10 от най-опасните Е-та в храните

9 септември 2017
10 от най-опасните Е-та в храните

Още от древността хората са имали нужда да увеличат трайността на храните. Постигали са това с помощта на безвредни методи като осоляване, добавяне на захар, съхранение на сухо и хладно място или ферментация, която води до образуване на множество полезни бактерии. За външния вид на храните също са използвали натурални оцветители. А промяната в цвета и консистенцията на храната е показвала, че тя е вече не е прясна и е негодна за консумиране.

Днес освен, че лъскавата опаковка продава стоките значение имат не само вкусовите качества, но и външния вид. В световен план производството на т.нар. Е-та расте главоломно. Всичко това попада в храносмилателния ни тракт, който не е пригоден за неутрализирането на подобни новооткрити изкуствено създадени вещества. Ето само някои от тях:

e

Бензоена киселина – Е210

Използва се често при лекарства, багрила, фунгициди. Заради антисептичното си действие се използва в хранително-вкусовата промишленост – най-често в алкохолните напитки. Смята се за една от най-вредните добавки сред разрешените консерванти. Особено опасно е, когато в храните или напитките има добавена аскорбинова киселина (витамин С). В такива случаи се получават канцерогенни съединения. Подобна опасна комбинация може да бъде намерена дори в някои привидно здравословни плодови сокове. Ключови фактори за отделянето на опасния бензен са pH на напитката, температура на съхранение, излагане нa UV светлина  и др.

Ще  намерите в някои видове бира, хляб и тестени изделия, маргарин, маринована риба, туршии, млечни продукти, дъвки, подправки, сладолед, ликьори, подсладители.

Натриев бензоат – Е211

С подобно на бензоената киселина канцерогенно действие. Обикновено се използва заедно със стабилизатори и оцветители. Ако влезе в реакция с аскорбинова киселина (витамин С) се образува бензол, който може да увреди ДНК структурата и да причини цироза на черния дроб. Допустимата дневна доза е 5 мг/кг телесна маса. Може да предизвика както алергични реакции, така и промяна в поведението и умственото развитие на децата.

Ще намерите в майонези, пюрета, сосове, плодови сладкиши, мариновани краставици и маслини, ананасов сок, подправки. Особено голямо е съдържанието в безалкохолните напитки с оранжев цвят.

Използван е често и в домашно правени туршии, за да спре ферментацията и развалянето на зеленчуците.

Особено внимание следва да се обърне на факта, че натриев бензоат се използва като консервант и при лекарства. Затова е важно лекарствата да бъдат съхранявани далеч от пряка слънчева светлина и при температура под 30 градуса. Ще го намерите във Ventolin сироп и в много други лекарства.

Натриев нитрит Е250 и Натриев нитрат Е251

Натриевият нитрит се използва в производството на колбаси и пушени меса. Придава характерния розово-червен цвят. Хранителната добавка е канцерогенна, особено след преминаване на термична обработкa. Приемът на големи дози чрез храната може да предизвика рак на червата и на белите дробове. Иначе намира приложение в строителството като добавка към бетона, в производството на хартия, в текстилната промишленост, в металургията и пр.

В производството на всички колбаси присъства и натриев нитрат. При термична обработка продуктите от месо добиват сивкав цвят. За да имат свеж вид се добавя Е251. Можем да го намерим и в пушената риба, цацата, твърдите сирена и в консервите с херинга.

Освен това се използва за наторяване, в производството на стъкло, металургията и за ракетно гориво.

Следва да се избягва от хипертоници, хора със заболявания на черния дроб и червата, холецистит, дисбактериоза. Попаднал в големи количества в храносмилателната система може да предизвика злокачествени образувания. Не са редки случаите на тежки алергични реакции. Води както до силни болки в стомаха, диария, посиняване на ноктите, затруднено дишане.

Бутилиран хидроксианизол Е320

Синтетичен антиоксидант, който запазва свежестта на храните. Служи за предпазване на мазнините и маслата от гранясване. Води както до ракови изменения на клетките в стомаха, така и до тежки автоимунни заболявания. За съжаление освен в храни, може да се намери и в някои лекарства и козметика. Нежеланите реакции към Е320 включват гадене, повръщане, диария, болки в корема, главоболие, кожни обриви.

Мононатриев глутамат

Открит през 1908 г. от проф. Кикунае Икеда от Университета в Токио, който го синтезирал от морски водорасли. Използва се за активиране на определен вид вкусови брадавици на езика. Използван в огромни количества в японската и китайската кухня. Днес може да се намери в чипса, царевичните пръчици, пуканките, различни замразени полуготови храни, кренвирши, луканки, наденици, суджуци, сухари, консерви.

Използва се и в бульоните и подправките Maggi. Счита се за силен невротоксин. Освен това ни кара да смятаме храните за вкусни и води до привикване като разстройва вкусовите рецептори. По тази причина води до преяждане и наднормено тегло. Може да предизвика болки в гърдите, асматичен пристъп (при хора с астма), алергии, кожни обриви, сърцебиене, сънливост и пр.

Трансмазнини

Създадени са по изкуствен начин като към течни растителни масла се добави водород, за да станат по-твърди. Наричат се също частично хидрогенирани масла.  Те са евтини и дълготрайни, като дават на храните нужния вкус и структура. Използват се често в ресторантите при пържене на картофки във фритюрници. Ще ги намерите в понички, печени сладкиши, бисквити, тесто за пици, крекери, маргарин, готови баници, солети, чипс, царевични пръчици, шоколад, растителна сметана, пуканки за микровълнова. Трансмазнините повишават нивата на LDL (лошия холестерол), и понижават нивата на HDL (добрия холестерол). Увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и инфаркт, рак на дебелото черво, както и от развитие на диабет тип 2. Имат силно негативно влияние при развитието на човешкия ембрион.

