Ползата от бета глюканите за човешкото здраве

17 януари 2019
Ползата от бета глюканите за човешкото здраве

Често се сещаме за имунната система, когато сме на път да се разболеем или вече сме болни. Тогава се интересуваме как да я подсилим, за да избегнем по-тежки усложнения. Често се доверяваме на естествени природни продукти, различни видове имуностимулатори. Някои от тях съдържат бета глюкани.

Изследователската организация Бета Глюкан (betaglucan.org) [1] не е търговска организация и не продава никакви продукти.

През 40-те години на XX в. за пръв път било открито, че субстанция от хлебната мая може да служи за стимулиране на имунната система. Откритието имало потенциала да се използва при инфекции, травми, язви, радиационно облъчване, онкологични заболявания и др. Първото лекарство е Zymosan, но той има доста странични ефекти. През 60-те години на XX в. става ясно, че веществото, което активира имунната система е бета 1, 3-D-глюкан, който е дълговерижен полизахарид. След като бил извлечен и използван в по-чиста форма вече не били наблюдавани странични ефекти.

През 1975 г. Journal of National Cancer Institute са публикувани резултатите от изследване, при което след инжектиране на бета глюкан в злокачествен рак на кожата лезиите са намалени в рамките на 5 дни.

През 80-те години на XX в. изследвания на Университетът в Харвард откриват специфичните рецептори, които задействат макрофагите.

Тяхната роля е да поглъщат и смилат клетъчни отломки и патогени. Те атакуват микроорганизми и туморни клетки, разрушават ги и поглъщат остатъците им. Понякога техният брой е недостатъчен в рискови зони като устната кухина, гърлото, носа, белите дробове, където рискът от бактериални инфекции е увеличен.  След комуникация с Т-клетките, тези патогени могат да бъдат атакувани по подходящ начин от имунната система. При вирусни инфекции и грип бета глюканите с помощта на Т-клетките атакуват и унищожават вирусите.
През 1995/6 г. е налична първата хранителна добавка с бета глюкан от пречистена хлебна мая.

Според публикация на WebMD [2] освен в хлебната мая и зърнени култури като овес и ечемик, бета глюканите се срещат в клетъчните стени на бактерии, гъби, дрожди, някои видове водорасли и пр.

Те се използват при висок холестерол, диабет, рак, СПИН, алергии, грип, хепатит, лаймска болест, астма, ушни инфекции, улцерозен колит, ревматоиден артрит, множествена склероза и пр. Известни са ползите им за стимулиране на имунната система.

Бета глюкани се прилагат локално върху кожата при дерматит, екзема, рани, изгаряния, язви, причинени от диабет, радиационни изгаряния, както и против бръчки по кожата на лицето.

Освен през устата и чрез локално нанасяне на кожата, бета глюканите могат да се прилагат интравенозно или чрез подкожно инжектиране. Те влизат и в състава на замразени десерти, заквасена сметана, кашкавали, салатен дресинг и др.

Бета глюканите повишават дейността на имунната система и могат да намалят ефективността на лекарства, които се използват за нейното потискане като Imuran, Simulect, Neoral, Zenapah, Prograf, Deltasone, кортикостероиди и пр.

Свойствата на глюканите са добре известни, но техните биохимични характеристики варират. Съответно бета глюканите, получени от различни източници, може да имат различни приложения.

Публикация от 2018 на Cancer Tutor [3] ракът или кое да е друго заболяване не могат да просъществуват при човек със силна имунна система. Вижте този кратък видеоклип, в който 17 експерти, изследователи, лекари и оцелели от рак обсъждат важността на имунната система:

Боб Райт, основател на Американски институт за борба с рак (AACI), заяви: „Никой лекар не е излекувал някого от болест в световната история; всичко това е дело на човешката имунна система и тя е единствената, която лекува.“

Д-р Рашид Бутар: „Ракът е преди всичко проблем с имунната система. Не можеш да имаш рак, ако имаш непокътната имунна система.

