Можем ли да стигнем японците?

3 май 2018
Можем ли да стигнем японците?

Не става дума за технологичен напредък, постижения на нацията или материални богатства. Всъщност като говорим за богатство не са ли здравето и дълголетието най-желаните нематериални блага?

[1] Световната Здравна Организация събира данните от 194 държави –членки. През май 2017 г. отново беше потвърдено, че най-дълголетни в света са японците с продължителност на живота при жените 86,8 години срещу 80,5 г. за мъжете (които се нареждат след мъжете в Швейцария с 81,3 г, Исландия – 81,2 г, Австралия – 80,9 г, Швеция  и Израел. Но по средна продължителност като националност са все още на първо място с впечатляващите 83.7 г.

Къде сме ние българите?

[2] Според СЗО от 2015 г. средната продължителност при жените е 78 години, а при мъжете – 71! Или средната ни продължителност на живота е с близо 10 години надолу. Не е малко, нали?

Неконтролираният диабет е един от бичовете на съвремието ни.

В [3] са обобщени данните на над 160 000 възрастни японци от 6 проучвания и 9 национални изследвания, проведени в периода между 1988 и 2011 г. в Япония. Събраните данни са за разпространението на диабета, използвайки записани данни от епикризи както и изследването на японци без диагностицирана захарна болест. При двата пола през годините процентът на болните от диабет остава приблизително константна величина, с изключение на мъжете над 70 години, при които се наблюдава увеличение. Така сред жените е средно 6.1%, а сред мъжете – 7.9 %. До 2030 се очаква увеличаване на страдащите от диабет главно поради застаряването на населението.

Ние в България си имаме Българска Асоциация Диабет, според която в 7 милионната ни родина има 600 000 диагностицирани с коварната болест и още поне 300 000, които не знаят, че са го развили или са в преддиабетна форма. Натрупването на висцерални мазнини в коремната кухина затруднява функциите на редица вътрешни органи, сред които и панкреаса, а затлъстяването се среща при 23.1% при мъжете и 24.3% при жените в родината ни.

Разбира се наднорменото тегло е свързано и с риск от развитие на проблеми със сърцето и кръвоносната система. Според СЗО [4] над 64% от смъртността на българите се дължи именно на сърдечно-съдови заболявания.

Вижте тайната на дълголетието на японците

Каква е ситуацията при японците?

[5] Изследователски екип наблюдава повече от 100 000 японци, за да идентифицира взаимодействието между определени рискови фактори и възникването на патологии в следващите години. Проследява се дали японците се разболяват и от какво точно.С помощта на въпросник са събрани данни и за общия начин на живот. Така  се определя и коефициент на опасност от развитие на заболявания. Изследването започва през 90-те години на XX век и в него вземат участие японци на възраст между 40 и 69 години. Изследователите се свързват с тях отново на всеки 5 години, за да получават данни за възникнали сърдечно-съдови, онкологични или други сериозни заболявания, както и да бъдат уведомени за настъпила смърт. Някои от резултатите не са изненадващи  - тютюнопушенето увеличава така наречения Коефициент на риска от преждевременна смъртност с 1.5 пъти в сравнение с непушачите.

Изследователите установили също, че коефициентът за риск от колоректален рак при японците, които редовно пият алкохол е значително по-висок от разположените на запад жители от други националности. Причината е, че близо 50% от японската популация няма специален ензим за разграждането на спиртните напитки. От друга страна се оказва, че редовното пиене на зелен чай намалява рисковете от смъртност поради сърдечно съдови заболявания.

През декември 2012 г. излезе публикация в Harvard Medical School - Green tea may lower heart disease risk [6]  на 40 530 японски възрастни установило, че участниците, които пият повече от пет чаши зелен чай на ден имат 26% по-нисък риск от смърт от сърдечен удар или инсулт и 16% по-нисък риск от смърт по други причини, отколкото хората, които пият по- една чаша зелен чай на ден. Черният чай няма подобен превантивен ефект.

Други 14 изследвания от 2011 г. установили, че капсули с извлечени от зелен чай полифенови (и по-точно катехиди) значително понижават нивата на „лошия“ LDL холестерол и триглицеридите. Въпреки че не са докладвани сериозни нежелани реакции при проучванията, катехините повишават нивата на чернодробните ензими при животните и са източник на оксалати, които биха могли да доведат до камъни в бъбреците. Но конкретно при 5 чаши зелен чай дневно не са наблюдавани нежелани реакции.

