Целулит

31 юли 2015
Целулит

Думата целулит за първи път се появява на Запад в началото на 70-те години от страниците на американски списания за жени. В Русия за целулит започнали да говорят почти четвърт век по-късно, в средата на 90-те. А сега всички търсят специалисти или съответна козметика за борба с него.

Въпреки обилието на публикации и растящия опит на козметиците въпросът за произход на целулита и най-ефективните начини за неговото премахване все още остават на ниво обсъждане, без да има конкретни фиксирани резултати от практическата дейност.

До сега дори специалистите и лекарите нямат общо разбиране за целулита — дали това е болест, козметичен дефект или измислен проблем, който помага на производителите на козметика и салоните за красота да трупат пари. От една страна, целулитът не е занесен в Международна статистическа класификация на болестите и проблемите, свързани със здравето, съответно, не е болест и затова дейностите, услугите и стоките, свързани с борбата против него не не изискват лицензии. От друга страна, всичките методи, използвани за премахването на целулита са насочени към нормализиране на вътрешната среда на организма и подобряване на кожата, тоест наподобяват лечебните.

Целулитът е склонността на мастните тъкани да задържат течности, което води до уплътняване на междуклетъчната матрица и натрупване на течности, продукти на обмяна на веществата и мазнини. Това води до подуване, притискащо съседните части на съединителната тъкан, която в отговор произвежда плътни колагенови влакна, които изолират бучки от мазнина и възпрепятстват кръвообращението. Циркулацията на лимфа се забавя. Постепенно се образува втвърдяване, приличащо на гел, а в подкожната тъкан се образуват характерните бучки.

Има мнение, че целулитът не е заболяване, а физиологическа норма — вторичен полов белег. Няма начин да се отървем от слоят на клетките между мастната тъкан и кожа. Скорошните изследвания показват взаимна връзка между целулита и хормона естроген, чието ниво се увеличава в женския организъм при полова зрялост. А това значи, че целулитът е напълно естествено явление за жени. За "превръщането" на целулита в болест до голяма степен спомогна рекламата. Нали преди сто години апетитните "трапчинки" върху гладкото женско тяло не са плашили никого, а дори обратно, се смятали за признак на здраве и привлекателност.

Устойчива е заблудата, че целулитът и затлъстяването са едно и също, и че той се среща само при възрастни жени. Всъщност, не е така. Запушването на целулитните канали се случва при хормонални промени, както и при нарушаването на водо-солевия метаболизъм в тялото на жената. Това може да се случи дори когато жената губи тегло.

Затова не мислете, че активното отслабване ще ви отърве от целулита. Целулитът може да се появи и при 15-годишните момичета. Съответно, целулитът не може да се премахне от липосукция (отстраняване на мазнини). Хирургическата операция помага да се избавим от тлъстини, но не и от целулит. От целулит не винаги може да ви отърве и антицелулитния чорапогащник.

Има различни чорапогащници от този тип: с поддържащ ефект и със стягащ ефект. Първите подобряват състоянието на вените, разпределяйки налягането по крака ви и се използват за профилактика на целулита. Вторите, подобно на бельо със стягащ ефект, помагат да изглеждате по фино, но пречат на кръвообращението, а това може да доведе до развитието не само на целулита, но и до нарушаването на лимфо- и кръвообращението.

Страстта към козметическите препарати също може да е опасна, защото това влияе на само върху кожата, но и върху целия организъм. Общото ниво на специалистите по тези проблеми като цяло се увеличи значително, но в отделни салони, отделни градове качеството на "борбата с целулита" остава на съвестта на работниците, а пациентът много или малко рискува зравето си. Най-честите оплаквания са загрубяването на мускулите, разрастването и сливането на подкожните неравности, крампи на краката и само временен ефект от всички скъпи процедури (тялото се връща към предишното си състояние, кожата губи своята еластичност 2-6 месеца след курса на антицелулитната терапия).