Д-р Кийт Скот-Мъмби: „Като един от многото хора, аз също смятам, че онкологичните заболявания са основни заболявания на имунната система. Не мисля, че има някакъв начин да спрете клетките да мутират при съвременния начин на живот. Днес сме подложени на прекалено много токсини. Но именно силната имунна система успява бързо да ги неутрализира. Така че в трябва да гледаме на рака като на заболяване на имунната система. Ако искате да я подсилите трябва да знаете кои са подходящия вид хранителни вещества. Освен това трябва да премахнете стреса.“

Във всеки един момент в тялото ни се образуват нови клетки, за да заменят старите. Ясно е, че тъканите ни периодично се регенерират. Тези клетки се делят, а след като остареят благородно се самоубиват. Клетъчна смърт настъпва и ако са увредени. Но раковите клетки избягват клетъчната смърт – апоптоза. Те натрупват най-различни генетични мутации и по всякакъв начин се стремят  да не бъдат атакувани от имунната система. Веднъж увеличили числеността си, раковите клетки се стремят да образуват свои колонии и в други тъкани и органи на човешкото тяло (метастази).

Ако имунната система е силна, тя може да разпознае раковите клетки още в самото начало и да ги унищожи. Рецидиви след проведени терапии се получават, когато има останали ракови клетки и те започнат отново да се размножават неконтролирано и заобикалят сигналите за клетъчна смърт.

Имунна система бета глюкани ламинарин

Бета глюканите принадлежат към група физиологично активни съединения, наречени „модификатори на биологичния отговор“. Технически погледната бета глюканите са имуномодулатори, които улесняват дейността на имунната система. Така тялото ви може по естествен път да пребори и убие раковите образувания. Трябва да се отчете, че самите бета глюкани не стимулират имунната система. Нека не ги сравняваме с активните вещества от ехинацея или коластра. Бета глюканите модулират или активират, но не надвишават и това е от ключово значение за тяхната безопасност. Има множество начини да подсилите имунитета си, но това може да доведе до свръхстимулация и да влоши състоянието ви, ако страдате от автоимунни заболявания като лупус, множествена склероза, ревматоиден артрит, алергии към дрожди. Глюканите от друга страна стимулират имунната система, но никога до момента, в който тя става свръхактивна. Бета глюканите са едни от малкото естествени имуномодулатори, на които знаем не само състава, но и механизма на действие. Бета глюканът е безопасна за човешкото здраве молекула от естествени влакна, за която има проведени множество клинични изследвания. Той се препоръчва от лекари и влиза в състава на хранителни добавки, които се продават без рецепта. Бета глюканът се използва като лекарство в Япония още от 1983 г. В началото е бил твърде скъп, но сега е на достъпни цени. Но той не е подходящ за пациенти, които имат трансплантация на орган и приемат имуносупресори.

Глюкани се съдържат и в зърнените култури. Но консумацията на хляб не води до тяхното усвояване, защото дрождите са изключително малко. Освен това често по време на технологичните процеси за приготвянето на хляба и хлебните изделия се добавят вещества, които разрушават бета глюканите. За да се увеличат ползите от приема на бета глюкани, те трябва да се приемат на празен стомах поне 30 минути преди хранене. Ако страдате от тежко заболяване ще ви бъде назначена терапевтична доза според килограмите тегло.

В публикацията от есента на 2017 г.  Overview of β-Glucans from Laminaria spp.: Immunomodulation Properties and Applications on Biologic Models [4] са описани свойствата на бета глюканите от кафявите морски водорасли Ламинария.

Глюканите имат структура от вериги с различни дължини с линеен вид, едностранно или многостранно разклонени. Както споменахме съществуват значителни различия в биохимичните им свойства и разтворимостта според източник и начин за извличане. Например бета глюкани с високо молекулно тегло, които присъстват в някои видове гъби са неразтворими във вода и алкали.

Бета глюканите, извлечени от водорасли имат ниско молекулно тегло и могат лесно да бъдат разтворени във вода.

През последните години се появи екстракт на бета глюкани от водорасли от рода Ламинария, който се нарича ламинарин или ламинаран (LAM) . Тези глюкани имат предимства през другите, защото

 • имат малка сложност на молекулата
 • имат запазени ползи на биологична активност
 • могат да бъдат използвани като част от био функционална храна
 • силни имуностимулатори както на естествения, така и да адаптивния имунитет.

