Връзката между фолиева киселина и витамин B12

13 декември 2019
Връзката между фолиева киселина и витамин B12

Фолиевата киселина е известна още и като витамин B9, един от водоразтворимите  витамини от група B. В блога на aloha.bg публикувахме кратък очерк за откриването на витамините през XX в. През 1920 г. учените смятат, че липсата на фолиева киселина е причина за анемия. Това е вярно, но само отчасти. През 1931 г. вече се знае, че фолиевата киселина може да предотврати анемията, от която страдат жените по време на бременност. Отначало те са били насърчавани да приемат бирена мая, която е богата на витамини от група B. През 1941 г. естествено съдържаща се фолиева киселина е изолирана от листата на спанак. Веществото е наречено фолиева заради латинската дума folium, която означава лист, тъй като е открито първоначално в тъмнозелените листни зеленчуци. Чистата кристална форма е изолирана през 1943 г., а синтезирането започва през 1945 г. През 50-те и 60-те години на XX в. учените започват със своите изследвания и през 1960 г. вече е ясно, че липсата на фолиева киселина по време на бременност увеличава риска от дефекти на невралната тръба при новороденото. Въпреки голямата информираност на населението и в частност на жените в детеродна възраст се оказва, че много малко от тях приемат добавки с фолиева киселина. По тази причина започва обогатяване на различни храни. Към декември 2018 г. 62 държави обогатяват някои храни с фолиева киселина. 

Фолиевата киселина е синтетичната форма на витамина, която е по-устойчива на топлина и може да се добавя в различни храни и хранителни добавки.

В храните не се среща фолиева киселина, а така наречените фолати като:

 • тетрахидрофолова киселина
 • метилтетрахидрофолат
 • метенилтетрахидрофолат
 • фолацин

Фолатите са важни за здравето. Те участват в синтеза на ДНК, РНК и деленето на клетките. Фолатите влияят на процеса на формиране и съзряване на червените и бели кръвни клетки. 

Животните, както и хората, не могат сами да образуват фолати и в частност фолиева киселина в тялото си и затова трябва да си ги набавят чрез храната. Съответно източниците на естествените фолати са главно от растителен произход. 

Дефицитът на фолати може да е причинен от:

 • недостатъчен прием от храна, богата на витамин B9
 • малабсорбция поради увреждания на стомашно-чревния тракт (болест на Крон, непоносимост към глутен и др.)
 • мутации на гени, свързани с метаболизма на фолиевата киселина като MTHFR
 • прием на някои медикаменти като Фенитоин, Сулфасалазин, Триметоприм-сулфаметоксазол
 • консумация на алкохол

Синтетичната фолиева киселина, приета чрез хранителни добавки трябва да премине през различни метаболитни стъпки, за да бъде биоактивна. В тези процеси вземат участие витамин B12, както и витамин B6. 

Съществуват различни форми на Витамин B12:

Подобно на синтетичната фолиева киселина, която е устойчива и се използва в хранителни добавки и за обогатяване на храни, но трябва да премине през различни метаболитни стъпки, витамин B12 също има синтетична форма. Тя се нарича Цианокобаламин. 

Поради общото им действие дефицитът на фолиева киселина (витамин B9) и витамин B12 могат да протекат с общи симптоми. 

Хомоцистеин е вид аминокиселина, която се образува в организма от аминокиселината метионин чрез премахване на нейната крайна метилова група.

Според CibaLab Референтните стойности за хомоцистеин са в границите на 5 – 15 μmol/l, но желаните, т.е. нерискови нива, трябва да са по-ниски: 9 – 10 μmol/l.

Хиперхомоцистеинемията според някои автори се класифицира като:

 • слабо изразена: 11.7 – 16 μmol/l,
 • умерена: 16.1 – 30 μmol/l,
 • междинна: 30.1 – 100 μmol/l,
 • тежка: над 100 μmol/l.

Има ли разлика в нивата на хомоцистеина при мъже и жени?

Да. Мъжете имат по-високи концентрации на хомоцистеин в сравнение с жените, като нивата му показват тенденция за нарастване с напредване на възрастта и при двата пола. Това увеличение е средно с около 5% за всяка възрастова декада. При проучване, проведено в САЩ, се установяват по-високи стойности на хомоцистеин при момчетата в сравнение с момичетата в групата от 3 до 18 години, като тази разлика се увеличава във възрастта от 16 до 18 години.

