• Начало »
  • Новини »
  • Наистина ли хранителните добавки с колаген премахват бръчките?

Наистина ли хранителните добавки с колаген премахват бръчките?

28 юли 2015
Наистина ли хранителните добавки с колаген премахват бръчките?

Прекъснете ни, ако ви звучи познато: вие сте пред рафтовете с продукти в дрогерията, взирайки се в голямата и объркваща маса от хранителни добавки с колаген, възхваляващи чудесата, които правят за здравето на кожата и ставите. Озадачени, се чудите: „Откъде се появиха? И наистина ли действат?“

И докато колагеновите добавки отдавна присъстват в специализираните магазини за витамини и добавки, то през миналата година пазарът им се разшири и те навлязоха в аптеките и дори в магазините за хранителни стоки, разпространяват се главоломно бързо. Обещанието, което дават тези хапчета, прахчета и напитки е достатъчно, за да привлече вниманието и също така да звучи твърде футуристично, за да бъде истина: можете да изпиете хапче и да върнете времето назад, не само като опънете фините бръчки за няколко часа или дни, но и като накарате собственото си тяло отвътре да възстанови колагена си.

Това ли е най-новата версия на надеждата в буркан, макар и буркан с витамини? Съвсем ново клинично изследване показва, че има нещо реално в тези твърдения. В голямо, двойно сляпо плацебо контролирано изследване, публикувано в началото на 2014 г., жени взимат по 2,5 гр. от даден хидролизиран колагенов пептид веднъж дневно; след 8 седмици изследователите измерват намаляване с 20% на дълбочината на бръчките около очите на тези жени.

 колаген хранителни добавки

Може ли колагенът в кожата да идва от едно хапче? Някои изследователи казват „да“; други твърдят, че е невъзможно.

Още по-забележителното е, че количеството на собствения проколаген на тялото (прекурсорът на колагена) значително се е увеличило с удивителните 65%. Изглежда, макар и да е невероятно, че хапчетата от изследването могат да накарат женската кожа да се държи като своята по-млада версия.

Колагенът, веществото, което тези добавки се опитват да подсилят, поддържа кожата еластична, прави ставите да работят безпроблемно и осигурява структурата в тъканта, която свързва нашите органи, но навлизайки в зрялата възраст на 30-тте години, производството на колаген при всеки от нас намалява. "Ако загубите колагеновата структурата в костите си, това е остеопороза", казва съавторът на проучването Steffen Oesser, който е основател на Collagen Research Institute в гр. Кил, Германия. Също така, той притежава патенти за няколко колагенови формули. "Ако загубите колагена в кожата си, получавате бръчки."

В миналото диетата ни е включвала храни, които може да са спирали тази загуба, като домашен бульон или други запаси. Когато варите цяло пиле или говежди кокали на тих огън, гелообразното веществото, което се издига на повърхността е - познахте - колаген. Дори се предполага, че днешната склонност у общество ни към хранене с обезкостени и без кожа пилешки гърди може да бъде част от причината, поради която имаме нужда на първо място от тези добавки - ефективно сме си създали дефицит на колаген в нашето хранене.

Ако добавките са решението, то все още не знаем точното им биологично действие. Изследователите, които са ги проучвали, теоретизират, че това накъсване на колагена в точно определени малки вериги от аминокиселини и пептиди е тайната за млада кожа. Когато фрагментите са с правилния размер, те се абсорбират в кръвния поток, твърдят изследователите, и задействат производството на колаген в матрицата на кожата. Именно това накъсване поражда спора между изследователите на колагенови добавки, че дори и целият костен бульон на света няма да помогне- ензимите от лабораторията целят да направят колагена до търсения размер и не са естествено присъстващи в тялото. "Вълнуващото е, че можем пряко да влияем върху дермата, най-дълбокия слой на кожата, чрез добавки", казва Oesser. "Това стимулира нашите собствени клетки на тялото по естествен път."

Звучи като извор на младостта, нали? Не всички са убедени в това. "Трудно е да си представим колагеновите фрагменти да бъдат погълнати, да преминат през високо киселинния храносмилателен тракт и да се натрупват в дермата", обяснява дерматологът Jennifer Linder. Това е толкова силно убеждение у някои дерматолози, че изследванията се разглеждат като щастлива случайност, независимо от това колко неоспорими изглеждат техните резултати. Аргументът им е, че всички протеини - дали налични колагенови пептиди, или костен бульон, се обработват по еднакъв начин от стомашни ензими и стават малки аминокиселини, които не могат да се насочат към определени органи, като например кожата.

И все пак, мистериозно, но нещо в това проучване показва, че задейства колагена в матрицата на кожата - и всички признаци сочат, че това са колагеновите пептиди.

Факт е, че всичко това е съвсем нова наука и колагеновите добавки все още не дават твърдото доказателство, което много повече изследвания могат да донесат. Linder твърди, че навън има изобилие от актуални съставки, които стимулират производството на колаген и несъмнено вече са доказани. Ретиноловата киселина за борба с бръчките, например, показва подобрения, сходни с някои колагенови добавки: значително по-малко фини линии, както и намаляване на свръх пигментацията, подобряване на текстурата на кожата - резултати, повторени стотици пъти в продължение на десетилетия.

collagenbundles 

Снопи от колаген съставляват влакната, които поддържат кожата.

За всеки предпазлив скептик, обаче, има по един предпазлив оптимист; дори някои дерматолози намират скорошните опити за интригуващи. "Резултатите са много убедителни и потвърждават, че пероралният прием на този специфичен вид биоактивен колагенов пептид може да увеличи производството на колаген", казва дерматологът Patricia Farris.

Това значи ли, че трябва да добавите колаген в ежедневието си? Ето оптимистичната гледна точка: тези накъсани колагенови пептиди изглежда, че работят - и то впечатляващо. "Добавките са тук, за да останат", казва дерматологът Doris Day. Тя твърди, че всеки продукт с такъв силен клиничен резултат определено има място в процеса на борба с бръчките, комбинирайки се с добра диета, защита от слънцето, както и овлажнители против стареене. "Необходими са още независими проучвания, за да се провери дали данните все още важат", казва тя, "но мисля, че трябва да отворим съзнанието си за творчески подходи."

Помислете за това: всеки човек от време на време вкарва нещо ново в ежедневната грижа за красотата, дори не можете да си спомните как е започнало всичко. Това ли е моментът, когато всяко намазване с нощен крем е придружено с прием на добавки?

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още