• Начало »
  • Новини »
  • Потомъкът на Пенчо Славейков - Боян Димитров за бизнес услугите за масово уведомяване чрез SMS и в Месинджъри

Потомъкът на Пенчо Славейков - Боян Димитров за бизнес услугите за масово уведомяване чрез SMS и в Месинджъри

26 януари 2018
Потомъкът на Пенчо Славейков - Боян Димитров за бизнес услугите за масово уведомяване чрез SMS и в Месинджъри

Сега ще ви запознаем с Боян Димитров - Мениджър Продажби и Съосновател на "МОБИКА ООД" 

Отраснал съм в София, в семейство на интелигентни родители. Баща ни беше журналист и на 27 годишна възраст стана главен редактор на вестник, като е започнал от обикновен фоторепортер в провинцията. Никога не е учил журналистика, беше машинен инженер по образование. Майка ни беше от ИТ шефовете на най-голямата сухопътна транспортна фирма в България от близкото минало.

Това влияние на родителите ни върху мен и моя брат беше в два противоположни аспекта. От една страна ни учеха да се изразяваме чрез литературата и правилния българския език, от друга страна породиха интереса ни към компютрите, техниката и телекомуникациите. Тази приемственост се пренесе и в по-нататъшния ни житейски и професионален път, по който се движим относително заедно.

Военната служба изкарахме в Свързочно поделение, като брат ми беше оператор на тогавашна военна Пейджинг система за известяване. Една вечер излязъл от работната платформа на компютъра, на който тази система работела. Наложило му се цялата нощ да чете от дебела книга с описание на настройките на системата, без да има понятие от техническата част. На сутринта до началото на работното време, успял да върне системата в работещо положение.

В последствие се случи така, че на 20-тина годишна възраст бяхме от първите служители на първия GSM мобилен оператор в България. След 2-3 години, избраха брат ми за лице на първата фирмена ТВ реклама, направена с участието на служителите. След време беше номиниран от Sony-Ericsson за търговеца, продал най-много техни модели апарати в цялата търговска мрежа на мобилния оператор, за период от 1 година.

По-късно там, с него създадохме и Търговския сектор за SMS Услугите с Добавена Стойност (VAS) в мобилния оператор, ползвани и до днес за ТВ предавания като: "Шоуто на Слави", "Стани богат", "X-Factor", "Танцувай с мен", Конкурса за красота "Мис България", Годишните музикални награди на "Телевизия MM" и др.

Моят брат тогава откри и предложи на два още неизвестни  по това време уеб сайта в интернет, да ползват СМС услуги от мобилния оператор, за обяви пускани и четени от техните потребители. Те според него имаха голям потенциал и бъдеще в бизнеса. Същите ползват услугите и до днес, и се казват:  www.mobile.bg  и  www.imot.bg.

Тогава аз и брат ми, като хоби и в извън работно време, пишехме статии във в. "168 Часа", и "24 Часа" на тема мобилни телекомуникации. Четяхме много и се интересувахме от новостите в бранша.

С наши приятели имахме идеи и направихме един от първите сайтове в страната (www.mobile-bg.net), от който можеше да се изпращат картинки и мелодии за тогавашните прости GSM телефони. Сайтът имаше и версия за мобилен браузър за телефон, и беше първият WAP сайт правен в България. Без да сме търсили известност, се оказахме номинирани за най-добър сайт на месеца, в медии като в. "Капитал" и в. "24 Часа", които писаха статии за нас, без да познаваме техните екипи.

В рода ни и от двете страни, имаме интересни предци.

По бащина линия се падаме наследници на рода на Пенчо и Петко Славейкови.Друга наша роднина беше професор и декан на Института за Хранително вкусова промишленост в голям български град. Тя има над 120 световно признати патента за производство на мляко и млечни продукти. Нейна е и разработката на Лакто-протеин, който използваха първите космонавти в България. От там за пръв път чух, изпробвах като тийнейджър и се заинтересувах за употребата на протеин в хранителните режими и ефекта при тренировките ми.

