Copyright © 2020. All Rights Reserved

Нутриционистът Елена Терзиева с още информация за витамин B12

18 ноември 2017
Нутриционистът Елена Терзиева с още информация за витамин B12

Аз се казвам Елена Терзиева и от повече от 10 години се занимавам със здравословен начин на живот и хранене.

Желанието ми за развитие и за задълбаване в темата ме отведе към едно по-сериозно образование и така се записах в Canadian School of Natural Nutrition – едно от елитните училища за холистични нутриционисти в света. Ако се чудите какво означава тази професия – това е човек, който е запознат в дълбочина с храните, тяхното въздействие върху организма и здравето. Разглеждам човека като цялостно същество и като личност, включвайки анатомията и на тялото, и на духа. Консултирам ежедневно хора от всички точки на света как да се хранят, кои храни и биоактивни добавки са полезни за тях лично и как да си изградят здравословни навици.

Като вегетарианец не мога да не задълбая в темата за широко обсъждания витамин В12. Привържениците на месоядството твърдят, че ако не консумираме животински продукти, не можем да си го набавим. Същевременно от  недостиг на този витамин и съответните заболявания страдат и немалко хора, консумиращи месо. По-надолу ще разгледаме, защо това е така, както и:

Kакви симптоми да търсим, за да разберем дали имаме дефицит на В12?

Застрашени ли сме от недостиг, ако сме вегетарианци или вегани?

От къде да си набавим В12?

И как най-добре се усвоява?

Нутриционистът Елена Терзиева за витамин B12

Защо е толкова важен В12?

Ролята на В12, наричан още кобаламин или „червения витамин“, преди време ми се струваше преекспонирана. Считах, че тъй като полезните бактерии в червата ни го произвеждат, няма опасност да изпадна в недостиг. Първо ме разубеди фактът, че след около година вегетарианско хранене започнах да чувствам умора и отпадналост, да се трошат ноктите и да пада косата ми и да не мога да се фокусирам добре. Оказа се, че имам анемия. Изборът ми беше да се върна обратно към месото, както ме посъветваха тогава лекарите. Години по-късно, преминах пак на вегетарианско хранене, но вече бях подготвена. Когато отново ми поставиха диагноза анемия, реших да постъпя по различен начин. Но преди да споделя, как стана това, нека първо разясним, защо витамин В12 е наистина уникален и кои са така важните функции, които извършва червеният витамин в нашия организъм. За разлика от другите витамини, той е необходим в съвсем малки дози (3-4 mcg), но пък ролята му е огромна:  

Елена Терзиева нутриционист за липсата на витамин b12 при вегетарианците и веганите

 • Участва в образуването на миелиновата обвивка на нервите и е необходим за правилното функциониране на цялата нервна система
 • Стимулира растежа и подобрява апетита при децата
 • Необходим е за формирането на червените кръвни телца
 • „Енергийният витамин“ – дарява с енергия, когато е приет с храни, които го съдържат или като хранителна добавка
 • Спомага за усвояването на протеините, мазнините и въглехидратите
 • Участва в синтеза на ДНК и РНК, както и в производството на холин (друг витамин от групата В) и метионин (аминокиселина)
 • „Витаминът на дълголетието“ – спомага за нивото на енергия, активността и работата на нервната система при възрастните
 • При бременност В12, заедно с В6 и Фолиева киселина, намалява риска от спина бифида и подобрява интелектуалното развитие на детето
 • Подобрява настроението и предотвратява депресията

Червеният витамин, заедно с витамините В3, В6, фолиева киселина и В12, е сред най-добрите приятели на нашия мозък. Те контролират процеса на метилация, чрез който мозъкът поддържа всички функции в нашето тяло в баланс. Ако сме под стрес обаче, което е типично за повечето от нас в днешно време, метилацията се нарушава. Тъй като всеки от нас живее в различна среда и има нужда от различни дози витамин В12, аз предпочитам да следя не толкова за дозите, които приемаме с храната и добавките, колкото симптомите на недостиг:

 

 • Усещане за замаяност или разсеяност, трудна концентрация Елена Терзиева за дефицита на витамин B12 метилколабин
 • Тревожност и вътрешно напрежение
 • Умора и отпадналост
 • Сърцебиене
 • Недостиг на въздух и болки в гърдите
 • Възпален, червен и лъскав език
 • Нокти с форма на лъжички
 • Пищене в ушите
 • Липса на апетит; загуба на тегло
 • Повишена поспаливост и събуждане неотпочинал/а
 • Слухови или визуални халюцинации
 • По-меки изпражнения
 • Кожни проблеми
 • Склонност към напълняване и наднормено тегло
 • Чести промени в настроението
 • Трудно достигане на оргазъм при секс
 • Менструални нарушения
 • Анемия

Ако имате поне 5 от тези симптоми, си заслужава да приемате допълнително витамин В12 поне за 2 месеца.

За да разберете дали имате нужда от В12, може да си изследвате и нивата си на хомоцистеин. Ако са над 6, то е препоръчително да приемате червения витамин, като правите контролни изследвания на всеки месец и половина, за да следите дали не са влезли в норма. Още по-сигурен ще бъде ефектът, ако приложите схема с фолиева киселина, В2, В6 и цинк, която да ви бъде съставена от нутриционист с дози според личните ви показатели.

Въпросът е: как е най-добре да си набавим В12?

