Есенна меланхолия ли? Да, ама не.

28 септември 2018
Есенна меланхолия ли? Да, ама не.

Забелязвате ли колко бързо скочихме в есента? След жарките лъчи на Слънцето тялото трудно се адаптира към ниските сутрешни температури. Количеството светлина намалява. Това причинява стрес на организма в промяна в циклите на будуване и сън. Мрачното време, студените дъждове, пика на острите респираторни заболявания карат много хора да се чувстват лишени от енергия, неспокойни и дори депресирани.

Сезонно афективно разстройство  (Seasonal affective disorder – SAD) е форма на депресия, която е свързана с промените в сезоните. Започва и завършва по едно и също време всяка година. При повечето хора се отключва през октомври и ноември, а симптомите понякога продължават през зимните месеци. По-редки са случаите с депресия през пролетта или началото на лятото.

Сред сиптомите на подобно депресивно състояние са:

 • Проблеми със съня
 • Липса на енергия
 • Промени в апетита и теглото
 • Усещане за замайване, залитане, промени в говора
 • Чувство за апатия и потиснато настроение през по-голямата част от деня, почти всеки ден. Нищо не е в състояние да ги зарадва
 • Злоупотреба с алкохол, лекарства и наркотици
 • Чувства за безнадеждност, безполезност и вина
 • Чести мисли за смърт или самоубийство

Смяната на сезоните може да се отрази и на страдащите от биполярно разстройство като през пролетта и лятото да са обзети от мания, а есента и зимата да са в депресия.

Депресивните състояния не са за подценяване. В България все още на това се гледа като нещо срамно, не се търси адекватна лекарска помощ и страдащите очакват състоянието да отмине от само себе си. Когато имат възможност страдащите от депресия се стремят да използват алтернативни методи

Проучване на Ренета Борисова от Катедра “Социални и правни науки” към Технически Университет- Варна (смъкни оттук като презентация на Power Point) изследва Депресия и депресивни състояния при младите хора в България. Ето няколко от въпросите и отговорите, които дават повод за размишления. 

На въпроса "Колко често изпадате в състояния, в които се чувствате подтиснати, апатични и цялостно неразположени?" – 43% отговарят: Няколко пъти годишно.

"На какво най-често се дължат тези състояния според вас?" 87% отговарят: Динамиката и перипетиите в ежедневието.

"Бихте ли се обърнали към специалист при такъв проблем?"- 67% отговарят Само, ако е много сериозно.

И все пак –

Дали не е витамин B12? 

Възможно ли е дефицитът на този витамин да причини депресивни състояния, а ние да мислим, че е поради смяната на сезона и упорито да чакаме от само себе си да отмине?

Може би в подобни ситуации още преди прегледа от психолог или психиатър, трябва да бъдат назначени изследвания на кръвта. Освен специализираните изследвания за серумен витамин B12, метилмалонова  киселина и holoTC в пълната кръвна картина (която може да ви бъде направена безплатно като годишен профилактичен преглед) може да се подскажат дефицити при промяна на стойностите на RDW и MCV.

Нека да започнем с някои от симптомите и дали може да са причинени от дефицит на витамин B12.

Проблеми със съня

През 1950 г. е идентифициран хормонът мелатонин, който се отделя от епифизата в мозъка, а също и в ретината на окото, клетките на костния мозък, стомашно чревния тракт, кожата, тромбоцитите и лимфоцитите. Освен за регулиране на циркадните ритми (сън – бодърстване), той влияе и на сексуалната активност, репродуктивните функции, подсилва имунната система. Участва в процесите на стареене и пр.

Редица научни изследвания,част от които можете да намерите в публикацията в блога от месец май 2018 г. доказват, че витамин B12 под формата Метилкобаламин помага за преодоляване на проблемите със съня. Нещо повече, червеният витамин може да се използва при бебета, деца и юноши и е без странични ефекти. При учениците се увеличава концентрацията в училище и общия успех се повишава.

