• Начало »
 • Новини »
 • Превенция на сърдечно-съдовите заболявания с функционални храни

Превенция на сърдечно-съдовите заболявания с функционални храни

18 октомври 2019
Превенция на сърдечно-съдовите заболявания с функционални храни

Сърдечно-съдовите заболявания са сред водещите причини за смърт в световен мащаб. Според публикация от август 2019 г. на Web MD / Heart and Cardiovascular Diseases сърдечно съдовите заболявания включват състояния, които засягат структурите или функцията на сърцето като:

 • коронарна болест на сърцето (стесняване на артериите)
 • сърдечен инфаркт
 • аритмия
 • сърдечна недостатъчност
 • заболяване на сърдечната клапа
 • вродена болест на сърцето
 • кардиомиопатия (заболяване на сърдечния мускул)
 • перикардит - възпаление на околосърдечната торбичка
 • аортна стеноза
 • синдром на Марфан - рядко заболяване на съединителната тъкан
 • различни заболявания на кръвоносните съдове

Ето повече информация за някои от гореизброените заболявания. 

Нарушения на сърдечния ритъм (аритмия). Сърцето започва да бие още в първите седмици на бременността и преди да има външно проявление с нарастнало коремче. Сърдечният ритъм при здравите хора е постоянен и равномерен като варира от 60 до 100 пъти в минута или около 100 000 пъти ежедневно. Неравномерният сърдечен ритъм се нарича аритмия и може да бъде забавен или ускорен. 

Заболяването на коронарната артерия (атеросклероза) е свързано с образуването на плака и втвърдяване на артериите, които доставят жизненоважния кислород и хранителни вещества в сърцето.

Сърдечна недостатъчност - в блога на aloha.bg наскоро публикувахме как при определени ситуации кардиомиоцитите се подменят от колаген и тази фиброза пречи на сърцето да изпомпва кръвта достатъчно ефективно. В резултат се задържа сол и вода, а човек усеща подуване и силен задух. Сърдечната недостатъчност е един от основните здравословни проблеми и е сред водещите причини за хоспитализация на пациенти над 65 години. 

Кардиомиопатиите са заболявания на мускулите на сърцето. При някои от пациентите се отчита необичайно голямо сърце, с плътна фиброзна тъкан и загубило своята еластичност. Сърцето не може да изпомпва достатъчно кръв, а състоянието се влошава постепенно. В резултат се получава сърдечна недостатъчност и аритмия. Причините за възникване са генетични, високо кръвно налягане, диабет, затлъстяване, метаболитни заболявания, различни инфекции и пр. 

Проблеми със сърдечната клапа пречат на поддържането на еднопосочен приток на кръв през сърцето. При пролапс на митралния клапан между лявата горна и лявата долна камера сърдечната клапа не се затваря. Ако митралната клапа не се затваря достатъчно плътно, част от кръвта ще изтече отново назад, което ще доведе до задържане на течност в белите дробове.  При аортна стеноза аортната клапа е стеснена и това влияе на притока на кръв от сърцето към останалата част от тялото. 

Вродената сърдечна болест е дефект в една или повече структури на сърцето или кръвоносните съдове, който се получава още по време на ембрионалното развитие по време на бременността. От него страдат 8 от 1000 новородени. Заболяването може да се открие по време на бременността, веднага след раждането, в детството или чак в зряла възраст. Причините за възникване са различни - вирусни инфекции по време на бременността, прием на някои лекарства, злоупотреба с алкохол, наследствени фактори и пр. 

Всяко заболяване на кръвоносната система вреди и на сърцето. Дълбоката венозна тромбоза и белодробната емболия могат да бъдат смъртоносни. 

Проучванията и натрупаните клинични данни показват, че рисковите фактори, водещи до сърдечно съдови заболявания се припокриват и преплитат. Те водят за началото на заболяването и прогресирането на тежестта. Например затлъстяването допринася или директно причинява други рискови фактори като дислипидемия и хипертония. Те на свой ред са свързани с атеросклероза и тромбоза. Така след каскада от различни процеси, свързани с оксидативен стрес, хиперкоагулация, възпаление, се достига до влошаване здравето на сърцето и кръвоносната система. 

