По езика можем да съдим за здравословното състояние

3 юли 2018
По езика можем да съдим за здравословното състояние

Често казваме, че очите са огледало на душата. Отразяват ли и други органи нашето психично или физическо състояние? Оказва се, че да. Да вземем за пример езика. Благодарение на неговия цвят, текстура и ниво на влажност можем да съдим за общото здравословно състояние на организма. Ако не се изплезваме често пред непознати лекарите и зъболекарите са тези, които могат да ни уведомят за нетипични изменения.

Той е изграден от 3 части. Коренът на езика е срастнал с пода на устната кухина. Тялото на езика притежава 2 повърхности, които се срещат в заоблен ръб. Под върха на езика се намира юздица, а встрани от нея се отварят каналите на подезичната и поддолночелюстната слюнчени жлези. Отделяният от тях секрет е от изключителна важност, защото съдържа протеинът хаптокорин. Именно благодарение на него водоразтворимия витамин B12 успява да премине през силно киселинните стомашни сокове и да достигне до крайния участък на тънките черва, където да бъде абсорбиран.

Самият език е изграден от мускули, които са разположени в различни посоки. С тяхна помощ се извършва разпределянето на храната и говорът. Езикът съдържа и лигавица от съединителна тъкан. Към нея принадлежат езиковите папили, които са пръснати по цялата повърхност, по ръбовете и в задния край. Механичните папили имат са най-многобройни. Вкусовите папили биват гъбовидни, листовидни и жлебовидни.

Обикновено поетата храна се разпростира върху цялата повърхност на езика. По този начин човек усеща комбинации от основните вкусове за сладко, кисело, солено и горчиво. През 1908 г. японския професор Кикунае Икеда откри още един вкус – умами, който се свързва с нежния приятен послевкус в храната. Усилва вкусовите усещания и предизвиква отделянето на слюнка. Вече писахме за 10-те най-опасни Е-та в храните.  Една от тези добавки е и мононатревия глутамат, който стимулира усещането именно за умами и може да ви накара да изядете много повече храна, отколкото ви е необходимо. Използван в огромни количества в японската и китайската кухня. Днес може да се намери в чипса, царевичните пръчици, пуканките, различни замразени полуготови храни, кренвирши, луканки, наденици, суджуци, сухари, консерви. Използва се и в бульоните и подправките Maggi. Счита се за силен невротоксин. Освен това ни кара да смятаме храните за вкусни и води до привикване като разстройва вкусовите рецептори. По тази причина води до преяждане и наднормено тегло. Може да предизвика болки в гърдите, асматичен пристъп (при хора с астма), алергии, кожни обриви, сърцебиене, сънливост и пр. Поемането на повече калории би увеличило риска от натрупване на излишни килограми. Наскоро беше открит и един от хормоните, които регулират усещането за ситост – лептин.

Течностите или веществата, които се разтварят в слюнката, влияят на отделните вкусови клетки. Освен това задействат импулси в невроните, които са прикрепени към всяка вкусова луковица. Клетките на върха на езика са чувствителни към сладките и солените вкусове, тези по страните на езика – към киселото, а в задната част – към горчивото. Ако изгорим част от езика си с отпиване на гореща напитка можем да разчитаме, че до 7 дни те ще бъдат подменени с нови. Въпреки че тези клетки непрекъснато умират и се раждат нови, с напредване на възрастта броя на новосинтезираните намалява. Това променя и усещанията за различните вкусове.

Здравият език е розов, леко влажен и гладък, без подутини и петна. Покрит е с видими вкусови папили. [1] 

Цветът на езика може да укаже дори начина на хранене и здравословното състояние на вътрешните органи.

 • Блед език – в кръвта липсва достатъчно хемоглобин. Обърнете внимание, ако е прекалено гладък. Ако се чувствате изморени и подвластни на летаргия увеличете приема на храни богати на желязо и витамин С.
 • Яркочервен език – една от възможните причини е възпаление. Възможно е да се дължи на недостиг на витамини от групата на B като B3, B9 (фолиева киселина) и B12 (кобаламин).
 • Лилав език – вероятност за високи нива на холестерол, ниско ниво на кислород в кръвта и влошено кръвоснабдяване. Всичко това води до застояване на кръвта в езика. Възможно е цветът да е променен и под въздействието на медикаменти както и на агресивни оцветители в храните.
 • Бял език – признак за дехидратация. Може да се дължи на тютюнопушене или алкохол. Белият налеп е признак за гъбична инфекция и се лекува локално. Често се среща сред новородените (млечница).
 • Черен език – свръхрастеж на патогенни бактерии. Получава се след продължителен прием на антибиотици. Често е достатъчно бактериалната плака да се остърже или да се използва вода за уста. Пробиотиците, които се използват главно за подобряване на чревната флора също могат да помогнат.