И преди да решим да се оправдаем с гените, учените са категорични, че японките живеят толкова дълго именно здравословния си начин на живот, добре балансираната диета, поради това, че почти не пият алкохол и не пушат. Дори и днес затлъстяването е рядкост в Япония, а често Индексът на Телесна Маса (ИТМ) е около и под нормата. Това може би отново обяснява по-малкия брой на диабетно болни.

Интересен детайл от японският начин на живот с акцент върху грижата за здравето и Природата е използването на еко прах за пране - Terra Wash+Mg. Благодарение на иновативна технология - магнезият е обработен под формата на гранулки, които влизат в контакт с водата и я правят алкална. Тя се йонизира и се отделят мехурчета водород.
 
Големите формации водни молекули се раздробяват н по-малки, които с лекота преминават през текстилните влакна за ефективно пране. Но това не е всичко - Terra Wash+Mg е не само натурален, но и антибактериален и хипоалергенен прах за пране, подходящ за хора с дерматологични проблеми, алергии и прах за бебета.

А ето и кратък откъс от научния труд на Д-р Грета Грозева - Клиничен център по ендокринология и геронтология, Клиника по диабетология, МУ, София - Клинично приложение на определянето на крайните продукти на гликирането при пациенти със захарен диабет [7]

Пациентите със захарен диабет (ЗД) имат 2 пъти по-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания (ССЗ) спрямо общата популация. Днес захарният диабет тип 2 се определя като еквивалент на коронарна сърдечна болест (според Adult Treatmen Panel III). Редица големи проучвания (DCCT при ЗД тип 1; UKPDS при ЗД тип 2) недвусмислено доказват, че хроничната хипергликемия е в основата на развитието на хроничните усложнения на захарния диабет. Резултатите от UKPDS потвърждават, че хипергликемията и нейните последствия са основна причина за развитие на микроваскуларните диабетни усложнения. За развитието на макроваскуларните съдови промени основна роля играе атеросклерозата, която при захарен диабет се развива в по-млада възраст и засяга съдове от различен калибър. Натрупват се все повече доказателства, потвърждаващи мястото на крайните продукти на гликирането (AGEs) за авансиране на атеросклеротичния процес. Измерването на AGEs отразява не само хипергликемията, но и общия метаболитен, оксидативен стрес и възпалението. Днес се счита, че AGEs участват в изграждането на т. нар. „метаболитна памет". Взаимодействието на AGEs със специфични AGEs-рецептори индуцира възпалителни реакции, ендотелна дисфункция и атерогенеза.

Методи за оценка на AGEs

Съществуват редица биохимични и имунохимични методи за оценка на AGEs. Днес приоритет се дава на определянето на тъканните AGEs, тъй като кръвните и уринните метаболити не винаги съответстват на тъканните им нива. След като веднъж са се образували AGEs, по-нататъшното им персистиране зависи от времето на полуживот на белтъците, с които са свързани. При дългоживеещите белтъци, каквито са кожния колаген и белтъците на лещата и хрущялите, формираните AGEs са налични практически цял живот. Важно е да се отбележи, че местата, в които се развиват късни диабетни усложнения, са именно тези, в които има дългоживеещи белтъци (гломерулната базална мембрана, лещата и др). Следователно, по-правилно е да се предпочита определяне на тъканните AGEs. Днес съществуват неинвазивни методи за определяне на тъканните AGEs чрез автофлуоресценция.

Колагенът е естествено гликиран, което означава, че колагеновите протеинови молекули имат ковалентно свързани към тях молекули захар (към лизинови и хидроксилизинови остатъци). Засега не са изяснени причините за това свързване със захарта, но без него колагеновите молекули не образуват структурни фибрили. Едно от предположенията е, че захарите осигуряват ниско енергийно взаимодействие между колагеновите фибрили и околната водна стена на тъканта. Колагенът е до голяма степен хидрофобна (водоотблъскваща) молекула. За разлика от тях захарните молекули могат да имат както хидрофобно, така и хидрофилно действие. Ако са свързани с колаген, те се подреждат по строго определен начин.

За съжаление колагенът може да се свърже и със захарни молекули, чието място се предполага, че не бива да е там. Това се случва в тъканите на диабетици с неконтролирана кръвна захар. При чести случаи на хипергликемия гликиращата захар реагира допълнително и образува крайните продукти, известни още като AGEs, за които вече неколкократно споменахме, който водят до кръстосване на самите колагенови молекули. Всичко това води до проблеми със зарастването на рани и тъкани, както и в промяна в дейността на вътрешни органи.

[8] Стареенето се характеризира и с натрупване на напречно кръстосани протеинови връзки и модификации. Те влияят на възстановяването на тъканите и намаления синтез на ценни протеини. Други източници сочат за един от виновниците на остаряването образуването на крайни гликиращи продукти, известни още като AGEs. Те са свързани с развитието на заболявания като диабет, катаракта, атеросклероза, остеоартрит, остри бъбречни заболявания в краен стадий.