Дислипидемия е отклонение на стойностите на мастните вещества в кръвта (холестерол и триглицериди). Липидите са мазнини, които приемаме с храни и напитки, или се произвеждат от черния дроб. Триглицеридите складират енергия в мастната тъкан и мускулите, а холестеролът се среща в клетъчните мембрани, участва в образуването на хормони и жлъчни киселини. Липидите служат за пренос на мастноразтворимите витамини и понижаването им предизвиква дефицит на витамин А, D, Е и К.

Липидите не се разтварят във вода и затова се транспортират в организма с помощта на специални протеини (липопротеини). Ето защо можем да различим HDL-холестерол (с висока плътност), LDL- холестерол (с ниска плътност) и VLDL-холестерол (с много ниска плътност).

Прекалено високите нива на триглицериди увеличават риска от остър панкреатит. Повишените нива на LDL-холестерол води до атеросклеротични плаки по кръвоносните съдове и сърдечно съдови заболявания. Ето защо LDL-холестерола се нарича още “лош”. HDL-холестеролът се нарича “добър”, защото отнема липиди от LDL-частиците и така намалява образуването на плаки. 

Дислипидемиите се делят на първични и вторичните. Първичните са рядко срещани и се дължат на наследствени генетични заболявания. Вторичните дислипидемии са значително по-често срещани и са в резултат на друго заболяване или неправилно хранене. Най-често срещана е вторичната смесена дислипидемия с повишени триглицериди, LDL и VLDL-холестерол и нисък HDL-холестерол. Този вид дислипидемия води до по-бързо образуване на плаки по кръвоносните съдове. Въпреки че лечението с медикаменти (статини) води до намаляване на LDL-холестерола, в ранни стадии от изключителна важност е промяната в храненето. Трябва да се избягват сладки храни, червени меса и сатурирани мазнини от масло, сметана, сирене, пълномаслено мляко и пр. Приемът на повече фибри с храната повишава HDL-холестерола и може да помогне за понижаване на теглото. Дислипидемията може да доведе до хипертония поради нарушена функция на ендотелните клетки. 

Хипертония е кръвно налягане над 140/90 mmHg и понякога се получава в резултат на прекомерно наддаване на тегло и нездравословно хранене. В блога на aloha.bg писахме как субклиничния хипотиреоидизъм може да причини различни сърдечно-съдови заболявания, включително и хипертония. 

Съотношението между натрий и калий (Na / K) също е изключително важно за контрола на кръвното налягане. Поглъщането на повече готварска сол с храната може да увеличи кръвното налягане, но от друга страна в България за профилактика на йоддефицитните заболявания се препоръчва именно консумацията на йодирана готварска сол. Тоест ако избягвате приема на сол има опасност да развиете заболяване на щитовидната жлеза, ако не приемате достатъчно йод чрез храната. 

АСЕ инхибиторите са лекарства, блокиращи ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE), който е отговорен за свиването на кръвоносните съдове. В резултат кръвното налягане се повишава. С прилагането на тези лекарства се предотвратява свиването на кръвоносните съдове, а кръвното налягане се понижава. ACE инхибитори се използват и при сърдечна недостатъчност, инфаркт на миокарда, диабет, както и за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. 

Профилактиката е най-добрата грижа за сърцето, защото веднъж след като се увреди всяко сърдечно съдово заболяване може да бъде фатално. Профилактика е сбор на медицински и немедицински действия, които обществото предприема за изолиране на различни рискове фактори с цел предотвратяване на заболявания, по-добро здраве и качество на живот и избягване на инвалидизация.

Въпросът с навременната профилактика е от особена важност, защото именно сърдечно съдовите заболявания са  отговорни за около 31% от смъртните случаи в световен мащаб. Групата на сърдечно съдовите заболявания включва различни увреждания, а най-смъртоносните са коронарната болест на сърцето и инфаркт. Въпреки че съществуват някои рискови фактори за развитието на тези заболявания, които не могат да се променят като семейна обремененост, етническа принадлежност и възраст, понякога отговорни за здравето на сърцето са нездравословния начин на хранене, липсата на достатъчно физическа активност, тютюнопушенето, злоупотребата с алкохол, приемът на определени лекарства и пр. Днес има различни биомаркери, чрез които може да се оцени риска от възникване на сериозно сърдечно съдово заболяване и това позволява да се проследи ефикасността от лечението, както и разработването на нови средства за превенция. 

В публикацията от 2015 г. Seaweeds as Preventive Agents for Cardiovascular Diseases: From Nutrients to Functional Foods се разглеждат свойствата на ядливите морски водорасли за профилактика на сърдечно съдови заболявания.

