Превенция на подвенечните кариеси чрез крослинкинг

18 март 2019
Превенция на подвенечните кариеси чрез крослинкинг

Зъбите и костите на човек са едни от най-твърдите тъкани в цялото тяло. Смятаме, че за тяхната здравина преди всичко е важен микроелемента калций, но всъщност това са многокомпозитни структури. Зъбите са изградени от калций, фосфор и други минерали, а костите от калций, фосфор, натрий и други минерали, но съдържат големи количества белтъци като колаген. При счупване на кост можете да ускорите възстановяването си чрез диета за по-бързо зарастване на костите. Колагенът е жива, растяща тъкан, която дава на костите известна гъвкавост и позволява да издържат на огромните натоварвания. Около тази колагенова решетка се прикрепват микроелементите.

В зависимост от вида, възрастта и типа на костите костните клетки представляват до 15% от обема на костите. В зрелите кости при повечето животни те са около 5%. Повечето хора считат, че загубата на костна плътност (остеопороза) засяга крайниците, но това се отразява и на лицето.  Извънклетъчната матрица на черепа се състои от около 30% органични съставки, 60% неорганични и 10% вода.

Над 90% от органичните съставки се състоят от колаген тип I, който осигурява здравина и същевременно гъвкавост. Под формата на органичен компонент колагенът участва в изграждането на 50% от обема или 30% от сухото тегло на извънклетъчната матрица на костта.  Той се състои от 3 полипептидни вериги, които образуват структурата на тройната спирала. Молекулите му образуват колагенови фибри.

Неорганичния състав на костите се състои предимно от калциев фосфат, но присъстват още и натрий, калий, флуор, цинк, барий, стронций и др. Именно в костите се натрупват голяма част от тежките метали и радионуклеиди, които подлагат организма на вътрешна радиация. Йоните на калция образуват кристали, които са решаващи за твърдостта на костите. По време на ранните стадии на минерализация тези кристали се образуват в пространствата между колагеновите фибрили, като ограничават растежа им. Първоначално кристалите растат успоредно на колагеновите фибрили, а след това започват да ги притискат и компресират тройноспиралните молекули.

Минералните кристали отговарят за твърдостта на костите и издържливостта на огромни сили на натиск, но притежават и недостатъци, подобно на другите кристали. Ето защо колагеновите фибрили, които притежават висока еластичност и якост на опън, дават възможност на костта да реагира като композитен материал.

Не бива да забравяме, че вътре в костта се съдържа и жълт (пасивен) или червен (активен) костен мозък, който произвежда кръвни клетки и предпазва организма от развитие на анемия.

Костите все пак не са толкова твърди като зъбите. Една от тъканите, която може да издържи на най-големи силови натоварвания за именно зъбите с техните слоеве от дентин и емайл. За разлика от костите, които могат да се възстановят и зараснат, при зъбите след като се образува кариес е наложително да посетим зъболекарски кабинет. Сигурно дори вече в ума ви изниква характерни звуци и усещания. Засягането на нерв, който ни създава болезнени усещания при горещи или студени храни и напитки.

Д-р Илия Дамянов обясни как бихме могли да избегнем разрушаването на зъби, причинено от стискането им, наречено бруксизъм

Обикновено възрастните имат 32 броя постоянни зъба, които са разпределени поравно в 2 зъбни редици - горна и долна. Тези 16 зъба се разделят симетрично. Всеки от 8-те зъба има определени особености. Зъбите на порасналия индивид се делят на 4 групи според функциите, които изпълняват и анатомичния си строеж:

 • режещи зъби, резци - 8 броя
 • кучешки зъби - 4 броя
 • предкътници - 8 броя
 • кътници, сред които и мъдреци - 12 броя

Млечните зъби при бебетата и децата са общо 20:

 • режещи зъби - 8 броя
 • кучешки зъби - 4 броя
 • кътници - 8 броя

Многообразието на формата на човешките зъби се дължи на това, че човек приема както растителна храна, така и от животински източници. Освен това храната му често е подложена на предварителна обработка. Друга разлика с животните е, че при човешкото съзъбие липсват разстояния между отделните зъби. Короните им са плътно прилепени едни до други чрез контактни повърхности. Друга специфична черта е смяната на млечните (временните) с постоянните зъби. И не на последно място, от състоянието на зъбите ни зависи дори и членоразделната реч. Зъбите на човека са в еволюция, която се забелязва и днес Тенденцията е някои от зъбите да отпаднат.

