• Начало »
  • Новини »
  • Dama.bg : Защита на наличните нива на колаген и предотвратяване на бъдещото разграждане на колагена

Dama.bg : Защита на наличните нива на колаген и предотвратяване на бъдещото разграждане на колагена

19 ноември 2014
Dama.bg : Защита на наличните нива на колаген и предотвратяване на бъдещото разграждане на колагена
Публикация за колаген Inventia в Dama.bg

Всички сме чували колко е важен колагенът за здравата и еластична кожа и за поддържането на младежкия ни вид. Но какво всъщност представлява той и как да се грижим за неговите нива?

Колагенът е основният структурен протеин на кожата. Той играе ключова роля в осигуряването на структурна защита на клетките, тъканите и органите. Ако не беше колагенът, тялото всъщност щеше да се разпадне. Колагенът също така придава на кожата нейната здравина и издръжливост и е отговорен за това да изглежда гладка, млада и здрава. Разбирането на структурата и функцията на колагена ще ви помогне да разберете по-добре как да поддържате здравия си и младежки вид.

Какво е колаген?

Колагенът се състои от три протеинови вериги, които се съединяват и образуват тройна спирала. Тази уникална структура прави колагена здрав като стомана. Приблизително 33% от протеините в тялото са колаген, който поддържа тъканите и органите и свързва тези структури с костите. В действителност, костите също са съставени от колаген в комбинация с някои минерали като калций и фосфор.

Колагенът играе ключова роля в осигуряването на структурна подкрепа за околните клетки, които спомагат за поддържане формата на клетките и тяхната диференциация, така както стоманените пръти заздравяват бетонните блокове. Пръстеновидната колагенова мрежа свързва клетките и осигурява благоприятна среда, в която те да се развиват и функционират.

Колагенът и красотата

Колагенът представлява 75% от нашата кожа - тя изглежда по-гладка, по-здрава, по-млада главно поради здравословните нива на съдържание на колаген. Поради това, хората по целия свят, които се стремят към красотата, търсят нови начини за увеличаване на количеството на колагена и възстановяването на повредения колаген. Някои отиват толкова далеч, че инжектират колагенови протеини в кожата, за да се изгладят бръчките и да направят устните по-плътни. Разрушаването на колагена и намаляването му води до образуването на нежелани бръчки и стареене на кожата.

Синтезът на колаген

Колагенът произвежда фибробласти - специални кожни клетки, разположени в дермата. Фибробластите също така произвеждат други структурни протеини на кожата като еластин (протеин, който способства за възстановяване на формата) и глюкозаминогликан (GAG). GAGs е основното вещество, което хидратира дермата. За да предадат сигнала или да инициират развитието на структурни протеини в кожата, фибробластните клетки имат рецептори със специална форма към външните мембрани. Когато рецепторите се свързват с помощта на правилната комбинация от сигнални молекули (наречени фактори на растеж на фибробластите), фибробластите започват производството на колаген.

Фибробластите произвеждат първоначално къси колагенови субединици, наречени проколаген. Те се съддават от фибробластните клетки и след това се групират, за да се образува пълната колагенова молекула. Витамин С действа като ко-фактор в много етапи на процеса. Без наличието на достатъчни нива на витамин C образуването на колаген се нарушава. Това нарушение води до различни смущения като скорбут - заболяване, при което тялото не може да произвежда колаген и в крайна сметка се разпада, когато тези опорни структури (колаген) се разкъсват.
Синтезът на колаген се случва постоянно в хода на живота ни за възстановяване и подмяна на увредени тъкани или за да се създадат нови колагенови клетъчни структури. Разграждането или рециклирането на стар или повреден колаген е здравословен и естествен процес, който се използва за създаване на протеинови фрагменти, необходими за изграждане на нови клетъчни структури, например като в процеса на оздравяване. С възрастта нивата на колаген намаляват поради по-ниското производство и повишената му деградация.

Защита на наличните нива на колаген и предотвратяване на бъдещото разграждане на колагена

За да се поддържа здравия и младежки вид, най-добре е да се защити здравият колаген, който имате, и да се предотврати бъдещото му разграждане. Има два начина да се постигне това: (1) да избягват UVA и UVB лъчи, и (2) да се предотвратява вредното въздействие на свободните радикали.

Ултравиолетовите лъчи (UVA и UVB) от слънцето са 90% от причините за преждевременното стареене на кожата. Излагането на UV лъчи трябва да се ограничи, като ежедневно се прилага слънцезащитен крем, за да се защити здравият колаген. Много компании, произвеждащи средства за грижа за кожата, разбират тази необходимост и включват слънцезащитни продукти в дневните овлажнители.

Вторият етап на превенция за защита на съществуващите и бъдещите нива на колаген е допълнителното и локално приложение на антиоксиданти. Тъй като антиоксидантите се борят със свободните радикали, които са резултат от излагане на UV радиация, озон, замърсяване, цигарен дим или вътрешни метаболитни процеси, те предотвратяват деградацията на съществуващите колагенови влакна и защитават здравословното функциониране на клетките на фибробластите.

Стимулиране на синтеза на нов колаген

Има много начини за стимулиране на синтеза на нов, здравословен колаген. Първо, можете да създадете запас на витамин С в кожата. Витамин С, който е необходим кофактор в синтеза на колаген на кожата, определено увеличава производството на колаген. Едно проучване установи, че продължителното въздействие на витамин С върху клетките, свързващи тъканите, стимулира синтеза на колаген до 8 пъти.

Друг начин да се стимулира синтеза на колаген е чрез външно ексфолиране с помощта на алфа и полихидрокси, които разрушават свръзката между клетките на роговия слой и ни избавят от мъртвата кожа. Постоянната ексфолиация стимулира обновяването на клетките. Химическото ексфолиране също така увеличава дебелината на дермата. Учените обясняват това удебеляване на дермата със синтеза на гликозаминогликан в дермата.

Третият начин за стимулиране на синтеза на колаген - с помощта на пептиди, които стимулират колагена. Като цяло, фибробластите стимулират синтеза на колаген чрез използване на специална комбинация пептидни сигнални молекули (фибробластни растежни фактори), свързани с рецепторните участъци на мембраната на фибробластите. Тези сигнални молекули могат да бъдат използвани локално за увеличаване на производството на колаген. Някои компании, произвеждащи продукти за грижа за кожата, включват тези пептидни фрагменти в продуктите си. Отличен избор на такава козметика са продуктите от жив натурален колаген на полската фирма Inventia.

Тъй като колагенът дава на кожата сила, здравина, мекота и еластичност, е важно да се защитава и да се стимулира растежа на колаген.

Правилната грижа за кожата означава грижа за нивото на колагена.

Зои Диана Дрелос
д-р по медицина, член на Американската академия по дерматология

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още