Ролята на естрогена за женската красота. Ползи и рискове.

29 август 2018
Ролята на естрогена за женската красота. Ползи и рискове.

Напоследък все повече се размиват границите между половете, не само като външни характеристики, но и като поведение. Каква е ролята на женския полов хормон естроген? Какви са ползите от него и в какви продукти се използва? Среща ли се при мъжете?

Естрогенът е вид полов хормон.  Отговорен е за половото развитие при жените – появата/прекратяването на менструалния цикъл, нарастването на гърдите. Отговаря за отлагането на мазнини в ханша и бедрата като потиска използването им като гориво.  При жените половите хормони се произвеждат главно от яйчниците, от плацентата при бъдещите майки, а в малки количества от надбъбречните жлези. При мъжете също има малки количества женски полови хормони, които се произвеждат от надбъбречните жлези и тестисите. Отдавна е ясно, че мастните клетки не са само депа на енергия, но и произвеждат хормони. Именно там се произвеждат малки количества естрогени, както и в мускулите. При жените, навлезли в менопауза това са основния източник на хормони.

Естрогенът се дели на 3 вида: [1]

Естрадиол, който се среща при жени, които не са бременни. Нивата му в кръвта зависят от менструалния цикъл. Те спадат и остават на едно ниво след настъпване на менопаузата.

Нивата му се измерват в pg/ml и pmol/l.

Жени преди менопауза:  30–400 pg/ml или 110–1,468 pmol/l.

Жени след менопауза:  0–30 pg/ml или 0–110 pmol/l.

Мъже: 10–50 pg/ml или  37–184 pmol/l.

Деца:  0–15 pg/ml или 0–55 pmol/l.

Естриол се образува от плацентата по време на бременност като започва около 9-та г.с. и се повишава до настръпване на раждането. Може да се изследва и в урината.

Референтни стойности:

1-ви триместър: < 38 ng/ml

2-ри триместър: 38–140 ng/ml

3-ти триместър: 31–460 ng/ml

Естрон се изследва при жени, които са в менопауза. При мъжете се изследва за рак на тестисите или надбъбречните жлези. Изследванията на женските полови хормони се провеждат за откриване на дефекти по време на бременност (синдром на Даун), тумори на яйчниците, при отклонения във вторичните полови белези при мъжете и пр.

Трябва да уведомите, ако сте в менструация (налага се да посочите и деня от цикъла), приемата противозачатъчни таблетки или друг вид хормони, съмнение или наличие на бременност.

Тестостеронът се среща в големи количества при мъжете, но малки количества циркулират и в телата на дамите.  Двата хормона са тясно свързани в организма. Молекулите им имат съвсем малки разлики. Обратно на естрогена, който подпомага натрупването на мазнини, тестостеронът подпомага натрупването и поддържането на мускулна маса. Той влияе и на плътността на костите, има положително въздействие върху мозъка, сърцето, кръвоносните съдове и не на последно място сперматогенезата.
Естрогенът в мъжкото тяло се образува чрез реакция на тестостерон и специален ензим. Може да се образува и в мастните клетки, черния дроб, мускулите и мозъка. С напредване на възрастта нивата на тестостерон намаляват, а има опасност естрогена да се увеличи като това зависи и от нивото на затлъстяване. Учените са достигнали до изводът, че мъжете живеят най-дълго при нива на естрадиол (доминантен естроген) между 21 и 30 pg/ml.

Някои храни съдържат големи количества естествени растителни естрогени, познати като фитоестрогени. Тяхното въздействие върху хормоните е слабо, но ако искате да понижите  женските полови хормони следва да избягвате храни като:

млечни продукти, соя, соев протеин, тофу, бял боб, сушен грах, семена – слънчоглед, сусам, ленено семе, сладки картофи, моркови, чущки, патладжан, сини сливи, фурми, череши, бира и др.

За да неутрализирате действието на фитоестрогените можете да ги комбинирате с броколи, карфиол, брюкселско зеле, куркума и сминдух.

