Целулит

31 юли 2015
Целулит

Думата целулит за първи път се появява на Запад в началото на 70-те години от страниците на американски списания за жени. В Русия за целулит започнали да говорят почти четвърт век по-късно, в средата на 90-те. А сега всички търсят специалисти или съответна козметика за борба с него.

Въпреки обилието на публикации и растящия опит на козметиците въпросът за произход на целулита и най-ефективните начини за неговото премахване все още остават на ниво обсъждане, без да има конкретни фиксирани резултати от практическата дейност.

До сега дори специалистите и лекарите нямат общо разбиране за целулита — дали това е болест, козметичен дефект или измислен проблем, който помага на производителите на козметика и салоните за красота да трупат пари. От една страна, целулитът не е занесен в Международна статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето, съответно, не е болест и затова дейностите, услугите и стоките, свързани с борбата против него не не изискват лицензии. От друга страна, всичките методи, използвани за премахването на целулита са насочени към нормализиране на вътрешната среда на организма и подобряване на кожата, тоест наподобяват лечебните.

Целулитът е склонността на мастните тъкани да задържат течности, което води до уплътняване на междуклетъчната матрица и натрупване на течности, продукти на обмяна на веществата и мазнини. Това води до подуване, притискащо съседните части на съединителната тъкан, която в отговор произвежда плътни колагенови влакна, които изолират бучки от мазнина и възпрепятстват кръвообращението. Циркулацията на лимфа се забавя. Постепенно се образува втвърдяване, приличащо на гел, а в подкожната тъкан се образуват характерните бучки.

Има мнение, че целулитът не е заболяване, а физиологическа норма — вторичен полов белег. Няма начин да се отървем от слоят на клетките между мастната тъкан и кожа. Скорошните изследвания показват взаимна връзка между целулита и хормона естроген, чието ниво се увеличава в женския организъм при полова зрялост. А това значи, че целулитът е напълно естествено явление за жени. За "превръщането" на целулита в болест до голяма степен спомогна рекламата. Нали преди сто години апетитните "трапчинки" върху гладкото женско тяло не са плашили никого, а дори обратно, се смятали за признак на здраве и привлекателност.

Устойчива е заблудата, че целулитът и затлъстяването са едно и също, и че той се среща само при възрастни жени. Всъщност, не е така. Запушването на целулитните канали се случва при хормонални промени, както и при нарушаването на водо-солевия метаболизъм в тялото на жената. Това може да се случи дори когато жената губи тегло.

Затова не мислете, че активното отслабване ще ви отърве от целулита. Целулитът може да се появи и при 15-годишните момичета. Съответно, целулитът не може да се премахне от липосукция (отстраняване на мазнини). Хирургическата операция помага да се избавим от тлъстини, но не и от целулит. От целулит не винаги може да ви отърве и антицелулитния чорапогащник.

Има различни чорапогащници от този тип: с поддържащ ефект и със стягащ ефект. Първите подобряват състоянието на вените, разпределяйки налягането по крака ви и се използват за профилактика на целулита. Вторите, подобно на бельо със стягащ ефект, помагат да изглеждате по фино, но пречат на кръвообращението, а това може да доведе до развитието не само на целулита, но и до нарушаването на лимфо- и кръвообращението.

Страстта към козметическите препарати също може да е опасна, защото това влияе на само върху кожата, но и върху целия организъм. Общото ниво на специалистите по тези проблеми като цяло се увеличи значително, но в отделни салони, отделни градове качеството на "борбата с целулита" остава на съвестта на работниците, а пациентът много или малко рискува зравето си. Най-честите оплаквания са загрубяването на мускулите, разрастването и сливането на подкожните неравности, крампи на краката и само временен ефект от всички скъпи процедури (тялото се връща към предишното си състояние, кожата губи своята еластичност 2-6 месеца след курса на антицелулитната терапия).