До голяма степен това може да стане чрез храната, но има някои детайли, които трябва да имате предвид. Най-важният е, че недостигът на витамин В12 се дължи както на ниските му количества в менюто, така и на понижени нива на солна киселина в стомаха, тъй като тя участва в неговото усвояване. Ако не сте сигурни дали отделяте достатъчно солна киселина, най-добре да си го набавите чрез биоактивна добавка. Друг важен детайл е, че организмът ни използва метилирана форма на витамин В12, а много от нас не могат да преобразуват неметилираните форми. Т.е. дори и да го приемаме, той е неизползваем. Затова си струва да приемаме, макар и малко по-скъпата, метилирана форма (метилкобаламин), за да сме сигурни, че сме го усвоили. А за да избегнем проблема със солната киселина – под формата на капки е най-подходящият вариант, тъй като чрез лигавицата червеният витамин попада директно в кръвта. Капките за нос Витамин В12 CureSupport са много подходящи в този случай. Те са признати и от The Vegan Society, което е добра новина за вегетарианците и веганите, на които ще се върна по-долу. А ето и как да използваме самите капки за нос с витамин Б12. 

Иначе В12 се съдържа в следните храни:

 • Месо
 • Риба (особено по-мазните като пъстърва, херинга и скумрия)
 • Бирена и хранителна мая
 • Морски дарове и черупчести
 • Ферментирали, накиснати за няколко часа бобови, зърнени, ядки
 • Също така в яйца (в жълтъка) и млечни продукти (особено кисело мляко)

Ако приемаме витамин В12 като добавка и с храната няма опасност да предозираме, тъй като той е водоразтворим витамин и излишното количество се изхвърля с урината. Това е причината тя да е понякога жълта като лимонада, когато приемаме витамин В.

Още информация на български език можете да намерите на http://vitaminb-12.com/

И не на последно място, нека обърнем специално внимание на вегетарианците и веганите. Застрашени ли сме наистина или не? Освен моят личен опит, подобни резултати показва и мащабно проучване на  Оксфорд, което разглежда четири групи хора: месоядни, вегетарианци (ядящи риба), вегетарианци и вегани. Резултатите са в полза на вегетарианското и веганското меню по повечето показатели,  освен че тези две групи наистина показват ниско ниво на витамин В12. Моите пък лични изследвания, които съм провела с био скенер (квантов анализатор) на над 1500 човека показват, че при всички вегани и вегетарианци, които си набавят витамин В12 чрез биоактивна добавка, той е в норма за периода, в който приемат добавката.

Елена Терзиева за дефицита на витамин b12 при бременните жени

Има и още една група или по-скоро период от живота на нас, жените, когато често развиваме анемия и имаме повишена потребност от витамин В. И това е периода на бременността. Повечето акушер-гинеколози предписват фолиева киселина като профилактика на спина бифида, но рядко се препоръчва нещо по-различно. Поради страх и неинформираност, много жени се приесняват да приемат биоактивни добавки през бременността. Последните изследвания обаче показват, че няма промяна в случаите на спина бифида преди да започне да се препоръчва фолиева киселина и след това. То е защото това не зависи само от нея, а и от В6 и В12, както посочих и по-горе. Същото е и при случаите на анемия през бременността. Препаратите, които се препоръчват, обикновено съдържат неметилирана форма на В12, която е съмнително дали се усвоява. Така аз самата и през двете бременности не успях да си повиша хемоглобина с препоръчаните от доктора препарати, докато не си взех нещата в свои ръце и приемах метилирани форми на витамин В. заедно с желязо и витамин С. Така дори и след раждането, кръвните ми показатели бяха напълно в норма.

 

А относно моя личен опит с анемията, както става ясно – реших си проблема, като ежедневно приемам подходящи за мен биоактивни добавки и се храня пълноценно и здравословно, съобразно потребностите си, сезона и моментното си състояние. От тогава не консумирам месо, защото не го обичам, но поддържам и хемоглобина си в норма по информиран и здравословен начин. Поради липсата на месо вкъщи и съм снимала един от любимите си плодове - нарът – не защото съдържа В12, а заради червения му цвят, напомнящ този витамин.

 

И така четири месеца след раждането на второто си дете, вече съм във форма и на разположение за всеки, който желае да се консултира с мен и с удоволствие ще отговоря на вашите запитвания. Пишете ми на: elena@elenaterzieva.com, чрез сайта: www.elenaterzieva.com или във Facebook на Елена Терзиева.

 

Бъдете здрави и щастливи!

Елена Терзиева

Нутриционист, Експерт по здравословно хранене от CSNN

Източници:

Staying healthy with nutrition – Elson M. Haas MD - https://www.amazon.com/Staying-Healthy-Nutrition-rev-Nutritional/dp/1587611791

CSNN, Nutritional Symptomatology, Handbook for CSNN Students

High compliance with dietary recommendations in a cohort of meat eaters, fish eaters, vegetarians, and vegans: results from the European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition–Oxford study - https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4844163/

Prescription for Dietary Wellness – Phyllis A. Balch, CNC - https://www.amazon.com/Prescription-Dietary-Wellness-Using-Foods/dp/1583331476

Optimum Nutrition for the Mind – Patrick Holford - https://www.amazon.com/Optimum-Nutrition-Mind-Patrick-Holford/dp/0749927852

 

Непоносимост към глутен и анемия

В последните години се говори към непоносимостта към глутен. Това е вид протеин, който се съдържа в някои зърнени храни и придава пухкавата текстура на хляба и тестените изделия. При това заболяване имунната система започва целенасочено унищожаване на малките власинки (вили), които покриват тънките черва и помагат за абсорбцията на хранителни вещества. В резултат на глутеновата непоносимост могат да се развият различни дефицити, включително и тежка анемия. 

