Грижа за кожата при отрицателни температури

8 октомври 2019
Грижа за кожата при отрицателни температури

Обикновено се интересуваме от кожата на лицето и появата на издайнически бръчки, които биха подсказали възрастта. Останалата част от кожата може да се възприеме като маловажна и пасивна обвивка на тялото. Но според публикацията на International Journal of Circumpolar Health  / The skin in the cold като жив орган, който образува повърхността на човешкото тяло и играе ролята на граница с околната среда, кожата има съществена роля за възприемането на температурата и промените ѝ. Кожата играе активна роля в терморегулацията на организма, благодарение на регулираното разсейване на топлинна енергия към околната среда. По време на процесите на преохлаждане на тялото, кожата ни се стреми да намали загубите на топлина до минимум. 

Кожата се състои от 3 слоя:

Епидермисът е най-външния слой, който директно попада под въздействието на температурата на околната среда. Този слой се състои от епителни клетки с 15-20 мъртви роговични слоя. Именно тези мъртви и твърди клетки са основната бариера срещу навлизане на патогени в организма, а освен това пречат на изпаряването на влага от кожата. В този много тънък слой на кожата няма кръвообращение и затова, когато леко се одраскаме не потича кръв. В епидермиса има единични влакна на нервни окончания. 

Дермата е средния слой от кожата и се намира под епидермиса. Това е слой, който е изключително богат на колаген тип Iеластин, хиалуронова киселина и други протеини. Тук вече има кръвоносни съдове и при нараняване на дермата е възможно да настъпи кръвотечение. При зарастване на раните се образуват различни по вид белези и това зависи именно от способността на колагена да изгражда нови тъкани, както и от направлението на влакната колаген. Освен това в дермата има нерви и рецептори. Дермата е отговорна за механичната здравина, якост на опън, както и еластичност на кожата. С течение на времето обаче колагенът в тялото започва да намалява и това води до намален обем на дермата, както и поява на бръчки, провисвания, неравномерен тен, трудно зарастване на рани и хирургични белези и пр. 

Третият и най-дълбокия слой на кожата е именно мястото в тялото, където се натрупва подкожната мазнина. Там има предимно мастни клетки, хлабава съединителна тъкан, сравнително малко кръвоносни съдове и нерви, които преминават нагоре към дермата. В блога на aloha.bg наскоро писахме за фиброзата на мастната тъкан, която от една страна е полезна, защото не позволява на мастните клетки прекалено много да увеличават обема си, но от друга страна втвърдената съединителна тъкан може да предизвика срязване на клетъчните мембрани на мастните клетки и това провокира започването на възпалителни процеси. 

Като орган, който образува повърхността на човешкото тяло, кожата има специфични невронни рецептори - за допир, болка, за студ, топлина, както и за болка, причинена от студ и болка, причинена от топлина. 

Хората нямат вродено усещане за температурата на околната среда, а тълкуването на мозъка води до различни възприятия. Помислете си за миг за първите слънчеви и топли дни с температури около 19 ° C, а сега си помислете за облачен ден през лятото със същата температура. Има разлика, нали? Възприятията на кожата са различни, когато човек навлиза от студено помещение в още по-студено, и когато навлиза в студеното след като е бил в значително по-топла среда. Адаптацията към студа е строго индивидуална и зависи от промени в централната нервна система. Рецепторите за студ се срещат най-често в лицето и горната част на тялото и са по-многобройни в сравнение с рецепторите за топлина в кожата. Обикновено по-голямата част от тялото е покрита с дрехи, които запазват топлината, а лицето е изложено на агресивното действие на минусовите температури. 

Подкожната мастна тъкан запазва топлината пасивно и има функция на изолатор на тялото. По-пълните хора усещат студа по-слабо в сравнение с хората с поднормено тегло. Мазнините и козината на арктическите животни обаче се справят многократно по-добре със запазването на топлината. Обикновено температурата на кожата се повишава, когато тялото трябва да разсейва прекалено високи температури и съответно температурата на кожата се понижава и действа като изолатор, когато тялото трябва да запази топлината. Тази активна роля в регулирането на топлоизолацията се управлява именно от кръвоносните съдове в дермата. При животните козината се повдига с цел задържане на въздуха, а при човека настръхването на космите не може особено много да помогне. 

