти

15 юли 2018
Вижте една от причините за Хипократовите пръсти

Формата на дланта е един от биометричните показатели, по които човек може да бъде разпознат. Макар и да не се използва толкова често както неповторимия рисунък на всеки един пръстов отпечатък, тази част от човешката ръка пак може да даде ценна информация за здравето на човека. Няма да влизаме в темата с гадаенето на ръка (хиромантия), а ще разгледаме изменение на пръстите, което може да е предвестник на животозастрашаващо заболяване.

Нека да се върнем в епохата, в която е живял т.нар. баща на медицината. Сигурно се сещате, че става дума за Хипократ (460-370 г. пр.н.е),[1] чиято клетва се полага и днес. Нека не забравяме, че той е живял в епоха, когато не е имало рентгенови снимки, ултразвук, прецизни кръвни изследвания и пр.

Учил медицина от баща си и дядо си, Хипократ предал знанията си на следващите поколения с помощта на колекция от текстове. Едно от най-значимите произведения е „За въздуха, водите и местата“. Там се отрича божествения характер на заболяванията и се дискутира ефекта на околната среда. В други свои революционни за времето си творби, Хипократ твърди, че чрез наблюдение на много случаи лекарят може да направи прогноза за развитието на болестта. Освен това защитава идеята за конфиденциалността. Предлага записването на откритията и лечителските методи на лекарите, за да могат да бъдат усвоявани от повече медици. Възниква идеята за превенцията чрез начин на живот и хранене.

По онова време дисекциите на хората са се считали за табу и Хипократ нямал никакви знания и сведения за човешката анатомия и физиология. Но въпреки това той внимателно наблюдавал тена на кожата, пулса, отбелязвал треска и повишена температура, болките, движенията на тялото. Днес практиките на Хипократовата медицина са подложени на сериозна критика, защото според тях тялото има собствена сила да изгради баланс и да се самоизлекува. Той не бил склонен да използва лекарства, но действително почивката била подходяща при счупени кости. Днес можете да ускорите процесите на зарастване с подходящи храни. Било важно и да се подддържа отлична хигиена, обръщало се внимание и на взаимоотношенията между хората както и на връзката лекар-пациент.

Според някои сведения именно тогава за първи път (възможно е това да се случило много преди V в. пр. н. е, но няма запазени данни) вниманието на медиците било съсредоточено върху пръстите на ръцете, защото при липса на задълбочените познания на молекулярно ниво, които имаме ние, промяната във формата била признак за заболяване.

Днес вид деформация на пръстите носи неговото име (Hippocratic fingers). Именно Хипократ предположил, че специфична промяна в горната част на пръстите е от издайническите признаци на проблеми с белите дробове.

Хипократови пръсти, често са признак на заболявания на белите дробове като белодробна фиброза

Белите дробове имат и недихателни функции. Те играят ролята на въздушна възглавница, която пази сърцето от нараняване. Освен това с богатото си кръвоснабдяване са като своеобразен резервоар за кръв. Служат като филтър на малки кръвни съсиреци, образувани в кръвоносната система. Участват в терморегулацията на тялото, благодарение на издишания въздух говорим и пеем. Образуват слуз, която защитава организма от проникване на патогени.

В човешкото тяло е важен баланса между синтеза на колаген от фибробластите, но и неговото разграждане. В резултат на по-малко синтезиран колаген се появяват бръчките по кожата, болката в ставите също може да е причинена от липса на колаген, раните зарастват по-бавно. Хернията също се появява при слабост на съединителната тъкан. Многобройни са примерите, при които имаме възможността да си помогнем чрез хранителни добавки или пък локално с натурален рибен колаген.

От другата страна стоят случаите, когато се образува повече отколкото трябва колаген.

Фиброза е патологичен процес, при който се разраства съединителна (фиброзна) тъкан, която нарушава структурата на тъканите и органите. Обикновено настъпва вследствие на възпалителен процес, при който с цел поддържане на устойчивостта на тъканите към отделни зони са пренасочени колагенови фибри. В случая със сърдечната фиброза при недостиг на кислород или травма сърдечните клетки (кардиомиоцити), загиват, а тяхното място е заето от съединителна тъкан.  Тя отчасти се състои от колагенови влакна, но няма свойствата на мускулните клетки да се свива и отпуска, за да поддържа нормалния сърдечен ритъм и това е една от причините за сърдечна недостатъчност.

