Copyright © 2020. All Rights Reserved

Витамин D3 + K2 + Масло от черен дроб на треска Омега 3 - 60 таблетки

99,00 лв. 89,00 лв.
 • Производител: Inventia
 • Кат. номер: D3K2Omega3

Витамин D3 + K2 + Рибено масло 60 таблетки е хранителна добавка, която съдържа рибено масло, източник на Омега-3 мастни киселини, както и киселини, ценни за здравето, а именно EPA, DHA, натурален витамин А. Формулата на продукта е обогатена с високо съдържание на натурален витамин К2 (100% от референтното дневно количество за прием) в неговата най-добре усвоима и активна форма - менахинон-7. Продуктът съдържа и много висока доза витамин D3, до 50 микрограма в капсула. 

Подробно описание
Подробно описание

Витамин D3 + K2 + Рибено масло 60 таблетки е хранителна добавка, която съдържа рибено масло, източник на Омега-3 мастни киселини, както и киселини, ценни за здравето, а именно EPA, DHA, натурален витамин А. Формулата на продукта е обогатена с високо съдържание на натурален витамин К2 (100% от референтното дневно количество за прием) в неговата най-добре усвоима и активна форма - менахинон-7. Продуктът съдържа и много висока доза витамин D3, до 50 микрограма в капсула. 

Омега-3 мастните киселини са полиненаситени мастни киселини и се наричат есенциални мастни киселини (EFA), защото те са съществена част от хранителния режим. Многобройни научни изследвания доказват, че приемането на Омега-3 мастни киселини има положителен ефект върху поддържането на правилното функциониране на тялото. Витамин К2 също формира важна част от храненето, тъй като човешкият организъм не може да го синтезира самостоятелно, а той помага на костите да са здрави и оказва положителни ефекти върху процесите на кръвосъсирването. Витамин D е от основно значение за развитието и минерализацията на костите. Освен това, витамините А и D помагат на имунната система да функционира правилно.

Тази хранителна добавка се препоръчва за възрастни, защото осигурява Омега-3 киселини, както и витамини А, K2 и D3; силно препоръчителна е за хора, които прекарват по-малко от 15 минути на ден на слънце и/или използват слънцезащитни кремове; за хора, които са физически активни; хора в напреднала възраст и всички, които се грижат за поддържането на здрави кости, зъби, очи и добрата работа на кръвоносната система.

Действие

EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова киселина):

- допринасят за правилното функциониране на сърцето (положителен ефект се постига чрез прием на 250 mg на ден от EPA и DHA)

- помагат за поддържането на нормално кръвно налягане (не надвишавайте взаимно допълващия се дневен прием от 5 грама на EPA и DHA заедно)

- помагат да се поддържат нормални нива на триглицеридите в кръвта (не надвишавайте взаимно допълващия се дневен прием от 5 грама на EPA и DHA заедно) 

DHA:

- помага за поддържането на правилната функция на мозъка (положителен ефект се постига при дневен прием от 250 mg от DHA)

- допринася за поддържането на нормално зрение (положителен ефект се постига при дневен прием от 250 mg от DHA)

Витамин D помага за:

 • правилната абсорбция на калций и фосфор
 • поддържането на нормални нива на калций в кръвта
 • здрави кости
 • доброто функциониране на мускулите
 • здрави зъби
 • добрата работа на имунната система
 • процеса на клетъчното делене

Витамин К участва в:

 • поддържането на здрави кости
 • нормалното съсирване на кръвта

 Витамин А допринася за:

 • нормалната обмяна на желязо
 • доброто състояние на лигавиците
 • здрава кожа
 • нормално зрение
 • доброто функциониране на имунната система
 • процеса на клетъчната специализация 
 1. Съставки

Масло от черен дроб на треска (Cod liver oil), gelatine capsule (fish gelatine, glycerine – a humectant, aqua, iron oxide - a colourant), sunflower oil, medium-chain triglycerides (MCTs), vitamin K2 (menaquinone-7), vitamin D3 (cholecalciferol).

 

Съставки:

1 капсула

Масло от черен дроб на треска, съдържащо:

EPA - ейкозапентаенова киселина

DHA - докозахексаенова киселина

Витамин А (еквивалент на ретинол)

437,4 mg

31 mg

39 mg

131 μg

(16% RI*)

Витамин К2 (менахинон-7)

75 μg

(100% RI*)

Витамин D3 (холекалциферол)

50 μg (2,000 IU)

(1000% RI*)

  

RI* - Референтен прием

Активни съставки

 Масло от черен дроб на треска – това е течна мазнина, често наричана рибено масло. Рибеното масло съдържа уникална комбинация от есенциални ненаситени мастни киселини (EFA) от групата Омега-3 – включително най-важните, които са ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), както и Омега-6 киселини и витамините А и D. Есенциалните ненаситени мастни киселини не се произвеждат от организма и въпреки това са необходими за правилното му функциониране. Те осигуряват градивния материал за производството на противовъзпалителни хормони, които подобряват функцията на имунната система. Освен това, тези натурални мастни киселини намаляват концентрацията на триглицеридите и „лошия“ холестерол (LDL) и повишават нивата на „добрия“ холестерол (HDL) в кръвта, като по този начин намаляват съсирването и предпазват от образуването на кръвни съсиреци, намаляват риска от коронарна болест на сърцето, атеросклероза и мозъчен инсулт. Също така, те намаляват кръвното налягане. Ненаситените мастни киселини от групата Омега-3 влияят и върху формирането и функционирането на мозъка и следователно са особено полезни по време на напрегната умствена дейност. Специално се препоръчват на хора в напреднала възраст за намаляване на риска от болестта на Алцхаймер и деменция. Рибеното масло влияе положително върху състоянието на кожата и в случаи на артрит и псориазис.