След въглеродът, ламинаринът е втория по големина компонент в състава на кафявите водорасли. Молекулната структура на бета глюкана, известен като ламинарин, варира според вида Ламинария, но много малко от тях са изследвани и описани в научни източници. Полученият ламинарин от някои видове Ламинария е водонеразтворим. Освен това свойствата на получените полизахариди зависят от географското положение и дори сезона на добив. Вече писахме, как кафявите водорасли Ламинария Японика са студенолюбиви и ледените, полярни и сковани в лед в продължение на месеци води около Соловецките острови им позволяват да натрупат ценни вещества през краткото субполярно лято.

Извършени са множество проучвания на Ламинарин от следните водорасли:

 • Laminaria Japonica
 • Laminaria Digitala
 • Laminaria Hyperborea

Ламинария японика, която японците наричат комбу, а руснаците морская капуста (морско зеле) се използва за приготвянето на храна. Влиза в състава на известните японски супи Даши и Мисо. Именно от този тип водорасли през 1908 г. е синтезирана формулата на глутамат. По-късно под формата мононатриев глутамат множество храни се доовкусяват, което влияе на количествата приета храна. Но основната идея е била, че супите с водорасли са вкусни, а същевременно нискокалорични. В традиционната китайска медицина тези водорасли са използвани за отслабване, а съвременни научни изследвания доказват усещането на ситост, което се дължи на нискокалоричните фибри, набъбващи в стомашно-чревния тракт.

Ламинария дигитала също е разпространена само в северното полукълбо, захваната за скалистите брегове на умерения пояс. Тя  е много важна от екологична гледна точка, защото осигурява местообитания за много по-малки по големина водорасли. „Горите“ от келп подсигуряват защита и храна за много морски животни – различни видове риба, ракообразни, мекотели, бактерии и др. Те пречистват водите и предпазват бреговете от ерозия. Играят важна роля за йодните пари и от тях е характерния аромат. Ламинарин от Ламинария Дигитала е водноразтворим.

Ламинаринът от Ламинария Хиперборея е воднонеразтворим и се намира на бреговете на Норвегия, Шотландия и Ирландия. Използва се за производството на алгинати.

А сега ще ви запознаем с едно полулярно заболяване. Над 75% от жените в световен мащаб са го имали поне веднъж в живота си.

Кандидоза, млечница, кандидозен колпит – Всичко това са наименование на едно и също заболяване, което се причинява от микроорганизми – гъбички от рода Candida. Те са незабележими с просто око, но затова пък много агресивни. Известни са над 170 вида гъбички от рода Кандида. Много от тях се срещат в минимални количества вътре в човешкия организъм, други се опитват да проникнат през кожата.

Първоначално подобни гъбични инфекции на половите органи са спадали към венерическите заболявания, но можете да получите подобна инфекция и от плувен басейн и още много различни начини като:

 • Прием на антибиотици без възстановяване на чревната флора с пробиотици и пребиотици
 • Прием на орални контрацептиви
 • Понижен имунитет
 • Възпалителни заболявания на женските полови органи
 • Бременност
 • Менструация (употреба на тампони и неподходящи дамски превръзки)
 • Захарен диабет
 • Понижена функция на щитовидната жлеза
 • Липса на витамини – С, B комплекс и др.
 • Бельо от синтетични материи

Подобна гъбична инфекция може да се разпознае по някои от следните симптоми:

 • Увеличено количество секрет от влагалището с белезникав цвят или вид на извара
 • Лигавиците са покрити с бял или сиво-бял налеп
 • Специфична миризма
 • Сърбеж по половите органи, който се влошава при полов акт, лична хигиена и ходене по малка нужда
 • Кожата на половите органи е ярко червена и възпалена, гениталии са отекли.

Въпреки характерните симптоми, лекарят назначава микробиологично изследване на влагалищния секрет, за да се определи вида на гъбички и тяхното лечение. Но въпреки има голям риск от рецидив на тази гъбична инфекция.

За главен виновник на вулво-вагинална кандидоза често се посочва микроорганизма Candida Albicans. Но понякога това се дължи на други видове гъбички Кандида като Candida glabrata. Жените в детеродна възраст, които страдат от това заболяване са над 1 милиард в световен мащаб. Както споменахме 75% от жените са имали поне 1 случай на подобна инфекция, при 40-50% тя се повтаря, а при 10-15% от жените кандидозата рецидивира многократно. Често в рамките на година се появяват 3-4 гъбични инфекции.  Причина за това може да е отслабената имунна система както и способностите на гъбичките кандида да избягват атаките на имунната система. Като допълнение те развиват все по-голямата устойчивост към съвременните медикаменти.

