Какво още може да повлияе на емоциите при тийнеджърите?

20 юли 2018
Какво още може да повлияе на емоциите при тийнеджърите?

Малко дете, малки проблеми. Голямо дете, големи проблеми. Може би времето ще ви докаже или вече ви е доказало истинността на тази народна мъдрост. Спомнете си за бебето, което спи и имате задача да нахраните, смените пелените, изкъпете и приспите. Няма как да мине през имунизациите, коликите, никнещите зъбки и болестите. Ако тогава сте се чувствали изчерпани от честата смяна на емоциите, то при някои младежи можете да се почувствате като свидетел на драматизации с траги-комични елементи. От пълна апатия, нежелание за учене, плач, депресивни състояния, паник атаки, хранителни разстройства, заплахи за самоубийство, желание за подражание на известни личности, хиперактивност, странни начини за самоизява, нарушения в съня, пристрастеност към социални мрежи и пр. Преди обаче да се замислите кой точно се нуждае от психологически консултации – тийнеджъра или родителя ще ви предоставим данните за един конкретен случай, който се е случил в чужбина. Разбира се, подобни ситуации се случват и днес, в България, но никой не прави толкова задълбочени изследвания и не се дава гласност. Пример за това е 16-годишната Петя от Русе, която прояви инициатива сама да се интересува за вероятните причини на паник атаките си и отказа да  започне лечение с предписаните антидепресанти. Тази година публикацията на Джесика Регнарт, в която тя описва как се е върнала към нормалния си начин на живот взриви социалните мрежи.

През 2012 е публикуван реален случай на 16 годишен младеж. [1] Била потърсена лекарска помощ, защото в последната 1 година той бил крайно раздразнителен на моменти, понякога проявявал непривична апатия, плачел и бягал редовно от училище. Момчето започнало да проявява безпокойство, когато не е с майка си, започнал да се затваря в себе си и да изпада в меланхолия. Оплаквал се от болки, летаргия, губел си мисълта, не можел да се концентрира, бил раздразнителен, имал проблеми със съня и загуба на апетит. Въпреки че родители му го изпращали на училище скоро след това той се връщал или изрично отказвал да отиде, защото се оплаквал от болки. Родителите му споделили, че прекарвал свободното си време през компютъра като използвал кредитна карта, за да купува стоки онлайн. Преди последната година нямал подобни натрапчиви мисли за пазаруване. Преди това бил определян като екстровертен и активен, харесван от приятелите си. Въпреки това учителите му забелязали как още преди последната година постепенно започнали да се проявяват незадоволителни резултати от представянето му в клас, били отчетени и импулсивните неправилни отговори по време на уроците по математика.

Какво обаче се е променило в този активен, жизнерадостен младеж, за да започне да плаче без причина?

Дали това се дължи на труден пубертет и бушуващи хормони? Или може би има нужда от психологическа помощ и медикаментозно лечение?

При изследване на психичното състояние били отчетени трудностите за концентриране, безсънието, намалената работоспособност и проблемите с краткотрайната памет. Младежът имал визуални халюцинации. Струвало му се, че през нощта го преследва бяла човекоподобна форма. Имал и пасивни мисли за самоубийство. Абстрактното мислене и усещанията за реалността били нарушени. Говорел тихо, а мисловните процеси протичали бавно. Измъчвал се от мисли за вина. 16 годишния тийнеджър се оплакал, че се чувствал все по-зле през изминалата година, а в последните 3 месеца се появили халюцинациите. През последния месец имал усещането, че другите непрекъснато го гледат и говорят зад гърба му, чувствал се виновен, че е сгрешил и изпадал в паника, защото мислел, че скоро ще си понесе наказанието.

Обезпокоителното в случая било, че той не е употребявал психоактивни и наркотични вещества, не бил подложен на стрес, нито страдал от енцефалит, не е претърпявал операции и не бил упояван продължително с райски газ

Не спазвал веган диета.

Изследванията на физическото и неврологичното състояние показали, че страда от атаксия. Това е симптом от неврологията, изразяващ се в липса на равновесие и координация на волевите мускулни движения в различна степен. Атаксията е неспецифична клинична проява на увреда в централната нервна система, най-често в малкия мозък, но така също и в гръбначния мозък, мозъчната кора, по-рядко в таламуса. Освен това имал и скованост в раменните стави. Усещал капачката на лявото си коляно вдървена. Забелязвало се леко треперене и на двете ръце. Няма как да не споменем и характерните изменения в езика, за които вече писахме.