Текстурата на здравия език е гладка с видими вкусови папили.

 • Увеличение на червени петна – дължат се на спукани вени или капиляри в частта на езика. Постарайте се да консумирате повече храни с биофлавоноиди и богати на витамин С.
 • Язви – могат да са силно болезнени и да траят до 1-2 седмици. Често причината за появата им е неясна, но могат да са в резултат на стрес, умора, непълноценно хранене. Ако язвите на езика продължават повече от 2 седмици или кървят е нужно да се консултирате с лекар.
 • „Космат“ език – покрит с прекалено много папили, които са разширени. Често това е нормална физиологична особеност на отделния човек.
 • Географски“ език – характеризира се с гладки, яркочервени петна върху върха на езика. Възможно е да се променят по форма и размер. Често се получават след изгаряне или възпаление. Често отминават от само себе си. Други възможни причини са стрес, промяна в хормоните или различни алергии.
 • Език с дълбоки гънки – безвредно състояние, което е наследствено.
 • Подут или подпухнал език – това състояние може да е симптом на различни заболявания [2]  като се започне от алергична реакция, която може да е животозастрашаваща и налага спешни мерки, през заболявания на щитовидната жлеза, болести на храносмилателната система, инфекции, болести на кръвта, кръвотворните органи и отделни нарушения, включващи имунния механизъм - фолиевонедоимъчна анемия, витамин B12-недоимъчна анемия, желязонедоимъчна анемия.

 Здравият език има тънко прозрачно покритие. Промените в него са сред симптомите на различни заболявания.

 • Жълто покритие – получава се в резултат на свръхрастеж на бактерии или гъбички. Или може да е в резултат на оцветители в храни и напитки..Спомнете си царевичните пръчици, бонбони, близалки и „натурални“ сокове. Преди преглед не забравяйте да изплакнете и изчеткате добре езика си.
 • Дебело гелообразно покритие – резултат от инфекция, дехидратация или промяна в дейностите на слюнчените жлези. Може да увреди вкусовите усещания и да предизвика лош дъх.

Както се убедихме езика може да бъде помощник при разгадаването на различни заболявания. А сега ще ви покажем един реален пример и как е бил излекуван той.

Подобни описания за изследване на езика можете да откриете и в сайта на Standford University School of Medicine [3] 

Ако забележите съмнителни изменения в устната кухина и езика не бързайте да си поставяте сами тежки диагнози. Вярно, че човек може да навлезе дълбоко в дебрите на информацията онлайн. Но понякога дори и да пушите прекалено много причините може да са други.

През март 41-годишна жена [4] е изпратена от зъболекаря си в университетската болницата João de Barros Barreto в Бразилия. Основното ѝ оплакване било, че трудно яде някои видове храна като банани и домати заради неприятното усещане за парене. През последната 1 година забелязала и притеснителни червени петна по вътрешната част на бузите и езика.  През последните 2.5 години спазвала строга веган диета и не консумирала мляко, сирене, риба, месо и яйца. Не приемала никакви лекарства. Не е предоставила медицински документи, отрекла да страда от алергия. По време на прегледа освен бледност на кожата било отбелязано, че устните на пациентката били много сухи. Освен това имала нарушения във вкусовите възприятия и не можела да усети разнообразните вкусове на плодовете и зеленчуците. Чувствала се крайно изморена и изтощена дори след обикновени ежедневни дейности. Имала усещане за изтръпване на долната челюст. Това най-вероятно било на неврологична основа. Често забравяла дати, не можела да отговори на елементарни въпроси.

Промените в езика може да са симптом на дефицит витамин B12

При прегледа на устата било отбелязано, че лигавицата е непривично бледа. Езикът бил прекалено гладък и зачервен.  Вкусовите папили били атрофирали. Имало множество зачервени и болезнени участъци както по самия език, така и по лигавицата на бузите. Можете да видите състоянието на фигурите 1А, 1Б и 1В.

Били направени изследвания на различни показатели. Сред тях се откроили следните резултати:

 • Броят на еритроцитите (червените кръвни телца) бил 1.63 при референтни стойности от 3.90–5.03 cells/µL за жени
 • Хемоглобинът бил 7.2 при референтни стойности от 12.0–15.5 g/dL за жени
 • Средният обем на еритроцитите (MCV) бил 144 при референтни стойности от 80–100 fL за жени
 • Хематокрит 23.4 при референтни стойности от 36–45% за жени
 • Ширината на еритроцитно разпределение RDW била 25 при референтни стойности от 13±1.5 % за жени
 • Серумен фолат бил 7.73 при референтни стойности от 3–16 ng/mL за жени
 • Серумен кобаламин (витамин B12) 71.8 при референтни стойности от 118–716 pmol/L

Било установено, че има промяна в неутрофилите. Не били открити антитела срещу вътрешен фактор и затова не бил проведен тест на Шилинг, при който се извършва радиоактивно маркиране на витамин B12 с цел да се проследи дали се усвоява. На базата на резултатите от кръвните изследвания била поставена диагноза мегалобластна анемия.  Пациентката била насочена към център по хематология.

