Болест на Крон и улцерозен колит - засега без лечение

10 юли 2019
Болест на Крон и улцерозен колит - засега без лечение

Наясно сме, че в червата има трилиони бактерии, които при средния възрастен човек са с тегло 4-5 кг. Приемът на антибиотици убива също и полезните за човешкото здраве микроорганизми, а балансът е разрушен. Пробиотичните бактерии са полезни, но трайното им заселване и колонизиране на чревния тракт е трудно. Има сериозни заболявания на червата като болест на Крон, улцерозен колит и други некласифицирани инфекциозни заболявания, които са трудни за диагностика и още по-трудни за лечение. Начин на хранене, генетични фактори, тютюнопушене, инфекции, стрес, ксенобиотици и тежки метали - много са  факторите, които могат да доведат до възникване на подобни заболявания. Хирургични операции се прилагат само в краен случай, но опасността от рецидив на заболяването е доста висок. И все пак определени храни могат да бъдат използвани за профилактика на подобни тежки инфекциозни заболявания на червата. 

Болестта на Крон  според публикацията на Crohn's & Colitis Foundation - What is Crohn's Disease? [1] е вид възпалително заболяване на червата, която може да засегне всяка част от храносмилателния тракт като се започне от устата, та чак до ануса. Най-често заболяването започва по време на пуберитета и през 20-те години, но може да се появи по всяко време от живота. Мъжете и жените са еднакво засегнати. Болестта е кръстена на гастроентеролога Б. Крон, който през 1932 г. заедно с други двама свои колеги в болница в Ню Йорк описал подробно заболяването. 

Болест на Крон - симптоми и лечениеПризнаците и симптомите на това коварно заболяване са:

 • болки в корема 
 • диария (която може да е кървава при тежко възпаление)
 • треска 
 • загуба на тегло
 • анемия
 • кожни обриви
 • артрит
 • възпаление на очите 
 • силна умора

Все още няма уточнена причина за възникването на болестта на Крон. Предполага се, че това е комбинация от начин на хранене, генетични фактори, бактерии и инфекции. При това хронично възпалително заболяване имунната система на човека атакува стомашно-чревния тракт като вероятно целта е да се унищожат микроби. Въпреки че заболяването е свързано с имунната система, то не е автоимунно тъй като имунната система не се задейства от самия организъм. Страстните пушачи имат двойно по-голям риск да развият болестта на Крон в сравнение с непушачите и затова едно от първите неща, които се препоръчват е отказване от цигарите.  Заболяването често започва и след прекаран гастроентерит. 

Болестта на Крон засяга около 3-ма от 1000 души в Европа и Северна Америка. В Азия и Африка се среща по-рядко. От 70-те години случаите се увеличават. Възпалителното заболяване на червата е довело до близо 50 000 смъртни случая през 2015 г., а пациентите с болест на Крон имат намалена продължителност на живота. 

Към днешна дата няма медикаменти или хирургични операции, които могат напълно да излекуват болестта на Крон. Лечението е свързано с намаление на симптомите, поддържане на ремисия и предотвратяване на рецидив. 

При новорегистрираните пациенти за кратък период от време могат да се използват кортикостероиди. Всяка година в болница се приемат 1 от 5 пациенти, а в рамките на 10 години половината се нуждаят от операция. На всеки няколко години се препоръчва колоноскопия за проверка дали в червата няма туморни образувания. 

Много хора с болест на Крон имат симптоми в продължение на години преди да им бъде поставена точната диагноза. Болката в долната дясна част на корема е един от най-ранните симптоми. Тя може да бъде придружена с диария, чийто характер зависи коя част от червата е засегната. При тежките случаи изхожданията могат да достигнат до 20 пъти на денонощие включително и през нощта. Видимата кръв е по-рядко срещана при болестта на Крон в сравнение с улцерозния колит. Обикновено кръвта е светла или тъмночервена. При тежки случаи кървенето е обилно и може да причини анемия. 

Подобно възпаление на червата може да доведе до тяхното стесняване и съответно трудно преминаване на изпражненията. Освен това увреждания на дебелото черво водят до силни болки в ануса, както и изпускане при голяма нужда. В противоположния край на стомашно-чревния тракт, устната кухина може да бъде поразена от упорити повтарящи се рани (афтозен стоматит). Така наречения географски език също може да е симптом на това заболяване.  Всички тези увреждания могат да доведат до затруднено преглъщане, болки в горната част на корема и повръщане. 