Освен да се лекува самата гъбична инфекция е важно тя да не стане хронична. Това може да се постигне чрез подсилване на имунната система. Редица изследвания вече са доказали ефективността на бета глюканите за тези цели.

В изследването от 2014 г. β-Glucan Induces Reactive Oxygen Species Production in Human Neutrophils to Improve the Killing of Candida albicans and Candida glabrata Isolates from Vulvovaginal Candidiasis [5] е използван бета глюкан, ламинарин от кафявите водорасли Ламинария дигитала, който е разтворим в неутрална вода. Концентрацията му, използвана в анализите е 3 мг/мл. Резултатите показват, че  бета глюканът Ламинарин от водорасли Ламинария освен че активира сигналните пътища на имунната система, но и предварително активира пасивни неутрофили. Те са вид бели кръвни клетки (левкоцити). В човешкото тяло има около 50-100 милиарда неутрофили, които имат живот 1-2 дни. Те съставят  около 55-70% от броя им. Част са от вродения имунитет. Те са основните имунни клетки, които се борят срещу патогенните микроорганизми и не им позволяват да причинят болести. Освен това отделят специални антимикробни пептиди и имат важна роля при възпалителни процеси.

При възпалителни процеси пристигат неутрофилите, в рамките на 30 минути. Максималният им брой е след 8-10 часа. Те започват да поглъщат и смилат бактерии, вируси, отделни частици от клетки. Но капсулираните бактерии не богат да бъдат директно погълнати. За тази цел се произвеждат специални протеини, които подпомагат процесите на обезвреждане.

Ламинаринът предизвиква производство на реактивни кислородни видове. Като многократно доказан имуномодулатор, този бета глюкан подобрява човешкия отговор към инфекциозния процес. Безвреден е и може да бъде използван в комбинация с класически фунгицидни лекарства.

Модулирането на имунната система чрез хранителни вещества също е обект на много научни изследвания. Направени са много опити върху различни животни. Приетите през устата бета глюкани Ламинарин навлизат в кръвта през стомашно-чревния тракт, а пикови стойности са достигнати 3 часа след поглъщане. Резултатите могат да бъдат сравнени с интравенозното приложение. Направените изследвания с риби, плъхове и прасета потвърждават ефикасността на Ламинарин за стимулиране на имунната система на животните. Специално при прасетата клинично изследване доказва, че Ламинарин от различни източници намалява чувствително патогенните E.coli в дебелото черво. Други изследвания проучват възможностите за добавяне на различни видове кафяви водорасли Ламинария, които са богати не само на Ламинарин, но и на Фукоидан. Екстрактите им позволяват биоактивни съединения да изпълнят имуномодулаторните си и антимикробни свойства.

Изследването от 2012 г.  Effects of holdfast of Laminaria japonica on listeria invasion on enterocyte-like Caco-2 cells and NO production of macrophage RAW 264.7 cells. [6] проучва влияние на  листата от Ламинария Японика (комбу) върху Листерия моноцитогенес. Това е инфекция, която засяга както дивите, така и домашните животни като кучета, коне, овце, едър рогат добитък. При животните инфектирането с Листерия може да доведе до енцефалит. Човекът също може да се зарази от болни животни чрез консумация или обработка на тъканите им или да се предаде от майката на плода посредством плацентата. Симптомите на Листериоза включват:

 • пневмония
 • сепсис
 • менингит
 • енцефалит
 • язва на роговицата на окото
 • вътрематочни или цервикални инфекции при бременни жени, които могат да доведат до спонтанен аборт във II и III триместър или раждане на мъртъв плод.

Резултатите от изследването показват, че полизахаридите от Ламинария Японика могат да потиснат инвазията и инфектирането с Листериоза, както и възпалителните процеси.

В проучването от 2017 г. Laminarin promotes anti-cancer immunity by the maturation of dendritic cells [7] се оценяват ефектите на Ламинарин при узряването на дендритни клетки за активиране на противораковия имунитет. Оказва се, че той има потенциала да се използва за стимулиране на имунитета при онкологични заболявания.

