Дефицит на витамин B12 и повишена смъртност от COVID-19

11 юни 2020
Дефицит на витамин B12 и повишена смъртност от COVID-19

https://aloha.bg/methylmalonic-acid.htmlВ тази публикация ще разгледаме какво представлява витамин B12, защо се продава с различни наименования, какви са основните причини за дефицит и дали недиагностицираната липса може да повиши тежкото протичане и смъртност при вирусна инфекция с COVID-19.

Витамин B12 в водоразтворим и се съдържа единствено в храните от животински произход. Той се абсорбира в крайната част на тънките черва и уврежданията на стомашно-чревния тракт могат да доведат до дефицит заради малабсорбция дори и при хората, които не са вегетарианци или вегани. За съжаление към момента няма едно изследване, което да подскаже дали човек страда от метаболитен дефицит, а измерването само на серумните нива на витамин B12 не винаги е достатъчно. По тази причина много от хората страдат от недиагностициран дефицит, а симптомите са  разнообразни и припокриващи се с други заболявания. 

Дали хората с недиагностициран дефицит на витамин B12 са изложени на по-висок риск от смърт от COVID-19? 

Витамин B12 пряко участва в синтеза на ДНК и съзряването на кръвните клетки в костния мозък. Едно от най-характерните увреждания е развитието на мегалобластна анемия, при която еритроцитите са с увеличени размери, с намалени количества хемоглобин и съответно невъзможност да пренасят кислород до всяка клетка в човешкото тяло. Най-честите симптоми са усещане за задух, силна умора дори при лека физическа активност, блед до жълтеникав цвят на кожата. Всички увреждания на червените кръвни клетки и способностите им да пренасят кислород повишават риска от тежко протичане на COVID-19. От друга страна нови изследвания доказват, че еритроцитите изпълняват специфични роли за имунната система.  

Имунната система е съвкупност от различни видове клетки, лимфни съдове, органи като далак и тимус. Сливиците също са част от имунната система. Ние постоянно сме атакувани от различни бактерии, гъбички и вируси. Именно от имунната система зависи каква ще е съдбата на мутиралите злокачествени клетки, които водят до развитие на онкологични заболявания. Вроденият и придобитият имунитет притежават различни механизми, чрез които се стремят да се справят с патогените. Понякога обаче вместо да унищожат патогените и злокачествените клетки, механизмите на имунната система са дотолкова силни, че убиват и собствените клетки на организма и това води до развитието на автоимунни заболявания. Цитокиновата буря пък може да атакува директно собствените тъкани и органи на организма и както е случая с COVID-19 да нанесе непоправими поражения на белите дробове. 

Дефицитът на витамин B12 не уврежда само еритроцитите, но и влияе на отделни видове левкоцити и това води до неправилен отговор от страна на имунната система и невъзможност да се справи с вируси като COVID-19. 

Дефицит на витамин B12 и различни видове левкоцити

Освен това липсата на този витамин може да  намали броя и на тромбоцитите, които са отговорни за спиране на кървенето при нараняване и съсирване на кръвта.  Състоянието, при което има намален брой еритроцити, левкоцити и тромбоцити се нарича панцитопения и може да протича почти без симптоми в леките случаи или да е сериозно и животозастрашаващо. Това означава, че човекът има 3 заболявания на кръвта - анемия, левкопения и тромбоцитопения. Или има неспособност на червените кръвни клетки да пренасят кислород, на белите кръвни клетки да се борят адекватно с бактерии и вируси и на тромбоцитите да участват в съсирването на кръвта. 

Ако трябва да обобщим ползите на витамин B12 за имунната система: 

 1. Дефицитът на витамин B12 може да доведе до промени в неутрофилите - най-многобройния брой бели кръвни клетки, които унищожават бактерии и вируси като ги изяждат чрез процеса фагоцитоза, атакуват ги с антимикробни гранули и изстрелват по патогените мрежи от протеини, с които ги обездвижват докато ги погълнат или извикат други клетки на имунната система да ги обезвреди.
 2. Дефицитът на витамин B12 пряко влияе на CD4 и CD8 - Т клетките, които имат различни механизми за справяне с бактерии и вируси
 3. Дефицитът на витамин B12 намалява броя и ефективността на NK клетките, които имат за цел да откриват и убиват видоизменени ракови клетки
 4. Дефицитът на витамин B12 води до разкъсвания на хромозомите на лимфоцитите - важни клетки на имунната система
 5. Дефицитът на витамин B12 води до панцитопения - намален брой на еритроцити, левкоцити и тромбоцити. Тежките случаи могат да доведат до животозастрашаващи състояние и необратими последици за здравето.

