Неразгаданата тайна на човешкия ембрион

24 септември 2018
Неразгаданата тайна на човешкия ембрион

В България всяко десето дете е преждевременно родено, а тенденцията е към увеличаване.

Нормалната продължителност на човешката бременност е между 37 и 42 седмици. Като  преждевременно раждане се определя появата на бял свят между 25 и 37 седмица. Според българското законодателство за живородено бебе, а не абортен плод се счита роденото след 25 гестационна седмица, с тегло над 600 грама и признаци на живот. Няма международно приета граница за преждевременно раждане и спонтанен аборт. В повечето страни варира между 20 и 24 г.с.

Причините за спонтанните аборти и преждевременното раждане са различни. В развитите държави преждевременните раждания са 5-7%, а ражданията преди 32 г.с. са около 1-2%. При недоносените деца има голям риск от трайни увреждания и смърт. Разбира се има оцелели ембриони с тегло 250 грама и ръст 25 см.

С модерните технологии в неонатологичните отделения честотата на преживяемост на недоносените деца нараства и проблемът с незрялата кожа става все по-разпространен. Взема се предвид поддържането на бариерна функция, терморегулацията, хидратацията и намаляването на риска от инфекции. Увеличеното съотношение между площта на кожата и обема при малките бебета води до многократно по-бързо обезводняване, което може да е фатално в рамките на няколко дни. При раждането кожата преминава през период на шок тъй като е била подложена на въздействието на околоплодните води, а атмосферния въздух е с ниска влажност. Поддържането на хидратацията е важно за пластичността и гъвкавостта на бързо растящия организъм. Мастните жлези също участват в процеса като секретират себум.

Междувременно докато бъдещата майка се притеснява от появата на стрии, Чудото на живота води до необяснима и до днес загадка въпреки многото научни изследвания – възможността на кожата да се възстановява напълно и без никакви белези до 26 седмица от бременността.

Откритието, че зародишите на бозайници, включително и човека, възстановяват кожата след нараняване без образуване на белези се случва през 50-те години на XX в. Правени са опити дали това се дължи на околоплодните води, но се оказва, че когато се присади кожа от ембриони в мишки белезите заздравяват незабележимо. Когато се вкара плът от кожа на възрастен в ембриони се появява белег.

Способността за абсолютно незабележимо зарастване на раните би довело до революционна промяна в грижите за разкъсвания, разрези и изгаряния и би облекчило страданието на пациентите. Не само кожата на бозайниците във вътреутробното развитие, но и устната лигавица показват подобни удивителни способности.

Нека да видим на какво се дължи това уникално свойство. [1]

Кожата на човешкия ембрион е с различно устройство от кожата на новороденото бебе.

Още преди тестът за бременност и утразвукът да отчетат бременността в незабележимия ембрион започват да се образуват клетките на кожата:

В 4-та седмица от бременността кожата се състои от 2 слоя – перидермис (вътрешен) и зачатъци на епидермис (външен слой). Перидермисът се наблюдава само и единствено при хората.

През 9-та седмица от бременността започват да се появяват нови клетки в епидермиса – кератиноцити. Те произвеждат кератин и пречат на изпарението на телесните течности извън тялото. Всеки ден се отлющват милиони кератиноцити. Некератизирана е единствено кожата, която покрива лигавицата на устата.

През 11-та седмица от бременността започва да се оформя леглото на нокътя, а през 12-та седмица започват да растат ноктите. Процесът по оформянето им продължава до 34-та седмица.

През 14-та седмица от бременността започва подготовката за създаването на космените фоликули

През 18 -та седмица от бременността в кожата се появяват мастните жлези, а космените фоликули се издължават. Малките и фини бебешки косми започват да изникват от кожата под малък ъгъл. По време на бременността косата преминава през 2 цикъла на окапване и повторно израстване. Появява се точен модел за равномерно разпределение на космите. След раждането не се образуват повече фоликули. Мозъкът на плода нараства изключително бързо и деликатната кожа на скалпа се разпъва. Това води до характерно кръгообразно направление на космите по главата. По това време плодът е покрит с лануго – тънички косми, които играят ролята на топлоизолация. Наблюдава се при недоносените бебета, обикновено пада в последния триместър. Не е необичайно да се среща и при доносени бебета, а после този мъх пада.

До 4-ти месец от бременността всички слоеве на епидермиса на плода са се развили и са подобни на кожата на бебетата.

През 19-та седмица от бременността се образува верникс казеоза. Това е мазно, бяло покритие върху кожата. Една от целите е със смазващите си свойства да предпази бебето от травми по време на преминаване през тесните родови пътища. Други смятат, че спомага за защитата на кожата от водите в утробата. Освен това помага за топлоизолацията.

През 23 - та седмица от бременността фоликула на косъма продължава да се издължава, а в кожата се образуват потни жлези.

Първоначално бебето има много малко подкожни мазнини и това прави кожата му почти прозрачна. През 32-ра седмица цветът започва да се променя. Независимо от тена на родителите често новородените са с червено-лилав тен. Истинският тен ще се появи месеци след раждането на бебето.

Междувременно малко преди раждане хормони от тялото на майката преминават през плацентата и стимулират производството на себум в кожата на бебето. Те ще циркулират в кръвта му между седмица и месец след раждането. В някои случаи могат да доведат до акне.

Няма как да заснемете цветна снимка на бебето в утробата, но първоначално косата е без пигмента меланин. Когато новороденото е между 8 и 12 седмици косата ще премине още един цикъл на развитие. Към 2-годишна възраст можете да очаквате появата на постоянната коса като обем и текстура.