Било предписано поставянето на инжекции с витамин B12 под формата Хидроксокобаламин (1000 mg/седмично за 1 месец)+ 1mg фолиева киселина дневно за 1 месец. Витамин B12 има различни форми. В случая поради неврологичните промени е изписан точно Хидроксокобаламин. Друга подходяща форма е Метилкобаламин, който се усвоява много по-бързо  и е биологично активна форма. Кръвните тестове били повтарени ежемесечно. На пациентката било препоръчано да промени начина си на хранене като консумира телешки черен дроб всеки ден. 1 седмица след започването на терапията тя посетила отново болницата за преглед на оралните лезии.

Витамин B12

Още на първата седмица било отчетено видимо подобрение, а след 2 седмици състоянието ѝ се подобрило както се вижда на фигурите 2А, 2Б и 2В. Лечението с хидроксокобаламин и фолиева киселина продължило, защото имала и други симптоми свързани с нарушения в паметта. Повече за макроцитните анемии можете да научите в Мед Инфо – медицинско списание за лекари. [5]

Въпреки че в случая пациентката е била веган повече от 2 години, случаи на дефицит на витамин B12 са срещани и сред консумиращите месо, млечни продукти и яйца. Причините са многобройни:

 • Генетични мутации MTHFR 
 • Заболявания на щитовидната жлеза
 • Липса на протеина хаптокорин, отделен от слюнчените жлези. Именно той подпомага преминаването на водоразтворимия витамин B12 през силно киселинните стомашни сокове
 • Продължителната употреба на лекарства против киселини, познати със сложното име инхибитори на протонната помпа. Продават се под имената Омепразол, Езомепразол, Лансопразол, Декслансопразол, Рабепразол, Пантопразол и други.
 • Липса на вътрешен фактор в стомаха
 • Заболявания на черния дроб – цироза и първичен рак, които водят до фалшиво завишени стойности в кръвта
 • Използването на лекарства като Метформин
 • Тютюнопушене, което натоварва организма с цианидни групи
 • Агресивна чревна флора, която възпрепятства абсорбцията в крайната част на тънките черва
 • Затлъстяване
 • Приемане на калий
 • Пълна упойка с употребата на райски газ за продължителен период от време

Съществуват множество фактори, които могат да повлияят правилното абсорбиране на този витамин, който е част от популярния В комплекс. Същото се отнася и за другите витамини. Не бива да забравяме, че стотици хиляди са загубили живота си заради липса на витамин С, например. При завоюването на нови земи се използвали платноходи, а месеците в открито море без пресни плодове и зеленчуци отнели живота на много моряци. За витамин С е присъдена Нобелова награда през 1937 г. на Алберт Сент-Дьорди (1893-1986 г.), 4 години след откриването му през 1933 г. За витамин B12 са връчени 2 Нобелови награди– през 1934 г. на екип от трима учени и през 1964 на третата жена-химик, която получава наградата – Дороти Ходжкин. Днес случаите на скорбут са изолирани случаи, а дефицитът на витамин B12 е тиха епидемия с много неиндефицирани жертви.

В конкретния случай не говорим за сериозно застрашаващо живота заболяване, а за симптом на хранителен дефицит, който може да бъде разрешен за броени дни с помощта на витамин B12.

Вече погледнахте ли езика си? А този на вашите близки?

Използвани източници:

1. The tales your tongue tells about your health

2. Фрамар. Подуване на езика

3. The tongue exam can reflect a number of underlying diagnoses such as infections, nutritional deficiencies, malignancy and even neurological dysfunction.

4.Oral Manifestations of Vitamin B12 Deficiency: A Case Report

5. Med Info - Макроцитни анемии

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още

Пептиди и пептидни биорегулатори: какво представляват и как работят ? Пептидите са група вещества, чиито молекули са изградени от две или повече аминокиселини. Пептидите включват около половината от всички известни хормони и повечето ензими. Съществува обаче специален клас съединения - пептидни биорегулатори. Те се различават от другите пептиди по способността си да инициират протеинов синтез.

прочети още

Активният квантов медальон е разработен от опитни хора, които имат дългогодишен опит (практически посветили целия си живот на това) в областта на проучвания и разработка на устройства, излъчващи лечебни вълни, структуриращи материята в близост до устройството.

прочети още