Витамин B12 е единственият, който съдържа метален йон в молекулата си. Това е рядко срещания кобалт и затова се нарича кобаламин. Кобалтът в ядрото може да се свърже с различни групи и по тази причина съществуват 4 форми на витамин B12 - Метилкобаламин, Аденозилкобаламин, Хидроксокобаламин и Цианокобаламин, всяка от които има своите предимства и недостатъци.

Абсорбция на витамин B12 в стомашно-чревния тракт и предимства на различните форми - Метилкобаламин, Аденозилкобаламин, Цианокобаламин и Хидроксокобаламин

Метилкобаламин е биоактивна коензимна форма на витамин B12, която заедно с фолатите (фолиева киселина или витамин B9) участва в процесите на метилиране на ДНК и намаляването на вредната аминокиселина хомоцистеин в организма. По тази причина в така наречената “сива зона” на серумен витамин B12 се изисква и изследване на серумен хомоцистеин с цел откриване на метаболитен дефицит на витамин B12. 

Повишените нива на хомоцистеин могат да причинят опасни кръвни съсиреци ( тромбоза на дълбоките вени, белодробна емболия, инсулт и инфаркт на миокарда). Експерти смятат, че тежко протичащите случаи на COVID-19 са свързани със заболяване на кръвоносните съдове, при което са поразени клетките в ендотела и лигавиците. По тази причина хората с недиагностициран дефицит на витамин B12 и повишен хомоцистеин имат по-голям риск от тежко протичане на COVID-19.

Средният брой на страдащите от дефицит на витамин B12 е различен в отделните страни. 

Защо в отделни европейски страни и САЩ смъртността от COVID-19 е по-висока и дали дефицитът на витамин B12 има връзка с това? 

Според публикацията от месец май 2020 г. на B12 awareness / Undiagnosed Cobalamin Deficiency in the Face of COVID-19: An unrecognized comorbidity and silent killer дефицитът на витамин B12 засяга над 15% (1 от 6) жители на САЩ или близо 50 милиона души. Както споменахме, този витамин се съдържа само в храните от животински произход, но има десетки причини за дефицит поради малабсорбция, които ще разгледаме по-долу. Дефицитът на витамин B12 може да засегне всички възрасти, раси и социално-икономически класи. 

В България няма единни данни какъв е % на засегнатите, защото едва в последните години започна да се говори за този тих убиец. 

Сайтът на инициативата България без дефицит на витамин B12 vitaminb-12.com е създаден именно с тази цел - да доставя лесно разбираема информация на български език относно опасностите от дефицит на витамин B12 и да предотвратява поставянето на неправилни диагнози и съответно лечение. От друга страна здравето е лична отговорност и всеки здравноосигурен гражданин е задължен 1 път годишно да посещава личния си лекар за профилактичен преглед. 

При силен дефицит на витамин B12 е възможно това да се установи дори с изследването на Пълна Кръвна Картина (ПКК) чрез стойностите RDW и MCV. От друга страна тъй като фолиевата киселина се препоръчва за профилактика срещу спина бифида и други дефекти на невралната тръба при ранна бременност, много от храните са допълнително обогатени.  В САЩ и много страни е задължително обогатяването на зърнени храни с определени количества фолиева киселина, а в България се разчита на жените, които планират бременност да я приемат доброволно или след препоръка на акушер-гинеколог. Приемът на фолиева киселина чрез храни или може да замаскира дефицитът на витамин B12 като повлияе на резултатите от кръвните изследвания. Месните продукти са източник не само на витамин B12, но и на желязо. Съответно при избягването им е възможно да се развие не само мегалобластна анемия, но и желязодефицитна. Но тъй като  черния дроб играе ролята на склад на кобаламин, то първо би следвало да се прояви желязодефицитната анемия и съответно това ще се отрази на показателите в кръвната картина.

Голяма част от хората над 65 г. имат проблеми със стомашно-чревния тракт и дефицитът в тази възрастова група е над 20% ( 1 човек от всеки 5). Много често симптомите на анемия като силна умора,  липса на сили и енергия се приписват на нормалното стареене на организма. От друга страна той може да доведе както до отслабване на имунната система, така и до развитие на автоимунни заболявания в опит за унищожаване на патогени. 