прочети още
10 стомашно-чревни увреждания, които причиняват дефицит на витамин B12

Витамин B12 е водоразтворим и се съдържа единствено в храните от животински произход. Той преминава дълъг път през храносмилателната система като се свързва с различни транспортни протеини. Тяхната основна цел е да го предпазят от разрушение от силно киселинните стомашни сокове. Витамин B12 се усвоява с помощта на специални рецептори в крайната част на тънките черва. В тази публикация ще разгледаме 10 често срещани увреждания на храносмилателната система, които могат да доведат до дефицит на витамин B12, причинен от проблеми с абсорбцията на храни, кои са най-подходящите форми за коригиране на дефицита, както и дали се налага дългосрочен прием.

прочети още
Ето как витамин B12 повишава енергията и издръжливостта

Основната функция на червените кръвни клетки е снабдяването с кислород на всички органи и тъкани в човешкото тяло. Витамин B12 е водоразтворим и се намира единствено в храните от животински произход. Той е важен за правилното съзряване на червените кръвни клетки в костния мозък, а липсата води до промяна във формата, големината, броя на клетките и намалени количества хемоглобин, известни като мегалобластна анемия.

прочети още
Дефицит на витамин B12 и повишена смъртност от COVID-19

В тази публикация ще разгледаме какво представлява витамин B12, защо се продава с различни наименования, какви са основните причини за дефицит и дали недиагностицираната липса може да повиши тежкото протичане и смъртност при вирусна инфекция с COVID-19.

прочети още
Влияние на тютюнопушенето върху кожата 

В цигарите се съдържат около 4000 различни химични вещества. Вредите от тютюнопушенето са известни, но спирането на този вреден навик е почти непосилно. Това се дължи на никотина, който достигайки до мозъка води до отделянето на различни невротрансмитери, един от които е ацетилхолин. По кожата и различни части от тялото има никотинови ацетилхолинови рецептори, които реагират на никотина от цигарения дим. Вижте какви са последствията на тютюнопушенето върху кожата и лигавиците.

прочети още
Синтез на невротрансмитери, депресия, липса на витамин B12 и фолиева киселина

Депресията е сериозно заболяване, което изисква консултация с лекар специалист и назначаване на лечение. Съвременните антидепресанти влияят на определени невротрансмитери и техните рецептори, които участват пряко в разгръщането на клиничната картина. Витамин B12 и фолиевата киселина (витамин B9) подпомагат намаляването на вредната аминокиселина хомоцистеин. Според различни клинични проучвания повишените нива на хомоцистеин влияят на произведените в мозъка невротрансмитери и това може да причини депресия при хора на различна възраст. 

прочети още
Опасности при консумиране на сурова риба

В последните години приемането на пресни плодове, зеленчуци и храни, които не са загрявани при повече от 40- 48 ° C набира популярност. Привържениците на суровоядството избират този начин на хранене, защото носи определени ползи за организма. Ястия със сурова, осолена, сурово-пушена риба се срещат в различни традиционни рецепти от цял свят. За съжаление има опасност суровата риба да е източник на микроскопични ларви на рибна тения, които могат да живеят в червата в продължение на месеци и години. Според различни изследвания някои видове рибна тения могат да причинят дефицит на витамин B12, който се изявява като мегалобластна анемия и / или с неврологични увреждания. 

прочети още
Остеопороза и дефицит на витамин B12

Костите на човешкото тяло са в динамичен баланс. От една страна остеобластите изграждат новата костна тъкан, но остеокластите разграждат старата. С напредване на възрастта този баланс се губи и в резултат на това плътността на костите намалява и се повишава опасността от фрактури. Липсата на витамин B12 увеличава нивата на вредните хомоцистеин и метилмалонова киселина и води до активиране на остеокластите, които разрушават костите.

прочети още
Автоимунни заболявания и дефицит на витамин B12

Автоимунният атрофичен гастрит унищожава част от клетките на стомашната лигавица, които отделят солна киселина и интринзик фактор - един от протеините, свързани с абсорбцията на витамин B12. Оказва се, че когато човек има едно автоимунно заболяване се увеличава риска и от развитие на други автоимунни заболявания, а симптомите често се припокриват. В тази публикация ще проверим дали има връзка между автоимунния гастрит, дефицитът заради малабсорбция на витамин B12 и други често срещани автоимунни заболявания.

прочети още
Затруднения при откриването на дефицит на витамин B12

Симптомите на дефицит на витамин B12 често се припокриват с тези на други заболявания. За съжаление няма едно единствено изследване, което на 100% да потвърди или отхвърли поставянето на подобна диагноза. В тази публикация се разглеждат 6 случая на пациенти, при които липсата на този витамин е била предизвикателство за лекуващите лекари.

прочети още
Дългосрочни причини за загуба на обоняние

В тази публикация ще разгледаме причините за частична или пълна загуба на обоняние, които може да се дължат на различни вирусни и бактериални инфекции, увреждане на обонятелния нерв, както и заболявания на мозъка.

прочети още
Напукване на устните и липса на витамин B12

Възпалението на устните се нарича хейлит и може да обхване кожата на устните, бузите, брадичката и вътрешните лигавици. Съществуват различни видове хейлит, които изискват поставянето на правилна диагноза и лечение. Витамин B12 е свързан с имунната система, а липсата му може да се дължи на малабсорбция от страна на стомашно-чревния тракт. Капките за нос с витамин B12 се вливат директно в кръвообращението и могат да облекчат хроничния ангуларен хейлит.

прочети още
Какви роли изпълняват червените кръвни клетки в имунната система? 

Имунната система на човека е съвкупност от клетки, тъкани и органи. От нея зависи дали ще успее да унищожи вируси, бактерии, гъбички и злокачествени клетки. От друга страна понякога имунната система реагира прекалено силно и освен зловредните микроорганизми напада и унищожава собствени клетки и тъкани на организма. Белите кръвни клетки (левкоцити) изпълняват различни функции в имунната  система. Оказва се, че червените кръвни клетки (еритроцити) не само служат за пренос на кислород, но също имат строго специфични роли за имунитета. 

