За ползите от екстракта от охлюви

21 ноември 2019
За ползите от екстракта от охлюви

В световен мащаб се забелязва тенденция за разкриване на ферми за отглеждане на охлюви. Това се нарича хеликултура. Охлюви се наричат повечето мекотели от клас Коремоноги, които имат спиралообразна  и възобновима черупка. Тази черупка е образувание на кожата и може да се сменя, когато стане прекалено малка, както и да нараства. 

Охлювите могат да бъдат водни и сухоземни. Отделно охлювите могат да се разделят на живеещи в сладка или солена вода. Рапанът също принадлежи към техния клас. Голите охлюви (плужеци) са с изчезнала във времето черупка. 

За нас хората, охлювите са:

 • суровина за приготвяне на различни ястия
 • източник на “хайвер” чрез яйцата си
 • производители на секрети с доказани лечебни и разкрасяващи свойства
 • суровина за приготвяне на хранителни добавки, които се приемат вътрешно 
 • преносители на болести и паразити
 • домашни любимци
 • черупките им се използват за различни декоративни цели
 • селскостопански вредител
 • участник в хранителната верига
 • имат възможността да унищожават ненужна селскостопанска продукция като листа и стъбла
 • боядисване на тъкани 

Охлювите могат да бъдат почти невидими, както и да достигат до внушителни размери. Някои от най-големите сухоземни охлюви в Африка могат да достигнат до 40 см. и да тежат 1 кг. и се отглеждат като домашни любимци.

Най-големият съществуващ в днешно време морски охлюв пък достига до 90 см и заедно с черупката тежи до 18 кг. 

Повечето охлюви живеят в рамките на 1 година, някои от видовете 2-3 години,  а някои от видовете в дивата природа дори до 10-15 г. При подходящи условия в плен отделни видове могат да достигнат възраст от 25 години. 

С цел да се предотвратят щетите на селскостопанските растения градинарите и фермерите използват различни методи за контрол - от силни пестициди и токсични вещества, концентрирани разтвори на чесън или пелин, ленти от метала мед, поръсване с фино смлени стъкла, развъждане на биологични агенти и пр. 

Данни от археологически разкопки доказват, че охлювите са се използвали за храна в северна Африка и Средиземноморието още преди 12-16 000 години. Но ако не са добре сварени, сухоземните охлюви могат да заразят човека с паразита Angiostrongylus cantonensis, който може да причини рядък вид менингит. 

В България градинските охлюви също се използват за приготвянето на различни ястия. Най-популярните са охлюви с ориз или пък изпържени на тиган. Важно е обаче преди охлювите да бъдат сготвени да бъдат оставени за определен период гладни, за да се изхвърлят всичко ненужно. 

Има хиляди видове охлюви, но едва няколко вида се използват при разработването на висококачествена козметика. Различни клинични изследвания проучват секретите, отделяни от градинските охлюви Helix aspersa, който също се класифицира и като Cornu aspersum. 

Родината на Helix aspersa са средиземноморските средиземноморски области. Но с течение на времето този вид охлюви се е разпространил по всички континенти с изключение на Антарктида. Охлювът се използва като храна в някои кухни, но също така е и вредител, който унищожава земеделска продукция. 

Достигналият зрялост охлюв е с тънка спираловидна черупка с диаметър 25-40 мм. Цветът на черупката варира от златисто-кафяво до тъмнокафяво, може да е с ивици, петна и линии.  Черупката на охлюва съдържа калций и при липсата му може да омекне. След време охлювът има способността да я регенерира така, че отново да е твърда и да му служи за защита. Тялото на охлюва е кафеникаво-сиво и може да се прибира изцяло в черупката, когато охлювът спи или е застрашен. Когато е ранен или силно раздразнен, този вид охлюви произвежда специален вид слуз, която съдържа биоактивни вещества и го защитава от мравки и насекоми. По време на прекалено сухо или студено време охлювът се прибира в черупката си като запечатва отвора ѝ също с тънка мембрана от слуз, която изсъхва и го предпазва от навлизане на мравки и дребни хищници. 

Храната на охлюва се състои от различни видове овощни дървета, зеленчукови култури, храсти с рози, градински цветя и зърнени култури. Храни се и с гниещи растения, както и със смачкани охлюви и червеи. От друга страна охлювът служи за храна на различни дребни бозайници, птици, гущери, жаби, стоножки, хищни насекоми и хищни сухоземни охлюви. 

Този вид охлюви могат да се използват като индикатор за замърсяване на околната среда, тъй като отлагат в черупката си тежки метали като олово. Ако решите да използвате продукти с охлюви за предпочитане е те да са с ясен произход. 

Подобно на други видове сухоземни охлюви и Helix aspersa оставя по повърхностите, по които се движи характерни блестящи следи от слуз. Това вещество има за цел да предпази тялото от нараняване, както и от изсъхване. Охлювите имат способността да пълзят по острия ръб на бръснач, без да се порежат.

При стресови условия охлювите секретират друг вид слуз, която съдържа антиоксиданти и ускорява производството на колаген, който е важен за възстановяването на наранените тъкани. 