Някои от морските водорасли са използвани за храна още преди няколко века от народите по крайбрежието на Източна Азия (Япония, Китай и Корея). Те от своя страна имат специални щамове бактерии в чревния тракт, с които могат по-пълноценно да усвоят хранителните вещества, а за нас като европейци те са вид неразтворими фибри. Всеизвестен факт е, че именно японците имат най-дългата продължителност на живота в световен мащаб и най-ниски нива на сърдечно съдови заболявания, като това вероятно отчасти се дължи и на редовната консумация на различни видове водорасли. В днешно време обаче традиционната японска кухня започва постепенно да отстъпва място на западноевропейската диета и това неминуемо се отразява на здравето на съвременните японци. Не бива да забравяме, че именно натуралния глутамат от ядливи водорасли като Комбу (ламинария) е в основата на петия вкус - умами. Днес синтетичен мононатриев глутамат се поставя в редица преработени храни с цел подаване на информация в мозъка, че дадената храна е особено вкусна. Това от своя страна води както до преяждане и наднормено тегло, така и до предпочитане на преработените храни пред естествените. 

Ядливите морски водорасли вероятно ще бъдат едни от растителните храни на бъдещето, защото не се конкурират със сухоземните култури за обработваема земя и сладководна вода за напояване. Освен това те са източник на въглехидрати, протеини, минерали, витамини, както и на множество неповторими в сухоземните растения вещества, които са с доказана полза за човешкото здраве. В последните десетилетия различни видове морски водорасли са обект на различни клинични изследвания с цел откриване на нови биоактивни вещества. 

В морските водорасли има разтворими диетични фибри, различни пептиди, флоротанини, каротеноиди и минерали, които са добра основа за производството на функционални храни / хранителни продукти.

Кафявите морски водорасли като Ламинария се използват като суровина за производство на алгинат, който е известен в хранителната индустрия със силните си желиращи свойства. Освен това алгинатът може избирателно да се свърже със солите на тежките метали чрез процеса биосорбция и така напълно безопасно да ги изведе от организма. Когато тежки метали като кадмий се натрупат в костите могат да доведат до остеопороза и фрактури. Проблемът е, че алгинатите участват в изграждането на твърдата клетъчна стена, а ние, европейците нямаме подходящите щамове бактерии в чревния тракт, с които да я разградим. Това от друга страна може да е полезно за плавната загуба на тегло, защото се възприема от организма като вид фибри. Влакнините, които са многократно повече от съдържащите се в плодовете и зеленчуците, набъбват в стомашно-чревния тракт и създават усещане за ситост. Това от своя страна води до превенция на рак на дебелото черво, развитие на диабет тип 2, затлъстяване, както и сърдечно съдови заболявания. 

Приемът на водорасли, богати на фибри или на хранителни добавки с водорасли води до намаляване на кръвното налягане. Вероятно това се дължи на задържане на приетия с храната натрий или повишена чревна абсорбция на калий, както и на двете действия едновременно. Но тъй като катионния обмен на фибрите зависи от различни фактори са нужни още изследвания. 

Фукоиданите са вид полизахариди, които се срещат в кафявите ядливи водорасли като Ламинария и Фукус и никъде в сухоземния свят. Те са с многобройни ползи за човешкото здраве и в етап на предклинични изследвания за лечение на определени видове рак. Всъщност наименованието “рак” е обединяващо за група от около 200 различни заболявания. Общото между тях е, че злокачествените клетки имат множество мутации на ДНК и се стремят да увеличават размера си неимоверно, да избягнат програмираната клетъчна смърт, да се делят неконтролирано и увеличават броя си, да мигрират и достигат до други тъкани и органи, където да създадат метастази. Поради наличието на различни разновидности в мутациите на тези клетки е изключително трудно да се намери ефективно лечение.  Освен доказателствата, че приема на хранителни добавки с водорасли или сурови екстракти влияе положително на различни сърдечно съдови заболявания, полезни са и пречистените фракции и изолирани съединения като фукоиданите. Проучвания върху животни показват, че са ефективни за понижаване на общ и LDL-холестерол, както и триглицериди. Освен това имат обещаващи биомедицински приложения за предотвратяване на атеросклерозата. Подкожното инжектиране на фукоидани от кафяви водорасли намалява биомаркерите на възпалението в плазмата и в тъканите на сърцето. Фукоиданите имат и мощни антитромботични свойства като ефективността им може да се сравни с Хепарин. Въпреки че има доказателства, че фукоиданите могат да бъдат частично абсорбирани от чревния тракт, не е ясно доколко са ефективни за предотвратяване на тромбоза при поемане чрез храната. 

