Елица Калоянова: Моят опит с Вертера

12 януари 2019
Елица Калоянова: Моят опит с Вертера

ALOHA приятели, за много години и поздрави от снежен Русе.

Зимата ни подхвана неочаквано, още по време на астрономическата есен. Като си спомня, че посрещнахме първа пролет през 2018 г. с вихрушки, много лед и ни отпусна чак през април, няма гаранция че и тази година зимата няма да продължи ... до лятото. Но междувременно искам да Ви запозная с ползите от продуктите на Вертера за мен лично, защо първоначално не исках да ги опитам дори и да ми ги подарят и как решиха проблем, който влачех цели 6 години. 

Първо ще започна с това, че не обичам риба, морски дарове, миди, не помня да съм опитвала вкуса на октопод, не съм фен на скаридите. Може да се каже, че съм информирана за ползата от всичко що вирее в реки, морета и океани в менюто, но бях силно предубедена. 2-3 пъти годишно може да изям някоя пушена скумрия и това е.

През детството водораслите за мен бяха тези тревички, които слагам в пластмасова чашка с морска вода, добавям пясък и си правя супа. А от тях излизат някакви животинки. По-късно водораслите бяха ей тези гадните неща, които се блъскат в краката ми при бурни вълни. Тия същите, които аз заобикалям на плажа и гледам да не стъпвам по тях в морето. Водораслите бяха тези, които ми пречат да седна на скала в края на плажа на Созопол. Както не обичам риба, не бих могла да си представя да ям някакви водорасли. Всъщност като се замисля 1-2 пъти годишно си поръчвам суши. Но гледам в порцията от стотина грама да няма водорасли.

Имаше затишие от години, в които не вземах абсолютно никакви лекарства, не се разболявах. После се появиха децата. И изведнъж се почувствах как от яслата и детската градина носят мутирали вируси, които не ги е имало през моето детство. Разболяваше се първо единствения ми син, после към него за компания се присъединяваше новороденото бебе. От безсъние и изтощение понякога се включвахме с таткото, друг път не. Постепенно децата спряха да боледуват както преди.

Но август 2018 първо малкият ми син (на 9 години) се събуди със страхотни болки в гърлото. На другия ден започнаха да се появяват петната, а от тях се избистри ситен червен обрив. По лицето, по тялото, по ръцете, по краката – той целия пламтеше. Личната лекарка го определи като скарлатина.  После се разболя и големия ми син. Разбрах, че като дете не съм прекарала това заболяване и аз се разболях. Имах болки в гърлото и кашлица, навсякъде ужасно ме сърбеше. Не получих такъв ситен обрив навсякъде, но започнаха да избиват единични гнойни пъпки. Веднага се сетих как в XII клас карах варицела и все още на носа ми стои малката вдлъбната точица. Затова и аз пих антибиотици. Бяха минали няколко години от последния ми прием. Оправих се бързо. След започване на учебната година отново бяхме подложени на атаката на вируси. Явно моят имунитет се беше сринал след скарлатината. Първоначално имах много силна болка в гърлото, а буквално след часове се появи кашлицата. Не исках да чакам, за  да стигна до бронхит и личната лекарка след като чу дишането, което беше твърде грубо, ми изписа пак антибиотици. Така за 2 поредни месеца вече имах 2 антибиотични курса. Замислих се как ще изкарам зимата.

Аз ходя редовно на профилактични прегледи, нямам хронични заболявания, не пия никакви лекарства, нито хранителни добавки и мултивитамини. Но от 2012 г. след силен стрес в мен се отключи друго състояние. Получавам лек оток на устните за няколко часа до 1 денонощие.  Първоначално си мислех, че това е вид херпес и си купувах такива кремчета от аптеката. Но те водеха до нацепване на устните ми чак до кръв. Питах лекари и ми казаха да пия противоалергични. Изпих какво ли не, мазах се с Алергозан, пих ампули калциев глюконат. Нямаше подобрение. Това набъбване, все едно са ми инжектирали филър, започваше винаги с много силен сърбеж, парене, щипене. Опитваше се да навлезе в ноздрите ми, в ъгълчетата на очите, имах чувството, че чак червата отвътре ме сърбят.

После се самодиагностицирах с „оток на Квинке“ след като се припознах в тази публикация от puls.bg

Отокът на Квинке е остро протичащ и бързо преминаващ алергичен оток на кожата, подкожната тъкан и лигавиците.

Алергичната реакция е неадекватно силен отговор на организма на чуждо тяло, което е проникнало в него. Алергичните реакции мога да протичат по два начина, бавно и бързо. Бързо протичащите реакции са най-опасни. Такава реакция на организма може да възникне в отговор на различен алерген – лекарство, храна, ухапване от насекомо, както и при въздействието на фактори на околната среда като слънце, студ. При реакцията срещу алергена организмът образува голямо количество хистамин, който причинява отичане на тъканите. 