Изключително интересно е, че натрупването на AGEs и кръстосани протеинови връзки отразява хронологичните процеси на остаряване. В Longevity and the genetic determination of collagen glycoxidation kinetics in mammalian senescence [9] се разглежда процесът на остаряване при бозайниците с кратка продължителност на живота сравнение с тези с голяма продължителност. Изследвани са 8 вида бозайници като се вземат проби от кожата им. За маркер се използва количеството пентозидин, което зависи от нивото на глико-оксидативния стрес.

При всички видове се наблюдава криволинейно увеличение, което съответства обратно пропорционално с максималната продължителност на живота, т.е. повече AGEs – по-кратък живот.

С помощта на промени в начина на хранене процесите на гликация намаляват. Ето защо и при липса на наднормено тегло не се развиват метаболитни заболявания. Не бива да гледаме на мазнините просто като на депо за съхранение на енергия – те са вид ендокринна система и произвеждат хормони. Лептинът е само един от тях, като при хората с наднормено тегло нивата му се променят и това влияе на усещането за засищане.

Синтезът и разграждането на колагена също зависят от процесите на кръстосано свързване, което е свързано с нивата на глюкозата. Друго изследване на мишки с наднормено тегло доказва, че степента на гликирани AGEs продукти води до ускорена смъртност. В Caloric restriction decreases age-dependent accumulation of the glycoxidation products, N epsilon-(carboxymethyl)lysine and pentosidine, in rat skin collagen [10] се разглежда неензимното гликиране на телесни протеини и процесите на стареене при плъхове. Оказва се, че ограничаването на калориите води до увеличаване на средната и максималната продължителност на живота.  Едната група е подложена в продължение на 25 месеца на стриктно контролирана диета, а контролната – не. При аутопсията се измерват гликирания хемоглобин и се вземат проби от колагена в кожата. Оказва се, че при ограничаване на калориите гликацията им намалява от 18 до 33%. Като заключение можем да добавим, че нискокалорийната диета намалява степента на гликация на кръвни и тъканни протеини и свързаното с възрастта акумулиране AGEs. Множество изследвания доказват, че ниския прием на калории при гризачите води до забавени процеси на стареене, както и по-малко дефекти в структурата на колагена, който участва в изграждането на много тъкани. Както при гризачите, така и при изследваните примати по-ниското телесно тегло води до понижаване на гликемичния индекс.

И все пак – възможно ли е редовната консумация на зелен чай да е това, което убягва на нас, българите?

Увеличаващите се доказателства, че карбонилният стрес може би е свързан с оксидантния стрес води до хипотезата, че хранителните добавки и витамините с антиоксидантно действие могат да доведат до забавяне на процесите в стареенето на колагена без да влияят на гликемията и телесното тегло.

[11] Върху опитни мишки са проведени изследвания след като са приемали екстракт от боровинки, зелен чай, витамин С и витамин E. След 14-седмичен прием на екстракти и витамини, се вземат проби от сухожилията и кожата, за да се отчетат in vitro количественото изражение на оксидативния и карбонилния стрес. Както се очаква, теглото на мишките се увеличава с възрастта, като тези, на които са давани витамини, зелен чай или екстракт от боровинки имат незначително (по-малко от 5%) по-ниско тегло. Гликацията на колагена в кожата също се увеличава с нарастване на възрастта. Приемани поотделно антиоксидантите имат слаб ефект. Учените стигат до извода, че зеления чай, в комбинация с витамините С и Е, забавят кръстосаното свързване. Зеленият чай също е в състояние да предотврати увеличаването на флуоресцентни маркери за стареене на колагена. Тъй като в комбинацията с витамините С и Е се блокира омрежването, без да се влияе на гликемията най-вероятно става дума на силен антиоксидантен ефект. Зеленият чай е богат също и на витамин C.

Симптомите на дефицит на витамин С са известни още и като скорбут. Според Wikipedia  най-известната роля на аскорбиновата киселина в животинските организми е като антиоксидант и при синтеза на колаген. Именно блокирането на колагеновия синтез е причината за така разпространената в миналите векове болест скорбут. 

