Белези по кожата и колаген

2 октомври 2017
Белези по кожата и колаген

Ето от какво зависи вида на белезите по кожата

Кожата е най-големия орган в човешкото тяло и също влиза като % при образуването на общата маса на тялото. Често при драстично отслабване с над 50 кг именно провисналата кожа създава големи естетични проблеми и често бива отстранявана хирургично. Тя изпълнява редица важни функции:  предпазва от механично увреждане, има терморегулаторна функция, защита от химични фактори, предотвратява навлизане на патогенни микроорганизми или ликвидирането им на повърхността, защита от дехидратиране, различни рецептори за допир и вибрация. Знаете ли, че в кожата има разположени кръвоносни съдове, които при максимално разширение могат да задържат до 1 л кръв?

белези кожа колаген

Често естетичния външен вид на най-тънкия слой на тялото ни е нарушен от появата на белези – от микроскопично малки и безобидни до обхващащи големи области и причиняващи дискомфорт. От прекарани заболявания като варицела в детските години през акне по време на младежките до порязвания с нож в кухнята, хирургически операции, изгаряния – причините за появата на белезите са много.

Не бива да допускаме резки промени на теглото и за това може ни помогнат фитнес програмите от доказал се професионалист.

Според  Клиника по дерматология към ВМА ако раната е повърхностна (напр. леко одраскване) и засяга само горния слой на кожата (епидермиса), тя зараства без образуване на белег. При по-дълбоко увреждане, което навлиза до дермата, раните заздравяват с образуване на белег. Както вече писахме в тази статия  едно опростено описание - дермалният слой на кожата (самата кожа) прилича на комбинация от "воден и пружинен матрак", където ролята на "пружини" играят колагеновите и еластиновите влакна, а цялото пространство между тези влакна - "пружините", е изпълнено с воден гел, състоящ се от гликозаминогликани ( мукополизахариди). Важна и основна част от глюкозаминогликаните е хиалуроновата киселина.

Появата на белег е крайната фаза на заздравяване на по-дълбоките рани. Този процес преминава през 3 фази. При първата в продължение на 3 до 5 дни е първичния отговор на организма към тъканната повреда - отстраняват се мъртвите тъкани и ако има попаднали чужди тела. Според пластичния хирург д-р Robert Tornambe при началната фаза на зарастване на рани е важно да се спре кървенето и да се уплътни проникването на бактерии, както и развитието на инфекции. Кръвта се съсирва, образува коричка, а отдолу започва подготовката за създаване на здрава кожа. Междувременно към участъка са изпратени пратеници на имунната система, които да се борят с проникналите бактерии. Тогава се намесва и колагенът като лепило, което служи за затваряне на разкъсаната тъкан. Започват първоначално невидими промени – създават се нови клетки, изграждат се кръвоносни съдове, образува се съединителна тъкан. В период на около седмица ръбовете на раната зарастват. Ще отнеме месеци, за да видим какъв ще е крайния резултат от нараняването. В най-добрият вариант това е тънка плоска линия, подобна на цвят с останалата кожа. Има различни видове белези. Едни от тях са атрофичните -  са хлътнали в сравнение с останалите близки участъци кожа. Причинени са от унищожаването или загубата на колагенови влакна.

Fine line белезите са тънка бледа/пигментна линия. Разположени са в различни участъци на кожата, които не са подложени често на разтягане и опъване. Причина за получаването им често са битови или леки спортни инциденти – нараняване с нож, одраскане, ожулване и пр.

Широки плоски белези – те са резултат от възпалителен процес или се намират в области, подложени на интензивно разтягане и свиване на кожата като коляно, лакът, рамо, гръб. Възможно е фините линии от хирургични операции да се разширят в близките 2-3 месеца след операцията.

Стриите са също вид белези. Получават се от нараняване на дермата и подкожната тъкан, като външния слой на кожата –епидермиса, не е засегнат. При тях липсва удебеляване и повдигнатост, а цветът им варира от лилаво до белезникаво. Причините за появата им са различни – бременност, напълняване/отслабване, тренировки, хормонален дисбаланс, продължителен прием на кортикостероиди и пр.

Белезите от акне са най-разпространения вид атрофични белези. При тях в процеса на заздравяване на кожата поради дълбоко възпаление на дермата може да има промени в ориентацията на колагеновите фибри и да последва атрофия. При тях отново можем да различим различни видове. Някои изглеждат сякаш кожата е била прободена с шило, други са кръгли или овални, а трети –вълнообразни ленти с дължина до 5 мм.

Понякога пораженията от акнето принадлежат към хипертрофичните белези. Те се образуват не от загуба на тъкан, а от излишно производство на колаген.  Можем да ги разпознаем като изпъкнали и с предимно червен цвят. Допълнителната тъкан не излиза извън очертанията на раната. Нараства чрез избутване на ръбовете на белега.  Често се получават следствие на изгаряния.  Пациентите се оплакват от сърбеж и дискомфорт.  Появяват се между 1 и 3 месеца след образуване на белега и се развиват до края на първата година. При тях може да се наблюдава обратно развитие.

Келоидите са описани още в Древен Египет в папирус от около 1700 г. пр. н.е. Името им идва от гръцки и произлиза от щипка на рак. Това описва растежа на тъкан върху здрава кожа. Причинени са от свръхрастеж на плътна фиброзна тъкан, която се разраства извън границите на рана. С течение на времето белегът узрява и здравината на тъканта се подобрява в резултат на правилното кръстосване на колагеновите нишки. Белегът от плътен се променя до плосък и еластичен. Когато има дисбаланс между анаболните и катаболните процеси се образува повече колаген и белегът се разраства във всички посоки. Издига се над нивото на кожата, а влакната на колагена образуват възли. Различаването на хипертофични и келоидни белези е трудно в ранния стадий на образуване на белега.

Знаете ли, че съществуват различни видове премахване на белези с помощта на лазер, чиято цел е именно стимулиране на производството на колаген или подпомагането му да заеме правилната структура съобразно близките участъци на кожата?

Клиничният микронидлинг е известен като терапия за стимулация на колагеновия синтез. Той е по-неинвазивна и щадяща процедура в сравнение с лазерната терапия. Неговата ефективност е клинично доказана в редица изследвания. 

При него се използват микроигли, които вкарват в кожата активни вещества като хиалуронова киселина, колаген, витамини, аминокиселини и пр. Това ускорява циркулацията на кръвта, клетъчния метаболизъм и обмена на веществата. В резултат се наблюдава производство на нови колагенови влакна, по-бързо регенериране на тъканите и обновяване на кожата. Процедурите са с доказана ефективност при заличаване на различни видове белези, бръчки, пигментни петна.

Редица пластични хирурзи препоръчват скъпа инжекционна терапия с колаген 

Но ако не желаете и не можете да си позволите подобни процедури можете да изберете козметика или хранителна добавка.

Автор Елица Калоянова

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още