Днес опитните козметолози и лекари са убедени, че за да се повиши ефективността на работа с целулита трябва се намерят и да се съгласуват всичките знания и мнения отностно неговото лекуване и профилактика, да се вземат предвид чуждестраният и националният опит и винаги да се взимам под внимание показанията и противопоказанията на пациентите.

cellulite

Никой не отрича, че задължителните "атрибути" за борба с целулит са спортът и здравословното хранете. Обаче, не всяка жена може да си позволи да следи внимателно своят режим на деня и да се храни изключително с плодове, риба тон, сьомга, пуешки гърди, зеленчуци, печени картофи и мюсли. В същото време напълно по силите ни е да следим поне количеството на течности, които консумираме всеки ден. Това е доста важен момент в профилактиката на целулита. Водата охлажда, хидратира, премахва токсините и регулира температурата на тялото. Всеки ден се препоръчва да се пие не по-малко от два литра вода. Физическите упражнения трябва да са насочени към разтягане и трениране на дишането. Полезни са разходки пеш и скачането с въже. Също така са полезни всекидневни ванни или душове с използването на козметични продукти от водорасли, масажи с използването на мускулни стимулатори и масажори.

Всъщност, това са традициони оздравителни средства и вие напълно можете да се възползвате от тях, ако целулитът за вас е проблем, който наистина ви пречи да живеете и да се харесвате.

Козметичните средства срещу целулит са отделна тема.

В зависимост от характер на активните компоненти и техният състав козметични кремове, гелове и подобни оказват различно влияние върху целулита. Могат да се отбележат следващите видове активни вещества.

Активни вещества с механично действие – по време на масаж, насочен към дълбоко проникване на лекарството в кожата, тези вещества допринасят за втечняване на мазнините, както и разширяване на съседни съдове. Те включват колаген, ментол и екстракт от див кестен.

Активни вещества с дезинфилтриращ и анти-едем ефекта влияят върху задържането на вода, улесняват отстраняването на отоци. Това са, например, корен на копър, артишок, касис.

Активни вещества с венотонично действие, възстановявайки цикрулацията локално, спомагат за изхвърлянето на метаболитни продукти и освобождаване на натрупаната мазнина.

Тази група включва компоненти от растителен произход, като гинко билоба, конски кестен, червено грозде. Последните проучвания доказват ефективността на влиянито на активен кислород и магнитни полета върху целулита. Като в последния случай магнитните микрочастици притеглят кръв към повърхностните слоеве на кожата, стимулирайки микроциркулация.

Активни вещества с ензимно действие – присъстват във всичките най-нови препарати, които оказват влияние върху клетъчните рецептори. Това са предимно вещества с растителен произход, като рутин, бръшлян, морски водорасли (особено червени), гуарана и кофеин.

Активни вещества със стягащо действие - мантия, хвощ, органичен силиций, Centella Asiatica, несапонифициращи се екстракти от авокадо - не оказват пряко влияние върху процеса на отслабване. Те помагат за възстановяването на тонуса и еластичността на кожата, което е важен козметичен ефект. Козметиците обикновено включват в състав на препаратите вещества, помагащи за изглаждането на кожата, такива, като хидрокси киселини или салицилова киселина. Кожата бързо става гладка и мека, което е допълнителен стимул за да продължаване на процедурите.

Всички знаят, че кремът за отслабване е ефикасен само в случай, когато се нанася всеки ден, а, ако има възможност, и два пъти на ден в продължение на минимум един месец. Това е задължително условие. Обаче, трябва да имате предвид, че кремът е ефективен предимно при лекуване на прост неусложнен целулит, когато обиколката на бедрата се намалява средно с 2 см на месец. В случай на наднормено тегло действието на крема е по-малко забележимо. В тези случаи необходим моделиращ масаж, дренаж и други процедури. Жените често бъркат целулит с намалена еластичност на кожата. За да поставите правилна диагноза пробвайте в вертикално положение да повдигнете малко кожа в горната част на бедрата.

Ако неравностите на кожата намалеят, особено от вътрешната и задната част на бедрото, значи проблемът преди всичко е в намаляването на еластичността на кожата. В този случай не се препоръчва бързо отслабване, защото това ще направи увисналата кожа още по-видима. Тогава са особено необходимо препарати, съдържащи естествен колаген.

Схемата е същата: здравословен начин на живот, ограничен прием на мазнини, сладки, брашно, сладкарски изделия, набляга се на плодове и пресни зеленчуци, спорт.