Днес опитните козметолози и лекари са убедени, че за да се повиши ефективността на работа с целулита трябва се намерят и да се съгласуват всичките знания и мнения отностно неговото лекуване и профилактика, да се вземат предвид чуждестраният и националният опит и винаги да се взимам под внимание показанията и противопоказанията на пациентите.

cellulite

Никой не отрича, че задължителните "атрибути" за борба с целулит са спортът и здравословното хранете. Обаче, не всяка жена може да си позволи да следи внимателно своят режим на деня и да се храни изключително с плодове, риба тон, сьомга, пуешки гърди, зеленчуци, печени картофи и мюсли. В същото време напълно по силите ни е да следим поне количеството на течности, които консумираме всеки ден. Това е доста важен момент в профилактиката на целулита. Водата охлажда, хидратира, премахва токсините и регулира температурата на тялото. Всеки ден се препоръчва да се пие не по-малко от два литра вода. Физическите упражнения трябва да са насочени към разтягане и трениране на дишането. Полезни са разходки пеш и скачането с въже. Също така са полезни всекидневни ванни или душове с използването на козметични продукти от водорасли, масажи с използването на мускулни стимулатори и масажори.

Всъщност, това са традициони оздравителни средства и вие напълно можете да се възползвате от тях, ако целулитът за вас е проблем, който наистина ви пречи да живеете и да се харесвате.

Козметичните средства срещу целулит са отделна тема.

В зависимост от характер на активните компоненти и техният състав козметични кремове, гелове и подобни оказват различно влияние върху целулита. Могат да се отбележат следващите видове активни вещества.

Активни вещества с механично действие – по време на масаж, насочен към дълбоко проникване на лекарството в кожата, тези вещества допринасят за втечняване на мазнините, както и разширяване на съседни съдове. Те включват колаген, ментол и екстракт от див кестен.

Активни вещества с дезинфилтриращ и анти-едем ефекта влияят върху задържането на вода, улесняват отстраняването на отоци. Това са, например, корен на копър, артишок, касис.

Активни вещества с венотонично действие, възстановявайки цикрулацията локално, спомагат за изхвърлянето на метаболитни продукти и освобождаване на натрупаната мазнина.

Тази група включва компоненти от растителен произход, като гинко билоба, конски кестен, червено грозде. Последните проучвания доказват ефективността на влиянито на активен кислород и магнитни полета върху целулита. Като в последния случай магнитните микрочастици притеглят кръв към повърхностните слоеве на кожата, стимулирайки микроциркулация.

Активни вещества с ензимно действие – присъстват във всичките най-нови препарати, които оказват влияние върху клетъчните рецептори. Това са предимно вещества с растителен произход, като рутин, бръшлян, морски водорасли (особено червени), гуарана и кофеин.

Активни вещества със стягащо действие - мантия, хвощ, органичен силиций, Centella Asiatica, несапонифициращи се екстракти от авокадо - не оказват пряко влияние върху процеса на отслабване. Те помагат за възстановяването на тонуса и еластичността на кожата, което е важен козметичен ефект. Козметиците обикновено включват в състав на препаратите вещества, помагащи за изглаждането на кожата, такива, като хидрокси киселини или салицилова киселина. Кожата бързо става гладка и мека, което е допълнителен стимул за да продължаване на процедурите.

Всички знаят, че кремът за отслабване е ефикасен само в случай, когато се нанася всеки ден, а, ако има възможност, и два пъти на ден в продължение на минимум един месец. Това е задължително условие. Обаче, трябва да имате предвид, че кремът е ефективен предимно при лекуване на прост неусложнен целулит, когато обиколката на бедрата се намалява средно с 2 см на месец. В случай на наднормено тегло действието на крема е по-малко забележимо. В тези случаи необходим моделиращ масаж, дренаж и други процедури. Жените често бъркат целулит с намалена еластичност на кожата. За да поставите правилна диагноза пробвайте в вертикално положение да повдигнете малко кожа в горната част на бедрата.

Ако неравностите на кожата намалеят, особено от вътрешната и задната част на бедрото, значи проблемът преди всичко е в намаляването на еластичността на кожата. В този случай не се препоръчва бързо отслабване, защото това ще направи увисналата кожа още по-видима. Тогава са особено необходимо препарати, съдържащи естествен колаген.

Схемата е същата: здравословен начин на живот, ограничен прием на мазнини, сладки, брашно, сладкарски изделия, набляга се на плодове и пресни зеленчуци, спорт.

Лекуването на неусложнен, локализиран целулит не винаги изисква специални диети. В тези случаи се препоръчват локални процедури: завивания, електрофореза, различни видове масаж.

