Ползите на микроелемента мед за здравето и красотата

20 март 2018
Ползите на микроелемента мед за здравето и красотата

Микроелементът мед е известен още от древността. Макар в човешкото тяло да се съдържат около 100-200 мг от този химичен елемент, той оказва влияние на важни функции в организма. Резервът е концентриран в сърцето, бъбреците, кръвта, черния дроб и мозъка. Медта се натрупва в костите и мускулната тъкан.

Ежедневно се нуждаем от 1-2,5 мг, а горното ниво на допустимата доза за 24 часа е 5 мг.

Разбира се дозата зависи и от килограмите телесно тегло, като при деца до 3 години е 1 мг и постепенно нараства. За възрастни е поне 2-2,5 мг за 24 часа. Увеличени дози от 3 мг се препоръчват за спортисти, за хора, които злоупотребяват с алкохол, за всички с отслабнала имунна система, хронични заболявания, остеопороза.

А ето някои от функциите, в които участва микроминералът мед:

 • укрепва съдовата стена
 • има противовъзпалителни и антимикробни ефекти (заедно с витамин С)
 • участва в изграждането на епителните тъкани, костите и съединителната тъкан
 • подобрява имунитета и неутрализира свободните радикали
 • подобрява храносмилането (влияе на жлезите с вътрешна секреция)
 • нормализира ендокринната система
 • участва в изграждането на редица ензими и някои протеини като колаген.

Сред топ храните с най-много съдържание на мед са: черен дроб (гъши, патешки, телешки), сушени гъби, стриди, сусам, кашу, желатин, калмари, черен шоколад, слънчогледови семки, омари, соя, соев протеин, орехи, сушени домати, тиквени семки, червена леща, шам-фъстък, кайсиеви ядки, фъстъци, бадеми, елда, ленено семе, боб и пр.

Повече информация за храни и съдържащия се в тях микроелемент мед можете да намерите тук [1] 

Медта като микроелемент участва в синтеза на колаген, кръстосването на колагеновите фибри, заздравяването на рани

Изследване [2] разглежда ролята на микроелемента мед за синтеза на колаген – той е свързан с ензима лизил оксидаза. От биохимична гледна точка медта е кофактор за ензима и определящ фактор за неговата активност в съединителната тъкан. Лизил оксидазата служи като катализатор на пост-транслационното окисление на някои лизинови и хидроксилизинови остатъци. Новообразуваните пептиди служат за образуване на кръстосани връзки в колагена и еластина. Това още веднъж доказва, че синтеза на зрял еластин и колаген може да бъде контролирано с наличието на достатъчни количества от микроелемента мед.

Освен в кожата и съединителната тъкан колагенът е от основните изграждащи материали и на костите. Проучване [3] доказва, че костите на пилета, които са хранени с бедни на мед храни са крехки и тънки, тъй като намалява кръстосаното свързване на колагеновите фибрили.

Знаем, че калцият е един от основните микроелементи, които влияят на механичните свойства на костите. Изследване [4] проведено върху млади и възрастни елени доказва, че добавка с мед увеличава плътността и дебелината на еленовите рога, благодарение на увеличения синтез на колаген.

Разбира се за връзката между мед и синтеза на колаген има проучвания от десетилетия. Изследване [5] от 1986 г. дава повече информация за тежките аномалии на млади свине, които са хранени с бедни на мед храни. Дефектите в кръстосаното омрежване на колагеновите и еластиновите фибри водят до анемия и сърдечно-съдови увреждания. Колагенът участва не само в изграждането на стените на кръвоносните съдове, но води и до фибрози на сърцето. В този случай миоцитите на миокарда, отговорни за изпомпването на кръв, постепенно биват заменени от плътна фиброзна тъкан, изградена от колагенови фибри, която е нееластична и няма функциите на мускулните клетки. Постепенно се проявяват симптомите на сърдечна недостатъчност.

Фиброзите в различни тъкани и органи са патологичен процес и представляват прекомерно нарастване на съединителна тъкан. Често настъпват след възпалителен процес или механично дразнение. Но от друга страна точно новообразувана съединителна тъкан затваря откритите рани, а пониженото или повишено съдържание на колагенови фибри влияе на вида на белезите при различни рани, хирургични операции, кожни заболявания, изгаряния и пр. Вече споменахме няколко причини за спиране на тютюнопушенето, една от които е преди планирана хирургична операция с цел по-бързо зарастване и възстановяване. Оказва се, че има още един фактор, който влияе на зарастването на раните и това е микроелемента мед. [6] Благодарение на медта се стимулират фибробластите и правилното омрежване на раната с колаген тип I.

