Колаген и Диабет

14 август 2017
Колаген и Диабет

Повече за взаимодействието между диабета и колагена

Според Българска Асоциация Диабет, която е единствената национално представена асоциация на хората с диабет в Република България, броят на регистрираните диабетици е около 600 000. А около 300 000 още не знаят за коварното заболяване или са с преддиабет. Без съмнение това е един от бичовете на съвремието.

Освен широкоизвестните диети, приемане на специални витамини или билки, физическите упражнения и редовните прегледи при специалисти има нещо, което може да помогне за подобряване на състоянието на болните от диабет и това е приемането на колаген, тъй като те го губят значително по-бързо от здравите хора. За съжаление голяма част от тази информация все още не може да се намери на български език, но редица научни изследвания разглеждат връзките между колагена и отделените крайни продукти при повишена кръвна захар.

Кратко резюме в сайта на Университета в Кеймбридж разяснява връзката между колагена и диабета.

колаген диабет

Думата колаген произлиза от гръцката дума κολλα (която означава лепило), поради използването на животинска кожа и тъкани, богати на колаген за производство на лепило. Може да се каже, че колагенът е „лепилото“ на тялото ни, което държи всички клетки заедно, осигурява еластичност и сила, там където е нужно – кожа, хрущяли, сухожилия, кости и пр. Колагенът е един от основните протеини в човешкото тяло. Той принадлежи към групата на фибриларните белтъци, които са основен строителен материал на живата тъкан. Други такива белтъци са кератина в космите, ноктите, кожата и рогата на животните, миозинът в мускулите, както и фиброина – неразтворим протеин, който изгражда копринената нишка. Всички тези белтъци са неразтворими във вода и имат нишковидна структура на молекулата. Основната им роля е защитна и поддържаща. Обикновено фибриларните белтъци изграждат съединителната тъкансухожилиятаостеона и мускулните фибрили. Молекулите на колагена , които са хилядни от милиметъра се групират във фибрили с дължина до сантиметри, които действат като скеле. Те са жизненоважни за биологичните и механичните роли на тъканите.

Колагенът е естествено гликиран, което означава, че колагеновите протеинови молекули имат ковалентно свързани към тях молекули захар (към лизинови и хидроксилизинови остатъци). Засега не са изяснени причините за това свързване със захарта, но без него колагеновите молекули не образуват структурни фибрили. Едно от предположенията е, че захарите осигуряват ниско енергийно взаимодействие между колагеновите фибрили и околната водна стена на тъканта. Колагенът е до голяма степен хидрофобна (водоотблъскваща) молекула. За разлика от тях захарните молекули могат да имат както хидрофобно, така и хидрофилно действие. Ако са свързани с колаген, те се подреждат по строго определен начин.

За съжаление колагенът може да се свърже и със захарни молекули, чието място се предполага, че не бива да е там. Това се случва в тъканите на диабетици с неконтролирана кръвна захар. При чести случаи на хипергликемия гликиращата захар реагира допълнително и образува крайни продукти, който водят до кръстосване на самите колагенови молекули. Всичко това води до проблеми със зарастването на рани и тъкани, както и в промяна в дейността на вътрешни органи.

Друго изследване разкрива връзката между колагена, диабета и повишения риск от фрактури. Въпреки че костната плътност не е намалена при пациенти с диабет тип 1 или 2, рискът от счупване на кости се увеличава. Това се дължи отново на неправилно кръстосаните фибрили, увредени от отделените крайни гликиращи продукти.

Кратко резюме на 73 научни изследвания показва връзките между диабета и колагена.

Друг сериозен проблем на диабетиците е диабетната полиневропатия, както и трудното зарастване на рани. Обширно изследване показва положителните резултати от третирането с колаген. Пълният текст можете да видите тук

Кога точно тази информация ще достигне до кабинетите на общо практикуващите лекари, ендокринолозите, фармацевтите и самите болни от диабет, които имат нужда от адекватно и съвременно лечение остава само да гадаем.

Автор Елица Калоянова

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още