Неидентифицираният дефицит на витамин B12 е често срещан в САЩ. Средностатистическият човек около 70 кг има приблизително 5 литра кръв. Всеки 1 кг наднормено тегло има нужда от изграждане на нови кръвоносни съдове за доставяне на кислород и хранителни вещества и допълнително около 40 мл кръв към общото кръвообращение. Според различни изследвания концентрациите на серумен витамин B12 намаляват при хората с наднормено тегло и затлъстяване, защото дневните нужди от витамина са увеличени. 

Според публикацията на Centers for Disease Control and Prevention /Groups at Higher Risk for Severe Illness  затлъстяването с Индекс на телесна маса над 40 излага хората на по-висок риск от усложнения от COVID-19, защото води до развитие на синдром на остър респираторен дистрес. Освен това хората със затлъстяване често имат и други сериозни хронични заболявания. 

От друга страна Центровете за контрол на заболяванията в САЩ считат, че дефицитът на витамин B12 е “лесен за предотвратяване и лечение, но поставянето на тази диагноза често се пропуска и пренебрегва”. Освен това и Световната Здравна Организация (СЗО) не е създала специфична кампания за повишаване на осведомеността за дефицит на витамин B12 при обучението на практикуващи лекари, здравни заведения и обществеността. 

Колко от смъртните случаи, причинени от COVID-19 са поради нелекуван или неправилно лекуван дефицит на витамин B12?

На първо място здравните работници следва да са наясно с рисковите фактори, които водят до тромбоза. Дефицитът на витамин B12 е един от тези рискови фактори заради повишените нива на хомоцистеин. Освен това дефицитът на този витамин уврежда не само кръвните клетки, но и миелиновите обвивки на различни нерви и синтеза на невротрансмитери в мозъка. В много от тези случаи поставянето на правилната диагноза може да е истинско предизвикателство, защото кръвните клетки не показват анемия. От друга страна поставянето на диагноза дефицит на витамин B12 и правилното лечение може да предотврати необратими неврологични увреждания, тежки депресивни състояния и опити за самоубийство. Лечението е евтино и няма странични ефекти, няма опасност от натрупване на този водноразтворим витамин и предозиране. 

От друга страна контролирането на дишането чрез апаратна вентилация изисква анестезия. Пълната упойка с райски газ (диазотен оксид) води до отцепване на йона кобалт от витамин B12 и деактивирането му. Реални случаи на пациенти, подложени на 60 минути анестезия с райски газ показват развитие на мегалобластна анемия, тежки неврологични увреждания или разстройства на психиката. Ето повече информация в Листовка:  информация за потребителя. Диазотен оксид Messer 100% v/v втечнен медицински газ предоставена от Изпълнителна агенция по лекарствата. Това вероятно може да обясни повишената смъртност при болните от COVID-19, подложени на апаратна вентилация, ако те са били с недиагностициран дефицит на витамин B12.

Възможно ли е повече афроамериканци да починат от тежко протичащ COVID-19 заради повишен хомоцистеин? 

Вече е известно, че отделните раси и етноси притежават различна способност за абсорбция на витамин B12, която зависи от транспортните протеини. Обикновено се смята, че хората от европеидната раса с бял цвят на кожата са по-застрашени от развитие на дефицит. Но заболявания като лупус, диабет, бъбречна недостатъчност, сърповидно-клетъчна анемия, както и приема на лекарства против епилепсия като Метотрексат се срещат по-често и при афроамериканците и могат да доведат до дефицит на витамин B12. По тази причина и на тях трябва да се правят допълнителни изследвания за метаболитите на кобаламин. Липсата на витамин B12 във формата метилкобаламин води до повишаване на хомоцистеина, а фолиевата киселина играе ролята на кофактор. Липсата на витамин B12 във формата аденозилкобаламин води до повишаването на метилмалоновата киселина, а нивата на фолиева киселина нямат значение. Тези 2 коензимни форми играят напълно различни роли в метаболизма на човешкото тяло. 

Има случаи, когато пациенти с COVID-19 на 30-40 години и без рискови фактори са развили инсулти и други кръвни съсиреци. Възможно ли е да се дължат на повишен хомоцистеин заради недиагностициран дефицит на витамин B12? 