прочети още
Намаляване на кръвната захар с изометрични упражнения

През последните години случаите на диабет стремглаво нарастват. Отчасти влияние има и заседналия начин на живот, защото скелетните мускули могат да използват кръвната захар като гориво. Възрастните пациенти с диабет често развиват усложнения като диабетна невропатия и ретинопатия, които намаляват възможностите им да правят упражнения безопасно. Изометричните упражнения се извършват в рамките на 15 секунди, не засягат кости и стави и са с ниско въздействие върху околните тъкани. Клинични изследвания показват, че извършването на такива упражнения може да намали трайно нивата на кръвна захар и да помогне на хората с невропатия да запазят баланс и така да намалят риска от падане и сериозни фрактури на кости. 

прочети още
Защо капките за нос с витамин B12 се препоръчват и за деца

В тази публикация ще разгледаме защо витамин B12 е важен за бързо развиващия се детски организъм, някои от основните причини за дефицит поради малабсорбция от страна на стомашно-чревния тракт и как доставянето на витамин B12 директно в кръвообращението чрез лигавицата на носа може да повиши серумните нива на този витамин и да повлияе на свързаните с него метаболити.

прочети още
Само за дами: ползите от 5-минутните тренировки с Activ5

В тази публикация ще предоставим насоки как да започнете да тренирате още днес без да е нужно да посещавате фитнес или да закупувате скъпи и тежки уреди. Изометричните тренировки имат редица предимства за дамите, дори и да ги практикувате в рамките на 5 минути всеки ден. Activ5 е уред с джобни размери, който измерва приложената мускулна сила. Мобилното приложение съдържа над 100 различни изометрични упражнения, които са групирани по части от тялото, мускулни групи, възраст, ниво на предварителна фитнес подготовка. Има специално разработени програми за тренировки докато гледате телевизия, пътувате с влак или самолет и пр. 

прочети още
Панцитопения и липса на витамин B12

В кръвта има 3 основни групи кръвни клетки - червени (еритроцити), бели (левкоцити) и тромбоцити. Всички те водят началото си от стволови клетки, създадени в костния мозък. Панцитопения е заболяване, при което е намален броя и на 3-те основни групи кръвни клетки. В зависимост от количеството симптомите може да варират от леки до животозастрашаващи. Вижте взаимовръзката между липсата на витамин B12 и панцитопенията. 

прочети още
5 начина, по които витамин B12 влияе на имунната система

Защитата на организма от вредното въздействие на бактерии, гъбички, вируси и злокачествено мутиране на клетки се извършва чрез различни специализирани клетки на имунната система. В тази публикация ще разгледаме как дефицитът на витамин B12 влияе на броя на белите кръвни клетки, на активността на неутрофилите, CD4 и CD8 - T клетките, естествените клетки убийци и пр.

прочети още
Част от книгата Biohacker’s Flu Guide 

В последните дни сме изправени пред една от поредните пандемии в историята на човечеството. Електронната книга Biohaker’s flu guide разглежда над 260 научни източника, които проучват как да подсилим имунната система с цел избягване на заразяване и минимизиране на усложненията на вече настъпила инфекция. 

прочети още
Връзката между хроничната умора, адреналина и имунитета

Чувствате ли се хронично уморени? Вероятно сте получавали съвети да забавите темпото, да избегнете стреса, да си почивате повече. В тази публикация ще разгледаме някои от т. нар. “хормони на стреса”, които се отделят от надбъбречните жлези, как те влияят на дейността на вътрешни органи и ефективността на имунната система да ни защитава от бактерии, гъбички и вируси. 

прочети още
Някои от най-смъртоносните пандемии в човешката история

В тази публикация ще предоставим кратка информация за най-смъртоносните пандемии в историята на човечеството, най-популярните зоонози и как по естествен път бихме могли да повишим имунитета си, за да успеем да се справим с новопоявили се вирусни и бактериални инфекции. 

прочети още
20 ползи от изометричните упражнения

Вероятно повечето от хората имат желание да се погрижат за физическата си форма, но не го правят поради различни причини. Изометричните упражнения са лесни за изпълнение и могат да се извършват в спокойна домашна обстановка. Вижте накратко кои са техните основни ползи за тялото. 

прочети още
Психоневроимунология - взаимовръзките между психика, нервна и имунна система

Повечето от изследванията на имунната система са извършени с помощта на култури от клетки, които са поставени в епруветки, а експериментите се извършват извън живия организъм. Тази публикация доказва защо “Здрав дух в тяло” е сентенция, която се потвърждава от клинични изследвания от последните години. Тъй като взаимовръзките между органите и системите са двупосочни, можем да кажем и че здравото тяло би следвало да води до крепка психика. 

прочети още
Ползите и вредите от хиалуроновата киселина

В тази публикация ще разгледаме какви са предимствата и недостатъците на едно нашумяло в последните години вещество - хиалуроновата киселина. Можете да я намерите във всякакви форми - филъри за увеличаване на обема на устните, инжекционни разтвори срещу болки в ставите, капки за очи, хранителни добавки и пр. Има ли разлика между различните видове хиалуронова киселина? Какви са нежеланите странични ефекти? 

прочети още
Профилактика на спина бифида с фолиева киселина и витамин B12

В тази публикация ще предоставим кратка информация какво представлява спина бифида, какви са другите вродени дефекти на невралната тръба, кои са най-честите причини за появата им, възможно ли е да бъдат предотвратени и как. 