в този реален случай бактерия в стомаха, Helicobacter Pilory e била виновна за дефицита на витамин B12, депресията, мислите за самоубийство, умората и халюцинациите

Нормално ли е момче на 16 години без да е употребило алкохол или наркотици да залита?

Установил се и положителен тест на Ромберг [2] Използва се често за тестване злоупотреба с алкохол при шофьорите и от лекарите като неврологично изследване. Чрез този тест се определя усета на човек за правилно позициониране на тялото в пространството. Пациентът трябва да застане прав със събрани ходила и прибрани към тялото ръце. След това трябва да затвори очи. Положителният тест се изразява в загуба на равновесие след затваряне на очите (залитане, падане). Извършването на теста на Ромберг се базира на това, че при хората равновесното положение в изправен стоеж се нуждае от поне 2 от 3 сетива – зрение, проприорецепция, която позволява на организма да съзнава положението си в пространството и запазена вестибуларна функция, при която човек съзнава позицията на главата си в пространството. Пациент, който има проблем с проприорецепцията поддържа баланса на тялото чрез вестибулацията и зрението.

Положителен тест на Ромберг се наблюдава при болести на нервната система, болести на ухото и нарушения на вестибуларния апарат, някои инфекциозни и паразитни болести, болести на кръвта и кръвотворните органи като пернициозна анемия. Направени са множество изследвания, които показват нормално здравословно състояние – електроенцефалография, чернодробни изследвания, анализ на панкреатични ензими, хормони на щитовидната жлеза, електролити, пълна кръвна картина, тестът за HIV е отрицателен. Нивото на глюкозата в урината също е нормално. При преглед не са отчетени  отклонения в зрението.

Ендоскопията разкрива атрофия на стомашната лигавица, а след биопсия се доказва наличието на Helicobacter Pylori.

Въпреки че младежът не спазва веган диета лекарите започват да се съмняват, че всички изброени проблеми са в резултат на дефицит на витамин B12. Ето защо е назначен тест на Шилинг [3] , който проследява пътя на витамин B12 и дава възможност да се открие в коя част на тялото се губи витамина. В случая се получава една доза от слабо радиоактивен витамин B12 през устата. Получавате още една доза чрез инжекция. Тъй като витамина е водоразтворим, той се отделя след часове от бъбреците. Ето защо трябва следващите 24-часа да събирате урината си и да я занесете за изследване. Ако резултатите не са в рамките на нормата се преминава към следващия етап. След 3-7 дни получавате отново радиоктивно маркиран витамин B12, заедно с вътрешен фактор (IF), който подпомага ефективната абсорбция на кобаламин в стомаха. Ако резултатите отново не са задоволителни се стига до трети етап. Обикновено дотук се стига след употреба на антибиотици в продължение на 2 седмици, което ще покаже дали причината за дефицит на В12 е бактериална инфекция в стомаха. Установява се дали дефицитът на витамин B12 е причинен от проблеми с панкреаса. В такъв случай в продължение на 3 дни се приемат панкреатични ензими и следва нова доза радиоактивен кобаламин.

При конкретния случай се оказва, че стойностите на радиоактивния вит. B12 са ниски и за двата етапа. Това обяснява защо въпреки, че не спазва вегетарианска диета и консумира месо младежът е с дефицит.

Има различни прагове за дефицит на кобаламин. В случая за нормални граници са приети стойностите между 197-400 ng / mL или 442 – 990 pmol/L. Нивата на пациента показват дефицит на витамин B12 - 166 ng / mL или 373 pmol/L. Направени са 2 последователни теста на гладно. Нивата на фолиева киселина и транскобаламин са в референтните стойности. MCV е 98 fL (реф. Стойности 80-100 fL)  Хемоглобинът е нисък - 10 g / dL (референтни стойности 14-18 g / dL). Изследването на костния мозък не разкрива изменения.