Повече за строежа на кожата при възрастни може да намерите в публикацията на Framar.bg Строеж на кожата [2]

В публикацията Biology and Function of Fetal and Pediatric Skin [3] се разглеждат особеностите на кожата през различните етапи от живота на хората. Бебешката и детската кожа са по-чувствително и изискват специфична грижа.

Кожата на бебето по време на бременността и детската кожа обикновено лесно се възстановяват от травми, като до известен период дори да бъде наранена кожата по време на ембрионалното развитие зараства без образуването на видими белези.  Това продължава до 26-та седмица на бременността, а създаването на още рогови клетки в горната част на епидермиса продължава. Следва преходен период, а през третия триместър това уникално свойство изчезва.

В тялото на майката по време на бременност се случват различни промени. Образува се и нов временен орган – плацентата, която се разтяга и съдържа големи количества колаген. Шийката на матката също променя структурата си при бременни жени, за да може да се разтегне достатъчно. В шийката на матката на бременната жена се срещат колаген тип I и III с тройна спирала, a хистологични изследвания определят количеството му между 54 и 77% като сухо тегло от взетите проби.  Натуралният рибен колаген може да подпомогне бременните в грижата на кожата, защото не съдържа парабени и е хипоалергичен. Той е особено ефикасен в борбата със стриите. Ако хиперпигментацията продължи след раждането могат да се доверят на избелващ крем без агресивни съставки.

От друга страна в кожата на ембриона също се случват различни промени. Съдържанието на колаген се увеличава и това води до нарастване на средния слой – дермата. Съществуват различни видове колаген. Характерно за кожата на възрастните е, че колагенът е предимно тип I, а при човешкия плод колагена в кожата е предимно тип III. Освен това се съдържа много повече хиалуронова киселина, хондроитин и протеогликани. Липсват влакна еластин.

Учените продължават да изучават откритието десетилетия наред. В Scarless Wound Healing: Finding the Right Cells and Signals [4] се разглежда отново това зарастване без никакви белези в периода на бременността. 

Човешката кожа е развила забележителната способност да се възстановява след различни видове наранявания.  В процеса на бързо заздравяне се образуват нови тъкани и това води до различни на вид белези – атрофични (хлътнали), хипертрофични (изпъкнали) или келоидни. Когато става дума за видими части като лице,  видът на новообразувания белег е важен за самочувствието.

Вече уточнихме, че първоначално кожата на ембриона се състои от 2 слоя. Средният слой, дермата, възниква по-късно. 75% от сухото тегло на този слой е изградено от колаген. По време на бременността този среден слой започва да се образува от 2 отделни  слоя, които се сливат. Горният е отговорен за образуването на фоликули за космите, а долният е с фибробласти, които отделят колаген и са отговорни за производството на нови тъкани при нараняване. Трябва да отбележим, че космените фоликули се образуват само по време на бременността и при случай с нараняване в участъците на белезите не порастват нови косми.

Голяма част от устната лигавица също е изградена от колаген, а венците са вид съединителна тъкан, богата на гингивиални колагенови фибри. Ето защо при липса на витамин С скорбутът засяга именно тях. Както лигавицата на устната кухина, така и кожата на ембриона са потопени в защитна среда, но опитите показват, че не там се крие тайната на пълното възстановяване на кожата.

Най-новите насоки, по които работят учените са използването на стволови клетки и микроРНК терапии. За съжаление човешката кожа има уникална структура и опитите с животни не дават напълно съвместими резултати.

В друга публикация Cellular and Molecular Characteristics of Scarless versus Fibrotic Wound Healing [5] се разглеждат на молекулярно ниво разликите между процесите на заздравяване на раните без белези при човешки ембриони и тези, които са при възрастните хора.

Въпреки че бързото образуване на тъкан за затваряне на кървящата рана е добро решение, то може да доведе до усложнения. Примери за това са сухожилията, които биха ограничили движенията поради неспособността им за скъсяване/разпъване, травмите в близост до вътрешни органи, образуването на фиброзни тъкани в сърцето, които могат да доведат до сърдечна недостатъчностбелодробната фиброза, която е смъртоносна и пр. Неправилно зараснал белег от  епизиотомия по време на раждане може да увреди половите органи на майката. Разрезът при оперативно раждане също е често срещан. При планирано секцио гинеколозите се съобразяват с линиите на Лангер за по-дискретен белег. Напречният разрез през корема води до по-трудно зарастване. Външните части от ушите са изградени в голяма част от хрущяли с колаген тип II и кожа, богата на колаген тип I. Хипертрофичен белег в тази област може да доведе до загуба на слуха.

В началото на 2016 г. бяхме приятно изненадани от новината, че за първи път в България се е извършила успешна операция на неродено бебе [6] от 2 млади български лекарки, специализирали в Германия. 

При редовен преглед лекарите установяват, че бебето събира вода в белия дроб. Прогнозата е, че няма да оцелее, а семейството е чакало детето 10 години. Операцията продължава 12 часа, приключва успешно и веднага се отразява на бебето. След операцията майката успява да износи детето още няколко седмици до 17 декември 2015 г. Родителите нямат възможност да поемат разходите за операцията и д-р Чачева се отказва от хонорара си, за да им помогне.

Без съмнение проучванията в тази насока ще продължават. Тайната е някъде там, в началото на зараждането на живота.

Използвани източници:

1. Fetal Development: Baby's Hair, Skin & Nails

2. Framar.bg - Строеж на кожата 

3. Biology and Function of Fetal and Pediatric Skin

4. Scarless Wound Healing: Finding the Right Cells and Signals

5. Cellular and Molecular Characteristics of Scarless versus Fibrotic Wound Healing

6. bTV Новините- За първи път в България се е извършила успешна операция на неродено бебе 

 

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още