Липса на енергия

През март 2018 историята на Джесика Регнарт взриви социалните мрежи.

„Преди 8 месеца бях ухапана от кърлежи, за които се предполагаше, че са заразени с Лаймска болест. 2 курса силни антибиотици бяха достатъчни, за да стане ясно, че не мога да продължавам повече така. Почувствах как сякаш цялото ми тяло се срина. Инфекцията отне и последните ми сили. Спях по 18-20 часа на ден, имах тежки мускулни спазми. По едно време дори ме приеха в болница със съмнение за тромбоза и инфаркт.

След това се появиха неврологичните проблеми. Чувствах се сякаш губя паметта си и не мога да си спомня имена или дори параграфа, който току що бях прочела. Усещах изтръпване в ръцете и краката и губех равновесие. Залитах и се чувствах като пияна. А същевременно бях толкова безсилна, че не можех да обеля дори кората на сварен картоф.

Отидох отново при личния си лекар и той ми постави диагноза от сорта на вирусна умора. Но някъде дълбоко в себе си разбирах, че не е причината за състоянието ми. След това ми пуснаха кръвни изследвания. Докторът се свърза отново с мен.

Имах дефицит на витамин Б12.“ Прочетете цялата история в блога на aloha.bg или оригинален facebook статус.

Ясно е, че ако не се наспивате пълноценно ще чувствате постоянна умора и липса на сили. Червеният витамин е известен и като "pain killer" за болките в гърба.

Перцинозната анемия [1] се дължи на нарушение в обмяната на витамин B12 и синтеза на нуклеонови киселини. Именно неизбежния фатален край на заболелите провокира откриването на червения витамин през XX в.

Смята се, че това е автоимунно заболяване тъй като храненето на болните може да съдържа достатъчни количества от витамина, но липсата на свързващ вътрешен фактор пречи на абсорбирането в края на тънките черва.

Началният период на заболяването започва бавно и почти незабележимо. Чувството на отпадналост и постоянна умора са едни от първите симптоми заедно с изтръпване на крайниците и др.

Тъй като този вид анемия се свързва с неузряване на червените кръвни клетки – еритроцити. Те са  сред основните съставки на кръвта като доставят кислород от белите дробове до тъканите и въглероден диоксид от тъканите до белите дробове. Съществуват различни видове анемии, които могат да се отчетат по измененията в големината, формата, оцветяването и патологичните включвания на еритроцитите. В Пълната кръвна картина (ПКК) с 22 показателя се изследва и Един от тези показатели в ПКК  с повече показатели е RDW (Red Cell Distribution Width).

Референтните стойности са:

0-4 дни – 15,8-18,2

4 дни – 2 месеца – 14,2 – 17,6

2 месеца – 18 години – 12,8 – 15,5

над 18 години : мъже - 11,5-14,5; жени - 11,2-14,7

Обикновено червените кръвни клетки (еритроцитите) са еднородни и имат приблизителен диаметър от 6-8 μm. Когато има много вариации в размера им се получават високите стойности на RDW.

При увеличение на ширината на разпределение на еритроцитите в зависимост от обема им се наблюдава наличие на еритроцити с различна големина, която е извън физиологично допустимите граници.  В такъв случай се обръща внимание и на MCV.

Повишен среден обем на еритроцитите (MCV) е изследване, което влиза в ПКК при безплатния профилактичен преглед. Чрез него се установява размера на средния обем червени кръвни клетки в кръвна проба. Референтните стойности на MCV са от 80 до 100 fL. При високи стойности над 100 fL еритроцитите са големи и слабо оцветени.  

Данните за RDW често се използват в комбинация с MCV за назначаване на допълнителни изследвания поради съмнения за заболявания.

Освен перцинозна анемия съществуват още много причини за дефицит на витамин B12, които пречат на преноса на кислород до тъканите чрез червените кръвни клетки.