Флоротанините са вид фенолни съединения, срещани единствено в кафявите морски водорасли. Те са силни антиоксиданти, а според някои изследвания могат да се използват в екстракти, които влияят на ACE инхибиторите.

Липидите от морските водорасли са само 1-5% от изсушеното тегло, но почти половината са полиненаситени мастни киселини. 

Фукоксантин, известен и като богатството на морето, е полезен за лечение на затлъстяване и намалява риска от други свързани заболявания. Фукоксантинът също е с доказани свойства за регулиране на дислипидемията чрез силните си антиоксидантни свойства. Освен това фукоксантинът и неговия метаболит фукоксантинол регулират биосинтеза на полиненаситени мастни киселини (PUFA), които води до подобряване на липидния профил. Фукоксантинът влияе положително и на метаболизма на холестерола чрез модифициране на неговия рецептор. 

Морските водорасли са изключително богати на минерали като калий, магнезий, йод, цинк, желязо и др. и затова са използвани за обогатяване на фуражите на селскостопанските животни. Повечето от водораслите съдържат големи количества органичен натрий и калий, но съотношението им е ниско. Това е важно за компенсирането на съвременните западни диети, в които има прекалено много NaCl (натриев хлорид, известен като готварска сол). 

След като ползите от водораслите са доказани чрез авторитетни проучвания от цял свят, възниква въпросът как те да станат по-популярни сред хората, а не само като част от традиционната азиатска кухня. В блога на aloha.bg наскоро писахме за функционалните храни, които освен изискванията за безопасност като обикновените храни, трябва да имат доказани ползи за здравето. Морските водорасли могат да се използват като суровина за приготвянето на функционална храна, която понижава риска от сърдечно-съдови заболявания. Съществуват различни видове храни и напитки, обогатени с водорасли. 

Лечебните (функционални) храни на Вертера са разработени на базата на кафяви морски водорасли Ламинария и Фукус. 

Исхемичната болест на сърцето представлява стеснение или запушване на една или повече коронарни артерии. Това състояние може да протече без симптоми. Сърцето е увредено поради недостатъчното снабдяване с кислород. Понякога симптомите на исхемичната болест на сърцето са болки зад гръдната кост, която може да се разпространи към шията и лявата ръка. Тази болка може да се усети и по време на пълен покой, при физически усилия, стрес и пр. Профилактиката се състои в лечение на хипертонията, намаляване на холестерола в кръвта, регулиране на диабета, отслабване в случай на наднормено тегло. Пациентите трябва да избягват приема на кафе. 

Хиперлипидемия е заболяване от рода на дислипидемиите. То често протича без никакви физически симптоми, а най-честата му проява е стенокардия, която се изявява с болка в гърдите. Пациентите имат повишен риск от ранна коронарна болест на сърцето и инфаркт на миокарда. Диагнозата се поставя чрез изследвания на кръвта, при които се отчитат:

 • повишен LDL-холестерол
 • повишени триглицериди
 • понижен HDL-холестерол
 • повишен Аполипопротеин B100

Спазването на строга диета с ограничен прием на мазнини е най-добрата профилактика. 

Вертера Гел за здраве и дълголетие e 100% oрганичен клетъчен гел от морски водорасли Ламинария - уникална формула без аналог на Вертера Органик. 

Продукт с многостранно приложение. Вертера Гел е стратегически важен за Здравето и Дълголетието на организма. Здравословна диетично – лечебна храна. Vertera Gel има усвоямост над 93 %. Спомага здравословното хранене, прочистването и насищането на организма с полезни съставки на клетъчно ниво. 

Вертера гел има Свидетелство за диетична лечебна храна на пациенти с хронична исхемична болест на сърцето и хиперлипидемия. Освен това има сертификат за безопасност за продажба на територията на Европейския съюз.

Свидетелство за ефективност на Вертера гел за профилактика на хронична исхемична болест на сърцето и дислипидемия

В момента продуктите на Вертера не се предлагат за продажба онлайн. Ако искате да закупите този продукт, моля обадете се на телефон 0877 555 012 или ни пишете в нашата фейсбук страница

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още