Какви са предимствата на козметиката с екстракт от охлюви?

15 януари 2020
Какви са предимствата на козметиката с екстракт от охлюви?

Напоследък можем да намерим всевъзможни продукти на основата на охлюви. В блога на aloha.bg вече уточнихме, че слузта, която охлювите изпускат може да се използва за вътрешен прием с цел овладяването на язва и гастрит, причинени от бактериална инфекция с Helicobacter pylori. Снейл Еликсир с екстракт от охлюви за стомашно-чревен тракт е разработена в БАН хранителна добавка с екстракт от охлюви за подпомагане поддържането на нормална функция на стомашно-чревния тракт и стимулиране на имунната система. Снейл Еликсир се препоръчва при язва, гастрит, колит, ентерити, гастроентероколити, стомашни киселини, рефлукс, тежест в стомаха и всякакви проблеми с храносмилателната система.

Хеликс Флекси с екстракт от охлюви за опорно-двигателната система е друг обичан и популярен продукт, който се използва срещу болки в ставите и отново съдържа в себе си екстракт от слузта на охлювите Helix aspersa.

Охлювите се използват и за разработка на различни козметични продукти - кремове за лице, серуми, маски за лице, почистваща пяна, лосион за тяло, сапуни и пр. И ако за момент си представяте нещо неприятно, лигаво и слузесто, то това изобщо не е така, защото те са преминали през различни допълнителни обработки на пречистване и създаване на екстракт.

Охлювите имат способността да лазят по всевъзможни повърхности. Те могат да се придвижват нагоре по гладко стъкло, да преминават през скали и пясък, да лазят по острието на нож, без да се наранят. Това се осъществява отчасти и благодарение на слузта, която отделят. Тя обаче от друга страна може да служи и като информация за другите охлюви относно възрастта и желанието за чифтосване. Слузта защитава тялото на охлюва от отровата на мравките, от мухи и различни бактерии, гъбички и паразити. Тялото му често е подложено на силните ултравиолетови лъчи на слънцето, а няма никакво защитно окосмяване. Когато охлювът се оттегли за почивка или при понижение на температурите в къщичката, която непрекъснато носи, слузта изсъхва и запечатва отвора. С тази тънка и здрава ципа, охлювът е защитен от нападението на насекоми, от драстични температурни разлики и от изсъхване. 

Охлювите имат 4 различни жлези за слуз, която е богата на протеини, калций, пигменти или липиди. Следователно отделяните секрети могат да се различават значително по състав и цвят. Когато охлювът пълзи, той отделя един вид слуз, която се забелязва като лъскава следа дори след изсъхване. Когато се почувства застрашен, охлювът отделя слуз, която е във вид на пяна. В козметиката обаче се използва слуз, която се отделя след като охлювът е стимулиран. Това може да се случи при различни начини - натопяване в силно солен / кисел разтвор, подлагане на минимално електрическо напрежение, дразнене с памучен тампон. В последните години се държи охлювите да не бъдат измъчвани, за да отделят този тип слуз. Може да се каже, че в някои компании секретите се отделят по време на специализиран “спа център” за охлюви.

Следователно пускането на охлюви да пълзят по лицето няма да има същият ефект, защото състава на отделяните секрети са съвсем други. Освен това за козметични цели се използват секрети, които са пречистени. От тях след допълнителни обработки се приготвя силно концентриран екстракт, който е богат на алантоин, колаген, еластин, гликолова киселина, хиалуронова киселина и вещества с естествени антибактериални, противогъбични и противовирусни свойства.

Слузта на охлювите съдържа всички тези биоактивни вещества и вероятно още множество, които помагат на мекотелите да виреят във враждебна среда и да преодоляват различни препятствия. Има множество различни видове охлюви, а техните секрети също значително се различават.

Лечебна слуз от охлюви, която се използва в козметика и хранителни добавки

В България често се среща Helix aspersa, познат още и като градински охлюв. Той е подходящ както за консумация като храна, така и като суровина за приготвяне на хранителни добавки. Нека още веднъж да уточним, че когато става дума за екстракт от слуз, охлювите продължават да живеят, а процесът е лек и безболезнен. Препаратите, които съдържат хемоцианини обаче са от умъртвени охлюви. 

В слузта от охлюви се съдържат множество фактори за растеж на фибробластите. Благотворното влияние на охлювите Helix aspersa е доказано в клиничното изследване от 2018 г. HelixComplex snail mucus exhibits pro-survival, proliferative and pro-migration effects on mammalian fibroblasts Фибробластите от своя страна произвеждат колаген, еластин, хиалуронова киселина. При нараняване на кожата именно фибробластите са едни от клетките, които пристигат до броени минути и започват спешното изграждане на нови тъкани, за да се затвори раната и да не проникват патогени организми. Стимулирането на фибробластите да произвеждат протеини от извънклетъчната матрица е жизненоважно при изгаряния, разкъсвания, хирургични операции и пр. 