В изследването от 2014 г. Antitumor activity of a polysaccharide fraction from Laminaria japonica on U14 cervical carcinoma-bearing mice. [8] се проучват in vitro и in vivo антитуморните ефекти на полизахариди от кафявите водорасли Ламинария японика върху цервикалния карцином. Оказва се, че не само може да спре растежа на тумора, но и да повлияе на функциите на далака и тимуса. Освен това предизвиква клетъчна смърт избирателно на раковите клетки, а токсичните ефекти са много ниски.

Освен това учените установяват, че Ламинария Японика може да спре растежа и на други туморни клетки като HeLa (цервикален карцином), А549 (белодробен карцином), Bel-7402 (хепатом) и HCT-8 (карцином на дебелото черво).

В изследването от 2013 г. Induction of apoptosis and the regulation of ErbB signaling by laminarin in HT-29 human colon cancer cells [9] се изследват механизмите, чрез които Ламинарин от Ламинария Дигитала предизвиква апоптоза в HT-29 ракови клетки на дебелото черво. В последните години беше открито, че водораслите съдържат определени биоактивни съединения с противотуморни свойства. Кафявите водорасли съдържат между 30 и 60% разтворими полизахариди като алгинат, ламинарин и фукоидан. Поради структурната си характеристика ламинаринът има биоактивност, подобна на бета глюканите. Много човешки тумори се нуждаят от високи количества растежни фактори и съответните за тях рецептори. Чрез бурния неограничен растеж, те успяват не само да завладеят отделен орган, но и да мигрират за образуване на метастази.

Изследването доказва, че Ламинарин причинява блокиране на жизнения цикъл на раковите клетки, последвано от клетъчната им смърт чрез специален рецептор ErbB. Той се наблюдава и при рак на белите дробове, рак на гърдата, на простатата, на дебелото черво и дванадесетопръстника.

Всички тези резултати недвусмислено показват, че Ламинарин може да се използва като биофункционална храна с противоракови ефекти върху човешкия рак на дебелото черво.

изменени ракови клетки

В изследването от 2012 г. Laminarin Induces Apoptosis of Human Colon Cancer LOVO Cells through a Mitochondrial Pathway [10] отново се изследва как Ламинаринът влияе на рака на дебелото черво с помощта на LOVO клетки. Те са третирани с различни комбинации на Ламинарин.

Ракът на дебелото черво е често срещан злокачествен тумор в храносмилателния тракт и един от четирите най-често срещани злокачествени тумори в света. С увеличаване на продължителността на живота посредством нови лекарства за хронични заболявания и промени в начина на хранене, честотата на този рак нараства ежегодно. Понастоящем лечението се състои най-често в хирургична операция, допълнена от лъче- или химиотерапия на цялото тяло. Но резултатите не винаги са обнадеждаващи. През последните години в световен мащаб и по-специално в Китай се стигна до решението, че трябва да се търсят ефективни антитуморни лекарства и сред средствата от традиционната медицина. За целите на изследването е използван Ламинарин от Ламинария Японика.

Оказва се, че Ламинарин предизвиква клетъчна смърт на злокачествените LOVO клетки чрез необратим митохондриален път и може да бъде мощно средство за превенция и лечение на рак на дебелото черво.

Бета глюканът Ламинарин има широки анти-инфекциозни свойства.

В изследването от 2015 г. Laminarin from Irish Brown Seaweeds Ascophyllum nodosum and Laminaria hyperborea: Ultrasound Assisted Extraction, Characterization and Bioactivity [11] са изследвани екстракти от водорасли Ascophyllum nodosum и Laminarina hyperborea, получени чрез ултразвук. Тези екстракти са показали потискане на бактериания растеж на  Staphylcoccus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli и Salmonella typhimurium.

В изследването от 2013 г. Antimicrobial activity of ethanol extracts of Laminaria japonica against oral microorganisms. [12] се проучват антимикробните активности на етанолови екстракти на Laminaria Japonica срещу различни микроби, които се срещат в устата. Целта е да се прецени доколко са ефективни за включване в специализирани продукти за орална хигиена. Оказва се, че включването на подобен етанолов екстракт може да убие множество патогени, включително и Streptococcus mutans и P. gingivalis.

Учените отчитат предимствата на бета глюканът Ламинарин от кафяви морски водорасли. За в бъдеще планират да синтезират по химичен път неговата молекула и да го използват в разработването на ваксини срещу патогенни гъбички.