Когато от болестта са засегнати деца и младежи поради малабсорбцията на ценни хранителни вещества от храната растежът е забавен. При възрастните се отчита необяснимо отслабване и силно намален апетит. 

Като допълнение към системното неразположение на стомашно-чревния тракт, болестта на Крон може да засегне и други органи и системи. Възпалението на вътрешната част на окото (увеит) може да причини замъглено зрение и болка в очите при излагане на светлина (фотофобия). 

Болестта на Крон, която засяга илеума (крайната част на тънките черва) може да доведе до намаление на резорбцията на жлъчните киселини и отделянето им чрез изпражненията. В резултат на това съотношението в жлъчния мехур на холестерол/жлъчни киселини се променя и това може да доведе до образуване на камъни. 

Освен това при болестта на Крон може да се получи възпаление на една или повече стави (артрит) например на коляното, тазобедрена, раменна, на китките или на лактите. Заболяването може да засегне стави на пръстите на ръцете или краката, както и гръбначния стълб. 

Болестта на Крон може да има проявление и върху кожата като най-обширен орган в човешкото тяло. На пищялите се появяват изпъкнали червени пъпки. Erythema nodosum е симптом на тази болест и се появява след възпаление на подкожната тъкан. Освен това се повишава риска от образуване на кръвни съсиреци и подуване на долната част от краката. Увеличен е риска от остеопороза и изтъняване на костите. 

Хората, които страдат от това възпалително заболяване на червата могат да развият анемия, свързани с малабсорбцията на витамин B12. Ако болестта на Крон засяга стомаха, производството на вътрешен фактор, който се свързва с витамин B12 може да бъде намалено и това също да доведе до дефицит на кобаламин и различни неврологични усложнения като периферна невропатия, атаксия, парестезии и пр. 

Първоначално се е смятало, че болестта на Crohn е първично автоимунно увреждане на Т-клетките, но по-новите теории налагат друга хипотеза, че заболяването е в резултат от нарушен вроден имунитет. При продължителна атака на патогени микроорганизми се получава хроничен възпалителен процес. Човешката имунна система е свикнала постоянно да се бори с различни бактерии и паразити. В днешно време обаче ние имаме хигиенни стандарти на съвсем различно ниво и това отслабва имунната система. Предполага се, че растежа на определени микроорганизми в стомашно-чревния тракт също може да е причина за нарушенията в имунната система. Според някои проучвания увеличен брой от бактериите Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis съшо може да провокира развитието на болест на Crohn. 

Според други проучвания болестта на Крон се появява по-рядко при веганите, които избягват месни и млечни протеини. 

Поставянето на диагноза болест на Крон може да е предизвикателство, защото се налага извършването на различни изследвания. Въпреки това отново няма 100% гаранция, че пациентът страда именно от това заболяване. Колоноскопията е с ефективност около 70%, а останалите тестове са по-малко ефективни. Заболяването в горната част на тънките черва е особено трудно за диагностика и често може да се сбърка с улцерозен колит.  В подобни случаи се прави рентгенова снимка след поглъщане на бариев сулфат. Компютърната томография и ядрено-магнитния резонанс също могат да покажат дали в червата има увреждания. Изследванията на пълна кръвна картина могат да покажат анемия, която се дължи на малабсорбция на желязо или витамин B12. Скоростта на утаяване на еритроцитите (СУЕ) и С-реактивния протеин помагат да се определени степента на възпаление. 

Това заболяване не може да бъде излекувано чрез операция, тъй като в много случаи увреждането на червата се повтаря. Трансплантация на черва се извършва изключително рядко, а рискът за развитие на инфекция и отхвърляне на трансплантираната тъкан е много висок. 

Най-сериозните заболявания на стомашно-чревния тракт са болест на Crohn, улцерозен колит и некласифицирани инфекциозни заболявания. Все още не са напълно изяснени причините за тяхното възникване. Отчетено е, че епителните клетки на чревната лигавица губят защитната си функция, множество хранителни вещества и витамини не могат да бъдат пълноценно усвоени, а имунната система допълнително допринася за влошаване на състоянието. 