Многобройни са проучванията за ролята на естрогена. Едно от тях, Estrogens and aging skin [2] от 2013 г. разглежда ролята на естрогена върху остаряването на кожата. Менопаузата е в резултат на преход от пълна функция на яйчниците към пълна липса на отделяне на яйцеклетки. Наблюдава се при дами на възраст около 50 години.

Вече писахме, че за откриването на витамини през XX в. са присъждани Нобелови награди. През 1934 и 1964 г. са присъдени Нобелови награди за Витамин B12, а през 1937 г. за витамин С. През 1943 г. Едуард Дойзи [3] получава Нобелова награда за откриването на витамин К. Преди това обаче, Е. Дойзи заедно с ембриолога Едгар Алън са открили половите хормони още през 1923 г., а естрон (1929 г.), (естриол (1930 г.) и естрадиол (1935 г.) са разграничени по-късно. В последните години стана ясно, че естрогените имат важни и разнообразни функции и при двата пола включително здравето на костите, мозъка, скелетната мускулатура, мастната тъкан, дебелото черво, сърдечно-съдовата система, кожата и пр. Намаляването на нивата естроген при дамите и увеличаването им при силния пол влияе негативно.

Естрогенът е женски полов хормон, който влияе на красотата. След менопауза кожата получава повече бръчки поради намаляване на колаген тип I

Менопаузата води до бързо остаряване на кожата при дамите. Тя става много по-тънка, количеството колаген в дермата спада драстично. Забелязва се намалена еластичност и образуване на повече трайни бръчки.  Сбръчкването на кожата е синоним на остаряване, но може да бъде в резултат на неправилна диета или хормонален дисбаланс.

Много от положителните ефекти на естрогена въху човешката кожа са проучени след сравнителни анализи на жени след менопауза, които приемат заместителна терапия с естроген и жени без терапия. При тези, които приемат естроген се забелязва увеличение на дебелината на епидермиса само след 6 месеца. Приложен локално, естроген увеличава дебелината на кожата при възрастните жени, a също и при мъжете в златна възраст. След менопаузата поради липсата на колаген дебелината на кожата се понижава с 1%, а съдържанието на колаген с 2%. Колагенът започва да намалява драстично още след навършване на 40-годишна възраст, а по време на преклимакса поради намалените нива на естроген процесът е ускорен. Така 5 години след менопаузата дамите са загубили около 30% от съдържащия се в кожата колаген тип I и III. Освен това костната плътност и на лицевите кости също намалява и затова се получават провисвания. Гравитацията оказва влиянието си и това се наблюдава в издължаващите се уши и нос. Те не растат, а стегнатите един към друг колагенови фибри започват да се приплъзват под въздействието на гравитацията. Изследвания показват, че след лечение с таблетки естроген концентрацията в кожата се увеличава с 6%. Първоначално ефектът от приема е терапевтичен, а по-късно служи за профилактика срещу намаляване обема на кожата. Когато се прилага локално екстрадиолът повишава нивата на колаген тип I и тип III е ограничено до конкретната област.

Остаряването е свързано и с проблеми при заздравяването на рани и води до рани от залежаване. Редица проучвания показват, че естрогените играят роля във всички фази при самоизлекуването на разкъсани тъкани чрез модифициране на възпалителния отговор, ускоряване на реепителизацията, стимулиране на образуването на гранулационна тъкан. Така жените над 65 години, които приемат естроген са по-малко склонни да развият усложнения при заздравяването на рани. Това се дължи на стимулирането на колаген, който изгражда новите тъкани и именно от него зависи вида на получените белези. Интересното е, че лекувани локално с естроген жените синтезират много повече колаген в сравнение с мъжете.

