Елена Терзиева - нутриционист: Здравето се заражда в червата

6 декември 2017
Елена Терзиева - нутриционист: Здравето се заражда в червата

Елена Терзиева за ролята на пробиотиците - специална статия за Aloha.bgКазвам се Елена Терзиева и имам рядката за България, но популярна вече по света професия –нутриционист от CSNN. Това означава експерт по здравословно хранене. Но не съм само експерт, аз съм и човек, който живее и се храни здравословно и се занимавам с темите на здравето от 2006г. насам. Бивш спортист (художествена гимнастика), собственик на магазин за био продукти и медицински център, настоящ член на международния клуб за здраве Корал Клуб, вегетарианец и майка на две деца, жена, която продължава да се развива, да учи и да специализира - аз постоянно обновявам знанията си и обичам да споделям информацията, до която имам достъп. Днес темата е популярна, но се надявам да внеса поне малко новости или по-различен поглед към нашите стари познайници пробиотиците. 

„Всички болести започват от червата“ е казал Хипократ, но едва 2500г. по-късно преоткриваме твърдението на бащата на медицината. И нищо чудно, защото ортодоксалната медицина, която все още е основният подход при лечението на заболяванията, се насочва само и единствено към болния орган, а не търси причините за заболяването. Ако проследим обаче механизма на зараждане на всяка болест, ще стигнем до едно и също място – червата.

При възрастен човек тънките черва са дълги над 6-7 метра и за да се съберат на малкото им налично пространство, са нагърчени и надиплени в коремната ни кухина. Те са мястото, където става усвояването на хранителните вещества. Покрити са с меки власинки, наречени вили и ако ги погледнем под микроскоп, повърхността им ще ни заприлича на мек персийски килим. Но само ако са здрави!

Дебелото черво сме го виждали на картинки в учебника по биология като къдрав гирлянд, който обикаля тънките черва от три страни, провисвайки леко над тях. Функцията му е да изстиска последните хранителни вещества, останали в храната и неусвоени от тънките черва, както и да изцеди водата от нея. За целта стените на дебелото черво са гладки, но пък съвсем не е скучно вътре.
Червата на човека гъмжат от над 400 вида бактерии, някои от които полезни. Проблемът за здравето идва обаче, когато преобладават вредните микроорганизми. Какво правят вредните и какво полезните бактерии, ще разберем по-долу, но преди това, нека разгледаме кой още живее в червата ни. Ако можем да видим кой е там, гледката ще ни заприлича много на сцената в бара от Междузвездни войни. Всякакви създания си правят компания, привличайки повече и повече от своя вид: гъбички, паразити, вируси, дрожди и  др. Тяхната природа е такава, че живеят за сметка на приемника си и завладяват територия, създавайки си по-благоприятни условия. 

Ще попитате: „Как това ни разболява?“.

За мен по-важният въпрос е: „Как да се предпазим от заболяване?“, но нека изясним, как ни действат тези недружелюбни обитатели на чревния тракт и какви симптоми да търсим за тяхното наличие...

Елена Терзиева за пробиотиците

Неотдавна мой клиент, който не допускаше, че може проблемът му да е в червата, възкликна: „Каквито и бактерии да има там, каквито и паразити да ми приписваш, аз не ги виждам, не ги усещам и не ми и пречат!“. Тогава му написах един списък със симптоми, по които той сам се увери, че не само ги усеща, но и му причиняват сериозни проблеми. Споделям го и тук, за да можете да проверите дали и вие нямате някои от тях:

 • Главоболие
 • Хронична умора
 • Учестено сърцебиене
 • Запек/диария
 • Повишено газообразуване
 • Стомашни и чревни проблеми
 • Наднормено тегло
 • Кожни проблеми
 • Податливост към вирусни инфекции
 • Белодробни проблеми
 • Повишено секретиране на слуз
 • Желязодефицитна анемия
 • Захарен диабет
 • Апендицит
 • Онкологични заболявания
 • Нарушено психическо развитие у децата

Ако имате поне 5-6 от тях, то вероятно се нуждаете от програма за възстановяване здравето на червата и чревната флора.

Полезните бактерии са много слабо познати дори и до ден днешен. Нашите предци от древността инстинктивно са ги използвали, за да предпазят храната си от лошите бактерии.

Туршията присъства в кухнята на много страни. От Близкия изток в арабската, иранската и турската кухня, където има всевъзможни видове, до кухнята на Балканите. В България най-популярни са царската и селската туршия.

Подобно на киселото зеле и мешаната туршия от сурови зеленчуци ферментира и осигурява освен достъп до различни витамини и голямо като количество  и видове пробиотични бактерии.