Аспартам

Той е нискокалоричен, почти 200 пъти по-сладък от бялата рафинирана захар. Използва се в хиляди продукти като заместител на захарта. Аспартамът е химически нестабилен. При температура около 30 градуса се  разлага на опасни и токсични съставки – формалдехид, метанол и фенилаланин. Води до паническо разстройство, депресия, спазми, шум в ушите. Невротоксините на аспартама увреждат нервните клетки в мозъка.

Оцветители в храните

Използвани са да придадат привлекателен вид на храните. Безспорно това е бъдеща тема за статия, но дотогава ще опишем само някои от тях.

Е102, тартразин,  жълто № 5 – провокира пристъпи на астма и уртикария при деца. Има доказана връзка с тумори на щитовидната жлеза, увреждане на ДНК и хиперактивност. Използва се в оцветените напитки, сладкиши, сладка, мармалади, зълнени закуски, различни снаксове и царевични пръчици, сухи супи, риба. Забранен в някои страни от ЕС.

Е104, жълто №10. Причинява дерматит, кожни обриви и уртикария. Използва се в червила, продукти за коса, дори и лекарства. Забранен в САЩ, Австралия и Норвегия.

Е107 – жълто 7G. Причинява алергични реакции при асматици. Използва се за оцветяване на безалкохолни напитки. Забранен в САЩ и Австралия.

Е110 – жълто  №6. Води до уртикария, ринит, запушване на носа, алергии, хиперактивност, тумори в бъбреците, болки в корема, гадене и повръщане. Използва се в зърнени продукти, печени тестени изделия, снаксове, сладолед, напитки, замразени храни. Използва се и в някои медикаменти.

Е122 –Азорубин,  червено. Получава се от въглищен катран. Провокира нежелани реакции при асматици и хора, които са алергични към аспирин. Използва се в сладкарски изделия, марципани, кристалите на желатина. Забранен в САЩ, Норвегия, Швеция и Австрия. Подобно е действието на Е124 – червено №4.

Е132 – индиго кармин, синьо №2. Може да предизвика гадене и повръщане, повишаване на кръвното налягане, зачервяване на кожата, затруднения в дишането, алергии. Използва се в таблети и капсули, сладоледи, сладкиши, печени изделия, сладки, бисквити. Получава се по синтетичен път от въглищен катран. Забранен в Норвегия.

Е155 – шоколад, кафяво НТ. Получава се от въглищен катран и багрила. Използва се в шоколадови кексове, бисквити, зърнени храни  и пр. Може да предизвика нежелани реакции при асматици и хора, алергични към аспирин. Може да предизвика зачервявания, кожни обриви и уртикария. Забранен в САЩ, Норвегия, Австрия, Швейцария, Швеция, Франция, Германия, Белгия, Дания.

Е151 – брилянтно черно. Напълно синтетичен продукт от групата на азот-съдържащите съединения. Съвместим е с някои от другите оцветители като жълтите Е104 и Е102, червените Е122 и Е123 за създаване на палитра от кафяви, зелени и други блестящи цветове. Използва се в сиропи, глазури и добавки за производството на сладкиши, десерти, сладоледи, безалкохолни напитки, горчица, полуготови супи, хайвер и пр. Тази добавка е силно непрепоръчителна към хора, алергични към ацетилсалицилова киселина (аспирин). Препоръчва се избягването на брилянтно черно и неговите смеси от хора, страдащи от сезонни алергии, астма с алергичен компонент, хронични ринити и кожни обриви. При преработката на Е151 в чревния тракт може да се образуват токсини и канцерогенни съединения. През последните 15 години това съединение е забранено в САЩ, Белгия, Дания, Франция, Германия, Швеция, Швейцария, Австрия, Япония. Все още е разрешено за употреба в останалите страни-членки на Европейския съюз и някои държави от средна Азия и Южна Америка.

Калциев пропионат – Е282

Използва се за консервиране на хранителни продукти, като ги предпазва от образуването на бактерии, мухъл и плесени. Използва се в соев сос, оцет, за забавяне на процеса на стареене във винопроизводството. В качеството си на консервант се използва в хлебопроизводството за удължаване на годността на хляба и сладкарските изделия. Използва се като подобрител за теста. В големи количества Е282 е токсичен и се използва като пестицид. След поемане с храна се натрупва в организма и може да предизвика силно главоболие и повишаване на кръвното налягане. При децата може да причини раздразнителност, безпокойство, нарушения в съня.

Антибиотици в храните

Това са лекарства за бактериални инфекции. Започват да се използват масово през 1940 г., като са давани на селскостопанските животни като крави, овце, свине, различни домашни птици за лечение на инфекции или предотвратяване на разпространението на заболявания. Ниски дози антибиотици се добавят към храната на животните за насърчаване на растежа им. Прекалената употреба на антибиотици при животните води до развитие на резистентни бактерии. По тази причина ефективността на антибиотиците спада в световен мащаб.

БОНУС

Остатъчни пестициди

Инсектициди

Хербициди

Хормони

Разбира се в настоящата статия твърде бегло и повърхностно са представени само някои от изкуствено създадените вещества. Настоящата статия не е с научен характер, а има за цел само да насочи вниманието за пореден път към опасностите за здравето, които дебнат от  съвременните храни и напитки.

Автор Елица Калоянова

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още