По подобен начин стои въпроса и с идиопатичната белодробна фиброза. Тя може да възникне поради нетипично ремоделиране на тъкани след прекарани остри белодробни заболявания, при хронични автоимунни и възпалителни заболявания. Единично прекараните бактериални пневмонии не водят до подобни усложнения, защото тъканите се възстановяват. Тютюнопушенето също може да е причина за възникване на белодробна фиброза, както и перманентното вдишване на голямо количество фини прахови части, образувани от дървообработващата или металообработващата промишленост, добив на въглища, каменоделство, земеделие и животновъдство, спори на плесени и пр.

Острите форми на сърдечната недостатъчност, цирозата на черния дроб и белодробната фиброза могат да отнемат живота ви ако не за дни, то за месеци. За щастие днес има различни медикаменти, които ако не могат да възстановят здравите тъкани, поне могат да забавят процеса.

Но за целта е важно да бъде поставена правилната диагноза. Съвременни проучвания показват – Хипократ, живял през V в. пр. н. е. е бил прав. Действително белодробната фиброза е сред причините за т.нар. барабанни пръсти. [2]

Развитието на заболяването протича в 4 етапа:

  • омекотяване на основата на ноктите
  • започва процес на изпъкване на нокътната плочка
  • удебеляване на горната част от пръстта
  • набраздяване на засегнатите нокти и кожа.

Сред другите причини за подобни деформации са кистозна фиброза, рак на белия дроб, усложнена туберколоза, белодробен абсцес, подостър бактериален ендокардит, болест на Крон и улцерозен колит, чернодробна цироза, акромегалия и пр.

Изследване от 2018 г. на Canadian Respiratory Journal [3] разглежда връзката между белодробната фиброза и пациентите с барабанни пръсти. Разгледани са данните на 102 пациента, които са посетили Международната болница в Токио, Япония между октомври 2014 и януари 2015 г. Взети са данни за възраст, пол, години на тютюнопушене, резултати от тестове на  белодробните функции и различни изследвания на кръвта, както и Доплерова ехография. От тях 17 са с Хипократови пръсти. Изследванията доказват, че нивата на кислород в артериалната кръв са по-ниски. Според някои учени именно недостига на кислород в периферията на пръстите е причина за натрупването на мека съединителна тъкан и промяна на формата на ноктите.

Krebs von den Lugen-6, известен като KL-6 е гликопротеин с високо молекулно ниво, отделян от клетките на белите дробове. Неговите повишени стойности се използват като  маркер при диагностицирането на белодробни заболявания. При пациентите с барабанни пръсти стойностите на KL-6 са завишени. Отделно се проучват различни растежни фактори.

Фиброзата в различни тъкани често води до изменение на пръстите digital clubbing, hippocratic fingerДруга теория за формирането на болестните изменения в пръстите е свързана с хипотезата за тромбоцитите. [4] 

Мегакариоцитите са клетки-предшественици на тромбоцитите. Те участват в образуването на кръвните съсиреци (тромби) и самия процес на съсирване на кръвта. Мегакариоцити с необичайна форма, големина и/или структура се появяват в резултат на различни заболявания. Както споменахме белите дробове помагат за филтрирането на малките кръвни съсиреци. Възможно е тези патологични мегакариоцити да заобикалят белодробните капиляри и да достигат до кръвообращението, където се застояват в периферните части от тялото като върховете на пръстите. Там те освобождават различни растежни фактори и активират фибробластите да произвеждат повече колаген и изграждат съединителна тъкан. Макар и да звучи логично, че при болестни изменения на белите дробове се променят и пръстите, това не е единствената утвърдена хипотеза, защото има различни заболявания, които водят до подобен външен вид.

Важно е да се направи разлика, че тези промени протичат в меките части на пръстите, като засягат кожата и ноктите, но не и костите на дланта.  Лечението на барабанните пръсти се състои в откриването на основното заболяване, довело до появата им и подходяща терапия. Обикновено промяната на пръстите е безболезнена, но ако е нужно се прилагат аналгетици.

Хиляди години след Хипократ изследванията за връзката на измененията на пръстите и заболяванията продължават и до днес. Но забележите ли подобно изменение във формата на пръстите и ноктите трябва да знаете, че това не е козметичен проблем, а да потърсите причината.

Използвани източници:

1. Wikipedia. Hippocrates

2. Барабанни пръсти | мкб R68.3 от Framar.bg

3. Digital Clubbing Is Associated with Higher Serum KL-6 Levels and Lower Pulmonary Function in Patients with Interstitial Lung Disease

4. Epo Medicine. Digital Clubbing

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още