Както вече писахме в статията на Злати Карамитев от Гилдията на Главните готвачи в България

Българският лекар и учен Стамен Григоров  учи естествени науки в Монпелие, а по-късно медицина в Женева. Става асистент на професор Масол в Катедрата по микробиология на Медицинския факултет и започва проучвания на микрофлората на българското кисело мляко и така през 1905 г.  открива пръстеновидната млечнокисела бактерия. Нарича я първоначално Бацил А. Днес официалното име на  този микроорганизъм е „Lactobacillus delbureckii subsp. bulgaricus Grigoroff 1905“. Професор Масол е силно заинтригуван от откритието на асистента си и информира колегата си  Иля Мечников, който приема старостта за болест и се бори да открие лек срещу нея. Той кани Стамен Григоров в Пастьоровия институт по микробиология в Париж и потвърждава докладваните данни. На тяхна основа изгражда теорията си за стареенето. Според руския учен причина за преждевременно остаряване и смърт е чревната гнилост. Микрофлората от българското кисело мляко регулира и неутрализира свободните радикали и токсините и затова в България е имало толкова много дълголетници. През 1908 г. вече като носител на Нобелова награда Иля Мечников публикува статия „Няколко думи за киселото мляко“, в която възхвалява българското кисело мляко като източник на дълголетие. От 2007 г. близо до родната къща на Стамен Григоров в село Студен извор, община Трън има Музей на киселото мляко, където можете да получите още интересна информация.

За съжаление откритието на Lactobacillus bulgaricus съвпаднало и с откриването на антибиотиците и скоро се наложило твърдението, че всички бактерии са вредни. В днешно време вече знаем, че антибиотикът е враг, както на вредните, така и на полезните бактерии. Просто той разчиства всичко, което срещне по пътя си, създавайки условия за заселване на нови и полезни, но и вредни бактерии. Защо ли? Защото основната функция на полезните бактерии е именно да ни защитават от нежеланите гости и когато отсъстват, у нас се настаняват гости, които не сме канили. Ето какво правят полезните бактерии:

 • Произвеждат мастни киселини, които са като балсам за власинките в червата, правейки ги по-големи и по-способни да усвояват хранителните вещества
 • Защитават червата ни като пречат на вредните бактерии да се настаняват и развиват там. Те така или иначе постъпват чрез храната или чрез собствените ни ръце и устни, но ако са в достатъчно малки количества, не могат да ни причинят нищо от горните заболявания.
 • Поддържат средата в червата, като създават условия за правилното им функциониране, включително и отделянето на слуз, която спомага за придвижването на фекалиите.
 • И не на последно място – произвеждат витамини: витамин К, който спомага за съсирването на кръвта, както и витамини от групата В, включително и коментирания широко В12, който несправедливо се счита, че липсва само при веганите. Дори и да хапвате месо обаче, ако нямате достатъчно солна киселина, той няма да бъде усвоен, затова ако веганите се стараят да си го набавят, знаейки че са застрашени, то при месоядните се наблюдава често недостиг, защото те неглежират този въпрос. Повече за Витамин В12 и кой е най-подходящ да се приема, съм писала в статията А дали не е В12?.
 • И още: регулират нивото на химикалите, попадащи с храната като оксалати от зеленолистните (причиняващи бъбречни камъни), фитинова киселина (от бобовите и зърнените) и соланин (от патладжана, доматите и картофите); предпазват червата ни от вредното действие на кортизола, медикаментите и контрацептивите; помагат на черния дроб да извърши детоксикацията; спомагат за контрола на възпалителните процеси; потенцират ефектите от фитонутриентите; и много други…

Елена Терзиева за полезните бактерии в червата И нека ви представя тази част от полезните бактерии, които познаваме най-добре. В светлината на прожекторите са най-важните пробиотици: Lactobacillus acidophilus (най-известният), Bifidobacterium bifidum (типичен за бебетата) и Streptococcus faecium (често бъркан с S. faecalis, който е от другия отбор). В здравословните магазини и аптеките могат да се намерят най-различни формули, съдържащи acidophilus и bifidum, но по-рядко се срещат формули, съдържащи и различни от тези бактерии. Тъй като флората на всеки един от нас е различна като пръстов отпечатък, най-добрият подход при избора е да пробвате различни варианти, докато уцелите вашата формула. А за да не губите време в много проби, най-добре е да намерите продукт, който съдържа повече видове бактерии и разработен целево, като Feel Care BIOACTIVE за имунитета или Feel Care BIOACTIVE за детоксикация. Но не забравяйте най-важното при избора на продукт, а то е да съдържа поне един милиард (109 ) живи бактерии, за да може поне малка част от тях да преминат живи през киселите стомашни сокове и да достигнат до целта – нашите черва.  

Но дори и да достигнат до там, няма никак да им е лесно, защото освен соната киселина в стомаха, имат и други врагове, които за разлика от нея, са вредни и за нас. Това са злите бактерии. За тях пък още повече не знаем, освен че са милиарди. Те попадат от всякъде, но най-големият източник на вредни бактерии е, разбира се този, до който всички имаме достъп, а именно – парите. Представете си сега как си купувате здравословни сурови ядки, плащате, хващайки парите с ръката си, а после с апетит и чиста съвест си похапвате вкусно-вкусно, поднасяйки със същата ръка към устата си. Заедно с всяка храна, а дори и с всяка целувка, ние поемаме най-разнообразни бактерии, някои от които може и да са ни полезни, а други –да ни навредят. Истината е, че не знаем. Разчитаме да полезните ни бактерии, които сме си отгледали, да ни спасят. 