В резултат на направените изследвания пациентът е диагностициран с психоматични афективно-тревожни симптоми, причинени от дефицит на витамин B12. Изписани са му инжекции от 500 mcg / дневно витамин B12 за период от 2 седмици както и Рисперидонe [4] Този медикамент е изписван за шизофрения, мания (биполярно разстройство), краткосрочно лечение (до 6 седмици) на продължителна агресия на хора с деменция на Алцхаймер, които може да наранят себе си или околните, краткосрочно лечение на продължителна агресия при деца над 5 години с интелектуални проблеми или юноши с поведенческо разстройство. Това антипсихотично лекарство е избрано, защото не си взаимодейства с витамин B12. Обикновено при остри психози и разстройства на настроението се изписват 2-8 mg/ дневно, а в случая на пациента са предписани значително по-ниски дози от 0,5 mg/дневно, колкото да се стабилизира по време на лечението с кобаламин.

Едновременно с това момчето е насочено за лечение на Helicobacter pylori. Предписани са антибиотик Кларитромицин 1000 mg/дневно, антибиотик Амоксицилин 2000 mg / дневно и Лансопразол 60 mg / ден (принадлежи към инхибиторите на протонната помпа).

При следващото посещение за контролен преглед на втората седмица след започване на лечението вече няма психоматични признаци, а тестът на Ромберг е отрицателен. Младежът не залита, когато стои прав и затвори очите си. И той, и майка му са изключително доволни, че плачът и апатията, мислите за самоубийство са изчезнали. Нивата на витамин B12 са се повишили от 166 ng / mL до 595 ng / mL. На втората седмица е спрян Рисперидон. Лечението с инжекции витамин B12 продължава с по 1 инжекция месечно за период от 3 месеца. След първия месец следва нова ендоскопия и биопсия на стомашната лигавица. Тя показва, че колониите на Helicobacter Pylori са изкоренени. Пациентът е проследяван веднъж месечно за период от половин година, но за щастие няма психологични проблеми. Не е ясно защо дефицитът на витамин B12 в някои случаи води до невро-психологични симптоми, а в други не. Учените не отхвърлят това да е повлияно от полиморфизма на C677T при генетичната мутация MTHFR.  Друга интересна особеност при пациента са психосоматичните прояви на дефицита, които може би се дължат на демиелинизиране на нерви. От друга страна генетичните мутации влияят на синтеза на невротрансмитери като допамин и серотонин.

За хората в старческа възраст е ясно, че могат да имат дефицит на витамин B12, независимо от начина на хранене заради нарушения в храносмилателната система, злоупотреба с алкохол, която води до цирозана  черния дроб и фалшиво завишени стойности на витамин B12, нарушена функция на щитовидната жлеза, тютюнопушене, прекомерна употреба на лекарства против киселини в стомаха, проблеми със слюнчените жлези и отделянето на протеина хаптокорин,   генетични мутации и пр., но обикновено бурно менящите се настроения сред децата в пуберитет се определят като резултат от бушуващи хормони. Може би в конкретния случай ако ставаше дума за 16-годишна девойка, която ридае това би се сметнало за нещо естествено и нормално.

В крайна сметка виновникът се оказва бактерия в стомаха, която е попречила за абсорбцията на водноразтворим витамин и е довела до халюцинации и мисли за самоубийство. След няколко инжекции с витамин B12 и няколко дни лечение с намалена доза антипсихотропен медикамент състоянието е овладяно. Нещо повече, витаминът се бори успешно с умората и е предпочитан от спортисти, които искат да увеличат енергията си с позволени средства, а именно с помощта на правилното развитие на еритроцитите и съответно пренасянето на нужните количества кислород до тъканите. Ето защо при дефицит често симптомите са умора, липса на сила, отпадналост, изтръпване на крайниците. Това бяха и сред симптомите, от които страдаше 16-годишния младеж.

Витамин B12 не води до привикване за разлика от антидепресантите. Можете да го намерите в различни форми. Освен като инжекции може да се доверите и на капките за нос с Метилкобаламин и Хидроксокобаламин, които са подходящи както за бебета и деца, така и за вегани.

Използвани източници: 

1. Mood disorder with mixed, psychotic features due to vitamin b12 deficiency in an adolescent: case report

2. Положителен тест на Ромберг | Симптом от Framar.bg.

3. Тест на Шилинг | Мед. изследване от Framar.bg

4. Рисперидоне – framar.bg

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още