Независимо от формата и функциите, които изпълняват, те са изградени по сходен начин.

Зъбната корона е единствената видима част от зъба, която се издава над венеца. При отделни групи зъби е с различна форма и големина. Например при резците е с 1 свободен ръб, а при предкътниците и кътниците има дъвкателна повърхност. Освен това короната на всеки зъб има повърхности, обърнати към устните (или бузите) и към езика.

Зъбната шийка е под короната и е във вид на стеснение. Разполага се на нивото на костната алвеола и е обхваната плътно само от лигавицата на венеца. Вече писахме, че липсата на витамин С води до развитие на болестта скорбут.  Един от първите симптоми са зачервените и кървящи венци.Това се дължи на разпадането на гингивиалните фибри   колаген, които могат да доведат до появата на подвенечни кариеси.

Корените на зъбите са от 1 до 4 при постоянните зъби. Те се захващат към костите на челюстите и осигуряват здравина и стабилност.

Кухината в зъба е в неговата вътрешност и е най-голяма в областта на зъбната корона. В шийката тази кухина се стеснява до малко каналче, разположено в зъбния корен. Именно оттук преминават множество кръвоносни съдове и нерви.

Зъбната кухина е изпълнена с мека тъкан - зъбна пулпа. Основата ѝ се състои от хлабава съединителна тъкан, изградена от колаген. Зъбната пулпа е богата на кръвоносни съдове и нервни влакна. При нараняване силно кърви, а при дразнене създава усещане за силна болка.

Емайлът на зъбите е най-твърдата тъкан в човешкия организъм. Той е съставен от отделни емайлови призми, които са споени помежду си с подобно на колаген вещество. Включеният флуор подпомага тази твърдост. В областта на зъбната шийка количествата на емайла намаляват значително.

Специален вид цимент покрива външната повърхност на зъбния корен. Тази тъкан е с устройство подобно на костите. Циментът покрива малка част от шийката на зъба и по тази причина тук много често се развива кариес.

Дентинът е основното вещество, което изгражда по-голямата част на зъба. Той е полупрозрачен и жълтеникав и отчасти на това се дължи пожълтяването на зъбите. Разбира се оцветяващите вещества в цигарите (ето още 7 причини за спиране на тютюнопушенето) , кафето и виното също могат да повлияят на блясъка на усмивката. Тук се разполагат и фини каналчета, през които проникват нервни влакна, които достигат до емайла. Именно на тях се дължи сетивността на тази част от зъба.

Дентинът в човешките зъби се състои от:

 • 72% неорганични вещества (главно хидроксилапатит и някои некристални аморфни калциеви фосфати,
 • 20 % органични вещества (90% от които са колаген тип I, а останалите са други вещества)
 • 8% вода (адсорбирана върху повърхностите на минералите или между кристалите)

Тъй като дентинът е значително по-мек от емайла, той се разгражда много по-бързо. Образуват се големи кухини. Притежава силно еластични свойства и дава добра опора на емайла, който е прекалено крехък.

В дентина има различни региони, които могат да бъдат разпознати по структурните си различия. Например най-външния слой, известен като мантиен дентин, се намира в короната на зъба и съдържа колагенови влакна, които са разположени перпендикулярно на емайла. Дентинът край корена на зъба има зърнеста структура. Най-вътрешният слой пък е известен като предентин и представлява първоначална матрица на дентин преди минерализация.

Дентинът може да се раздели и на първичен, вторичен и третичен. Вторичният дентин се образува, след като корена на зъба е напълно оформен. Нараства много по-бавно в сравнение с първичния, но запазва постоянния си растеж. С напредване на възрастта той заема участъците от зъбната пулпа. Третичен дентин се образува при външно стимулиране - възникване на кухини от износване. При възникване на кариес има голямо разрушаване на първичния дентин и увреждане на зъбната пулпа. Междувременно от устната кухина навлизат бактерии, които отделят токсини. В подобни случаи третичния дентин се образува бързо и е с неправилна структура. Ако стимулите за образуване на третичен дентин не налагат спешното му образуване, новообразувания дентин е с по-правилна структура.