Според публикация от юни 2019 г. на Mayo Clinic - Ulcerative colitis [2] Улцерозен колит е възпалително заболяване на червата, която причинява продължително възпаление и язви (рани) в храносмилателния тракт. Обикновено улцерозния колит засяга най-вътрешната част от лигавицата на дебелото черво и ректума. Симптомите се развиват в продължение на месеци и години, а не изведнъж. 

Улцерозният колит е сериозно заболяване, което може да доведе до животозастрашаващи усложнения. Към днешна дата няма ефективно лечение, а медикаментите имат за цел да намалят тежестта на симптомите и да доведат до дългосрочна ремисия. 

Симптомите отчасти се припокриват с болестта на Крон и са:

 • диария, често с кръв или гной
 • болки в корема и спазми
 • болки в правото черво (ануса)
 • слабо кървене при изхождане
 • усещане за спешно изхождане
 • неспособност за дефекация въпреки спешността
 • загуба на тегло
 • умора
 • треска
 • забавен растеж при деца и младежи

Повечето хора с улцерозен колит имат леки до умерени симптоми, а някои хора са с дълги периоди на ремисия. 

Има различни видове улцерозен колит според местоположението.

Улцерозен проктит - възпалението е ограничено в тъканите близо до ануса (ректума) и кървенето може да е единствения признак за това заболяване. Тази форма е най-леката. 

Проктосигмоидит - чревно възпаление, което включва правото черво и долния край на дебелото черво. Признаците са болки в корема и спазми, кървава диария и невъзможност за изхождане въпреки нуждата. 

Ляв колит - възпаление над ректума, което обхваща левия дял на дебелото черво. Симтомите са коремни болки и спазми в лявата част на корема, нежелана загуба на тегло и кървава диария. 

Панколит или пан-улцерозен колит - засяга цялото дебело черво и причинява остра кървава диария, силни коремни болки и спазми, умора и значителна загуба на тегло. При силен кръвоизлив може да се наложи кръвопреливане и операция. 

Трябва да посетите лекар при следните симптоми:

 • болки в корема
 • кръв в изпражненията
 • постоянна диария, която не се повлиява от лекарства, продавани без рецепта
 • диария, която ви събужда нощем
 • треска, която няма причина и продължава повече от 2 дни

Улцерозният колит може да доведе до различни усложнения:

 • перфориране на дебелото черво
 • тежка дехидратация
 • анемия
 • чернодробно заболяване
 • остеопороза
 • възпаление на кожата, ставите и очите
 • повишен риск от рак на дебелото черво
 • повишен риск от образуване на кръвни съсиреци във вените и артериите 

Точната причина за възникването на улцерозния колит и до днес е неизвестна. Преди се е смятало, че заболяването се дължи на нездравословно хранене и стрес. Днес лекарите смятат, че тези фактори могат да влошат състоянието, но не са първопричината за възникване. Според някои хипотези имунната система се опитва да се справи с нахлуващи вируси и бактерии и атакува лигавиците от храносмилателния тракт. Наследствеността също играе роля и улцерозния колит е по-често срещан при хора, които имат членове от семейството с подобно заболяване. Въпреки това повечето хора с улцерозен колит нямат тази фамилна обремененост. Улцерозният колит не се влияе от пола. Обикновено започва преди 30-годишна възраст, но може да се появи на всеки етап от живота. Засяга хора от всички раси, но европеидната е най-застрашена. 

Повече информация можете да намерите в сайта на Българската асоциация болест на Крон и Улцерозен колит. [3] 

Публикацията от месец май 2019 Laminaria japonica Extract Enhances Intestinal Barrier Function by Altering Inflammatory Response and Tight Junction-Related Protein in Lipopolysaccharide-Stimulated Caco-2 Cells [4] изследва противовъзпалителните свойства на водния екстракт от водораслите Ламинария Японика и 3 вида ферментирали водни екстракта.