Без съмнение в следващите години ще бъдат проведени още клинични изследвания за ползите на морския бета глюкан Ламинарин.

Както вече се убедихме, кафявите водорасли Ламинария Японика са от водещите суровини за извличането на ценната биоактивна съставка. Освен че се използват за храна от столетия в Япония, днес те влизат в състава на продуктите на руската компания Вертера.

VERTERA предлага натурална и специализирана „жива храна“, която изчиства и храни организма на клетъчно ниво, едновременно. Дава ни 28 микро- и макроелемента в органическа форма, всичките 20 аминокиселини, 8 от които незаменими, полиненаситени мастни киселини, Ламинарин, фукоидан, фибри, алгинова киселина, витамини, всички вещества необходими за нормалното протичане на жизнените процеси през целия ден. Технологията на производство няма аналог в световен мащаб.

Продуктите на Вертера са създадени по технологията на биониката. Наука за прилагането на методи и системи открити в дивата природа, съчетани с модерните технологии. Всичко, което се създава се основава на целостта и единството на човека и природата.

VERTERA е голям международен холдинг със собствена научна лаборатория и голяма производствена база, обединяващи учени и специалисти от цял свят

Ето какво казват от VERTERA: „ Ние се борим за живота на хората, намаляване на риска от смърт от сърдечно-съдови заболявания и повишаване на раждаемостта. “

Продуктите на Вертера са:

 • Създадени от професор Витали Наумович Корзун, който повече от 40 години се занима с изследване на кафяви водорасли и е един от водещите експерти в световна мащаб в тази област.
 • При производството се използват технологии използвани в космическите и военните отрасли
 • Удостоени с множество награди за иновации в областта на лечебното и диетично хранене. Една от тези награди е: продукт на годината за 2015 г. в Русия
 • Многобройните клинични изследвания показват високата ефективност на Vertera gel като терапевтично-диетичен хранителен продукт при различни проблеми и усвояемост от организма 94 %
 • Продуктите преминават ежегодни проверки за съответствие по международните стандарти
 • Производствената технология е патентована и се пази в строга конфиденциалност

А ето и мнението на д-р Ирина Сластина относно имунитета и продуктите на Вертера. 

Вертера Гел е стратегически важен за здравето и дълголетието на организма. Здравословна диетично – лечебна храна. Vertera Gel има усвоямост над 93 %. Спомага здравословното хранене, прочистването и насищането на организма с полезни съставки на клетъчно ниво. 

Това не са лекарства, нито хранителни добавки. Продуктите на Вертера са функционални лечебни храни. Можете да ги използвате за подсилване на имунната система при лъче- и химиотерапия. Освен това те прочистват организма от тежки метали като уран и различни радионуклеиди. Това е доказано и от техния създател Виталий Наумович Корзун. Вертера гел Форте съдържа Ламинария, Фукус и Дихидрокверцетин. Освен богат на ламинарин и алгинати, е богат източник и на фукоидани, които имат доказани антитуморни свойства. 

Използвани източници:

1. History of Beta-1,3/1,6-Glucan Research

2. WebMD - Beta-Glucans

3. Cancer Tutor - Beta Glucan for boosting your immune system 

4. Overview of β-Glucans from Laminaria spp.: Immunomodulation Properties and Applications on Biologic Models

5. β-Glucan Induces Reactive Oxygen Species Production in Human Neutrophils to Improve the Killing of Candida albicans and Candida glabrata Isolates from Vulvovaginal Candidiasis 

6. Effects of holdfast of Laminaria japonica on listeria invasion on enterocyte-like Caco-2 cells and NO production of macrophage RAW 264.7 cells.

7. Laminarin promotes anti-cancer immunity by the maturation of dendritic cells 

8. Antitumor activity of a polysaccharide fraction from Laminaria japonica on U14 cervical carcinoma-bearing mice.

9. Induction of apoptosis and the regulation of ErbB signaling by laminarin in HT-29 human colon cancer cells 

10.  Laminarin Induces Apoptosis of Human Colon Cancer LOVO Cells through a Mitochondrial Pathway

11. Laminarin from Irish Brown Seaweeds Ascophyllum nodosum and Laminaria hyperborea: Ultrasound Assisted Extraction, Characterization and Bioactivity 

12. Antimicrobial activity of ethanol extracts of Laminaria japonica against oral microorganisms. 

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още