СИНДРОМ НА ХРОНИЧНАТА УМОРА : Симптоми и лечение

19 март 2022
СИНДРОМ НА ХРОНИЧНАТА УМОРА : Симптоми и лечение

ОПРЕДЕЛЕНИЕ, ДИАГНОЗА И ИНОВАТИВНО ЛЕЧЕНИЕ

 
Умората, която понякога се появява без обективна причина, е толкова често срещана, че не се забелязва веднага, за да побързат пациентите да отидат на лекар, камо ли да потърсят рехабилитационно лечение. Обикновено в такива ситуации общото усещане за не добро здраве се дължи на преумора. Човек предпочита сам да реши как да се измъкне от такова състояние, като се основава на минимални познания. Достатъчна почивка през нощта, продължителна ваканция, смяна на обстановката и намаляване на интензивността на физическото натоварване са нещата, към които хората прибягват първоначално, когато усетят, че умората ги е завладяла.
 
И така, каква е реалната картина, какво наистина се случва в организма, което води до развитието на синдрома на хроничната умора?
 

ФОН И НЕУМОЛИМА СТАТИСТИКА

 
През 1984 г. Пол Чейни, лекар от Невада (САЩ), въвежда термина "синдром на хроничната умора", който според него представлява комбинация от симптоми: умора при липса на сериозни промени в начина на живот, депресия и промени в настроението. По-рано промени от подобен характер вече са били обект на медицинско внимание, по-специално на психиатъра Х.Д. Фройденберг, 10 години преди Пол Чейни да обособи подобни отклонения в отделна категория, която той нарича "емоционално прегаряне". Той пръв посочва, че този комплекс се развива най-вече при хора, чиято професионална дейност е свързана с постоянно общуване (пациенти, клиенти, наставници и др.). П. Чейни има заслуга за откриването на връзката на прекомерната умора с вируса на Епщайн-Барр и други свързани с него херпесни вируси. По-късно този факт беше подробно проучен и медицинските специалисти успяха да потвърдят, че вирусите са една от многото причини, водещи до развитието на синдрома на хроничната умора.
 
Статистическите данни за честотата на заболяването варират в широки граници:

 • от 10 пациенти на 100 000 души (САЩ) до 37 пациенти на 100 000 души (Австралия);
 • Жените са по-податливи на синдрома на хроничната умора (те боледуват два пъти по-често от мъжете);
 • Основната възрастова група е 25-45 години;
 • По-често патологията се диагностицира в големите градове.
 

СИНДРОМ НА ХРОНИЧНАТА УМОРА: СИМПТОМИ И ДИАГНОЗА

 
Синдромът на хроничната умора е заболяване и е включен в Международната класификация на болестите като миалгичен енцефаломиелит. Това е комплекс от симптоми, доминирани от усещане за постоянна умора, която не спира дори след добър нощен сън или дълга почивка, и повишено ниво на умора, което е непропорционално на физическото натоварване.

Синдромът на хроничната умора се диагностицира и чрез наличието на поне 4 симптома от следния списък в продължение на няколко месеца:
 
 • Мускулна болка и слабост;
 • нарушения на съня;
 • намалена способност за концентрация;
 • нарушена памет, прекомерна умора след интелектуална работа;
 • продължително възстановяване след нормална физическа активност;
 • болка в ставите с миграционен характер;
 • уголемени шийни лимфни възли;
 • депресия;
 • психични симптоми: безпокойство, тревожност, депресия, апатия, раздразнителност, летаргия;
 • физически симптоми: треперене на ръцете, загуба на тегло, намален или прекомерно увеличен апетит, потискане на апетита.
СИНДРОМ НА ХРОНИЧНАТА УМОРА : Симптоми и лечение

 

ПРИЧИНИ ЗА СИНДРОМА НА ХРОНИЧНАТА УМОРА

 
Синдромът на хроничната умора се развива постепенно и обикновено е причина да се обърнете към лекар, когато основният и редица допълнителни синдроми станат ясно видими и повлияят на качеството на живот. Етиологията на това заболяване е многофакторна, а сред основните причини медиците открояват следните :
 
 • Нарушения в работата и почивката за дълъг период от време;
 • хронично лишаване от сън;
 • чест и продължителен стрес;
 • необходимостта да се вземат трудни решения и да се намери изход от трудни ситуации;
 • физическо претоварване;
 • Прекомерни интелектуални усилия.
 