прочети още
10 въпроса за продуктите от кафяви водорасли на Вертера и техните отговори 

В последните години се обръща внимание на храните и начините по които въздействат върху здравето. Функционалните храни освен че снабдяват организма с енергия, служат за профилактика на различни заболявания поради наличието си на различни биоактивни вещества. Вертера е руска компания, която предлага функционални храни с кафяви водорасли, които служат за профилактика на йоддефицитните заболявания.

прочети още
10 въпроса за витамин B12 и техните отговори

Витамин B12 е водоразтворим витамин от група B, който се намира в определени храни от животински произход. Въпреки че много от хората го приемат, има различни причини за малабсорбция. Симптомите на дефицит често се развиват в продължение на месеци и са подобни на симптоматиката на други заболявания, което пречи на поставянето на точна диагноза. От друга страна към днешна дата няма едно единствено изследване, което на 100% да потвърди или отхвърли дефицит на витамин B12.

прочети още
10 въпроса за колаген и техните отговори 

Колагенът е един от най-често срещаните протеини в човешкото тяло, който се произвежда от фибробласти и други специализирани клетки. Когато остаряваме тези клетки спират да се делят, а след това умират. Съответно и количествата новосинтезиран колаген намаляват. Това се отразява пряко върху кожата, която съдържа големи количества колаген. 

прочети още
Кога се извършва изследване на метилмалонова киселина?

Дефицитът на витамин B12 се дължи на различни причини. За съжаление извършването на само едно изследване като например проверка на серумните нива на витамина не е достатъчно, за да потвърди или отхвърли метаболитен дефицит. Резултатите от изследването на метилмалонова киселина също не могат да се тълкуват еднозначно, но подпомагат разкриването на цялостното състояние и дават насоки за правилното лечение. 

прочети още
Защо да изберем козметика и хранителни добавки без приони? 

В последните години заболявания при животните разболяват и хората. Примерите са много - бяс, малария, свински и птичи грип, СПИН, Лаймска болест, ебола. Болестта, известна също като “луда крава” може да причини смърт на хората поради наличието на приони - вид протеини с неправилна структура. За да бъдат унищожени тези смъртоносни приони се налага пълна забрана на продукти от определени държави и тежки химични обработки. Засега рибите не са източник на приони и могат да се използват за създаването на козметика и хранителни добавки с колаген. 

прочети още
Мегалобластна анемия

В човешкото тяло циркулират трилиони еритроцити, чиято основна цел е пренос на кислород. Увреждането на еритроцитите може да бъде причинено от липса на витамини от група B и да доведе до анемия. Освен типичните симптоми като блед тен и силен задух, мегалобластната анемия може да се прояви с нетипични симптоми като афти, косопад, изпускане на урина, кашлица и др.

прочети още
Витамин B12 като противоотрова

Обикновено се интересуваме какви са причините за дефицит на витамин B12, какви изследвания е нужно да направим за да установим дали страдаме от липса, кои са основните симптоми, от кои храни да си набавим този водноразтворим витамин. В тази публикация ще обсъдим как витамин B12 може да помогне да преодолеем въздействието на често срещани вещества, които вредят на човешкото здраве.

прочети още
Анти-ейдж козметика на XXI в. с Matrixyl

Матрикините са група естествени съединения, които участват в реакции на имунната система, развитието на органи, възстановяването на наранени тъкани, образуването на нови кръвоносни съдове и пр. Специфичен вид матрикини (KTTKS) може да стимулира фибробластите да произвеждат колаген, еластин и хиалуронова киселина, но за съжаление не може да проникне през роговия слой на епидермиса. През XXI в. екип учени успява да подобри този вид матрикини и да създаде синтетичен матрикин, известен като Matrixyl, който може да премине през епидермиса. Днес Matrixyl се използва в множество висококачествени анти-ейдж козметични продукти.

прочети още
Какви са предимствата на козметиката с екстракт от охлюви?

Охлювите са мекотели, които населяват сушата и водата. Сухоземните охлюви отделят различни видове слуз. Една от тях се използва е с доказани качества и се използва в различни козметични продукти - кремове за лице, лосиони, сапуни, маски за лице, серуми и пр. Градинският охлюв Helix aspersa е често срещан в България, а множество клинични изследвания доказват ползите от локалното нанасяне на екстракта върху кожата на лицето и тялото.

прочети още
Алкохолна цироза, липса на витамини и чернодробна енцефалопатия

Отдавна е ясно, че между състоянието на червата и мозъка има връзка. Черният дроб е жизненоважен вътрешен орган, който изпълнява различни функции. Увреждането му с алкохол води до чернодробна енцефалопатия и намаляване на обема на хипокампуса в мозъка. За съжаление все още не съществуват изследвания, които в ранен етап да открият невропсихичните нарушения. Вижте как все пак можем да ги открием с помощта на изследвания на кръвта. 

прочети още
Ролята на фибробластите за красотата и здравето

Фибробластите са клетки, които произвеждат колаген, еластин, хиалуронова киселина и участват пряко в зарастването на рани и изграждането на нови тъкани. Има 22 различни фактора за растеж на фибробластите, които оказват влияние върху човешкото тяло. Стимулирането на активността на фибробластите обаче е нож с 2 остриета, защото може да доведе до различни форми на фиброза. 

прочети още
Защо да стимулираме блуждаещия нерв? 

Човешкият мозък е един от най-сложно устроените органи, а от него излизат 12 чифта черепно-мозъчни нерви. Повечето от тях изпълняват функциите си в зоната на главата или шията. Изключение прави блуждаещия нерв, чиито разклонения достигат до сърцето, бъбреците, белите дробове, панкреаса, черния дроб, червата, пикочния мехур и пр. Липсата на витамин B12 може да увреди отделни разклонения на този нерв и да доведе до разнообразни симптоми. 

