Фукоксантин - богатство от морето

3 юни 2019
Фукоксантин - богатство от морето

Наскоро писахме, че ежедневния прием на аспирин  не е ефективен за първична профилактика на инфаркт и инсулт. Приемът на витамини от група B като B9 (фолиева киселина) и витамин B12 може да понижи нивата на аминокиселината хомоцистеин и е по-добра превенция. Следователно първичната и вторичната профилактика се състои в разнообразното хранене, богато на витамини и микроелементи.

Въпреки напредналите възможности за диагностика и лечение и днес сърдечно-съдовите заболявания, ракът и други хронични заболявания са сред водещите причини за смъртност. Всички заболявания се възникват под въздействието на комбинация от множество причини, които зависят от генетична обремененост и начин на живот. Поради тази причина не може да се твърди, че за всяко заболяване съответства само едно единствено ефективно лечение. Начинът на хранене влияе на здравето на човешкия организъм като води до забавяне или прогрес на различни заболявания. Според проучване от 2005 г. на Световната здравна организация (СЗО) в световен мащаб 1.6 милиарда души (на възраст над 15 години) са с наднормено тегло с индекс на телесна маса (ИТМ)  над 25, а 400 милиона са със затлъстяване с ИТМ над 30. През последните години се отчита своеобразен пик в хората с наднормено тегло, който е наричан също “Големият мастен взрив”. На 1 декември 1994 г. в биомедицинската наука настъпва Големият мастен взрив Fat’s big bang, при който Джефри Фридман и сътрудниците му публикуват в престижното научно списание Nature информация за откриването на лептина. След това той е споменаван стотици хиляди пъти в множество научни изследвания. Откритието на лептин промени мнението, че мастната тъкан е пасивен склад за липиди. Всъщност тя е най-големия ендокринен орган в човешкото тяло и произвежда стотици хормони, наречени обобщено адипокини.

Лептинът е този, който информира хипоталамуса в мозъка, че сме приели достатъчно мазнини, няма нужда да се храним, защото имаме достатъчно енергия. Има и други функции, свързани с фертилността, имунитета, функциите на мозъка и пр.

Основната роля на лептина е дългосрочното регулиране на енергийния баланс – количеството калории, които поемаме и изразходваме, както и колко мазнини съхраняваме в тялото си. В процеса на еволюция и нередовно хранене този хормон ни е предпазвал както от глад, така и от преяждане. Днес той ни предпазва от глада, но все по-често се случва да преяждаме.

За съжаление тези тенденции се срещат не само сред развитите страни в Европа и САЩ, но и сред развиващите се страни. През 2015 г хората с наднормено тегло е 2,3 милиарда, а затлъстелите са 700 милиона. Според СЗО причините са в намаляване на физическата активност и увеличения прием на висококалорични храни, богати на мазнини и захари, които съдържат недостатъчно количество витамини и минерали. За да се предотвратят заболявания като метаболитния синдром е важно да се постигне баланс между приема и разхода на енергия. Съвременните изследвания са фокусирани върху откриването на вещества в храните, които са полезни за превенция и лечение на заболявания, свързани с начина на живот и хранене.

В публикацията от 2012 г. Fucoxantin: A Treasure from the Sea [1] се разглеждат полезните свойства на Фукоксантин. Това е вид оранжев каротеноид, който присъства в ядливите кафяви водорасли като Laminaria Japonica (ма-комбу), Hijikia fusiformis (Hijiki) и Undaria pinnatifida (Wakame). Фукоксантин не принадлежи към каротеноидите на провитамин А, но притежава уникална структура със силни антиоксидантни свойства.

Морските водорасли могат да бъдат разделени на 2 основни групи - микроводорасли и макроводорасли. Има около 6000 вида водорасли, които според цвета си са разделени на зелени, червени и кафяви. Най-разпространени са кафявите водорасли, които заемат около 60% от общото количество. Около 39% се падат на червените водорасли и под 1% на зелените.

Кафявите морски водорасли съдържат множество биоактивни съединения, за които вече сме писали като алгинати , флоротанини, естествени бета-глюкани, фукоидан, омега-3 полиненаситени мастни киселини, полизахариди и пр. Фукоксантин е изолиран именно от кафяви морски водорасли като Fucus и Laminaria още през 1914 г. През последните години се провеждат изследвания върху животни и хора с цел изучаване на полезните свойства за здравето.