Хомоцистеинът може да бъде преобразуван обратно в метионин или превърнат в цистеин с помощта на витамин B12 и фолати. Високи нива на метионин могат да бъдат открити в яйцата, месото и рибата, сусамовите семена, бразилски орехи и някои ядки, зърнени култури. Повечето плодове и зеленчуци, както и бобовите култури съдържат много ниски количества метионин. Протеините, в които няма метионин не се считат за пълноценни. Липсата на метионин може да доведе до преждевременно посивяване на косата. Причината е, че в космените фоликули се натрупва въглероден прекис. 

В блога на aloha.bg пояснихме, че Аспирин (ацетизалова киселина) първоначално се е използвал за лечение на настинки. След като е бил изместен от други лекарства с цел запазване на обема продажби е започнало рекламиране, че служи за профилактика на сърдечно-съдови заболявания. Това отчасти е вярно, но само за хората, които вече са преживели 1 инфаркт. Аспиринът не е подходящ за първична профилактика (хора, които не са преживяли инфаркт) и освен това повишава риска от кървене. Понижаването на хомоцистеина с помощта на фолиева киселина  и /или витамин B12 може да се окаже много по-ефективно в подобни случаи. 

Високото ниво на хомоцистеин в кръвта (хиперхомоцистеинемия) прави хората по-предразположени към увреждане на ендотелните клетки и това причинява възпалителни процеси в кръвоносните съдове. Това от своя страна води до натрупване на плака и атеросклероза. Коронарната болест на сърцето възниква, когато атеросклеротичната плака блокира притока към коронарните артерии, които снабдяват сърцето с кислород. 

Хиперхомоцистеинемията е свързана с появата на кръвни съсиреци, инсулти и спонтанни аборти в ранна бременност. Много от бременните жени приемат синтетична фолиева киселина, въпреки че за предпочитане е приема на хранителни добавки с някоя от метилираните форми - фолати. Освен това за понижаване на хомоцистеина има значение и витамин B12 във формите Метилкобаламин или Хидроксокобаламин

Хомоцистеинът е небелтъчна аминокиселина, която се превръща обратно в метионин чрез реметилиране, благодарение на метионин синтаза. Този процес изисква биоактивна форма на фолат и витамин B12, които да дарят метилова форма. За витамин B12 коензимната биоактивна форма е Метилкобаламин, а за фолата е 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF). Другият начин за превръщането на хомоцистеин в метионин е чрез метилиране с триметилглицин. Оставащият хомоцистеин се преобразува до цистеин с помощта на витамин B6. 

Според публикация на Medical News Today - What is an MTHFR mutation? MTHFR (Methylenetetrahydrofolate reductase ) е ензим, който влияе на метаболизма на хомоцистеина и фолатите. Генът, който контролира този ензим може да мутира и така да възпрепятства функциите му частично или напълно да го деактивира. Хората имат 2 броя  MTHFR гена, по 1 от всеки от родителите си. Има различни видове мутации на MTHFR, но най-често се срещат мутациите C677T и A1298C. При европеидната раса този тип мутации се срещат при 10-15 % от хората. Симптомите варират при хората и зависи дали те са носители само на 1 мутирал ген или на 2, както и какъв е вида на мутацията. 

Мутациите на MTHFR гена могат да повишат нивата на хомоцистеин в кръвта и да предизвикат:

 • различни аномалии по време на бременността (спонтанен аборт, разкъсване на плацентата, прееклампсия и др.)
 • новородени с цепки на устата или небцето, със сърдечно-съдови аномалии, увреждания на пикочната система, дефект на невралната тръба и др.
 • сърдечно-съдови заболявания (образуване на кръвни съсиреци, инфаркти и инсулти)
 • глаукома
 • психични отклонения - депресия, разстройство на хиперактивност с дефицит на вниманието
 • някои видове рак
 • атаксия с увреждане на координацията на движенията
 • припадъци
 • периферна невропатия
 • изтръпване на ръцете и / или краката и различни форми на парестезия
 • микроцефалия на новородено (главата е много по-малка от нормалните размери)
 • сколиоза - изкривяване на гръбначния стълб
 • анемия - увреждане на червените кръвни клетки (форма, цвят, големина, еднородност, степен на съзряване, продължителност на живота и пр.)

Този тип мутация може да се определи чрез генетичен тест. Когато няма сериозни оплаквания не е нужно лечение. Понякога е достатъчно само да се промени начина на хранене за получаване на органичните форми на витамин B9 и B12. 

Ако имате високи нива на хомоцистеин ще ви бъдат предписани хранителни добавки:

 • витамин B6
 • витамин B12 за предпочитане не в синтетичната форма Цианокобаламин
 • метионин 
 • фолат във формата 5-метилтетрахидрофолат (5-MTHF)

В някои случаи ще ви бъде препоръчано да приемате витамин B2 и цинк.