Аномалии в постоянното съзъбие и зъбите възникват след прекарване на рахит в ранна детска възраст, при вродени заболявания на лицето, свързани с устната кухина, вроден сифилис.

В старческата възраст след загуба на постоянните зъби настъпва процес на атрофия на алвеолите и това прави челюстите плоски. Горната челюст се стеснява, а долната се разширява. Освен това се уврежда и ставата на костта. В резултат на тези промени брадичката се издава напред, устните се деформират и губят обема си, бузите хлътват. Вече писахме, че носът и ушите не растат, но под въздействие на гравитацията хрущялите се издължават и провисват. Черепът е изграден от множество кости, които също губят от обема си и в резултат на тази остеопороза се получава типичния вид на старческо лице.  Кожата провисва и се сбръчква. 

Заболяванията в устната кухина като кариес, пародонтоза, кървящи венци и пр. засягат огромен брой хора. Кариесът на зъба може да се развива с различна степен на интензивност и обикновено започва с разрушаване на най-твърдото вещество в човешкото тяло - емайла. След проникването на бактерии, в дентинът започва образуването на кухини. Хората инстинктивно избягват да дъвчат на страната, където има болен зъб. Когато кариесът е на преден зъб, естетичният вид на усмивката е засегнат. Кариесът може да е причинен от храните, състава на слюнката и лошата хигиена. От друга страна както споменахме в състава на зъбите влизат множество минерали като калций, флуор и др. и протеини като колаген. Витамини като С и B комплекс също оказват своето влияние. В подобни случаи увреждането на тъканите може да започне и отвътре.

Зъбният кариес може да протече остро или хронично. Според степента на увреждане на тъканите на зъбите може да бъде:

 • повърхностен кариес (суперфициален) - няма силни усещания за болка
 • със средна дълбочина - чувства се болка при сладки или кисели храни. Емайлът е нарушен и има поражения в дентина. В дупките се задържат хранителни остатъци, които осигуряват подходяща среда за развитие на бактерии.
 • дълбок кариес (профунда) - болки при топло/студено, механични дразнения. Болка се усеща дори и без повод. Зъбната пулпа е отделена с тънък слой полупрозрачен жълтеникав дентин.

Локалното лечение на кариеса зависи от неговия вид.

Когато кариесът е дълбок и са засегнати нерви често се налага прилагането на локална упойка. Пълна упойка с райски газ може да се прилага и при притеснителни деца, но тя може да изчерпа нивата на витамин B12 и да доведе до неврологични последствия.

При всички случаи на кариес се отстраняват увредените тъкани, а анатомичната форма на зъба се постига чрез различни средства. Упойките от амалгама не са за предпочитане, защото съдържат тежки метали като живак.

Зъбният камък е минерализирана зъбна плака, която в малки количества е безцветна. Той не винаги е патогенен, но има грапава повърхност, която е подходяща за развитие на различни бактерии и отделените от тях токсини. Зъбният камък може да бъде:

 • надвенечен зъбен камък - наблюдава се по ръбовете с венеца по видимата част от зъба. Цветът му варира от светложълт до тъмнокафяв при пушачите. Той е по-мек и се почиства по-лесно от натрупванията под венеца
 • подвенечен зъбен камък се открива трудно при преглед от стоматолог. Понякога тъмният му цвят прозира през венците. Разположен е дълбоко във венечния джоб, а почистването му е затруднено. Не може да бъде отстранен с четка и паста за зъби, а ръчно или механично само от доктор по дентална медицина. Почистването на зъбния камък с ултразвук се препоръчва за премахване на по-грубите отлагания, а след това се извършва фини почистване с много тънки накрайници на инструментите. Накрая се извършва полиране с паста, гумички и специални четки.

Надвенечният зъбен камък е причина за развитието на кариес.