Ето това е основната причина за умора и отпадналост, а спортистите често използват витамина, за да подобрят постиженията си по легален и законен начин без да разчитат на забранени субстанции.

 

Промени в апетита и теглото

Пролетта и лятото ни провокират да стъпваме по-често на кантара и да поддържаме по-ниско тегло. Подкожните мазнини са естествен топлоизолатор и съответно си позволяваме да прекаляваме с висококалорични храни. Доказано е, че хората с наднормено тегло усещат студ при много по-ниски температури в сравнение с хората с поднормено тегло. Броят на поетите калории се отразява по различен начин върху всеки един от нас според метаболизма и физическата активност. Не бива да забравяме и т.нар. хормони на глада – лептин, грелин и допамин. 

През 1995 г. нашият съвременник Джефри Фридман открива хормона лептин, който регулира апетита и затлъстяването. Трябва да мислим за мастната тъкан не само като за склад за енергия, а като за вид ендокринен орган. Лептинът се секретира от мастните клетки и подава сигнали към мозъка. Именно той е от виновниците за усещането на глад и възвръщането на смъкнатите чрез диета килограми, познати като йо-йо ефект. При много от хората с наднормено тегло се отделя лептин, но тялото не реагира и е наличие на лептинова резистентност.

Не бива да подценяваме нуждата от образуване на по-големи количества кръв, които да захранват излишните килограми с хранителни вещества. Когато напълняваме в новообразуваните тъкани също се образуват артерии и вени. Човек с нормално тегло има средно 4.5 -5 литра кръв. За всеки допълнително качен килограм количеството кръв трябва да се увеличи с около 60 мл. Ако напълнеем с 10 кг. количеството кръв би следвало да се увеличи с над половин литър. А ако носим допълнителен товар от 30 кг?

От изследване, публикувано през 2013 г. Association of vitamin B12 with obesity, overweight, insulin resistance and metabolic syndrome, and body fat composition; primary care-based study. [2] става ясно, че съществува връзка между нивата на серумния витамин B12, наднорменото тегло и затлъстяването.

На участниците са направени антропометрични измервания. Отчетени са стойностите на кръвното налягане, витамин B12, фолиева киселина, хемоглобин, инсулин, желязо и др. Участниците са групиране според ИТМ, метаболитния синдром и инсулиновата резистентност.

Общо са изследвани 977 пациента:

 • 212 с наднормено тегло (ниво на B12- 219,8 ± 78,5 pg / mL)
 • 414 със затлъстяване (ниво на B12- 178,9± 25,2 pg / mL )
 • 351 контроли (ниво на B12- 328,5 ± 120,5 pg / mL)

Няма значими разлики в нивата на витамин B12 между затлъстелите мъже и жени.

Незначително по-ниски нива на витамин B12 имат пациентите с метаболитен синдром и инсулинова резистентност. В заключение учените смятат, че ниските нива на витамин B12 са свързани със затлъстяването и наднорменото тегло, но не и с инсулиновата резистентност, метаболитния синдром и пола.

Ето защо през студените месеци не бива да се поддаваме на инстинктите за увеличаване на подкожните мазнини, които да ни топлят.

миелинова обвивка на нервитеУсещане за замайване и залитане

Обикновено хората отдават подобни състояния на спаднал хемоглобин. Черният шоколад, сушените кайсии и червеното вино няма да помогнат. Но черният дроб – да. Телешкият черен дроб е няколко пъти по-богат на витамин B12 в сравнение с пилешкия или свинския.

Около всеки нерв или мозъка има изолационна обвивка, която е бяла и позната като миелин. Витамин B12 играе важна роля в синтеза и поддържането именно на миелиновите обвивки. Ето защо дефицитът се изразява и в неврологични проблеми. В подобни случаи се предписва витамин B12 под формата Hydroxocobalamin.

Атаксия е сборното наименование на симптоми от неврологията, които се изразяват в липса на координация на волевите мускулни движения. Породени са от увреждания на централнатата нервна система. Най-често засягат малкия мозък, но също и гръбначния мозък, мозъчната кора и по-рядко таламуса.