Слузта, която се отделя от охлювите се е използвала още от бащата на медицината - Хипократ. Той я е използвал като съставка в лекарства против лошо храносмилане, кашлица и различни кожни заболявания.

Идеята да пуснете живи охлюви да пълзят по тялото и лицето ви освен, че не е особено привлекателна, е и неприемлива тъй като охлювите могат да ви заразят с бактерии и паразити. Въпреки това вече има спа центрове, в които можете да се насладите на тези процедури. 

След Древна Гърция тези знания се пренасят и в Европа, а оттам достигат до Южна Америка. На азиатските пазари продуктите с охлюви са на особена почит и това води до развитието на всевъзможни кремове, лосиони, шампоани, сапуни, маски за лице със сълзи от охлюв. 

Отделяните от охлювите секрети изпълняват различни цели:

 • предотвратяват изсъхването на тялото
 • достатъчно лепкави са и позволяват пълзене нагоре по гладки повърхности като стъкло
 • предпазват контактните повърхности от ожулвания 
 • имат силно антибактериално действие 
 • защитават охлювите от мравки и насекоми
 • служат за разпознаване на отделните видове охлюви
 • дават информация дали са готови за чифтосване
 • образуват мембрана на входа на черупката и защитават охлюва от изсушаване, неподходящи температури на околната среда и насекоми

Слузта от охлюви е богата на:

 • протеини
 • хиалуронова киселина
 • еластин
 • антимикробни вещества
 • пептиди
 • гликолова киселина
 • антиоксиданти
 • алантоин

Различни клинични изследвания доказват, че отделяната слуз от някои видове охлюви, сред които е и Helix aspersa стимулира кожата да произвежда повече колаген и еластин. Това забавя признаците на остаряване като поява на фини линии и бръчки, загуба на еластичност, поява на провисвания и неравномерен тен. Изследвания доказват, че слузта от охлюви ускорява зарастването на различни видове рани и e подходяща за лечение на акне. 

Съставът на този скъпоценен секрет варира между отделните видове, а за лечебни цели се използва тази слуз, която е получена при дразнене на охлювите. 

Важно: за производството на подобни продукти не се изисква умъртвяване на охлювите или тяхното нараняване. Обикновено тези животинки са били потопявани във вода със сол или оцет, но в последните години има технологии, които предизвикват приятни усещания. Може да се каже, че преди да произведат секрета, охлювите посещават своеобразен “спа център”. 

Голямо значение има и концентрацията на слузта. Затова често се прибягва до допълнителни обработки и пречистване. 

Основни предимства на козметиката с екстракт от охлюви:

 • овлажнява кожата
 • стимулира производството на колаген и еластин
 • съдържа антимикробни вещества 
 • богата на антиоксиданти
 • ускорява зарастването на рани
 • заличава белезите 
 • намалява тъмните петна по кожата
 • силно стягащо действие и лифтинг ефект

За кого е подходяща тази козметика?

Най-вече за хората със суха и проблемна кожа, но оказва положително въздействие върху всеки тип кожа.

Кога да не използваме?

При алергия (изключително рядко срещана).

Ако сме вегани и това е в ущърб на моралните им норми

Как се използва козметиката с охлюви?

Обикновено всеки продукт има описание, но в повечето случаи подобен тип козметика може да се ползва всеки ден, по 1 или 2 пъти / дневно. 

Може ли да се комбинира с други вещества?

Да. Обикновено в козметиката с охлюви участват вещества като антиоксиданти, ретинол, витамин С, гликолова киселина, екстракти от билки и масла.

Тъй като изследванията за поносимост са все още ограничени няма данни за вещества, с които не може да се комбинира. 

Регенериращ серум за лице Сълзи от охлюв

Всички продукти под марката „GOLDEN SNAIL”, които можете да закупите в онлайн магазин aloha.bg  са разработени след успешни научни изследвания в сътрудничество с редица престижни чуждестранни научни лаборатории и са на основата на натурални компоненти - висококачествен пречистен екстракт от градински охлюв Helix aspersa в комбинация с различни растителни видове. Те спомагат за ускоряване на регенерирането на тъканите и подсилват имунната система на организма. Продуктите не съдържат парабени, силикони и изкуствени оцветители, не предизвикват алергични реакции. Подходящи са за всеки тип кожа и за всяка възраст, както за мъже, така и за жени. Уникалните свойства на разработените продукти се дължат на екстракта извлечен от градинския охлюв от вида Helix aspersa, който съдържа изключително важни и ценни компоненти като колаген, еластин, алантоин, глюкозамингликани, протеогликани, пептиди и гликопептиди, гликолова киселина, витамини А, С и Е - много близки по състав и структура до тези в човешкия организъм.

Екстрактът се извлича от охлювите без да им бъдат причинявани каквито и да било страдания или наранявания. Процесът наподобява този в естествената им среда, като лекото дразнение което стимулира отделянето на секрет, дори въздейства върху охлювите положително, в следствие на което дори копулират. Охлювите се гледат с внимание и грижа, и събирането на секрет от тях не нарушава нормалния им начин на живот!