За да се изследва абсорбцията и метаболизма на фукоксантин първоначално са правени опити с мишки. След прием чрез устата фукоксантинът се превръща в амароуксиаксантин А и в стомашно-чревния тракт се хидролизира от храносмилателни ензими. Така достига до черния дроб. Съхранява се в абдоминалната бяла мастна тъкан.

Към днешна дата няма много изследвания как се разпространява фукоксантина в човешкото тяло. Последните проучвания показват, че той се открива в плазмата след прием на уакаме и бионаличността е по-висока при хората в сравнение с мишките. Обикновено малките животни отделят подобни вещества от тялото си много по-бързо в сравнение с по-големи и дълголетни организми. Скоростта на абсорбция на фукоксантин обикновено се влияе от състава и на другите приети храни. Разтворимостта му в соево масло и други растителни масла е ниска, но в рибено масло се увеличава. Тъй като фукоксантин и астаксантин са нестабилни каротеноиди, често се използва и витамин Е като антиоксидант.

Токсичността на фукоксантин е изследвана от множество японски учени, за да се оцени безопасността на този каротеноид. Първоначално са прилагани еднократни перорални дози от 1000 и 2000 мг / кг при мишки. В други проучвания са давани ежедневно в продължение на 30 дни дози от 500 и 1000 мг / кг. И в двете проучвания не е наблюдавана смъртност или външни аномалии. В проучването с ежедневен прием не са отчетени промени в тъканите на черния дроб, далака, бъбреците и други вътрешни органи.

А ето и някои от ползите от фукоксантин, които са доказани с клинични проучвания.

Силен антиоксидант. Окисляването е нормален метаболитен процес, който е неизбежен при производството на енергия в митохондриите на клетките. Поради окисляване един от двата електрона на кислородните молекули е премахнат и това води до кражба на електрони от други съседни молекули и окислителен стрес. Човешкият организъм има възможност да неутрализира свободните радикали, но това е до определено ниво. Каротеноидите са ценни хранителни вещества с доказани антиоксидантни свойства. Те могат да охладят отцепения единичен атом кислород. Повечето антиоксиданти като витамините C и Е, глутатион и други обикновено са донори на протони, а фукоксантинът дарява електрон и така охлажда свободните радикали. Това се случва изключително рядко сред естествено срещащите се хранителни вещества. Високите нива на окислителен стрес могат да ускорят появата на атеросклероза, Паркинсон, Алцаймер, остър инфаркт на миокарда, синдром на хроничната умора и фибромиалгия. Фукоксантинът от ядливите кафяви морски водорасли може да се използва с профилактична цел.

Антитуморна активност. В блога на aloha.bg вече сме писали за предклиничните изследвания на фукоиданите от кафяви морски водорасли Ламинария и Фукус.

В изследването от 2009 г. Inhibition of proliferation of a hepatoma cell line by fucoxanthin in relation to cell cycle arrest and enhanced gap junctional intercellular communication. [2] се предполага, че фукоксантин може да предизвика арест на клетъчния цикъл и да повиши междуклетъчната комуникация (GJIC) в SK-Hep-1 човешки клетки. Данните показват, че ефективността на изследвания фукоксантин зависи силно от концентрацията му и е възможно да спре клетъчния цикъл и да предизвика програмирана клетъчна смърт (апоптоза) избирателно на злокачествените клетки чрез повишаване на нивата на калций.

В публикацията от 2015 г. Fucoxanthin and Its Metabolite Fucoxanthinol in Cancer Prevention and Treatment  [3] се разглеждат възможностите на фукоксантин и неговия метаболит Фукоксантинол в превенцията и лечението на различни видове рак. Това се случва чрез различни механизми:

 • инхибиране на клетъчната пролиферация
 • индукция на програмирана клетъчна смърт (апоптоза)
 • спиране на клетъчния цикъл
 • антиангиогенеза (забрана за образуване на нови кръвоносни съдове, които да подхранват туморите)