Съществуват различни видове атаксия. Освен промени в походката, залитане, трудност за поддържане на изправен стоеж, може да срещнете и по-неспецифични като нарушаване на говора (дизартрия), атаксия на почерка (макрография) или оптична атаксия, при което не може да се прецени визуалното разстояние до предметите. Пациентът се протяга, но не може да ги хване и достигне.

Ако сутрин не ви се става от леглото и ви се вие свят може да е дефицит на витамин B12. В комбинация с умората и проблеми в съня състоянието не е за подценяване.

Вече писахме за 16-годишния младеж, който през 2012 г. бил крайно раздразнителен, апатичен, плачел и редовно бягал от училище, имал проблеми със съня и загуба на апетит, халюцинации и мисли за самоубийство. Въпреки че младежът не спазвал веган диета, след като разтревожените родители го завели на преглед лекарите започнали да се съмняват в дефицит на витамин B12. Изследването на серумния кобаламин показало стойности от 166 ng / mL или 373 pmol/L. Има различни прагове за дефицит на кобаламин. В случая за нормални граници са приети стойностите между 197-400 ng / mL или 442 – 990 pmol/L Причината за дефицит е  атрофия на стомашната лигавица, а след биопсия се доказва наличието на Helicobacter Pylori. Още на втората седмица след започване на терапията се отчита подобрение. 

Есенната депресия може да се дължи на дефицит на витамин B12 кобаламин.

През 2007 г. е публикуван и друг реален случай в The Primary Care Companion to the Journal of Clinical Psychiatry - Vitamin B12 Deficiency Manifested as Mania: A Case Report [3]. Става дума за 35 годишна жена без лична или семейна обременост с психиатрични заболявания. Приета е в болница през февруари 2005 г. с 3-седмична анамнеза на епизоди от маниакални симптоми с продължителност няколко часа, които включват хиперактивност, раздразнителност, безразсъдство, арогантно поведение и пр. Тези периоди започват и завършват внезапно, а пациентката ги помни. Не съобщава за наличие на халюцинации. Тя е ориентирана, но е лесно да бъде разсеяна. Няма съпътстващ делириум. Направени са множество изследвания, които доказват, че тя има атаксия, двустранна загуба за усет на вибрации, лек допир и болка в краката. Силата и рефлексите им са понижени.

Резултатите за прием на различни видове наркотици дават отрицателен резултат, както и изследването за функциите на щитовидната жлеза. Предположено е, че страда от епилепсия и 3 седмици е лекувана без никакво подобрение.

След това е направено изследване на серумния витамин B12 и така е открит дефицит със стойности под 60 pg / mL. Лечението започва с ежедневни инжекции с витамин B12 по 1000 микрограма за седмица. Още на 3-тия ден се забелязва подобрение. Терапията продължава с 1000 микрограма седмично за 1 месец и след това с инжекции 1 път месечно. В рамките на 1 месец неврологичните симптоми се подобряват. 1 година след началото на терапията няма помен от предишните прояви на мания на 35-годишната жена.

В друга публикация на psychiatrist.com - A Case of Acute Behavioral Disturbance Associated With Vitamin B12 Deficiency [4] става дума за реален случай с 67-годишна дама, която е закарана в болницата след като привлякла вниманието на полицаи с бясното си шофиране. След като се опитали да я преследват униформените служители били принудени да сложат шипове, за да спрат колата ѝ. След като била задържана, възрастната жена продължила да се държи налудничаво. При пристигането в спешното отделение отказвала да напусне полицейския автомобил. Наложило се да бъде успокоена с инжектиране на медикаменти през определени интервали за следващите 18 часа. През това време били направени изследвания, за да се разбере на какво се дължи агресивното поведение. Оказало се, че има нисък хемоглобин (107 g / L), повишена кръвна захар, и много нисък серумен витамин B12 от 79 pmol / L. Компютърната томография на мозъка показвала наличие на демиелинизиране на невроните.