При ниски температури на околната среда кожата и периферните части на крайниците като пръстите приемат нова роля на “черупка”. Но ако излагането на студ е продължително или с прекалено ниски температури, тази черупка ще бъде непоправимо увредена и ще бъде отхвърлена като ненужна. В пръстите на крайниците се задейства специална реакция на кръвоносните съдове, при която те са свити, но се отварят от време на време, за да снабдят тъканите с кислород и хранителни вещества. 

Влагата в кожата играе важна роля в терморегулацията. Тя се съдържа в най-голямо количество в дермата, където влакната колаген имат свойството да задържат вода и многократно да увеличават обема си като набъбват. Въпреки че основната функция на роговите клетки на епидермиса е да се предотврати загубата на вода от кожата, има непрекъсната загуба, която може да достигне до няколко литра на ден при изключително високи температури или усилени тренировки. Тъй като изпотяването може да се случи и при ниски температури при усилено физическо натоварване, изпаряването води не само до загуба на течности, но и на топлинна енергия. Тази загуба на топлина е най-висока в кожата на лицето и главата, тъй като обикновено тялото и крайниците са защитени от дрехи. 

С понижаване на температурата на кожата първо се усеща дискомфорт, после лека болка, която се засилва и след това кожата губи чувствителността на тактилните рецептори и започва да изтръпва и да се вкочанясва. В последния етап кожата е безчувствена и няма усещане за болка. Сръчността на ръцете силно намалява, а физическите показатели на тялото започват да се влошават. След това влиянието на ниските температури достига до мускулите, сухожилията, костите, кръвоносните съдове и дори вътрешните органи. Обикновено от студа най-много страдат пръстите на крайниците, стъпалата на краката, ушите, бузите, носа, ръцете и пр. 

Контактното измръзване е специален вид въздействие на ниски температури, което се отличава с контакт на кожата със свръхохладен предмет, течност или газ. Кожата, която влиза в контакт се охлажда толкова бързо, че няма време за адаптация и промяна на кръвообращението. В резултат на това вътреклетъчната течност замръзва за момент и се получава кристализация. Клетките умират веднага. Това се използва за лечение с криотерапия на брадавици, различни кожни тумори и доброкачествени образувания. 

Обикновено изгарянията на кожата са причинени от топлината на UV лъчи на Слънцето. Има десетки различни видове продукти, които помагат да предпазим кожата, защото някои от лъчите на Слънцето или солариума преминават бариерата на епидермиса, навлизат в дермата и разрушават колагена. Това от своя страна води до процес, известен като фотостареене, който се наблюдава често при професионалните шофьори. Много често лявата и дясната половина от лицата им остаряват с различна скорост и се отчита видима асиметрия.

Днес слънцезащитни фактори се поставят и в козметиката за ежедневна употреба. Но студът може също да нанесе непоправими поражения върху кожата. 

Публикацията от 2019 г. на Wiki How - How to Treat an Ice Burn ни информира как да се справяме с ниските температури, които влияят на откритите части от тялото. Така наречените “ледени изгаряния” са изгаряния на кожата, които са причинени от силен студ, а не от топлина. Много често хората сами си ги причиняват, след като решават да успокоят болка от травма с помощта на пакет с лед. Ледът може да залепне за кожата и затова трябва да се постави суха кърпа за преграда. Ледените изгаряния се появяват също и когато сте изложени на силен студен вятър, който едновременно отнема топлината и влагата от повърхността на кожата и води до бързо охлаждане на тъканите в дълбочина. Подобно охлаждане може да се случи на голяма надморска височина или ако имате директен контакт със замръзнал предмет. Най-често предразположени към подобни увреждания са хората, които участват в зимни спортове и нямат нужната подготовка и екипировка, пушачите, хората, които приемат бета-блокери или тези с невропатия, която намалява усещанията за студ или болка. Малките деца и по-възрастните хора също са предразположени, защото телата им не могат да регулират телесната температура оптимално. В някои случаи тетанусът е усложнение от измръзване. 