Отокът на Квинке често се дължи на фактори като наличие на паразитни и вирусни заболявания – хепатит, глисти, както и на заболявания на вътрешни органи и ендокринната система, например на щитовидната жлеза.

Как се проявява отокът на Квинке?
Появява се скоропостижен оток на устните, веждите, шията. Състоянието може да е придружено с дрезгавост на гласа, поява на хрипове при дишане, недостиг на въздух. При оток на Квинке се изисква спешна медицинска помощ, тъй като състоянието може да е фатално. Отокът на ларинкса спира достъпа на въздух. Освен това отокът на Квинке може да бъде само началото на по-тежката алергична реакция – анафилактичен шок.

При леки прояви на отока на Квинке се наблюдава отичане на кожата, подкожната тъкан и лигавицата. Състоянието може да е придружено с обрив, който в повечето случаи е на лицето, в областта на устата и веждите, както и по крайниците и външните полови органи. Обривът може да се появи по кожата и на други части на тялото. В редки случаи отокът засяга обвивките на мозъка, лигавицата на матката и пикочния мехур, синовиалната обвивка на кръвоносните съдове. Пострадалият изпитва чувство на онемяване и сърбеж. Лекият оток на Квинке се появява внезапно и бързо минава от само себе си.

Псевдоалергичен оток на Квинке (наследствен)
Появява се в резултат на наследствена недостатъчност на някои ензими, отговорни за разграждането на водещи до отичане вещества. 

Псевдоалергичният оток на Квинке протича като острия. Появява се болезнен оток на кожата и лигавиците най-вече на дихателните пътища или стомашно-чревния тракт. Проявата му може да се дължи на травма, стрес, заболяване, рязка промяна на температурата.

Ако е това при мен беше в лека форма и засягаше предимно устните. Освен това баба ми имаше такова подуване на устните, чак не можеше да си сложи протезите, така че предполагам, че нещо наследствено се отключи през 2012 г.  

Получавах оток на Квинке се при най-различни ситуации: при атака от вируси (независимо, че после можеше да не се разболея), един път след като ядох портокали, друг път пролетта след ягоди, след студ, при силен стрес, преди месечен цикъл. И изведнъж след като започнеше непоносимо да ме сърби процесът по подпухване на устните ми нямаше как да бъде спрян. Разбира се колежките ми го отчитаха. Зимата можех да се придвижвам по улиците с шал, но лятото?

В последно време се чувствам странно, когато гледам снимки на млади дами с изкуствено уголемени устни. Макар и за около денонощие моите изглеждат точно така. Но това е свързано с непоносим сърбеж, парене,  леки болки в гърлото. Определено имах емоции през месец май 2018 г. Знаех, че трябва да бъда на едно обучение. Предният ден изядох няколко ягодки, които купих от известен хипермаркет. Буквално минути след това започна процесът. Започнах да си пресмятам по часове дали на следващата сутрин устните ми ще изглеждат нормално, а не сякаш имам филър. Изпих 2 ампули калциев глюконат, може би двойни дози противоалергични. На сутринта започнах да усещам обратния процес, как все едно напомпаните ми устни изпихват и губят обем и изглеждах нормално. Всъщност ако бях изяла ягодите вечерта преди обучението най-вероятно нямаше да отида, без да обяснявам за причините. От ударните дози лекарства бях сред много хора, но ми беше летаргично, спеше ми се и чаках само да свърши, за да се прибера. Може да се каже, че знам как ще изглеждам с много големи и плътни устни. Но не съм си правила снимка, защото за мен е свързано с крайно неприятни усещания. 

Нека се върнем на продуктите с водорасли от руската компания Вертера.

Първо отказах дори и да ми подарят. После реших да проверя защо мои познати са толкова възторжени. Аз имам определени деформации и рядко търся нещо на български в Google. В подобен случай щом се отнася до водорасли изобщо не бих се доверила на писания в разни сайтове, защото това са комерсиални публикации. Разбрах, че става дума за кафяви водорасли Ламинария. Влязох в любимия ми сайт за научни изследвания  US National Library of Medicine, National Institutes of Health.

Там има огромна база от изследвания от цял свят, със стотици цитирани източници. След като се рових може би в продължение на 2-3 седмици се убедих в ползата от тези кафяви водорасли. Компанията, която ги произвежда е руска. Започнах да ровя в една тяхна социална мрежа  - Одноклассники. Излязоха ми доста клипове за Вертера.

