Copyright © 2020. All Rights Reserved

Edna.bg : Колагенът – следващата антиейдж мания

2 декември 2014
Edna.bg : Колагенът – следващата антиейдж мания
Колаген Inventia в 
Edna.bg

Специална промоция и намаления за читателките на Edna.bg!

 

С всички налични на пазара добавки, пълнещи рафтовете в магазините за здраве, е много трудно да се разбере кои всъщност работят за вас и кои са просто клопка за вашите пари.

Една от най-натрапчивите добавки, за които чуваме и виждаме в наши дни, еколагенът.

Най-честата употреба на колаген, разбира се, е под формата на филъри, които се инжектират в кожата, за да се отървете временно от бръчки и други признаци на стареене.

Може ли същият ефект да се получи и чрез прием на добавка?

Ако отговорът е "да", тогава изобщо не е чудно, че всички компании, предлагащи продукти за здраве, се надпреварват да представят свои колагенови продукти. Та нали всички знаем на какво сме способни само и само да възвърнем здравето и младостта си.

Реших да разговарям с представители на полската компания INVENTIА, която направи революция със своя единствен в света жив колаген, за ползите от него и защо той трябва да стане част от нашия ежедневен витаминен режим.

Снимка: aloha.bg

Казаха ми ентусиазирано, че никога не е твърде рано да се вземат превантивни мерки срещу последиците от застаряването на населението.

Освен за борба срещу фини линии и бръчки, колагеновата добавка за пиене Invita Skin Beauty и техните уникални Натурални, живи, колагенови гелове за лице, тяло, коса и нокти облекчават болки в ставите. Също така, те хидратират кожата, лекуват алергии, спомагат за бързото възстановяване на ставния хрущял и стимулират тялото само да произвежда колаген.

И преди да навлезем в качествата, за които претендират тези продукти, нека да погледнем какво всъщност е колагенът и защо имаме такава нужда от него.

Колагенът: Държи всичко заедно

Колагенът е протеин, съставен от аминокиселини (по-специално глицин, пролин, хидроксипролин и аргинин), който представлява около 40% от протеина в нашите тела. Той е най-важният протеин при бозайниците. Колагенът се намира в кожата, сухожилията, ставите, костите, кръвоносните съдове и различни други части на тялото, дори в очите и сърцето, защото те също са изградени от съединителна тъкан ! Той също е основен компонент на косата и ноктите.

Колагенът е известен като лепилото, което държи всичко заедно и това е от съществено значение, за да бъде еластична и здрава нашата кожа. С напредване на възрастта, производството на колаген се забавя, което води до изтъняване на кожата и косата, бръчки, скованост на ставите, както и много други странични ефекти на стареенето. Поради тази причина, много хора търсят начини да запазят този жизненоважен протеин.

Какво казва Науката

Дали колагеновите добавки са в състояние да върнат времето назад и да забавят стареенето ?

Няколко проучвания оценяват ефективността на колагена, приложен върху различни състояния, свързани с остаряването.

Едно такова изследване, тества ефективността на колагеновата добавка за пиене Invita Skin Beauty на INVENTIА конкретно при болки в ставите на спортистите.Тестът продължава 16 седмици и включва 147 души, занимаващи се със спорт в клубове и професионално (72 мъже, 75 жени), разделени на две групи.

Едната група получила колагенови таблетки, съдържащи лиофилизиран колаген, а другата група получила таблетки с плацебо. И двете групи пиели по 2 таблетки вечер преди лягане, комбинирани с по две таблетки витамин С Плюс сутрин.

Резултатите били оценявани по пет параметъра: ставни болки в покой, болки в ставите при ходене, болки в ставите в изправено състояние, болки в ставите при носене на обекти и болки в ставите при повдигане.

Резултатите показват статистически значимо подобрение на болката в групата, която пиела лиофилизиран колаген, в сравнение тази с плацебото, което доказва, че колагеновата добавка за пиене може наистина да повлияе върху болките в ставите, както и потенциално да помогне да се избегне болката от спортните постижения на по-късен етап.