Има възможност фукоксантин и неговия метаболит фукоксантинол да бъдат използвани заедно с различни противоракови лекарства и така да бъдат създадени нови терапевтични стратегии с ограничена резистентност. Както сме писали и преди наименованието “рак” е сборно за около 200 различни заболявания на тъкани и органи. Затова и ефективните концентрации се различават при различните видове рак и е невъзможно да бъде ефективна само една терапия. Големи количества от фукоксантин, приети чрез храната могат да бъдат превърнати в фукоксантинол, който е много по-ефективен. Тъй като се срещат в кафяви водорасли, използвани за храна на човечеството от хилядолетия, фукоксантините не са токсични към здравите клетки. Направените в последните години изследвания доказват, че тези вещества са потенциално ефективни за превенция и/или лечение на различни видове онкологични заболявания като:

 • Остеосарком
 • Левкемия и лимфом
 • Рак на белия дроб
 • Рак на простатата
 • Рак на стомашно-чревния тракт
 • Рак на черния дроб
 • Рак на пикочния мехур
 • Рак на кожата
 • Рак на маточната шийка
 • Рак на гърдата

Контрол над затлъстяването. Вече споменахме за тенденцията за увеличаване на броя хора с наднормено тегло и затлъстяване. Кафявите водорасли са богати на диетични фибри, които набъбват в стомашно-чревния тракт и създават усещане за ситост.

По време на нормалния метаболизъм човешкото тяло произвежда топлина. Фукоксантинът увеличава количеството енергия, отделяна като топлина като използва резервите на мастната тъкан. Кафявите водорасли спадат към термогенните храни - при консумирането им тялото изгаря повече калории, отколкото се съдържа в самите храни. Какво по-хубаво от това да си хапвате и съответно да не напълнявате. Нека не забравяме, че кафяви водорасли Комбу са в основата на японската кухня - супите Даши и Мисо. Освен това кафявите водорасли са сред топ храните, богати на глутамат, който е свързан с петия вкус (умами). В едно от изследванията участват 151 жени (без диабет), но със затлъстяване и в пременопауза. ¾ от участничките са имали затлъстял черен дроб, който не е от злоупотреба с алкохол, а останалата ¼ са имали нормални чернодробни функции. Жените са разделени на 2 групи и в продължение на 16 седмици едната половина приема плацебо, а другата половина от жените приемат 600 mg Xanthigen, който съдържа 300 mg масло от нар и 300 mg екстракт от кафяви морски водорасли и съответно 2.4 mg фукоксантин от тях. Приемът на калориите е намален до 1800 на ден, а храната се състои от 50% въглехидрати, 30% протеини и 20% мазнини. Резултатите показват значително намаляване на телесното тегло, мазнините, кръвното налягане, някои ензими и значително увеличение на разхода на енергия при покой в групата, която приема фукоксантин. При увеличаване на дозата до 4 mg / ден или 8 mg / ден фукоксантин резултатите са значителни. Намаляването на телесното тегло и мазнините при жените със затлъстяване спира възпалителните процеси и предотвратява развитието на инсулинова резистентност и диабет тип 2.

Предпазване от диабет. Вече сме писали, че мастната тъкан не е само склад на енергия, а може да се разглежда като вид ендокринна система, в която се образуват множество хормони, сред които е и лептин, един от т. нар. хормони на глада. В клетките от мастната тъкан, адипоцити, се променя чувствителността към инсулин, глюкозния и липидния метаболизъм в мускулната, чернодробната и мастната тъкан. Изследванията показват, че фукоксантин и неговите метаболити предотвратяват развитието на диабет в затлъстели мишки и понижават нивата на кръвната захар, но не и в мишки без наднормено тегло.

Ползите за сърдечно-съдовата система на фукоксантина са свързани с намаляване на основните рискови фактори като затлъстяване, диабет, високо кръвно налягане, хронично възпаление, повишени плазмени и чернодробни триглицериди и концентрации на холестерол). Клиничните проучвания доказват, че приемът на фукоксантин не стимулира централната нервна система и не води до безсъние като кофеин, никотин или тироидни хормони.

Защита на кожата от UV лъчи. Вероятно това се дължи на способностите на фукоксантин оказват защита срещу окислителния стрес. Това показва ползите на кафявите морски водорасли при локално приложение върху кожата. Освен това този тип водорасли съдържат алгинати, от които се разработват специални алгинатни превръзки.