Стомашно-чревният тракт постоянно е атакуван от всевъзможни микроорганизми, а епителните клетки служат за защитна бариера срещу проникването им по-навътре в организма чрез изграждане на плътна тъкан. В противен случай се получават т. нар. пропускливи черва. При това състояние различни патогени, антигени и ендотоксини лесно могат да проникнат в епителната лигавица на стомашно-чревния тракт и да предизвикат възпаление на червата и болест на Крон.  Както споменахме в подобни случаи лечението е свързано с облекчение и профилактика на симптомите, но лекарства като кортикостероиди могат да се прилагат за сравнително кратък период. Лечението с антибиотици, пробиотици, имуносупресори и други медикаменти също не винаги е успешно. През последните десетилетия е повишено търсенето на алтернативни лекарства от природата, които нямат толкова много странични ефекти.

Клетъчната линия Caco-2 (на англ. език) се състои от непрекъсната поредица от хетерогенни човешки колоректални клетки, която е разработена от Институт за изследване на рака  Sloan-Kettering. Започва да се прилага още в края на 80-те години в университета в Канзас, САЩ. Въпреки че тези клетки са получени от карцином на дебелото черво, когато се култивират при специфични условия те приличат на клетките от лигавицата на тънките черва. Клетки Caco-2 са широко използвани от фармацевтичната индустрия за in vitro модел на лигавица на тънките черва на човек, за да се предскаже абсорбцията на различни лекарства, приети през устата. 

В настоящото изследване от 2019 година са използвани различни начини за предизвикване на възпалителен процес в клетките Caco-2. В такива ситуации епителните клетки произвеждат противовъзпалителни цитокини, но това води до повишена пропускливост на червата. 

Различни видове морски водорасли се консумират като храни още преди столетия, особено от крайбрежните народи на Азия. 

Laminaria Japonica е вид кафяво водорасло, което може да се консумира. Известно е още като келп, комбу, морско зеле и пр. Вирее главно в студени води, а рязкото покачване на температурата на морската вода предизвиква невидимо изчезване на горите от келп. 

Този вид кафяви водорасли са богати на алгинати (чрез процеса биосорбция пречистват безопасно тялото от тежки метали), фукоидан, флоротанини със силни противоалергични свойства, фукоксантинестествени бета глюкани, органичен йод и бром, магнезий, калций, желязо, цинк, множество витамини, аминокиселини и полизахариди. Доказано е, че екстрактите от Ламинария подпомагат загубата на мазнини, имат антидиабетни, противовъзпалителни, антиоксидантни и антитуморни свойства. Прилагането на ферментация чрез микроорганизми повишава полезните свойства на водораслите и тяхното усвояване, защото както вече писахме в публикацията Водорасли – суровина за суперхрани, лекарства, козметика или хит на модата? ние като европейци нямаме нужните бактерии, с които да разградим твърдите клетъчни стени, за разлика от японците. Те притежават специални ензими и могат да усвоят вътреклетъчното съдържимо.

Сурови водорасли Ламинария Японика са закупени от традиционен пазар и са смелени на прах, който е поставен в 200 мл двойно дестилирана вода за 24 часа при стайна температура. Полученият разтвор се замразява. За ферментация са използвани добре известните пробиотични щамове:

 • Lactobacillus rhamnosus LGG
 • Bifidobacterium animalis ssp
 • Lactis ВВ-12

Ферментацията се извършва в продължение на 48 часа при 37 ° С, а след това следва топлинна обработка при  120 ° С за 20 минути и сушене чрез замразяване. Полученият прах се филтрира и е готов за употреба. 

След като водораслите са подложени на ферментация тяхното pH от около 7.30 намалява до около pH 4.0. Общото съдържание на захари също намалява, но полифенолите остават в същото количество. 

Caco-2 клетките са третирани с 0, 50, 100, 200 и 400 μg / mL обикновен воден екстракт на Ламинария и ферментирал екстракт. 

Както е доказано в изследването всички водни екстракти от Ламинария повишават жизнеспособността на чревните клетки Caco-2. Този вид е богат източник на полифеноли, които отдавна се използват за лечение на чревни заболявания в китайската традиционна медицина. Общото съдържание на тези полифеноли не се влияе от процесите на ферментация. В крайна сметка се доказва, че водния екстракт от Ламинария може да намали значително възпалителните процеси в човешките черва. Други изследвания доказват, че са нужни 300 mg / kg телесно тегло от обикновен воден екстракт от Ламинария (не е нужно да е ферментирал) за да се подобрят признаците на колит по дължината на дебелото черво.