Част от изследванията за дефицит на витамин B12Малабсорбцията на фолати и витамин B12 може да бъде дълго време неглижирана.

Налага се да посетите лекар при следните случаи:

 • силна умора
 • недостиг на въздух
 • загуба на апетит или загуба на тегло без спазване на диета
 • мускулна слабост
 • замаяност, загуба на равновесие, нестабилна походка
 • хронични афти в устата 
 • изтръпване на крайниците, усещане за иглички по кожата, мравучкане
 • промени в настроението - паник атаки, мисли за самоубийство, депресивни състояния
 • неравномерен пулс
 • отслабнала имунна система

Въпреки че в храните има фолиева киселина, тя е синтетична и трябва да премине през няколко метаболитни стъпки, преди да бъде в биоактивна форма. Основните опасения са, че синтетичната фолиева киселина се задържа в кръвообращението седмици наред. Освен това тя може да замаскира кръвните показатели, които сигнализират за мегалобластна анемия (MCV, RDW и др.) Междувременно дефицитът на витамин B12 може да увреди необратимо миелиновата обвивка на нервите. 

Тъй като витамин B12 и фолатите са взаимносвързани няма как да се потвърди или отхвърли дефицит на витамин B12 само след изследване на серумните нива. Изследването на серумен холотранскобаламин (известно и като Active B12) също не е достатъчно. 

Жените, които планират бременност и приемат месеци наред фолиева киселина също трябва да се съобразят с нейната форма. Бъдещите майки могат да си набавят фолати от храните или да подберат метилирана фолиева киселина. Нуждите от витамин B12 също нарастват по време на бременност и кърмене. 

Метилкобаламин е една от двете биологично активни коензимни форми на витамин B12, които са нужни на човешкото тяло. Втората биологично активна форма е Аденозилкобаламин. участва в регулацията на аминокиселината хомоцистеин. При намаляване на нивата на витамин B12 се увеличават нивата на хомоцистеин. Витамин B9 е известен и като фолиева киселина. Това е синтетично произведено вещество, което в известни случаи трудно се абсорбира. Отделни храни са богати на лесноусвоими фолати, които също участват в регулацията на хомоцистеин заедно с витамин B12. Липсата на витамин B12 във формата Метилкобаламин води до увреждания на ДНК. Това се изразява най-отчетливо при неефективното производство на бързорастящи клетки. Примери за такива са червените кръвни клетки (еритроцити), чийто брой в 5 литра кръв е около 25 трилиона. Милиони еритроцити се произвеждат в рамките на часове от костния мозък, а дефицитът на витамин B12 води до увеличаване на размерите им, трудности в пренасянето на кислород, съкратен живот и пр. Злокачествената анемия поради липса на витамин B12 в миналото е била нелечима и смъртоносна. Приемът на лесни за абсорбция фолати чрез храна може да замаскира симптомите на анемия и да подобри показателите на еритроцитите в изследването на кръв, но междувременно неврологичните увреждания се задълбочават.  

Метилкобаламин е необходим за метилирането на хомоцистеин до метионин, който участва в редица биохимични процеси като метаболизма на невротрансмитери. Освен с увреждане на миелиновата обвивка, дефицитът на витамин B12 може да доведе до депресивни състояния, проблеми със съня, шизофрения и пр. Повишеният  хомоцистеин е известен рисков фактор за възникване на сърдечно-съдови заболявания. Редица изследвания доказват, че витамин B12 е ефективен за първична профилактика на инфаркти и инсулти, за разлика от Аспирин (ацетизалова киселина), който е по-подходящ за профилактика след настъпил инфаркт. Повишените нива на хомоцистеин увеличават риска от разкъсване на плацентата, прееклампсия и спонтанен аборт, а витамин B12 увеличава шансовете за безпроблемна бременност и добри хематологични показатели на бъдещите майки. Приемът на Метилкобаламин подобрява оплодителните способности на мъжете

При липса на витамин B12 (Метилкобаламин) се увеличават количествата метилмалонова киселина. Излишните количества навлизат в образуването на миелина - мазно бяло вещество, което обвива нервите. 

Хидроксокобаламин е друга форма на витамин B12, която обикновено не присъства в човешкото тяло, но може да се намери в отделни храни от животински произход. Подобно на синтетичния Цианокобаламин, Хидроксокобаламинът има способността да се превърне в биологично активна форма - Метилкобаламин или Аденозилкобаламин. 

Клиничното изследване на ефективността на капките за нос с витамин B12 - Хидроксокобаламин, произведени от CureSupport доказа, че тази форма повишава серумните нива на витамин B12, значително подобрява симптомите на хронична умора и е алтернатива на болезнените инжекции. 

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още