Както вече писахме в статията за връзката между колаген и диабет колагенът е естествено гликиран, което означава, че колагеновите протеинови молекули имат ковалентно свързани към тях молекули захар (към лизинови и хидроксилизинови остатъци). Засега не са изяснени причините за това свързване със захарта, но без него колагеновите молекули не образуват структурни фибрили. Едно от предположенията е, че захарите осигуряват ниско енергийно взаимодействие между колагеновите фибрили и околната водна стена на тъканта. Колагенът е до голяма степен хидрофобна (водоотблъскваща) молекула. За разлика от тях захарните молекули могат да имат както хидрофобно, така и хидрофилно действие. Ако са свързани с колаген, те се подреждат по строго определен начин.

За съжаление колагенът може да се свърже и със захарни молекули, чието място се предполага, че не бива да е там. Това се случва в тъканите на диабетици с неконтролирана кръвна захар. При чести случаи на хипергликемия гликиращата захар реагира допълнително и образува крайни продукти, който водят до кръстосване на самите колагенови молекули. Всичко това води до проблеми със зарастването на рани и тъкани, както и в промяна в дейността на вътрешни органи. Обширно изследване [7]  доказва, че след третиране на рани с колагенова гъба се забелязва ускорено заздравяване и създаване на нови капиляри в новообразуваната тъкан.

Така или иначе раните при диабетиците са сериозен проблем. Използването на медни йони [8] стимулира синтеза на колаген и подпомага зарастването на рани, но тъй като е необходимо да се прилага многократно локално е възможно да се получат токсично високи нива. Ето защо се използват прецизната употреба на медни наночастици в специален хидрогел дава обещание за иновативно лечение на хронични рани. Въпреки че медта се намира в много клетки от човешкото тяло, използването ѝ в чист вид не е безопасно, а трябва да се употребява под формата на специални пептиди [9] 

Симптоми за натравяне с мед (Copper)Добре балансираната диета, която включва достатъчно храни, богати на микроелемента мед може не само да попречи на образуването на бръчки, да стимулира бързото зарастване на рани, но и да укрепи сърдечно-съдовата система и подсили костите. Освен изброените ползи следва да сме особено внимателни, защото медта може да образува токсични съединения.  [10] 

Основните симптоми на предозиране с мед са: 

 

 • депресия
 • мускулни болки
 • безсъние
 • анемия
 • увреждане на паметта
 • раздразнителност
 • бронхиална астма
 • дразнене на лигавиците
 • възпалителни заболявания
 • бъбречно заболяване
 • стомашно-чревни разстройства
 • чернодробно заболяване

 

Ако не знаете какви са нивата на медта в организма си и се страхувате от предозиране можете да спомогнете на синтеза на колаген с хранителните добавки Invita Active с хрущял от акула срещу болки в ставите с колаген тип II. За красотата на кожата можете да се погрижите с Invita Skin Beauty с лесно смилаем лиофилизиран колаген, витамин Е и морски водорасли. 

Ако предпочитате можете да нанесете локално на желаните участъци натурален колаген с висока степен на абсорбиране: 

- Натурален колаген за лице - 50, 100, 200 ml

- Натурален колаген за тяло - 50, 100, 200 ml

- Натурален колаген за коса и нокти - 50, 100, 200 ml

Козметиката с натурален колаген от Inventia включва както специализирани грижи за кожата на лицето, така и за тялото. 

Използвани източници:

1. 1001 рецепти. Витамини и минерали. Мед.

2. Copper and the synthesis of elastin and collagen

3. The effects of copper on collagen cross-linking

4. Does Cu supplementation affect the mechanical and structural properties and mineral content of red deer antler bone tissue? 

5. Induction of Increased Collagen and Elastin Biosynthesis in Copper-Deficient Pig Aorta

6. Stimulation of collagen synthesis in fibroblast cultures by the tripeptide-copper complex glycyl-L-histidyl-L-lysine-Cu2+.

7. Co-Transplantation of Skin-Derived Precursors and Collagen Sponge Facilitates Diabetic Wound Healing by Promoting Local Vascular Regeneration

8. A Cooperative Copper Metal-Organic Framework-Hydrogel System Improves Wound Healing in Diabetes. 

9. Copper Peptides for Wound Healing

10. Без микроелемента мед загиваме

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още