Ако симптомите на леденото изгаряне са незначително обезцветяване на кожата, изтръпване, сърбеж и лека болка, могат да се преодолеят и в домашна обстановка без да се налага да търсите медицинска помощ. За целта е нужно да отстраните възможно най-бързо източника на студ от директен контакт с кожата. Ако сте на висока надморска височина ще се наложи да потърсите спешно подслон или да слезете на по-ниска височина. А ако сте изложени на студени ветрове да се облечете с още сухи дрехи. Трябва да свалите от себе си всички мокри дрехи, обувки, ръкавици, шапки, екипировка, които допълнително понижават температурата на кожата. Целта е плавно да повишите температурата до нормалната. Това може да стане като накиснете засегнатите участъци в топла вода с температура от 37 до 40 ° C за около 20 минути. Избягвайте температури над 40 ° C, които могат да влошат още повече пораженията. Напълно възможно е да усетите иглички и пробождания, но това показва, че кожата се размразява и усещанията на рецепторите се възобновяват. След като сте си направили бани с топла вода над телесната температура си починете за около 20 минути при стайна температура от 21 ° C  и след това отново повторете процедурата с накисването. Така плавно и постепенно кожата ще достигне нормалната телесна температура. Ако болката е започнала да изчезва не е необходимо да продължавате с накисванията в леко топла вода. Ако температурата в помещението е по-ниска, по време на почивката покрийте засегнатите участъци с одеало или топли свободни дрехи. 

Състоянието на засегнатата от екстремно ниски температури кожа може да се подобри и след поставяне на компрес с топла преварена вода. За целта може да се използва и торбичка с топла вода, която се държи 20 минути на засегнатите участъци и след това се прави почивка. Ако въпреки всичко не почувствате подобрение е нужно да потърсите лекарска помощ. 

Посетете личния си лекар или потърсете спешна медицинска помощ в случай, че изгарянето от лед е тежко. Симптомите са:

  • напукване на кожата
  • образуване на мехури
  • променяне на цвета на кожата - бял, сив, син, жълтеникав (остава дори и след загряване, бани с топла вода и компреси)
  • усещане за изтръпване
  • усещане за силен студ и вкочанясване
  • изтичане на гной или зелен секрет - признаци на инфекция
  • повишаване на температурата, треска и / или нарастваща болка

При тежки случаи на измръзване мускулите в засегнатите участъци също се втвърдяват и са извън контрол. Въпреки че дори при леки увреждания с ниски температури кожата може да се напука и да се образуват мехури, обикновено тези симптоми говорят за по-тежки изгаряния от леда. Те от своя страна пречат на правилното почистване и грижа за кожата. Ако имате отворени и кървящи рани трябва да потърсите лекар, независимо от тежестта. 

Спешна медицинска помощ се налага, ако кожата промени цвета си за постоянно, въпреки предприетите мерки и остане синя или дори черна. Ако изпитвате силна болка, която прониква по-надълбоко в тъканите, това също е симптом на измръзване. Разликата между изгаряне с лед и измръзване е много фина. Докато изгарянето от лед причинява болезнено изгаряне на повърхността на кожата, то при измръзване освен кожата замръзват и тъканите под нея и щетите за организма са по-тежки и необратими.  Тези участъци не бива да се разтриват, защото това ще утежни положението. Освен това не бива да се нагряват с високи температури, още повече ако има риск от повторно измръзване. 

Лекарят ще оцени състоянието ви. В повечето случаи ще започне с подгряване на засегнатите участъци с леко топла вода за 20 минути. Освен това може да предпише болкоуспокояващи, лекарства за борба с инфекцията и евентуално венозно вливане на медикаменти и разтвори, които да помогнат за възстановяване на кръвообращението в засегнатите участъци. Ако кожата и тъканите са непоправимо увредени вероятно ще се наложи да бъдат отстранени. В най-тежките случаи ще бъдат извършени рентгенови снимки и различни образни изследвания за определяне на степента на увреждане. 