Растежът на космите също зависи от хормоните. Анаген – това е най-активната фаза на растеж, при която поради активно делене на клетките космите израстват на дължина. Катаген е проходен стадий, при който космите са достигнали максималната си дължина. Телоген е фазата на покой, която е следвана от падането му.  Естрадиолът удължава фазата анаген и това е очевидно по време на бременност. След раждането тези допълнителни косми във фаза анаген навлизат бързо в телоген и следва косопад и временно намаляване на общия обем коса. След климакса косата оредява, а хормонален дисбаланс може да е сред причините при оплешивяване при дамите.

Вече писахме на какво се дължат хиперпигментациите и особено по време на бременност – мелазма. Подобни по-тъмни петна по кожата се срещат и при жени, които приемат хормони с цел предпазване от забременяване, кърмачета и мъже, които се лекувани с мехлеми с естроген. Най-чувствителни към подобни хиперпигментации са гениталиите, бялата линия на корема, която от линия алба се превръща в линия негра, лицето, ареолите на гърдите. Това се дължи на реакцията на меланоцитите. Вече писахме, че кожата е с различна структура при различните раси и има 6 основни типа на пигментации. Ето защо козметиката, произведена в Африка няма да е подходяща за европейците със светла кожа.

Сквамозноклетъчният карцином на кожата произтича от неконтролираното делене на клетките от епидермиса и е злокачествен и опасен тумор, който създава близки и далечни разсейки. Появява се като ясно ограничени червени, груби, лющещи се плоски петна по кожата.  Основният фактор е излагането на кожата на слънчеви лъчения. Рисковите фактори за възникване са тежки изгаряния особено при хора със светъл тен на кожата, очите и косата, лъчетерапия, хронични дерматози, кожни язви, наследственост, отслабена имунна система (СПИН) и пр.

Според някои изследвания немеланомният рак на кожата като базалноклетъчни и сквамозноклетъчни карциноми се срещат 2 пъти по-често при мъжете като нивото на смъртност е по-високо при тях в сравнение с жените.  Освен това мъжете имат до 50% по-висок риск от рецидив, което предполага че женските хормони осигуряват известна защита.

Един от отличителните белези, свързани с хронологичното стареене на кожата е реакцията към възпалителните процеси. Вредните UV лъчи водят до натрупване на реактивни кислородни видове и оксидативен стрес. Естрогените от друга страна имат защитни свойства, но има нужда от допълнителни проучвания.

Въпреки че приемането на естроден е ефективно при лечението на симптомите на менопауза и за профилактика на остеопороза, употребата на високи количества женски хормони може да бъде рисков фактор за развитие на рак на гърдата или матката. Това води до разработване на селективни модулатори на естрогенния рецептор.

Проучвания показват, че подобни синтетични форми като ралоксифен, който основно се предписва за лечение и профилактика на остеопороза при жени в постменопауза увеличават синтеза на колаген от фибробластите в кожата.Медикаментът не бива да се приема от жени със запазени детеродни способности, венозна тромбоемболия, нарушена чернодробна функция, тежка бъбречна недостатъчност, генитално кървене и др.

Гинекологът Bernhard Zondek (1891 – 1966) измислил първия тест за бременност през 1928 г. Той бил един от поддръжниците на взаимовръзката между жлезите с вътрешна секреция и дейността на хипофизата. На него дължим откриването на фитоестрогените през 1926 г. Те се делят на 2 основни групи – изофлавони (ще ги намерим в продуктите от соя, както и в пшеница, ръж, царевица, боб, леща и пр.) и лигнани ( съдържат се в ленено и конопено семе). Днес е спорно дали да се приемат хранителни добавки с фитоестрогени, защото дори отпускани без рецепта те могат да доведат до нежелани ефекти. От друга страна месните продукти също съдържат различни нива полови хормони, които имат за цел да увеличат млеконадоя и ускорят постигането на полова зрялост.

