Вижте това, ако сте бременна или планирате бременност

2 ноември 2017
Вижте това, ако сте бременна или планирате бременност

Бременността е особено важен период за всяка жена, която освен за собственото си здраве носи отговорност и за живота на нероденото си дете. Често освен радостта от зараждането на новия живот бъдещата майка изпитва редица неудобства – от гадене в начална бременност до появата на неприятни стрии. Не бива да забравяме и страхът от самото раждане. Често бременните приемат витамини и използват специално разработена козметика. 

Според официалния сайт на Mustela  процесът на образуване на стрии протича в 3 етапа.

Първият етап е на възпаление. Разтягането на кожата и хормоните на бременността стимулират фибробластите, които променят активността си и започват да произвеждат по-малко колаген, получава се възпалителна реакция. Вторият етап е на деградация при която възпалителните вещества и секретираните агресивни ензими атакуват структурата на съединителната тъкан на дермиса. В резултат общия брой на влакната еластин намалява, колагеновите влакна стават по-тесни и с намалена плътност като всички еластинови и колагенови влакна се дезорганизират.

Следва период на възстановяване, при който кожата произвежда нови влакна на мястото на разрушените. Възстановяването не е пълно – новите влакна са по-крехки и фини, по-малко на брой и не добре организирани. Първоначалната кожна тъкан е заместена от изтънен слой съединителна тъкан, образуват се бразди, които наричаме стрии. Отделно при увеличаването на отделни части от тялото (например бързонарастващия корем) кожата се разтяга, а концентрацията на колагенови влакна намалява. Неприятните ивици се появяват също в областта на бедрата, гърдите, ханша и седалището. Вижте  и какви ценни съвети за справяне с досадните стрии и целулит дава фитнес инструкторът Станимир Михов, както и видео с 16 упражнения подходящи за майки, които могат да изпълняват вкъщи.

Безопасна ли е за бременни козметиката, която съдържа колаген или хранителните добавки? Да, на 100%,  ако съдържа висококачествени съставки. Тъй като колагенът не участва само в кожата, но и в мускулите, кръвоносните съдове и още много части на човешкото тяло, можете да приемате колаген и под формата на хранителна добавка през устата (капсули).

Изследване, проучващо механичната функция на шийката на матката по време на бременност (пълният текст видите тук ) разглежда ролята на тази част от женското тяло за износването на здрав плод и нормалното раждане.

Сайтът на фондация Нашите недоносени деца  дава точна дефиниция за степените на недоносеност, а според статистиката между 10-15% от ражданията на територията на България завършват преждевременно.

При естественото раждане се наблюдават 3 периода - на разширение на маточната шийка, на изгонване на плода и плацентарен период. Шийката на матката обикновено изглежда като кух цилиндричен орган. Когато започне процесът на раждане (нормално, преждевременно или аборт) тя се контрахира и след всяка следваща контракция тялото ѝ става по-късо. Този процес се нарича „скъсяване” и се мери в проценти. Вторият процес от промените в маточната шийка по време на раждане се нарича „разкритие” и се измерва в сантиметри. След като преодолее маточната шийка, настъпва вторият период от раждането, при който бебето трябва да премине през тясното пространство на костния таз и меките родилни пътища. При преминаването на главата през влагалището, бебето поема от полезните пробиотични бактерии на майката, и това подсилва имунната му система. Благодарение на зачестилите контракции и помощта на екипа от специалисти в родилния дом голям брой от ражданията протичат без усложнения. До броени минути се отделя и плацентата и след като се провери нейната цялост раждането се води за приключило.

Под „орган” разбираме комплекс от тъкани и специализирани клетки, които са обособено структурно цяло за изпълняване на определени функции - например кожа, панкреас, черен дроб. Асоциараните структурни групи се наричат строма - нервни влакна, съединителна тъкан, кръвоносни съдове и пр.
Но да се върнем на шийката на матката. За нея е характерно богатото съдържание на колаген, наречено още цервикална строма. Неговите механични свойства произтичат от йерархичната организация на колагеновите фибри. По време на бременност шийката на матката претърпява сложни промени. Колагеновите фибрили (с дължина от 10 до 500 nm) се групират до образуване на колагенови влакна (с дължина 1 - 500 μm). След това образуват обща тъканна структура с дължина от 1 до 10 mm. Както вече съобщихме в статията до днес са описани повече от 20 вида колаген. 42 различни колагенови гена допринасят за създаването на 27 отделни типа колаген.

В шийката на матката на бременната жена се срещат колаген тип I и III с тройна спирала, a хистологични изследвания определят количеството му между 54 и 77% като сухо тегло от взетите проби.

Друг орган, който съществува само и единствено при бременните жени е плацентата

Тя е временен орган. Изграждането ѝ започва още  преди майката да разбере, че е бременна през 3-тата седмица от бременността и продължава до третия месец. Както писахме по-горе последния етап от раждането приключва с отделянето на плацентата. Тя приема и предава кислород и хранителни вещества от кръвта на майката към плода с помощта на пъпната връв. Още от зората на човечеството към този временен орган има специално отношение. Първо, дори и малко парченце, останало в тялото на майката след раждане може да доведе до инфекция и смърт.

