Белези по кожата и колаген

2 октомври 2017
Белези по кожата и колаген

Ето от какво зависи вида на белезите по кожата

Кожата е най-големия орган в човешкото тяло и също влиза като % при образуването на общата маса на тялото. Често при драстично отслабване с над 50 кг именно провисналата кожа създава големи естетични проблеми и често бива отстранявана хирургично. Тя изпълнява редица важни функции:  предпазва от механично увреждане, има терморегулаторна функция, защита от химични фактори, предотвратява навлизане на патогенни микроорганизми или ликвидирането им на повърхността, защита от дехидратиране, различни рецептори за допир и вибрация. Знаете ли, че в кожата има разположени кръвоносни съдове, които при максимално разширение могат да задържат до 1 л кръв?

белези кожа колаген

Често естетичния външен вид на най-тънкия слой на тялото ни е нарушен от появата на белези – от микроскопично малки и безобидни до обхващащи големи области и причиняващи дискомфорт. От прекарани заболявания като варицела в детските години през акне по време на младежките до порязвания с нож в кухнята, хирургически операции, изгаряния – причините за появата на белезите са много.

Не бива да допускаме резки промени на теглото и за това може ни помогнат фитнес програмите от доказал се професионалист.

Според  Клиника по дерматология към ВМА ако раната е повърхностна (напр. леко одраскване) и засяга само горния слой на кожата (епидермиса), тя зараства без образуване на белег. При по-дълбоко увреждане, което навлиза до дермата, раните заздравяват с образуване на белег. Както вече писахме в тази статия  едно опростено описание - дермалният слой на кожата (самата кожа) прилича на комбинация от "воден и пружинен матрак", където ролята на "пружини" играят колагеновите и еластиновите влакна, а цялото пространство между тези влакна - "пружините", е изпълнено с воден гел, състоящ се от гликозаминогликани ( мукополизахариди). Важна и основна част от глюкозаминогликаните е хиалуроновата киселина.

Появата на белег е крайната фаза на заздравяване на по-дълбоките рани. Този процес преминава през 3 фази. При първата в продължение на 3 до 5 дни е първичния отговор на организма към тъканната повреда - отстраняват се мъртвите тъкани и ако има попаднали чужди тела. Според пластичния хирург д-р Robert Tornambe при началната фаза на зарастване на рани е важно да се спре кървенето и да се уплътни проникването на бактерии, както и развитието на инфекции. Кръвта се съсирва, образува коричка, а отдолу започва подготовката за създаване на здрава кожа. Междувременно към участъка са изпратени пратеници на имунната система, които да се борят с проникналите бактерии. Тогава се намесва и колагенът като лепило, което служи за затваряне на разкъсаната тъкан. Започват първоначално невидими промени – създават се нови клетки, изграждат се кръвоносни съдове, образува се съединителна тъкан. В период на около седмица ръбовете на раната зарастват. Ще отнеме месеци, за да видим какъв ще е крайния резултат от нараняването. В най-добрият вариант това е тънка плоска линия, подобна на цвят с останалата кожа. Има различни видове белези. Едни от тях са атрофичните -  са хлътнали в сравнение с останалите близки участъци кожа. Причинени са от унищожаването или загубата на колагенови влакна.

Fine line белезите са тънка бледа/пигментна линия. Разположени са в различни участъци на кожата, които не са подложени често на разтягане и опъване. Причина за получаването им често са битови или леки спортни инциденти – нараняване с нож, одраскане, ожулване и пр.

Широки плоски белези – те са резултат от възпалителен процес или се намират в области, подложени на интензивно разтягане и свиване на кожата като коляно, лакът, рамо, гръб. Възможно е фините линии от хирургични операции да се разширят в близките 2-3 месеца след операцията.

Стриите са също вид белези. Получават се от нараняване на дермата и подкожната тъкан, като външния слой на кожата –епидермиса, не е засегнат. При тях липсва удебеляване и повдигнатост, а цветът им варира от лилаво до белезникаво. Причините за появата им са различни – бременност, напълняване/отслабване, тренировки, хормонален дисбаланс, продължителен прием на кортикостероиди и пр.

Белезите от акне са най-разпространения вид атрофични белези. При тях в процеса на заздравяване на кожата поради дълбоко възпаление на дермата може да има промени в ориентацията на колагеновите фибри и да последва атрофия. При тях отново можем да различим различни видове. Някои изглеждат сякаш кожата е била прободена с шило, други са кръгли или овални, а трети –вълнообразни ленти с дължина до 5 мм.

Понякога пораженията от акнето принадлежат към хипертрофичните белези. Те се образуват не от загуба на тъкан, а от излишно производство на колаген.  Можем да ги разпознаем като изпъкнали и с предимно червен цвят. Допълнителната тъкан не излиза извън очертанията на раната. Нараства чрез избутване на ръбовете на белега.  Често се получават следствие на изгаряния.  Пациентите се оплакват от сърбеж и дискомфорт.  Появяват се между 1 и 3 месеца след образуване на белега и се развиват до края на първата година. При тях може да се наблюдава обратно развитие.

Келоидите са описани още в Древен Египет в папирус от около 1700 г. пр. н.е. Името им идва от гръцки и произлиза от щипка на рак. Това описва растежа на тъкан върху здрава кожа. Причинени са от свръхрастеж на плътна фиброзна тъкан, която се разраства извън границите на рана. С течение на времето белегът узрява и здравината на тъканта се подобрява в резултат на правилното кръстосване на колагеновите нишки. Белегът от плътен се променя до плосък и еластичен. Когато има дисбаланс между анаболните и катаболните процеси се образува повече колаген и белегът се разраства във всички посоки. Издига се над нивото на кожата, а влакната на колагена образуват възли. Различаването на хипертофични и келоидни белези е трудно в ранния стадий на образуване на белега.

Знаете ли, че съществуват различни видове премахване на белези с помощта на лазер, чиято цел е именно стимулиране на производството на колаген или подпомагането му да заеме правилната структура съобразно близките участъци на кожата?

Клиничният микронидлинг е известен като терапия за стимулация на колагеновия синтез. Той е по-неинвазивна и щадяща процедура в сравнение с лазерната терапия. Неговата ефективност е клинично доказана в редица изследвания. 

При него се използват микроигли, които вкарват в кожата активни вещества като хиалуронова киселина, колаген, витамини, аминокиселини и пр. Това ускорява циркулацията на кръвта, клетъчния метаболизъм и обмена на веществата. В резултат се наблюдава производство на нови колагенови влакна, по-бързо регенериране на тъканите и обновяване на кожата. Процедурите са с доказана ефективност при заличаване на различни видове белези, бръчки, пигментни петна.

Редица пластични хирурзи препоръчват скъпа инжекционна терапия с колаген 

Но ако не желаете и не можете да си позволите подобни процедури можете да изберете козметика или хранителна добавка.

Автор Елица Калоянова

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още