Публикацията от 2011 г. Fucoxanthin, a Marine Carotenoid Present in Brown Seaweeds and Diatoms: Metabolism and Bioactivities Relevant to Human Health [4] е обзор на над 100 научни изследвания, базирани на действието на фукоксантин. Подобно на предната публикация и тук се дава информация за полезните свойства на този каротеноид:

 • антиоксидантна защита
 • противовъзпалителна активност
 • антиракови действия
 • ефективност срещу затлъстяване
 • намаляване на нивата на кръвна захар и инсулин, защита срещу диабет тип 2
 • защита на кожата от UV-B лъчи, мелазма и хиперпигментации

Допълнително се дава информация за още ползи от фукоксантин за здравето.

Регулиране на функциите на черния дроб чрез понижаването на чернодробни липиди. Изследвания с мишки показват, че това не зависи от дозата и са ефективни както 0,05%, така и 0,2% фукоксантин. Намаляването на чернодробните липиди вероятно се дължи на увеличаването на докозахексаноевата киселина, която намалява активността на чернодробните ензими за синтез на мастни киселини. Освен това фукоксантин влияе на окисляването на чернодробните липиди, повишава нивата на глутатион и защитава увреждането на ДНК.

Антиангиоген ефект. Изследвания на култивирани клетки от вена на пъпна връв и аорти показват, че фукоксантин пречи на образуването на нови кръвоносни съдове. Това е особено полезно при онкологични заболявания, защото се възпрепятства преноса на кислород и хранителни вещества към нарастващите тумори. Подобни свойства, които възпрепятстват на образуването на нови вени и артерии са полезни и при диабетна ретинопатия, атеросклероза и псориазис.

Защита на костите. Вече писахме за полезните свойства на кафявите морски водорасли в борбата с остеопорозата. Тежки метали като кадмий се натрупват именно в човешкия скелет и отнема десетилетия преди да бъдат детоксикирани. Изследвания доказват, че фукоксантин може да се използва като превенция за костни заболявания като остеопороза и ревматоиден артрит.

Защита на очите от развитие на катаракта. Изследвания доказват, че фукоксантинът е ефикасен и безопасен за човешките епителни клетки на окото и може да се използва при продукти за очни импланти за превенция и лечение на катаракта.

Ефективен срещу малария. Това е инфекциозно заболяване, причинено от комари, носители на едноклетъчния паразит Plasmodium falciparum. Органичният екстракт от кафяви водорасли показва активност срещу този паразит и отделя няколко киселини, които спират развитието на тази болест. Това приложение на фукоксантина се нуждае от допълнителни проучвания.

Химичният синтез на фукоксантин е възможен, но е много скъп и затова е по-удачно този безценен за човешкото здраве каротеноид да се извлича директно от кафяви морски водорасли като Ламинария и Фукус. Освен това те са богати на витамини, минерали, диетични фибри, протеини, полизахариди, флоротанини, естествени бета глюкани и пр. Имат доказани антимикробни свойства. Богати са на органичен йод и бром. България е от страните, чиито почви са изключително бедни на йод. По тази причина за хранителни цели с цел профилактика на йоддефицитните заболявания се използва единствено и само йодирана готварска сол. Всеки друг вид сол (хималайска, червена, черна и пр. ) не отговаря на изискванията и обикновено е пакетирана извън страната. Ако не сте сигурни, че приемате достатъчни количества йод чрез готварската сол, кафявите морски водорасли са чудесна алтернатива. Освен това те могат да изведат безопасно от организма тежки метали като кадмий, олово, живак, радионуклеиди като уран, Стронций-90 и Цезий-131. Всичко това се случва чрез процесът  биосорбция, осъществен благодарение на алгинатите. Това са вещества, които са напълно безвредни за човешкото здраве и се използват в кулинарията за процеса сферификация. Благодарение на него дори и при ниски температури се образуват желета и гелове. Патентованата и засекретена технология на Вертера разбива клетъчните стени, богати на алгинати като същевременно запазва свойствата на живата клетка. Доказателство за това е гелообразната структура на Вертера Гел и Вертера Гел Форте. Освен че съдържат множество витамини и минерали, тези функционални храни са богати на неповторими в сухоземния свят вещества като фукоксантин, фукоидан, алгинати, ламинарин, органичен йод, флоротанини и пр. Можете да включите 1 или 2 супени лъжици Вертера Гел в състава на здравословен шейк или смути. Ето 5 примерни рецепти. Освен това можете да нанасяте гела и на косата си. Вижте тези 4 маски за коса с Вертера Гел. С тяхна помощ ще намалите косопада и ще увеличите диаметъра на косъма. 