При клиничното изследване от 2009 г. The Efficacy of Helix Aspersa Müller Extract in the Healing of Partial Thickness Burns: A Novel Treatment for Open Burn Management Protocols се доказва, че екстрактът от слуз на охлювите Helix aspersa е естествено, безопасно и ефективно алтернативно лечение при отворени рани, причинени от изгаряния при възрастни хора. Вече писахме, че кожата е част от имунната система и именно тя е първата преграда срещу нахлуването на патогени от околната среда. Е, охлювът влачи тялото при всевъзможни условия и е усъвършенствал защитата си. Неговата слуз е полезна и за нас, хората, защото може да ни отърве напълно безопасно от различни бактерии. Тези свойства могат да се използват при изгаряния на кожата и различни порезни рани, защото отделни щамове бактерии вече са развили антибиотична резистентност. 
Някои от факторите за растеж на фибробластите имат прекалено голямо молекулно тегло и не могат да проникнат през епидермиса. Една част от тях обаче навлизат в дермата през фоликулите на космите и оттам започват да активират неактивните фибробласти да започнат отново да синтезират колаген, еластин и хиалуронова киселина. В резултат дълбочината на фините бръчки намалява, кожата става по-еластична, контурът на лицето постепенно се променя. 

Алантоин е една от съставките в слузта от охлюви, която се използва в множество козметични продукти. 

Основните ползи на алантоин са:

 • овлажняване на кожата 
 • увеличаване на съдържанието на вода в дермата 
 • нежно отстраняване на мъртвите кожни клетки на епидермиса
 • приятно усещане за гладка кожа 
 • ускорено зарастване на рани 
 • не позволява белезите да се превърнат в келоиди
 • силен успокояващ ефект
 • защитава кожата от различни дразнители  
 • активира фибробластите да произвеждат колаген и еластин

Слузта на охлювите е богата на  естествена гликолова киселина. Според публикацията What Does Glycolic Acid Do For Your Skin? Dermatologists Explain гликоловата киселина се среща в множество реномирани козметични продукти, които се радват на отлични отзиви в световен мащаб. Първоначално тя е  произведена от захарна тръстика и принадлежи към алфа-хидрокси киселините, известни като AHA. Предимствата на тази киселина са свързани с ниското молекулно тегло. Това означава, че когато се нанесе върху кожата, може безпрепятствено да премине през епидермиса. В неговата дълбочина се намират клетки, чието узряване е свързано с втвърдяване и достигане до повърхността. След като се окажат най-отгоре на кожата, тези клетки вече не могат да бъдат подхранвани дифузно, умират и следва да се излющят. Гликоловата киселина помага именно за това - съзряването на клетките и тяхното излющване, познато като ексфолиране. Епидермисът не съдържа кръвоносни съдове, които да го снабдяват с кислород и клетките му поемат всичко нужно чрез дифузна абсорбция. Следователно купчините мъртви клетки на повърхността на кожата водят до своеобразен кислороден глад. След премахването им кожата придобива значително по-свеж вид. След прочистване на твърдите мъртви кожни клетки кожата има по-добра абсорбция за други козметични продукти. Гликоловата киселина, подобно на млечната киселина, също може да изравни цвета на тъмните петна, познати като хиперпигментация, стига да не се дължат на промяна на хормоните при бременност или на липса на витамини. Освен това гликоловата киселина навлиза до дермата и стимулира образуването на колаген от фибробластите. 

Слузта на охлювите съдържа натурална хиалуронова киселина. Вероятно сте чували за филърите с хиалуронова киселина, които се поставят в устните. Основното ѝ предимство е, че 1 молекула хиалуронова киселина може да се свърже с до 1000 молекули вода и така да увеличи обема си. Както споменахме, фибробластите произвеждат не само колаген и еластин, но и хиалуронова киселина. Когато остаряваме обаче голям брой от тези клетки спират да се делят и размножават, а след това умират. Естествената хиалуронова киселина от слузта на охлювите може да спомогне за увеличаване на обема на дермата на кожата и намаляване дълбочината на бръчките.

Да обобщим.