В друго проучване, изследователи от катедра по дерматология в университет в Германия искали да оценят ефективността на "различните хранителни добавки, които твърдят, че имат антиейдж свойства върху кожата."

Учените провели двойно сляпо, плацебо-контролирано проучване, за да се тества ефективността на пероралните колагенови добавки.

 

Една група от 69 жени, на възраст 35 и 55 години, взела участие в 8-седмично проучване. Жените произволно получават по 2 таблетки вечер лиофилизиран колаген или плацебо, с оценки след четири седмици и осем седмици след последния прием.Основният интерес на изследователите е съсредоточен върху еластичността на кожата, но те също наблюдават и влажността на кожата, както и способността и да задържа влага и нейния тургор.

Проучването показва статистически значимо подобрение в еластичността на кожата в групата с колагенови таблетки в сравнение с плацебо. Резултатите са по-силно изразени при жени над 50 години, със статистическа значимост, видна след първите четири седмици. Няма никакви странични ефекти, отбелязани по време на изследването, напротив, излекувани били няколко дългогодишни алергии.

Това е вълнуваща новина както за жените, така и за мъжете, които искат да се преборят с признаците на стареене и да си възвърнат младостта.

Снимка: aloha.bg

Колагеновите добавки имат по-голям ефект от козметичните колагенови продукти, защото работят отвътре, върху по-дълбоките слоеве на кожата, което прави резултатите по-изразителни и трайни.

Единственият официален вносител и дистрибутор на продуктите на INVENTIА е “АЛОХА България” ЕООД, а всички оригинални продукти могат да бъдат закупени oт читателките на Edna.bg на тел 0700 300 21 или от сайтаaloha.bg с 20% отстъпка с код 0112 . С всяка поръчка получавате безплатна доставка и подарък.

Ефектът на пептидите върху кожата и човешкото тяло

Пептидите са протеинови фрагменти, съставени от аминокиселини. Когато тези аминокиселини се свързват заедно, те образуват аминопептид, а когато пептидите се свързват заедно, те образуват гръбначния стълб на протеините. Те са добре известни със способността си да насърчават здравата кожа и коса. Те могат да се приемат и през устата, обикновено под формата на колаген на прах или добавки. За увеличаване на мускулната сила и подобряване на възстановяването на тъканите. В допълнение към козметичните цели, проучванията показват, че ползите от пептидите могат да включват борба с диабет тип 2. Както и понижаване на кръвното налягане и понижаване нивата на холестерола.

прочети още
Пептиди и пептидна биорегулация

Пептидите се свързват със специфични, строго определени участъци на молекулата - ДНК /хромозомите/, като предизвикват синтез на специфични белтъчини с биорегулаторно действие, като хормони, ензими, невромедиатори, антитела, клетъчни субстанции, колаген и мн.др! Казано с по-прости думи пептиди ни поддържат млади и здрави. Пептидите отключват резервния потенциал за продукция на нови стволови клетки в таргетни органи и тъкани! Пептидите са „умни” аминокиселини, които носят правилна информация!

прочети още
Сублингвални пептиди Linguals (лингвални пептиди)

Сублингвалното приложение на лекарства е модерна тенденция в медицината. Този метод за въвеждане на пептидни вещества в организма избягва отрицателното въздействие на продуктите върху стомашната лигавица, ускорява абсорбцията на активните вещества в кръвния поток - директно през лигавицата на устната кухина. Нашите препарати в сублингвална форма имат свойството да се абсорбират директно през устната лигавица, което улеснява по-бързото проникване на пептиди. Това води до ускоряване на проявата на ефекта им.

прочети още
Основни видове пептиди : характеристики, цени и начин на приложение

Какви пептиди съществуват и какъв е механизмът им на действие? В интернет има много реклами и сайтове, които предлагат закупуване на различни пептидни биорегулатори. В тази статия бихме искали да охарактеризираме накратко всеки вид, така че потенциалният купувач да знае характеристиките на всяка категория и да може да избере правилния пептиден биорегулатор.

прочети още