Близките ѝ я описали като упорита, склонна да събира ненужни стари вестници и понякога необичайно интровертна. При по-задълбочен разпит на близките не е докладвано за симптоми на психологични проблеми. Но през последните 12 месеца те забелязали силно треперене на дясната ръка, промяна в почерка, забравяне на факти, усилване на упоритостта и промяна в поведението. Възрастната жена ходела на работа, изпълнявала ежедневните си домашни задължения, била без данни за злоупотреба с алкохол или наркотици.

Лечението се състояло в поставянето на интравенозни инжекции от 1000 микрограма витамин B12. В рамките на 24 часа агресията започва да намалява, а след 72 часа жената била в състояние да осъзнае поведението си. Спомняла си за събитията около инцидента. Според нея увеличила скоростта, за да изпревари камион и не е разбрала, че полицаи се опитват да я спрат. Освен това си мислела, че това са хора, които са облечени като полицаи, които искат да я наранят. Била подложена на още изследвания. Ядрено-магнитен резонанс на мозъка показал заболяване на бялото мозъчно вещество, което предполага и демиелиниране на други нерви. Била освободена от болницата с изискването да получава веднъж месечно инжекции с витамин B12. Скоро след това се завърнала на работа на пълен работен ден.

В случая буди интерес повишеното ниво на фолиева киселина в серума, който може да маскира хематологичните признаци и да влоши неврологичните симптоми при пациенти с дефицит на витамин B12. Лекарите смятат, че тази липса на витамини може да наруши преноса на невротрансмитера допамин и да доведе до остри поведенчески реакции. Особено когато става дума за възрастни хора, които много по-често страдат по различни причини от неусвояване на този водноразтворим витамин, преди да се поставят много по-тежки диагнози и да се започне агресивна терапия е желателно да се изследват серумните нива на витамин B12.

И още един случай на възрастна дама Vitamin b₁₂ deficiency and depression in the elderly: review and case report. [5] Първо 66-годишната афро-американка живеела с дъщеря си и внучката, но по-късно била настанена в психиатрична клиника, защото страдала от депресия и психоза. Пациентката и роднините потвърдили 6-месечен период на тъга, липса на енергия, проблеми със съня. Смятали, че тъй като преди била учителка сега децата ѝ липсват и затова изпаднала в подобни настроения. През тези 6 месеца преди да бъде настанена в болницата, възрастната дама прекарвала повечето време в леглото, била тъжна и отпусната, често плачела. Занемарила грижата за хигиената си и отслабнала значително. През август 2004 г. била хоспитализирана поради влошаване на състоянието – непрекъснато се страхувала, че ще дойде някой, който ще я нападне. Не е споделила за мисли за самоубийство. Била лекувана 10 дни с медикаменти. Походката ѝ била скована, но иначе била добре физически. Била добре облечена, но била отбелязана слабата двигателна активност. Говорът също бил забавен. На разпит от лекуващите лекари отрекла да е депресирана, но очите ѝ изглеждали все едно всеки момент ще се разплаче. Продължавала да мисли, че нещо много лошо ще ѝ се случи.

Междувременно докато била лекувана с психотропни вещества били направени изследвания за серумни нива на витамин B12, фолиева киселина и хормони на щитовидната жлеза.

Оказало се, че има стойности под 100 pg/mL (стойности в норма от 200 до 900 pg/mL) и страда от тежък дефицит на витамин B12. След лечение стойностите на кобаламин достигнали 500 pg/mL и това се отразило в поведението, съня, грижата за хигиената и активността.