Под въздействието на горепосочените фактори се задейства верига от последователни патологични процеси: появяват се метаболитни нарушения и като следствие от тях - самоотравяне с токсини, на които организмът реагира с алергии. Млечната киселина, която се натрупва в тъканите по време на тези промени, предизвиква развитие на миалгия (мускулна болка). Състоянието на нервната система, променено до патологични нива, има отрицателен ефект върху функцията на ендокринната и имунната система. Освен това не бива да се пренебрегва ролята на възпалителните заболявания (особено на хроничните инфекции) при синдрома на хроничната умора.
 

ЛИНГВИСТИЧНО-ВЪЛНОВА ГЕНЕТИКА: РАДИКАЛНО НОВ ПОДХОД КЪМ СИНДРОМА НА ХРОНИЧНАТА УМОРА

 
Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Съществуват и СПА програми, които служат като превантивна мярка за групите, изложени на риск от заболяване. Въпреки това любознателните учени и изобретатели никога не са почивали на лаврите си и са продължавали изследванията и разработките в областта на лечението на синдрома на хроничната умора със значителен успех. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев. Методът за корекция на патологични състояния включва използването на специални звукови матрични програми, работещи на безопасни за човешкия организъм честоти.
 
Резултатите, постигнати с помощта на технологията на лингвистично-вълновата генетика
 
 • повишаване на физическата и умствената работоспособност;
 • подобряване на настроението;
 • облекчаване на чувството за постоянна умора;
 • Елиминиране на миалгията и други симптоми, свързани със синдрома на хроничната умора;
 • укрепване на имунната система;
 • Укрепване на устойчивостта на стрес;
 • Постигане на емоционална стабилност.
 
При синдрома на хроничната умора програмата е съобразена с всеки отделен пациент. Вземат се предвид следните фактори:
 
 • специфични характеристики на тялото;
 • продължителността на заболяването;
 • Разпространението на определени симптоми;
 • Наличието на свързани заболявания от остър или хроничен характер;
 • съществуващи функционални нарушения на системи и органи.
 
В резултат на прилагането на технологията на лингвистично-вълновата генетика се постига планираната цел - качеството на живот на пациента се подобрява.

МАТРИЦИ НА ГАРЯЕВ: ПРЕДИМСТВА НА ПРИЛОЖЕНИЕТО

 
Целесъобразността на използването на матриците на Гаряев при синдрома на хроничната умора има редица предимства, по-специално :
 
1. Висока ефективност
С помощта на програмата се постига комплексен ефект: както върху симптомите, така и върху причините, довели до синдрома на хроничната умора. Лечението бързо и безболезнено отстранява всички проблеми, свързани с невроендокринната дисрегулация, причинена от изтощение на нервната система и намаляване на защитните сили на организма. Допълнителен положителен резултат от въздействието на програмите на Гаряев е премахването на хроничните възпалителни процеси в организма, независимо от тяхната локализация, и други свързани с тях заболявания и функционални нарушения.
 
2. Устойчивост на резултатите
Проучванията потвърждават, че технологията на лингвистично-вълновата генетика, за разлика от конвенционалната терапия (симптоматично лечение с медикаменти), позволява да се постигнат дълготрайни резултати. Важно е да се отбележи, че освен че елиминира синдрома на хроничната умора, използването на програмите на Гаряев има и превантивна роля, тъй като позволява да се предотврати развитието на ендокринни и неврологични заболявания.
 
3. Няма странични ефекти
В резултат на многобройни изследвания е ясно доказано, че методите, използвани при синдрома на хроничната умора Лингвистично-вълнова генетика, нямат отрицателни странични ефекти върху човешкия организъм и са абсолютно безопасни.
 

СИНДРОМ НА МЕНИДЖЪРА

 
Синдромът на мениджъра е една от проявите на синдрома на хроничната умора.
 
Синдромът на мениджъра е сравнително нов термин и е един от видовете синдром на хроничната умора. Този синдром обикновено се проявява при служители, които са претоварени и посвещават поне 10 часа на ден на работата си. Комбинацията от тежки отговорности, пропорционални на позицията им във фирмата и на работата, която вършат, съчетани с постоянен психологически натиск, стрес и трудни решения, които трябва да се вземат, водят до развитието на синдрома на мениджъра. Подобно на синдрома на хроничната умора, той е напълно лечим с технологията на лингвистично-вълновата генетика и се използва успешно за предотвратяване на тази широко разпространена патология в съвременния свят.

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още