За разработката, научните изследвания и производството не се използват опити върху животни.

Регенериращ серум за лице Сълзи от охлюв  е произведен в България. 

Екстрактът от охлюви е извлечен от градинския охлюв от вида Helix aspersa и съдържа жизнено необходими за кожата вещества като като еластин, колаген, алантоин, глюкозамингликани, протеогликани, пептиди и гликопептиди, гликолова киселина, витамини А, С и Е. Активните съставки са много близки по състав и структура до тези в човешкия организъм, което подпомага процесите на възстановяване и регенериране на кожата. Екстрактът от охлюв видимо намалява бръчките, предпазва от вредното влияние на околната среда, като по този начин предотвратява преждевременното стареене. Важно е да отбележим, че Екстрактът в продуктите Golden Snail се извлича от охлювите без да им бъдат причинявани никакви страдания или наранявания, след което те продължават нормалния си начин на живот!

Освен това серума за лице съдържа българска розова вода, D-пантенол и бадемово масло.

В блога на aloha.bg сме ви запознавали за бактериалната инфекция с Helicobacter pylori, която изисква дълго и продължително лечение с поне 2 вида антибиотици. Освен това има опасност бактерията да развие антибиотична резистентност и инфекцията да се възобнови. Тъй като охлювите се срещат с различни бактерии, които атакуват тялото им, отделяния от тях секрет е подходящ за подобни проблеми.

Снейл Еликсир с екстракт от охлюви за стомашно-чревен трактСнейл Еликсир с екстракт от охлюви за стомашно-чревен тракт  е разработена в БАН хранителна добавка с екстракт от охлюви за подпомагане поддържането на нормална функция на стомашно-чревния тракт и стимулиране на имунната система. Снейл Еликсир се препоръчва при язва, гастрит, колит, ентерити, гастроентероколити, стомашни киселини, рефлукс, тежест в стомаха и всякакви проблеми с храносмилателната система

Предназначен за вътрешна употреба.

Съчетава качествата на течната фoрма, която гарантира оптимално усвояване от организма и възможност за приемане на максимални дози на основните съставки. Уникалното предимство на продукта се дължи на съдържащия се в него концентриран екстракт от охлюви.

Оказва благоприятен ефект върху храносмилателния тракт и стимулира имунната система. Притежава антиоксидантно и тонизиращо действие. Предназначен е за масова употреба във вид на сироп с приятен аромат на ябълка.

Антибактериалните свойства на сиропът се дължат на редица пептиди, затова може успешно да се прилага с антибиотична терапия срещу инфекции на храносмилателната система, причинени от Helicobacter pylori. Концентрацията на мед-съдържащи пептиди е забележителна. Те стимулират образуването на колаген, еластин и оказват благоприятно влияние върху тъканите и лигавицата. Използва се при стомашно-чревни проблеми, като действието на сиропа е подсилено от допълнително добавените витамин С, декспантенол и акациева гума, които заедно с естествените съставки на екстракта от охлюви подпомагат регенеративните процеси.

Начин на употреба: 2-3 пъти дневно, преди хранене по 5-10 ml.

Хеликс Флекси (200 ml.) с екстракт от охлюви за опорно-двигателната системаХеликс Флекси (200 ml.) с екстракт от охлюви за опорно-двигателната система е разработена в БАН хранителна добавка с екстракт от охлюви за поддържане на нормална функция на опорно-двигателната система. Хеликс Флекси оказва благоприятно влияние върху опорно-двигателния апарат; укрепва ставните хрущяли и сухожилия; стимулира имунната система; има антиоксидантно и тонизиращо действие. Влияe благоприятно на подвижността на ставите и общото функционално състояние на организма.

Съчетава качествата на течната фoрма, която гарантира оптимално усвояване от организма и възможност за приемане на максимални дози на основните съставки. 

Високата ефективност на хранителната добавка „Хеликс Флекси” се дължи на съдържащите се в него екстракт от охлюви и желатинов хидролизат.Предназначен е за вътрешна употреба във вид на сироп с приятен аромат на ябълка. Биохимичните анализи показват, че в екстрактът от охлюви се съдържат ензими, глюкозаминогликани, гликопротеини, уронови киселини и олигоелементи (мед, цинк, калций и желязо). Глюкозамините са естествените компоненти в човешкото тяло, които са отговорни за здравината и еластичността на ставния хрущял. Те увеличават синтеза на хиалуронова киселина, която действа благоприятно на ставите и поддържа гладки ставните повърхности. Подпомага изграждането на колагена и еластина, като по този начин влия благоприятно на гъвкавите връзки в човешкото тяло. Обогатен с желатинов хидролизат, който е ценен аминокиселинен източник за структурата на колагена.

Оказва благоприятно влияние върху опорно-двигателния апарат; укрепва ставните хрущяли и сухожилия; стимулира имунната система; има антиоксидантно и тонизиращо действие. Влияe благоприятно на подвижността на ставите и общото функционално състояние на организма.

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още