И още един интересен случай на 44-годишен мъж със затруднено дишане, изтръпване на крайниците и хронична умора. 44-Year-Old Man With Shortness of Breath, Fatigue, and Paresthesia [6] Оплакванията му били отпреди месец. Чувствал как не му стига въздух докато подрежда папки по лавиците на работа. Наложило му се да спре и тичането за поддържане на добра физическа форма. Чувствал безболезнено изтръпване на пръстите на 2-те си ръце. Отрекъл да е имал някакви предишки заболявания, да взема лекарства или хранителни добавки без рецепта. Никога не е пушил, не е използвал наркотици и е консумирал по 1 алкохолна напитка месечно.

Физическото състояние било добро, само кожата била е бледа. Изследване на походката за разкриване на атаксия показало лека нестабилност по време на тандемно ходене.

Има различни предположения на какво може да се дължи подобно състояние. След направени кръвни изследвания става ясно, че белите кръвни клетки и тромбоцитите са по-малко, хемоглобинът е  5.1 g / dL (референтни стойности 13.5-17.5 g / dL); MCV е 119 fL (81.2-95.1 fL). Това подсказва, че страда от анемия. След направени изследвания на серумен витамин B12 и метилмалонова киселина е доказано, че мъжът страда от дефицит на витамин B12 със стойности доста под референтните - 70 ng / L (180-914 ng / L). Изследването на антителата за вътрешен фактор  дава положителен резултат. За щастие след лечението с витамина изтръпването и задуха остават в историята.

В друг случай от 2015 г.Psychosis associated with Vitamin B12 deficiency – a case report with review of literature [7] се съобщава за пациент, който нямал проблеми в миналото, но в последните 6 месеца имал проблеми с походката. Започнал да стъпва навътре с дясното стъпало. След 3 месеца започнал да се държи странно – бягал от дома си, говорел безсмислици, обиждал семейството и съседите си безпричинно, бил силно раздразнен, с лош апетит и проблеми със съня. Не е употребявал психотропни вещества, наркотици, няма данни за енцефалит, използване на упойка с райски газ, не е вегетарианец.

След преглед с психиатър са му назначени Olanzapine 15 mg/дневно and Trifluperazine 15 mg/дневно. В пристъп на налудничаво поведение медицинския персонал му приложил електроконвулсивна терапия - електрошок. Неврологичното му състояние започнало да се влошава бързо. Преглед отчител поражения в рефлексите на ръцете. Вече не само стъпвал навътре със стъпалото на десния си крак, но и го провлачвал. При разговор отричал да страда от депресия и сътрудничил на медицинските лица. Нямал увреждане на паметта. Почти всички показатели от кръвните изследвания били в норма.

Оказвало се, че има дефицит на витамин B12 – 143 pg/mL (нормален диапазон 211-911 pg / ml). Назначили му по 1 инжекция от 1000 микрограма дневно витамин B12 в продължение на 10 дни. В рамките на тези 10 дни всички симптоми отшумели и пациента бил изписан  с рецепта за прием на таблетки с витамин B12 и много ниски дози с цел постепенно спиране на използваните в болницата лекарства. Пациентът повече не се върнал в клиниката, където му приложили електрошок и няма как да бъде проследен. Въпреки че се среща често сред по-възрастни пациенти, дефицитът на витамин B12 може да се срещне сред деца и младежи и да доведе до непредсказуемо поведение.  

Проявите на дефицит на витамин B12 са различни.

През есенно-зимния сезон понякога се налага да бъдем подложени на лечение с антибиотик. Може ли то да доведе до дефицит на витамин B12 или до замаяност и промени в поведението?

Вече споменахме, че витамин B12 се синтезира от бактерии в стомашно-чревния тракт на животни и че най-богатите източници са черния дроб на преживни бозайници. Човешката храносмилателна система е напълно различна и при нас водноразтворимия витамин трябва да се свърже с транскобаламини, които да му помогнат да премине през агресивната киселинна среда на стомаха. След поредица метаболитни процеси той се абсорбира в крайната част на тънките черва. Поети през устата големи количества биват погълнати от чревната флора и преобразувани в неактивни за човека форми, които се изхвърлят чрез изпражненията или с урината, а активните се пазят като запас в черния дроб и други органи.