прочети още
Връзката между витамин B12 и теглото на новородените, децата и възрастните

Витамин B12 се съдържа главно в храните от животински произход. В последните десетилетия се увелича броя на децата и възрастните с наднормено тегло и затлъстяване. Много от тях приемат висококалорични храни и преработени продукти с много мазнини. Те са бедни на витамини и микроелементи. Клинични изследвания доказват, че с повишаването на теглото се увеличава риска от дефицит на витамин B12. Главната причина е, че създаването на нови тъкани води до произвеждане на нова кръв. Съответно серумните концентрации на витамина се разреждат. 

прочети още
Кожата като част от имунната система

Кожата е най-обширния орган в човешкото тяло. По повърхността ѝ са разположени огромен брой различни видове бактерии, гъбички, вируси и паразити. Някои от тях са неутрални, други се стремят да проникнат и да причинят инфекции, други са полезни, защото контролират растежа на определени щамове. В кожата има клетки, които се стремят и неутрализират патогените. Те са част от имунната система на организма, която често подценяваме. 

прочети още
Връзката между фолиева киселина и витамин B12

Фолиевата киселина е водоразтворимия витамин B9. Известни са множество ползи за здравето. С цел профилактика на уврежданията на ембриона е препоръчително бъдещите майки да приемат достатъчни количества фолиева киселина. В някои държави определени храни са обогатени с този витамин. Един от основните проблеми е, че той е в трудно усвоима синтетична форма. Освен това за редица метаболитни процеси фолиевата киселина зависи от витамин B12 като кофактор. 

прочети още
За ползите от екстракта от листа на маслиново дърво

Една от спецификите на средиземноморската диета е повишения прием на маслини и зехтин. Техните ползи за здравето са известни. Когато са зелени и незрели, маслините съдържат горчиво биоактивно вещество - олеуропеин. За да бъде отстранено се прилагат различни химични обработки. Напоследък клинични изследвания доказват, че горчивия олеуропеин има значителни ползи за човешкото здраве, а най-богатия му източник са не маслините, а листата на маслиновото дърво. Вижте за какво помага олеуропеина и как можем да си го набавим. 

прочети още
Взаимодействие на витамин B12 с някои групи лекарства.

Лекарствата против стомашни киселини се разделят на различни групи. Първоначално са били разработени H2 блокерите, чийто най-популярен представител е Ранитидин. След това с цел подобряване на ефективността и избягване на страничните ефекти са били разработени т. нар. инхибитори на протонната помпа. Най-често употребяваният днес техен представител е Омепразол. И двете групи лекарства имат различни странични ефекти след дълготраен прием. Възможно ли е те да са причинени от малабсорбция на витамин B12?

прочети още
Кога се използва изследване на холотранскобаламин - holoTC?

Витамин B12 е водоразтворим витамин от група B, чийто дефицит може да доведе до изменения в кръвните клетки и необратими неврологични увреждания. Към днешна дата няма едно единствено изследване, което може да потвърди / отхвърли съмненията за дефицит. Изследването на холотранскобаламин се използва през последните години и също може да бъде полезно в определени случаи. 

прочети още
Антибактериални свойства на екстракта от охлюви

В последните години някои от патогените микроорганизми са изключително устойчиви на лечението с антибиотици. Това предизвиква загриженост, че някои от бактериалните инфекции в скоро време ще бъдат трудно лечими. Пред изследователите се разкрива предизвикателството да намерят нови биоактивни вещества, алтернатива на известните антибиотици. В последните месеци и години се извършват все повече изследвания на слузта, които отделят някои видове охлюви. Дали тя може да бъде използвана за профилактика и лечение на бактериални инфекции? 

прочети още
За ползите от екстракта от охлюви

Представители на охлювите могат да се намерят на сушата, в реките и океаните на стотици метри дълбочина. Някои от най-големите охлюви в днешно време достигат до внушителните 90 см. Охлювите се използват за храна от човека от 12-16 000 години. Твърди се, че Хипократ - бащата на медицината, е използвал слузта от охлювите за приготвянето на различни лекарства и лечението на кожни заболявания. Търсенето на съвременна козметика с охлюви нараства в световен мащаб, а България е една от страните, която предлага продукти с доказана ефикасност. 

прочети още
Кое е по-вредно за кожата на лицето - безсъние или психологически стрес? 

Лицето е едно от първите неща, които забелязваме в един човек. Силните негативни емоции водят до отделяне на “хормони на стреса” и влияят на бариерните функции на кожата. Недоспиването и дългото безсъние е друг вид стрес за организма, който може да засегне не само повърхностния слой на кожата (епидермиса), но и по-дълбоко разположената дерма. Когато остаряваме способностите за регенерация на кожата след подобни стресови натоварвания намаляват значително. 

прочети още
Остаряване на клетъчно ниво и скъсяване на теломерите

ДНК съдържа информация, която се предава при всяко делене на клетката. Хромозомите, които се намират в ядрото на клетката са изградени от множество съединени ДНК. В края на хромозомите се намират специални участъци, наречени теломери. При многократното делене на клетките, дължината на теломерите намалява и в един момент те вече не са способни да се делят. След като остареят, клетките умират чрез програмирана клетъчна смърт. Дали в запазването на дължината на теломерите не се крие решението за вечна младост и здраве? Кои са факторите, които допълнително ускоряват скъсяването на теломерите? 