Гледах някаква презентация пред много хора, (която не мога да намеря в момента), при която водещата намазва горната част на дланта си с Вертера гел, за да докаже как тази суперхрана влияе отлично върху кожата и това се усеща след минути. Така приех да получа Вертера гел и да го изпробвам. Казах си, че ако има непоносим вкус и не мога да го ям, мога да го използвам за маска за ръце, за тялото изобщо. Гледах и за ползата от тия водорасли за косата.

С куриерска пратка при мен пристигна кутията с 500 грама Вертера гел. Отворих я и вътре наистина беше като гел. Първо намазах ръката си. Наистина попи за секунди. Това, което беше важно за мен  е, че не получих алергична реакция, не се изприщих, нямаше някаква непоносима миризма. По принцип дозата е 2 пъти по 20-25 грама или една супена лъжица. Аз си взех значително по-малко. Вкусът беше по-скоро неутрален, отколкото гаден. Във всеки случай не ми идваше да се изповръщам, както си мислех в началото.

По принцип моите вкусови рецептори са леко изкривени. Аз не изпадам във възторг от торти и сладкиши. Обичам много люто. Както и много кисело. Така че любимата ми комбинация са много кисели люти чушлета. Дотолкова люти, че да ми се насълзят очите и да започна да хълцам. Но е напълно вероятно други хора да предпочитат да приемат гела с водорасли в комбинация с плодов сок, смути или пък като пастет по рецептата на Крея. Може  да се каже, че първата ми лъжица приех в началото на месец ноември 2018 г.

След като ям толкова люто всекидневно и нямам никакви проблеми със стомаха, за мен беше странно това което се случи от 1 лъжица гел. Още първите часове усетих необикновено къркорене и бълбукане в стомаха и червата ми. Не беше свързано с отделяне на газове. Не получих диария. Просто много странно усещане. След производството си продуктът има срок на годност 4 месеца, когато е неразпечатан, но трябва да се съхранява в хладилник при температури от 0 до 5 градуса. След отваряне е годен в рамките на 21 дни. Отначало не приемах по предписаната доза от 1 лъжица сутрин преди хранене и още 1 през деня,а доста по-малко така че първата опаковка я свърших за по-дълъг период от време.

Междувременно това, което ми направи впечатление беше, че имах есенен косопад, който след 2-3 дни прием спря. Не знам дали се дължи на водораслите Вертера.

Децата ми отново донесоха някакъв вирус през средата на ноември и леко се разсополивиха. Усетих много лек сърбеж в устните. Знаех, че независимо дали ще се разболея на другата сутрин може да съм разкрасена с червени и плътни устни. Но това не се случи! Ето това е, което ме изненада. От 2012 г. не можех да предотвратя това подуване дори да усещах часове преди да се случи.

Вертера гел и Вертера гел форте

Като видях, че явно водораслите може да бъдат преглътнати, не са нещо, което ще те накара да повръщаш или да не излезеш с часове от тоалетната си поръчах 2 кутии Вертера Гел Форте. Ако Вертера гел е с хомогенна консистенция от 1 вид водорасли – Ламинария, то усилената формула съдържа още един вид кафяви водорасли – Фукус, който пък е богат на фукоидани. Множество клинични изследвания от онзи сайт доказват, че фукоиданите могат да подпомогнат лекуването на онкологични заболявания по различни начини. Те подсилват имунната система и позволяват да унищожи мутиралите ракови клетки, както и активира процесите им на клетъчна смърт- апоптоза. Ламинарията е богата пък на алгинати, които са отличен сорбент и се свързват с тежките метали  и радиацията, натрупана в кости, зъби, органи. Взех Вертера Гел Форте с натурален вкус, въпреки че имаше с вкус на ябълка , вишна или касис, защото имах предвид да го използвам и като маска за лице, а не знаех как биха ми подействали другите съставки при положение, че имам силно чувствителни зони на лицето си.

Вкусът на Вертера Гел Форте е малко по-различен, но отново не е неприятен за мен като любител на екстремно лютите и кисели вкусове. Така че и него приемах директно с лъжицата от пластмасовата кутия в хладилника. Веднага след това усещах силна жажда, все едно съм яла нещо много солено, въпреки че не е солен и изпивах по 1-2 чаши вода. След известно време задължително отивах в тоалетната и имах чувството, че отделям няколко пъти повече течности, отколкото съм приела. Така че може да се каже, че ми действаше силно диуретично.

Както споменах на няколко пъти ми се беше случвало устните ми да станат чувствителни и да се подуят дори ако стоя 30 минути навън при минусови температури. Вече бях спокойна, че по един или друг начин водораслите ми помагат да преодолея атаките на вирусите.