Антибиотиците променят числеността и разнообразието на чревната флора.

По-горе цитираната история на Джесика Регнард започва така: "Преди 8 месеца бях ухапана от кърлежи, за които се предполагаше, че са заразени с Лаймска болест. 2 курса силни антибиотици бяха достатъчни, за да стане ясно, че не мога да продължавам повече така. Почувствах как сякаш цялото ми тяло се срина.

В публикация от 2015 г. 56-Year-Old Male With Acute-Onset Ataxia After Metronidazole Use and a Typical MRI Appearance [8] се разглежда случая на 56 годишен мъж, който приемал антибиотика Метронидазол - 400 мг x 3 пъти дневно през последните няколко дни. Той се използва за лечение и профилактика на инфекции, причинени от анаеробни бактерии. Изписва се в случаи на инфекции на ЦНС (като абсцес на мозъка, менингит), инфекции на УНГ, белите дробове (различни видове пневмонии, белодробен абсцес) и пр. Възможно е да се появят странични ефекти като периферна невропатия, главоболие, замаяност и световъртеж.

В последните 4 дни мъжът имал проблеми с пазене на равновесие при ходене. През последните 3 месеца бил диагностициран с мегалобластна анемия и дефицит на витамин B12. Следвал препоръките на лекарите за инжектиране и стойностите му били в нормата. Оказва се, че този антибиотик причинява натравяне на мозъка, което може да доведе до различни форми на атаксия. В конкретния случаи след спиране на антибиотика проблемите с пазенето на равновесие отшумяли в рамките на 7 дни, но понякога това може да продължи до месец. Затова е добре да четете внимателно цялата информация в листовката на предписания медикамент, дори и да е без рецепта.

Има редица случаи, когато дефицитът води до паник атаки. Ето защо, ако чувствате някой от тези симптоми може да не е есенна депресия, която ще отмине сама и е наложително да разберете дали все пак не е по-малкото зло – липса на водноразтворим витамин. Поради сложния му път цялата храносмилателна система много малка част се абсорбира. А комбинацията от мултивитамини, в които се съдържа витамин C не е препоръчителна, тъй като аскорбиновата киселина променя киселинността и води до отцепване на кобалтовия йон във витамин B12 (кобаламин). Други прояви на дефицит на витамин B12 са измененията в езика, дълго продължаващите афти (афтозен стоматит), ранното побеляване на косата.

Клинични изследвания доказват, че назалната форма на витамин B12  във формите Метилкобаламин или Хидроксокобаламин от 5000 микрограма навлиза до 60 минути в кръвния поток през богато кръвоснабдената лигавица на носа като се избягва нуждата от свързващи фактори. Освен това тя е безболезнена алтернатива на инжекциите.

Препоръчителна доза:

2 пъти седмично по една капка във всяка ноздра. В случай на голям дефицит на B12, започнете с дневен прием по една капка във всяка ноздра през първите две седмици. След това продължете с препоръчаната доза. Смръкнете силно.

Една опаковка е достатъчна за минимум 10 седмичен курс на третиране.

Използвани източници:

1. Ars Medica – Перцинозна анемия

2.Association of vitamin B12 with obesity, overweight, insulin resistance and metabolic syndrome, and body fat composition; primary care-based study.

3. The Primary Care Companion to the Journal of Clinical Psychiatry - Vitamin B12 Deficiency Manifested as Mania: A Case Report

4. A Case of Acute Behavioral Disturbance Associated With Vitamin B12 Deficiency

5. Vitamin b₁₂ deficiency and depression in the elderly: review and case report.

6. 44-Year-Old Man With Shortness of Breath, Fatigue, and Paresthesia

7. Psychosis associated with Vitamin B12 deficiency – a case report with review of literature

8. 56-Year-Old Male With Acute-Onset Ataxia After Metronidazole Use and a Typical MRI Appearance  

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още