Подвенечният зъбен камък може да доведе до:

 • гингивит с възпаление на венците, кървене при миене на зъбите, лош дъх от устата, зачервени и подпухнали венци
 • пародонтит с разрушаване на костите на челюстта, възпаление на венците и оформяне на джобове. Когато подвенечния зъбен камък се отстрани, възпалителните процеси затихват, но промените в костите са необратими. Подобно заболяване прогресира в течение на години, а когато не се лекува може да доведе до разклащане и преждевременна загуба на постоянни зъби.

Кариесите под венеца, които възникват в резултат на подвенечен зъбен камък са невидими при първоначален преглед. При възрастните хора повърхността на корена е изложена на голям риск поради рецесията на венците или възникването на пародонтоза. Съставът на слюнката също се променя с напредване на възрастта. Влияние оказва и ежедневния прием на някои лекарства за хронични заболявания. Подвенечният зъбен камък достига до самите корени на зъбите, които не са защитени от твърдия емайл. Кариесите възникват бързо и разяждат големи участъци като в някои случаи не причиняват силна болка. За специалистите по дентална медицина е много по-трудно да лекуват подобен вид подвенечни кариеси заради трудното достигане и наличието на прекалено много секрети.

Има 2 етапа в развитието на кариес на зъбните корени. Първоначално веществата, които дават твърдост като хидроксиапатит се разтварят поради отделените киселини от бактерии. Дентинът, който е изключително богат на колаген тип I, служи като скеле за натрупване на минерали. Деминерализирането на това скеле от нахлуващите бактерии и ензими води до появата на големи кухини в тъканите на зъба.

Превенцията на кариеси на корените преди образуването на кухини е от съществено значение за здравето не само на устната кухина, но и цялото благосъстояние на възрастните хора.

Как може да се избегне подобно разрушаване, което трудно се диагностицира?

В публикация от февруари 2019 UVA-activated riboflavin promotes collagen crosslinking to prevent root caries се проучва идеята за укрепване на скелето от колаген тип I с помощта на витамин B2 (рибофлавин). Той е водоразтворим витамин, коензим при много биохимични процеси. Има характерен жълт цвят и се използва като безвредния оцветител в храни и напитки Е101. Съдържа се в зърнени храни, бирена и хлебна мая, някои ядки, черен дроб, месо, яйца и мляко.

Идеята на това проучване вероятно възниква след одобреното лечение през 2016 г.  на очното заболяване кератоконус

Както вече писахме, човешкото око също е богато на колаген тип I. В роговицата  на окото (корнея) присъстват влакнестите колагени, като те са  около 90% от сухото тегло. Поради прецизното организиране в пространството, еднаквия диаметър и форма, тя е прозрачна. Счита се, че съдържа главно колаген тип I, въпреки че според някои изследвания там присъстват също и малки количества от други типове колаген като II, III и V. Тези разминавания са свързани с различната възраст на изследваните.  Например с увеличаване на възрастта колаген тип V се увеличава.

Случвало ли ви се е да гледате към небето или светъл предмет и да виждате тъмни точици, мушици, влакънца?

Обяснението е в консистенцията на стъкловидно тяло. Когато сме млади, то е с гелообразна структура. С напредване на възрастта започва да се втечнява, а гелът, който не се е разтворил плува под разнообразни форми. Именно те са изградени от фини колагенови влакна, които не пропускат светлина към ретината и затова виждаме плуващи точици и нишки във всякакви форми. Тези колагенови струпвания са изключително малки, но все пак могат да се диагностицират от офталмолог. Ако не се касае за по-сериозен процес като отлепване на стъкловидното тяло, колагеновите натрупвания могат да бъдат изпарени или раздробени с помощта на лазер.

И ако с възрастта структурата на стъкловидното тяло се променя, заболявания като диабет ускоряват процесите. Нетипичното кръстосване на колагеновите фибри и неензимната гликация водят до преждевременно втечняване и отлепване. Предполага се, че увредения синтез на новите колагенови фибри участват в провокирането на заболявания като диабетна ретинопатия.

Заболяването кератоконус се проявява, когато роговицата на окото изтънява и придобива специфична конусоподобна форма.