През 2013 г. бях номиниран от тогавашния онлайн сайт "Продавалник" (сега: www.olx.bg), за техен потребител направил най-интересна продажба в платформата им. Това се случи 6 месеца след регистрацията ми, и за читателите може да е интересно да видят историята, превърнала се в реклама на онлайн магазина, отразена в предаването: "Преди обед" по Телевизия BTV:

Преди 7 години, с наши партньори съосновахме фирма Мобика ООД - www.mobica.bg - една малка компания за услуги за масово уведомяване на бизнеса с SMS. От декември 2017 г. сме първите в България, които предложихме комбинирана услуга за известяване на бизнеса, както с СМС-и, така и в мобилни месинджър приложения като Viber и Telegram.

Скоро ще бъде възможно и във Facebook Messenger.

Компанията ни обслужва някои ключови фирми в България. Иновативното ни мислене създаде единствената в страната ни компания, разработила собствена тестова система на работещите канали за доставка в реално време.

Това предпазва системата от загуба на клиентския трафик, поради технически сривове по трасето, независимо от това, къде се чупи по веригата. Скоростта на доставка, надеждността и качеството на услугите на приемлива цена, за нас е от съществено значение.

Бъдещето на технологиите се измества все повече от класическите медии като телевизия, радио и печатните издания, към Интернет пространството. Част от него са и мобилните месинджъри, заместващи все повече старата SMS технология и имейл кореспонденцията.

За СМС бранша и отчасти за дейността ни, разказах на живо в предаването "В Развитие" по телевизия "Bloomberg TV Bulgaria" /"Блумбърг ТВ България"/ в началото на 2017 г.:

"Обикновено ефектът е такъв, че 90% от изпратените SMS-и се прочитат почти веднага. За сравнение, при имейлите има огромен обем на спам, като няма и гаранция, че ще се прочетат веднага“, допълни още гостът. При SMS комуникацията обаче това не е такъв проблем, отчита още той. „Има голям контрол от мобилните оператори. Ако се получи някаква форма на спам, мобилните оператори са доста стриктни, има и високи изисквания за регулация от страна на държавата“, каза Димитров.

Най-често SMS услуги, насочени към клиентите, използват банките, застрахователните и пенсионните дружества, кредитните компании, таксиметровите и куриерски фирми, болници, училища и други, стана ясно от думите на госта.

Viber, WhatsApp, Skype и други подобни приложения реално заемат важна роля, което е естествен процес в развитието на комуникациите, смята Димитров. „Ние не можем да се борим срещу насоките на развитие. Това е бъдещето, но към момента SMS е универсална услуга. Няма универсално мобилно приложение, което абонатите винаги да ползват. Реално трябва да видим как ще се развие бъдещето, кое ще вземе превес, като бизнесът ще насочи натам вниманието си“, подчерта той.

В свободното ми време обичам да слушам музика, която ме разтоварва от стреса на ежедневието, понякога свиря и на електрическата ми китара за хоби.

Боян Димитров като статист в Until Death - Жан Клод ван Дам

Занимавам се любителски със спорт, като фитнес и бойни изкуства. От дете много исках да успея да променя моята физика, и да се науча на самоотбрана, защото от малък генетично съм слаб като структура на тялото, и често мои или по-големи съученици ме биеха в училище. Запалих се по бойните изкуства от първите филми на Джет Ли, Брус Лий и Жан Клод Ван Дам.

Умението ми да успея да правя шпагатите ми отне 4-5 месеца тогава, на късната за това възраст 16-17 години.

След години през 2006-та г. имах щастието в София да се снимам като статист във филма на Ван Дам:  "Until Death" /"До Смърт"/.

Първият ми треньор по бойни изкуства в живота, още като дете в 5-ти 6-ти клас, беше Сенсей Георги Георгиев - "Джоси". Отидох в кварталния стадион "Локомотив", за да тренирам лека атлетика. Тогава дойде един млад треньор по бягане, който тогава беше студент във ВИФ. Всички трениращи деца много го харесахме. Породи се взаимна симпатия между нас, и човека реши да ни учи скришно и на Карате-Шотокан. Каза ни, че това остава нашата обща тайна и не трябва да разгласяваме на никого. На него тогава не му беше позволено да преподава официално друг спорт, освен атлетиката. Отделно в България по тогавашния Комунистически режим беше забранено да се преподават бойни изкуства, като Карате, Джиу-джитсу и др., извън системата на МВР, Специални служби, Разузнавателни и военни служби, Гражданска отбрана, спортни училища и др.