На 7 декември 2018 г. трябваше да присъствам на откриването на съвместната изложба „Мостове на приятелството“ в Русе с мои графики. Наложи ми се да прекарам на минусови температури преди това много повече от 30 минути. За момент бях страшно притеснена какво би се случило, ако дойдат познати и непознати хора, приятели на другите художнички, ако аз съм с подобен проблем, който няма как да бъде скрит.

Изложба Мостове на приятелството с Елица Калоянова

Освен студа като фактор се срещнах с още потенциални вирусоносители. Откриването мина чудесно. Въпреки че предния ден краката ми бяха студени и мокри, за момент се чувствах толкова здрава и силна. И след откриването продължих да обикалям с часове в студа, да не се разболявам, не ме интересуваше дали се срещам с болни хора.

Замислих се, че това което изкарах през август и септември, лекарствата които приех, можех да си ги спестя, ако знаех за тези водорасли по-рано? За 6 години нищо не можеше да спре този процес, когато го усетя в зародиш. А което е най-неприятното  - той беше изписан красноречиво на лицето ми. Не заболяване на вътрешен орган, което можеш да прикриеш с дрехи.

Посрещнах Коледните и новогодишните празници здрава и обнадеждена. Вече не ми се налага да избягвам много хора през есенно-зимния сезон заради притесненията, че може да се заразя с вирус. Аз усещам атаките им с леко главоболие, но след 1-2 дни всичко преминава. Това не са празни приказки с цел реклама и продажби. Хората, които ме познават са забелязвали проблема ми.

На 6 януари 2019 г. си доставих удоволствието да отида пеша до Църквата, да се включа в литийното шествие до кея на Русе, да присъствам на празничната церемония по освещаване на бойните знамена, да видя кой ще извади кръста от ледените води на река Дунав. После се наредих на опашката за светена вода. Това не ми беше достатъчно. След това се разходих, за да видя как вървят ремонтите по кея. Дори си направих леко кросче. Опитах се да снимам, но телефонът ми се тресеше, а силния снеговалеж мокреше дисплея. Но ето едно видео, за да усетите атмосферата и най-вече че не преувеличавам и не си измислям.

По мои сметки прекарах на минусови температури и в снеговалеж повече от 3 ½ часа непрекъснато. В последвалите дни не се разболях.

Обикновено ако се разболея давам пари за:

  • Температуропонижаващи (в това число прахчета)
  • Сироп за кашлица
  • Противоалергични
  • Капки за нос
  • Таблетки (спрей) срещу болки в гърлото
  • Витамини
  • Антибиотик (при нужда)+ евентуално пробиотик

Това е една не малка сума. Ако се разболеят и двете ми деца, сумата е трицифрена. В случая със скарлатината имах чувството, че съм дала пари за палто ... но в аптеката.

От ноември 2018 до края на януари 2019 аз ще съм използвала 3 кутии Вертера Гел + 2 кутии Вертера гел форте. Смятам да направя няколко дни почивка. Дали продуктите са скъпи и заслужава ли си да продължа да ги купувам?

В такива случаи се сещам веднага за пушачите, които пушат по 1 кутия дневно по 5 лв. и инвестират парите си в облаци от тютюнев дим. Всъщност нямам представа колко струва една кутия цигари, защото никога не съм пушила. Но ми се струва по-безсмислено да даваш парите си за нещо, което доказано уврежда здравето ти и това на околните.

Може да бъда нападната как сега тровя тялото си, ще получа непоправими увреждания на щитовидната жлеза, примерно. Но е факт, че моят проблем беше видим и невъзможно да бъде скрит. На няколко пъти се почувствах как ще се прояви, но процесът спря. Не съм променяла нищо в начина си на хранене и живот, освен приема на този клетъчен гел от морски водорасли.

Скоро ще участвам в още събития с много хора. Ще се чувствам уверена и спокойна. Имунитетът ми е подсилен, за пръв път от години си взех почивка от автоимунното или алергично състояние (не го знам точно какво е).

След като имам силно алергични проблеми старателно избягвам  нискокачествена козметика. Аз не нося никога фон дьо тен, тежки гримове и червила. През 2015 година открих козметиката с колаген, която ми действа добре и не предизвиква алергични реакции. Сега поръчах за проба и Биомаската за лице с водорасли. Консистенцията е толкова мека, хомогенна и щадяща. Освен за лицето я използвах, за да намажа ноздрите си профилактично.  Освен това я втрих и в корените на косата си. Пролетта ще мога да преценя дали се е сгъстила. 

Благодаря ти, Вертера.

Редакция от август 2019 г. След като от есента досега нито веднъж нямах подобен проблем и отслабнах около 12 кг. и сега на ръст 168 см. съм около 60 кг. без да спазвам диета. Вече знам че кафявите водорасли съдържат неповторими в сухоземния свят вещества - флоротанини, които са с клинично доказани противоалергични свойства. 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още