Ако сме приемали обаче антибиотици, които са унищожили в голяма степен нашата полезна флора, дори и съвсем малки количества вредни бактерии или друго патогени е достатъчно да попаднат в организма ни, за да причинят инфекция. При възпалителните процеси, които настъпват, се разширяват порите на червата и така става възможно да преминат в кръвта, разхождайки се из целия ни организъм. Така всеки един възпалителен процес, особено хроничните, може да доведе до синдрома на пропускливото черво, независимо къде в организма се намира този процес. Интересното е, че дори и полезните бактерии да попаднат там, където не им е мястото, също преминават в другия отбор. Приемът на антибиотици обаче само ще ни завърти в омагьосания кръг, както вече се досещате… Ако все пак ви се наложи да използвате антибиотици, силно препоръчително е след тяхната употреба да направите поне месечен курс със подходящи пробиотици, за да заселите възможно най-бързо червата си с подходящите бактерии. Колкото повече – толкова по-добре.

Има и още един спотайващ се фактор, който пречи на полезната флора, а това са т. нар. Е-та в храните, които хранително-вкусовата индустрия поставя, за да бъдат по-трайни и вкусни. Това може да е добре за джоба и да носи удоволствие на небцето, но пък за нашите защитници е истински бич, защото те не успяват да се справят с повечето Е-та. Ето кои са 10 от най-опасните Е-та в храните.

А профилактично лично аз си правя два пъти в годината прочистваща програма за целия организъм, продължавайки я с курс пробиотици. Препоръчвам го и на всичките си клиенти, като съобразяваме програмата според техните потребности, заболявания и цели.

Елена Терзиева за ползата от пробиотиците при жените - бъдещи и настоящи майкиСпециално внимание искам да обърна на моите любими бъдещи мами, кърмещи мами и нашите бебета. Много дами се страхуват поради неинформираност или друга причина да приемат хранителни добавки по време на бременността. Но пък без да се замислят, бързат да изпълнят незабавно предписаната от акушер-гинеколога рецепта за антибиотик, без да се замислят нито за миг. Сигурна съм, че този антибиотик не е изписан без причина, но много от тях са употребявали антибиотици и преди да забременеят. Така чревната флора е в дисбаланс, а нищо чудно, че един от най-често срещаните проблеми на бременността, това са гъбичките. Много опасно е, ако се появят преди раждането, защото ако то е естествено, има опасност бебето да се зарази, преминавайки през родовия канал. Често, при такава ситуация, се преминава към секцио, но пък тогава бебето губи възможността да се засели с полезни бактерии, ако изобщо има такива у майка му. И така, имаме си мама и бебе със слаб имунитет. Следват вирусни инфекции, антибиотици и безкраен омагьосан кръг. Счита се, че бебето, което е родено с цезарово сечение, има възможност да получи пробиотични бактерии чрез кърмата, но и там ще ги има, ако въобще присъстват в майчиния организъм. Повече по темата за жените и пробиотиците има в статията Пробиотици за жени. Научни изследвания за ползите от пробиотични бактерии.

Другият често срещан проблем при бременните е анемията, за която се изписват препрати, съдържащи желязо, но често то е в комбинация с форма на витамина В12, която не може да бъде усвоена и моята практика показва, че хемоглобинът си остава все така нисък до края на бременността, а и след това. Повече по темата има в статията ми А дали не е В12?

А решението е толкова простичко:

 • Да правим профилактика поне два пъти в годината като прочистваме червата си
 • Да консумираме пробиотични храни като: кисело мляко (но домашно заквасено, тъй като бактериите на повечето от магазина са мъртви), също домашни: кисело зеле, кисели краставички с дива ферментация, както и по-модерните: комбуча, мисо, темпе, сайтан, тофу, био соев сос и други ферментирали храни.
 • Да си правим курс със качествени пробиотици, съдържащи над 109 живи единици на капсула, тъй като и в пробиотичните храни не се знае със сигурност какви точно видове бактерии се съдържат и в какви количества.

И най-накрая , да се стараем да бъдем винаги добре информирани, разумни и все пак позитивно настроени, защото и доброто настроение част от цялото лечение.

Аз оставам на разположение, ако имате въпроси или желаете да Ви изготвя Индивидуална програма за хранене и начин на живот, която да покрива личните ви нужди. Можете да се свържете с мен по е-мейл: helen.terzieva@gmail.com; по телефона: 0889901660 и чрез формата за контакт на уеб-сайта ми: www.elenaterzieva.com. Или да ми пишете чрез Facebook страницата ми.  

Бъдете здрави и щастливи!

 пробиотици

Източници:

Livestrong

NCBI

Staying healthy with nutrition – Elson M. Haas MD

CSNN, Nutritional Symptomatology, Handbook for CSNN Students

Eating Alive, Prevention Thru Good Digestion – Dr. John Matsen

Черво с чар – Джулия Ендерс

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още