В момента всеки, който се занимава с бойни спортове знае кой е "Джоси"- развиващ у нас традиционното карате Шотокан в направление W. S. K. F. /Световна Шотокан Карате-До Федерация/.  Част от неговите напреднали ученици, за които съм чувал легенди са: Иван Андреев и популярния актьор в България - Асен Блатечки.

Боян Димитров на 18 години

След известно прекъсване, някъде към седми клас, възобнових тренировките ми при един друг Карате Шотокан майстор с имена Георги Георгиев, който беше баща на мой съученик. По това време практикувахме карате и при Сенсей Спас Спасов на стадион "Локомотив", където също има школа и до днес.

На същия стадион през 1991-ва година участвах в първото ми състезание по бойни изкуства, където съдия на една от срещите ми, беше известния Таекуон-До майстор Антон Касабов /Anton Kasabov - Тони "Ъпчагито/. Той стана популярен и като треньор и актьор в Холивуд в САЩ. В по-късен етап мои треньори по Карате бяха и други доайени на Шотокан, като Адриан Станев, Тодор Вачев, Димитрис Сарафис /Dimitris Sarafis/.

През 2004-та г. имах и вълнуващата възможност да тренирам за кратко Wing-Chun, при Grandmaster Joseph Lee, който е последния ученик на майстор Lee Shing. Лий Шинг е бил приятел на Ип Ман /Yip Man/ - треньора на Брус Лий по Винг Чун.

И до днес не съм се отказал от детската ми мечта да се снимам като актьор в киното и телевизията. Мисля, че умението ми да пиша стихове, с повече труд може да се премоделира в писане на статии и дори сценарий.

Напоследък се интересувам от това какво ядем в ежедневието ни, дали е здравословна храната, която употребяваме. Това много влияе на нашата физическа и психическа форма и състояние, работоспособност, умението ни да се възстановяваме от умората и стреса.

Любопитно е, че дори прости хранителни вещества са способни да ни възстановят и изграждат защита, подсилвайки слаби възли в нашето тяло. Например Витамин B12, Колаген, Витамин C. Тях можем да си набавим от естествените ни храни или когато ползваме Био и качествени хранителни добавки, ако се постараем да се информираме повече по темата.

Боян Димитров за бойните изкуства, фитнеса и приема на витамин Б12

За мен беше интересно да науча, че Витамин Б12 има анаболен ефект за растежа на мускулната тъкан, който спортистите искат да постигнат. Отделно той успешно се бори с умственото напрежение, на което често сме подложени. За съжаление дори и да не сме вегани, и да консумираме месни продукти, понякога се появява скрит дефицит на Vitamin B12. Въпреки, че много хранителни добавки шумно рекламират, че в тях се съдържа 100% от Препоръчителната Дневна Доза, то нищожно малка част се усвоява след като премине през храносмилателния тракт. Капките за нос с Б12 са добра алтернатива, защото от добре кръвоснабдената лигавица на носа попадат директно в кръвния поток и ефекта се усеща до 1 час. 

Разбрах, че има около 20 вида колаген - като този за поддържане на гладка и хубава кожа е от "Тип I" и "Тип III", a за да избегнем болките в ставите ни е нужен колаген "Тип II". Ето защо, дамите могат да използват козметика с натурален колаген, но той е различен от този за стави. За спортни натури като мен препоръчвам хранителната добавка с хрущял от акула Invita Active. Тоест колагена не е само едно единствено универсално вещество. Друго интересно, което ми разказваха запознати хора е, че ако ядем традиционните български ястия: супа Шкембе-чорба или Пача, в тях се съдържат колаген, но под формата на желатин, помагащ примерно за подсилване на ципата на корема, която ако е слаба, при разкъсване причинява пъпната и коремна хернии.

Контактът ни с природата е от голямо значение за мен. Смятам, че хората се отдалечихме от нашата естествена среда на живот с навлизане на техниката в бита ни, от която станахме зависими, а без която реално в повечето от времето си можем.

Въпреки, че работя в сферата на комуникациите, бих желал един ден да се занимавам с неща и дейности, като това да живея в умна и енергийно пасивна къща сред природата. Да поддържам градината на двора, както и да комуникирам с хората около мен повече на живо, отколкото през интернет и мобилни устройства.

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още