От друга страна процедури като лотосово раждане отричат агресивното прерязване на пъпната връв на бебето веднага след раждането и оставят плацентата да изсъхне сама, защото осигурявала защита на новороденото. Днес с помощта на модерните технологии е възможно извличане на ценни вещества и стволови клетки и от човешките плаценти. Сигурно сте чували или използвали плацентарна козметика
Кремоветете и маски за лице на основата на животинска (обикновено овча) плацента са много атрактивни с обещанията за видимо подмладяване на външния вид на кожата и разчитат главно на стимулиране производството на колаген.

След редица биохимични анализи за количествено определяне на киселинно/пепсин - разтворим колаген, разтворим еластин и сулфатиран гликозаминогликан (sulfated glycosaminoglycan - GAG) е доказано, че човешката плацента е богата на колаген ((391 ± 18 μg / mg), еластин (425 ± 25 μg / mg) и сулфатиран GAG (47 ± 4 μg / mg).

 

Друг проблем на бременните жени са появата на разширени вени вследствие на хормоналните промени и притискането на кръвоносните съдове в малкия таз от нарасналия плод.

За съжаление при настъпила бременност има ограничения относно лечението на варикозните вени посредством операция или използването на лекарствени препарати, които преминават през плацентата. 

НАТУРАЛЕН КОЛАГЕН INVENTIA за тяло — ФОРМУЛА Q 5-26° се нанася външно на тънък слой в областта на разширените вени, преди лягане. Преди употреба, той трябва да бъде смесен с вода: 5 части вода - 1 част колаген.

Вътрешна употреба: Колаген таблетки за пиене Invita Skin Beauty 1 път на ден се изпива в рамките на 30 минути, преди хранене по всяко време.

Продължителност на лечението - 1,5-2 месеца.В тази статия можете да намерите по-подробна информация.

Според това научно изследване устойчивостта на опън и еластичността на венозната стена зависят съответно от колагена и влакната еластин. Разширените вени показват повишено съдържание на колагенови влакна, хаотично разбъркана пространствена структура и неправилно изкривени нишки еластин.
Друго научно изследване отново доказва, че промените в структурата на колагена влияят на появата и развитието на разширени вени.

За съжаление разширени вени могат да се появят не само на краката, но и на ануса (познати като хемороиди), на тестисите (варикоцеле), на срамните устни, на хранопровода и пр.
Доплер ехографията на кръвоносните съдове (артерии и вени) е ехографско изследване на кръвоносните съдове. Представлява графично и звуково изображение на пулсациите на кръвта в артериите и вените. Доплер ехографията дава информация за наличието на кръвен ток в изследваните съдове, както и неговата посока, скорост, турбуленции и др. Чрез него може да се установи степента на запушване на съдовете, съответно за риска от остра исхемия на жизненоважни органи и тъкани – крайници, мозък, бъбреци и др. Използва се също в съдовата хирургия за диагностициране и оценка на тежеста на различни заболявания на кръвоносните съдове – артериални и венозни тромбози, емболии, аневризми, разширени вени, тромбофлебити и др.

Бъдещите майки могат да разчитат на доплеровото изследване, което е безопасно за плода и  позволява с помощта на съвременна апаратура да се проследи кръвотока в съдовете, носещи кислород и хранителни вещества до плацентата и оттам към плода, в сърцето на плода и в много други кръвоносни съдове.


В заключение следва да добавим, че въпреки голямото изобилие от козметика и хранителни добавки с колаген е важно да изберем най-подходящия за конкретния случай. Както вече писахме в тази статия дори вида на белега от раждане секцио зависи от намаленото или повишено производство на колаген. 

Въпреки че колагенът неизменно е свързван с кожата и начина, по който тя изглежда, той изобилства в цялото ни тяло. Костите, връзките, сухожилията и хрущялите са изградени от белтъчини, между които колагенът доминира и тяхната сила и подвижност зависят от качеството на наличния колаген.
Колагенът присъства също и във всички гладки мускули, кръвоносни съдове, храносмилателния тракт, роговиците, сърцето, жлъчката, бъбреците и пикочния мехур, поддържайки заедно клетките и тъканите. Колагенът е основен компонент дори на косата и ноктите.
Натуралният колаген от INVENTIA е ново поколение от този жизненоважен протеин. Той не се произвежда от хидролизирани фибри; всъщност той е про-колаген, което означава, че все още не се е превърнал във фибрили и затова е разтворим. Това е рибен колаген с тройна спирална структура (тропоколаген), който има много сходна химична структура с човешкия белтък, затова лесно се абсорбира в тялото. Той е биологически активен, което означава, че все още е жив белтък, не е разрушен от обработка, запазен във формата, под която съществува в природата.

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още