Продуктите с кафяви морски водорасли имат уникално въздействие и приложено локално върху кожата. Ето няколко причини да изберем Vertera Cosmetics Professional. Гелът за увиване с морски водорасли подпомага детокса и намаляването на обиколките на тялото още при първата процедура, която можете да извършите в избрано от Вас време вкъщи.

Биомаската за лице регенерира и хидратира кожата, активира производството на колаген и еластин, което води до подновяване и възстановяване на младежкия външен вид. Съдържа гел от кафяви морски водорасли (вода, ламинария, дихидрокварцетин), растителен глицерин. Водни екстракти: алое, кантарион, родиола роза; натриев алгинат, хлорофилно - липиден комплекс от водорасли ламинария. Без изкуствени компоненти и бои.

Биомаската се нанася върху чистата кожа на лицето и се оставя да действа 15 - 20 минути. Изплаква се със студена вода, без да се използва сапун или други средства за измиване. Фитоводорасловата маска за лице може да се прилага няколко пъти седмично. Броят на процедурите се определя в зависимост от състоянието на кожата и от реакцията й към приложението на маската. След прилагането на маската се препоръчва използването на нормален крем за лице.

Олиото с морски водорасли подхранва, омекотява, тонизира, успокоява и укрепва кожата, поддържайки нейната бариерна фукция.

Съдържа масло от водорасли (ламинария, фукус), масло от маслини, тиквено масло, ленено масло, масло от морски зърнастец, масло от шипка, масло от кайсиеви ядки, бадемово масло, масло от пшенични зародиши, хлорофилно - липиден комплекс от морски водорасли ламинария. Екстракти от черен оман, ракитник и дихидрокверцетин.

Използва се като финална процедура след използване на маска за тяло. Може да се прилага отделно, тъй като тонизира кожата, подпомага проникването на хранителни вещества в по - дълбоките слоеве на кожата и активирането на метаболитните процеси. Маслото от водорасли се нанася върху кожата с леки масажни движения. След 10 - 15 минути кожата се подсушава с хартиена кърпа, като при необходимост се изплаква с топла вода. Най - голям ефект се постига, ако процедурата се извършва след вана или душ. Използването на маслото при проблемни, сухи, люспести кожи и "целулитни" зони на кожата едновременно с енергичен масаж може да се извършва ежедневно.

 

Използвани източници:

1. Fucoxantin: A Treasure from the Sea

2. Inhibition of proliferation of a hepatoma cell line by fucoxanthin in relation to cell cycle arrest and enhanced gap junctional intercellular communication. 

3. Fucoxanthin and Its Metabolite Fucoxanthinol in Cancer Prevention and Treatment  

4. Fucoxanthin, a Marine Carotenoid Present in Brown Seaweeds and Diatoms: Metabolism and Bioactivities Relevant to Human Health

Комплексно приложение на пептиди по видове заболявания - слеми за приемане. Пептидите на Peptides, препоръчани за включване в състава на сложни схеми за профилактика и корекция на дисфункции на различни органи и системи

прочети още

В каталога Пептиди 2024 ще намерите пълно описание на биорегулатори на пептидна основа, мезотелни и лечебно-профилактични продукти с естествен произход, производство на Института за биорегулация и геронтология в Санкт Петербург с опаковка, количество, начин на употреба на пептидите на Peptides

прочети още

Първоначалния дизайн на многовълновия или широкоспектърния осцилатор (MWO) идва от Никола Тесла. Джордж Лаковски на свой ред е разработил вариация на този дизайн и е направил много експерименти върху растения, животни и хора със зашеметяващи резултати. Тази машина всъщност е била използвана в болниците до 1942 г.

прочети още