Масажът с четка или с меки ръкавици стимулира жизнените функции на лимфната система. Масажирайте кожата си с нежни движения от долу нагоре, като се започне от глезените, а след това прасците, коленете и бедрата. На задните части може да се масажира по-енергично - с кръгови движения. Четката трябва да бъде суха - не се страхувайте, няма да боли! Но все пак не прекалявайте: не масажирайте тези места, където кожата е много чувствителна или травмирана.

Масажът стимулиращ кръвообращението се прави с помощта на по-груби видове масажори (четки с естествен косъм с дървени или пластмасови пъпки), както и с електрически масажори, подобряващи кръвообращението, разтапящи мазни бучки и омекотяващи кожата. Проблемни области трябва да се масажират с гел или антицелулитен крем със силни кръгови движения. Много е полезен масаж с морска сол и различни пилинг агенти, но това не трябва да се направи по-често от веднъж седмично.

След масажа върху кожата е необходимо да се нанесе колаген.

Компресореният (въздушен) масажор притежава някои качества на традиционият и лимфодренажен масаж, както и на мануалната терапия. Принципът на това устройство се основава на въздействието на въздух под налягане върху различни части на тялото. Въздушната помпа на масажора насочва въздуха в спецалните маншети-пръстени, в които въздух под налягането се разпределя равномерно върху цялата повърхност на тялото, осигурявайки масажен ефект за прасците, бедрата, талията, корема и ръцете. Този вид масаж подобрява циркуляцията на кръвта и лимфата, т.е. премахва причините за възникнето на целулита. Масаж трябва да се прави всеки ден, а след това върху кожата да се нанася колаген.

Мускулна стимулация се осъществява с помощта на електрически уреди, които карат мускулите да се съкращават под въздействието на електронно контролирани импулси. В тези стимулатори по определен начин са подбрани формата и честотата на импулсите с цел максималното използване на енергия в мускулите. След подобни процедури мазнините в тялото се намаляват, а мускулната тъкан се укрепва. Освен това, под въздействието на електрическите импулси се подобрява циркулацията на кръвта и лимфата, а следователно се ускорява регенерацията на кожата. След процедурата трябва да се прилага колаген.

Диета против целулит - АНТИЦЕЛУЛИТНА ПРОГРАММА:

ДОПЪЛНИТЕЛНИ ХРАНИТЕЛНИ ПРОДУКТИ:

всеки ден 1 —2 чаши фрешове (прясно изцеден сок): сок от моркови, цитрусови, ананас;
всеки ден пресни плодове (2 ябълки) и зеленчуци (салата от прясно зеле);
всеки ден 5 ореха, щепа сурови тиквени ядки;
3 супени лъжици кедрово масло;
всеки ден половин чаша мюсли от мляно жито;
всеки ден 200 гр риба или морски дарове (скариди 100 гр);
всеки три дена — едно яйце;
всеки ден 2 литра пречистена вода.

БАСЕЙН, РИМСКА БАНЯ.

МАСАЖ: с буркани, масло, гваш (китайски).
ПРЕЧИСТВАНЕ НА ЧЕРВА, СЪДОВЕ, ЧЕРН ДРОБ.
ЦИНКОВИ И КАЛЦИЕВИ ДОБАВКИ.
БИОПРОГРАМА ЗА КОРЕГИРАНЕТО НА ТЕГЛО.

Крем против целулит с кофеин и колаген за отслабване Inventia 200ml

 

крем против целулит

Действие на Колагенов серум за тяло за бързо отслабване

Редовната употреба на антицелулитния крем за отслабване води до осезаеми резултати като:

  • Загуба на тегло
  • Намаляване на прекомерното количество на извънклетъчната вода
  • Намаляване на обиколката на бедрата и задните части
  • Осезаемо намаление на “портокаловата кожа”
  • Подобряване на микроциркулацията, забележимо намаляване на видимите съдови “звезди”
  • Значително подобрение на хидратацията, плътността и еластичността на кожата

Продължителност на приложение - 4 седмици, през година трябва да се проведат 3-4 курса.

 

Материалът в превод на глава Целлюлит от книгата на професор Сергей Батечко КОЛАГЕНЪТ - Еликсир на красотата и здравето

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още