Навлизането в критическа възраст води до спадане на нивата на женските полови хормони и това влияе на външния вид на кожата. Заместващата терапия с естроген може да доведе до забавяне процеса на образуване на бръчки, но от друга страна е риска от онкологични заболявания. Фитоестрогените от друга страна могат да бъдат дори антагонисти на естествените женски полови хормони. Не бива да забравяме, че козметиката за дами е само за дами. При мъжете също се образуват минимални количества в тялото, но с повишаване на затлъстяването се отделят по-големи количествата.

От друга страна според други изследвания е вярно, че като това на Jama Dermatology - Induction of Collagen by Estradiol Difference Between Sun-Protected and Photodamaged Human Skin In Vivo [4].

Вече стана ясно, че са проведени научни изследвания доказващи ефективността на естрогена върху кожата. Има обаче една особеност и това е дали кожата е била изложена на вредното въздействие на UV лъчите. Данните показват, че намаляването на циркулиращите естрогени по време на критическата възраст е свързано с по-суха кожа, по-ниска еластичност, дебелина на дермата в кожата на бедрата, корема и венериния хълм.

В настоящото изследване участват 40 жени в постменопауза на средна възраст 75 години и 30 мъже също на средна възраст 75 години. Доброволците са лекувани с различни концентрации естрадиол и носител. Лечението включва от 0,1 до 2,5% или 5,4-135μg естрадиол на квадратен см и се прилага 3 пъти, през ден. 24 часа след последното третиране от всеки участък се взема биопсия с дебелина 4 мм.

Учените откриват, че 1-седмичното лечение с приложен локално екстрадиол повишава колаген тип I и тип III в защитената от слънце кожа на таза. Дозата също има значение. При прилагане на 0.1%, 1% и 2.5% естроген, нивата на колаген тип I се увеличават съответно с 2.87-, 3.54- и 3.67 пъти спрямо случаите само с носител. Концентрации под 0,01% не водят до увеличение на колаген. Буди интерес факта, че когато опитът е направен върху мъже колагеновия синтез също се увеличава, но в по-малки количества - съответно с 1,69-, 1,58- и 2,02 пъти.

Изненадващо, 2-седмичното лечение с екстрадиол няма ефект върху синтеза на колаген в кожата на лицето и предмишницата, които не са били защитени от лъчите на слънцето.

5 жени в постменопауза и 5 възрастни мъже, които имат слънчев загар са третирани като екстрадиолът се включва в овлажняващ крем като Neutrogena до концентрации 0,2%, 5,7 μg екстрадион на кв.см.и се прилага 2 пъти дневно в продължение на 14 дни. Всички участници са помолени да избягват слънчевото лъчение най-малко 48 часа преди и по време на прилагането на лечението. Изследването на лицето е проведено в Мичиган (САЩ) през периода между ноември и февруари, за да се ограничи излагането на слънце. Големината на площта е идентична на тази на предмишниците и бедрата. Не се наблюдава изменение на нивата колаген. Направени са изследвания на кръвта преди началото и след края на лечението. Оказва се, че дори и локално, лечението с женски полови хормони увеличава значително нивата на естрадиол в кръвта на всички лекувани пациенти. Това се забелязва повече при жените(12 пъти), отколкото при мъжете (2 пъти).

Козметиката с натурален колаген от Inventia се бори успешно с всички признаци на остаряването без да съдържа хормони и затова може да се използва без ограничения независимо от възрастта и пола. За разлика от телешкия, свинския и пилешкия колаген, коiто имат нужда от повече обработвателни процеси и контрол върху тях поради риска от сходни заболявания, които могат да се предадат от бозайниците и птиците на хората, тук основната суровина идва от сладководни риби, отглеждани в контролирана среда.

Натуралният рибен колаген не съдържа приони и е без парабени, които също влияят на хормона естроген и носят риск от развитие на рак на гърдата.

Използвани източници:

1. Framar.bg - Изследване на естрогени

2. Estrogens and aging skin

3. Wikipedia.bg - Едуард Дойзи

4. Induction of Collagen by Estradiol Difference Between Sun-Protected and Photodamaged Human Skin In Vivo

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още