Витамин А – играе изключително важна роля за нашия организъм и е основна хранителна съставка. Влияе върху правилното развитие на костите, косата, зъбите и венците. Участва в синтеза на протеини, липиди и стероидни хормони. Освен това, този витамин участва в образуването на защитната лигавица на епителната тъкан на устата, носа, гърлото и белите дробове, като по този начин увеличава издръжливостта на организма към инфекции, което е особено важно по време на епидемиите през есента и зимата, когато специално лигавицата на гърлото е изложена на контакт с вируси и бактерии. Витамин А е незаменим за процеса на зрението, тъй като без него е невъзможно образуването на родопсин – пигмент на ретината, който дава възможност за добро зрение особено на тъмно. Липсата му причинява т. нар. „нощна слепота“ или неспособност да се вижда на тъмно. Витамин А помага на кожата да задържа влага, правейки я по-гъвкава и мека и също влияе върху здравия вид на косата и ноктите. Дефицитът му води, освен всичко друго, до прекомерна сухота и кератоза на кожата и чупливи нокти. Той е и мощен антиоксидант, което означава, че защитава клетките от разрушителното въздействие на свободните радикали.

Витамин К2 (менахинон) – принадлежи към групата съединения с общо наименование К витамини. Освен него, тази група включва също витамин K1 (филоквинон) и K3 (менадион). K1 се намира в растителни храни като зелени листни зеленчуци, а източникът на K2 e храната от животински произход и ферментирала растителна храна. K3 се получава по синтетичен път и не се препоръчва за консумация.

Заради разлики в химичната структура тези витамини се характеризират с различна биологична активност, ефикасност, биологична наличност и запазване, които влияят върху функциите им в организма. Основната роля на витамин К е преобразуването на протеини, като им дава способността да се свързват с калций. Участвайки в толкова важни трансформации, той играе ключова роля в метаболизма на този елемент в цялата система. Витамин К се използва главно в черния дроб за активиране на протеините, свързващи калция, включени в съсирването на кръвта, докато K2 е много по-малко използван в черния дроб и основно служи да активира протеините, контролиращи метаболизма на калция в останалите части на организма. При ниски стойности на калций, K2 не може да се усвои от костите, което води до остеопороза и в същото време той се свързва с артериите и това допринася за коронарна болест на сърцето и други сърдечносъдови, бъбречни или невродегенеративни заболявания. Витамин К1 е слабо усвоим и не се преразпределя от черния дроб в кръвообращението. За разлика от него, витамин К2, включен под формата на силно усвоим менахинон-7 (MK-7), е много важен, защото се пренася чрез кръвта в целия организъм, като по този начин е лесно достъпен за екстрахепаталните (извънчернодробните) тъкани като костите и стените на кръвоносните съдове. Витамин К2 в тази формула има натурален произход. Добива се чрез процеса на биоферментация на Наттó (традиционна японска храна, която се приготвя от сварени соеви зърна, които се ферментират с естествена закваска от щама Bacillus Licheniformis bacteria).

Витамин D3 – принадлежи към групата на мастноразтворимите стероиди, които са необходими за поддържането на обмяната на калций и фосфор в организма, а оттам – за нормалната структура и функция на скелета и за правилната функция на имунната система. Той е прохормон, което означава, че под влиянието на съответни фактори може да се трансформира в правилната хормонално активна субстанция. Образуването в кожата на витамин D се влияе от сезоните, облачността и замърсяването на въздуха, географската ширина,  употребата на кремове с ултравиолетова защита, пигментацията или стареенето на кожата.

Витамин D контролира нивото на калций в кръвта като повишава концентрацията на фосфати в стомашно-чревния тракт и също повишава абсорбцията на калций и фосфор от стомашно-чревния тракт. При ниско ниво на витамин D, калцият, съдържащ се в храната, не се усвоява напълно. Необходим е в процеса на втвърдяване, тъй като улеснява превръщането на органичния фосфор в неорганичен и създаването на съединения, необходими за изграждането на костите.

Освен това, дефицитът на витамин D в организма причинява проблеми с функционирането на имунната система, особено при хора над 35 години.

Освен витамин D3, същата група съединения включва и витамин D2, познат като ергокалциферол. Тези съединения са подобни, но не еднакви – различават се по структурата на страничната верига. Витамин D3 се съдържа в животинските тъкани, а витамин D2 е от растителен произход. Витамин D3 е около два пъти по-активен от D2.

Препоръчителна дневна доза

1 капсула дневно по време на хранене. Не надвишавайте препоръчителната дневна доза. Хранителните добавки не могат да бъдат заместител на разнообразното хранене. Балансираното хранене и здравословният начин на живот са важни за поддържането на добро здраве. Да не се употребява при свръхчувствителност към някоя от съставките на продукта. Има данни за благоприятен ефект при употреба на 1 капсула на ден.

Предупреждение

Бременни жени и кърмачки, както и всички хора, приемащи антикоагуланти, трябва да се консултират с лекар преди употребата на този продукт. Не използвайте никакви други продукти с витамин D или витамин К. Не използвайте този продукт в случаи на камъни в бъбреците, хиперкалциемия или свръхчувствителност към някоя от съставките му.

Условия за съхранение

Съхранявайте на сухо и тъмно при стайна температура, далече от малки деца.

Срок на годност: вижте дъното на опаковката.