След продължително лишаване от източници на витамин С, заболяването започва с общо неразположение и летаргия. 1 – 3 месеца след това се появяват болки в костите и задух. Може да се наблюдават още болка в мускулите, загрубяване на кожата, трудно зарастване на рани и психични промени. Особено характерно е кървенето от венците и носа, след което зъбите започват да се клатят. В късните етапи се наблюдават жълтеница, отоци по цялото тяло, понижаване на отделянето на урина, невропатия, треска и конвулсии. Ако аскорбинова киселина не бъде внесена навреме, скорбутът е фатален. Появяват се при плазмени концентрации под 10 микромола (μM), което може да бъде предотвратено чрез увеличаване на приема на аскорбинова киселина.

Кожните прояви на скорбута се дължат на спад в синтеза на колаген, което води до разрушаване на съединителната тъкан и крехкост на кръвоносните съдове. Ранните симптоми включват удебеляване на роговия слой, поява на петна, които се дължат на леко подкожно кървене. С напредване на скорбута зарастването на рани се нарушава поради загубата на зрял колаген, който стимулира образуването на нова тъкан. Кожните лезии, причинени от дефицит на витамин С се реновират след прием на подходящи количества витамин С. Прочетете още за ползите от приемането на витамин С тук.

И все пак нека да завършим позитивно. И в България имаме специалисти, които разпространяват знанията си на разбираем език за по-широки маси без множество сложна терминология.

Вижте мнението на д-р Георги Маждраков (fb страница) за някои от причините за сърдечна недостатъчност, както и няколко полезни съвета.

Той е член на Българското и европейското дружества по кардиология, член ( и бивш секретар – 2006-2012) на Дружество на инвазивните кардиолози в България. Автор на над 20 публикации и научни съобщения. 

Важно е да отбележим, че сърдечната мускулна тъкан няма способност да се регенерира. При недостиг на кислород или травма клетките загиват, а на тяхно място прораства съединителна тъкан.

Сърдечната фиброза е състояние, при което в резултат на болестна увреда специфичната мускулна тъкан, от която е изграден сърдечният мускул постепенно се подменя от съединителна тъкан. Тази тъкан, която отчасти се състои от колагенови влакна, не притежава присъщата на  кардиомиоцитите способност за съкращение. Това води до сумарно намаляване  на помпената функция на сърцето, намаляване на способността за изпомпване на достатъчно кръв при усилие, а при напреднали случаи и в покой, и се стига до развитие на клиничния синдром на сърдечната недостатъчност.

В някои случаи първо настъпва разрастването на съединителната тъкан и това води до притискане и постепенна атрофия на близките сърдечно-мускулни клетки. В други случаи първо настъпва увреждането и последвалата смърт на клетките на миокарда. Тяхното място се заема от съединителна тъкан.

Фиброза може да се установи при инфаркти, миокардити, тумори, вродени колагенози, кръвни паразити, вродени аномалии, инфекциозни и автоимунни заболявания и пр.

Проучванията в напречен разрез на пациенти без хипертония или клинично сърдечно-съдово заболяване доказват, че дебелината на стената на лявата камера, измерена чрез ехокардиография се увеличава прогресивно с възрастта и при двата пола.  Всичко това се дължи на промяна на физичните свойства на колагена и най-вече неправилно кръстосване на колагеновите фибрили. Експерименти с животински модели отчитат повишено натрупване на колаген в сърцето, свързани с процесите на стареене.

И да се надяваме скоро да стигнем японците ... поне по дълголетие. Намаляване на крайните продукти на гликация, Индекс на Телесна Маса в рамките на нормата, отказ от тютюнопушене и по-малко алкохол са сред причините за дълголетие на жителите на страната на изгряващото слънце. Също и поемане на нужните количества антиоксиданти. A няколко чаши зелен чай дневно няма да ни навредят.

 

Използвани източници:

1. Japan has the highest life expectancy - the World Health Statistics 2017 report

2. World Health Organization - Bulgaria.

3. Impact of population aging on trends in diabetes prevalence: A meta‐regression analysis of 160,000 Japanese adults

4. WHO - Bulgaria

5. Unlocking The Secrets of Longevity in Japan

6. Harvard Medical School - Green tea may lower heart disease risk

7. Клинично приложение на определянето на крайните продукти на гликирането при пациенти със захарен диабет от Д-р Грета Грозева - Клиничен център по ендокринология и геронтология, Клиника по диабетология, МУ, София

8. Green Tea Extract Suppresses the Age-Related Increase in Collagen Crosslinking and Fluorescent Products in C57BL/6 Mice

9. Longevity and the genetic determination of collagen glycoxidation kinetics in mammalian senescence 

10.Caloric restriction decreases age-dependent accumulation of the glycoxidation products, N epsilon-(carboxymethyl)lysine and pentosidine, in rat skin collagen

11. Green Tea Extract Suppresses the Age-Related Increase in Collagen Crosslinking and Fluorescent Products in C57BL/6 Mice

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още