Естрактът от слуз от охлюви има различни ползи при локално нанасяне върху кожата:

 • ускорява зарастването на рани
 • предотвратява образуването на неприятни белези - хипертрофични и  келоиди
 • подобрява външния вид на стари белези 
 • намалява признаците на преждевременно стареене поради прекомерно излагане на ултравиолетови лъчи 
 • стимулира синтеза на колаген
 • подобрява хидратацията на кожата 
 • стимулира пролиферация на кожните клетки 
 • намалява пигментните петна и изравнява тена
 • може да се използва за лечение на акне
 • възпрепятства растежа на определени щамове патогени бактерии, гъбички и вируси
 • подобрява текстурата на кожата и усещането за гладкост

Тъй като голяма част от  козметичните продукти не се нуждаят от множество научни изследвания относно ползите, не може да се каже, че са извършени хиляди клинични изследвания за способностите на слузта от охлюви да намалява дълбочината на бръчките по кожата. От друга страна слузта от охлюви и хемоцианините са обект на множество клинични изследвания с цел лечение на изгаряния, ускорено заздравяване на рани, лекуване на определени видове рак и пр. 

Ето кратка презентация от екипа на проф. д-р, инж. Павлина Долашка, с цел информиране относно разработката на различни хранителни добавки и козметични продукти на основата на отглеждани в България охлюви и рапани, както и още изследвания в базата данни на U.S. National Library of Medicine

Дневен лифтинг крем от охлюви KRISNAILIA  има нежна натурална формула без аромат и без парабени. Кремът съчетава в себе си ефективна комбинация от активни съставки за хидратиране, повдигане, подмладяване, възстановяването на сухата и увредена кожа. KRISNAILIA съдържа патентован anti-age комплекс съставен от фито-тензори, които запълват бръчките и повдигат кожата, плюс хидратиращи агенти (хиалуронова киселина, D-трехалоза, ечемичен екстракт), които проникват и овлажняват кожата.

Нощен лифтинг крем от охлюви KRISNAILIA нтензивно стимулира производството на колаген и прави кожата еластична и пълна с енергия. KRISNAILIA съдържа екстракт от охлюви и масло от кактус, които са доказано ефективни в борбата с бръчките, облекчават оксидативния стрес, неутрализират вредното въздействие на свободните радикали и подобряват плътността на кожата.

Околоочен лифтинг крем KRISNAILIA има бърз лифтинг eфeĸт, видимo нaмaлявa бpъчĸитe, тъмнитe ĸpъгoвe и пoдпyxвaнeтo. KRISNAILIA крем за около очи съдържа нaтypaлни aĸтивни cъcтaвĸи, имa пoдxpaнвaщo и xидpaтиpaщo дeйcтвиe и е с висока aнтиoĸcидaнтнa aĸтивнocт. Пoдxoдящ е зa вceĸи тип ĸoжa, вĸлючитeлнo чyвcтвитeлнa. KRISNAILIA за около очи съдържа специален патентован anti-age комплекс съставен от фито-тензори, които запълват бръчките и повдигат кожата, плюс хидратиращи агенти (хиалуронова киселина, D-трехалоза, ечемичен екстракт), които проникват и овлажняват кожата. Допълнително е обогатен с екстракт от охлюви, масло от: кактус, какао, кайсиеви ядки, малинови семки, камелия, зърнастец и витамини( А,Е и В5).

Регенериращ серум за лице Сълзи от охлюв съдържа екстракт от охлюви, българска розова вода, пролучена при дестилация на свеж розов цвят от Rosa Damascena, D-пантенол и бадемовото масло. Мастният състав на бадемовото масло е най-близък до човешкия и е подходящ за всеки тип кожа и за всяка възраст.

Всички продукти под марката „GOLDEN SNAIL” са разработени след успешни научни изследвания в сътрудничество с редица престижни чуждестранни научни лаборатории и са на основата на натурални компоненти - висококачествен пречистен екстракт от градински охлюв Helix aspersa в комбинация с различни растителни видове. Те спомагат за ускоряване на регенерирането на тъканите и подсилват имунната система на организма. Продуктите не съдържат парабени, силикони и изкуствени оцветители, не предизвикват алергични реакции. Подходящи са за всеки тип кожа и за всяка възраст, както за мъже, така и за жени. Уникалните свойства на разработените продукти се дължат на екстракта извлечен от градинския охлюв от вида Helix aspersa, който съдържа изключително важни и ценни компоненти като колаген, еластин, алантоин, глюкозамингликани, протеогликани, пептиди и гликопептиди, гликолова киселина, витамини А, С и Е - много близки по състав и структура до тези в човешкия организъм.

Екстрактът се извлича от охлювите без да им бъдат причинявани каквито и да било страдания или наранявания. Процесът наподобява този в естествената им среда, като лекото дразнение което стимулира отделянето на секрет, дори въздейства върху охлювите положително, в следствие на което дори копулират. Охлювите се гледат с внимание и грижа, и събирането на секрет от тях не нарушава нормалния им начин на живот!

За разработката, научните изследвания и производството не се използват опити върху животни.

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още