Тежкото изгаряне с лед може да отнеме няколко седмици или дори няколко месеца за пълно възстановяване. Ако имате и измръзване съществува риск засегнатата зона никога да не се възстанови напълно. 

Структура на колагенСпоред публикацията от 2018 г. на Medical News Today / Everything you need to know about ice burns всички тези увреждания на при отрицателни температури се дължат на замръзването на водата в клетките на кожата. Така замръзналата вода започва да образува микроскопични ледени кристали. Освен това кръвоносните съдове се стремят да запазят топлината на жизненоважните вътрешни органи. Намаленият обем кръв от стеснените периферни кръвоносни съдове ще доведе до кислороден глад на пръстите на ръцете / крака, стъпалата, носа, ушите и пр. Ако отрицателните температури засегнат протеините за съсирване на  кръвта може да възникне кървене. 

Както споменахме кожата се състои от 3 слоя. Ако студът атакува само епидермиса, щетите за организма не са значителни. Но ако достигне до дермата е възможно да предизвика лезии, при чиито зарастване се образуват различни по вид белези. 

Колагенът е един от основните структурни протеини в човешкото тяло. В блога на aloha.bg изяснихме основните разлики между колаген тип I и колаген тип II. В дермиса, средния слой на кожата, колаген тип I е около 70% от сухото тегло. В публикацията от  2016 г. Thermal Destabilization of Collagen Matrix Hierarchical Structure by Freeze/Thaw се разглежда как ниските температури и замръзването влияят на целостта на колагена. 

В последните години са извършени много изследвания, които проучват как високи температури водят до разрушаване на колагена (денатурация). Има и множество продукти, които предпазват кожата от вредните UV лъчи на Слънцето и са с висок SPF. В това изследване се проучва как ниските температури и съответно замразяването / размразяването влияят на целостта на колагена като важен градивен протеин. Тъй като той участва не само в кожата, но в костите, мускулите, съединителната тъкан, стомашно-чревния тракт, очите, кръвоносните съдове и практически почти навсякъде в човешкото тяло е от изключителна важност как се променя колагена под въздействие на терапии със студ като криохирургия, при които се цели селективно унищожаване на тъкани. В случаите с криоконсервация е от изключителна важност дългосрочното запазване на органи / тъкани. 

Колагенът е изграден от аминокиселини, които се свързват помежду си в определена последователност и съставят пептидни вериги. Колаген тип I е със структура на тройната спирала, а отделните фибрили образуват фибри, те от своя страна образуват по-големи влакна колаген. Те от своя страна образуват строго организирани хармонични решетки, като с помощта на омрежване се постига якост на опън. При ниски температури и образуване на лед, размерът на тези фибрили се увеличава и се разрушават връзките между тях, а структурата става хаотична и неорганизирана. Постепенно спираловидната структура на фибрилите колаген започва да се губи поради хидрофобен ефект при отрицателни температури.  

Образуването на микрокристали лед в дермата също води до деформации в колагена. Колагенът има способността да поема вода и да набъбва като увеличава размера си. При замразяване се повишава концентрацията на електролити, при което фибрите колаген се дестабилизират. Повишената концентрация на сол също влияе негативно на целостта им. 

На микро ниво самите фибрили колаген представляват тръби с плътна обвивка и куха сърцевина. Именно в тези кухи пространства може да се образува лед, без да е нужно значително охлаждане с отрицателни температури. Това от своя страна може да доведе до каскаден ефект, при който разширяването на вътрешността води до разрушаването на стената на колагеновия фибрил и води до заледяване и на съседните фибрили. Но тъй като колагенът е изграден от аминокиселини и пептиди има шанс дори и след като са разбити на отделни части след прекратяване на замразяването да се съединят отново във влакна колаген. От друга страна колагенът се разрушава от високи температури. Това обяснява защо не бива увредените от студа участъци да се накисват във вани с гореща вода, а се препоръчва тя да е с температура от 37 до 40 ° C.