През последните 2-3 години се използва качествено нов подход, известен като крослинкинг. Основната му цел е да уякчи влакната колаген като провокира кръстосаното им свързване с помощта на витамин B2 и облъчване с ултравиолетови (UVA) лъчи в продължение на 30 до 60 минути. След това се поставя мека контактна леща или превръзка за 4-5 дни, докато оголената строма на рогавицата се покрие отново с епителни клетки и отшумят неприятните усещания, сълзенето и зачервяването. Използват се и антибиотични капки или мехлем за очи. Подобна манипулация се извършва и в България. Има 2 различни варианта за извършване на процедурата. При единия тънкия външен слой на роговицата се отстранява, за да може течния рибофлавин да проникне по-лесно. При другия вариант защитния епител остава непокътнат, но това изисква по-дълго време за проникване на витамина.

Междувременно са проведени клинични проучвания, които доказват, че механичната якост на дентинът в човешките зъби може да бъде увеличена приблизително 2 пъти след прилагане на ултравиолетови лъчи. Това се дължи на новообразуваното кръстосано свързване на колаген тип I (крослинкинг).

Витамин B2 (рибофлавин) е използван като фотосенсибилизатор. При въздействие на UVA лъчи, водноразтворимият витамин произвежда активни кислородни радикали и това провокира уякчаването на скелето от колаген. Целта на изследването от февруари 2019 г. е да установи точните параметри на подобно лечение.

Изследването доказва, че най-ефективно е третирането с 0,1% разтвор на рибофлавин в продължение на 1 минута и последвано от 1600 mW/cm2 UVA лъчение в продължение на 10 минути.

Тестовете доказват, че комбинацията от рибофлавин и UVA лъчи водят до намаляване на загубата на минерали в зъба, по-плитки кариеси. Освен за предотвратяване на подвенечни кариеси на корените на зъбите, подобна профилактична терапия пречи на счупването на зъба от корена.

През последните години са изследвани различни вещества, които водят до омрежване на колагена и уякчаване на изградените от него структури. Витамин B2 е водоразтворим, съдържа се в естествени форми в много от храните, които са ежедневно на масата ни. Той има отлична биосъвместимост и не крие рискове за здравето на устната кухина за разлика от други изкуствено генерирани вещества. Въпреки че рибофлавинът има жълтеникав цвят, той се използва в концентрации от 0,1%, а оцветяването често изчезва след прилагането на УВ лъчи. от друга страна разтвори с над 1% рибофлавин водят до утаяване на прахообразния витамин и по-интензивно жълтеникаво оцветяване на дентина. Якостта на огъване също намалява. Изследването показва, че ултравиолетово лъчение над 10 минути също се отразява негативно на якостта на опън.

Като извод от проучването от февруари 2019 г. учените считат, че терапията с рибофлавин и ултравиолетови лъчи може да предотврати образуването на подвенечни кариеси в областта на корените на зъбите чрез кръстосано омрежване на влакната на колаген тип I.

В човешкия организъм има около 30 вида колаген. Най-често се срещат типовете I и II, a тип III играе роля при спешното изграждане на тъкани за разкъсване на тъкани.

Докато колаген тип II е известен с изграждането на хрущялни тъкани, колаген тип I се съдържа в кожата и още много тъкани в човешкия организъм. Колагенът в човешкия организъм е в непрекъснати процеси на синтез и последвала денатурация. Ако новосинтезираният колаген не се разгражда има опасност от развитие на фибрози. Тежки заболявания с натрупване на устойчив на разграждане фиброзен колаген засягат функциите на сърцето, белите дробове, черния дроб и пр. Образуването на колаген намалява с около 1% всяка година след 20-годишна възраст, а процесите на денатурация са с постоянни темпове. По тази причина в кожата започват  да се отчитат бръчки, провисвания, загуба на еластичност и пр. Различните видове херния са слабост на съединителната тъкан. Сухожилията също съдържат големи количества колаген, както и червата

Освен да доставяте колаген локално като натурален рибен колаген или козметика с колаген можете да приемате хранителната добавка с колаген тип I, която освен че ще се грижи за красотата на кожата отвътре, ще достави оптимални количества колаген и към тъканите, които имат нужда от този вид протеин. За да изпитате максимален ефект от приема на колаген, вижте 5 причини, които могат да провалят абсорбцията на този протеин от организма. 

 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още