прочети още
Витамин B12 и имунна система

Белите кръвни клетки (левкоцити) са част от имунната система на човека. Те от своя страна могат да се разделят на отделни групи, които изпълняват специфични функции. Неутрофилите са най-многобройните левкоцити и изпълняват 3 различни действия с цел унищожаване на вредни микроорганизми и вируси. Липсата на витамин B12 уврежда правилното съзряване на неутрофилите и съответно ролите, които изпълняват в имунната система. 

прочети още
Ползите на морските водорасли за кожата и разработването на козметика

Кожата е с повърхност около 2 кв. м. и изисква специфични грижи. Морските водорасли съдържат множество витамини, микро- и макроелементи, полизахариди, аминокиселини и неповторими в сухоземния свят биологично активни вещества. Различни проучвания показват, че козметиката, която съдържа морски водорасли може да намали дълбочината на бръчките, да излекува раздразнената кожа, да спомогне за по-бързото заздравяване на раните, да премахне тъмните пигментни петна, изцяло да пречисти кожата от токсини и пр. 

прочети още
Нутрикозметика - да се погрижим за кожата “отвътре”

Кожата на човешкото тяло изпълнява различни роли. Локалното нанасяне на козметика понякога не може да преодолее епидермиса и да проникне в по-долните слоеве на кожата. Нутрикозметиката е комбинация от биологично активни вещества, които след поглъщане чрез кръвообращението достигат до кожата отвътре и се грижат тя да изпълнява ролите си безотказно. 

прочети още
Повече информация за свръхрастеж на бактерии в тънките черва

По време на ембрионалното развитие стомашно-чревния тракт е напълно стерилен, но след раждането започва да се колонизира от различни щамове бактерии. Известно е, че в червата живеят трилиони микроорганизми с обща маса 4-5 килограма. В тънките черва бактериите са сравнително малко, но при различни състояния бактериите от дебелото черво достигат до тънките черва. Определени щамове намират подходяща среда и започват неконтролирано размножаване като изместват част от другите щамове бактерии. Това може да доведе до малабсорбция на различни хранителни вещества и заболявания. 

прочети още
Превенция на сърдечно-съдовите заболявания с функционални храни

Близо всяка трета смърт в световен мащаб се дължи именно на сърдечно-съдово заболяване. Неправилният начин на хранене е сред факторите, които водят до началото на подобно тежко увреждане. Някои видове морски водорасли се използват за храна от столетия от жителите на Япония, Китай и Корея. Различни научни изследвания от цял свят доказват, че в ядливите морски водорасли има биоактивни вещества, неповторими в сухоземния свят, които служат за превенция на различни сърдечно-съдови заболявания. 

прочети още
Какво представляват функционалните храни?

Терминът функционални храни е въведен за първи път в Япония през 80-те години с разработването на специален печат за обозначаване на храни за специфична здравословна употреба (FOSHU). Този печат се поставя на преработени храни, които съдържат съставки за подобряване на специфични функции в тялото, и освен това са хранителни. В последните години функционалните храни се продават не само в Япония, но и по целия свят като ефективността и безопасността им подлежат на строг контрол. 

прочети още
Неволно изпускане на урина поради липса на витамини

Изпускането на урина (инконтиненция) е притеснително и неприятно изживяване. То е и сред най-честите причини за настаняване в дом за стари хора. Хирургичната операция с поставяне на поддържащ слинг е неинвазивна процедура, но може да се окаже неефективна и безполезна в случаите, когато изпускането на урина се дължи на увреждане на нервите. Витамин B12 участва в изграждането на миелиновата обвивка на нервите, а дефицитът му може да доведе както до неконтролираното изпускане на урина, така и на изпражнения при различни възрастови групи. 

прочети още
Грижа за кожата при отрицателни температури

Кожата на тялото има съществена роля за възприемането на температурата на околната среда и терморегулацията. Има различни продукти за предпазване от вредните ултравиолетови лъчи на Слънцето. Тежко увреждане на кожата можем да получим и при отрицателни температури, които навлизат до дермата и разрушават колагена, който е около 70% от сухото тегло. 

прочети още
Проследяване и лечение на предоперативна анемия

В България почти ежедневно сме свидетели на проблема с липсата на кръв за пострадали при катастрофи и различни инциденти. Преливането на кръв и кръвни продукти се налага и след извършване на хирургична операция, при която има голяма кръвозагуба. Може ли да се избегне преливането на кръв, което е свързано с различни рискове и опасности? 

прочети още
Клинично изследване на ефективността на капките за нос с витамин B12 - Хидроксокобаламин

Frontiers in Pharmacology e втория най-цитиран журнал за фармакология и фармация в света с отворен достъп и е авторитетен източник на информация. На 20 септември 2019 г. във Frontiers in Pharmacology беше публикуван пълния текст на изследването Open Trial of Vitamin B12 Nasal Drops in Adults With Myalgic Encephalomyelitis/Chronic Fatigue Syndrome: Comparison of Responders and Non-Responders което доказва, че при някои пациенти със синдром на хроничната умора / миалгичен енцефалит приемът на витамин B12 може да облекчи симптомите.

прочети още
Рибен колаген - ползи за здравето и красотата

Колагенът е един от най-често срещаните протеини в човешкото тяло. За съжаление, колкото повече остаряваме, толкова повече колаген губим и това се отразява както на външния вид на кожата, така и на дейността на вътрешните органи. Съвременният начин на хранене не може да снабди тялото с нужните аминокиселини, за синтез на колаген. Козметиката с натурален рибен колаген забавя процесите на стареене на кожата, а хранителните добавки снабдяват организма с нужните количества колаген тип I и колаген тип II.