Лекуването на неусложнен, локализиран целулит не винаги изисква специални диети. В тези случаи се препоръчват локални процедури: завивания, електрофореза, различни видове масаж.

Масажът с четка или с меки ръкавици стимулира жизнените функции на лимфната система. Масажирайте кожата си с нежни движения от долу нагоре, като се започне от глезените, а след това прасците, коленете и бедрата. На задните части може да се масажира по-енергично - с кръгови движения. Четката трябва да бъде суха - не се страхувайте, няма да боли! Но все пак не прекалявайте: не масажирайте тези места, където кожата е много чувствителна или травмирана.

Масажът стимулиращ кръвообращението се прави с помощта на по-груби видове масажори (четки с естествен косъм с дървени или пластмасови пъпки), както и с електрически масажори, подобряващи кръвообращението, разтапящи мазни бучки и омекотяващи кожата. Проблемни области трябва да се масажират с гел или антицелулитен крем със силни кръгови движения. Много е полезен масаж с морска сол и различни пилинг агенти, но това не трябва да се направи по-често от веднъж седмично.

След масажа върху кожата е необходимо да се нанесе колаген.

Компресореният (въздушен) масажор притежава някои качества на традиционият и лимфодренажен масаж, както и на мануалната терапия. Принципът на това устройство се основава на въздействието на въздух под налягане върху различни части на тялото. Въздушната помпа на масажора насочва въздуха в спецалните маншети-пръстени, в които въздух под налягането се разпределя равномерно върху цялата повърхност на тялото, осигурявайки масажен ефект за прасците, бедрата, талията, корема и ръцете. Този вид масаж подобрява циркуляцията на кръвта и лимфата, т.е. премахва причините за възникнето на целулита. Масаж трябва да се прави всеки ден, а след това върху кожата да се нанася колаген.

Мускулна стимулация се осъществява с помощта на електрически уреди, които карат мускулите да се съкращават под въздействието на електронно контролирани импулси. В тези стимулатори по определен начин са подбрани формата и честотата на импулсите с цел максималното използване на енергия в мускулите. След подобни процедури мазнините в тялото се намаляват, а мускулната тъкан се укрепва. Освен това, под въздействието на електрическите импулси се подобрява циркулацията на кръвта и лимфата, а следователно се ускорява регенерацията на кожата. След процедурата трябва да се прилага колаген.

Диета против целулит - АНТИЦЕЛУЛИТНА ПРОГРАММА:

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ:

всеки ден 1 —2 чаши фрешове (прясно изцеден сок): сок от моркови, цитрусови, ананас;
всеки ден пресни плодове (2 ябълки) и зеленчуци (салата от прясно зеле);
всеки ден 5 ореха, щепа сурови тиквени ядки;
3 супени лъжици кедрово масло;
всеки ден половин чаша мюсли от мляно жито;
всеки ден 200 гр риба или морски дарове (скариди 100 гр);
всеки три дена — едно яйце;
всеки ден 2 литра пречистена вода.

БАСЕЙН, РИМСКА БАНЯ.

МАСАЖ: с буркани, масло, гваш (китайски).
ПРЕЧИСТВАНЕ НА ЧЕРВА, СЪДОВЕ, ЧЕРН ДРОБ.
ЦИНКОВИ И КАЛЦИЕВИ ДОБАВКИ.
БИОПРОГРАМА ЗА КОРЕГИРАНЕТО НА ТЕГЛО.

Крем против целулит с кофеин и колаген за отслабване Inventia 200ml

 

крем против целулит

Действие на Колагенов серум за тяло за бързо отслабване

Редовната употреба на антицелулитния крем за отслабване води до осезаеми резултати като:

  • Загуба на тегло
  • Намаляване на прекомерното количество на извънклетъчната вода
  • Намаляване на обиколката на бедрата и задните части
  • Осезаемо намаление на “портокаловата кожа”
  • Подобряване на микроциркулацията, забележимо намаляване на видимите съдови “звезди”
  • Значително подобрение на хидратацията, плътността и еластичността на кожата

Продължителност на приложение - 4 седмици, през година трябва да се проведат 3-4 курса.

 

Материалът в превод на глава Целлюлит от книгата на професор Сергей Батечко КОЛАГЕНЪТ - Еликсир на красотата и здравето

Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още