Освен всичко това водораслите Ламинария са богати на фукоидани, които отчасти обясняват противовъзпалителните и защитни свойства на бариерата на чревната лигавица. Фукоиданът, извлечен от водорасли Ламинария е комбинация от различни полизахариди като фукоза, глюкоза и по-малко количества глюкоронова киселина, арабиноза, ксилоза и др. Фукоиданът се съдържа и в други видове кафяви водорасли и различни научни изследвания доказват ефективността му при защита целостта на червата и намаляване на възпалителните процеси. 

Авторите на проучването стигат до заключението, че водния екстракт и ферментиралите екстракти от водорасли Ламинария са благоприятни за здравето на червата чрез намаляване на възпалителните процеси и повишаване на бариерната функция на лигавицата. 

Продуктите на Вертера са разработени на основата именно на такива кафяви водорасли Ламинария Японика. Нещо повече, редица изследвания доказват, че алгинатите, които се съдържат в тях пречистват човешкия организъм от тежки метали. Нещо повече, алгинатите образуват гел, който се разстила по повърхността на червата и не позволява на тежките метали и ксенобиотици да навлязат в организма. Веднъж след като проникнат, тежките метали като кадмий например навлизат в костите и могат да предизвикат остеопороза и болестта Итай-итай, болки в костите и ставите, повишен риск от счупване и пр. Хелатотерапията за пречистване на организма от живак и олово  води до изчерпване на други вещества и различни странични ефекти.

Както споменахме тези тежки възпаления на червата често се предизвикват от бактериални инфекции и неадекватна защита от страна на имунната система. 

Минало е по-малко от столетие от откриването на антибиотиците, а вече има опасност от появата на супербактерии, при които лечението със съвременните антибиотици ще бъде неефективно.

Световната здравна организация (СЗО) е определила:

 • Критичен риск за Ацинетобактер баумани, Псевдомонас аеругиноза и Ентеробактерии, които вече са резистентни към съществуващите антибиотици.
 • Висок приоритет за Ентерококус фециум, Стафилококус ауреус, Хеликобактер пилори, Кампилобактер, Салмонела и Гонокок.
 • Слабо застрашаващи засега са  Пневмокок, Хемофилус инфлуенце и Шигели.

Научни изследвания доказват, че водораслите Ламинария имат силни антимикробни свойства към много от супербактериите, които са развили антибиотична резистентност. Остатъчни количества антибиотици има и в месните продукти и млякото в резултат лечението на инфекции при селскостопанските животни. Дори и да не се лекуваме с антибиотици, ние редовно АБ в малко дози чрез храната. 

Вертера ГелВертера Гел Форте и Артропласт са функционални храни, които подпомагат функциите на стомашно-чревния тракт. Те са произведени по уникална засекретена технология, която “отваря” твърдите клетъчни стени и така можем да усвоим храните на 94%. Ако не ви допада морския вкус на Вертера гел вижте тези 5 рецепти за здравословен коктейл , импровизирайте по свой вкус или се доверете на Вертера Гел Форте с вкус на ябълка, вишна или касис.

Произведени са от диворастящи водорасли Ламинария от леденостудените води около Соловецките острови, където полярната зима сковава водите за повече от 6 месеца и корабоплаването е невъзможно.

Всички продукти са произведени в Русия, в екологично чист район. Специална разработка и единствената в света подобна патентована формула. Строг контрол на всички производствени процеси, удостоверен с редица национални и международни сертификати. Mеждународeн сертификат ISO 22000:2005. Чрез спазването на изискванията на този стандарт Vertera отговаря и на изискването за внедрена система за Анализ на опасностите и контрол на критичните точки (НАССР), съгласно Закона за храните и Регламентите на ЕС. 

Използвани източници:

1. Crohn's & Colitis Foundation - What is Crohn's Disease? 

2. Mayo Clinic - Ulcerative colitis

3. Българската асоциация болест на Крон и Улцерозен колит.  

4. Laminaria japonica Extract Enhances Intestinal Barrier Function by Altering Inflammatory Response and Tight Junction-Related Protein in Lipopolysaccharide-Stimulated Caco-2 Cells 

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още