В блога на aloha.bg писахме, че в организма непрекъснато се синтезира нов колаген. От друга страна стария се разрушава с цел избягване на фиброза. Някои бактерии също могат да разрушават колагена чрез процеса колагеназа. Именно затова при отворени рани има опасност колагена в кожата да бъде разграден и това да доведе до тежки форми на газова гангрена, които са трудни за лечение и могат да доведат до некроза на тъкани и хирургичното им отстраняване. 

Изгарянето на кожата през лятото е опасно, но има висока степен на информираност и голямо разнообразие от слънцезащитни продукти. 

Зимата и отрицателните температури водят до увреждане на кожата, което също може да доведе до необратими щети не само за красотата, но и здравето. А кожата на лицето е най-податлива към въздействието на студа. 

Натуралният рибен колаген гел съдържа биоактивен колаген със запазена структура на тройната спирала. Ниското му молекулно тегло позволява преминаването през роговите клетки на епидермиса и максимална абсорбция в дермата. Освен това тази уникална формула предлага млечна киселина, която има нежен пилинг ефект върху мъртвите клетки и играе ролята на естествен консервант с цел избягване на парабени. Рибният колаген е с редица ползи пред колагена от бозайници и е извлечен от кожата на сладководни риби като толстолоб, отглеждани в контролирано чиста вода в Полша. С цел подобряване на еластичността на кожата е добавен еластин. Хиалуроновата киселина отдавна е известна с ползите си за красотата. Гелът няма мирис на риба и е в удобна за нанасяне форма. Преди нанасяне е нужно да навлажните леко кожата си. Съхранявайте при температури под 25 ° C, за препоръчване в хладилник при температури 0-5 ° C и пазете от замръзване. 

Козметиката с рибен колаген осигурява нежна грижа за кожата, не съдържа полови хормони като естроген и е подходяща за всеки тип кожа, за всеки тип и всяка възраст.

Дневният крем с колаген е предназначен за всички типове кожа, особено за уморена и прекалено суха кожа. Съдържа колаген и Matrixyl ® 3000, които притежават ефекта анти-бръчки. В допълнение, те овлажняват кожата и я предпазват от загуба на влага. Кожата става по-гладка, повишава еластичността си, бръчките се изглаждат. Витамин Е и екстрактите от Алое и Нони подхранват клетките на кожата така, че тя придобива красив, здрав вид. D-пантенол, алантоин и екстракт от Centella asiatica облекчават раздразнението и възпалителните състояния, а маслата от пореч и соя придават на кожата еластичност, премахват грапавините и склонността й към лющене. Препаратът интензивно подхранва, омекотява и овлажнява кожата, осигурявайки й свеж вид и естествен блясък.

Блясъкът за устни с колаген интензивно регенерира устните и перфектно ги подхранва. Осигурява комфортна и дълготрайна хидратация. Незабавно изглажда и подмладява кожата на устните и те стават кадифено меки и чувствено нежни. Предпазва устните от изсушаване и фотостареене като им предава красив блясък. Особено подходящ за студените дни. 

Колаген еликсир за под очи (Collagen Under Eye Elixir) е лек крем, предназначен за нежна грижа за деликатната и чувствителна кожа около очите. Препаратът е богат на колаген, Pepha®-Tight и Moist 24TM с изключителени хидратиращи, стимулиращи свойства, подобряващи еластичността на кожата. Съдържащият се в него Eyeseryl® подобрява микроциркулацията, намалява подпухването и тъмните кръгове под очите и видимо изглажда бръчките. Elixir подобрява тонуса на кожата и възстановява епидермиса, специално за чувствителната кожа в тази област. След първото прилагане кожата около очите става хидратирана, избистрена и загладена. Collagen Under Eye Elixir придава цялостен блясък.

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още