Основният проблем е, че дефицитът на витамин B12 се установява с няколко изследвания и че признаците, симптомите, рисковите фактори и назначаването на лечение затрудняват медицинския персонал. Освен това много от лекарите не смятат дефицитът за животозастрашаващо състояние и сериозен рисков фактор. Ето 6 примера на пациенти, при които поставянето на диагноза дефицит на витамин B12 и правилното лечение са били предизвикателство за медиците. 

От дефицит на витамин B12 могат да страдат новородени бебета заради начина на хранене на майката или различни мутации в гена на транскобаламин 2 (един от транспортните протеини), малки деца, тийнейджъри, хора в зряла и напреднала възраст. Практически никоя възрастова група не е пощадена. Въпреки това най-уязвими са хората в напреднала възраст като ветерани от войни в болници, старчески домове, заведения за асистирана грижа и рехабилитационни центрове. Често се оказва, че по време на престоя в старчески дом възрастните хора в САЩ не са изследвани за дефицит на витамин B12, а той се среща до 43% сред тях. Ето защо при постъпване в болница е много важно да се направят необходимите изследвания и да се започне спешна терапия. Възможно е именно това да е причината за повишената смъртност от COVID-19 в старческите домове, която засегна не само САЩ, но и редица европейски държави.

Дали дефицитът на витамин B12 може да бъде смъртоносен и без COVID-19? 

Има няколко начина, по които той може да причини смърт.

През XIX в. е съществувала смъртоносна и нелечима форма на анемия, наричана злокачествена, при която болните умирали в рамките на 1-2 години. Днес е ясно, че това е пернициозна анемия, която се дължи на дефицит на витамин B12 поради увреждане на клетките на стомашната лигавица, които произвеждат интринзик фактор. По-късно станало ясно, че болните могат да оживеят и да се излекуват, ако изяждат по половин килограм полусуров телешки черен дроб всеки ден. След това били разработени екстракти от черен дроб, а едва през XX в. станало ясно, че той съдържа витамин B12. През 1934 и 1964 г. били присъдени 2 награди Нобел именно за разработки на тема витамин B12. 

Друг начин, по който липсата на витамин B12 може да причини смърт е още по време на вътреутробното развитие на плода или малко след раждането, ако възникнат тежки дефекти на невралната тръба, които са несъвместими с живота. Приемането само на фолиева киселина от жените, които планират бременност не е достатъчно, защото за процесите на метилиране и намаляване на хомоцистеина е нужен и витамин B12 (Метилкобаламин) като донор на метилови групи. Освен това повишения хомоцистеин може да е смъртоносен за плода заради опасност от разкъсване на мембраните, прееклампсия и спонтанен аборт

Повишеният хомоцистеин може да предизвика проблеми със сърдечно-съдовата система, образуване на съсиреци и тромбози.

Както споменахме дефицитът на витамин B12 може да доведе до намален брой на всички кръвни клетки (панцитопения) и тежките случаи изискват спешна медицинска помощ.

Дефицитът на витамин B12 влияе на невротрансмитери в мозъка като серотонин, допамин, норадреналин и увеличава тревожността, депресивните състояния и съответно потенциалните опити за самоубийство. 

Как да прецените дали сте застрашени от дефицит на витамин B12? 

За всеки положителен отговор добавете 1 или съответно 2 точки.

 • Нисък риск: 0 - 1 точки
 • Среден риск: 2 - 4 точки
 • Висок риск: повече от 5 точки 

НЕВРОЛОГИЧНИ УВРЕЖДАНИЯ (+2 точки за всеки положителен отговор)

 • изтръпвания на ръцете и / или краката, усещане за иглички по кожата, пареща болка без причина и други странни усещания, известни като парестезии
 • усещане за слабост в краката, ръцете или тялото
 • нестабилна походка, проблеми с пазене на равновесие
 • замайване или прималяване
 • тремор
 • синдром на неспокойните крака
 • положителен тест на Ромберг, при който ако застанете в изправена позиция и протегнете ръце напред след като затворите очи в рамките на 30 секунди губите баланс и пристъпвате напред или настрани
 • запазен рефлекс на Бабински, който се среща нормално при децата до 2 години. Ако на долната част от стъпалото бъде оказан натиск при неврологично увреждане се отчита специфично разтваряне на пръстите на крака.
 • нарушения в зрението 
 • говорни нарушения (дизартрия)
 • еректилна дисфункция 
 • неволно изпускане на урина или изпражнения (инконтиненция)
 • нарушени усещания за вибрация и позиция
 • припадъци
 • парализа на крайници
 • загуба на обоняние

