Още една полза от консумирането на яйца (ВИДЕО)

29 октомври 2017
Още една полза от консумирането на яйца (ВИДЕО)

Хората от хилядолетия консумират птичи яйца. Днес най-често използваните в ежедневието са кокошите яйца. Те съдържат редица витамини и минерали. Жълтъкът на едно средно голямо яйце осигурява повече от ⅔ от препоръчителния дневен прием холестерол, но съдържа също и холин, който е важен за бременните и кърмещи жени.

Спорен е въпроса дали след като жълтъка е богат на мазнини е задължително спазващите ниско-холестеролна диета да намалят консумацията на яйца. Проведени научни изследвания на доброволци, които консумират по 6 броя яйца на седмица не установява връзка със сърдечно съдови заболявания. Яйцата са отличен източник на белтъчини и каротиноиди, които са полезни за очите. Освен това жълтъците на яйцата са сред топ храните, богати на витамин B12. Ако препоръчителната дневна доза е 2.4 микрограма, то 2 сварени яйца съдържат около 1.5 микрограма.

Птичите яйца са потенциален източник на хранителна алергия. Друг риск, свързан с консумацията на яйца е заразяването им с патогенни бактерии от вида на Salmonella, като това става с фекалиите на снасящите птици. В съвременните птицеферми яйцата се почистват с дезинфекциращ разтвор, но трябва да се знае, че самите яйца са херметически опаковани чрез черупката. Точно отдолу под нея има 1 тънка ципа, мембрана, които пречат на проникването на патогенни бактерии. Отделно яйчният  жълтък също е отделен с тънка разделителна мембрана. Тези 2 ципи, както и жълтъка са източник на колаген. Днес има открити над 20 вида колаген, като в кокошите яйца се срещат основно два вида - I и V. В подробна статия на Dr. Axe е изяснено повече за съдържащия се колаген в кокошите яйца, а именно:

Колаген тип I се намира в кожата, сухожилията, артериалните стени и костите. Можем да го намерим също и в белезите от зарасналите раниТой е един от най-често срещащите се.

Колаген тип V също е от ключово значение за организма. Макар да не се среща изолирано, а често е свързан с колаген тип I, можем да го намерим в косата, клетъчните мембрани и плацентата.

Тънките ципи, които са точно под яйчните черупки са богати на хранителни вещества като съдържат хиалуронова киселина и ценни аминокиселини, които са полезни за ставите и съединителната тъкан.

Разбира се колагенът от тънката ципа се използва не само за проблеми със ставите, но и с козметична цел за заглаждане на бръчки по лицето. В това близо 3-минутно видео  

е представен абстракта на научно изследване, при което 20 здрави жени на възраст от 45 до 65 г. са подложени в продължение на 8 седмици на локално въздействие с помощта на водоразтворима яйцеклетъчна мембрана. Резултатът е, че човешките дермални фибропласти произвеждат повече колаген и еластин, дълбочината на бръчките е значително намалена.

Друго научно изследване потвърждава ефективността на  древния азиатски метод за лечение на порезни рани и обширни изгаряния с помощта на ципа от яйце.

Колагенът в тънката мембрана е с доказана ефективност и при намаляване на болките в ставите.

От друга страна в яйчния колаген се съдържат 2 ценни аминокиселини - пролин и глицин. Те подпомагат възстановяването на нова тъкан в храносмилателния тракт. Благодарение на тези аминокиселини бактериите и патогенните микроорганизми остават в червата, а не преминават директно в кръвния поток, както е при страдащите от синдром на пропускливите черва. Така с помощта на полезните вещества цялото тяло е предпазено от възпаление. 

Всички тези факти за яйцата и съдържащия се в тях колаген са публикувани в научно изследване още през  1984 г. Макар и сварени, те все още съдържат известни количества от ценния протеин в тънките ципи и жълтъка. Разбира се при наличие на заболяване или ако искате да загладите бръчките е трудно да се справите с консумацията на 1-2 яйца дневно, а използването на сурови ципи от яйца с неясен произход може да ви докара бактериална инфекция. Може би това отчасти обяснява защо в някои маски за лице се използва точно яйце като можете да използвате суров жълтък в комбинация с мед, сок от моркови, сметана и пр. Още прабабите ни са били наясно и с употребата на суров жълтък за различни маски за коса. Но тогава те са били от свободни и щастливи кокошки. За щастие днес можем да не губим от времето си и да чакаме чудодейната маска да подейства, а разполагаме с висококачествена козметика, която използва предимствата на модерните технологии за извличане на натурален, жив колаген.

Ако нямате медицински противопоказания редовната консумация на яйца може да ви направи не само по-здрави, но и видимо по-красиви. Ако желаете сигурен терапевтичен или козметичен ефект  можете да разчитате на козметика с колаген или хранителна добавка с колаген Invita skin beauty.

Маслото за брада е задължителна част от арсенала на всеки мъж с перфектен вид. Какъв е ефектът на маслата върху брадата и мустаците ви, как помага за ускоряване на растежа на брадата и как го използвате? Открийте тайните!

прочети още

Епщайн-Бар вирус Epstein-Barr virus (EBV) В края на XIX в. вирусът на Епщайн-Бар е бил все още много слаб. Тогава EBV патогенът не е бил страшно заразен или агресивен; за да се заразите, е била необходима директна обмяна на телесни течности с човек, който е имал активна EBV инфекция - а тези активни инфекции са били доста редки. EBV можеше да живее в спящо състояние у някого през целия му живот, без да предизвиква проблеми или симптоми.

прочети още

Откакто лекарите са се научили да диагностицират правилно синдрома на хроничната умора, са предложени много схеми за лечение и рехабилитация на такива пациенти. Една от иновативните техники до момента е технологията за лингвистично-вълнова генетика, разработена в Института по квантова генетика от екип от лекари и генетици под ръководството на П.П.Гаряев

прочети още