прочети още
Повече информация за Синдром на хроничната умора

Заболяването е идентифицирано през 1934 г., а през годините носи различни наименования. Днес освен синдром на хроничната умора се използва и названието миалгичен енцефаломиелит. При леките форми хората могат да работят и имат почти нормален начин на живот, а при тежките форми пациентите са приковани към леглото и инвалидизирани в продължение на месеци. Причините за възникване на заболяването не са известни и съответно няма ефективно лечение, а само облекчаващо отделни симптоми. Изследване от септември 2019 г. доказва, че капките за нос с витамин B12 от CureSupport повишават серумните нива на витамина и повишават жизнеността при ⅔ от участниците в проучването. 

прочети още
Връзката между гастрит и неврологични увреждания

Още от дълбока древност е ясно, че здравето на човека се заражда в червата. Но цялостното здраве на организма зависи и от стомаха, чиято задача не е само да смели механично храната. Гастритът е възпаление на стомашната лигавица, което може да доведе до анемия поради малабсорбиция на желязо. Освен това при увреждане на специални клетки от стомашната лигавица, водоразтворимия витамин B12 се разрушава, а това води до злокачествена анемия и различни неврологични увреждания.

прочети още
Прием на антидепресанти и повишен риск от остеопороза

Антидепресантите се разделят на различни групи според влиянието им върху мозъка. Много от тях се стремят да повишат нивата на серотонин и така да повлияят на депресията, тревожността, паник атаките и пр. Антидепресантите имат различни странични ефекти, много от които отшумяват след спиране на приема им. Оказва се, че приемът на дори най-съвременни групи антидепресанти като селективни инхибитори на реабсорбцията на серотонин може да доведе до остеопороза и повишен риск от фрактури на костите.

прочети още
Аутизъм и липса на витамин B12

Аутизмът и разстройствата от аутистичния спектър са сравнителни често срещани сред днешните поколения деца. Освен индивидуалните поведенчески терапии, те понякога са лекувани с медикаменти с множество странични ефекти. Витамин B12 е свързан със синтеза на ДНК, миелиновите обвивки на нервите и състоянието на червените кръвни клетки. Възможно ли е проявите на аутизма да се дължат именно на липсата на този водоразтворим витамин?

прочети още
Храни, богати на колаген

Колагенът е един от най-често срещаните протеини в човешкото тяло. В тази публикация ще научите кои са храните, от които можем да си го набавим, по какъв начин можем да провокираме синтеза на нов колаген в организма, как влияе термичната обработка на храните и кои са факторите, които влияят на ускорено разграждане на колагена. 

прочети още
Причини за повишени или понижени стойности на MCV от Пълната Кръвна Картина

Еритроцитите са най-многобройните кръвни клетки, които снабдяват всички тъкани с кислород и отвеждат въглеродния двуокис. MCV е показател от Пълна Кръвна Картина, чиито стойности показват дали страдаме от анемия. Понижените стойности на MCV най-често се дължат на липса на желязо, а повишените на липса на витамин B12 и фолиева киселина. Разбира се зад тези липси стоят десетки причини, но откриването им е път към поставянето на правилната диагноза и съответно ефективно лечение. 

прочети още
Анемия и видими изменения по кожата

Съществуват десетки различни видове анемия с понижен брой червени кръвни клетки (еритроцити), както и увреждания на тромбоцитите. Тъй като кожата е богато кръвоснабдена тези хематологични отклонения дават своя видим “отпечатък”. В подобни случаи локалното нанасяне на различни кремове върху кожата няма да помогне с подобни проблеми, а заболяването на кръвта може да предизвика животозастрашаващи усложнения. 

прочети още
Колагенът в скелетните мускули 

Във всеки един момент в човешкото тяло действат мускулите на сърцето, които изпомпват кръв, гладката мускулатура, която подпомага дишането, храносмилането, кръвообращението, и скелетните мускули, с чиято помощ извършваме различни движения. Тези мускули са различни по големина, форма, извършвани движения и капацитет. Саркопения е разрушаването на вече съществуващи мускули с напредване на възрастта. Процесът може да се забави чрез подходящи тренировки и прием на протеини.

прочети още
Вярно ли е, че витамин B12 подхранва рака?

Витамин B12 е водоразтворим и съществува в различни форми. За да бъде усвоен правилно се свързва с 3 транспортиращи протеина. Бързорастящите туморни клетки се стремят да провокират образуването на нови кръвоносни съдове, чрез които да получават кислород, хранителни вещества и витамини, сред които и витамин B12. Тъй като имат за цел да усвоят витамина, някои от туморите започват производството на транспортиращи протеини като Хаптокорин и Транскобаламин II. Ако не приемаме витамина от храна или добавки, транспортиращите протеини го извличат от кръвообращението и в крайна сметка здравите клетки и целият организъм страдат от дефицит.

прочети още
Причини за повишен и понижен брой ретикулоцити

Кръвта се състои от 55% плазма, богата на вода и 45% кръвни клетки, които се образуват главно от костния мозък и имат различни функции. Червените кръвни клетки (еритроцити) служат за пренасяне на кислород до всяка тъкан в тялото и съответно пренос на въглероден диоксид. Техният живот е около 120 дни, а промените в показателите им могат да подскажат наличие на анемия. Ретикулоцитите са незрели червени кръвни клетки, които помагат диагнозата да бъде поставена на много по-ранен етап, защото се произвеждат ежедневно. 

прочети още
Как да изберем колаген за кожа или колаген за стави?

Колагенът е важен протеин, който се състои от 29 различни типа. Най-често срещаните типове в човешкото тяло са тип I, II, III, IV и V. Обикновено в човешкото тяло непрекъснато се произвежда нов колаген, а стария се разгражда. С напредван