НЕВРОПСИХИАТРИЧНИ СИМПТОМИ (отново по 2 точки на положителен отговор)

ПРОМЕНИ В КРЪВНИТЕ КЛЕТКИ (+ 2 точки)

ОБЩИ СИМПТОМИ (+1 точка за всеки положителен отговор)

 • обща слабост или умора
 • задух
 • блед или жълтеникав цвят на кожата
 • често падане
 • загуба на апетит / на тегло
 • чести инфекции, лошо заздравяване на рани и хирургични операции
 • ортостатична хипотония - спадане на кръвното налягане при изправяне
 • оклузивно разстройство на съдовете 
 • тромбоза на порталната вена и образуване на съсиреци в други вени
 • дисплазия на шийката на матката
 • недохранване
 • възпаление на езика
 • хронични афти и ранички в устната кухина
 • нацепване на ъгълчетата на устните
 • шум в ушите
 • поява на по-светли или по-тъмни петна по кожата (хиперпигментации)
 • увеличение на черния дроб или на далака

УВРЕЖДАНИЯ НА СТОМАШНО-ЧРЕВНИЯ ТРАКТ (+2 точки за всеки положителен отговор)

РИСКОВИ ГРУПИ В НАСЕЛЕНИЕТО (+2 точки за всеки положителен отговор)

ДРУГИ РИСКОВИ ГРУПИ ОТ НАСЕЛЕНИЕТО (+1 точкa за всеки положителен отговор)

Тъй като много от причините за дефицит на витамин B12 се дължат на малабсорбция от страна на стомашно-чревния тракт се търсят различни варианти как витамина да бъде доставен директно в кръвообращението. Един от вариантите е чрез инжекции. В България се продава инжекционен разтвор с Цианокобаламин. Това е синтетична форма на витамина, която трябва да премине през няколко метаболитни стъпки, преди да се превърне в биоактивните форми Метилкобаламин или Аденозилкобаламин. Основният проблем е, че при тези процеси се отделят токсични цианидни групи.

Другият вариант за доставяне в кръвообращението е богато кръвоснабдената лигавица на носа. Опитите за създаване на такава форма започват още през 1953 г. Едва в последните години CureSupport (Нидерландия) успя да създаде лесна за употреба форма, при която е нужно да поставите в ноздрата на носа си само 1 капка, която съдържа 2500 микрограма от витамин B12. За лечение на силен дефицит започнете с ежедневен прием по 1 капка във всяка ноздра в рамките на 2 седмици, а след това можете да продължите с поставянето на 1 капка във всяка ноздра (общо 5000 микрограма) 2 пъти седмично. 

Капките с витамин B12 - Метилкобаламин са подходящи за подобряване на показателите на кръвните клетки (лечение на мегалобластна анемия), за понижаване на нивата на хомоцистеин. Те навлизат в кръвообращението в рамките на 60 минути след приема. Основният недостатък е, че витамина е водоразтворим и по тази причина много бързо напуска организма чрез бъбреците и урината.

Капките с витамин B12 - Хидроксокобаламин се задържат по-дълго време в организма. След няколко метаболитни стъпки се превръщат в Метилкобаламин и Аденозилкобаламин и съответно могат да намаляват нивата както на вредната аминокиселина хомоцистеин, така и на метилмалоновата киселина. Предписват се по-често при неврологични увреждания и невропсихиатрични симптоми. Хидроксокобаламин в дози, които милиони пъти превишават препоръчителната дневна доза се използват като антидот при отравяне с цианид, изгорели газове и микотоксини в спешната медицинска помощ. Както споменахме, в ядрото се съдържа йон кобалт, който може да се свързва избирателно с различни групи. В този случай кобалтът се свързва с цианида и образува Цианокобаламин - друга форма на витамин B12, който напуска организма по напълно безопасен начин чрез бъбреците и урината. Вливането на 5 или 10 грама Хидроксокобаламин не причинява сериозни странични ефекти. Няма данни за предозиране на витамин B12, защото излишните количества се изхвърлят чрез урината. 

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още